درحالی که ارتش اسرائیل یک هفته بعد از حمله خونین حماس به جنوب این کشور خود را برای یک تهاجم «زمینی، هوایی و دریایی» به غزه آماده میکند، نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد هشدار داده است که «وضعیت ممکن است از کنترل خارج شود.» همزمان گزارش میشود که ایران از طریق سازمان ملل پیامی برای اسرائیل فرستاده است.
نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد روز شنبه نوشت «اگر جنایات جنگی و نسلکشی اسرائیل فورا متوقف نشود، وضعیت ممکن است از کنترل خارج شود و پیامدهای وسیعی داشته باشد.»
این نمایندگی در پستی در شبکه اجتماعی «اکس» (توییتر) گفت که اگر این اتفاق بیافتد «مسئولیت آن به عهده سازمان ملل، شورای امنیت و کشورهایی است که شورا را به سوی یک بنبست هدایت میکنند.»
همزمان نشریه اکسیوس در آمریکا به نقل از دو منبع آگاه دیپلماتیک گزارش داد که حکومت ایران روز شنبه در پیامی برای اسرائیل گفته است که «نمیخواهد شاهد اوج گیری بیشتر تنش در جنگ حماس و اسرائیل باشد، اما اگر عملیات اسرائیل در غزه ادامه یابد، مجبور به مداخله خواهد بود.»
اکسیوس میگوید که این پیام از طریق یک مقام سازمان ملل برای اسرائیل ارسال شده است.
این درحالی است که آمریکا سعی دارد ایران و حزب الله را از پیوستن به جنگ منصرف کند. آمریکا روز شنبه از اعزام دومین ناو هواپیمابر و گروه پشتیبانی آن را به منطقه خبر داد.
دو منبع دیپلماتیک به اکسیوس گفتند که حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، روز شنبه در بیروت با تور ونسلاند فرستاده سازمان ملل در خاورمیانه دیدار کرد.
پایان پادکست
براساس این گزارش آقای ونِسلاند وزیر خارجه ایران را ترغیب کرد مانع گسترش مناقشه به سایر نواحی خارج از غزه و اسرائیل شود.
وزیر خارجه ایران پاسخ داد که «ایران نمیخواهد این مناقشه به یک جنگ منطقهای بدل شود و میخواهد سعی کند به آزادی غیرنظامیانی که توسط حماس در غزه گروگان گرفته شدهاند کمک کند.»
در این گزارش آمده است: «با این حال به گفته منابع مطلع، امیرعبداللهیان تاکید کرد که ایران خطوط قرمزی دارد. او گفت که اگر عملیات ارتش اسرائیل ادامه پیدا کند – و به خصوص اگر اسرائیل به قول خود برای یک تهاجم زمینی در غزه عمل کند – ایران مجبور است واکنش نشان دهد.»
این منابع گفتند که آقای ونسلاند در تماسی با تساحی هانِگبی، مشاور امنیت ملی اسرائیل، و سایر مقامها پیام ایران را منتقل کرد.
دفتر آقای ونسلاند دیدار با امیرعبداللهیان را تایید کرد و گفت که آنها درباره «تلاشهای دیپلماتیک برای آزادی گروگانها، کاهش تنش و جلوگیری از گسترش مناقشه به منطقه وسیعتر صحبت کردند.»
وزیر خارجه ایران از دو روز پیش سفر منطقهای خود به عراق، لبنان و سوریه را آغاز کرده بود.
پیشتر گزارش شد که او در نشست خبری روز شنبه خود در لبنان در هشداری به اسرائیل گفت: «بر اساس درکم از واقعیتهای مقاومت به جنایتکاران جنگی و حامیان آنها در منطقه هشدار میدهم تا دیر نشده جنایتهای جنگی خود را متوقف کنند و شاید تا ساعات دیگر دیر شود.»
او شنبه شب در دوحه، قطر، با اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس دیدار کرد.
براساس بیانیه حماس – که خبرگزاری رویترز آن را نقل کرده – آقای امیرعبداللهیان در این دیدار با ادامه همکاری با حماس برای «رسیدن به اهدافش» موافقت کرده است.
منبع تصویر، AFP
اسرائیل، ایالات متحده، اتحادیه اروپا، بریتانیا و چند کشور دیگر جهان گروه حماس یا شاخه نظامی آن را تروریستی میدانند و هدف تحریم قرار دادهاند. براساس منشور این گروه هدف اصلی آن نابودی کشور اسرائیل است.
وزیر خارجه ایران در جریان این دیدار در دوحه که تصاویری ویدئویی هم از آن منتشر شده حمله یک هفته پیش حماس به اسرائیل را به عنوان یک «پیروزی تاریخی» ستود.
در حمله حماس به جنوب اسرائیل بیش از ۱۳۰۰ نفر کشته و بیش از صد نفر گروگان گرفته شدند. جامعه جهانی شدیدا حماس را به خاطر این حمله محکوم کرده است.
مقامهای بهداشتی دولت خودگردان فلسطین هم میگویند که تعداد کشته شدگان در حملات متعاقب اسرائیل به ۲۲۰۰ نفر و زخمی شدگان به ۸۷۰۰ نفر رسیده است.
بحث در باره اینکه آیا ایران در حملات غاقلگیرکننده اخیر حماس به خاک اسرائیل که موجب آغاز جنگ بین دو طرف شده است، نقش داشته یا نه، موضوعی است که بسیاری از رسانهها درباره آن صحبت میکنند.
ایران نقش داشتن در این حملات را تکذیب کرده است و آمریکا هم گفته است شواهدی مبنی بر حمایت ایران از این حملات در دست نیست.
اعزام یک ناو هواپیمابر دیگر آمریکا به منطقه
از سوی دیگر وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، گفت که این کشور که درحال اعزام دومین ناو هواپیمابر خود به منطقه «برای جلوگیری از اقدامات خصمانه علیه اسرائیل» است.
ناو آیزنهاور به همراهی یک گروه از رزمناوها برای پشتیبانی از ناو جرالد فورد به شرق مدیترانه اعزام میشود.
براساس بیانیهای که دولت آمریکا منتشر کرده جو بایدن، رئیس جمهور این کشور روز شنبه در تماسی تلفنی با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل و محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، درباره تلاشهای آمریکا برای جلوگیری از گستردهتر شدن مناقشه و نیاز به حفظ ثبات در کرانه باختری تاکید کرده است.
بنیامین نتانیاهو روز شنبه از یک پست ارتش در نزدیکی غزه بازدید کرد و از سربازان پرسید که آیا برای گام بعدی آماده هستند یا خیر.
ارتش اسرائیل هم با انتشار بیانیهای اعلام کرد که در حال آماده شدن برای «حمله همه جانبه زمینی، دریایی و هوایی» به غزه است.
بیانیهای که ارتش اسرائیل منتشر کرد حاوی بیشترین جزئیات تا این لحظه درباره مقدمهچینی برای یک عملیات زمینی در غزه است.
این بیانیه میگوید که نیروهای این کشور همچنان درحال آماده شدن هستند، و روشن میکند که این یک عملیات عظیم و به طور بالقوه طولانی خواهد بود.
تمرکز اصلی این بیانیه بر ابعاد گسترده لجستیکی مورد نیاز برای یک «تهاجم جامع» از خشکی، دریا و هواست.
در این بیانیه آمده است: «این شامل ایجاد مراکز لجستیکی در خطوط مقدم برای تسهیل فرآیند تدارک تسلیحات و دادن توانایی لازم به نیروها برای آن است که به طور موثری مجهز شوند.»
این نشان میدهد که آنها همچنان مشغول چیدن اجزای لازم برای رساندن تجهیزات به نیروها در خط مقدم هستند. این عملیات شاهد بزرگترین فراخوان نیروهای ذخیره اسرائیل در ۵۰ سال اخیر است.
تخلیه غزه: «نمیدانیم کجا برویم، هیچ جا امن نیست»
- ایثار شلبی
- بیبیسی
منبع تصویر، EPA
فلسطینیهایی که پس از دستور اسرائیل برای تخلیه، از شمال غزه فرار میکنند میگویند نمیدانند به کجا در جنوب بروند.
حنین، همسر عون ابوشرار، در روزهای آخر بارداری است. این وکیل ۲۹ ساله در تماس تلفنی به بیبیسی گفت: «قرار است که او پنج روز دیگر زایمان کند. باید برای برای زایمان او بیمارستانی در مکانی امن پیدا کنم.»
این زوج اواخر پنجشنبه شب از دستور اسرائیل برای تخلیه شمال غزه مطلع شدند و در ابتدا نمیخواستند خانه خود در شهر غزه را ترک کنند، اما در نهایت بستگانشان آنها را متقاعد کردند که بروند. آنها به خیل غیرنظامیانی پیوستند که با خودرو، کامیون و پیاده در حال فرار بودند.
کمتر از یک ساعت طول کشید تا یک چمدان کوچک از وسایل ضروری کودک را ببندند. او با صدای لرزان میگفت: «ما به سرعت از خانه خود خارج شدیم و نمیدانستیم به کجا میرویم، برنامهای از پیش ترتیب داده نشده بود. هیچ جا امن نیست.»
آنها اکنون به شهر جنوبی رفح رفتهاند تا با خانوادهای بمانند که در حال حاضر میزبان سایر آوارگان فلسطینی است. آنها رفح را انتخاب کردند زیرا به آنها گفته شد بیمارستان زایمان خوبی دارد.
منطقهای که اسرائیل دستور تخلیه آن را داده است، یکی از پرجمعیتترین مناطق نوار غزه است. حدود یک سوم قلمرو را در بر میگیرد و در شمال یک آبراه فصلی به نام وادی غزه قرار دارد که از میان نوار باریکی از زمینهای عمدتاً زراعی میگذرد.
اکثر افرادی که فرار کردهاند برای اقامت به دوستان، اقوام و غریبهها در جنوب متکی هستند. ورود الدحدوح، که یک دانشجوی ۲۴ ساله است، با هفت نفر از اعضای خانوادهاش شهر غزه را ترک کرده است و آنها اکنون در یکی دیگر از شهرهای جنوبی، دیرالبلح، هستند و در خانهای شلوغ با بیش از ۲۰ نفر دیگر اقامت دارند. او میگوید: «حتی یک صندلی خالی هم نیست که مردم روی آن بنشینند.»
ورود توضیح داد که در تمام سفر گریه میکرده و اصلا متوجه ترافیک سنگین در جادهها نشده است. او افزود: «نمیتوانم احساس ترک خانهام را توصیف کنم.»
آنها آنقدر به سرعت آنجا را ترک کرده بودند که فرصتی برای بردن چیزی جز پاسپورت و یک یادگاری نداشتند. او اشکریزان میگوید: «یک عکس خانوادگی دستهجمعی دوست داشتنی که در اتاقم آویزان بود را با خودم بردم.»
منبع تصویر، REUTERS
نجاح، مادر ورود گفت: «چه بگویم؟ از ما خواستند که برویم و چاره دیگری نداشتیم. ما حتی کسانی را که پیش آنها ماندهایم نمیشناسیم، اما خدا خیرشان بدهد که در خانهشان را به روی ما گشودند.»
اوایل صبح حماس به مردم گفته بود که جایی نروند و برخی در شمال غزه ماندهاند. میسون البطش که در یکی از خیابانهای اصلی شهر غزه زندگی میکند، با وجود اینکه اکثر همسایگانش فرار کردهاند، تصمیم گرفته است در آنجا بماند. او میگوید: «در جنوب جایی برای رفتن ما وجود ندارد. هیچ جا امن نیست. این سرزمین ماست. ما زمینهایمان را ترک نمیکنیم. ما در خانههایمان خواهیم مرد.»
یوسف حداد که به همراه والدین مسن و سه خواهر و برادرش به جنوب خان یونس رفته بود، به ما گفت: «ما آنقدر خوشاقبال هستیم که دوستانی صمیمی داریم که پیش آنها بمانیم، اما صدها آواره را در خیابانها دیدیم که جایی برای رفتن نداشتند» .او گفت تنها چیزی که بردند شارژر تلفن و لباس زیر بود.
منبع تصویر، EPA
پیش از این، سازمان ملل هشدار داده بود که دستور جابهجایی بیش از یک میلیون نفر در چنین فاصله زمانی کوتاهی «عواقب انسانی ویرانگری» خواهد داشت و اجرای آن «غیرممکن» است.
تنها یک جاده اصلی شمال به جنوب وجود دارد، سوخت کم است، آب رو به اتمام است و برخی مناطق همین حالا هم پر از آوار است. آژانس سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی، گفت که پناهگاههای این سازمان، از جمله مدارس، اکنون مملو از جمعیت است.
سازمان بهداشت جهانی نیز از این اقدام انتقاد کرده است. طارق یاشارویچ، سخنگوی سازمان بهداشت جهانی، گفت: «افراد شدیداً بیماری هستند که با صدماتی که دارند تنها بخت زنده ماندنشان استفاده از وسایل کمکی حیاتی مانند دستگاه تنفس مصنوعی است. بنابراین جابجایی این افراد حکم اعدام آنها است. درخواست از کادر درمان برای انجام این کار فراتر از ظلم است.»
منبع تصویر، REUTERS
بسیاری از فلسطینیها برای یافتن وسایل نقلیه با مشکل مواجه شدهاند، از جمله گروهی متشکل از بیش از ۵۰۰ نفر که در تنها کلیسای کاتولیک غزه پناه گرفتهاند. پدر گابریل رومانلی، کشیش آنجا، به بیبیسی گفت که برنامهریزی و انجام تخلیه یک چالش لجستیکی است.
او توضیح داد: «ما صدها پناهنده در کلیسا داریم، از جمله کودکان و افراد مسن و همچنین افراد معلول و بیمار. چگونه آنها را جابجا کنیم؟ و بعد، وقتی به آنجا رسیدیم چه کنیم؟»
در عین حال آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا گفته است که از اسرائیل درخواست کرده که «هر احتیاط ممکن» را به خرج دهند که از مرگ غیرنظامیان پرهیز شود و قبول کرده است که بسیاری از خانوادهها در غزه رنج میکشند «و خودشان هیچ تقصیری ندارند». او تأیید کرد که آمریکا در گفتوگو با اسرائیل دخیل است و برای برقراری «مکانهایی امن» در غزه «رهبری سازمانهای بینالمللی» را به عهده دارد و اطلاعات بیشتری در روزهای آینده منتشر خواهد شد.
چین: حملات اسرائیل به غزه از چارچوب دفاع از خود فراتر رفته است
منبع تصویر، EPA
در حالیکه تلاشهای دییلماتیک برای پایان دادن به جنگ اسرائیل-غزه ادامه دارد، وزیر خارجه چین گفته است که «اقدامات اسرائیل از چارچوبهای دفاع از خود فراتر رفته است.»
وانگ یی در گفتگوی تلفنی با فصیل بن فرحان وزیر خارجه عربستان در روز یکشنبه همچنین گفت: «اسرائیل باید صمیمانه به درخواست جامعه بینالمللی و دبیرکل سازمان ملل گوش کند و مجازات دستهجمعی مردم غزه را خاتمه دهد.»
وزارت خارجه چین همچنین اعلام کرد فرستاده ویژه خود در امور خاورمیانه را در روزهای آینده به منطقه اعزام میکند.
وزیر خارجه چین شنبه با آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا هم تلفنی صحبت کرده بود و از واشنگتن خواسته بود «نقش سازنده و مسئولانهتری» به عهده بگیرد و هر چه زودتر یک کنفرانس بینالمللی صلح تشکیل دهد.
آقای بلینکن یکشنبه در ریاض بود و جز وزیر خارجه، با ولیعهد عربستان هم دیدار کرد. او گفتگو با محمد بن سلمان را «بسیار مفید» توصیف کرد.
منبع تصویر، REUTERS
به گفته متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، آنتونی بلینکن در دیدار با ولیعهد عربستان تاکید کرد که تمرکز اصلی او بر «توقف حملات تروریستی حماس و آزادی گروگانها و جلوگیری ار گسترش خشونت» است. هر دو مقام بر «حفظ جان غیرنظامیان و اهمیت یک توافق جامع سیاسی برای برقراری صلح» از جمله در سودان و یمن اتفاق نظر داشتند.
وزیر خارجه آمریکا پس از شروع جنگ به منطقه سفر کرده و به اردن، اسرائیل، قطر، بحرین و عربستان رفته است. در میانه سفر عربستان آقای بلینکن به امارات متحده رفت و دیدارهایی در آنجا داشت و به ریاض برگشت. او بعد به مصر رفت.
بنابر گزارشها، عبدالفتاح سیسی رئیسجمهور مصر در ملاقات با اقای بلینکن گفته است واکنش اسرائیل به حملات حماس فراتر از دفاع از خود بوده و به «مجازات دسته جمعی» تبدیل شده است.
صدها خارجی از جمله تعدادی آمریکایی در انتهای جنوبی غزه در مبدا گذرگاه رفح منتظر هستند از غزه خارج شوند و به مصر بروند. این گذرگاه را مصر پیش از شروع جنگ اخیر با دیوار مسدود کرده بود و همچنان بسته است. آقای سیسی به وزیر خارجه آمریکا گفته است مصر این گذرگاه را برای خروج این افراد و همچنین امدادرسانی فقط در صورتی باز میکند که اسرائیل امنیت آن را تضمین کند.
قاهره آخرین مقصد سفر منطقهای آقای بلینکن بود. او در پایان این سفر گفت: «چیزی که واقعا از تکتک شرکایمان شنیدم، یک دیدگاه مشترک و مصمم بود که هر چه ممکن است را انجام بدهیم و اطمینان حاصل کنیم که این ]درگیری [ به جاهای دیگر سرایت نمی کند.»
رایزنیهای ایران
منبع تصویر، IRNA
به گزارش ایرنا، ابراهیم رئیسی با رئیسجمهور فرانسه تلفنی گفتگو کرده است. بنا بر این گزارش، رئیسجمهور ایران به امانوئل مکرون گفته است: «اگر کشتار مردم و محاصره غزه متوقف نشود وضعیت پیچیده میشود و صحنه توسعه مییابد.»
وزیر خارجه ایران هم در سفر منطقهای است و امروز (یکشنبه) با تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر و محمد بن جاسم آل ثانی وزیر خارجه این کشور در دوحه دیدار کرد.
حسین امیرعبداللهیان در چند روز گذشته به عراق، سوریه و لبنان هم سفر کرده و دیروز هم در دوحه با اسماعیل هنیه رهبر سیاسی حماس ملاقات کرده بود.
منبع تصویر، REUTERS
ملک عبدالله دوم پادشاه اردن هم در سفر اروپایی خود امروز با ریشی سوناک نخست وزیر بریتانیا در لندن ملاقات کرده است. هدف از این سفر جلب «حمایت بینالمللی» برای حل بحران خاورمیانه عنوان شده است.
نخستوزیر بریتانیا دیروز در بیانیهای بار دیگر تاکید کرد که «ما در کنار اسرائیل میایستیم نه فقط امروز، نه فقط فردا بلکه برای همیشه.»
موضع دولت بریتانیا در حمایت از دولت اسرائیل با اعتراض دهها هزار نفری مواجه شد که دیروز در حمایت از مردم فلسطین در مرکز لندن تظاهرات کردند و در مقابل مقر نخستوزیر بریتانیا شعار دادند «ریشی سوناک شرمت باد» و «از رود تا دریا، فلسطین آزاد خواهد شد.»
پایان پادکست
سوئلا براورمن وزیر کشور بریتانیا در دستورالعملی که پنج روز پیش برای پلیس انگلستان صادر کرد نوشته بود:
«من پلیس را ترغیب میکنم شعارهایی مثل ‘از رود تا دریا فلسطین آزاد خواهد بود ‘ را به عنوان ابراز علاقه خشونتآمیز به محو کردن اسرائیل از دنیا تلقی کند» و آن را به مثابه توهیننژادی در نظر بگیرد.
با این حال بنا بر گزارشها کسی دیروز برای این شعار در تظاهرات لندن دستگیر نشد و ۱۵ نفری که پلیس گفت دستگیر کرده است برای تخلفهای دیگری بوده است.
بیانیه دیروز ریشی سوناک در حمایت از اسرائیل و جامعه یهودیان بریتانیا با انتقاد عفو بینالملل بریتانیا روبرو شد که آن را «بسیار مسئلهدار» دانست چراکه آقای سوناک به غیرنظامیان فلسطینی که کشته شدهاند و همچنین لزوم رعایت قوانین بینالمللی هیچ اشارهای نکرده بود.
۱۲ نهاد حقوق بشری بریتانیا از جمله آکسفام از نخستوزیر و جیمز کلورلی وزیر خارجه خواستهاند از نفوذ بریتانیا برای «جلوگیری از درد و رنج بیشتر» استفاده کنند.
جیمز کلورلی امروز در گفتگو با رسانههای بریتانیا از اسرائیل خواست از خود خوشتنداری نشان دهد و بر رعایت قوانین بینالمللی تاکید کرد اما از پاسخ دادن به این سوال خودداری کرد که آیا در دولت بریتانیا این نگرانی وجود دارد که اسرائیل ممکن است برخی قوانین بشردوستانه بینالمللی را در غزه شکسته باشد.
حمله زمینی اسرائیل به غزه چگونه پیش خواهد رفت؟
- نویسنده, جاناتان بیل
- شغل, خبرنگار امور دفاعی
به نظر میرسد اسرائیل برای تهاجم زمینی به غزه آماده میشود.
ارتش این کشور به ۱.۱ میلیون نفر در شمال این منطقه گفته است که به جنوب نقل مکان کنند. در همین حال دهها هزار نیرو، تانک و توپخانه را در لبه این منطقه جمع کرده است.
اما اعزام نیروی زمینی به مناطق شهری پرجمعیت غزه عملیاتی پرخطر است.
دامنه حمله زمینی احتمالی نیز هنوز مشخص نیست، تهاجم تا کجا ادامه خواهد یافت و چه مدت طول خواهد کشید؟
سرلشکر عاموس گیلاد، سرباز سابق ارتش اسرائیل و عملیاتهای قبلی در داخل غزه، میگوید اولین وظیفه اسرائیل ایجاد یک دولت وحدت برای جلب حمایت عمومی برای اتفاقات بعدی است.
دیدارهای سطح بالای دیپلماتیک اخیر سیاستمداران ارشد ایالات متحده و اروپا به اسرائیل اجازه داده است تا از حمایت بینالمللی استفاده کند، اگرچه با هرچه طولانیتر شدن این جنگ و افزایش تلفات غیرنظامیان این همبستگی میتواند متزلزل شود.
در مورد آمادگیهای نظامی، اسرائیل همین حالا هم نیروهای خود را در نزدیکی مرز با غزه جمعآوری کرده است. به حدود ۳۰۰ هزار نیروی ذخیره در کنار ۱۶۰ هزار نفر نیروی ثابت آمادهباش داده شده است.
منبع تصویر، EPA
ما با برخی از نیروهای ذخیره که به تازگی وارد جنوب شدهاند صحبت کردیم – به نظر میرسد روحیه آنها بالا است و آماده جنگ هستند.
زمانی که نیسیم برای اولین بار خبر حمله حماس را شنید در سریلانکا بود، اما با اولین هواپیما برای پیوستن به یگان خود به اسرائیل بازگشت. او میگوید: «اینجا وطن ماست. ما باید برای آن بجنگیم.»
شوکی بلافاصله کار فروشندگی خود را رها کرده است. او به من میگوید: «ما دوست داریم آرامش و صلح داشته باشیم. متاسفانه، این امکانپذیر نیست. ما از زندگی لذت میبریم، بنابراین باید برای حق زندگی مبارزه کنیم.»
اسرائیل در این که به واکنش نیاز است متحد به نظر میرسد، اما در حالی که آنها منتظر دستور شروع جنگ هستند، زمان در حال سپری شدن است. هر چه نیروها بیشتر منتظر بمانند، حفظ آمادگی و روحیه دشوارتر خواهد بود.
هشدار اسرائیل به فلسطینیهای ساکن غزه برای فرار به جنوب، نشانهای است که مرحله بعدی عملیات نظامی قریب الوقوع است.
آمادگی برای حمله
اولین وظیفه اسرائیل تأمین امنیت سرزمین خود و کشتن، یا دستگیری و بازجویی از جنگجویان حماس بود که از مرز عبور کردند و بیش از ۱۳۰۰ نفر را کشتند و حداقل ۱۵۰ نفر را ربودند.
اسرائیل قبلاً حملات هوایی شدیدی را به اهداف مقامات نظامی و زیرساختهای حماس انجام داده است. در شش روز گذشته نیروی هوایی این کشور بیش از ۶۰۰۰ بمب بر روی غزه فرو ریخته است. از جهت مقایسه، متحدان ناتو در طول کل جنگ لیبی در سال ۲۰۱۱، تعداد ۷۷۰۰ بمب انداخته بودند.
بیش از ۱۵۰۰ نفر در غزه در حملات هوایی تاکنون کشته شدهاند.
برنامههای تهاجم به خودی خود یک راز کاملا محافظت شده خواهد بود، اما اسرائیل سالهاست که آماده میشود. اسرائیل در حال آموزش نیروهای نظامی در یک مرکز جنگ شهری چند میلیون دلاری در جنوب بوده است که غزه کوچک نامیده میشود.
نیروهای اسرائیل در آنجا یاد گرفتهاند که چگونه در میان پیچ و خم ساختمانها و تونلهای فشرده بجنگند. گمان میرود حماس بیش از ۱۰۰۰ تونل ساخته است.
یاکوف کاتز، سردبیر سابق جروزالم پست و نویسنده چندین کتاب در مورد ارتش اسرائیل، میگوید که ارتش به گونهای تدارک دیده شده است که دقیقاً برای این منظور در تیپهای متخصص عمل کند – ترکیبی از مهندسان با بولدوزرهای زرهی که در کنار تانکها و پیاده نظام کار میکنند.
میدان نبرد شهری و تونلها
سرلشکر یاکوف آمیدرور – فرمانده سابق ارتش اسرائیل و مشاور امنیت ملی – تصدیق میکند که مبارزه با حماس سخت خواهد بود. او میگوید که حماس تلههای انفجاری و مواد منفجره دستساز را در نقاط ورودی و در امتداد خیابانهای باریک گذاشته است.
اسرائیل معتقد است حماس حدود ۳۰ هزار نیرو دارد. سلاحهای آنها شامل مسلسل، آرپیجی و موشکهای ضدتانک است که برخی از آنها مانند کورنت و فاگوت روسی هستند.
حماس همچنین هنوز شمار زیادی راکت در اختیار دارد که آنها را به سمت اسرائیل شلیک میکند. یاکوف کاتز میگوید که حماس پهپادهای کوچک خود را نیز تولید کرده است – از جمله پهپادهای انتحاری. او میگوید حماس همچنین ممکن است ذخیره بسیار محدودی از موشکهای زمین به هوای کوتاهبرد داشته باشد. چیزی که آنها ندارند خودروهای زرهی، تانک و توپخانه است – برخلاف اسرائیل.
اما چالش پیش روی اسرائیل نبرد نزدیک در مناطق شهری پرجمعیت خواهد بود.
اسرائیل تیمهای متخصصی برای جنگ در تونلها دارد، از جمله یک واحد مهندسی به نام یاهالوم و اوکتز که در نبرد به همراه سگها تخصص دارد.
آقای کاتز میگوید که سربازان اسرائیلی از رفتن به داخل تونلها اجتناب میکنند مگر اینکه مجبور شوند، به ویژه به این دلیل که افراد حماس با آنها بهتر آشنا هستند. به جای آن، تونلها با ریختن مواد منفجره در آنها از بین خواهند رفت.
سرنوشت گروگانها
سرنوشت گروگانهایی که از اسرائیل برده شدهاند، هرگونه حمله زمینی را پیچیده میکند.
سرلشکر گیلاد در مذاکراتی شرکت داشت که در نهایت منجر به آزادی یک سرباز اسرائیلی به نام گیلعاد شالیت شد که به مدت پنج سال از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۱ در بازداشت حماس بود. او در نهایت با بیش از ۱۰۰۰ اسیر فلسطینی مبادله شد.
منبع تصویر، GETTY IMAGES
سرلشکر گیلاد میگوید در حالی که ارتش باید سرنوشت گروگانها را در نظر بگیرد، «اگر ما کاری اساسی انجام ندهیم، ممکن است با مشکلات چالش برانگیزتری مواجه شویم.»
اما سرلشکر آمیدرور میگوید که گروگانها مانعی بر سر راه هیچ اقدامی نخواهند بود. «ما تا آخر خط با حماس خواهیم جنگید و باید آن گروگانها را در جریان عملیات پیدا کنیم.»
هدف اسرائیل چیست؟
هدف اعلامشده اسرائیل، نابودی حماس است.
سرلشکر گیلاد که ۳۰ سال در ارتش اسرائیل بوده است، میگوید که این عملیات فراتر از عملیاتهای قبلی اسرائیل در داخل غزه است که «عمدتاً برای مهار بودند».
او میگوید این بار «ما باید کاری بسیار اساسیتر انجام دهیم» او معتقد است که اقدام نظامی قاطعانه سایر دشمنان اسرائیل در منطقه – یعنی حزبالله و ایران – را نیز باز خواهد داشت.
آقای کاتز معتقد است که اهداف اسرائیل عملیتر خواهد بود – اطمینان حاصل کردن از اینکه حماس هرگز توانایی نظامی برای حمله به اسرائیل را نخواهد داشت. او میگوید اسرائیل نمیخواهد غزه را دوباره اشغال کند و باید مراقب دو میلیون نفری که با آن دشمن هستند، باشد.
اما، تاریخ اخیر نشان میدهد که تهاجمات به ندرت طبق برنامه پیش میروند.
حتی پیشرفتهترین ارتشهای جهان نیز به زودی زمینگیر میشوند – به آنچه برای ایالات متحده در عراق و افغانستان و اخیراً روسیه در اوکراین رخ داد، نگاه کنید.
ژنرال سر تام بکت از مؤسسه مطالعات استراتژیک میگوید که عملیات نظامی در داخل غزه، که تنها ۴۰ کیلومتر طول دارد، در آن مقیاس نیست، اما نتیجه چندان روشن نیست.
«در حقیقت، هیچ گزینه خوبی برای حمله زمینی اسرائیل به غزه وجود ندارد. هرچقدر هم که این عملیات در شکست حماس به عنوان یک سازمان نظامی موفق باشد، ضرورت سیاسی حماس و حمایت مردم از این مقاومت ادامه خواهد داشت.»
«اسرائیل یا غزه را دوباره اشغال میکند تا آن را کنترل کند یا با عقبنشینی پس از یک حمله، میدان را به افرادی واگذار می کند که مقاومت، هستی آنهاست.»
بلینکن: غیرنظامیان فلسطینی نباید تاوان اقدامات حماس را بپردازند
وزیر خارجه آمریکا از تصمیم کشورهای عربی برای ممانعت از گسترش بحران غزه خبر داد
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در گفتوگو با «العربیه» گفت که غیرنظامیان فلسطینی نباید تاوان اقدامات حماس را بپردازند.
بلینکن، یکشنبه ۲۳ مهر پس از دیدار از ۶ کشور عربی در منطقه تاکید کرد که این کشورها خواستار گسترش بحران غزه نیستند.
او پس از دیدار با عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر در قاهره و در مسیر سفر به اسرائیل گفت: «نباید طرفها دامنه بحران کنونی را به دیگر مناطق گسترش دهند.»
این در حالی است که تبادل آتش در مرز لبنان و اسرائیل نگرانی پیرامون گسترش جنگ حماس و اسرائیل در غزه به جنگی منطقهای را افزایش داده است.
وزیر خارجه آمریکا تصریح کرد: «همه شرکای ما در تصمیمی مشترک تاکید داشتند که نباید اجازه گسترش جنگ کنونی به دیگر مناطق را داد.»
او اشاره کرد که کشورهای عربی در حال ارتباط با طرفهای متعددی هستند تا از گسترش جنگ جلوگیری کنند.
بلینکن اطمینان داد که کمکهای بینالمللی حتما از مصر به غزه ارسال خواهد شد.
دولت مصر تاکید کرد، گذرگاه رفح برای خروج اتباع آمریکا را تنها در حالتی بازگشایی خواهد کرد که اسرائیل اجازه ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه را صادر کند.
گذرگاه مرزی رفح میان مصر و نوار غزه، تنها گذرگاه ارتباطی این منطقه با جهان خارج است که در کنترل اسرائیل نیست.
بلینکن خاطرنشان کرد که واشینگتن، سازمان ملل متحد، مصر و اسرائیل در حال ایجاد سازوکاری توافقی جهت ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه هستند.
بنا به گزارش خبرنگار «العربیه»، چندین کاروان حامل کمکهای بشردوستانه بینالمللی در بخش مصری گذرگاه رفح در انتظار اجازه ورود به غزه هستند.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : BBC و العربیة