در حالیکه وزیر امور خارجه عراق در گفتگو با همتای ایرانی خود در حاشیه نشست سازمان ملل متحد گفته است که دولت اقلیم کردستان اقدامات لازم و ضروری را در زمینه توافقنامه امنیتی میان ایران و عراق انجام خواهد داد، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، بار دیگر هشدار داد: نیروهای کُرد در کل منطقه اقلیم و تمامی خاک عراق باید خلع سلاح شده و از این کشور اخراج شوند.
: منتشر شده در
خبرگزاریهای رسمی در عراق، با انتشار بیانیه وزارت امور خارجه عراق، گزارش دادند: در دیدار میان حسین امیرعبداللهیان و فواد حسین، وزیران امور خارجه ایران و عراق، نسبت به ضرورت انجام اقدامات لازم و ضروری از سوی دولت اقلیم کردستان در زمینه توافقنامه امنیتی میان ایران و عراق تاکید شده است.
با این وجود، منابع داخلی در ایران، بار دیگر از هشدارهای مقامات جمهوری اسلامی درباره لزوم خلع سلاح و اخراج احزاب کُرد ایرانی در خاک عراق خبر دادهاند.
محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، در تازهترین هشدار خطاب به مقامات عراقی، گفت: «قرار بر این بود که این گروهها تا روز ۲۸ شهریور ماه به طور کامل خلع سلاح شده باشند».
به گفته رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، «آنچه در این مهلت شش ماهه رخ داد، این بود که (این نیروها) فقط قدری از مرزهای کشور ما فاصله گرفتهاند» اما «آنچه در متن قرارداد دبیران شورای عالی امنیت دو کشور آمده است، کاملا باید انجام شود».
محمد باقری، به نقل از ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری اسلامی افزوده است که این احزاب «در کل منطقه اقلیم و همه عراق نباید حضور داشته باشند».
با وجود اعلام نارضایتی مقامات جمهوری اسلامی از انجام کامل توافقنامه امنیتی میان ایران و عراق از سوی دولت اقلیم کردستان، برخی منابع از «تخلیه شماری از مقرهای احزاب کرد مخالف جمهوری اسلامی در اقلیم کردستان عراق» بر اساس توافقنامه امنیتی میان ایران و عراق خبر دادهاند.
دریافت رایگان خبرنامهبا خبر-پیامک های ما اخبار را بصورت زنده دریافت کنید
به گفته این منابع، قرار است نیروهای این احزاب مخالف جمهوری اسلامی، به اردوگاههایی زیر نظارت سازمان ملل متحد منتقل شوند.
یک فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران نیز، روز جمعه ۳۱ شهریور، گفت: «برابر آنچه رصد کردهایم بخش قابل توجهی از مقرهای “ضد انقلاب” در اقلیم کردستان تخلیه شده است».
علیاکبر پورجمشیدیان، فرمانده قرارگاه حمزه نیروی زمینی سپاه پاسداران، ضمن ابراز امیدواری نسبت به «انجام کامل توافقنامه»، هشدار داد: «قرارگاه حمزه به لحاظ توپخانه، موشک و پهپاد آمادگی کامل دارد در هر زمانی و در صورت لزوم نسبت به مقرهای ضدانقلاب، ماموریتهای خود را به طور کامل انجام دهد».
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، پیش از این، هشدار داده بود که توافق میان ایران و عراق درباره خلع سلاح احزاب کُرد در اقلیم کردستان عراق روز ۲۸ شهریور به پایان میرسد و تاکید کرده بود که «این توافق به هیچ عنوان تمدید نخواهد شد».
توافقنامه امنیتی میان جمهوری اسلامی و عراق، روز ۲۸ اسفند ۱۴۰۱، با حضور محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق و علی شمخانی، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی و قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی نخستوزیر عراق، برای پایان دادن به فعالیت گروههای مخالف جمهوری اسلامی در اقلیم کردستان عراق به امضا رسید.
واکنش مقام عراقی درباره هشدار جمهوری اسلامی برای خلع سلاح گروههای کرد؛ با ایران توافق کردیم
خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت این مقام عراقی که نخواست نامش فاش شود، ضمن تائید این توافق، گفت که عراق تلاش دارد در اولین فرصت، این گروهها را در اربیل و سلیمانیه جابجا کند. او گفته این جابجایی با تایید مقامهای دولت اقلیم کردستان عراق صورت میگیرد.
هرچند این منبع اشارهای به نام گروهها نکرد اما گفته که دولت عراق قصد دارد تا ۱۹ سپتامبر (کمتر از ۲۰ روز آینده) این جابجایی انجام شود. او درباره محل استقرار گروهها گفته «در منطقه کردستان عراق» خواهند بود. این منبع همچنین تاکید کرده که گروههای کرد مسلح نخواهند بود و «اردوگاههایی برای زندگی خواهند داشت.»
اظهارنظر این مقام عراقی بعد از اظهارات ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه ایران ابراز میشود. آقای کنعانی روز دوشنبه شش شهریور گفت که «خلع سلاح» احزاب کرد ۲۸ شهریور به پایان میرسد و عراق این گروهها را از پادگانهای نزدیک مرز به مکانهای در نظر گرفته شده منتقل خواهد کرد.
پیشتر سوران خاطری خبرنگار صدای آمریکا از اربیل عراق گزارش داد که خالد عزیز سخنگوی حزب دموکرات کردستان ایران گفته این تشکل در مقابل اقلیم کردستان احساس مسئولیت میکند و سعی خواهد کرد که موضوع را طوری حل کند که به ضرر کسی نباشد.
برخی از منتقدان این توافق میگویند نزدیکی جمهوری اسلامی و نخست وزیر عراق موجب چنین توافقی شده است. محمد شیاع السودانی، نخست وزیر فعلی عراق یکسال پیش با حمایت یک ائتلاف از احزاب نزدیک به جمهوری اسلامی سر کار آمد.
حمله حکومت ایران به مواضع احزاب کرد ایرانی در عراق سابقه دارد. در شهریور ۱۳۹۷ هم نیروهای هوافضای سپاه به مقر فرماندهی حزب دموکرات کردستان در کویسنجق کردستان عراق حمله کردند که به گفته حزب دموکرات کردستان ۱۶ نفر از اعضای رهبری، کادرها و پیشمرگان این حزب در این حملات کشته و حدود ۴۰ نفر نیز زخمی شدند. همان زمان سپاه مدعی شد این حمله واکنش به حمله مسلحانه این گروه به پاسگاه مرزی قرارگاه حمزه در منطقه مریوان بود.
دو هفته بعد از آغاز اعتراضات شهریور ۱۴۰۱ هم سپاه پاسداران به بهانه ارتباط اعتراضات ایران با احزاب کرد ایرانی در عراق،به مواضع این احزاب در خاک عراق از طریق توپخانه و موشک حمله کرد.
سوران خاطری خبرنگار صدای آمریکا از اربیل عراق میگوید، احزاب کرد اتهامات حکومت ایران را رد میکنند و میگویند فعالیتهای آنها سیاسی است و جمهوری اسلامی سعی دارد که خواست مردم ایران را به خاطر ربط بدهد.
پیشتر، آرش صالح، نماینده حزب دموکرات کردستان ایران به بخش فارسی صدای آمریکا گفت: «حزب دموکرات کردستان ایران هیچگاه از خاک عراق برای هیچ نوع فعالیت نظامی علیه جمهوری اسلامی استفاده نکرده است.»
او با اشاره به این که احزاب کُرد در خاک عراق «بیشتر یک حضور سیاسی و غیرنظامی» دارند، گفت دولت عراق مسئول حفاظت از جان این فعالان سیاسی پناهنده در خاک عراق و خانوادههای آنها است.
در همین ارتباط، صلاح بایزیدی، نماینده حزب کومله کردستان ایران در آمریکا، نیز روز دوشنبه به بخش فارسی صدای آمریکا گفت: «بە نظر ما این اظهارات و فشارهای جمهوری اسلامی بە حکومت منطقەای کردستان و دولت عراق برای محدود کردن فعالیتهای کاملا سیاسی احزاب کرد ایرانی موضوع تازەای نیست و هر از چند گاهی از سال ۲٠٠۳ بە بعد وجود داشتە است.» به گفته او، «سالها است حملات موشکی و ترور فعالان مدنی و سیاسی کُرد ایرانی ادامە دارد و حالا یک سال بعد از انقلاب زن زندگی آزادی جمهوری اسلامی از خیزش عمومی دوبارە در ایران وحشت دارد» و با توجه به اهمیت کردستان به عنوان «زادگاه و نقطه شروع این انقلاب» سعی دارد با فشار بر احزاب کُرد، «خیزش عمومی ایرانیان را وابستە بە خارج و نیروهای بیرون از این انقلاب داخلی نشان بدهد.»
دیوید رومانو، استاد سیاست خاورمیانه در دانشگاه ایالتی میزوری، به بخش فارسی صدای آمریکا گفت با توجه به توقف صادرات مستقل نفت کردستان عراق به ترکیه و در نتیجه وابستگی «کامل» حکومت اقلیم کردستان به بغداد، دولت عراق «اهرم فشار زیادی» بر این حکومت دارد و حتی خودمختاری آن را تهدید میکند.
حملات مجدد سپاه به مواضع گروههای کرد در عراق
سپاه پاسداران روز سه شنبه بار دیگر مواضع گروههای کرد در اقلیم کردستان عراق را هدف قرار داد.
بعد از ظهر سهشنبه مواضع «حزب آزادی کردستان» (پاک) از گروههای کرد ایرانی مخالف جمهوری اسلامی هدف حمله موشکی قرار گرفت.
به گفته این گروه این حمله تلفات جانی نداشته است.
خلیل نادری سخنگوی این گروه گفت «این حمله پهپادی نبوده، و با موشک بالستیک اجرا شده است.»
نادری افزود: «در ساعت ۳ در آلتون کوپری با چهار فروند موشک بالستیک از ایران به نیروهای ما حمله شد. خوشبختانه به دلیل این که نیروهای ما در حالت آماده باش بودند و پیشمرگههای ما پایگاههای محل استقرارشان را ترک کرده بودند، هیچگونه تلفات جانی نداشتیم.»
این در حالی است که کانالهای وابسته به سپاه پاسداران میگویند که این حمله با موشک و پهپاد انجام شده است.
مقامات «حزب دموکرات کردستان ایران» هم با اعلام حضور پهپادهای شناسایی در آسمان کویسنجق، میگویند که اردوگاه پناهجویان کرد ایران در خطر است.
پس از این حملات، جنین هِنیس، نماینده ویژه سازمان ملل متحد، در توییتی گفت که تداوم حملات ایران غیر قابل قبول است.
او نوشت: «متاسفانه ما فقط میتوانیم بار دیگر [این حملات را] محکوم کنیم. حملات مداوم ایران غیر قابل تحمل است. عراق باید برای پیشگیری از خشونتهای بیشتر اقدام کند.»
این چهارمین دوره حملات سپاه پاسداران به گروههای کرد در اقلیم کردستان عراق، پس از آغاز اعتراضات ضد حکومتی در ایران است.
سپاه پاسداران بامداد دوشنبه به هم به مواضع «حزب دموکرات کردستان ایران» در کویسنجق حمله کرده بود.
وزارت امور خارجه عراق دوشنبه شب در بیانیهای حملات ایران به اقلیم کردستان عراق را شدیدا محکوم کرد و آن را «نقض حاکمیت ملی عراق» دانست.
ایران سفیر عراق را به دلیل حضور مخالفان کرد در یک مراسم در اقلیم کردستان احضار کرد
به گزارش خبگزاری فرانسه، روز پنجشنبه گذشته، مراسمی در اقلیم کردستان عراق به منظور ادای احترام به مصطفی بارزانی، از رهبران کرد این منطقه که در سال ۱۹۷۹ درگذشت، برگزار شد.
در این مراسم، عبداللطیف رشید، رئیس جمهوری عراق، محمد شیاعالسودانی، نخستوزیر عراق و همچنین نمایندگان سازمانها و احزاب کرد ایرانی حضور داشتند.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، رئیس اداره اول خلیج فارس وزارت خارجه ضمن ابلاغ اعتراض شدید جمهوری اسلامی نسبت به آنچه «دعوت از اعضای گروهکهای تجزیهطلب و نیز تداوم برخی تحرکات گروهکهای تروریستی در اقلیم کردستان عراق» در یک مراسم رسمی در آن منطقه نامید، این موضوع را مغایر با توافقنامه امنیتی اخیر بین تهران و بغداد توصیف کرد.
در ماه مارس سال جاری میلادی، جمهوری اسلامی و عراق قراردادی را برای حفاظت از مرزهای مشترک خود امضا کردند و ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، با تایید این توافقنامه گفت: «امنیت عراق و مرزهای آن برای ما بسیار مهم است.»
این در شرایطی بود که در نوامبر سال گذشته میلادی، جمهوری اسلامی با حملات موشکی و پهپادی برون مرزی به مواضع چند سازمان و حزب کرد ایرانی در شمال عراق حمله و آنها را به دست داشتن در اعتراضات در ایران پس از کشته شدن مهسا امینی متهم کرد.
جمهوری اسلامی، سازمانها و احزاب کرد ایرانی مستقر در عراق را «تجزیهطلب» معرفی میکند و آنها را «تروریستی» میداند. اما این سازمانها و احزاب این ادعاها را رد میکنند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، اقلیم کردستان عراق میزبان اردوگاهها و پایگاههایی است که توسط چند سازمان و حزب کرد ایرانی اداره میشوند.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : rfi VOA