آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده روز شنبه ۲۵ آذر در تماس با آنالنا بربوك وزیر خارجه آلمان بر اهمیت تلاشهای بینالمللی برای متوقف کردن حملات حوثیها به کشتیهای تجاری در دریای سرخ و تضمین امنیت ناوبری تاکید کرد.
وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیه ای اعلام کرد که وزرای خارجه ایالات متحده و آلمان درباره ضرورت تامین نیازهای بشردوستانه در غزه و حفاظت از غیرنظامیان گفتوگو کردند.
در این بیانیه آمده است که بلینکن و بربوك همچنین درباره نیاز به تلاش برای جلوگیری از گسترش درگیری در خاورمیانه گفتوگو کردند.
در همین حال شرکتهای حملونقل «مرسک» دانمارک و «هاپاگ-لوید» آلمان، عبور کشتیهای خود در دریای سرخ را به دلیل حملات حوثیها متوقف کردند.
حوثیها از ابتدای حملات زمینی اسرائیل به غزه تهدید کردند که در تلافی حملات اسرائيل به غزه به حملات موشکی خود عليه تلآويو و حمله به کشتیهای کشورهایی که با اسرائيل تجارت میکنند ادامه خواهند داد.
شرکت مرسک در بیانیه ای اعلام کرد، در پی حادثهای که در آن کشتی «مرسک جبلطارق» هدف قرار گرفت و همچنین حمله جدید به یک ناو حامل کانتینر از همه کشتیهای مرسک در منطقه که باید از تنگه بابالمندب عبور کنند، خواست تا حرکت خود را تا اطلاع ثانوی متوقف کنند.
شرکت هاپاگ-لوید نیز عبور کشتیهای خود از دریای سرخ را «حداقل تا روز دوشنبه» به حالت تعلیق درآورد.
شرکت هاپاگ لوید در بیانیهای اعلام کرد، حرکت کشتیهای حامل کانتینر از طریق دریای سرخ را تا روز دوشنبه به حالت تعلیق در میآورد.
این شرکت افزود: «درباره این تصمیم و اینکه پس از روز دوشنبه چه خواهد کرد، بعدا اطلاع رسانی خواهد شد».
این شرکت با توضیح اینکه یکی از کشتیهایش هنگام حرکت در نزدیکی سواحل یمن هدف حمله قرار گرفت، تاکید کرد که این امر خسارت جانی نداشته است.
تصمیم مرسک پس از آن اتخاذ شد که شبه نظامیان حوثی هشدار دادند که در پاسخ به جنگ بین اسرائیل علیه غزه همه کشتیهای مرتبط با اسرائیل را در دریای سرخ و سواحل یمن هدف قرار خواهند داد.
حوثیها روز جمعه اعلام کردند، دو کشتی کانتینری «ام اس سی الانیا» و «ام اس سی پلاتیوم» که در سواحل یمن به سمت اسرائیل در حرکت بودند را هدف قرار دادند.
یحیی سریع، سخنگوی نظامی حوثیها در بیانیهای اعلام کرد: «نیروی دریایی ارتش یمن عملیات نظامی علیه دو کشتی کانتینری «ام اس سی الانیا» و «ام اس سی پلاتیوم» که به سمت اسرائیل در حرکت بودند، انجام داد و این دو کشتی را با دو موشک دریایی مناسب هدف قرار داد.»
به گفته او، این دو کشتی پس از اینکه خدمه آنها از پاسخگویی به تماسها و پیامهای هشدار نیروهای دریایی یمن خودداری کردند، مورد هدف قرار گرفتند.
در واکنش به این عملیات یک مقام آمریکایی در وزارت دفاع به خبرگزاری فرانسه گفت: «ما از حمله به این دو کشتی از منطقه تحت کنترل حوثیها و وقوع آتش سوزی و آسیب به دو کشتی در اثر این حمله آگاه هستیم».
در همین رابطه آژانس امنیت دریایی بریتانیا «UKMTO» نیز گزارش داد که یک کشتی مورد اصابت یک «شیء ناشناس» قرار گرفت و باعث وقوع آتش سوزی شد اما خسارت جانی در پی نداشت».
پیشتر، شرکت اطلاعاتی خصوصی «آمبری» آلمان اعلام کرده بود که شرکت کشتیرانی هاپاگ-لوید در بنادر اسرائیلی حیفا، تل آویو و اشدود دفاتر دارد.
آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان روز جمعه در واکنش به این حمله گفت: «حملات حوثیها که کشتیهای تجاری غیرنظامی را در دریای سرخ هدف قرار میدهند باید فورا متوقف شوند».
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا نیز گفت که حوثیها یک تهدید ملموس برای آزادی دریانوردی هستند.
سالیوان روز جمعه در جریان سفر به اسرائیل به خبرنگاران گفت: «ایالات متحده با جامعه بین المللی و با شرکای منطقهای و جهانی برای مقابله با این تهدید رایزنی میکند.»
او افزود: «حوثیها ماشه را می کشند اما این ایران است که به آنها اسلحه می دهد.»
از سوی دیگر، محمدرضا آشتیانی، وزیر دفاع ایران روز چهارشنبه نسبت به استقرار نیروهای چندملیتی در دریای سرخ که از نظر او «منطقه تحت نفوذ تهران» است، هشدار داد.
او به خبرگزاری ایسنا گفت: «اگر در این حد تصمیم غیرمنطقی بگیرند، با مشکلات بزرگی مواجه خواهند شد».
در همین حال فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه پادشاهی عربی سعودی نیز در پاسخ به سوالی درباره عواقب این حملات در دریای سرخ، گفت که «نگران خطر تشدید تنش» در منطقه است.
بن فرحان در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی در اسلو افزود: «اوضاع منطقه ما بسیار پیچیده شده است و ما نیازی به درگیریهای بیشتر نداریم. امیدواریم بتوانیم از هر گونه تشدید تنش جدید در منطقه خود جلوگیری کنیم».
سالانه حدود ۲۰ هزار کشتی مسیر دریایی در دریای سرخ که دریای مدیترانه را به اقیانوس هند متصل می کند، عبور میکنند.
در هفتههای اخیر، حوثیها حملات خود را در نزدیکی تنگه باب المندب تشدید کردهاند.
تنگه باب المندب یک مسیر استراتژیک برای حمل و نقل دریایی، شبه جزیره عرب را از آفریقا جدا میکند و حدود ۴۰ درصد تجارت بین المللی از این تنگه عبور می کند
ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا «سنتکام» از سرنگونی ۱۴ پهپاد حوثی توسط یک ناوشکن موشکانداز ایالات متحده بر فراز دریای سرخ خبر داد.
ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا شنبه بیست و پنجم آذر با صدور بیانیهای اعلام کرد که یک ناوشکن آمریکایی مجهز به سامانه موشکانداز، ۱۴ پهپاد که توسط حوثیها در یمن، پرتاب شده بود را در آبهای دریای سرخ سرنگون کرد.
در این بیانیه آمده است «طی ساعات اولیه صبح شنبه ۱۶ دسامبر ( به وقت محلی صنعا) ناوشکن آمریکایی «یو اس اس کارنی» ( دی. دی ، جی ۶۴) کلاس آرلی برک، مجهز به سامانه موشکهای هدایتشونده که در دریای سرخ فعالیت میکند، بهطور موفق با موجی شامل ۱۴ پهپاد هدایت شونده که از مناطق تحت کنترل حوثیها پرتاب شده بود، درگیر شد».
در ادامه این بیانیه آمده است:«پس از انجام شناسایی و ارزیابی این سیستمهای هوایی هدایتشونده، معلوم شد که پهپادهایی انفجاری بودند و بدون آنکه خسارتی به کشتیها در منطقه یا آسیبی به کسی برسد، سرنگون شدند و هشدار درباره این تهدید به شرکای منطقهای در دریای سرخ ابلاغ شد».
پیش از این و در سایه تشدید حملات حوثیها در یمن به کشتیرانی بینالمللی در دریای سرخ که گفته میشود در واکنش به ادامه جنگ در غزه انجام میشود، بریتانیا نیز اعلام کرد که یکی از ناوشکنهای این کشور در بامداد شنبه یک پهپاد هجومی که برای هدف گرفتن کشتیرانی تجاری در دریای سرخ پرتاب شده بود را سرنگون کرده است.
گرانت شاپس، وزیر دفاع بریتانیا در اینباره در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت:«شبهنگام اچ ام اس دیاموند پک پرتابه که بهنظر میرسید یک پهپاد هدایتشونده هجومی است و با انگیزه هدف گرفتن کشتیرانی تجاری در دریای سرخ پرتاب شده بود را سرنگون کرد».
وزیر دفاع بریتانیا در اینباره اشاره کرد که ناوشکن بریتانیایی در این عملیات موشکی از نوع «سی فایبر» شلیک کرده که توانست با موفقیت پهپاد مورد هدف را سرنگون کند.
این در حالی است که لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده آمریکا شنبه حملات حوثیها علیه کشتیرانی تجاری را «غیرقانونی و خطرناک» توصیف و بر ضرورت مقابله با آن تاکید کرد.
وزیر دفاع آمریکا: حملات خطرناک حوثیها علیه کشتیهای تجاری باید متوقف شود
سالانه حدود ۲۰ هزار کشتی در این مسیر دریایی که مدیترانه را به اقیانوس هند متصل میکند، تردد دارند
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا شنبه ۲۵ آذر تاکید کرد که حملات «خطرناک» حوثیها به کشتیهای تجاری، «غیرقانونی» است و باید متوقف شود.
ارتش آمریکا روز گذشته اعلام کرد که حملاتی از مناطق تحت کنترل حوثیها در یمن، دو کشتی با پرچم لیبریا در تنگه بابالمندب را هدف قرار دادند که موضوع تهدیدات علیه کشتیها در آبراههای مورد هدف این گروه شبهنظامی را برجسته میسازد.
حوثیها از ابتدای حملات زمینی اسرائیل به غزه تهدید کردند که در تلافی حملات اسرائيل به غزه، به حملات موشکی و پهپادی خود عليه تلآويو و حمله به کشتیهای کشورهایی که با اسرائيل تجارت میکنند، ادامه خواهند داد.
همزمان، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا نیز گفت که حوثیها، تهدیدی آشکار علیه آزادی دریانوردی هستند.
سالیوان جمعه در جریان سفر به اسرائیل به خبرنگاران گفت: «ایالات متحده با جامعه بینالمللی و شرکای منطقهای و جهانی برای مقابله با این تهدید رایزنی میکند».
سالانه حدود ۲۰ هزار کشتی در این مسیر دریایی که مدیترانه را به اقیانوس هند متصل میکند، تردد دارند.
در هفتههای اخیر، حوثیها، حملات خود را در نزدیکی تنگه باب المندب تشدید کرده و ناوهای جنگی فرانسوی و آمریکایی که در حال گشتزنی در این آبها هستند، چندین موشک و پهپاد حوثیها را سرنگون کردند.
تنگه باب المندب مسیری استراتژیک برای حمل و نقل دریایی است که شبهجزیره عرب را از آفریقا جدا کرده و حدود ۴۰ درصد تجارت بینالمللی از این تنگه عبور میکند.
خنثیکردن حمله پهپادی حوثیها توسط ناو آمریکایی در دریای سرخ
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : العربیة