ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا «سنتکام»، چهارشنبه ۱۲ مهر، اعلام کرد که واشینگتن حدود ۱٫۱ میلیون گلوله از مهمات جنگی ایرانی ضبط شده را برای استفاده در جنگ به اوکراین تحویل داده است.
بنا به اعلام «سنتکام» این محموله سلاح و مهمات جنگی ایرانی توقیف شده ارسالی به اوکراین، در اواخر سال گذشته در جریان انتقال آن از سپاه پاسداران ایران به شبهنظامیان حوثی در یمن کشف و ضبط شده بود.
پیش از آن، شبکه خبری «سی ان ان» چهارشنبه به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داد که بیان کردند «واشینگتن هزاران قطعه سلاح و مهمات ایرانی توقیف شده را به اوکراین منتقل خواهد کرد».
در گزارش سی ان ان، آمده است که این اقدام میتواند به تامین کمبود شدید مهمات در ارتش اوکراین که در انتظار ارسال بودجه و تجهیزات بیشتری از سوی ایالات متحده و متحدان آن است، کمک کند.
این شبکه خبری، با بیان اینکه سازمان ملل متحد خواهان نابودی یا ذخیره سلاحهای ایرانی توقیف شده است، افزود هنوز معلوم نیست که ایالات متحده از چه چارچوب قانونی برای ارسال این سلاح و مهمات به اوکراین استفاده کرده است.
شبکه خبری آمریکایی با اشاره به اینکه این سلاح و مهمات ایرانی ضبط شده در مراکز ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده نگهداری میشود، افزود که دولت آمریکا ماهها در حال بررسی نحوه ارسال قانونی این تسلیحات به اوکراینیها بوده است.
کمبود سلاح و مهمات
شایان ذکر است، ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، اعلام کرده بود که ارتش اوکراین فاقد تسلیحات و ابزارهای دفاع هوایی برای پیشبرد ضدحمله علیه نیروهای روسیه است.
زلنسکی، در شبکه اسکای «TG24»، چهارشنبه ۱۲ مهر گفت: «ضدحمله ما بر علیه روسیه گام به گام ادامه دارد و ما تمام تلاش خود را برای عقب راندن دشمن انجام میدهیم، اما مشکل ما میدانهای مین، کمبود موشک و سامانههای پدافند هوایی است».
رئیس جمهوری اوکراین در ادامه گفت:«پدافند هوایی، برای ضدحمله و حفاظت از مردم بسیار مهم است.»
به گفته زلنسکی، بسیار مهم است که نبرد در میدان جنگ در زمستان کاهش نیابد، چرا که این امر به «چالشی برای ارتش و شهروندان تبدیل خواهد شد».
همزمان با آن جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا و ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا چهارشنبه ۱۲ مهر بر ضرورت ادامه پشتیبانی نظامی غرب از اوکراین در برابر تهاجم روسیه تاکید کردند.
نخستوزیر بریتانیا «از متحدان غربی کشورش خواست به تامین تسلیحات لازم برای کمک به اوکراین در جنگ مقابل تهاجم روسیه ادامه دهند.»
رئیس جمهوری ایالات متحده نیز که دولت او از سوی مخالفان تحت فشار است، چهارشنبه در پاسخ به منتقدان حمایت واشینگتن از کییف، ضمن تاکید بر ضرورت تداوم این حمایتها، ادامه پشتیبانی از اوکراین را به نفع همه دانست.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، اخیراً ارزش کمکهای نظامی واشنگتن به کییف را در حدود ۴۷ میلیارد دلار برآورد کرده است.
آمریکا محمولههای قاچاق مهمات ایرانی توقیف شده در مسیر یمن را ضبط میکند
به موجب اعلام وزارت دادگستری آمریکا از جمله محمولههای توقیف شده علاوه بر سلاحها بیش از یک میلیون گلوله مهمات و هزاران فیوز مجاورتی برای نارنجکهای راکتی است
وزارت دادگستری ایالات متحده به دنبال ضبط بیش از یک میلیون گلوله و مهمات جنگی است که نیروی دریایی آمریکا در ماه دسامبر سال گذشته میلادی آن را به هنگام انتقال توسط سپاه پاسداران ایران به شبهنظامیان حوثی در یمن، توقیف کرده بود.
به گزارش «رویترز»، جمعه ۱۱ فروردین، مریک گارلند، دادستان کل آمریکا در بیانیهای گفت: «ایالات متحده عملیات بزرگ سپاه پاسداران ایران برای قاچاق سلاح جنگی به دست یک گروه شبهنظامی در یمن را مختل کرد.»
وزارت دادگستری اکنون به دنبال ضبط این سلاحها از جمله بیش از یک میلیون گلوله مهمات و هزاران فیوز مجاورتی برای نارنجکهای راکتی است.
نیروهای دریایی ایالات متحده در اول ماه دسامبر ۲۰۲۲، یک کشتی ماهیگیری که بیش از ۵۰ تن گلوله، فیوز و پیشرانه راکت را در خلیج عمان در امتداد یک مسیر دریایی از ایران به یمن قاچاق میکرد، رهگیری کردند.
نیروهای آمریکایی بیش از یک میلیون گلوله مهمات ۷٫۶۲ میلیمتری، ۲۵ هزار گلوله مهمات ۱۲٫۷ میلیمتری، نزدیک به ۷ هزار فیوز مجاورتی برای موشک و بیش از ۲ تن پیشران که برای پرتاب نارنجکهای راکتی استفاده میشود، کشف کردند.
وزارت دادگستری ایالات متحده گفت که این اقدام بخشی از تحقیقات گستردهتر دولت آمریکا درباره یک شبکه قاچاق تسلیحات ایرانی است که از اقدامات شبهنظامیان حوثی در یمن و اقدامات بیثباتکننده ایران در سراسر منطقه حمایت میکند و حاکی از طرح پیچیده سپاه پاسداران ایران برای ارسال مخفیانه سلاح به گروههایی است که تهدیدی جدی برای امنیت ملی ایالات متحده به شمار میروند.
پنتاگون: محموله سلاح ضبط شده در دریای عرب از یک بندر ایرانی آمده بود
وزیر اطلاعرسانی یمن: محموله سلاح به صورت قاچاق برای حوثیها ارسال شده بود
یک مقام مسئول در پنتاگون، وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا، روز دوشنبه ۱۰ می ۲۰۲۱ به «العربیه» گفت تسلیحاتی که ناوگان پنجم دریایی آمریکا در دریای عرب کشف و ضبط کرد، از مبدا یکی از بنادر ایران راهی شده بود.
این مقام مسئول گفت: «تسلیحات ضبط شده در دریای عرب، از یک بندر ایرانی آمده بود. این چهارمین محموله تسلیحات قاچاق است که از سال ۲۰۱۹ به این سو کشف و ضبط میشود. تلاشها برای جلوگیری از قاچاق اسلحه به حوثیها را دوچندان میکنیم.»
او توضیح داد: «شناوری که حامل این تسلیحات بود پرچم هیچ کشوری برنیافراشته بود و همین امر به شبهات درباره آن دامن زد. آخرین جایی که این شناور در آن حضور داشت، یک بندر ایرانی بود و مقصد نهایی آن احتمالا شبهنظامیان حوثی بود.»
این مقام نظامی آمریکا گفت که نمیتواند درباره مسیرهایی که قاچاقچیان پیش از رساندن محموله به حوثیها طی میکنند، چیزی بگوید. او گفت که تلاشهای زیادی برای جلوگیری از قاچاق اسلحه برای حوثیها صورت میگیرد، اما نمیتوان با اطمینان گفت که همه محمولهها پیش از رسیدن به دست حوثیها کشف و ضبط میشوند.
وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) در بیانیهای اعلام کرده بود بررسیهای اولیه نشان میدهد ایران مبدأ محموله سلاح غیرقانونی کشف و ضبط شده در دریای عرب است. یک مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا نیز تاکید کرد با وجود تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه یمن، تهران بار دیگر با مسلح کردن حوثیها در یمن قطعنامههای سازمان ملل را نقض کرده است.
ناوگان پنجم نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا روز شنبه اعلام کرد در تاریخ ۶ تا ۷ مه ۲۰۲۱ محمولههای غیرقانونی اسلحه را از یک کشتی بدون تابعیت در آب بین المللی شمال دریای عرب توقیف کرد.
مطابق بیانیه این ناوگان، این اسلحهها شامل دهها موشک هدایتشونده ضد تانک ساخت روسیه، هزاران تفنگ تهاجمی نوع ۵۶ چینی، صدها مسلسل PKM، اسلحه های تک تیرانداز و خمپارهانداز و دوربینهای پیشرفته بود. مبدا و مقصد این اسلحه در حال حاضر در دست بررسی است.
در این بیانیه آمده است که رزمناو «یو اس اس مونتری (CG 61)» طی این عملیات دو روزه، مسئولیت بیش از ۳۶ ساعت مراقبت و تامین تیمهای شبانهروزی و کشتی متوقفشده را بر عهده داشت.
معمر الاریانی، وزیر اطلاعرسانی یمن، روز دوشنبه ۲۰ اردیبهشت، در واکنش به توقیف یک محموله سلاح در دریای عرب که از ایران به صورت قاچاق برای حوثیها ارسال شده بود، گفت، توقیف این محموله سلاح و نتایج تحقیقات بزرگترین دلیل بر ادامه حمایت رژیم ایران از شبهنظامیان حوثی است که مغایر با تلاشهای صلح در یمن است.
پنتکه از سال ۲۰۱۹ به این سو کشف و ضبط میشود. تلاشها برای جلوگیری از قاچاق اسلحه به حوثیها را دوچندان میکنیم.»
شورای امنیت حمله حوثیها به نیروهای بحرینی را به شدت محکوم کرد
اعضای شورای امنیت سازمان ملل از حوثیها خواستند به حملات تروریستی خود پایان دهند
شورای امنیت سازمان ملل متحد، جمعه ۷ مهر، حمله گروه حوثی به نیروهای بحرینی مستقر در چارچوب ائتلاف عربی حمایت از دولت قانونی یمن در جنوب سعودی که به کشته شدن سه نظامی بحرینی منجر شد را به شدت محکوم کرد.
شورای امنیت، در بیانیهای این حمله حوثیها را «تهدیدی جدی علیه روند صلح و ثبات منطقهای به ویژه در یمن» توصیف کرد.
اعضای شورای امنیت همچنین «از حوثیها خواستند تا به حملات تروریستی خود پایان دهند.»
اعضای این نهاد بینالمللی مجدداً نگرانی خود را در مورد هدف قرار دادن زیرساختها در شهرهای نزدیک به مرز با سعودی ابراز کردند.
کشورهای عضو شورای امنیت، همچنین از همه طرفهای ذیربط خواستند تا «به تعهدات خود مطابق با قوانین بینالمللی و حقوق بینالمللی انسانی عمل کنند.»
اعضای شورای امنیت، در این بیانیه، بر لزوم برداشتن گامهای قاطعانه در راستای برقراری آتشبس دائمی و حمایت خود از تلاشها برای دستیابی به راهحل سیاسی در یمن که به درد و رنج یمنیها پایان میدهد، تاکید کردند.
شورای امنیت، همچنین حمایت خود را از تلاشهای فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن، برای دستیابی به راه حلی جهت پایان دادن به جنگ در این کشور، ابراز کردند.
آمریکا و سازمان ملل حمله حوثیها به نیروهای بحرینی در جنوب سعودی را محکوم کردند
فرستاده سازمان ملل حمله حوثیها به نیروهای بحرینی در جنوب سعودی را محکوم کرد
ایالات متحده آمریکا و سازمان ملل متحد حمله شبهنظامیان حوثی به نیروهای بحرینی مستقر در مرزهای جنوبی سعودی را محکوم کردند.
وزارت خارجه آمریکا شامگاه سهشنبه ۴ مهر حمله حوثیها به نیروهای بحرینی در مرزهای جنوبی سعودی را محکوم کرد.
در همین راستا دفتر هانس گروندبرگ، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن طی بیانیهای ضمن ابراز نگرانی از ادامه تنش نظامی در مرز یمن، حمله به نیروهای بحرینی در مرزهای جنوبی سعودی که به کشته شدن دو تن از این نیروها و زخمی شدن تعدادی دیگر منجر شده است را محکوم کرد.
در این بیانیه آمده است که «فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در یمن، از تداوم تنشهای نظامی در مرز یمن و در چندین جبهه در این کشور طی ماههای گذشته که منجر به تلفات غیرنظامیان شده، ابراز نگرانی میکند».
نماینده سازمان ملل، با بیان اینکه هر گونه تشدید تنش نظامی میتواند یمن را دوباره به چرخه خشونت کشانده و تلاشهای جاری برای صلح را تضعیف کند، ادامه درگیریها را نشانگر «شکننده بودن وضعیت یمن» دانست.
گروندبرگ افزود: « با همگان تماس گرفتهایم تا از اعمال حداکثر خویشتنداری در این زمان حساس و از گفتوگو برای حل اختلافات و کاهش تنشهای نظامی، استفاده کنند».
او بر لزوم برداشتن گامهای قاطع در جهت آتشبس پایدار در سراسر این کشور و ازسرگیری روند سیاسی فراگیر برای پایان دادن به درگیریها نیز تاکید کرد.
شایان ذکر است که نیروهای دفاعی بحرینی شرکتکننده در ائتلاف حمایت از دولت قانونی یمن، دوشنبه ۳ مهر، مورد حمله ناجوانمردانه حوثیها قرار گرفتند که در نتیجه آن دو تن از نظامیان این کشور در مناطق جنوبی سعودی در مرز با یمن کشته و چند تن دیگر زخمی شدند.
سعودی حمله پهپادی حوثیها به پاسگاه مرزی یمن را محکوم کرد
وزارت خارجه سعودی: پادشاهی عربی سعودی بار دیگر بر موضع خود در مورد توقف سرازیرشدن تسلیحات برای شبهنظامیان حوثی تاکید ورزید
وزارت خارجه سعودی حمله ناجوانمردانه به نیروهای دفاعی کشور برادر بحرین مستقر در مرزهای جنوبی این کشور که منجر به شهادت و زخمیشدن شماری از سربازان شجاع این کشور شد را محکوم کرد.
پادشاهی عربی سعودی، ضمن ابراز مراتب تسلیت خالصانه خود به رهبری و مردم پادشاهی بحرین و خانواده شهدای قهرمان، از خداوند متعال، رحمت و مغفرت برای شهدا و شفای عاجل برای زخمیها را خواستار شد.
سعودی بر حمایت و همبستگی کامل خود با پادشاهی بحرین تاکید کرد و موضع خود در خصوص توقف تداوم ارسال تسلیحات برای شبهنظامیان حوثی، جلوگیری از صادرات اسلحه به داخل یمن و تضمین عدم نقض قطعنامههای سازمان ملل از سوی حوثیها، تاکید ورزید.
فرماندهی کل نیروی دفاعی بحرین از کشتهشدن یک افسر و یک نفر و زخمی شدن شماری دیگر از نیروهای بحرینی در حمله حوثیها به مواضع آنها در مرزهای جنوبی سعودی با یمن، خبر داد.
به گزارش خبرگزاری بحرین، این فرماندهی توضیح داد بهرغم توقف عملیات نظامی میان طرفهای متخاصم در یمن، در این حمله پهپادی، مواضع نیروی وظیفه بحرینی هدف قرار گرفت.
در ادامه بیانیه این فرماندهی آمده است که یک هواپیما با کادر کامل پزشکی، برای انتقال زخمیها و کشتهشدگان به بحرین، اعزام شد.
دولت یمن از تلاشهای سعودی و عمان برای ترغیب حوثیها به صلح استقبال کرد
کاخ سفید ضمن تمجید از سعودی برای فراهم ساختن زمینه انجام اولین سفر اعضای هیئت حوثی به ریاض، بر حمایت دیپلماتیک واشنگتن از تلاشهای جاری برای پیشبرد گفتوگوهای صلح در هماهنگی با طرفهای یمنی و سازمان ملل، تاکید کرد
دولت قانونی یمن از تلاشهای پادشاهی عربی سعودی و سلطنت عمان و سازمان ملل و تلاشهای بینالمللی با هدف ترغیب حوثیها به تعامل جدی با فراخوانهای صلح و کاهش درد و رنج انسانی مردم یمن، استقبال کرد.
دولت یمن طی بیانیهای، جمعه ۲۴ شهریور مجددا بر رویکرد باز و مستمر خود در استقبال از همه ابتکارات با هدف دستیابی به صلح عادلانه و همهجانبه مطابق با مرجعهای سهگانه در یمن، تاکید کرد.
خبرگزاری یمن «سبأ»، به نقل از دولت قانونی این کشور گزارش داد که تاکید کرده گفتوگوهای صلح بین دو طرف یمنی باید به نحوی پایان کودتا، احیای نهادهای دولتی و برقراری امنیت، ثبات و توسعه در یمن را تضمین کند.
استقبال کاخ سفید
در همین راستا، کاخ سفید ضمن تمجید از سعودی برای فراهم ساختن زمینه انجام اولین سفر اعضای هیئت حوثی به ریاض، بر حمایت دیپلماتیک واشنگتن از تلاشهای جاری برای پیشبرد گفتوگوهای صلح در هماهنگی با طرفهای یمنی و سازمان ملل، تاکید کرد.
جک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، از طرفهای درگیر در یمن خواست به جنگ پایان دهند. او همچنین از رهبری پادشاهی عربی سعودی برای ابتکار فعلی آن در دعوت از هیئت حوثی جهت پیشبرد مذاکرات صلح یمن قدردانی کرد.
کاخ سفید، همچنین، از رهبری سلطنت عمان به خاطر نقش مهم آن در مذاکرات صلح یمن قدردانی کرد.
وزارت امور خارجه سعودی، از هیئتی از صنعا برای تکمیل رایزنیها و گفتوگوها بر اساس ابتکار ریاض که در مارس ۲۰۲۱ اعلام شد، دعوت کرده بود.
وزارت امور خارجه سعودی، بعدازظهر پنجشنبه ۲۳ شهریور، در حساب کاربری خود در شبکه «ایکس» اعلام کرد: «در ادامه تلاشهای سعودی و عمان برای دستیابی به آتشبس دائمی و همهجانبه در یمن و دستیابی به راهحل سیاسی پایدار و قابل قبول برای همه احزاب یمنی، پادشاهی عربی سعودی از یک هیئت از صنعا دعوت کرده است تا برای تکمیل این جلسات و گفتوگوها به ریاض سفر کند.»
سفر هیئت حوثی به ریاض
شایان ذکر است، دو منبع آگاه در این مورد تصریح کردند، که نمایندگانی از حوثیها و سلطنت عمان، پنجشنبه ۲۳ شهریور، وارد پادشاهی عربی سعودی میشوند تا درباره برقراری آتشبس دائمی در یمن مذاکره کنند.
«رویترز»، به نقل از این دو منبع آگاه از روند مذاکرات نوشت، مقامات حوثی به همراه میانجیهای عمانی که اوایل پنجشنبه، پیش از عزیمت به سعودی وارد صنعا شدهاند، به ریاض خواهند رفت.
شایان ذکر است که در ژوئن گذشته چندین دور مذاکرات دو طرف متخاصم یمنی، به منظور تبادل زندانیها و دستیابی به راه حل جامعتر برای برونرفت از بحران در این کشور، تحت نظارت سازمان ملل در اردن برگزار شد.
پیشتر رایزنیهای طرفهای یمنی در اردن به تبادل صدها زندانی بین حوثیها و دولت قانونی یمن منجر شده بود.
کاخ سفید از سعودی برای دعوت از هیئت حوثی به مذاکرات صلح یمن تمجید کرد
سالیوان همه طرفهای درگیر در یمن را به «تقویت بیشتر مزایای آتشبس و گسترش آن فراخواند
کاخ سفید، جمعه، ۲۴ شهریور از پادشاهی عربی سعودی بابت دعوت از نمایندگان حوثی به ریاض برای ادامه گفتوگوهای صلح در تلاش برای پایان دادن به سالها جنگ در یمن، تمجید کرد.
اعضای هیئت حوثی مورد حمایت ایران، هفته جاری به همراه میانجیگرانی از سلطنت عمان و در پی فراخوان سعودی به منظور تمدید طرح ابتکار اعلام شده در مارس ۲۰۲۱، وارد ریاض شدند.
این اولین دیدار رسمی نمایندگان حوثیها با مقامات پادشاهی عربی سعودی از سال ۲۰۱۴ است.
میانجیگران عمانی در تلاش برای یافتن راهحلی برای پایان دادن به جنگ میان حوثیها و دولت قانونی یمن نقش تسهیلکننده کلیدی دارند.
در این راستا جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا در بیانیهای گفت: «ما از رهبری پادشاهی عربی سعودی به خاطر این ابتکار فعلی تمجید و از رهبری عمان به خاطر نقش مهم آن تشکر میکنیم.»
در اوایل سال جاری، انجام پروازهای یمن به سعودی برای انتقال حجاج و مبادله زندانیان، به عنوان تحولات مثبت تلقی شد.
دولت بایدن میگوید که تلاش برای کمک به پایان دادن جنگ را در اولویت قرار داده، بهطوری که رئیس جمهوری ایالات متحده از زمان روی کار آمدن، تعیین یک نماینده ویژه برای یمن را به عنوان یکی از اولین اقدامات سیاست خارجی خود در پیش گرفته است.
سالیوان روز جمعه گفت: «ایالات متحده مفتخر است که به این تلاشهای صلح در هماهنگی با طرفهای یمنی و سازمان ملل حمایت دیپلماتیک ارائه میکند.»
سالیوان از همه طرفهای درگیر در این «درگیری فاجعهبار» خواست تا «مزایای آتشبس را بیشتر تقویت کنند و گسترش دهند.»
آتشبس در سال گذشته، با میانجیگری سازمان ملل اعمال و دو بار تمدید شد تا اینکه حوثیها بیاعتنا به خواستههای مردم یمن و فراخوانهای بینالمللی از تمدید سوم آن امتناع کردند.
در سایه ادامه آتشبس ناپایدار در یمن، درگیریها به میزان قابلتوجهی کاهش یافته و حملات برونمرزی این گروه به سعودی برای ماهها متوقف شده است.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : العربیة