اعلام رزمایش مشترک ایران و آذربایجان در دریای خزر
اعلام رزمایش مشترک ایران و آذربایجان در دریای خزر
بنا به اعلام رسانه‌های ایران، وزیر خارجه این کشور روز دوشنبه میزبان آرمن گریگوریان، دبیر شورای امنیت ملی ارمنستان بود
منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:

رسانه‌های جمهوری آذربایجان و ایران، روز چهارشنبه ۱۲ مهر از ورود هیئت ناظر ایرانی در رزمایش مشترکی که با حضور ناوهای جنگی و نیروهای دریایی آذربایجان و قزاقستان در دریای خزر در جریان است، خبر دادند.

خبرگزاری آذربایجانی «آپا»، گزارش داد که ایران «ناظر» در رزمایش مشترک تاکتیکی «خزر-۲۰۲۳» حاضر شده است.

بر اساس این گزارش، سبحان بکیروف، فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری آذربایجان با هیئتی به سرپرستی محمدرضا خزایی، فرمانده عملیات نیروی دریایی ارتش جمهوری آذربایجان دیدار و گفت‌وگو کردند.

«آپا»، در همین باره نوشت که «در این نشست که به میزبانی ستاد نیروی دریایی آذربایجان برگزار شد، اهمیت رزمایش خزر-۲۰۲۳ مورد تاکید قرار گرفته و طرفین برگزاری رزمایش مشترک نیروی دریایی جمهوری آذربایجان و ایران در دریای خزر را در آینده مورد توجه قرار دادند و توافق اولیه در این زمینه حاصل شد.»

همچنین عنوان شده که در این دیدار چشم‌انداز توسعه همکاری‌ها در زمینه نظامی بین نیروی دریایی جمهوری آذربایجان و ایران مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

توافق ایران و جمهوری‌ آذربایجان برای برگزاری رزمایش مشترک در دریای خزر

در دیدار فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری آذربایجان و فرمانده عملیات نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در خصوص برگزاری رزمایش مشترک در دریای خزر توافق شد.

توافق ایران و جمهوری‌ آذربایجان برای برگزاری رزمایش مشترک در دریای خزر

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، وزارت دفاع جمهوری آذربایجان امروز (چهارشنبه) در بیانیه‌ای از توافق جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان برای برگزاری رزمایش مشترک در دریای خزر خبر داد.

خبرگزاری (APA) جمهوری آذربایجان به نقل از وزارت دفاع این کشور گزارش کرد که هیأت جمهوری اسلامی ایران برای شرکت بعنوان ناظر در رزمایش‌های تاکتیکی مشترک «خزر-۲۰۲۳» در جمهوری آذربایجان با مشارکت ناو جنگی و نیروهای نظامی جمهوری آذربایجان و نیروی دریایی قزاقستان وارد باکو شد.

بر اساس این گزارش، «سبحان بکیروف» فرمانده نیروی دریایی جمهوری آذربایجان با هیأتی به رهبری «محمدرضا خزایی» فرمانده عملیات نیروی ارتش جمهوری اسلامی ایران در باکو دیدار و گفت‌وگو کرد.

طبق بیانیه وزارت دفاع جمهوری آذربایجان، اهمیت رزمایش «خزر-۲۰۲۳» در نشستی به میزبای ستاد فرماندهی نیروی دریایی جمهوری آذربایجان مورد تأکید قرار گرفت و طرفین نشست بر اهمیت برگزاری رزمایش‌های مشترک نیروی دریایی تهران و باکو در دریای خزر در آینده تأکید کردند و توافق اولیه در این خصوص حاصل شد.

فرماندهان نظامی ایران و جمهوری آذربایجان در نشست خود درخصوص چشم‌انداز توسعه همکاری در زمینه نظامی بین نیروهای دریایی جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران گفت‌وگو کردند.

طبق این گزارش، هنوز تاریخ دقیقی برای برگزاری رزمایش مشترک میان جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران در دریای خزر تعیین نشده است.

گزارش‌ها حاکی از آن است که توسعه همکاری‌های دفاعی و نظامی ایران و جمهوری آذربایجان در دستور کار دو کشور قرار دارد.

به طور همزمان، رسانه‌های داخلی گزارش کردند که سرلشکر پاسدار محمد باقری رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح ایران در گفت‌وگوی تلفنی با ژنرال «ذاکر حسن اف» وزیر دفاع جمهوری آذربایجان بر توسعه مناسبات و همکاری‌های دفاعی و نظامی دوجانبه تأکید کردند.

تاریخ انتشار: ۱۲ مهر ۱۴۰۲ – ۱۶:۵۳

 توافق میان ایران و آذربایجان برای برگزاری رزمایش

به گزارش تابناک به نقل از خبرگزاری روسی اسپوتنیک، وزارت دفاع آذربایجان روز چهارشنبه در بیانیه ای اعلام کرد:” دریادار “سبحان بکیروف” فرمانده نیروی دریایی ارتش این کشور با هیئتی به سرپرستی کاپیتان “محمدرضا خزایی” فرمانده عملیات نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفتگو کرد.

این دیدار در حالی صورت گرفته که روز سه‌شنبه ۱۱ مهر، رسانه‌های ایران از دیدار روز دوشنبه حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران با آرمن گریگوریان، دبیر شورای امنیت ملی ارمنستان خبر دادند.

به گزارش «ایسنا»، امیرعبداللهیان در این دیدار «حفظ مرزهای بین‌المللی و تمامیت ارضی کشورها» را سیاست ثابت جمهوری اسلامی معرفی کرده و بر ضرورت حل و فصل مسائل منطقه توسط کشورهای منطقه تاکید کرده است.

ناظران می‌گویند تنش در قره باغ کوهستانی با پیروزی برق‌آسای ارتش آذربایجان و فروپاشی جمهوری خودخوانده جدایی‌طلب «آرتساخ» در حال کاهش است و تلاش‌های ایران و روسیه در میانجی‌گری برای برقراری نشست‌های صلح بین این دو کشور همسایه، در حال افزایش است.

وزیر خارجه ایران با مقام عالی امنیتی ارمنستان دیدار کرد

دبیر شورای امنیت ملی ارمنستان روز یکشنبه برای دیدار با مقامات سیاسی و امنیتی ایران وارد تهران شده است

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:

حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، دوشنبه ۱۰ مهر با آرمن گریگوریان، دبیر شورای امنیت ملی ارمنستان دیدار و گفت‌وگو کرد.

خبرگزاری‌های ایران، سه‌شنبه ۱۱ مهر با انتشار خبر این دیدار نوشتند که دیدار وزیر خارجه ایران با این مقام عالی امنیتی ارمنستان در میانه بحران قره‌باغ و تنش شدید بین آذربایجان و ارمنستان انجام می‌شود.

بر اساس گزارش «ایسنا»، امیرعبداللهیان در این دیدار «حفظ مرزهای بین‌المللی و تمامیت ارضی کشورها» را سیاست ثابت جمهوری اسلامی معرفی کرده و بر ضرورت حل و فصل مسائل منطقه توسط کشورهای منطقه تاکید کرده است.

وزیر خارجه ایران همچنین در این دیدار چارچوب ۳+۳ را سازوکاری موثر برای حل مسائل منطقه‌ای «بدون مداخله قدرت‌های خارجی» توصیف کرده است.

چارچوب مذاکراتی ۳+۳ دربرگیرنده نمایندگانی از کشور‌های ایران، روسیه، ترکیه، جمهوری آذربایجان، ارمنستان و گرجستان است که برای حل و فصل منازعات قفقاز جنوبی شکل گرفته است.

آرمن گریگوریان، دبیر شورای عالی امنیت ملی ارمنستان هم در این دیدار از «مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در حمایت از تمامیت ارضی ارمنستان» تشکر کرده و از چارچوب مذاکراتی ۳+۳ استقبال کرده است.

گریگوریان به وزیر خارجه ایران گفت: «ارمنستان مصمم است مناسبات خود با جمهوری اسلامی ایران را گسترش و تعمیق بخشد و نقش ایران را در تحولات قفقاز جنوبی و استقرار صلح پایدار، سازنده و مهم ارزیابی می‌کند.»

امیرعبداللهیان در این دیدار همچنین بر آمادگی کشورش جهت ارسال کمک‌های بشردوستانه به آوارگان قره باغ تاکید کرد و در این ارتباط، هلال احمر ایران از ارسال ۵۰ تن کمک‌های انسان‌دوستانه به ارمنستان خبر داده است.

آرمن گریگوریان، دبیر شورای امنیت ملی ارمنستان برای دیدار با مقامات سیاسی و امنیتی ایران روز یکشنبه وارد تهران شده

ادامه تنش تهران و باکو؛ ایران ۴ دیپلمات جمهوری آذربایجان را اخراج کرد

اواسط فروردین سال جاری، باکو چهار دیپلمات ایرانی را «عنصر نامطلوب» معرفی کرده بود

 

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:

چهار دیپلمات وزارت خارجه جمهوری آذربایجان در تهران و تبریز، از سوی ایران به‌عنوان «عنصر نامطلوب» شناخته و اخراج شدند.

به گزارش خبرگزاری «تسنیم»، جمعه ۱۵ اردیبهشت، این اقدام جمهوری اسلامی در پاسخ به باکو در اخراج دیپلماتهای ایرانی انجام شده است.

اواسط فروردین سال جاری، باکو چهار دیپلمات ایرانی را «عنصر نامطلوب» معرفی کرده بود.

روابط تهران و باکو اخیرا و به‌دنبال تهدیدهای متقابل به‌طور فزاینده‌ای دچار تنش شده است و در هفته‌های اخیر ده‌ها شهروند جمهوری آذربایجان به اتهام همکاری با ایران و تلاش برای تضعیف ثبات این کشور، بازداشت شده‌اند.

وزارت کشور و سرویس‌های امنیتی جمهوری آذربایجان ماه گذشته در بیانیه‌ای مدعی شدند، تلاش عوامل ایران برای انجام کودتا علیه دولت آذربایجان را خنثی کرده‌اند.

ایران از همکاری و گسترش روابط جمهوری آذربایجان با اسرائیل به شدت نگران است و در ماه‌های گذشته نیروهای زرهی ارتش و سپاه پاسداران را برای انجام رزمایش در مرزهای شمالی و در مجاورت با خاک جمهوری آذربایجان مستقر کرده است.

تهران همچنین از پیشروی نیروهای آذربایجانی در رویارویی با ارمنستان در مناقشه قره‌باغ و احتمال مسدود شدن مسیر ارتباطی خود با اروپا از طریق ارمنستان نگران است و آن را به عنوان خطر قرمز خود در منطقه قفقاز تعیین کرده است.

همچنین تیرگی اخیر، در روابط دو کشور از آنجا تشدید شد که ژانویه امسال، فردی مسلح به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران حمله‌ور شده و رئیس امنیت سفارت را به قتل رساند.

آذربایجان این اقدام را «تروریستی» خواند و سفارت خود در تهران را تعطیل کرد.

وضعیت متشنج در مرز جمهوری ‌آذربایجان و ارمنستان‎؛ ایران چه می‌کند؟

ابراهیم رمضانی
منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:

جمهوری اسلامی پهپادهای شناسایی و مراقبت شاهد ۱۱۷ را بر فراز زنگه‌زور در مرز جمهوری آذربایجان و ارمنستان به پرواز در آورده است. این خبری است که روز گذشته رسانه وابسته به سپاه پاسداران با این عنوان که «کوچکترین تحرکات دشمن پشت مرزها رصد می‌شود»، در کانال‌های تلگرامی خود پخش کرده است.

با‌این‌حال، «حکمت حاجی‌اف»، دستیار رییس‌جمهور آذربایجان که به اسراییل سفر کرده است، دیروز در گفت‌و‌گو با شبکه تلویزیونی «آی۲۴» اسرايیل، از تلاش‌های جمهوری اسلامی و جمهوری آذربایجان برای بهبود روابط دو کشور خبرداد.

حاجی‌اف گفته است «بین ایران و آذربایجان تنش‌های خاصی وجود داشت، اما تلاش می‌کنیم با استفاده از کانال‌های دیپلماتیک و گفت‌وگو این مشکلات را حل کنیم و سیگنال‌های مثبتی نیز از طرف ایرانی دریافت می‌کنیم.»

به گفته دستیار رییس‌جمهور، «آذربایجان به تماس‌های دیپلماتیک خود با همتایان ایرانی خود ادامه می‌دهد تا این ورق را برگرداند و فضای مساعدتری برای همکاری و گفت‌وگو در کل منطقه و همچنین بین دو کشور ایجاد کند.»

ارمنستان آماده جنگ و جمهوری اسلامی حامی ارمنستان

به نوشته رسانه‌های آذربایجان، اطلاعات تایید شده‌ای در دست است که خودروهای زرهی و توپخانه از خاک ایران به یگان‌های نظامی یکم، دوم، سوم و چهارم ارمنستان، در مرزهای متعارف با آذربایجان تحویل داده شده است.

رسانه‌های آذربایجان با بیان اینکه ارمنستان با کمک «جمهوری اسلامی ایران» در پی افزایش قدرت نظامی خود است، می‌گویند: «ارمنستان نیروهای مسلح خود را در سطح بالایی در منطقه قره‌باغ آماده جنگ کرده و تنها در هفته گذشته، نزدیک به ۱۰ هزار سرباز ذخیره فراخوانده شدند.»

رسانه‌های آذربایجان می‌گویند که هدف ارمنستان، حفظ جدایی طلبی در خاک جمهوری آذربایجان با تمام ابزارهای ممکن ایدئولوژیک، سیاسی، نظامی، مالی و غیره است. برای این منظور، ارمنستان در تلاش برای به دست آوردن زمان است و از گام‌های واقعی که می‌تواند پیشرفت در تمام جهات مذاکرات را تضمین کند، اجتناب می‌کند.

این رسانه‌ها به نقل از «مرکز تحقیقاتی روسیه» نوشته‌اند که نیروهای نظامی جمهوری اسلامی ایران در شمال غرب، در حال آماده شدن برای انجام یک عملیات ضد تهاجمی در صورت درگیری آذربایجان با ارمنستان برای باز کردن کریدور زنگه‌زور است.

کریدور زنگه‌زور چیست و جمهوری اسلامی ایران نگران چه چیزی است؟

پس از شکست ارمنستان در درگیری با جمهوری آذربایجان در جنگی ۴۴ روزه و آزادسازی قره‌باغ، مقامات ایروان در توافق آتش‌بس پاییز ۲۰۲۰، تعهد دادند که در ازا باز شدن کریدور لاچین برای رفت‌وآمد ساکنان ارمنی خان‌کندی، کریدور زنگه‌زور را برای ترانزیت کالا از جمهوری آذربایجان به نخجوان باز کنند.

«رجب طیب اردوغان»، پس از سفر دو روزه به باکو، بعد از انتخاب مجدد به‌عنوان رییس‌جمهور ترکیه، «مشکل اصلی» راه‌اندازی کریدور ترانزیتی زنگه‌زور برای اتصال جمهوری آذربایجان از طریق خاک ارمنستان به نخجوان را، ایران دانسته بود نه ارمنستان.

جمهوری آذربایجان کریدوری را بدون نظارت خود در اختیار ارمنستان قرار داده است تا با ارامنه ساکن بخشی از قره‌باغ (خانکندی، آق دره، خوجاوند و خوجالی) ارتباط داشته باشد. جمهوری آذربایجان خواهان کریدوری در منطقه زنگه‌زور برای ارتباط با منطقه خودمختار نخجوان هست.

جمهوری اسلامی ایران بارها نسبت به باز شدن کریدور زنگه‌زور و قطع مرز با ارمنستان هشدار داده است. همچنین نیروهای نظامی ایران دو بار اقدام به رزمایش گسترده در مرزهای خود با مناطق آزاد شده جمهوری آذربایجان کرده‌اند. مقامات ایرانی همچنین مدعی شده‌اند که با بازگشایی این کریدور، مسیر ترانزیت کالا از ایران به روسیه مختل می‌شود.

جمهوری اسلامی از شروع جنگ دوم قره‌باغ بارها اعلام کرده است که «مخالف تغییر مرزها» در منطقه است. آذربایجان نیز در واکنش به اظهارات مقامات جمهوری اسلامی گفته است که این کشور قصد تغییر مرزها را ندارد.

تنش‌ها میان تهران و باکو مدت‌هاست که هر‌روز به‌شکلی بروز و ظهور می‌یابد. جمهوری اسلامی ایران پس از سال‌ها که از جنگ ایران و عراق می گذرد، برای اولین بار نگران تغییرات مرزی این بار در شمال کشور و در همسایگی جمهوری آذربایجان شده و البته سال‌هاست که از همکاری جمهوری آذربایجان با اسراییل هم شدیدا نگرانی دارد.

مانور نظامی مشترک آمریکا و ارمنستان؛ روسیه نگران، جمهوری اسلامی بدون واکنش

وزارت دفاع ارمنستان روز ۱۵ شهریور اعلام کرد که هفته آینده میزبان یک رزمایش نظامی مشترک با ایالات متحده خواهد بود؛ اتفاقی که موجبات نگرانی روسیه را فراهم می‌کند. دولت ارمنستان با اعلام این مطلب تاکید کرده که هدف از این رزمایش که بین روزهای ۲۰ تا ۲۹ شهریور صورت خواهد گرفت، آماده‌سازی نیروهای این کشور برای شرکت در ماموریت‌های بین‌المللی حفظ صلح است.

این اقدام با تنش دوباره آذربایجان و ارمنستان هم‌زمان شده است. «دمیتری پسکوف»، سخنگو کرملین، روز چهارشنبه اعلام کرد این رزمایش به‌ویژه در شرایط کنونی، مایه نگرانی روسیه است و مسکو از نزدیک تحولات را دنبال کرده و آن را عمیقا تحلیل خواهد کرد. تاکنون جمهوری اسلامی به اخبار این مانور واکنشی نشان نداده است.

چرا در سه سال اخیر روابط دو کشور پرتنش بوده است؟

بعد از جنگ دوم قره‌باغ، روابط جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی پرتنش بوده است. پیش‌تر «الهام علی‌اف»، با انتقاد از جمهوری اسلامی، با اشاره به روابط نزدیک ایران و ارمنستان گفته بود: «باز کردن آغوش کشور مدعی اسلام‌گری به کشوری که مساجد را نابود کرده است، چیزی جز ریاکاری و خیانت نیست.»

به‌نوشته «باکو پست»، نیروهای اطلاعاتی جمهوری‌اسلامی در جریان جنگ قره‌باغ، درصدد استفاده از این شهروندان آذربایجانی علیه آذربایجان و به‌نفع ارمنستان بوده‌اند، ولی با بروز اختلاف‌نظر بین نیروهای اطلاعاتی جمهوری‌ اسلامی و آن‌ها، عوامل اطلاعاتی جمهوری‌ اسلامی با ارائه تصاویر ویدیویی از شهروندانی که در رزمایش‌های نظامی سوریه شرکت داشته، باج‌گیری کرده‌ و آن‌ها را ساکت نگه‌ داشته‌اند.

کارشناسان می‌گویند که نفوذ جمهوری‌ اسلامی بر جمعیت شیعه آذربایجان به‌دلیل نگرشی که در جنگ دوم قره‌باغ اتخاذ کرد، ضعیف شده است. جمهوری‌ اسلامی در جنگ قره‌باغ نه‌تنها کنار کشور مسلمان نبود، بلکه کنار ارمنستان و روبه‌رو جمهوری‌ آذربایجان ایستاد.

برگزاری سه مانور توسط جمهوری اسلامی در مرز جمهوری آذربایجان از سایر مواردی بود که واکنش تند مقامات آذربایجانی را در پی داشت.

حمله به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران، دستگیری جاسوس‌های متهم به ارتباط با دستگاه‌های اطلاعاتی جمهوری اسلامی توسط آذربایجان، ترور نماینده مجلس ملی جمهوری آذربایجان و منتقد سیاست‌های ایران توسط افراد نزدیک به جمهوری اسلامی، پناه دادن به مخالفان جمهوری آذربایجان در خاک ایران، اخراج چهار دیپلمات از هر دو طرف با عنوان «عنصر نامطلوب»، روابط دوستانه جمهوری آذربایجان با اسراییل و افتتاح سفارت آذربایجان در اسراییل و تلاش برای حمله به سفارت اسراییل در باکو، از دیگر مواردی است که روز‌به‌روز به تنش بین دو کشور افزوده است.

چشم‌انداز بهبود روابط تهران و باکو

در چندین ماه گذشته مقام‌های باکو و تهران بارها نسبت به بهبود روابط تاکید کرده‌اند، اما آنچه که مشخص است آذربایجان نسبت به مداخله جمهوری اسلامی در امور داخلی این کشور و حمایت این کشور از ارمنستان ناراضی است. جمهوری اسلامی هم از دخالت در امور داخلی و سیاست خارجی جمهوری آذربایجان ابایی ندارد و با انتقاد از نزدیکی اسراییل و آذربایجان و مساله کریدور زنگه‌زور، بارها این کشور را تهدید کرده است.

جمهوری اسلامی بارها نگرانی خود را از حضور اسراییل و فعالیت نظامی این کشور در خاک جمهوری آذربایجان اعلام کرده و آن را تهدیدی برای منطقه دانسته است، به‌طوری که در سال‌های گذشته نیز در برخی از محافل جمهوری اسلامی، حل نشدن اشغال قره‌باغ را به روابط اسراییل با جمهوری آذربایجان ربط داده است. این ادعا نیز مطرح شده بود که اگر جمهوری آذربایجان به جمهوری اسلامی نزدیک شود، جمهوری اسلامی می‌تواند این مساله را حل کند و مناقشه را پایان دهد.

به‌نظر می‌رسد جمهوری اسلامی از روابط نزدیک اسراییل و جمهوری آذربایجان به حدی ناراضی است که درصدد حمله به سفارت اسراییل در این کشور بوده است. تیر امسال، هم‌زمان با ورود وزیر جنگ اسراییل به باکو، جمهوری آذربایجان از بازداشت یک تبعه افغان خبر داد که قصد داشت به سفارت خانه یک کشور حمله تروریستی انجام دهد. بعد از این خبر، وزیر خارجه اسراییل، جمهوری اسلامی را به تلاش برای حمله به سفارت اسراییل در جمهوری آذربایجان متهم کرده بود.

پیش‌تر «نصیب نصیبلی»، سفیر جمهوری آذربایجان در تهران که بین سال‌های ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۴در ایران ماموریت داشته، در گفت‌وگو با «ایران‌وایر» گفته بود: «فرستادن تروریست به کشور برای حمله به سفارت‌خانه یک کشور دیگر هم معلوم می‌کند که ایران به فکر بهبود روابط نیست و این اقدام هم مشابه رفتار این کشور در حمله به سفارتخانه‌ها در تهران است.»

به نوشته روزنامه «مساوات»، رسانه خبری نزدیک به حکومت در جمهوری آذربایجان، «درخواست‌های آذربایجان از ایران مشخص است و اقدامات ایران هم مشخص است و درحال حاضر نمی‌شود گفت که روابط دو کشور به ثبات برسد، چونکه ایران به‌صورت پیوسته اقدامات خصمانه خود را ادامه می‌دهد.»

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : العربیة ، پارس Sputnik