اوجالان خواستار انحلال پ‌ک‌ک و خلع سلاح این گروه شد
اوجالان خواستار انحلال پ‌ک‌ک و خلع سلاح این گروه شد
عبدالله اوجالان، رهبر زندانی حزب کارگران کردستان، پ‌ک‌ک، در پیامی از اعضای این حزب خواسته سلاح‌های خود را زمین بگذارند

عبدالله اوجالان، رهبر زندانی حزب کارگران کردستان، پ‌ک‌ک، در پیامی از اعضای این حزب خواسته سلاح‌های خود را زمین بگذارند و این گروه را منحل کنند. پیام او که از طریق نمایندگان یک حزب حامی کردها خوانده شد، با هدف پایان دادن به چهار دهه درگیری مسلحانه در جنوب شرقی ترکیه منتشر شد، درگیری‌هایی که باعث کشته شدن ده‌ها هزار نفر شده است.

آقای اوجالان، ۷۵ ساله، پیش از این بیانیه، چندین ساعت با نمایندگان حزب «برابری و دموکراسی خلق‌ها» در جزیره ایمرالی، در دریای مرمره در جنوب غربی استانبول دیدار کرد. او از سال ۱۹۹۹ در حبس انفرادی در زندانی در این جزیره است.

این پیام چند ماه پس از آن منتشر شد که دولت باحچلی، رهبر ملی‌گرای افراطی و متحد دولت ترکیه، ابتکاری را برای پایان دادن به این درگیری آغاز کرد.

در نامه آقای اوجالان آمده است: «هیچ جایگزینی برای دموکراسی در مسیر تحقق یک نظام سیاسی وجود ندارد. اجماع دموکراتیک تنها راه اساسی است.»

عبدالله اوجالان در این پیام خطاب به اعضای پ‌ک‌ک گفت: «همه گروه‌ها باید سلاح‌های خود را زمین بگذارند و پ‌ک‌ک باید خود را منحل کند.»

آقای اوجالان گفت که «مسئولیت این تصمیم تاریخی» را برعهده می‌گیرد.

او همچنین در پیامش توضیح داد که این جنبش در درجه اول به این دلیل شکل گرفت که «راه‌های سیاست‌ورزی دموکراتیک بسته شده بود.»

ترکیه، اتحادیه اروپا، بریتانیا و آمریکا پ‌ک‌ک را گروهی تروریستی می‌دانند.

با این حال، آقای اوجالان افزود که ابتکار دولت باحچلی، همراه با نشانه‌های مثبت از سوی رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه و همچنین دیگر احزاب سیاسی، محیط مناسبی را برای پ‌ک‌ک فراهم کرده است تا سلاح‌های خود را زمین بگذارد.

آقای باحچلی، سیاستمدار ترک و رهبر حزب «حرکت ملی» سال‌ها خواستار اقدامات نظامی سخت علیه پ‌ک‌ک بود، اما در اکتبر گذشته با دست دادن با نمایندگان حزب دموکراتیک در پارلمان، همکارانش را غافلگیر کرد. او سپس پیشنهاد کرد در صورتی که آقای اوجالان از خشونت دست بردارد و گروه مسلح خود را منحل کند، می‌توان به او آزادی مشروط داد.

برخی از محافل با خوش‌بینی محتاطانه به این موضوع نگاه کردند و امید داشتند که این درگیری ۴۰ ساله به پایان برسد.

عبدالله اوجالان پس از دیدار با نمایندگان حزب «برابری و دموکراسی خلق‌ها» در زندان، در نامه‌ای خواستار انحلال و خلع سلاح پ‌ک‌ک شد

منبع تصویر، EPA

توضیح تصویر، عبدالله اوجالان پس از دیدار با نمایندگان حزب «برابری و دموکراسی خلق‌ها» در زندان، در نامه‌ای خواستار انحلال و خلع سلاح پ‌ک‌ک شد

واکنش‌ها به پیام اوجالان؛ استقبال در خارج از ترکیه و احتیاط دراخل

پیام عبدالله اوجالان خیلی زود روز پنجشنبه به صدر اخبار جهان راه یافت و بسیاری از کشورها و مقام‌های بین‌المللی به آن واکنش نشان دادند.

کاخ سفید از درخواست عبدالله اوجالان، استقبال کرد. برایان هیوز، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، گفت:«این یک تحول مهم است و امیدواریم که به کاهش نگرانی‌های متحدان ترک ما درباره شرکای آمریکا در مبارزه با داعش در شمال شرقی سوریه کمک کند. ما معتقدیم که این موضوع به برقراری صلح در این منطقه پرتنش کمک خواهد کرد.»

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد هم از پیام عبدالله اوجالان مبنی بر انحلال پ‌ک‌ک استقبال کرد.

خبرگزاری فرانسه به نقل از استفان دوجاریک،‌ سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد، نوشته آنتونیو گوترش پیام عبدالله اوجالان را «روزنه‌ای از امید» برای پایان یافتن جنگ داخلی میان کردها و دولت ترکیه خوانده و ابراز امیدواری کرده است که این گامی مهم برای پایان دادن به نیم قرن درگیری داخلی در ترکیه شود.

وزارت خارجه آلمان پیام عبدالله اوجالان برای خلع سلاح و انحلال پ‌ک‌ک را یک «فرصت تاریخی» خوانده است.

در بیانیه وزارت خارجه آلمان آمده است: «پایان دادن به خشونت گام مهم نخست است، اما قدم‌های دیگری نیز باید برداشته شود.»

چند میلیون ترک و صدها هزار کرد ترکیه‌ای در آلمان زندگی می‌کنند.

در داخل ترکیه و کشورهای همسایه این کشورها هم درخواست آقای اوجالان خیلی زود با واکنش چهره‌های سیاسی روبرو شد.

فکان علا، نایب رئیس حزب عدالت و توسعه، ضمن استقبال از پیام آقای اوجالان گفت که در صورت خلع سلاح و انحلال پ‌ک‌ک، ترکیه «از زنجیر رها می‌شود».

این اولین واکنش رسمی یک مقام ترکیه به پیام آقای اوجالان بود.

حزب حاکم عدالت و توسعه می‌گوید انتظار دارد که اعضای پ‌ک‌ک سلاح‌هایشان را زمین بگذارند و از درخواست آقای اوجالان پیروی کنند.

اوزگور اوزل، رئیس حزب جمهوری خلق ترکیه یا همان حزب مردمی جمهوری که یکی از قدیمی‌ترین احزاب سیاسی در این کشور است، عصر پنجشنبه گقت: «ما همچنان بر موضع خود هستیم و معتقدیم مشکل کردها باید مورد توجه و با شفافیت حل شود آن هم در زیر سقف پارلمان (مجلس ملی کبیر ترکیه) و با در نظر گرفتن همه جناح‌های جامعه… درخواست برای سلاح بر زمین گذاشتن یک سازمان تروریستی و انحلال آن به خودی خود مهم است و ما امیدواریم که این خواسته جامه عمل بپوشد».

در همین حال نچیروان بارزانی، نخست‌وزیر اقلیم کردستان عراق، از پیام عبدالله اوجالان استقبال کرده است.

آقای بارزانی گفت: «ما به گرمی از پیام اوجالان استقبال می‌کنیم… و از پ‌ک‌ک می‌خواهیم که به اجرای آن پایبند باشد.»

مظلوم عبدی، فرمانده نیروهای کرد در سوریه نیز پیام عبدالله اوجالان را تاریخی دانسته و از آن استقبال کرده است.

او در عین حال تاکید کرد که این پیام به پ‌ک‌ک در ترکیه برمی‌گردد و «به ما در سوریه مربوط نمی‌شود.»

رهبران کرد عمدتاً از این بیانیه استقبال کردند و گزارش‌های محلی حاکی از آن بود که هزاران نفر در شهرهای دیاربکر و وان، واقع در جنوب شرقی ترکیه، گرد هم آمدند تا پیام عبدالله اوجالان را روی صفحه‌های بزرگ مشاهده کنند.

با این حال، هم در میان افکار عمومی کردها و هم ترک‌ها، سؤالات مهمی درباره گام بعدی باقی مانده است. به نظر می‌رسد همه اقشار و گروه‌ها متقاعد نشده‌اند که اوضاع تغییر خواهد کرد.

آیا اوجالان می تواند ماندلای ترکیه باشد؟

ژیار گل- خبرنگار ارشد بی‌بی‌سی در امور بین‌الملل

مردی که ۴۶ سال پیش حزب کارگران کردستان «پ‌ک‌ک» را تاسیس کرد، امروز در پیامی، نه تنها از اعضای این حزب خواست که سلاح را زمین بگذارند، بلکه این حزب را منحل کنند. پیام تاریخی عبدالله اوجالان رهبر پ‌ک‌ک می‌تواند بر چند ده هزار عضو مسلح احزاب کرد در ترکیه، ایران، عراق و سوریه که به فلسفه مبارزاتی او باور دارند تاثیر داشته باشد.

پیام آقای اوجالان از سوی نمایندگان حزب «برابری و دمکراسی خلق‌ها» خوانده شد. این نماینده‌ها توانسته‌اند در دو ماه گذشته سه بار با آقای اوجالان دیدار کنند. آقای اوجالان از پ‌ک‌ک خواسته است که کنگره تشکیل دهد و پیشنهاد خلع سلاح و انحلال خود را بررسی کند.

هفته پیش زاگرس هیوا، سخنگوی پ‌ک‌ک به ما گفت که از پیام آقای اوجالان برای عبور از فاز نظامی به سیاسی حمایت خواهند کرد. او گفت آقای اوجالان باید آزاد شود و در امنیت بتواند از داخل ترکیه رهبری این روند انتقالی سیاسی و قانونی را پیش ببرد.

هنوز هیچ بحثی درباره سرنوشت اعضای پ‌ک‌ک نشده است که اگر سلاح را زمین بگذارند آیا می‌توانند به ترکیه بازگردند یا نه؟ آیا عفو عمومی داده خواهند شد یا نه؟

گفتگوهای پشت پرده بین نمایندگان سیاسی کرد، دولت ترکیه و آقای اوجالان در سه ماه گذشته در جریان بوده است. هنوز مشخص نیست ترکیه چه امتیاز یا قولی به آقای اوجالان داده است که او از اعضای حزبش خواسته سلاح را زمین بگذارند.

آقای اوجالان در پیامش گفت هنگامی که این حزب تاسیس شد همه درها به روی فعالیت سیاسی بسته بود. اما او باور دارد ترکیه امروز این پتانسیل را دارد که مسئله کردها را از راه سیاسی حل کند.

برای بسیاری از کردها عبدالله اوجالان همانند ماندلای آنها است. همچون نلسون ماندلا که ابتدا تروریست خوانده شد و سالها از زندان حزبش را رهبری کرد، آقای اوجالان هم ۲۶ سال است که در زندان به سر می برد. اما از چشم بساری از مردم ترکیه او حزبی را بنا نهاد و جنگی را علیه ترکیه آغاز کرد که در طی چهار دهه گذشته در آن ده‌ها هزار نفر از دو طرف کشته شدند.

پ‌ک‌ک سال ۱۹۷۸ تاسیس شد و حدود چهل سال پیش مبارزانه مسلحانه را شروع کرد. آقای اوجالان در سال ۱۹۹۹ در راه آفریقای جنوبی ربوده شد و به ترکیه بازگردانده شد. دولت نلسون ماندلا به او قول پناهندگی سیاسی داده بود.

نیروهای دمکراتیک سوریه که کردها آن را رهبری می کنند و حزب پژاک در ایران از فلسفه آقای اوجالان پیروی می‌کنند و او را رهبر معنوی خود می‌دانند. آقای اوجالان در پیام خود، به این احزاب در سوریه و ایران اشاره نکرد. اما بی‌تردید پیام او بر روی آنها تاثیر خواهد گذاشت. قطعا حکومت‌های ایران، سوریه و عراق هم این خبر را دنبال می‌کنند.

سخنگوی پ‌ک‌ک: به شرط آزادی اوجالان حاضر به پذیرش روند سیاسی برای گذار از خشونت و درگیری هستیسخنگوی پ‌ک‌ک: به شرط آزادی اوجالان حاضر به پذیرش روند سیاسی برای گذار از خشونت و درگیری هستیم

نیروهای پ‌ک‌ک با پرچمی که تصویر اوجالان را دارد

منبع تصویر، GETTY IMAGES

سخنگوی حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) به بی‌‌بی‌سی فارسی گفته است که پ‌ک‌ک به طور مشروط حاضر است ابتکار عمل عبدالله اوجالان برای آغاز روندی سیاسی در جهت صلح با دولت ترکیه را بپذیرد.

زاگرس هیوا، سخنگوی پ‌ک‌ک گفت شرط آنها این است که «عبدالله اوجالان آزاد شود، امکان فعالیت آزادانه را داشته باشد و تضمین‎‌هایی درباره سلامت و امنیت او داده شود تا بتواند شخصا موضوع را از میدان خشونت و درگیری به حوزه قضایی و سیاسی هدایت کند.»

این موضع پ‌ک‌ک در حالی ابراز می‌شود که انتظار می‌رود روز شنبه عبدالله اوجالان پیامی بدهد و خواهان پایان مبارزه مسلحانه، خلع سلاح و تبدیل پ‌ک‌ک به یک حزب سیاسی در ترکیه بشود.

آقای اوجالان ۲۶ سال پیش دستگیر شد و از آن زمان تحت شرایط امنیتی شدید در زندانی در جزیره امرالی ترکیه نگهداری می‌شود.

به تازگی دولت ترکیه اجازه داد که دو سیاستمدار از حزب نزدیک به کردهای ترکیه در زندان با آقای اوجالان دیدار کنند.

رهبر حزب حرکت ملی که یک حزب دست راستی و متحد اصلی حزب رجب طیب اردوغان است نیز چندی پیش نسبت به روند سیاسی با پ‌ک‌ک چراغ سبز نشان داد و بر همین مبنا برخی در ترکیه امید دارند که بعد از چند دهه این مناقشه حل شود.

خط

امید کردها به پایان مناقشه در ترکیه

ژیار گل، بی‌بی‌سی

امید به پایان جنگ مسلحانه پ‌ک‌ک علیه ترکیه بالا گرفته است. با یک عضو رهبری پ‌ک‌ک صحبتی داشتم و آنها می‌گویند کاملا از تلاش‌های آقای اوجالان برای روند صلح حمایت می‌کنند.

این نگرانی وجود داشت که پ‌ک‌ک از فراخوان رهبرش به بهانه در زندان بودنش و تحت شرایط بد این پیام را داده باشد. اما حال توپ در زمین ترکیه خواهد بود، هنوز هم عکس‌العملی آن چنانی از رهبران ترکیه ندیده‌ایم.

امید به آغاز دوباره روند گفتگوی های صلح زمانی آغاز شد که به نمایندگان کرد و وکلا پس از سال‌ها اجازه داده شد با او ملاقات کنند.

دولت باحچلی رهبر حزب تندرو ملی‌گرا که پیشتر خواهان اعدام آقای اوجالان بود حالا می‌گوید اگر او جنگ دست بردارد و پ‌ک‌ک را منحل کند می‌تواند آزاد شود.

به نظر می‌رسد عزمی هم در بخشی از دولت ترکیه باشد که مسئله کردها را حل کنند.

با تحولات اخیر در سوریه و حضور برخی نیروهای پ‌ک‌ک در سوریه می‌تواند برای گسترش نفوذ این کشور مشکل‌ساز شود. از سوی دیگر، تداوم قدرت کردها در سوریه می‌تواند مورد استقبال کشورهایی باشد که خود را رقیب سیاست خارجی ترکیه و نوعثمان‌گرایی آن می‌دانند.

امید کردها به پایان مناقشه در ترکیه

ژیار گل، بی‌بی‌سی

امید به پایان جنگ مسلحانه پ‌ک‌ک علیه ترکیه بالا گرفته است. با یک عضو رهبری پ‌ک‌ک صحبتی داشتم و آنها می‌گویند کاملا از تلاش‌های آقای اوجالان برای روند صلح حمایت می‌کنند.

این نگرانی وجود داشت که پ‌ک‌ک از فراخوان رهبرش به بهانه در زندان بودنش و تحت شرایط بد این پیام را داده باشد. اما حال توپ در زمین ترکیه خواهد بود، هنوز هم عکس‌العملی آن چنانی از رهبران ترکیه ندیده‌ایم.

امید به آغاز دوباره روند گفتگوی های صلح زمانی آغاز شد که به نمایندگان کرد و وکلا پس از سال‌ها اجازه داده شد با او ملاقات کنند.

دولت باحچلی رهبر حزب تندرو ملی‌گرا که پیشتر خواهان اعدام آقای اوجالان بود حالا می‌گوید اگر او جنگ دست بردارد و پ‌ک‌ک را منحل کند می‌تواند آزاد شود.

به نظر می‌رسد عزمی هم در بخشی از دولت ترکیه باشد که مسئله کردها را حل کنند.

با تحولات اخیر در سوریه و حضور برخی نیروهای پ‌ک‌ک در سوریه می‌تواند برای گسترش نفوذ این کشور مشکل‌ساز شود. از سوی دیگر، تداوم قدرت کردها در سوریه می‌تواند مورد استقبال کشورهایی باشد که خود را رقیب سیاست خارجی ترکیه و نوعثمان‌گرایی آن می‌دانند.

دیدار هیئت نمایندگی حزب نزدیک به کردهای ترکیه در زندان با عبدالله اوجالان

هواداران حزب «برابری و دمکراسی خلق‌ها» با عکس اوجالان در ماه مارس در استانبول

منبع تصویر، REUTERS

توضیح تصویر، هواداران حزب «برابری و دمکراسی خلق‌ها» با عکس اوجالان در ماه مارس امسال در استانبول

دو سیاستمدار نزدیک به کردها در زندانی در ترکیه با عبدالله اوجالان، رهبر پیکارجوی کرد، دیدار کرده‌اند. این اولین بار در ده سال گذشته است که ترکیه اجازه چنین گفتگوهایی را می‌دهد، اما جزئیاتی از این ملاقات علنی نشده است.

گزارش شده که سری ثریا اوندر، نائب رئیس پارلمان ترکیه، و پروین بولدان که هر دو اعضای حزب «برابری و دمکراسی خلق‌ها» هستند به دیدار اوجالان رفته‌اند.

در هفته‌های اخیر نشانه‌هایی ظاهر شده که دولت ترکیه و «حزب کارگران کردستان» آقای اوجالان (پ‌ک‌ک) ممکن است درحال حرکت به سوی حل چند دهه مناقشه میان خود باشند.

به گزارش خبرگزاری رویترز درخواست این دیدار ماه پیش از سوی حزب «برابری و دمکراسی خلق‌ها» که در پارلمان نماینده دارد مطرح شد.

این درخواست دیدار پس از آن بود که یک متحد نزدیک رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه جزئیات تازه‌ای از پیشنهاد برای حل این مناقشه ۴۰ ساله را ارائه کرد.

دِولت باحچلی، رهبر حزب حرکت ملی، پیشتر پیشنهاده کرد بود که اوجالان پایان شورش پ‌ک‌ک را در مقابل امکان آزادی، اعلام کند.

آقای اردوغان از پیشنهاد «شجاعانه» متحد ملی‌گرای خود حمایت کامل کرد و آن را «فرصتی طلایی» خواند و دولت باحچلی را به عنوان رهبری آینده‌نگر ستود.

او در سخنانی در پارلمان گفت: «راستش، تصویری که پیش روی ماست مایه امیدواری زیادی نیست. علیرغم همه این مشکلات، درحال بررسی چشم اندازی بلندمدت هستیم… که چه می‌توانیم بکنیم.»

باحچلی اغلب سیاستمداران طرفدار کردها را ابزار پ‌ک‌ک توصیف می‌کند، اتهامی که آنها رد می‌کنند.

دولت باحچلی همیشه با دادن هر امتیازی به اقلیت کرد ترکیه مخالفت کرده است. او حتی یک بار در یک تجمع، طنابی را به نشانه درخواست بازگشت مجازات اعدام پرتاب کرد تا رهبر پ‌ک‌ک اعدام شود.

اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه با ستایش از پیشنهاد «شجاعانه» متحد ملی‌گرای خود گفت که این پیشنهاد «فرصتی طلایی» است و او را به عنوان رهبر آینده‌نگر ستود

منبع تصویر، TURKISH PRESIDENCY / MURAT KULA

توضیح تصویر، اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه با ستایش از پیشنهاد «شجاعانه» متحد ملی‌گرای خود گفت که این پیشنهاد «فرصتی طلایی» است و او را به عنوان رهبر آینده‌نگر ستود

این اقدام غیرمنتظره، گمانه‌زنی‌هایی را در مورد تلاش‌های پنهانی برای دستیابی به توافق بر سر پایان فعالیت‌های پ‌ک‌ک به‌وجود آورد.

سوال مهم این بوده که چه عاملی باعث پیشنهاد غیرمنتظره آنکارا به اوجالان شده است. یکی از دلایل اصلی آن، تغییر در موازنه قدرت در خاورمیانه و آسیب‌پذیری اخیر ایران و نیروهای نیابتی‌اش در برابر اسرائیل تصور می‌شود.

به عقیده برخی کارشناسان کاهش نفوذ ایران در سوریه و عراق به تقویت پ‌ک‌ک و گروه‌های وابسته به آن در منطقه منجر می‌شود و ترکیه احتمالاً قصد دارد اقدامی پیشگیرانه انجام دهد.

دولت ترکیه پیش از این در سال ۲۰۱۲ مذاکرات صلح را با عبدالله اوجالان و پ‌ک‌ک شروع کرده بود.

این فرآیند و آتش‌بس سه سال ادامه یافت، اما در ژوئیه ۲۰۱۵ فروپاشید و به دوره‌ای از درگیری‌های شدید میان پ‌ک‌ک و نیروهای دولتی در جنوب شرق ترکیه منجر شد.

پ‌ک‌ک (حزب کارگران کردستان) سازمانی شبه‌نظامی است که در سال ۱۹۷۸ تأسیس شد. این گروه شش سال پس از ایجاد، شورشی جدایی‌طلبانه را در جنوب شرق ترکیه آغاز کرد.

مبارزات مسلحانه این گروه شامل حملات انتحاری و عملیات چریکی علیه اهداف نظامی، تأسیسات دولتی و نمایندگی‌های دیپلماتیک ترکیه در خارج از این کشور بوده است. برآورد شده تا حالا در این درگیری‌ها بیش از ۴۰ هزار نفر کشته شده‌ باشند.

ترکیه، ایالات متحده و اتحادیه اروپا، پ‌ک‌ک را گروهی تروریستی اعلام کرده‌اند.

عبدالله اوجالان، رهبر ۷۵ ساله پ‌ک‌ک، شخصیتی تأثیرگذار در سیاست کردها بوده است. او در سال ۱۹۹۹ به دست نیروهای ویژه ترکیه در کنیا دستگیر شد و از آن زمان در حال گذراندن حکم حبس ابد در زندانی جزیره‌ ایمرالی در جنوب استانبول است.

کردها بزرگترین اقلیت قومی در ترکیه هستند و حدود یک پنجم از جمعیت ۸۵ میلیونی این کشور را تشکیل می‌دهند.

کشورهای همسایه ترکیه، یعنی عراق، ایران و سوریه هم اقلیت‌ کرد دارند

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : BBC