در تصاویر رسانههای اجتماعی، صدای تیراندازی از پایتخت قلمرو شنیده میشود اما مقامات جمهوری آذربایجان گزارش نقض آتشبس را «کاملا نادرست» خواندهاند.
روز گذشته و پس از اینکه نیروهای ارامنه قره باغ پس از ۲۴ ساعت درگیری شدید با ارتش جمهوری آذربایجان، با تسلیم شدن به این نیروها موافقت کردند، دو طرف برای مذاکره در مورد ادغام این منطقه در خاک جمهوری آذربایجان در شهر یولاخ حضور یافتهاند.
روز چهارشنبه، دولت جمهوری آذربایجان اعلام کرد که پس از یک حمله نظامی کوتاه دو روزه، حاکمیت کامل خود را به قرهباغ به عنوان بخشی از خاک این کشور بازگردانده است.
نشست صلح امروز اولین تلاش در سی سال گذشته برای بحث در مورد حقوق و امنیت ارامنه قرهباغ به عنوان شهروندان جمهوری آذربایجان است.
شورای امنیت سازمان ملل نیز قرار است بعدا در مورد این موضوع مذاکره کند.شورای امنیت سازمان ملل نیز قرار است بعدا در مورد این موضوع مذاکره کند.
چند ساعت پس از موافقت نیروهای ارمنیان قرهباغ با توقف جنگ، الهام علییف، رئیس جمهوری آذربایجان، اعلام کرد که حاکمیت جمهوری آذربایجان بر قرهباغ کوهستانی احیا شده است و «قهرمانی» ارتش را ستود.
جامعه بینالمللی حاکمیت جمهوری آذربایجان بر قرهباغ کوهستانی واقع در منطقه قفقاز جنوبی را به رسمیت می شناسد. حدود ۱۲۰ هزار ارمنی در این منطقه زندگی میکنند و جمهوری آذربایجان در نظر داشته این منطقه جدا شده را تحت کنترل کامل خود درآورد.
ارتش این کشور روز سهشنبه عملیاتی را با عنوان «عملیات ضد تروریسم» آغاز کرد و از نیروهای ارامنه قرهباغ خواست که پرچم سفید برافراشته و «رژیم غیرقانونی» خود را منحل کنند. ارمنیهای قرهباغ بدون حمایت ارمنستان، و پس از یک محاصره موثر نه ماهه، به سرعت تسلیم شدند.
به گفته مقامات جمهوری ارمنستان، حداقل ۳۲ نفر از جمله هفت غیرنظامی در حملات ارتش جمهوری آذربایجان کشته و ۲۰۰ نفر دیگر زخمی شدند اما یک عضو سازمان مدافع حقوق بشر وابسته به جداییطلبان شمار کشتهشدگان را حداقل ۲۰۰ نفر و شمار زخمیها را بیش از ۴۰۰ نفر گزارش کرده است. تایید مستقل این ارقام امکانپذیر نبوده است.
منبع تصویر، GETTY IMAGES
آتشبس پس از جنگی کوتاه
شامگاه چهارشنبه، مقامات ارمنستان دولت جمهوری آذربایجان را متهم کردند که پس از توافق آتشبس، به سوی نظامیان در نزدیکی شهر سوتک در مرز بین دو کشور آتش گشوده است اما جمهوری آذربایجان بلافاصله این ادعا را تکذیب کرد.
در واکنش به تحولات قرهباغ، چند هزار تظاهرکننده در خیابانهای ایروان، پایتخت ارمنستان، تظاهرات کردند و خواستار استعفای نخستوزیر نیکول پاشینیان به خاطر فقدان مدیریت بحران شدند.
قبل از اینکه دو طرف اعلام کنند که از طریق صلحبانان روسی با توقف کامل درگیری از ساعت ۱۳:۰۰ به وقت محلی در روز چهارشنبه موافقت کردهاند، ارتش جمهوری آذربایجان اعلام کرد که بیش از ۹۰ موضع متعلق به نیروهای ارمنی را تصرف کرده است.
بر اساس شرایط آتشبس که توسط جمهوری آذربایجان و روسیه تعیین شده، نیروهای ارامنه محلی قرهباغ باید متعهد به انحلال کامل واحدهای نظامی و خلع سلاح شوند.
در این توافق، تعهدی نیز نسبت به خروج نیروهای جمهوری ارمنستان وجود دارد هرچند دولت ارمنستان حضور نظامی در قرهباغ را تایید نکرده است.
در مذاکرات بین مقامات جمهوری آذربایجان و نمایندگان ارامنه قرهباغ «موضوع الحاق مجدد» این سرزمین به خاک جمهوری آذربایجان مورد بررسی قرار میگیرد.
آقای علییف گفت آذربایجانیها خصومتی با مردم ندارند و فقط با «گروه جنایتکار» خصومت دارند.
محل مذاکرات در ۱۰۰ کیلومتری شمال خانکندی، پایتخت منطقهای قره باغ، واقع است که ارامنه آن را استپانکرت مینامند.
ماروت وانیان، روزنامهنگار در قره باغ، گفته است که بسیاری از خانوادهها سهشنبه شب را از بیم حملات جمهوری آذربایجان در زیرزمینها گذراندند.
خبرگزاری اینترفاکس روسیه گزارش داده که نیروهای حافظ صلح این کشور از زمان آغاز حمله، ۵۰۰۰ نفر را از مناطق خطرناک درگیری تخلیه کرده است.
با اعلام آتشبس، مقامات قرهباغ از ساکنان خواستند در پناهگاهها بمانند و از رفتن به فرودگاه محلی که در مجاور پایگاه نیروهای حافظ صلح روسیه است خودداری کنند.
با این حال، جمعیتی از غیرنظامیان به سرعت در نزدیکی فرودگاه تجمع کردند هرچند با تاریکی هوا مشخص نبود چه حمایتی از آنان به عمل خواهد آمد.
توماس دو وال، کارشناس امور قفقاز در مرکز کارنگی اروپا، گفته است که شرایط آتشبس و دستور کار مذاکرات عمدتا براساس خواستههای جمهوری آذربایجان تنظیم شده است.
به گفته او «به نظر میرسد این برای ارمنیهای قرهباغ به منزله پایان یک ماجرای ۳۵ ساله باشد و شاید برخی بگویند یک ماجرا به قدمت یک قرن برای جدایی از جمهوری آذربایجان است.»
او افزوده است: «احتمالا، متاسفانه شاهد طرحی خواهیم بود که در آن کمک جمهوری آذربایجان به ارامنه قرهباغ چنان ناچیز خواهد بود که اکثرا، اگر نه همه آنان، آنجا را ترک میکنند.»
نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان تصریح کرده که دولتش در حصول آتشبس دخالتی ندارد و از نیروهای حافظ صلح روسیه خواست که مسئولیت کامل حفظ امنیت مردم محل را بر عهده بگیرند. او روز سهشنبه جمهوری آذربایجان را به «پاکسازی قومی» در قرهباغ متهم کرده بود.
ایلچین امیربکوف، فرستاده الهام علییف به بیبیسی گفت که نیروهای حافظ صلح روسیه به حصول آتشبس کمک کردند و افزود: «فکر میکنم برای اجرای آن باید روی آنها حساب کرد.»
منبع تصویر، ARTSAKH PUBLIC TV
نزاع قدیمی
از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، جمهوری آذربایجان و ارمنستان در دو جنگ بر سر قرهباغ کوهستانی درگیر شدند که منطقهای کوهستانی و محصور در خشکی در جنوب غرب جمهوری آذربایجان است.
جنگ شش هفتهای در سال ۲۰۲۰ به کشته شدن چند هزار نفر منجر شد، اما جمهوری آذربایجان با حمایت ترکیه توانست اراضی اطراف و داخل منطقه را پس بگیرد و ارمنیهای آن را منزوی کند.
طی نه ماه گذشته، جمهوری آذربایجان تنها جاده ارتباطی ارمنستان به قرهباغ موسوم به کریدورلاچین را مسدود کرد و در حالیکه ارمنیان قرهباغ با کمبود غذا، دارو و سایر کالاهای اساسی مواجه بودند، ارمنستان قادر به کمک به آنها نبود. در روزهای اخیر، جمهوری آذربایجان اجازه داد محمولههای کالاهای اساسی به منطقه برسد.
قرار بود حدود ۲۰۰۰ نیروی حافظ صلح روسی آتشبس سال ۲۰۲۰ را زیر نظر داشته باشند، اما علاقه مسکو به ارمنستان در طول جنگ خود در اوکراین کاهش یافته است، هرچند ارمنستان عضو سازمان پیمان امنیتی جمعی به رهبری روسیه است و جمهوری آذربایجان در آن عضویت ندارد. روسیه همچنین به خاطر گرایش بیشتر آقای پاشینیان به غرب از او آزرده خاطر است.
در ماه مه گذشته، به نقل از نخست وزیر ارمنستان گزارش شد که کشورش آماده به رسمیت شناختن قرهباغ به عنوان بخشی از جمهوری آذربایجان است به شرط اینکه امنیت جمعیت ارمنی منطقه تضمین شود. نیکول پاشینیان با اشاره به وسعت جمهوری آذربایجان گفت۸۶۶۰۰ کیلومتر مربع از خاک آذربایجان شامل قره باغ کوهستانی است.
در اوایل ماه جاری، آنا هاکوبیان، همسر آقای پاشینیان در جریان نشستی در پایتخت اوکراین با رئیس جمهوری اوکراین دست داد و این هفته، دهها سرباز ارمنی و آمریکایی در تمرین نظامی مشترک شرکت کردند.
مقامات روسی ادعای ارمنستان در این مورد که روسیه به اندازه کافی به متحد خود کمک نکرده را رد کردهاند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه هفته گذشته گفت که روسیه هیچ مشکلی با نخست وزیر ارمنستان ندارد، اما افزود: «اگر خود ارمنستان تشخیص دهد که قرهباغ بخشی از خاک جمهوری آذربایجان است، ما چه باید بکنیم؟»
در پی تظاهرات علیه آقای پاشینیان در ایروان، او با اظهار اینکه استعفا نمیدهد به «نیروهای ناشناسی» که خواستار کودتا علیه او شدهاند هشدار داد.
جمهوری آذربایجان عملیاتی را در قره باغ آغاز کرد
منبع تصویر، ICTIMAI TV
وزارت دفاع جمهوری آذربایجان گفته که در منطقه قره باغ تحت کنترل ارمنستان «عملیات ضد تروریستی» آغاز شده است و تا زمانی که «جداییطلبان ارمنی تبار تسلیم نشدهاند» آن را متوقف نخواهد کرد.
این منطقه – دارای ساکنان ارمنی – که در سطح بینالمللی بخشی از جمهوری آذربایجان شناخته شده، طی ماههای اخیر شاهد تنش بوده است. در این منطقه حدود ۱۲۰ هزار ارمنی زندگی میکنند.
بعد از حمله آذربایجان آژیرها در شهر اصلی قره باغ به صدا در آمد و صدای آتش توپخانه و تیراندازی شنیده شد و ساختمانهای مسکونی آسیب دید.
مقامهای قره باغ گفتند که پنج نفر کشته شده و دهها نفر از جمله زنان و کودکان زخمی شده اند.
مقام های دفاعی در این منطقه جدایی طلب گفتند که ارتش آذربایجان «با آتش توپخانه و شلیک موشک آتش بس را در سراسر خط تماس نقض کرده است.»
نمایندگان قرهباغ این وقایع را «تهاجمی نظامی در مقیاس بزرگ» توصیف کردهاند.
آذربایجان گفت که این حمله در واکنش به مرگ شش نفر، از جمله چهار افسر پلیس، در دو انفجار مین در صبح روز سهشنبه آغاز شده است.
منبع تصویر، SARGSYAN/OC MEDIA/EPA-EFE/REX/SHUTTERSTOCK
پایان پادکست
نخست وزیر ارمنستان گفت که نیروهای این کشور نقشی در این حادثه نداشتهاند.
نیکول پاشینیان همچنین آذربایجان را به شروع یک عملیات زمینی با هدف «پاکسازی قومی» متهم کرد.
اما صدها تظاهرکننده ارمنی که از واکنش کشور خود به ستوه آمده بودند در مقابل پارلمان در ایروان با پلیس درگیر شدند. آنها نخست وزیر را خائن خطاب کردند و خواستار استعفای او شدند.
وزارت دفاع آذربایجان روز سهشنبه نیروهای ارمنستان را به «گلوله باران سیستماتیک» مواضع ارتش متهم کرد و گفت که با به اجرا گذاشتن «عملیات ضدتروریستی محلی … به منظور اجرای خلع سلاح و تضمین خروج نیروهای مسلح ارمنستان از اراضی خود» به آن واکنش نشان داده است.
وزارت دفاع آذربایجان در بیانیه خود تاکید کرده که غیرنظامیان یا تاسیسات غیرنظامی را هدف قرار نداده است.
وزارت دفاع ارمنستان اعلام کرد که ادعای گلولهباران توسط نیروهای این کشور «با واقعیت انطباق ندارد.»
باکو خواستار تسلیم سلاح از سوی «تشکیلات نظامی غیرقانونی ارمنی» و انحلال «رژیم غیرقانونی» آنها شده است.
ارمنیتبارهای قرهباغ روز سهشنبه خواستار آتش بس و شروع گفتگوها شدند.
آذربایجان گفت که امکان شروع مذاکرات در شهر یِولاخ در حدود ۱۰۰ کیلومتری شمال خانکندی، مرکز قره باغ، – که ارمنیها آن را استپاناکرت میخوانند – وجود دارد.
سه هزار سرباز روسیه از سال ۲۰۲۰ بر یک آتش بس شکننده نظارت داشتهاند اما توجه مسکو به دلیل تهاجم همه جانبه به اوکراین منحرف شده است.
منبع تصویر، AZERBAIJAN DEFENCE MINISTRY
آذربایجان در ۹ ماه گذشته عملا تنها راه موجود از ارمنستان به این منطقه، موسوم به گذرگاه لاچین، را بسته است.
دو کشور همسایه جمهوری آذربایجان و ارمنستان، دو بار بر سر قره باغ کوهستانی وارد جنگ شدهاند.
نخستین جنگ در اوایل دهه ۱۹۹۰ و پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق روی داد و در سال ۲۰۲۰ بار دیگر دو کشور وارد جنگ شدند.
جمهوری آذربایجان از ماه دسامبر عملا تنها مسیر ارتباطی ارمنستان به این منطقه را که به کریدور لاچین معروف مسدود کرده است.
مقامات ارمنستان گفتهاند از ظهر امروز درگیری تا حدی کاهش یافته است.
وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد فقط دقایقی قبل از عملیات آذربایجان از آن آگاه شده و از هر دو کشور خواست به آتش بس سال ۲۰۲۰ میلادی احترام بگذارند.
وزرای خارجه روسیه و آمریکا هر دو از الهام علیاف رئیس جمهور آذربایجان خواستند فورا به این عملیات پایان دهد.
اتحادیه نیز خواستار آتشبس فوری شد.
حمت حاجیاف، مشاور ویژه آقای علی اف، از دولت این منطقه جداییطلب خواست «خود را منحل کند.»
او به بیبیسی گفت: «آذربایجان همواره گفته است که ما آمادهایم حقوق و امنیت ارمنیهای قره باغ را براساس قانون اساسی تامین کنیم.»
آذربایجان روز دوشنبه اجازه ورود کمکهای کمیته بینالمللی صلیب سرخ به قره باغ را داد.
پیش از شروع عملیات تهاجمی روز سهشنبه امیدهایی وجود داشت که شاید تنشها فروکش کند.
اما وزارت دفاع آذربایجان تصاویری منتشر کرد که یک وسیل نقلیه را که گفت در اثر انفجار مین منهدم شده نشان میداد. در مقابل مقامهای ارمنی قره باغ گفتند که ارتش آذربایجان آتشبس را نقض کرده است.
تظاهرات در ایروان در پی اعلامیه جمهوری آذربایجان در مورد قرهباغ
منبع تصویر، REUTERS
تظاهرکنندگان در ایروان، پایتخت ارمنستان، در اعتراض به نحوه واکنش دولت به بحران قرهباغ تجمع کرده و در مواردی با پلیس درگیر شدهاند.
جمهوری آذربایجان بعد از یک عملیات مرگبار نظامی در قره باغ گفت که حاکمیت ملی خود را در این منطقه احیا کرده است.
معترضان دولت ارمنستان را به ناکامی در حفاظت از ارمنیتبارهای این منطقه مورد مناقشه متهم کردند.
آنها خواستار استعفای نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان، هستند.
تظاهرکنندگان گفتند که او در نبرد بر سر قرهباغ امتیازات زیادی داده و برای کمک به ارمنیتبارهای ساکن این منطقه کار زیادی نکرده است.
قرهباغ از سوی جامعه بینالمللی بخشی از جمهوری آذربایجان شناخته میشود اما نواحی وسیعی از آن برای سه دهه در دست ارمنیتبارها بوده است.
تصاویر منتشر شده از ایروان پلیس را در لباس ضدشورش در نزدیکی یک ساختمان دولتی نشان میدهد، درحالی که برخی معترضان به سوی آنها سنگ پرتاب میکنند.
پایان پادکست
برخی از معترضان با در دست داشتن پرچم و پوستر در آرامش تظاهرات میکردند، اما براساس تصاویر منتشر شده برخی از آنها زخمی و خونین بودند.
آوِتیک چالابیان، سیاستمدار مخالف، به جمعیت معترض گفت: «مقامهای ما آرتساخ (نام ارمنی قرهباغ) را به حال خود رها کردهاند.»
او افزود: «دشمن به پشت درهای ما رسیده. ما باید مقامها را عوض کنیم تا سیاست ملی تغییر کند.»
یک سیاستمدار دیگر خواستار شروع فرآیند استیضاح علیه نخست وزیر شد.
یک تظاهرکننده به نام سرگیس هایاتس گفت که آقای پاشینیان «باید برود». او به خبرگزاری فرانسه گفت: «داریم سرزمین و مردممان را از دست می دهیم.»
حدود ۱۲۰ هزار ارمنیتبار در قرهباغ زندگی میکنند.
ارتش جمهوری آذربایجان روز سه شنبه عملیاتی به گفته خود «ضدتروریستی» را در آنجا شروع کرد و خواستار خلع سلاح نیروهای قرهباغ و انحلال «رژیم غیرقانونی» آن شد.
ارمنیتبارها که به دلیل مسدود بودن یک گذرگاه مهم توسط جمهوری آذربایجان از ماه دسامبر تحت فشار بودهاند به سرعت تسلیم شدند.
الهام علیاف، رئیس جمهور آذربایجان، روز چهارشنبه پافشاری کرد که با جمعیت ارمنیتبار قرهباغ دشمنی ندارد، و فقط مخالف «نظامیان جنایتکار» آن است.
او در نطقی تلویزیونی گفت که کشورش آرزو دارد جمعیت قرهباغ را در خود ادغام و این منطقه را «به بهشت» تبدیل کند.
اما نگرانیهای جدی در مورد آنچه ممکن است برای ارمنیتبارهای قرهباغ پیش بیاید وجود دارد.
تصاویر پست شده در شبکههای اجتماعی هزاران ارمنی را نشان میدهد که در یک فرودگاه تحت کنترل روسیه در خانکندی – مرکز قرهباغ که ارمنیها به آن استپاناکرت میگویند – جمع شدهاند تا آنجا را ترک کنند.
یک مقام جداییطلب روز چهارشنبه گفت که بیش از ده هزار نفر از سکونتگاههای ارمنینشین به سایر شهرکها در منطقه «جایی که از امنیت نسبی برخوردارند» منتقل شدهاند.
یک مقام دیگر گفت که حداقل ۲۰۰ نفر شامل غیرنظامیان در نبردها کشته شدهاند. بیبیسی قادر به تایید این ارقام نبوده است.
دفتر ریاست جمهوری آذربایجان گفت که مقامها برای بحث درباره «مسائل مربوط به ادغام مجدد» روز پنجشنبه با مقامهای ارمنی قرهباغ در شهر یِولاخ دیدار خواهند کرد.
قره باغ کجاست و چرا محل اختلاف است؟
منبع تصویر، EPA
در روزهای اخیر بار دیگر میان جمهوریهای ارمنستان و آذربایجان، از جمهوریهای شوروی سابق در منطقه قفقاز جنگ در گرفته است.
در قلب این درگیری که سابقهاش به چندین دهه برمیگردد، منطقه قرهباغ یا قره باغ کوهستانی یا ناگورنو قرهباغ قرار دارد.
این منطقه به عنوان بخشی از جمهوری آذربایجان شناخته میشود، اما تحت کنترل ارمنستان است.
جمهوریهای ارمنستان و آذربایجان در اواخر دهه ۱۹۸۰ و اوایل دهه ۱۹۹۰ جنگ خونینی بر سر این منطقه داشتند و اگرچه بعد از مدتی آتشبس اعلام کردند، اما هرگز موفق به توافق در مورد پیمان صلح نشدهاند.
سابقه تاریخی قرهباغ
قرهباغ ترجمه روسی یک کلمه آذری به معنی “باغ سیاه” است، و ناگورنو کلمهای روسی به معنی “کوهستانی” است. ارمنیتبارها ترجیح می دهند این منطقه را آرتساخ بنامند که نامی باستانی ارمنی برای این منطقه است.
قرهباغ منطقهای کوهستانی در حدود ۴۰۴۰۰ کیلومتر مربع (۱۷۰۰ مایل مربع)در قفقاز است و ساکنان آن به طور سنتی ارمنی مسیحی و ترک مسلمان هستند.
قفقاز یک منطقه کوهستانی مهم از نظر استراتژیک در جنوب شرقی اروپا است. برای قرنها، قدرتهای مختلف در منطقه اعم از مسیحی و مسلمان برای به دست گرفتن کنترل آن رقابت کردهاند.
جمهوریهای ارمنستان و آذربایجان امروزی هر دو از دهه ۱۹۲۰ یعنی در زمان تشکیل اتحاد جماهیر شوروی بخشی از آن شدند. در آن زمان قرهباغ یک منطقه با اکثریت ارمنیتبار بود، اما شوروی کنترل منطقه را به مقامات جمهوری آذربایجان داد و در زمان شوروی، به یک منطقه خودمختار در درون جمهوری آذربایجان تبدیل شد.
پایان پادکست
در دهههای بعدی ارامنه قرهباغ چندین بار خواستار انتقال کنترل این منطقه به ارمنستان شدند. اما تنها در زمان آغاز فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در اواخر دهه ۱۹۸۰ بود که پارلمان منطقهای ناگورنو قرهباغ رسماً رای داد که به بخشی از ارمنستان تبدیل شود.
در حالی که جمهوری آذربایجان سعی در سرکوب جنبش جداییطلبانه داشت، ارمنستان از آن حمایت میکرد و این ابتدا به درگیریهای قومی منجر شد و پس از اعلام استقلال ارمنستان و آذربایجان از مسکو به یک جنگ تمام عیار تبدیل شد.
این منطقه در حال حاضر از لحاظ بینالمللی به عنوان بخشی از جمهوری آذربایجان شناخته شده است، اما اکثریت جمعیت آن ارمنی تبار هستند.
سابقه نزاع
در سال ۱۹۸۸، در اواخر حکومت اتحاد جماهیر شوروی ، سربازان جمهوری آذربایجان و جداییطلبان ارمنی جنگ خونینی را آغاز کردند، دهها هزار نفر در درگیری جان خود را از دست دادند، صدها هزار نفر آواره شدند و از جمله بسیاری از آذربایجانی تبارها مجبور به ترک خانههای خود شدند.
نیروهای ارمنستان تا زمان توافق آتش بسی که با میانجیگری روسیه در سال ۱۹۹۴ به دست آمد کنترل این منطقه را در دست گرفتند.
منبع تصویر، GETTY IMAGES
پس از این توافق آتش بس، قرهباغ بخشی از جمهوری آذربایجان باقی ماند، اما از آن زمان عملا توسط جمهوری خودخوانده ارامنهتبارها اداره می شود و بسیار متکی به حمایت ارمنستان است.
آنها همچنین خط ارتباطی قره باغ را ایجاد کردند. خطی که نیروهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان را از هم جدا کرد.
این منطقه هر چند در حال حاضر به طور غیر رسمی عملاً یک منطقه مستقل است اما توسط هیچ یک از اعضای سازمان ملل متحد از جمله ارمنستان به رسمیت شناخته نمیشود.
نوار وسیعی از خاک جمهوری آذربایجان در اطراف این منطقه نیز تحت کنترل ارمنی تبارهای این منطقه است.
منبع تصویر، GETTY IMAGES
مذاکرات صلح
مذاکرات صلح برای حل این نزاع طولانی با میانجیگری گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا، نهادی که در سال ۱۹۹۲ تأسیس شد و ریاست آن را به طور مشترک فرانسه ، روسیه و ایالات متحده به عهده دارند، انجام شده است.
اما تاکنون معاهده صلحی امضا نشده است. درگیریها در طول سه دهه گذشته ادامه داشته است و در نقض پراکنده آتش بس، نیروهایی از هر دو طرف کشته شدهاند.
آخرین درگیری جدی پیش از درگیریهای اخیر در سال ۲۰۱۶ رخ داد و در جریان آن دهها نفر از هر دو طرف کشته شدند.
نزاع در این منطقه همچنان به عنوان یک بنبست در اروپای پس از شوروی باقی مانده است.
موضع کشورهای دیگر در برابر این نزاع
برخی کشورها نگران هستند که تازهترین درگیری ها ممکن است از منطقه خارج شود و قدرتهای همسایه از جمله ترکیه، روسیه و ایران را به داخل این نزاع بکشاند.
روسیه که با ارمنستان متحد است و پایگاه های نظامی در این کشور دارد، اما در عین حال روابط خوبی هم با جمهوری آذربایجان دارد، گفتگوهای اضطراری با هر دو طرف انجام داده است.
ترکیه که آشکارا از جمهوری آذربایجان حمایت میکند در آغاز درگیریهای تازه از ارمنستان خواست که فورا به “اشغال” این منطقه پایان دهد
ارمنستان ترکیه را به حمایت مستقیم نظامی از جمهوری آذربایجان برای کنترل این منطقه متهم کرده اما این ادعا توسط جمهوری آذربایجان رد شده است.
ایران، که هم با جمهوری آذربایجان و هم با ارمنستان همسایه است، گفته که تحولات را از نزدیک دنبال میکند و پیشنهاد انجام مذاکرات صلح و ایفای نقش برای حل این نزاع را داده است.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : BBC