نگرانی و وحشت ساکنان ارمنی قرهباغ،؛ جمهوری آذربایجان پاکسازی قومی را رد کرد
منبع تصویر، SIRANUSH SARGSYAN
پس از آن که نیروهای جمهوری آذربایجان در عملیاتی برقآسا شهر استپانکرت (خانکندی)، مرکز قرهباغ، را تصرف کردند، غیرنظامیان ارمنی وضعیت این شهر را بحرانی توصیف کردهاند.
دهها هزار نفر درحالی به این شهر پناه آوردهاند که ذخیره مواد غذایی و دارو رو به اتمام است و برق هم مکرر قطع میشود.
علاوه بر اینها، به برنامههای جمهوری آذربایجان برای در اختیار گرفتن سرزمینی که از دهه ۱۹۹۰ میلادی تحت حاکمیت جداییطلبان بوده، بیاعتمادی هم وجود دارد.
مقامات آذری تلاش کردهاند تا به جمعیت عمدتا ارمنی قرهباغ اطمینان دهند که کمکها به شهر استپانکرت ارسال خواهد شد.
تنها ۲۴ ساعت طول کشید تا ارتش جمهوری آذربایجان منطقهای را که محل سکونت ۱۲۰ هزار ارمنی است، وادار به تسلیم کند
آن چه که برای مردان، زنان و کودکان در این گوشه از قفقاز جنوبی در حال وقوع است، باعث اضطراب و نگرانی است.
با وجود تمام وعدههای جمهوری آذربایجان، ساکنان ارمنی منطقه از آینده خود و این که آیا مجبور به ترک محل زندگیشان خواهند شد در هراسند.
پایان پادکست
آنها ممکن است مجبور به ترک خانههای خود نباشند، اما شرایط به گونهای است که تمایل کمی برای ماندن وجود دارد.
مقامات قرهباغ به بیبیسی گفتهاند که بسیاری از خانوادهها با اقدامات ارتش جمهوری آذربایجان از هم جدا شدهاند و نمیدانند که بستگانشان زنده هستند یا خیر.
دست کم ۲۰۰ ارمنی در چند روز گذشته در حالی که ارتش جمهوری آذربایجان در این منطقه در حال پیشروی بود، جان خود را از دست دادهاند.
تصور میشود که در درگیریهای چند روز اخیر، بیش از ۱۰۰ سرباز جمهوری آذربایجان هم کشته شده باشند.
الهام علیاف، رئیس جمهور آذربایجان گفته که ارامنه قره باغ اکنون میتوانند «نفس راحتی بکشند». اما به نظر میرسد که هنوز راه زیادی باقی مانده باشد.
دهها هزار نفر از زمان سقوط اتحاد جماهیر شوروی در جنگهای این منطقه جان باختهاند.
دو کشور همسایه جمهوری آذربایجان و ارمنستان، دو بار بر سر قرهباغ وارد جنگ شدهاند.
نخستین جنگ در اوایل دهه ۱۹۹۰ و پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق روی داد و در سال ۲۰۲۰ بار دیگر دو کشور وارد جنگ شدند.
جمهوری آذربایجان از دسامبر پارسال عملا تنها مسیر ارتباطی ارمنستان به این منطقه را که به کریدور لاچین معروف است، مسدود کرده است.
منبع تصویر، SIRANUSH SARGSYAN
نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان، گفته برای اسکان ۴۰ هزار پناهجو، برنامههایی آماده کرده است.
مقامات جمهوری آذربایجان در حال بررسی طرح اعطای اماننامه به جنگجویانی هستند که سلاحهای خود را زمین بگذارند.
اما حکمت حاجیاف، معاون رئیس جمهور آذربایجان، به سرویس آذری بیبیسی گفته که کسانی که در جنگ اول قرهباغ مرتکب «جنایت» شدهاند، مشمول این بخشودگی نخواهند شد.
جمهوری آذربایجان فهرستی از کسانی را دارد که آنها را مسئول جنایات جنگی در سال ۲۰۲۰ و قبل از آن میداند.
با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و قتل عام از هر دوطرف، صدها هزار نفر از اهالی جمهوری آذربایجان از ارمنستان بیرون رانده شدند.
ریچارد گیراگوسیان، رئیس اندیشکده مرکز مطالعات منطقهای در ارمنستان، میگوید نیروهای جمهوری آذربایجان بهزودی وارد خواهند شد و در این مرحله است که جمعیت محلی به طور کامل به وعدههای این کشور وابسته خواهد بود.
او میگوید: «مشکل فوری برای ارامنه قرهباغ فقدان تضمینهای امنیتی است، نه فقط از طرف جمهوری آذربایجان، بلکه از طرف نیروهای حافظ صلح روسیه.»
درخواست ارمنستان برای فرستادن ماموریت سازمان ملل به قره باغ
آرارات میرزویان، وزیر خارجه ارمنستان در یک سخنرانی در سازمام ملل متحد در نیویارک به روز شنبه گفت که جامعه بینالمللی باید همه تدابیر را برای فرستادن فوری مامورانش به قره باغ روی دست گیرد. میرزویان توضیح داد، هدف این است تا حفاظت از
حقوق بشر کمکهای بشری و امنیت مردم، مورد نظارت قرار گیرد.
در عین حال جیحون بایرامف، وزیر خارجه آذربایجان گفت که حکومت اش بازهم به تلاش ها در خصوص ادغام دوباره و همزیستی مسالمت آمیز گروههای مردمی، ادامه میدهد.
آذربایجان یک عملیات وسیع نظامی را در این منطقه در قفقاز جنوبی، روز سه شنبه این هفته آغاز کرد. یک روز بعد تر ارمنی های ساکن در قره باغ مجبور به قبول یک آتش بس شدند. بر اثر عملیات نیروهای آذربایجان ممکن است صدها انسان به شمول غیرنظامیان کشته و زخمی شده باشند. حکومت ارمنستان برای پذیرش دهها هزار آواره از قره باغ آمادگی میگیرد.
آذربایجان قبول کرده است که میخواهد حقوق حدود ۱۲۰ هزار ارمنی را قره باغ مورد احترام قرار دهد. اما ارمنی ها گفتهاند که از هرگونه تعقیب و آزار هراس دارند.
بر پایه توافقنامه آتشبس میان ارمنیهای ساکن قرهباغ و آذربایجان خلع سلاح جنگجویان ارمنی از روز شنبه، ۲۳ سپتمبر ۲۰۲۳ با نظارت صلح بانان روسی آغاز شد و همچنان ادامه دارد.
مسکو و باکو تائید کردهاند که جنگجویان ارمنی تا کنون صدها قبضه سلاح را تحویل داده اند و این روند با تحویل جنگ افزارها و تسلیحات نظامی شان ادامه دارد.
وزارت دفاع روسیه میگوید تا صبح روز یکشنبه در کنار بیش از ۸۰۰ قبضه سلاح، پنج هزار قطعه فشنگ و شش موتر زرهی تحویل داده شده است.
ارتش جمهوری آذربایجان میگوید برای “ضبط و جمعآوری” تجهیزات جنگی جدایی طلبان با صلح بانان روسی به گونه نزدیک همکاری میکند.
مناقشه سابقه دار بر سر قره باغ
مناقشه بر سر منطقه کوهستانی قره باغ که جمعیت ارمنی ساکن آن حدود ۱۲۰ هزار نفر برآورد میشود به دوران پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در اوایل دهه ۹۰ میلادی باز میگردد.
جداییطلبان قرهباغ ارتش آذربایجان را به نقض آتش متهم کردند
در دور تازه این مناقشه، ارتش جمهوری آذربایجان روز سهشنبه این هفته عملیات گسترده ای را برای تصرف کامل منطقه قره باغ آغاز کرد که یک “عملیات ضد تروریستی” با هدف استقرار حاکمیت باکو خوانده شد.
باکو ادعا میکند قصد ادغام ساکنان ارمنی قره باغ در سرزمین جمهوری آذربایجان را دارد اما ارمنستان این کشور را به تلاش برای “پاکسازی قومی” متهم میکند.
الهام علیاف، رئیس جمهوری آذربایجان روز پنجشنبه و با اعلام توافق آتشبس اعلام کرد عملیات نظامی با موفقیت خاتمه یافته است. او در یک سخنرانی گفت: «مردم ارمنی در قرهباغ اکنون میتوانند نفس راحتی بکشند. آنها شهروندان ما هستند. ما با مردم ارمنی دشمنی نداریم.»
سازمان جهانی صحت
حقوق بشر به مجموعهای از قواعد حقوقی و اخلاقی اطلاق میشود که شامل حال همه انسانها میگردد. با وجود آن، در بسیاری کشورها مردم از حقوق اساسی بشری شان محروم اند.
روسیه به دلیل کرسی دائمی در شورای امنیت ملل متحد و نفوذ نظامی و اقتصادی نقش مهمی در سیاست جهانی دارد. در این صفحه گزارشهای در پیوند با سیاست، اقتصاد و جامعه روسیه را مییابید.
- منبع خبر : بهار