اوکراین: تنها یک سوم نیازهای تسلیحاتی خود را میسازیم
روابط ایالات متحده و اوکراین پس از دیدار پرتنش میان ترامپ و زلنسکی و مشاجره آنها در کاخ سفید، وارد مرحله جدیدی شد
استقبال گرم پادشاه بریتانیا از رئیسجمهوری اوکراین
پادشاه بریتانیا پیشتر حمله روسیه به اوکراین را «تهاجم بیدلیل» خوانده و مقاومت کییف را ستوده بود
چارلز سوم، پادشاه بریتانیا، روز یکشنبه از ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، به گرمی در کاخ سندرینگهام استقبال کرد. زلنسکی پس از شرکت در اجلاس رهبران اروپایی درباره تلاشهای جنگی اوکراین، سوار بر هلیکوپتر وارد سندرینگهام شد، و مورد استقبال گرم ساکنان محلی که برخی پرچمهای اوکراین در دست داشتند قرار گرفت.
به گزارش «بیبیسی»، این دیدار که کمتر از یک ساعت طول کشید، در سالن پذیرایی سندرینگهام به صرف چای برگزار شد. زلنسکی از حمایت مداوم چارلز از اوکراین، بهویژه توجه او به سربازان اوکراینی که در بریتانیا آموزش میبینند، قدردانی کرد.
پادشاه پیشتر حمله روسیه را «تهاجم بیدلیل» خوانده و مقاومت اوکراین را ستوده بود. این دیدار پس از اولین ملاقات آنها در کاخ باکینگهام در سال 2023 انجام شد، که چارلز از سربازان اوکراینی در ویلتشایر نیز بازدید کرد. درخواست زلنسکی برای این دیدار با تأیید دولت بریتانیا انجام شد.
این دیدار پیش از دومین سفر دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، به بریتانیا صورت گرفت. دیدار با میانجیگری کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا انجام شد، که اخیراً در سفر به واشینگتن نامه دعوتی از طرف پادشاه به ترامپ ارائه داد.
به گفته بیبیسی، روسایجمهوری آمریکا معمولاً در دوره دوم رهبری خود به دیدار رسمی سلطنتی در بریتانیا دعوت نمیشوند. به همین دلیل هم سفر پیش روی ترامپ «تاریخی و بیسابقه» تلقی میشود.
سفر پیشروی ترامپ به بریتانیا همچنان بحثبرانگیز است. جان سوئینی، وزیر اول اسکاتلند، از استارمر خواسته دعوت از ترامپ را پس بگیرد، و این بهویژه پس از اظهارات انتقادی تند ترامپ درباره زلنسکی اعلام شد.
علاوه بر این، یک دادخواست آنلاین با عنوان «ترامپ را راه ندهید»، از تاریخ 28 فوریه بیش از 85000 امضا جمعآوری کرده است. با این حال، استارمر از دعوت دفاع کرده و سفر رسمی ترامپ در سال 2019 را «موفقیتی بزرگ» توصیف کرده است.
به گفته بیبیسی، دیدار زلنسکی و چارلز نشاندهنده حمایت مستمر بریتانیا از اوکراین است، و در عین حال این کشور را از نظر دیپلماتیک پیش از بازدید مجدد ترامپ در موقعیت ویژهای قرار میدهد.
وزیر خارجه آمریکا: زلنسکی وقت ما را هدر داد و باید عذرخواهی کند
روبیو: تنها رهبر جهان که قادر به پایان این جنگ است، ترامپ است
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا که در دیدار پرتنش شامگاه گذشته دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا و ولودیمیر زلنسکی، همتای اوکراینی او در کاخ سفید نزدیک به یک ساعت با چهرهای درهم و ساکت نشسته بود، شنبه 11 اسفند، این دیدار را به عنوان شکستی فاحش برای زلنسکی عنوان کرد و گفت که میهمان اوکراینی باید به دلیل اتلاف وقت تیم ترامپ، عذرخواهی کند.
«رفتار خصمانه»
او همچنین افزود که هیچ دلیلی برای «رفتار خصمانه» رئیسجمهوری اوکراین وجود نداشت.
روبیو در اشاره به انتقادهای زلنسکی از ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه گفت: «وقتی گفتوگو را با لحنی تند آغاز کنید، دیگر نمیتوانید مردم را به نشستن پای میز مذاکره متقاعد سازید.» او در ادامه افزود: «شاید زلنسکی تمایلی به توافق صلح نداشته باشد.»
پافشاری زلنسکی
به نظر روبیو، جنگ در اوکراین نه با خواستههای علنی، بلکه از طریق دیپلماسی به پایان خواهد رسید. روبیو در خصوص کنارهگیری زلنسکی از قدرت، تصریح کرد که رئیسجمهوری آمریکا در این باره هیچ موضعی ندارد و افزود: «او [زلنسکی] زمانی باید بازگردد که تصمیم به امضای توافق بگیرد.»
پیشتر، یک مقام کاخ سفید، پس از بالا گرفتن مشاجره میان رؤسای جمهوری آمریکا و اوکراین و درخواست برای خروج زلنسکی، تأکید کرده بود که رئیسجمهوری اوکراین همچنان بر دریافت تضمینهای امنیتی آمریکا در قالب توافقی مرتبط با منابع معدنی، پافشاری دارد.
این مقام تأکید کرد که دولت آمریکا به زلنسکی صراحتاً اعلام کرده است که تضمینهای امنیتی، بخشی از این توافق اقتصادی میان دو کشور نخواهد بود.
در همین حال، ترامپ خاطرنشان کرد که رئیسجمهوری اوکراین تا زمانی که تصمیم خود را درباره صلح با روسیه نهایی نکند، نمیتواند به کاخ سفید بازگردد.
این مشاجره بیسابقه که روز گذشته در برابر چشم جهانیان میان دو رئیسجمهور رخ داد، پس از هفتهها تنش و تبادل انتقادات میان آنها بود؛ بهویژه پس از تماس تلفنی ترامپ با پوتین و دیداری که کمتر از دو هفته پیش میان هیئتهای روسی و آمریکایی در ریاض برگزار شد.
این همگرایی میان مسکو و واشینگتن، مقامات کییف را ناخشنود ساخته و همچنین نگرانی متحدان اروپایی اوکراین را برانگیخته است.
زلنسکی و اشرف غنی؛ ترامپ برای دو رئيسجمهور متحد آمریکا سرنوشت مشابه رقم میزند؟

منبع تصویر، GETTY IMAGES- ARG
- نویسنده, یاسین رسولی
- شغل, بیبیسی
ولودیمیر زلنسکی، رئيس جمهور اوکراین، مواجه با روند صلح ترامپ شده است که از بسیاری جهات شبیه روند گفتگوهای صلح آمریکا است که محمد اشرف غنی، رئیس جمهور وقت افغانستان، در ۲۰۱۸ با آن روبرو بود.
زلنسکی در سومین سالگرد حمله روسیه به اوکراین از آمادگی برای استعفا برای کشورش صحبت کرد اما اشرف غنی میگفت استعفا «اشتباه» است.
در میان برخی افغانها و در واشنگتن و اروپا اشرف غنی به خاطر رها کردن مردمش در برابر طالبان نکوهش شد. آقای غنی با زلنسکی مقایسه و نکوهش میشد که بدون آمریکا در برابر طالبان مقاومت نکرد.
آیا زلنسکی بدون حمایت آمریکا میتواند همچنان با روسیه بجنگد؟
دونالد ترامپ پیش از ورود مجدد به کاخ سفید میگفت نحوه خروج آشفته آمریکا از افغانستان از سوی جو بایدن، مشوق پوتین برای حمله اوکراین بوده است.
۱. کنار گذاشتن اوکراین و افغانستان از مذاکرات

منبع تصویر، REUTERS
در سه سال جنگ اوکراین اصل اساسی دولت و مردم اوکراین این بوده است که هیچ گفتگویی در مورد «اوکراین بدون اوکراین» نباید صورت بگیرد.
دولت افغانستان نیز دو دهه اصرار میکرد که هر نوع گفتگو با طالبان باید از کانال دولت و در چارچوب قانون اساسی افغانستان صورت بگیرد
دونالد ترامپ که در پی خروج از افغانستان بود اهمیتی به این اصل نداد و در طرح صلح آمریکا دولت و قانون اساسی افغانستان جایی نیافت. با وجود ایجاد «شورای عالی مصالحه ملی» مذاکرات اصلی آمریکا با طالبان با این شورا شریک نمیشد.
در مورد صلح اوکراین همچنین ترامپ برای پایان سریعتر جنگ پایبندی به اصول اوکراین نشان نمیدهد.
کییر استارمر، نخست وزیر بریتانیا گفته است که «نمیتوانیم بازهم وضعیتی شبیه افغانستان داشته باشیم که آمریکا مستقیما با طالبان مذاکره کرد و دولت افغانستان را کنار گذاشت.»
در دیدار میان دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین، هنوز آمریکا از ولودیمیر زلنسکی دعوت نکرده است.
۲. غنی از ترامپ علنی انتقاد نمیکرد
آقای غنی از مذاکرات صلح میان آمریکا با طالبان ناراضی بود اما علنی از ترامپ انتقاد نمیکرد در عوض خشم خود را در جلساتی که با زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا داشت ابراز میکرد. ترامپ هم علنی علیه شخص غنی صحبت نکرد.
اما زلنسکی علنی و صریح از ترامپ انتقاد کرد و گفت از نظر او آقای ترامپ در «دام حباب اطلاعات نادرست» روسیه، گرفتار است که با واکنش تند ترامپ مواجه شد که آن را «توهین شخصی» تلقی کرد.
لحن ترامپ نسبت به زلنسکی تند شده است و او را بر سر راه طرحش در مورد اوکراین میبیند و بر رفتن هرچه زودتر زلنسکی از قدرت تاکید دارد.
۳. ناتو بدون آمریکا در افغانستان نجنگید، در اوکراین میجنگد؟
آغاز مذاکرات صلح اوکراین با گفتگوی مستقیم وزیران خارجه و مشاور امنیت ملی ترامپ و وزیر خارجه روسیه و مشاور پوتین در ریاض انجام شد. از نمایندگان ناتو و اروپا دعوت نشد.
در افغانستان نیز اروپا و ناتو دو دهه در کنار آمریکا در افغانستان جنگیده بودند اما در روند مذاکرات در دوحه قطر دعوت نشدند.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : العربیه ، انترنشنال