گروه جدیدی از ماهوارههای اینترنتی «استارلینک» به مدار زمین، شرکت «اسپیسایکس» پنجاهمین ماموریت مداری خود را در سال ۲۰۲۴ انجام داد.
به گزارش خبر گزاری جمهوری خراسان :
شرکت «اسپیسایکس»(SpaceX) ۲۰ ماهواره اینترنتی «استارلینک»(Starlink) را روز ۱۴ مه در پنجاهمین ماموریت مداری سال ۲۰۲۴ خود پرتاب کرد.
به نقل از اسپیس، یک موشک «فالکون ۹»(Falcon 9) حامل ماهوارههای استارلینک در ساعت ۲:۳۹ بعد از ظهر به وقت منطقه زمانی شرقی از «پایگاه نیروی فضایی وندنبرگ» کالیفرنیا به پرواز درآمد.
اولین مرحله فالکون ۹ همانطور که برنامهریزی شده بود، حدود ۸.۵ دقیقه پس از پرتاب به زمین بازگشت و به صورت عمودی روی سکوی فرود شناور بدون سرنشین اسپیسایکس در اقیانوس آرام فرود آمد. براساس توضیحات ماموریت اسپیسایکس، این هجدهمین پرتاب و فرود برای مرحله اول فالکون ۹ بود.
در همین حال، مرحله بالایی فالکون ۹ به حمل کردن ۲۰ ماهواره استارلینک به سوی مدار پایین زمین ادامه داد تا آنها را حدود ۶۱ دقیقه پس از پرتاب مستقر کند.
سی و پنج مورد از ۵۰ پرتاب مداری اسپیسایکس در سال جاری تا به امروز به ساخت شبکه ماهوارهای استارلینک اختصاص داشتهاند که در حال حاضر از بیش از ۵۹۰۰ ماهواره فعال تشکیل شده است.
موشک استارشیپ در ماموریت آزمایشی پنجشنبه به چه هدفهایی نائل شد؟موشک استارشیپ در ماموریت آزمایشی پنجشنبه به چه هدفهایی نائل شد؟
- جاناتان آموس
- شغل, خبرنگار علمی
موشک استارشیپ شرکت آمریکایی «اسپیساکس» روز پنجشنبه در سومین پرتاب آزمایشیاش به بسیاری از اهداف مورد نظر رسیده و به این ترتیب یک گام بلند برداشته است.
این موشک دو مرحلهای از پایگاهی در ایالت تگزاس پرتاب شد تا بخش فوقانی موشک یک بار در مدار بگردد و در اقیانوس هند به زمین بازگردد.
در پایان این ماموریت تماس رادیویی با فضاپیما قطع شد، اما اسپیساکس گفت که «باورنکردنی است که این بار تا کجا رفتهایم.»
ایلان ماسک، رئیس این شرکت، هم از نتیجه ذوق زده بود. او در شبکه اجتماعی خود، ایکس، نوشت که «استارشیپ انسان را به مریخ خواهد برد.»
این موشک ۱۲۰ متری در جریان دو آزمایش قبلی در ماههای آوریل و نوامبر سال قبل، به فاصله نسبتا کوتاهی بعد از پرتاب متلاشی شد.
آقای ماسک گفته بود که این بار چشمانتظار بهبودهای قابل توجه در موشک است، و همین طور هم شد.
راکت، سکوی پرتاب را با غرش عظیم ۳۳ موتورش ترک کرد، و موشک کلیه مراحل صعود به فضا را بدون ایراد طی کرد.
جدا شدن نیمه پایینی یعنی بوستر، از نیمه بالایی یعنی فضاپیما، درست طبق برنامه پیش رفت، یعنی دو دقیقه و ۴۴ ثانیه بعد از پرتاب.
سپس موتور فضاپیما – نیمه بالایی – روشن شد، و از اقیانوس اطلس و جنوب آفریقا گذشت.
دوربینهای نصب شده بر موشک مناظری تماشایی از زمین از فاصله ۱۶۰ کیلومتری ارسال کردند.
مرحله بعد ورود مجدد فضاپیما به جو زمین بود تا در اقیانوس به آب بیافتد.
مهندسان شرکت اسپیس ایکس توانستند این راکت را پس از گذشت ۹ دقیقه از پرتاب آن از پایگاه نیروی هوایی کیپ کاناورال بر روی سکوی شناور روباتیکی فرود آورند.
اگرچه مأموریت این راکت پرتاب ماهواره ارتباطاتی JCSAT-۱۴ ژاپن به مدار زمین بود اما گویا فرود دقیق آن بر روی سکوی شناور روباتیکی مستقر در اقیانوس از اهمیت و هیجان بیشتری برخوردار بود.
راکت فالکون ۹ درحالی بر روی این سکو در اقیانوس اطلس فرود آمد که حدود ۳۲۰ کیلومتر از ساحل فاصله داشت.
یکی از ویژگی های چشمگیر این فرود، مستقر شدن آن دقیقا در دایره مرکزی سکوی شناور بود، حال آنکه هیچ کس دفعات نخست فرود آمدن راکت بر روی سکوی روباتیکی را فراموش نمی کند، زمانی که راکت یا با نوک به آن برخورد کرد و سکو را منهدم کرد و یا در مواردی که راکت فرود لرزانی داشت و در نهایت بر روی سکو سقوط کرد.
بدون شک فرود بی نقص شب گذشته این راکت نشان از پیشرفت خیره کننده اسپیس ایکس در این روند جدید دارد.
نخستین بار این شرکت توانسته بود که در راکت فالکون ۹ را در ماه دسامبر و درحالی که ۱۱ ماهواره را در مدار زمین مستقر کرده بود به سلامت بر روی سکوی شناور واقع در اقیانوس فرود آورد تا در این زمینه تاریخ ساز شود.
این فرودهای بی نقص بخشی از تلاش اسپیس ایکس برای توسعه سیستمهای پرتابی هستند که کاملا قابل بازیابی به شمار می آیند.
به باور الون ماسک، مرد همه کاره اسپیس ایکس، از این طریق می توان در هزینه های مربوط به پرتابهای فضایی صرفه جویی چشمگیری انجام داد.
https://youtu.be/S6UGUmo9Va4
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : ایسنا BBC , X