نتشر شده در :
وزارت دفاع ترکیه اعلام کرد که هواپیماهای جنگی این کشور، دیروز، یکشنبه اول اکتبر، اهداف گروههای شبه نظامی کرد از جمله حزب کارگران کردستان در مناطق متینا، حکورک، قندیل و گارا در شمال عراق را هدف قرار دادهاند.
در بیانیه این وزارتخانه آمده است که در این عملیات هوایی، حدود ٢٠ موضع حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) از جمله غارها، پناهگاهها و انبارها منهدم شده و تعداد زیادی از اعضای این گروه کشته شدهاند.
این اقدام دولت ترکیه در پاسخ به حمله انتحاری که دیروز در آنکارا، پایتخت این کشور، صورت گرفت، انجام شد.
اوایل روز یکشنبه، ساعاتی پیش از اینکه پارلمان ترکیه، پس از یک وقفه سه ماهه، با سخنرانی رجب طیب اردوغان آغاز شود، یک عامل انتحاری، بمبی را در نزدیکی ورودی وزارت کشور ترکیه منفجر کرد که در این واقعه دو افسر پلیس زخمی شدند. مهاجم دوم این حمله نیز با تیراندازی پلیس کشته شد
با این همه، اردوغان، طبق برنامه، سخنرانی خود را در پارلمان ایراد کرد و این حمله را “آخرین تلاش های تروریسم” خواند. رئیس جمهور ترکیه، ضمن تاکید بر هدف دولت خود برای ایجاد یک منطقه امن ٣٠ کیلومتری در امتداد مرز کشورش با سوریه، عاملان این حمله را “رذیل هایی” خواند که “آرامش و امنیت شهروندان را هدف قرار دادند و نتوانستند به اهداف خود برسند”.
بنا بر اعلام منابع نزدیک به حزب کارگران کردستان، پ.ک.ک که پایگاههایی در شمال عراق دارد، مسئولیت بمبگذاری انتحاری روز گذشته را بر عهده گرفته است. وزارت کشور ترکیه نیز یکی از مهاجمان را عضو این حزب که توسط ترکیه، ایالات متحده و اتحادیه اروپا در فهرست گروههای تروریستی قرار گرفته، معرفی کرده است. بر این اساس، تلاش برای شناسایی هویت مهاجم دوم همچنان ادامه دارد.
دریافت رایگان خبرنامهبا خبر-پیامک های ما اخبار را بصورت زنده دریافت کنید
بنا بر گزارش پلیس ترکیه، مقداری مواد منفجره، تعدادی نارنجک دستی و یک راکت انداز هم در محل حادثه پیدا شده است. تصاویر دوربینهای امنیتی محل حمله نشان میدهد که خودرویی در مقابل وزارت کشور متوقف شده، مردی از آن خارج شده، به سمت ورودی ساختمان هجوم برده و خود را منفجر میکند. مهاجم دوم نیز در این میان او را دنبال میکند.
ییلماز تونچ، وزیر دادگستری ترکیه، پس از این واقعه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که تحقیقات در این باره آغاز شده و”این حملات به هیچ وجه مانع مبارزه ترکیه با تروریسم نشده و مبارزه با عزم بیشتری ادامه مییابد”.
وزارت خارجه مصر، کشوری که پس از یک دهه تنش روابط خود را با ترکیه عادی کرده است، در بیانیه کوتاهی، با آنکارا ابراز همبستگی کرده و این حمله را محکوم کرد.
ترکیه تا کنون حملات برون مرزی متعددی را علیه پ.ک.ک در شمال عراق انجام داده است. این کشور همچنین از سال ٢٠١٦ با هدف قرار دادن داعش و نیز گروه شبهنظامی کرد یگانهای مدافع خلق (ی.پ.گ)، حملاتی را به شمال سوریه آغاز کرده و اکنون بخشهایی از قلمرو این منطقه را کنترل میکند.
ترکیه، یگانهای مدافع خلق را بهعنوان امتداد پ.ک.ک میبیند. گروهی که از سال ١٩٨٤ علیه ترکیه شورش کرده و در درگیریهای به وجود آمده، دهها هزار نفر کشته شدهاند.
انفجار در نزدیکی وزارت کشور ترکیه؛ پکک مسئولیت حمله را «برعهده گرفت»
حزب کارگران کردستان (پکک)، مسئولیت حمله در آنکارا را برعهده گرفته است. صبح امروز وزارت کشور ترکیه اعلام کرد که انفجار در خارج ساختمان وزارت کشور ترکیه در آنکارا، پایتخت، یک «حمله تروریستی» بوده است. ساعتی پیش از این سخنان رسانههای خبری از شنیدن شدن صدای انفجار در نزدیکی پارلمان و ساختمانهای دولتی در آنکارا پایتخت ترکیه خبر داده بودند.
در همین خصوص علی یرلیکایا، وزیر کشور ترکیه، گفت که دو مهاجم قصد داشتند در مقابل مقر پلیس و در نزدیکی پارلمان در آنکارا بمبگذاری کنند. وزیر کشور ترکیه گفت که «یکی از آنها خود را مقابل ساختمان وزارتخانه منفجر کرد و حمله نفر دوم هم خنثی شد.»
علی یرلیکایا گفت که دو مهاجم با یک خودرو حدود ساعت ۰۹:۳۰ (به وقت محلی) وارد محل شدند. او این حمله را «تروریستی» خوانده است. بنا به گفته وزیر کشور ترکیه هر دو مهاجم کشته شدهاند، یکی خود را منفجر کرد و دیگری به دست پلیس کشته شد.
آنکارا حزب کارگران کردستان (پکک) را گروهی «تروریستی» میداند. ترکیه پیکارجویان کرد مخالف را علاوه در این کشور در عراق و سوریه نیز زیر فشار قرار داده است.
وزیر کشور ترکیه همچنین تایید کرد که دو نیروی امنیتی هم مجروح شدهاند.
End of مطالب پیشنهادی
این انفجار ساعاتی پیش از بازگشایی مجلس ترکیه پس از تعطیل تابستانی رخ داد.
رجب طیب اردوغان در سخنرانی برای افتتاح پارلمان گفت قانون اساسی جدید از اولویتهای دولت است. قانون اساسی ترکیه پس از کودتای سال ۱۹۸۲ و در زمان حکومت نظامی بعد از آن، دستخوش تغییراتی شد و و به گفته آقای اردوغان اکنون به قانون اساسی مدنی و آزادتری نیاز است.
او همچنین با انتقاد از اتحادیه اروپا گفت ترکیه دیگر انتظاری از این اتحادیه ندارد که «چهل سال» کشورش را در انتظار عضویت نگه داشته است.
یکی دیگر از دستورکارهای اصلی مجلس پس از شروع به کار، موضوع پیوستن سوئد به ناتو است که انتظار میرود در نشستهای پاییزه به تصویب برسد.
ترکیه ابتدا سوئد را به پناه دادن به پیکارجویان کُرد متهم کرده و گفته بود از عضویت این کشور در ناتو حمایت نمیکند.
بعد از آن، در ژوئن سال جاری، وزرای خارجه سوئد، فنلاند و ترکیه معاهدهای را برای رسیدگی به نگرانیهای امنیتی ترکیه امضا کردند و دفتر آقای اردوغان اعلام کرد ترکیه «آنچه را که میخواست» از سوئد و فنلاند گرفت.
اردوغان: دیگر هیچ انتظاری از اتحادیۀ اروپا نداریم
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، در سخنانی پرخشم به شدت از اتحادیه اروپا انتقاد کرد و گفت که ترکیه دیگر هیچ انتظاری از اروپاییان ندارد. سخنرانی اردوغان به مناسبت آغاز کار پاییزۀ پارلمان، چند ساعت بعد از یک انفجار تروریستی در پایتخت انجام شد.
نتشر شده در :
روز یکشنبه ٩ مهر، چند ساعت بعد از انفجار بمب در مرکز آنکارا و کشته شدن دو تروریست، رجب طیب اردوغان سخنرانی خود را در پارلمان آغاز کرد. خبرنگار خبرگزاری فرانسه میگوید که اردوغان طبق برنامۀ اعلامشده در ساعت دو بعدازظهر وارد ساختمان پارلمان شد.
به نظر میرسد که عصبانیت اردوغان که در ارتباط با اتحادیه اروپا قابل پیشبینی بود، به دلیل وقوع انفجار تروریستی دوچندان شده باشد. او با اشاره به این حادثه گفت: «این جانیها که صلح و امنیت شهروندان را تهدید میکنند به هدف خود نرسیدند و هیچگاه نخواهند رسید.»
یکی از تروریستها با فعال کردن کمربند انفجاری مقابل اداره پلیس آنکارا کشته شد. اما نفر دوم با شلیک نیروهای پلیس جان باخت. دو مأمور پلیس در انفجار زخمی شدهاند.
اردوغان ادامه داد که «ترکیه دیگر از اتحادیه اروپا که ما را به مدت چهل سال در مقابل دروازهاش منتظر نگاه داشته، هیچ توقع و انتظاری ندارد.»
اردوغان در سالهای نخست حکومتش امیدوار بود که ترکیه به اتحادیه اروپا ملحق شود، اما رفتارهای منفی اروپاییان وی را دلسرد کرد.
اردوغان گفت: «ما به تمام قولهایی که به اتحادیه اروپا داده بودیم وفادار ماندیم، اما آنها به هیچیک از تعهدات خود عمل نکردند.» او هشدار داد که افزوده شدن شرطهای جدید به شروط الحاق به اتحادیه اروپا را به هیچوجه نخواهد پذیرفت و سپس افزود: «اگر میخواهند روند الحاق را که تا حالا فقط روی کاغذ وجود داشته، پایان دهند، تصمیم به عهده خودشان است.»
خبرگزاری فرانسه مینویسد که دلیل عصبانیت اردوغان، حکم دادگاه حقوق بشر اروپاست که اخیراً علیه ترکیه صادر شده. بعد از آن که دستگاه قضایی ترکیه فردی را فقط به خاطر استفاده از نرمافزار «بایلاک» (ByLock) به تروریسم متهم کرد، دادگاه حقوق بشر اروپا این رفتار را ناقض اصول اساسی حقوق انسانی دانست و این امر را به آنکارا تذکر داد.
اردوغان همچنین به اروپاییان هشدار داد که «اگر به رفتارهای ناعادلانۀ خود، مثل تحمیل ویزا (به شهروندان ترک) پایان ندهید، دیگر هیچگونه حقی برای ابراز خواستههای سیاسی، اقتصادی یا نظامی خود نخواهید داشت.»
ترکیه که عضو ناتو است از این موقعیت خود برای اعمال فشار به غربیها بهره میبرد. ترکیه همچنین وجود میلیونها پناهنده در خاک خود را گاه به منزلۀ تهدیدی علیه اروپاییان مطرح میکند. او قبلاً هشدار داده است که این پناهندگان میتوانند به سوی مرزهای اتحادیه اروپا روانه شوند.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : rif