داگ فورد، نخستوزیر استان انتاریو کانادا میگوید در پاسخ به وضع تعرفه علیه کانادا از سوی دونالد ترامپ، این استان هم بر برق صادراتی خود به آمریکا ۲۵ درصد تعرفه خواهد بست. آقای فورد تهدید کرده که حتی گزینه قطع برق صادراتی به آمریکا را هم مدنظر گرفته است. همزمان بازارهای سهام روز دوشنبه با کاهش چشمگیری روبرو شدند که به «نگرانی از آغاز یک رکود اقتصادی در آمریکا» نسبت داده شده است.
برق صادراتی از انتاریو کانادا به سه ایالت همسایه آن یعنی نیویورک، میشیگان و مینهسوتا صادر میشود و در مجموع یک میلیون و ۵۰۰ هزار مصرفکننده آمریکایی دارد.
در غرب آمریکا هم استان بریتیش کلمبیا یکی از تامینکنندگان برق برای ایالتهای همسایه خود در آمریکاست.
آقای فورد این تصمیم را روز دوشنبه – ۱۰ مارس – در یک کنفرانس خبری اعلام کرد و گفت بر این اساس از این پس انتاریو به بهای قبلی هر مگاوات برق صادراتی به آمریکا ۱۰ دلار اضافه خواهد کرد.
آقای فورد که رهبر حزب محافظهکار پیشرو استان انتاریو است گفته این افزایش بها تا زمانی که تهدید تعرفههای آمریکا برطرف نشود ادامه خواهد داشت.
نخستوزیر انتاریو روز دوشنبه همچنین با انتشار بیانیهای گفت: «تعرفههای دونالد ترامپ برای اقتصاد آمریکا یک فاجعه است. این تعرفهها زندگی را برای خانوادههای آمریکایی و کسب و کارها در این کشور بسیار پرهزینهتر خواهد کرد».
وی گفته دولت استان انتاریو درآمد ناشی از افزایش بهای برق صادراتی به آمریکا را صرف کمک به کسب و کارهایی خواهد کرد که از وضع تعرفههای آمریکا آسیب دیدهاند.
دولت فدرال کانادا هم در تصمیمی جداگانه تعرفههایی به ارزش ۳۰ میلیارد دلار علیه کالاهای وارداتی از آمریکا وضع کرده است. فهرست کالاهای شامل این تعرفهها مفصل است و از البسه گرفته تا عطر و آب پرتقال را شامل میشود.
دونالد ترامپ تهدید کرده که به همه کالاهای کانادایی ۲۵ درصد تعرفه خواهد بست – تهدیدی که کارشناسان اقتصادی میگویند موجب از بین رفتن مشاغل در کانادا و افزایش قیمتها در آمریکا خواهد شد.
آقای ترامپ تعرفههای مشابهی هم برای همسایه جنوبی کشورش – مکزیک – در نظر گرفته است.
او در ابتدای ماه مارس جاری فرمان اجرایی شدن این تعرفهها را صادر کرد اما کمتر از ۴۸ ساعت بعد گفت آنها را دست کم برای حدود یک ماه تعلیق میکند.
آقای ترامپ همچنین تعرفههای صنعت خودروسازی که میان آمریکا، کانادا و مکزیک محصولات مشترک بسیاری دارد، تعلیق کرد و کمی بعد هم از کاهش تعرفهها بر پتاس – نمک معدنی که در تهیه کود کشاورزی نقش مهمی دارد، خبر داد.
سقوط بازارهای سهام در پی تهدید جنگ تعرفهها

منبع تصویر، REUTERS
همزمان با ادامه موضعگیریهای سیاسی درباره تعرفههای دولت جدید آمریکا علیه همسایگان و متحدان این کشور در اروپا، بازارهای سهام روز دوشنبه با کاهش چشمگیری روبرو شدند که به «نگرانی از آغاز یک رکود اقتصادی در آمریکا» نسبت داده شده است.
روز دوشنبه بازار سهام نزدک ۴ درصد افت کرد. تسلا، که ایلان ماسک مالک و مدیر آن یکی از اصلی ترین چهره های دولت آقای ترامپ است، روز دوشنبه ۱۵/۴ درصد افت کرد.
نگرانی بازارهای سهام از آنجا تشدید شده که آقای ترامپ روز دوشنبه در گفتگو با شبکه فاکس احتمال وقوع یک رکود اقتصادی در پی وضع تعرفهها را رد نکرد و گفت از نظر او اقتصاد آمریکا در «یک مرحله گذار و انتقال» وجود دارد.
روز دوشنبه بازار سهام اسپی ۵۰۰ و داوجونز هم هر کدام بیش از ۲ درصد افت نشان دادند.
تعرفه فولاد؛ کالاهایی که قیمت آنها ممکن است در آمریکا افزایش یابد

منبع تصویر، GETTY IMAGES
- نویسنده, ناتالی شرمن
- شغل, گزارشگر کسبوکار، نیویورک
قرار است از چند هفته دیگر تعرفهای ۲۵ درصدی بر کلیه فولاد و آلومینیوم وارداتی به آمریکا شروع شود، که به معنی پایان معافیت از مقررات مالیاتی برای کالاهای شرکای بزرگ تجاری آمریکا شامل کانادا، مکزیک، برزیل و اتحادیه اروپا خواهد بود.
انتظار میرود این تعرفهها که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا اعلام کرده، از ماه آینده به اجرا در آید که به این معنی است که بسیاری از کسبوکارهایی که میخواهند فلز وارد کنند، مجبور به پرداخت پول بیشتری هستند.
اما این خطر وجود دارد که شرکتها هزینههای تازه یا بخشی از آن را به مصرفکنندگان منتقل کنند.
از آنجا که فولاد و آلومینیوم از اجزای مهم تولید بسیاری از کالاها هستند، چه اقلامی ممکن است گرانتر شوند؟
کنسرو، آبجو و نوشابههای گازدار
به گفته موسسه تولیدکنندگان قوطیهای فلزی در آمریکا (CMI) حدود ۷۰ درصد فولاد مورد استفاده برای تولید قوطیهای غذا در آمریکا از کشورهایی مانند آلمان، هلند و کانادا وارد میشود.
پس از دستور ترامپ برای اعمال تعرفه بر فولاد در سال ۲۰۱۸، با توجه به تولید محدود فولاد مورد استفاده برای تولید قوطی مواد غذایی در آمریکا، بسیاری از سازندگان قوطی از مالیاتهای وارداتی معاف شدند که علیرغم اعتراض فولادسازان بود.
«سیامآی» هشدار داد که از آن زمان، تولیدکنندگان فولاد تولید خود را کاهش دادهاند که قیمتها را بالا برده است. این گروه تجاری اوایل ماه جاری نامهای را به دولت ترامپ ارسال کرد که توسط شرکتهای بزرگ مواد غذایی از جمله جنرال میلز، دل مونته و گویا امضا شده است.

منبع تصویر، GETTY IMAGES
رابرت بودوِی، رئیس این گروه، گفت بدون معافیت تولیدکنندگان قوطی از تعرفه فولاد، قیمت غذاهای کنسروی در آمریکا احتمالا افزایش خواهد یافت.
آقای بودوِی گفت: «هرچند رئیس جمهور ممکن است بر این باور باشد که تعرفهها از صنعت فولاد محافظت میکند، اما مطمئنا امنیت غذایی و انعطافپذیری ما در زمینه عرضه کنسروهای تولید آمریکا را که مردم این کشور هر روز به آن وابسته هستند، تضعیف میکند.»
وقتی صحبت از آلومینیوم به میان میآید، آبجوسازان و سازندگان نوشیدنیهای گازدار مانند کوکاکولا هم هشدار دادهاند که این اقدام باعث افزایش هزینهها و افزایش قیمتها برای مشتریان میشود.
با این حال جیمز کوئینسی، مدیر عامل کوکاکولا، این هفته به سرمایهگذاران گفت که آنها میتوانند خود را با شرایط تازه تطبیق دهند.
ترامپ گفته است که این بار هیچ معافیتی از مقررات برای محصولات یا کشورهای خاص وجود نخواهد داشت، با این حال برخی بخشها امیدوارند که او از این موضع عقب نشینی کند.
خودروها
پس از اعمال تعرفهها بر فولاد و آلومینیوم در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، خودروسازان از جمله فورد و جنرال موتورز هشدار دادند که این اقدام حدود یک میلیارد دلار به هزینههای هر یک از آنها اضافه میکند.
«مورنینگاستار» در آن زمان تخمین زد که هزینههای تعرفه به افزایش تقریبا یک درصدی قیمت خودرو، یعنی حدود ۳۰۰ دلار، برای مشتریان منجر میشود.
دیوید ویستون، تحلیلگر مورنینگاستار، هشدار داد که فورد ممکن است این بار هم با افزایش هزینه مشابهی روبرو شود، اما گفت معلوم نیست چه تاثیری بر مصرفکنندگان خواهد داشت.
مایکل وال، تحلیلگر خودرو در S&P Mobility، گفت در بازاری که فروش در آن هنوز به سطح سال ۲۰۱۹ برنگشته، فشار برای حفظ قیمت ممکن است خودروسازان را مجبور کند از بالا بردن قیمتها خودداری و هزینههای اضافی را به مشتریان منتقل نکنند.
اما او گفت که همچنان «واقعبینانه» است انتظار داشته باشیم که برخی از هزینههای تعرفههای فلزات به خریداران منتقل شود.

منبع تصویر، GETTY IMAGES
او اشاره کرد که تعرفههای اعلام شده از سوی ترامپ بر کلیه کالاهای وارداتی از کانادا و مکزیک، که فعلا تا ماه مارس معلق شده، تاثیر خیلی بیشتری برای خریداران خواهد داشت.
جیم فارلی، مدیر عامل فورد، در یک کنفرانس تجاری هشدار داد که اقدامات اخیر ترامپ باعث «هزینه و هرجومرج زیادی» برای صنعت او شده است.
«تی دی اکونومیستس» تخمین زده است که اگر تعرفههای عمومی بر کالاهای وارداتی از مکزیک و کانادا اعمال شود، قیمت خودروها حدود سه هزار دلار افزایش مییابد.
ساختوساز، مسکن و لوازم خانگی
صنعت عمران یکی از بزرگترین مصرفکنندگان فولاد است، مادهای که برای توسعه و ساخت مسکن برای همه چیز از چارچوب ساختمان گرفته تا لوازم خانگی مورد نیاز است.
کارل هریس، رئیس انجمن ملی ساختمانسازان، گفت که تصمیم برای اعمال تعرفه بر فولاد و آلومینیوم «کاملا مغایر» هدف اعلام شده ترامپ برای مقرونبهصرفهتر کردن مسکن است و هشدار داد که این تصمیم هزینهها را افزایش میدهد و از توسعه و ساخت ساختمان جلوگیری میکند.
او هشدار داد: «در نهایت مصرفکنندگان این تعرفهها را در قالب افزایش قیمت مسکن پرداخت خواهند کرد.»
انجمن ملی سازندگان ساختمان آمریکا از رئیس جمهور این کشور خواسته است که مصالح ساختمانی را از تعرفههای پیشنهادی معاف کند.
پس از اعمال تعرفههای گمرکی بر فولاد از سوی دولت ترامپ در سال ۲۰۱۸، شرکت سازنده لوازم خانگی ویرپول با جهش غیرمنتظره ۳۵۰ میلیون دلاری در هزینهها مواجه شد که گفت ناشی از جهش قیمت فولاد بوده است.
شرکتهایی که قادر به جذب چنین هزینههایی نباشند احتمالا آنها را از طریق قیمتهای بالاتر به مشتری منتقل میکنند.
کاخ سفید: کانادا، مکزیک و چین از روز شنبه با تعرفه روبرو خواهند شد

منبع تصویر، EPA
- نویسنده, پیتر هاسکینز
- شغل, گزارشگر اقتصادی
کاخ سفید میگوید دولت ترامپ از روز شنبه تعرفهای ۲۵ درصدی بر مکزیک و کانادا و مالیاتی ۱۰ درصدی بر کالاهای وارداتی از چین اعمال خواهد کرد.
کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، گفت که این مالیات به دلیل «فنتانیل غیرقانونی که (این کشورها) منبع آنها هستند و اجازه ورود آن به درون کشور ما را دادهاند» که به مرگ دهها میلیون آمریکایی منجر شده اعمال میشود.
هنوز معلوم نیست آیا معافیتی مثلا بر محصولات نفتی در این تعرفهها در نظر گرفته شده است.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، روز پنجشنبه گفت که این اقدام همچنین تلاشی برای حل مشکل مهاجران فاقد مدرک که از مرزها وارد آمریکا شدهاند و مقابله با کسری تجاری با همسایگان است.
خانم لیویت در کنفرانس خبری روز جمعه در کاخ سفید گفت: «اینها قولهایی است که رئیس جمهور داده بود و به آنها عمل میکند.»
در جریان مبارزات انتخاباتی، ترامپ تهدید کرده بود که با تعرفه ۶۰ درصدی محصولات ساخت چین را هدف بگیرد، اما در روز اول پس از رسیدن به قدرت دست نگه داشت، و در عوض به دولت دستور داد درباره موضوع تحقیق کند.
واردات کالا از چین به آمریکا از سال ۲۰۱۸ ثابت مانده است، آماری که اقتصاددانها تا حدودی به یک رشته تعرفههای تشدیدشونده که دونالد ترامپ در دوره اول ریاست جمهوریاش اعمال کرد نسبت میدهند.
پیشتر در ماه جاری، یک مقام ارشد چینی علیه سیاستهای حمایتگرایانه هشدار داد اما از آمریکا نام نبرد.
دینگ شیوشیانگ، معاون نخست وزیر چین، در مجمع داووس در سوئیس گفت که کشورش به دنبال یک راه حل «برد-برد» برای تنشهای تجاری است و میخواهد صادرات خود را گسترش دهد.
چین، کانادا و مکزیک شرکای اصلی تجاری آمریکا هستند به طوری که ۴۰ درصد کالاهای وارداتی آمریکا در سال گذشته از این کشورها بود. بیم آن میرود که تعرفههای شدید تازه ممکن است به یک جنگ عمده تجاری و بالا رفتن قیمتها در آمریکا دامن بزند.
جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، روز جمعه گفت: «این چیزی نیست که ما بخواهیم، اما اگر او این را عملی کند، ما هم وارد عمل خواهیم شد.»
کانادا و مکزیک قبلا گفتهاند که با تدابیری به تعرفههای تازه آمریکا پاسخ خواهند داد، و همزمان سعی کردهاند به واشنگتن اطمینان دهند که گامهایی برای رسیدگی به نگرانیها در مرز آمریکا برمیدارند.
اگر واردات نفت از کانادا و مکزیک هدف گرفته شود، قول ترامپ برای پایین آوردن هزینه زندگی به خطر خواهد افتاد.
تعرفه در واقع همان مالیات بر کالاهایی است که در خارج تولید میشود.
هدف از اعمال تعرفه بالا بردن قیمت این کالاهاست تا مردم را بیشتر به سوی خرید کالاهای داخلی سوق دهد و اقتصاد را تقویت کند.
اما تعرفه بر انرژی میتواند به کسب و کارها و مشتریان منتقل شود و افزایش قیمت همه چیز از سوخت تا خواروبار را به دنبال داشته باشد.
حدود ۴۰ درصد نفت خامی که به پالایشگاههای آمریکا میرسد وارداتی است و بخش اعظم آن از کانادا میآید.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : BBC