اسرائیل، پنجشنبه بار دیگر حملات هوایی به سوریه را از سر گرفت و طی آن یک انبار مهمات در منطقه جبله در ساحل سوریه را هدف قرار داد.
رسانههای سوری، بامداد پنجشنبه اعلام کردند که صدای انفجارهایی در استانهای لاذقیه و طرطوس، واقع در غرب سوریه، شنیده شده است. به گفته «دیدبان حقوق بشر سوریه»، پهپادهایی که هنوز مشخص نیست از داخل خاک سوریه یا از سمت دریا برخاستهاند، حملات هواییای انجام دادند که یکی از انبارهای مهمات را در نزدیکی شهر جبله در استان لاذقیه و در مجاورت بزرگترین پایگاه هوایی روسیه در سوریه هدف قرار دادند. این حملات منجر به تخریب کامل انبار و انفجارهای گستردهای شد.
همچنین این گزارش اشاره میکند که قایقهای جنگی در دریا و پروازهای نظامی که احتمالاً اسرائیلی بودند، در جریان این حملات حضور داشتند. طبق گزارشها، سامانههای دفاع هوایی سوریه و نیروهای روسیه برای بیش از 40 دقیقه تلاش کردند تا موشکها را دفع کنند.
این حملات پس از آن صورت گرفت که اسرائیل روز چهارشنبه یک ساختمان مسکونی در دمشق را بمباران کرد که در نتیجه آن سه نفر کشته و سه نفر دیگر زخمی شدند.
همچنین این حملات چند روز پس از یک سری حملات هوایی در روز دوشنبه علیه دمشق و مناطق اطراف آن رخ داد. در شامگاههمچنین این حملات چند روز پس از یک سری حملات هوایی در روز دوشنبه علیه دمشق و مناطق اطراف آن رخ داد. در شامگاه یکشنبه نیز یک پهپاد اسرائیلی با موشکهای قدرتمند یک ویلا متعلق به نیروی چهارم ارتش سوریه را در نزدیکی شهر یعفور در حومه دمشق هدف قرار داد، هرچند گزارشها حاکی از آن است که در این حمله خسارتهای جانی گزارش نشده است.
بلومبرگ: ایران هزاران «نیروی مسلح» به مناطق مرزی لبنان و سوریه منتقل میکند
مقام آمریکایی: واشینگتن در حال همکاری با اسرائیل برای تقویت توانمندیهای دفاعی است
خبرگزاری «بلومبرگ»، دوشنبه نهم مهر به نقل از منابع خود گزارش داد که ایران در حال آماده شدن برای تقویت قدرت بازدارندگی خود و انتقال هزاران «نیروی مسلح» به سوریه و لبنان است.
در همین حال «سیانان» روز دوشنبه به نقل از یک مقام آمریکایی اعلام کرد که دولت جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا از حمله احتمالی ایران به اسرائیل در واکنش به ترور حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله که توسط اسرائیل ترور شد، نگران است.
این مقام آمریکایی گفت: «واشینگتن در حال همکاری با اسرائیل برای تقویت توانمندیهای دفاعی آن در صورت هرگونه حمله ایران است».
از سوی دیگر بلومبرگ به نقل از یک منبع نوشت: «ایران اکنون در تلاش است که هزاران نیروی مسلح را به مناطق مرزی لبنان و سوریه منتقل کند».
این منبع همچنین گفت که ایران طی دو ماه گذشته هزاران جنگجو را از عراق به سوریه منتقل کرده است.
این وبسایت به نقل از این منبع نوشت: «ایران در حال آماده شدن برای تقویت قدرت بازدارندگی خود با انتقال جنگنجویانی به سوریه و لبنان است».
منبع خاطرنشان کرد: «حزبالله شبکه پیچیدهای از تونلها را در مرز بین لبنان و سوریه ساخته است».
از سوی دیگر جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا گفته است که با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل صحبت خواهد کرد.
او همچنین گفته است که باید از یک جنگ همهجانبه در خاورمیانه اجتناب شود. بایدن اما به تاریخ تماس خود با نتانیاهو اشارهای نکرد.
اظهارات بایدن در حالی بیان میشود که روز یکشنبه حملات هوایی اسرائیل در سراسر لبنان دهها کشته برجای گذاشت.
وزارت دفاع ایالات متحده، پنتاگون، یکشنبه گفت که واشینگتن در روزهای آینده «قابلیتهای دفاع هوایی» خود را در خاورمیانه تقویت خواهد کرد.
سرگرد پاتریک رایدر، سخنگوی پنتاگون، در بیانیهای گفت که لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، نیروهای بیشتری را در سطح بالایی از آمادگی برای استقرار قرار داده است.
پنتاگون در بیانیه خود به جزئیات جنگندههای جدیدی که در منطقه مستقر خواهد شد اشارهای نشده است.
آستین تاکید کرد، ایالات متحده مصمم است از سوءاستفاده ایران و گروههای نیابتی تحت حمایت آن از وضعیت لبنان برای گسترش درگیری در منطقه جلوگیری کند.
بلومبرگمنتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
حمله موشکی اسرائیل به ویلای متعلق به لشکر 4 سوریه تحت فرماندهى ماهر اسد
به گفته منابع دیدبان حقوق بشر سوریه، در ویلای لشکر چهارم سوریه که فرماندهی آن به عهده ماهر اسد است، فرماندهان حزب الله لبنان و سپاه پاسداران ایران رفت و آمد میکردند
منابع سوری شامگاه یکشنبه از حمله یک پهپاد با موشکهای انفجاری قوی به ویلایی متعلق به لشکر چهارم سوریه واقع در نزدیکی شهرک یعفور در حومه دمشق خبر دادند. این منابع اما اطلاعاتی درباره خسارات مادی و انسانی این حمله ارائه ندادند.
فرماندهی لشکر چهارم سوریه برعهده سرلشکر ماهر اسد، برادر بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه است. ماهر اسد یکی از مهمترین شخصیتهای سوری که به ایران و حزب الله لبنان نزدیک است.
دیدبان حقوق بشر سوریه اعلام کرد که طی روزهای گذشته پیامهای هشداردهندهای به ماهر اسد رسیده است که در آن گفته شده در صورت انتقال سلاح به لبنان، اسرائیل او را هدف قرار خواهد داد.
این منابع صحت گزارشها مبنی بر مجروح شدن ماهر اسد در یفور را تکذیب کردند، این منابع گفتند که ماهر اسد در زمان حمله موشکی در ویلا نبوده است.
به گفته منابع دیدبان حقوق بشر سوریه سوریه، فرماندهان حزب الله لبنان و سپاه پاسداران ایران در این ویلا رفت و آمد میکردند.
در چارچوب گسترش عملیات اسرائیل، ارتش این کشور روز یکشنبه به گذرگاه مرزی «جدیده یابوس» که یک گذرگاه رسمی بین لبنان و سوریه است، حمله کرد.
حمله موشکی اسرائیل بخش سوریهای این گذرگاه که در لبنان به نام گذرگاه مصنع معروف است را هدف قرار داد.
مقامات اسرائیل به ندرت در مورد این حملات اظهار نظر میکنند، اما بارها هشدار دادند که به ایران اجازه حضور در سوریه را نخواهند داد.
با آغاز حملات فشرده ارتش اسرائیل به جنوب لبنان طی روزهای اخیر منطقه شاهد تنشهای جدیدی بوده است.
به گفته دیدبان حقوق بشر سوریه، ارتش اسرائیل بارها به مسیرهای تدارکات تسلیحاتی حزب الله لبنان در مرز سوریه حمله کرده است.
اسرائیل کشتهشدن «دست راست» السنوار را تایید کرد
ارتش اسرائیل روز پنجشنبه اعلام کرد که روحی مشتهی، رئیس شورای حکومتی حماس در نوار غزه، به همراه سامح السراج، مسئول امنیت در دفتر سیاسی و کمیته اجرایی حماس، و سامی عوده، رئیس دستگاه امنیت عمومی این گروه، طی یک حمله هوایی اسرائیل کشته شدند.
سخنگوی ارتش اسرائیل، اویخای ادرعی، در پیامی که در صفحه رسمی خود در شبکه اجتماعی «اکس» منتشر کرد، ادعا کرد که این سه نفر بیش از سه ماه پیش و پس از یک حمله هوایی دقیق و مبتنی بر اطلاعات جاسوسی، در یک مجتمع زیرزمینی در شمال نوار غزه کشته شدند. او ادعا کرد که این مجتمع به عنوان محل اقامت و فرماندهی بلندپایهترین رهبران حماس از جمله روحی مشتهی استفاده میشده است.
روحی مشتهی که به عنوان مسئول امور گروگانهای حماس و همچنین مقام سابق وزارت دارایی این گروه شناخته میشود، به گفته ادرعی، فردی بسیار نزدیک به یحیی السنوار، رهبر حماس در غزه، بود. مشتهی و السنوار سالها در زندانهای اسرائیل همبند بودند و در سال 2011 در تبادل زندانیان با گلعاد شالیط آزاد شدند.
جزئیات حمله اسرائیل
به گزارش منابع مطبوعاتی، بیش از یک هفته و نیم پیش یک هواپیمای اسرائیلی هدفی در جنوب غربی شهر غزه را مورد حمله قرار داد که در زیر آن یک تونل قرار داشت. این حمله موجب فروپاشی تونل و کشته شدن افرادی شد که در آن حضور داشتند. منابع حماس اعلام کردند که این تونل در ابتدای جنگ فعلی بمباران و به طور جزئی تخریب شده بود، اما نیروهای حماس بخشی از آن را تعمیر کرده بودند و رهبران این گروه حدود یک ماه و نیم پیش به این محل منتقل شدند تا از حملات هوایی مداوم ارتش اسرائیل به مناطق مختلف غزه در امان بمانند.
این تونل به عنوان یکی از تونلهای فرماندهی و کنترل حماس شناخته میشد و دارای اتاقهایی برای اقامت طولانی مدت بود. با وجود خطرات امنیتی و حملات پیشین، نیروهای گردان قسام مجبور شدند این تونل را تعمیر کنند تا به عنوان محل امنی برای رهبران سیاسی و نظامی حماس استفاده شود.
گزارشها همچنین نشان دادند که پس از حمله به این تونل، حماس چهار نفر از اعضای خود را برای جستجوی بازماندگان یا یافتن سرنوشت افرادی که داخل تونل بودند اعزام کرد، اما این افراد به دلیل وجود گازهای سمی حاصل از موشکهای اسرائیلی جان خود را از دست دادند. پس از این، تیمهای دیگری به محل اعزام شدند که با اجساد اعضای قبلی و همچنین رهبران حماس مواجه شدند. عملیات خارج کردن اجساد چندین روز به طول انجامید و نهایتاً روحی مشتهی، سامح السراج و سایر رهبران نظامی و امنیتی حماس در روز پنجشنبه دفن شدند.
ارتباط نزدیک با یحیی السنوار
کشتهشدن روحی مشتهی، یکی از نزدیکترین چهرهها به یحیی السنوار، رهبر حماس، ضربه سنگینی برای این گروه به شمار میرود. این دو نفر علاوه بر تجربه سالها همزندانی بودن در زندانهای اسرائیل، در انتخابات داخلی حماس نیز نقش مهمی ایفا کرده و به چهرههای برجستهای در این گروه تبدیل شدند. آنها همچنین روابط نزدیکی با محمد ضیف، فرمانده گردانهای قسام، داشتند.
سامح السراج؛ چهرهای امنیتی و با نفوذ
سامح السراج که به ندرت در رسانهها دیده میشود، یکی از چهرههای امنیتی مهم حماس و از نسل دوم رهبران این گروه است که از زمان تشکیل حماس شاهد رشد و توسعه آن بوده است. او در سه دوره انتخاباتی به عنوان عضو دفتر سیاسی حماس انتخاب شده و به عنوان شخصیتی با نفوذ و قدرتمند در مسائل امنیتی و مالی حماس شناخته میشود
اولین حمله مستقیم ايران به اسرائیل طی ۴۰ سال گذشته آوریل ۲۰۲۴ و دومین حمله شامگاه اول اکتبر ۲۰۲۴ صورت گرفت. اسرائیل متعهد شد که به این حمله پاسخ میدهد، بنابراین اکنون ما در مرحله دوم رویارویی این دو قدرت منطقهای قرار داریم.
جمهوری اسلامی و اسرائیل سالها است که در یک بازی جنگی خطرناک و پیچیده درگیر شدهاند.
اسرائیل بهمنظور آمادگی برای چنین جنگ سرنوشتسازی هرگز از توسعه قابلیتهای نظامی دست برنداشت و همواره با متحد غربیاش برای آن روز برنامهریزی کرد. در مقابل، جمهوری اسلامی هم با هدف ایجاد توازن قدرت با اسرائیل و رسیدن به مرحلهای که خواستههای منطقهایاش را تحمیل کند، درصدد توسعه تواناییهای نظامی خود برآمد و با استفاده از گروههای نیابتی در یمن، نوار غزه، عراق و خطرناکترین آنها در لبنان حلقهای ایجاد کرد تا اسرائیل را در محاصره قرار دهد.
جمهوری اسلامی برای مقابله با اسرائیل، بیشترین سرمایهگذاری را روی حزبالله کرد. در نتیجه، این سازمان حدود ۳۰ هزار جنگجو و زرادخانه موشکی حاوی ۱۲۰ هزار موشک در اختیار دارد. این توازن پیچیده عمدهترین عاملی بود که مانع رویارویی نظامی مستقیم دو طرف شد و همه درگیریهای گذشته بین اسرائیل و نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی صورت گرفت.
وقایع چند روز گذشته بهتدریج از اهداف اسرائیل پرده برداشت. اسرائیلیها نیت اصلیشان را که رویارویی با جمهوری اسلامی بود تا زمانی که عملا به آن دست یافتند، فاش نکردند. آنها در آغاز، درباره لزوم عقبنشینی نیروهای حزبالله به جنوب رودخانه لیتاتی صحبت میکردند اما بعدا مشخص شد که هدفشان جنوب بیروت و بهطور خاص حسن نصرالله بوده است.
جنگ کنونی نبردی است متفاوت که نه در آن خط قرمزی وجود دارد و نه قواعد درگیری رعایت میشود.
اسرائیل رهبر حزبالله و زرادخانه آن را مستقیما هدف قرار داد و خسارت عظیمی به این گروه وارد کرد. در حالی که هدف جنگ ۲۰۰۶ این بود که حزبالله سربازان ربودهشده و اجساد آنها را به اسرائیل تحویل دهد.
از بیانیهها و درگیریهای اخیر چنین برمیآید که هدف از جنگ کنونی حذف حزبالله از معادله مقابله با جمهوری اسلامی است، نه جدا کردن آن از جبهه غزه و نه تضعیف این حزب و نقش آن در لبنان. به عبارت دیگر، دو مورد یادشده اهداف اصلی نیستند و میتوانند بهعنوان اهداف فرعی در چارچوب پیامدهای جنگ محقق شوند. اسرائیل قصد دارد برای توقف تولید تسلیحات هستهای در ایران و شکستن حلقه شبهنظامیان اطرافش، رژیم جمهوری اسلامی را تحت فشار قرار دهد.
پرسشی که در اینجا مطرح میشود این است که آیا اسرائيل در چارچوب طرح مقابله با جمهوری اسلامی، میتواند آنچه را که از حزبالله بهعنوان قویترین گروه مسلح وفادار به تهران، باقی مانده است، هم از بین ببرد و در جنگ بعدی، رژیم جمهوری اسلامی را از حمایت این نیروی نیابتی مهم محروم کند؟
پس از کشته شدن حسن نصرالله، نعیم قاسم، معاون دبیرکل حزبالله لبنان، در اولین سخنرانیاش گفت: «با وجود کشته شدن شماری از فرماندهان، اسرائیل نتوانست بر توانایی ما تاثیر بگذارد، زیرا برای هر فرمانده جایگزینهایی وجود دارد.» این در حالی است که اسرائیل مدعی است نیمی از فرماندهان و حدود ۸۰ درصد زرادخانههای تسلیحاتی حزبالله را نابود کرده است.
نقطه قوت حزبالله این است که این گروه یک ارتش سنتی نیست و تا زمانی که جمهوری اسلامی از حمایت از آن دست نکشد، میتواند به ماموریتش ادامه دهد. البته احتمالا دیگر آن نیرویی نخواهد بود که بتواند اسرائیل را به جنگی بزرگ تهدید کند.
پس از فلج کردن حزبالله و انهدام تسلیحات باقیمانده آن که در سراسر لبنان ذخیره شده بودند، مرحله بعدی، همانطور که اسرائیل اعلام کرد، جلوگیری از احیای مجدد این سازمان با محروم کردن آن از دستیابی به تسلیحات است. بنابراین منطقه بهزودی جنگ علنی اسرائیل را برای توقف قاچاق سلاح از طریق مرزها و فرودگاهها و تعقیب مواضع جدید حزبالله، شاهد خواهد بود؛ بهویژه اینکه جمهوری اسلامی یک شبکه انتقال طولانی ایجاد کرده است که با گذر از عراق و سوریه به پایگاههای حزبالله میرسد.
به عبارت دیگر، حمله روز سهشنبه جمهوری اسلامی به اسرائیل را میتوان سرآغاز مرگ حزبالله دانست، زیرا رژیم ایران این بار نقشی را که ماموریت و رسالت حزبالله محسوب میشد، خود ایفا کرد.
حزبالله بهعنوان یک گروه شبهنظامی محلی همچنان از حمایتهای فنی و مالی گسترده جمهوری اسلامی و حمایت مردمی در خاستگاهش برخوردار خواهد بود اما بعید است که این نهاد وابسته به جمهوری اسلامی که ارتش و زرادخانهای بزرگتر از ارتش لبنان و بیشتر کشورهای عرب در اختیار داشت، بتواند بار دیگر قد علم کند و در قالب یک نیروی قدرتمند به صحنه بازگردد.
همه این تواناییها و امکانات در طول چند هفته گذشته با تواناییهای نظامی و اطلاعاتی برتر اسرائیل که به شیوهای بیسابقه در تاریخ درگیری میان تهران و تلآویو، توانست توازن قدرت را علیه جمهوری اسلامی تغییر دهد، از بین رفت. این پیشبینی من بر واقعیتی جدید مبتنی نیست؛ صداهایی که از داخل ایران در مورد ناتوانی به گوش میرسد و پیشنهادهایی که درباره گزینههایی جز رویارویی با اسرائیل مطرح میشود، میتواند بیانگر این واقعیت انکارناپذیر باشد.
جمهوری اسلامی پس از شکست و از دست دادن حزبالله، تنها دو مسیر پیش رو دارد: یا رویارویی مستقیم مانند آنچه دیروز اتفاق افتاد، یا تلاش برای دستیابی به راهحلی سیاسی پس از انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، بدون توجه به اینکه چه کسی پیروز میشود.
- نویسنده : قیام خوراسان
- منبع خبر : العربیهٔ