نیروی هوایی آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که حملاتی را علیه 60 هدف در 16 موضع حوثیها انجام داده و مراکز فرماندهی و کنترل، انبارهای مهمات، سامانههای پرتاب، تأسیسات تولید و سامانههای راداری دفاع هوایی را هدف قرار داده است.
در ادامه این بیانیه آمده است که نقاط مورد هدف، شامل هستههای فرماندهی و کنترل، انبارهای مهمات، سیستمهای پرتاب، تأسیسات تولید و سامانههای رادار دفاع هوایی بوده، و در این حملات از بیش از یکصد موشک «هدایتشونده نقطهزن»، هواپیما و موشکهای توماهوک، استفاده شده است.
بیانیه سنتکام
پیشتر ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده «سنتکام»، نیز در بیانیهای اعلام کرد که اهداف مرتبط با حوثیها، هدف حملات نیروهای آمریکایی و بریتانیایی قرار گرفت.
بیانیه سنتکام در پلتفرم «ایکس» ضمن مسئول قلمدادکردن حوثیها در قبال حمله به ترابری دریایی جهانی تاکیدشده که این حملات به هدف تضعیف توان هجومی حوثیها انجام گرفت.
فرماندهی مرکزی ایالات متحده با این بیان که «مواضع حاوی تسلیحات، مهمات و مراکز پرتاب موشک هدف قرار گرفتند»، تاکید کرد که این حملات، هیچ ارتباطی با ائتلاف «نگهبان شکوفایی» ندارد که بیش از 20 کشور فعال در دریای سرخ، تنگه بابالمندب و خلیج عدن را دربرمیگیرد.
در ادامه بیانیه «سنتکام» آمده است: «ما مسئولیت حمایت از این شبهنظامیان که امنیت دریانوردی را تهدید میکنند، متوجه ایران میدانیم».
«سنتکام» در بیانیهای کوتاه در «ایکس» اعلام کرد: «ساعت 2 بامداد (پنجشنبه) 11 ژانویه به وقت صنعا، پایتخت یمن، شبهنظامیان حوثی مورد حمایت ایران، یک موشک ضد کشتی بالستیک از منطقه تحت کنترل خود به سمت مسیر خطوط بینالمللی در خلیج عدن شلیک کردند».
در این بیانیه آمده است: «یک کشتی تجاری میگوید شاهد برخورد موشک شلیکشده (حوثیها) به آبهای منطقه بوده ولی این حمله، تلفات جانی و خسارت مالی برجای نگذاشت».
بهگفته «سنتکام»، این بیست و هفتمین حمله حوثیهای به مسیر کشتیرانی بینالمللی از 19 نوامبر 2023 تاکنون است.
موضع وزیر دفاع آمریکا
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، هم ساعاتی پیش اعلام کرد که حملات آمریکا و بریتانیا مراکز مرتبط با پهپادهای حوثی، موشکهای بالستیک، موشکهای کروز، توانمندیهای رادار ساحلی و نظارت هوایی را با برخورداری از حمایت استرالیا، بحرین، کانادا و هلند هدف قرارداد.
وزیر دفاع آمریکا تاکید کرد که «اقدامات امروز ائتلاف، حاوی پیامی روشن به حوثیها با این محتواست که اگر به حملات غیرقانونی خود پایان ندهند، هزینههای بیشتری متحمل خواهند شد».
تایمز: حملات بریتانیا و آمریکا به حوثیها با کشتیهای جنگی و جنگنده انجام خواهد شد
دریاسالار مارک فاکس به العربیه گفت حوثیها باید عواقب تهدیدها و حملات خود علیه ناوبری در دریای سرخ را متحمل شوند
روزنامه «تایمز»، پنجشنبه21 دی فاش کرد که حملاتی که قرار است بریتانیا و آمریکا علیه حوثیها انجام دهند، از طریق کشتیهای جنگی و جنگندهها صورت خواهد گرفت.
روزنامه «فایننشال تایمز» نیز در گزارش خود پرتاب موشکهای تاماهاوک از زیردریاییهای بریتانیایی به سوی اهدافی در یمن را امری محتمل دانست.
در پی توافق بریتانیا و آمریکا برای اقدام نظامی در پاسخ به حملات حوثیها در دریاس سرخ و همزمان با گزارش منابع خبری مبنی بر پرواز پی در پی جنگندههای بریتانیایی و آمریکایی در محیط پیرامون حریم هوایی یمن، یک مقام حوثی گفت که اگر آمریکا و بریتانیا علیه یمن اقدام به حملات هوایی کنند دست زدن به هر گزینهای از سوی این گروه محتمل خواهد بود.
این در حالی است که ارتش ایالات متحده اعلام کرد که شبهنظامیان حوثی یک موشک بالستیک ضدکشتی را به سوی خطوط کشتیرانی بینالمللی در خلیج عدن شلیک کردند.
طبق بیانیه ارتش آمریکا این حمله موشکی هیچ آسیب یا خسارتی در بر نداشته است.
کاخ سفید تهدید کرد که ایالات متحده آمریکا برای مقابله با تهدیدات حوثیها در دریای سرخ هر کاری که لازم باشد را انجام خواهد داد.
در همین حال دریاسالار مارک فاکس در گفتوگویی اختصاصی با «العربیه» بر ضرورت مقابله با تهدید شبهنظامیان حوثی علیه کشتیرانی در دریای سرخ تاکید کرد.
او گفت که واشنگتن گزینههای نظامی احتمالی را برای مقابله با حوثیها ترتیب خواهد داد. او همچنین خواستار توقف حمایت تدارکاتی ایران از حوثیها شد.
از سوی دیگر عبدالملک الحوثی، رهبر گروه حوثیها نیز روز پنجشنبه در یک پیام ضبط شده که از تلویزیون پخش شد، تهدید کرد که به هر حمله آمریکا که آنها را در آبهای دریای سرخ هدف قرار دهد، پاسخ خواهد داد.
رهبر حوثیها افزود که هرگونه حمله آمریکا به اعضای گروه تحت امر وی در دریای سرخ بیپاسخ نخواهد ماند.
او اظهار داشت که چنین پاسخی بیشتر از واکنش اخیر این گروه خواهد بود که طی آن با پهپادها و موشکهای کروز و بالستیک یک کشتی آمریکایی را در دریای سرخ هدف قرار دادهاند.
رهبر حوثیها تاکید کرد که موضع واشنگتن و لندن مانع از ادامه حملات این گروه علیه اسرائیل برای متوقف کردن جنایات تلآویو علیه فلسطینیها در غزه نخواهد شد.
او همچنین بر ادامه هدف قرار دادن کشتیهای مرتبط با اسرائیل تاکید کرد.
محمد عبدالسلام، سخنگوی حوثیها نیز در واکنش به قطعنامه شورای امنیت گفت که آنها به حملات علیه کشتیهای اسرائیلی که به سمت بنادر فلسطین اشغالی میروند ادامه میدهند.
او تاکید کرد که قطعنامه 2722 شورای امنیت یک لکه ننگ تاریخی برای این شورا است.
عبدالسلام خاطرنشان کرد: «این تصمیم شورای امنیت اسرائیل را تشویق میکند که به جنایات خود علیه فلسطینیان ادامه دهد»
پس از اینکه آمریکا از خنثیسازی یک حمله بزرگ حوثیها در دریای سرخ خبر داد، بریتانیا این موضوع را نیز تایید کرد.
گرانت شابس، وزیر دفاع بریتانیا، تاکید کرد، ادامه حملات حوثیها به هیچ وجه قابل قبول نیست.
وزیر دفاع بریتانیا، چهارشنبه 20 دی گفت: «نیروهی دریایی بریتانیا و آمریکا بزرگترین حمله شبهنظامیان حوثی مورد حمایت ایران در دریای سرخ از هفت اکتبر آغاز جنگ غزه تا کنون را خنثی کردند.»
شابس توضیح داد، یک کشتی جنگی بریتانیا چندین پهپاد تهاجمی را چند ساعت پس از اعلام آمریکا که دو کشور 18 پهپاد و سه موشک را سرنگون کردند، با موشک و توپ منهدم کرده است.
فرماندهی مرکزی آمریکا، پیشتر فاش کرد، جنگندههای این کشور با همکاری نیروهای ائتلاف «نگهبان سعادت» توانست سهشنبه 19 دی، 18 پهپاد، دو موشک کروز ضد کشتی و یک موشک بالستیک ضد کشتی را منهدم کند.
فرماندهی مرکزی آمریکا، این حمله، از مجموعه بیست و هفتمین حملاتی که حوثیها از اعلام ممنوعیت رفت و آمد کشتیهای حامل کالاهای اسرائیل از 19 نوامبر گذشته، حرکت ناوبری در جنوب دریای سرخ را هدف قرار میدهد، را بزرگترین و پیچیدهترین حمله توصیف کرد.
حملات پیشین
از هفت اکتبر آغاز جنگ غزه میان اسرائیل و گروههای فلسطینی، شبهنظامیان حوثی دهها حمله علیه کشتیهایی که به مقصد اسرائیل یا در ملکیت یک شرکت اسرائیلی باشد، انجام داده و اعلام کردند که اقدامات آنها در حمایت از نوار غزه و در اعتراض به جنگ است.
از 19 نوامبر 2023 تا کنون، این آبراه مهم جهانی دهها حملات شبهنظامیان حوثی را ثبت کرده است.
حوثیها گفتهاند که متعهد شدهاند حملات را تا پایان جنگ اسرائیل علیه غزه ادامه دهند و هشدار دادند که به کشتیهای جنگی آمریکایی نیز حمله خواهند کرد.
حملات حوثیها به دریای سرخ باعث شد تا آمریکا در 18 دسامبر برای مقابله با این حملات که امنیت ناوبری دریایی بینالمللی را هدف قرار میدهند، یک ائتلاف نظامی چندملیتی دریایی تحت عنوان «نگهبان سعادت» ایجاد کند.
این اقدام آمریکا میان تنشهای عمومی منطقهای در نتیجه جنگ غزه و بسیج گروههای مسلح در چندین کشور به ویژه در عراق و سوریه صورت گرفت که حملات متعددی از سوی گروههای مسلح وفادار به ایران به پایگاههای آمریکایی انجام شد.
بریتانیا از رهگیری و انهدام «۲۰ موشک» حوثی در دریای سرخ خبر دادند
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : العربیة