دو مقام آمریکایی گفتند که نیروهای نظامی ایالات متحده بامداد روز چهارشنبه با رهگیری دو پهپاد توانستند یک حمله در عراق را خنثی کنند.
این اولین حمله از نوع خود به نیروهای آمریکایی در عراق در بیش از یک سال گذشته بود.
این مقامات که نخواستند نامشان فاش شود در گفتگو با رویترز، از بیان اینکه چه کسی مظنون به حمله به پایگاه هوایی الاسد بوده است، خودداری کردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، با افزایش تنشهای منطقهای در طول جنگ اسرائیل و حماس، واشنگتن به خاطر فعالیت گروههای مورد حمایت ایران در حالت آمادهباش قرار دارد.
یک مقام امنیتی عراقی و یک دیپلمات غربی گفتند که ساعاتی بعد در همان روز (چهارشنبه) یک حمله پهپادی دیگر، به هدف پایگاه هوایی الحریر در شهر اربیل در کردستان عراق که نیروهای آمریکایی در آن مستقر هستند، نیز خنثی شد.
سازمان «ضد تروریسم کردستان» که یک آژانس امنیتی در اقلیم کردستان عراق است، اعلام کرد که یک پهپاد مسلح در ساعت ۱۲:۱۸ بعد از ظهر به وقت عراق در در منطقه بیابانی نزدیک روستای باتاس در منطقه حریر سقوط کرد، ولی توضیح بیشتری نداد.
یک گروه کمتر شناخته شده به نام «تشکیل الوارثین» مسئولیت حمله به الحریر را بر عهده گرفت.
هفته گذشته، گروههای مسلح عراقی مورد حمایت ایران تهدید کردند که اگر واشنگتن در حمایت از جنگ اسرائیل با حماس در غزه مداخله کند، منافع آمریکا را با موشک و پهپاد هدف قرار خواهند داد.
در گرماگرم جنگ اسرائیل و حماس، متحدان جمهوری اسلامی در خاورمیانه آماده میشوند
در حالی که جنگ بین اسرائیل و گروه فلسطینی حماس به مناطق گستردهتری سرایت کرده و خطر گسترش بیشتر را در پی دارد، تهران از گروههای مسلح به سلاحهای سنگین حمایت میکند.
از شروع جنگ در هفتم اکتبر (۱۵ مهر)، حزبالله لبنان با حمایت جمهوری اسلامی عملیاتی را علیه اسرائیل آغاز کرده است، و دیگر گروههای مسلح خاورمیانه که از حمایت حکومت ایران برخوردارند، منافع آمریکا در منطقه را تهدید کردهاند.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز سهشنبه ۱۷ اکتبر (۱۵ مهر) هشدار داده که در صورتی که اسرائیل حملات خود را متوقف نکند، متحدان تهران دست به اقدامات بیشتری خواهند زد.
خبرگزاری رویترز در گزارشی مبسوط به فعالیت گروههای مورد حمایت تهران و تهدید علیه نیروهای آمریکایی در منطقه پرداخته است.
لبنان
از زمان حمله حماس به اسرائیل، حزبالله در جدیترین تشدید تنش در مرزهای لبنان و اسرائیل از سال ۲۰۰۶ (۱۳۸۵)، با نیروهای اسرائیلی تبادل آتش کرده است.
این گروه که در سال ۱۹۸۲ توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با هدف مبارزه با نیروهای اسرائیلی که به لبنان حمله کرده بودند تاسیس شد، دشمن قسم خورده اسرائیل است که اسرائیل آن را بزرگترین تهدید در مرزهای خود میبیند.
نزدیک به ۲۰ سال پس از جنگ خونین سال ۲۰۰۶ (۱۳۸۵)، زرادخانه حزبالله گسترش یافته و نیروهای آن که بنا بر برآوردها بالغ بر دهها هزار نفر است، در حمایت از بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در جنگ داخلی در آن کشور میجنگند.
حزبالله گروههای شبهنظامی را در سوریه و عراق آموزش داده و «الهام بخش» نیروهای دیگری مانند حوثیهای متحد جمهوری اسلامی در یمن است.
واشنگتن حزبالله لبنان را یک گروه تروریستی میداند.
عراق
دو مقام آمریکایی گفتند که در سحرگاه ۱۸ اکتبر (۲۶ مهر) ارتش آمریکا حملهای که نیروهایش را در عراق هدف قرار داده بود، خنثی کرده و دو پهپاد را قبل از حمله رهگیری کرد.
گروههای شیعه مورد حمایت جمهوری اسلامی در عراق پس از حمله به رهبری آمریکا به آن کشور در سال ۲۰۰۳ ( اسفند ۱۳۸۱) به عنوان بازیگران قدرتمندی با دهها هزار شبهنظامی ظاهر شدند. آنها نقش رهبری را در نبرد علیه دولت اسلامی، به عنوان بخشی از حشد شعبی یا نیروهای بسیج مردمی ایفا کردند.
سوریه
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در طول جنگ داخلی به سوریه اعزام شد تا به متحد خود، بشار اسد، در مبارزه با شورشیان کمک کند. تهران همیشه گفته است که نیروهای ایرانی به دعوت سوریه برای مشاوره در این کشور حضور دارند.
نیروهای تحت حمایت حکومت ایران در طول جنگ در بسیاری از مناطق تحت کنترل دولت سوریه مستقر شدهاند، از جمله در مرز عراق و نزدیک بلندیهای جولان که تحت اشغال اسرائیل است.
دیگر گروههای شیعه که از سوی تهران حمایت میشوند – از جمله گروههایی از افغانستان و عراق – نقش حیاتی در جنگ داخلی سوریه ایفا کردهاند.
یمن
رهبر حوثیهای یمن روز دهم اکتبر (۱۸ مهر) گفت که اگر نیروهای آمریکایی به طور مستقیم در درگیری غزه مداخله کنند، این گروه با شلیک پهپاد و موشک پاسخ خواهد داد.
حوثیها از سال ۲۰۱۵ (۱۳۹۴) با ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی در یمن به عنوان بخشی از «محور مقاومت» منطقهای خود میجنگند.
عربستان سعودی و متحدانش، جمهوری اسلامی ایران را به تسلیح و آموزش حوثیها متهم میکنند. تهران ارسال سلاح به یمن را تکذیب کرده است.
حوثیها با استفاده از تسلیحات سنگین از جمله موشکهای بالستیک، به تاسیسات انرژی عربستان سعودی حمله کردهاند. آنها ارتباط با حکومت ایران را انکار میکنند و میگویند که سلاحهایشان را خودشان میسازند.
ائتلاف به رهبری عربستان سعودی در یمن همچنین آنها را به حمله به کشتیهای تجاری در دریای سرخ با استفاده از قایقهای مملو از مواد منفجره متهم میکند.
حوثیها در سپتامبر ۲۰۱۹ (شهریور ۱۳۹۸) مسئولیت حملهای را برعهده گرفتند که به طور موقت بیش از نیمی از تولید نفت عربستان را کاهش داد.
آمریکا انگشت اتهام را به سوی جمهوری اسلامی نشانه گرفت، اما تهران آن این اتهام رد کرد.
آبهای خلیج فارس
اصطکاک بین حکومت ایران و غرب در آبهای خلیج فارس – که بیشتر نفت جهان از آن مسیر حمل میشود، مدتهاست که وجود دارد. از سال ۲۰۱۹ (۱۳۹۸)، در زمان تنش بین آمریکا و جمهوری اسلامی ایران، یک رشته حملات به کشتیهای باری در آنجا صورت گرفته است.
ناوگان پنجم آمریکا مستقر در بحرین وظیفه حفاظت از کشتیهای تجاری در این منطقه را بر عهده دارد. بخشـی از نیروی دریایی جمهوری اسلامی در آبهای خلیج فارس قایقهای تندروی است که توسط سپاه پاسداران اداره میشود.
در ماه ژوئیه (تیر ماه)، نیروی دریایی آمریکا اعلام کرد که برای جلوگیری از توقیف دو نفتکش تجاری توسط جمهوری اسلامی ایران در خلیج عمان مداخله کرده است.
* این گزارش براساس متن منتشر شده در خبرگزاری رویترز تهیه شده است
آمریکا ۱۰ فرد و نهاد وابسته به شبهنظامیان حماس را تحریم کرد
دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا، اوفک، روز چهارشنبه ۲۶ مهر تحریمهایی علیه ۱۰ نفر از اعضای کلیدی، عاملان، و تسهیلگران مالی حماس در نوار غزه و همچنین در سودان، ترکیه، الجزایر، و قطر وضع کرد.
طبق بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا، این اقدام «اوفک» اعضای مسئول یک سبد سرمایهگذاری مخفی حماس در غزه، یک تسهیلگر مالی مستقر در قطر با روابط نزدیک با جمهوری اسلامی ایران، یک فرمانده ارشد حماس، و یک صرافی مجازی مستقر در غزه و اپراتور آن را هدف قرار میدهد.
وزارت خزانهداری در ادامه افزوده که اقدام روز سهشنبه بخشی از تلاش مستمر ایالات متحده برای ریشهکن کردن منابع درآمدی حماس در کرانه باختری و غزه و سراسر منطقه است و «با هماهنگی نزدیک متحدان و شرکای منطقهای» انجام میشود.
جنت یلن، وزیر خزانهداری آمریکا، در این ارتباط گفت به دنبال «قتلعام وحشیانه» شهروندان اسرائیل از جمله کودکان، واشنگتن با اقدام «سریع و قاطعانه» خود تامینکنندگان مالی و تسهیلگران حماس را هدف قرار میدهد.
او با اشاره به سابقه طولانی ایالات متحده در برهم زدن شبکههای تامین مالی تروریسم، تصریح کرد: «در استفاده از ابزارهای خود علیه حماس تردید نخواهیم کرد. ما به برداشتن تمام گامهای لازم برای محرومکردن تروریستهای حماس از توانایی جمعآوری و استفاده از پول برای اقدام وحشیانه و ترورآمیز در میان مردم اسرائیل ادامه خواهیم داد.»
در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا آمده است که این وزارتخانه تا کنون حدود یکهزار نفر و نهاد مرتبط با «تروریسم و تامین مالی تروریستها از سوی جمهوری اسلامی و گروههای نیابتیاش از جمله حماس، حزبالله، و دیگر گروههای تروریستی همسو با ایران در منطقه را هدف قرار داده است.»
طبق این بیانیه، حماس علاوه بر دریافت کمکهای مالی از جمهوری اسلامی ایران، سرمایهگذاریهایی به ارزش صدها میلیون دلار در کشورهای سودان، الجزایر، ترکیه، امارات متحده عربی، و دیگر کشورها کرده است.
اسامی افراد تحریمشده توسط وزارت خزانهداری آمریکا، موسی محمد سلیم دودین، عبدالباسط حمزه الاحسان محمد خیر، عامر کمال شریف الشوا، احمد سعدو جحلب، ایمن احمد الدویک، و ولید محمد مصطفی جدالله، محمد احمد عبدالدائم نصرالله، ایمن نواف، و احمد العقد، عنوان شده است.
طبق این بیانیه، محمد احمد عبدالدائم نصرالله عامل حماس در قطر است که روابط نزدیکی با جمهوری اسلامی ایران دارد و در سالهای اخیر دهها میلیون دلار کمک مالی به حماس بهویژه گردانهای عزالدین القسام، شاخه نظامی آن، منتقل کرده است.
کمیته حمایت از روزنامهنگاران: ۱۵ خبرنگار در جنگ غزه کشته شدند
این کمیته در جریان بررسی گزارشهای مربوط به نتایج جنگ برای روزنامهنگاران در نوار غزه نوشت که از ۱۵ مهر تا ۲۴ مهر، کشته شدن حداقل ۱۵ خبرنگار در میان بیش از ۴ هزار کشته از هر دو طرف ثبت شده است.
این گزارش حاکی از آن است که از این تعداد، ۱۱ خبرنگار، فلسطینی، سه تن، اسرائیلی و یک لبنانی بودهاند.
بر اساس این گزارش، ۸ خبرنگار نیز زخمی و ۳ خبرنگار مفقود یا بازداشت شدهاند.
در این حال، فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران ضمن درخواست از طرفهای درگیر برای کاهش خشونتها، از یونسکو، سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد، خواست تا نهایت تلاش خود را برای محافظت از روزنامهنگاران انجام دهد تا قادر به انجام ماموریت خود در اطلاع رسانی به مردم در امنیت کامل باشند.
این فدراسیون همچنین از دو طرف درگیر خواست تا به قوانین بینالمللی بشر دوستانه و منشور ملل متحد احترام بگذارند.
ارتش اسرائیل از حمله شبانه به ۲۰۰ هدف حماس در غزه خبر داد
ارتش اسرائیل روز سه شنبه ۲۵ مهر، در بیانیهای اعلام کرد که در ادامه حملات به غزه، بیش از ۲۰۰ هدف حماس و جهاد اسلامی فلسطین را در دوشنبه شب ۲۴ مهر، هدف قرار داده است.
به گزارش «تایمز آف اسرائیل» به نقل از ارتش این کشور، در این حملات یکی از سایتهای حماس مورد حمله قرار گرفت که به کشته شدن تعدادی از اعضای این گروه منجر شد.
در این گزارش اعلام شد که یکی از بانکهای مورد استفاده حماس نیز در حملات ارتش اسرائیل هدف قرار گرفت.
ارتش اسرائیل همچنین گفت که نیروی دریایی این کشور نیز حملاتی را علیه مراکز فرماندهی حماس و مکانهای ذخیره سلاح در شهر غزه انجام داد.
بر اساس این گزارش، نیروهای اسرائیلی «چهار تروریست» را که میخواستند از مرز لبنان عبور کنند، کشتند.
جنگ در غزه در شرایطی وارد یازدهمین روز شده است که سفرهای مقامات کشورهای مختلف، از جمله مقامات آمریکایی و آلمانی به اسرائیل، و همچنین آمادگی ارتش اسرائیل برای حمله زمینی به غزه، احتمال تشدید بحران در منطقه را قوت بخشیده است.
ارتش اسرائیل در واکنش به حملات شبه نظامیان حماس به جنوب این کشور در روز ۱۵ مهر حملات به نوار غزه را آغاز کرده است. در حملات حماس به جنوب اسرائیل ، بیش از ۱۳۰۰ تن که اکثر آنها غیر نظامی بودند کشته شدند.
به گفته مقام های حماس، در پی حملات اسرائیل به غزه هم حدود ۲۵۰۰ تن کشته شده اند. با این حال، مقام های آن کشور می گویند که حملات متوجه اهداف حماس است و این گروه را متهم به استفاده از غیر نظامیان به عنوان سپر انسانی می کنند.
جمهوری اسلامی که حامی مالی و تسلیحاتی گروه حماس است ، چندین بار نسبت به «گسترش جبهههای جنگ» هشدار داده است.
حکومت جمهوری اسلامی از حامیان مالی و تسلیحاتی گروه های نیابتی خود مانند حزب الله لبنان به شمار می رود که در روزهای اخیر حملاتی علیه شمال اسرائیل انجام داده است.
در این ارتباط، حزبالله لبنان روز دوشنبه در اقدامی تحریکآمیز، دوربینهای نظارتی اسرائیل در مرز با لبنان را هدف قرار داد و از کار انداخت.
پایگاه خبری حزبالله ویدیویی از این اقدام منتشر کرد که نشان میدهد تکتیراندازان حزبالله با شلیک به دوربینهای نظارتی اسرائیل در پنج نقطه مرزی در شهر متولا، آنها را از کار انداختند.
آسوشیتدپرس نوشت: به نظر میرسد حزبالله با این اقدام قصد دارد تحرکات نظامی خود را در مرز با اسرائیل از دید ناظران پنهان کند.
همزمان بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز دوشنبه به جمهوری اسلامی و حزبالله لبنان هشدار داد در شمال اسرائیل «ما را آزمایش نکنند.»
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : VOA