با افزایش تلاشهای دیپلماتیک در منطقه خاورمیانه و افزایش نگرانیها درباره گسترش جنگ اسرائیل-غزه، محمد شیاع سودانی، نخستوزیر عراق، به تهران رفته و با آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، دیدار کرده است. ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری، هم در این دیدار حضور داشته است.
سفر نخستوزیر عراق به تهران پس از دیدار شب گذشته او با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در بغداد صورت گرفته است. آقای بلینکین در سفری بسیار کوتاه شب گذشته (۱۴ آبان-۵ نوامبر) به عراق سفر کرد.
بر اساس آنچه رسانههای ایران منتشر کردهاند، آقای خامنهای در این دیدار خواستار «افزایش فشارهای سیاسی به آمریکا و اسرائیل» شده است.
آقای خامنهای به حمایت آمریکا از اسرائیل اشاره کرده و گفته است: « اگر کمکهای تسلیحاتی و سیاسی آمریکا نباشد، کار برای رژیم صهیونیستی قابل ادامه دادن نخواهد بود.»
او اسرائیل را «شکست خورده واقعی» در این جنگ توصیف کرده و گفته است این کشور «نتوانسته آبروی از دست رفته خود را بازگرداند و در آینده هم قادر به این کار نخواهد بود.»
رهبر جمهوری اسلامی ایران در زمینه افزایش تلاش «برای افزایش فشارهای سیاسی به آمریکا و اسرائیل» گفته است: «جمهوری اسلامی ایران و عراق با هماهنگی یکدیگر میتوانند در این زمینه نقش آفرین و تاثیرگذار باشند.»
رسانههای ایران به نقل از نخستوزیر عراق گزارش کردهاند که وی گفته از حمله زمینی اسراییل به غزه که «یک انتقام جمعی از مردم این منطقه کوچک است، به شدت اندوهگین هستیم.»
به نقل از رسانههای ایران نخستوزیر عراق در این دیدار همچنین از «سکوت مجامع بینالمللی و مدعیان حقوق بشر» درباره تحولات غزه انتقاد کرده است.
همزمان رسانههای ایران به نقل از حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، گزارش کردهاند که مقامات آمریکایی « در سه روز گذشته از طرفی به ما پیام دادهاند که ما به دنبال آتش بس هستیم و اقداماتی را در این ارتباط انجام دادهایم» اما افزوده است که در عمل «آنها فقط از کشتار جمعی و نسلکشی در غزه حمایت میکنند.»
گزارش شده است که آقای امیرعبداللهیان امروز (دوشنبه ۱۵ آبان-۶ نوامبر) با فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان، هم درباره نشست فوقالعاده سران سازمان همکاری اسلامی برای بررسی تحولات جنگ اسرائیل-غزه تلفنی گفتگو کرده است.
افزایش تلاشهای دیپلماتیک
سفر نخست وزیرعراق به تهران همزمان با افزایش تحولات دیپلماتیک در منطقه، صورت گرفته است.
تهران همچنین برای دومین بار طی روزهای اخیر میزبان اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی گروه حماس، بود که با آقای خامنهای دیدار کرد.
به گفته ناظران تحولات منطقه، ایران «سیاست دو پهلویی» را در قبال تحولات غزه در پیش گرفته است؛ از یکسو حمله به اسرائیل را مورد تقدیر قرار داده ولی از سوی دیگر دخالت مستقیم به هرصورتی در این جنگ را تکذیب میکند.
رهبر جمهوری اسلامی ایران، چهار روز پس از حمله حماس به اسرائیل، هرگونه دخالت ایران در این حمله را رد کرد و گفت که این حمله «کار فلسطینیها» است.
پیش از سفر نخست وزیر عراق به تهران، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا دیروز در سفری به عراق رفت و با محمد شیاع سودانی هم دیدار کرده بود.
در این دیدار وزیر خارجه آمریکا بر جلوگیری از گسترش جنگ به منطقه و جلوگیری از حملات فزاینده گروههای شبهنظامی تحت حمایت ایران به نیروهای آمریکایی در عراق تاکید کرده بود.
آمریکا بیشتر نیروهایش را از عراق خارج کرده اما هنوز چند پایگاه نظامی و حدود هزار نیرو در آن کشور دارد.
بعضی از این پایگاهها پس از جنگ اسرائیل-غزه هدف حملات پهپادی و موشکی قرار گرفتهاند که آمریکا بارها به ایران و گروههای شبه نظامی متحدش در این باره هشدار داده است.
آقای بلینکن در سفر به خاورمیانه، یکشنبه در کرانه باختری اشغالی با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی دیدار و گفتگو کرده بود و از بغداد عازم آنکارا شد تا مقامهای ارشد ترکیه گفتگو کند.
سفر وزیر خارجه آمریکا به ترکیه
تحول مهم دیگر در منطقه سفر آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا به ترکیه بوده است.
دیروز و در آستانه این سفر گروهی از معترضان ترک-حامی فلسطینیها- به یک پایگاه نظامی آمریکا در جنوب این کشور یورش بردند که پلیس با گاز اشک آور و ماشین آب پاش آنها را متفرق کرد.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، از ابتدای این جنگ صدای بلندی در حمایت از فلسطینیها داشته و کار تا جایی پیش رفت که اسرائیل به دیپلماتهای خود در این کشور دستور داد از ترکیه خارج شوند.
رئيس جمهوری ترکیه میگوید از هیچ برنامهای که به «حذف تدریجی فلسطینیان از تاریخ» منجر شود حمایت نخواهد کرد.
آنکارا خواستار آتشبس فوری در غزه شده اما آمریکا به جای آتشبس خواستار «تعلیق موقت انساندوستانه مخاصمات» است.
ترکیه برخلاف کشورهایی مثل آمریکا و بریتانیا، حماس را سازمانی «تروریستی» نمیداند.
این کشور سالها میزبان اعضای حماس بوده و حامی راه حل تاسیس دو کشور مستقل اسرائيل و فلسطین است.
آمریکا در تلاش است اسرائیل را به توقف حملات خود متقاعد کند و اسرائیل میگوید پیش از هر گفتگو برای وقفه در جنگ، گروگانهای این کشور باید آزاد شوند.
بسیاری از کشورها از جمله کشورهای عربی خواستار آتشبس کامل هستند.
جنگ اسرائیل-غزه: آیا کشورهای دیگر درگیر خواهند شد؟ پاسخ خبرنگاران بیبیسی به سئوالهای مردم
جهان درگیر حمله بیسابقه ۷ اکتبر نیروهای حماس به اسرائیل و همچنین تبعات آن مانند حملات اسرائیل به غزه و احتمال حمله زمینی به غزه است.
ما صدها سؤال درباره این درگیری، اثر آن و اینکه ممکن است منتهی به چه چیزی شود دریافت کردهایم و افراد بسیاری پرسیدهاند که آیا سایر کشورها در این جنگ درگیر خواهند شد یا نه.
خبرنگاران ما که بسیاری از آنها در حال حاضر در منطقه حضور دارند، بعضی از سؤالهای بسیار رایج را در زیر پاسخ دادهاند.
آمریکاییها دو ناو هواپیمابر جنگی را به منطقه شرق خاور میانه اعزام کرده تا پیامی بسیار محکم به ایران ارسال کنند که وارد این درگیری نشود.
آنها میگویند اگر هر کسی دخالت کند، با تمام قوای نظامی آمریکا و نه فقط اسرائیل مواجه خواهد شد.
یکی از گسلهای مهم خاور میانه میان آمریکا و متحدانش قرار دارد و ایرانیها و متحدانشان.
هر دو سو از خطرات آگاهاند. اگر این درگیری از جنگ سرد تبدیل به جنگی گرم شود، آتشی در خاورمیانه شعله خواهد زد که پیامدهایی جهانی خواهد داشت.
هدف اسرائیل از جنگ زمینی محتمل پیش رو چیست؟
لیز دوست، خبرنگار ارشد بینالملل در جنوب اسرائیل میگوید:
در جنگهای قبلی، اسرائیل عهد کرده بود که با نابود کردن توان پرتاب راکت به اسرائیل «ضربه سختی به حماس» بزند – و این شامل حمله با شبکه تونلهای زیرزمینیشان نیز میشود.
این بار وضع فرق دارد. اسرائیل عهد کرده است که «حماس را نابود کند» – و میگوید این سازمانی است که باید مثل گروه داعش از میان برداشته شود.
اسرائیل قدرت نظامی درهمشکستن زیرساختهای حماس، نابود کردن تونلهایاش و به زانو در آوردن شبکههای فرماندهی و کنترلشان را دارد.
اما روشن نیست که اسرائیل چقدر از آنچه که در غزه در انتظار اوست مطلع است.
توان نظامی حماس، از جمله شناخت حیرتانگیز و دقیقاش از امنیت اسرائیل که آن را قادر ساخت که بر خط دفاعی سهمگین اسرائیل غلبه کند، اسرائیلیها را تکان داده است.
حماس احتمالاً هنگام مواجهه با واکنش اسرائیل که میداند بسیار سهمگین است، به همان اندازه پیچیدگی دارد.
و حماس بر خلاف گروه داعش یک سازمان سیاسی و اجتماعی است که در بطن جامعه فلسطینی ریشه دارد.
هجومی نظامی میتواند توان و هیمنه آن را در هم بشکند ولی نمیتواند به جوهر مردمی که با این کار تنها عزمشان برای مردن در راه هدفشان جزمتر خواهد شد صدمهای وارد کند.
هدف حماس از حملهچه بود؟
فرانک گاردنر خبرنگار امنیتی میگوید:
دلیلی که در آن موقع محمد ضیف سخنگوی حماس اعلام کرد این بود که «دیگر بس است.»
او گفت این حمله واکنشی است به آنچه که حماس تحریک و تحقیر مدامی است که فلسطینیان از دست اسرائیلیها هم در غزه و هم در کرانه غربی میکشند.
تحلیلگران معتقدند که دلایل اعلامنشده دیگری نیز ممکن است وجود داشته باشند.
پیش از حمله، اسرائیل و عربستان سعودی در آستانه عادیسازی روابطشان بودند.
هم حماس و هم ایران که پشتیبان حماس است مخالف این رابطه بودند. سعودیها آن گفتوگوها را به تعلیق در آوردهاند.
اما رهبری حماس بیشک متوجه شکافهای عمیق در داخل جامعه اسرائیل به خاطر اصلاحات قضایی که دولت راستگرای بنیامین نتانیاهو مطرح کرده، شده است.
قصد آنها وارد کردن ضربهای دردناک به اسرائیل است – و در این کار موفق شدهاند.
مسلمانان از برادری در اسلام سخن میگویند. مسلمانان مصر چطور میتوانند مرزشان با غزه را بسته نگه دارند؟
جرمی بوئن، سردبیر بینالملل ما که از جنوب اسرائیل گزارش میکند میگوید:
اسلام یک دین است ولی ضرورتاً باعث از میان برداشته شدن تفاوتهای سیاسی و امنیت ملی نمیشود.
یقین دارم که میلیونها مسلمان مصری میخواهند رنج مردم غیرنظامی غزه کاهش پیدا کند.
اما دولت مصر حتی در ایام آرامش اجازه دسترسی عادی از غزه از طریق گذرگاه رفح را نمیدهد. مصر از زمان به قدرت رسیدن حماس در سال ۲۰۰۷، همکار محاصرههای قبلی اسرائیل در غزه بوده است.
حماس در اخوان المسلمین ریشه دارد که سازمانی است که یک قرن پیش در مصر تأسیس شد.
اخوان المسلمین میخواهد دولتها و جامعه را بر اساس تعالیم و عقاید اسلامی شکل دهد.
ارتش مصر مخالف این خواسته است. ارتش مصر در سال ۲۰۱۳ یک رییس جمهور منتخب این کشور را سرنگون کرد.
رژیم فعلی مصر با حماس روابطی دارد و در گذشته واسطه بین حماس و اسرائیل بوده است. ولی نمیخواهد شاهد سیل ورود پناهندگان فلسطینی باشد.
اردوگاههای غزه هنوز ۷۵ سال پس از تأسیسشان برای اسکان پناهندگان – که اسرائیل مستقل تازهتأسیس آنها را بیرون رانده بود – همچنان وجود دارد و اینها هرگز اجازه بازگشت به خانهشان را پیدا نکردهاند.
آیا حماس مرتکب جنایت جنگی شده است؟
پل آدامز، خبرنگار امور جهانی پاسخ میدهد:
اسرائیل تا پیش از ۷ اکتبر به رغم دورههای قبلی درگیری که به سالهای قبل بازمیگشت خود را با حماس در جنگ نمیدید.
برای اسرائیل این عملی تروريستی بود نه جنگ.
دولت بنیامین نتانیاهو به شیوه خود دنبال اجرای عدالت است و تا کنون حداقل دو فرمانده حماس را که مسئول کشتارها میداند کشته است.
شکی نیست که افراد بسیار دیگری را نیز خواهد کشت.
پرسشهایی ممکن است درباره رهبری سیاسی این سازمان پیش بیاید – که در قطر و لبنان زندگی میکنند – و به گفته بعضی از برنامههای شاخه نظامیشان برای حمله به داخل اسرائیل اطلاع نداشتند.
چرا سازمان ملل در زمینه حملات هوایی اسرائیل به غزه دخالتی نمیکند؟
جیمز لندیل خبرنگار دیپلماتیک پاسخ میدهد:
دلیل اصلی اینکه کشورهای زیادی به اسرائیل اصرار نمیکنند که حملات هواییاش را متوقف کند این است که پذیرفتهاند حماس به این کشور حمله کرده است و این کشور حق دفاع از خود را دارد.
چیزی که جای بحث دارد توصیه به خویشتنداری است در نحوه دفاع اسرائیل از خود.
سازمان ملل به اسرائیل خاطرنشان کرده است که از تلفات غیرنظامیان اجتناب کند.
آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل چند روز پیش گفت: «قانون بشردوستانه بینالمللی و قانون حقوق بشر باید محترم شمرده شده و رعایت شوندِ افراد غیر نظامی باید محافظت شوند و هرگز از آنها به عنوان سپر انسانی استفاده نشود.»
اسرائیل اصرار دارد که هواپیماهای جنگی و توپخانهاش مواضع حماس را در غزه هدف قرار میدهند. اما غیرنظامیان بسیاری واقعاً در این حملات کشته و مجروح میشوند.
فلسطینیان میگویند که دلیل این امر این است که حملات اسرائیل بیش از حد و بدون هیچ تبعیضی است. اسرائیل میگوید دلیلاش این است که حماس از غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی استفاده میکند.
چرا نیروی نظامی اسرائیل با توان اطلاعاتی و شنودش، نشانههای هشدار حمله حماس را ندیده بود؟
یولاند کنل خبرنگار خاورمیانهای در بیتالمقدس میگوید:
در گذشته، ارتش اسرائیل مرکز کنترل شنود غزه را به روی خبرنگاران باز کرده بود و روشن است که اطلاعات عالی و لحظه به لحظهای از تحرکات روی زمین از طریق پهپادها گرفته تا سایر دوربینها در اختیار دارد.
اسرائیل شبکه گستردهای از خبرچینان نیز دارد.
در نبردهای ماه مه با جهاد اسلامی دیدیم که اطلاعات اسرائیل از مکان جنگجویان اصلی چقدر میتواند دقیق باشد.
مسؤلان نظامی اسرائیل در جلساتشان میپذیرند که ناکامیهای امنیتی و اطلاعاتی در زمینه حمله مرگبار و بیسابقه حماس داشتهاند.
اما میتوانیم مطمئن باشیم که اسرائیل فهرستی طولانی و دقیق از مواضع حماس دارد که به محض وارد شدن سربازاناش به منطقه سراغ آنها خواهد رفت.
اگر لبنان درگیر شود، نیروی حزبالله در مقايسه با حماس چقدر بزرگ است؟
هوگو باشهگا از جنوب لبنان گزارش میدهد میگوید:
حزب الله که یک جنبش نظامی، سیاسی و اجتماعی لبنانی است دیر زمانی است که از نظر اسرائیل نیروی بسیار سهمگینتر از حماس بوده است.
به گفته مرکز مطالعات راهبردی و بینالملل، این گروه به شدت مسلح تحت حمایت ایران تقریباً ۱۳۰ هزار راکت و موشک دارد.
بیشتر این زرادخانه شامل راکتهای کوچک و قابل حمل توسط انسان و توپخانه زمین به زمین غیرهدایت شونده است.
اما حزبالله موشکهای ضد هواپیما و ضد کشتی و همچنین موشکهای هدایتشونده قادر به نفوذ عمیق در خاک اسرائیل نیز دارد.
حزبالله از آنچه که حماس در اختیار دارد بسیار پیچیدهتر است.
رهبر حزبالله ادعا کرده است که ۱۰۰ هزار رزمنده دارد هر چند تخمینهای مستقل این تعداد را بین ۲۰ هزار تا ۵۰ هزار نفر میدانند. بسیاری از این افراد آموزشدیده و آبدیده در نبردند و در جنگ داخلی سوریه نیز جنگیدهاند.
در مقام مقایسه، حماس به گفته اسرائیل حدود ۳۰ هزار نیرو دارد.
آیا حماس زیر بیمارستانها و مدرسهها تونل ساخته است؟
لیز دوست، خبرنگار ارشد بینالملل ما که از جنوب اسرائیل گزارش میکند میگوید:
تونلهای غزه شبکهای چنان گسترده هستند که ارتش اسرائیل آن را زیرزمین غزه مینامد.
این تونلها بخشی حیاتی از عملیات حماساند. از این تونلها برای حمل و نقل کالاها و جابجایی افراد، ذخیره سلاح و مهمات و استقرار مراکز فرماندهی و کنترل استفاده میشود.
مشهور است که این تونلها به شدت مجهز با بتن هستند و از تأمین برق برخوردارند. این تونلها چنان عمیقاند گاهی تا عمق ۳۰ متر که به دشواری میتوان با قطعیت کامل گفت که در کجا قرار دارند.
اما بسیار محتمل است که شبکهای چنین گسترده در این سرزمین بسیار کوچک، از زیر محلهها، بیمارستانها و مدرسههای بسیار پرجمعیت عبور کند.
گزارشهای وجود دارد مبنی بر اینکه بعضی از گذرگاهها ورودیهایی دارد که در طبقات پایین ساختمانها، مساجد، مدارس و سایر ساختمانهای عمومی واقعاند که به جنگجویان اجازه میدهد از شناسایی شدن بگریزند. نیروی نظامی اسرائیل به دفعات حماس را متهم کرده است که داخل این تونلها پنهان میشود و در عمل از آنها با استفاده از سپرهای انسانی دفاع میکند.
چه بر سر غزه خواهد آمد؟
پل آدامز، خبرنگار امور بینالملل پاسخ میدهد:
اسرائیل میگوید که فقط خواهان نابودی حماس است و دلیلی ندارد که فکر کنیم بخواهد دوباره منطقهای را که ۲۰ سال پیش از آن عقبنشینی کرده است اشغال کند.
بعضی از اعضای جناحهای راست افراطی در اسرائیل ممکن است خواهان این کار باشند ولی اشغال از سال ۱۹۶۷ تا ۲۰۰۵ پرهزینه بود و محبوبیت ندارد.
اسرائیل نمیخواهد برگردد و حاکم روزمره بیش از دو میلیون نفر فلسطینی باشد که از او منزجرند.
البته هشدارهای اسرائیل به فلسطینیان برای ترک خانههایشان ناگزیر در نوار غزه این هراس را به وجود میآورد که اسرائیل هدفی پنهان دارد که میتواند به تکرار ۱۹۴۸ و چیزی بینجامد که فلسطینیان آن را نکبت می نامند و باعث شد صدها هزار فلسطینی از خانههایشان اخراج شوند.
به نظر میرسد راه حل پس از جنگ در حال فعلی بسیار دور از دسترس باشد.
یک افسر نظامی سابق اسرائیل گفته است که امیدوار است اسرائیل، کشورهای خلیج فارس و جامعه بینالمللی برای بازسازی غزه گرد هم بیایند.
و صحبتهایی نیز از سپردن غزه به مقامات خودگردان فلسطینی در کرانه غربی در میان است که در سال ۲۰۰۷ پس از درگیری کوتاه و خونباری با حماس ناچار به ترک غزه شد.
با توجه به ویرانی به بار آمده پس از بمبارانهای اسرائیل، بازسازی غزه کاری بسیار عظیم خواهد بود.
در بحبوحه تشدید نگرانیهای بینالمللی از گسترش درگیری اسرائیل و گروههای فلسطینی در غزه و احتمال تبديل آن به جنگی منطقهای، واشينگتن پیامهای شفاف و قاطعی برای ایران ارسال کرد.
مسئولان آمریکایی فاش کردند که دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، از طریق شرکای منطقهای از جمله ترکیه، با ارسال پیامهایی برای تهران و حزبالله، اعلام کرد که ایالات متحده مصمم است در صورت انجام حملات از سوی آنها علیه اسرائیل، وارد مداخله شود.
آمادگی نظامی
به گزارش «نیویورک تایمز»، مقامات مزبور اعلام کردند که واشینگتن این پیامها را به شکلی شفاف منتقل کرده است و در صورت حمله ایران و حزبالله به اسرائیل، آماده است تا علیه آنها مداخله نظامی کند.
این هشدارها زمانی مطرح شده است که آبهای مدیترانه، حضور پرتعداد ناوهای هواپیمابر عظیم آمریکایی و حتی زیردریاییهای هستهای را در راستای تدارک آمادگی به منظور حفاظت از پایگاههای نظامی آمریکا در منطقه و مداخله اضطراری متناسب با شرایط احتمالی، شاهد است.
این پیامها همچنین در ادامه هشدارهای سیاسی علنی و رسمی از سوی مقامات آمریکایی است که آخرین آنها توسط آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا مطرح شد که روز گذشته از اسرائیل و سپس از کرانه باختری و عراق نیز بازدید کرد.
از سویی تهران نیز بارها هشدار داد که آتش جنگ در غزه میتواند دامنگیر آمریکا و پایگاهها و منافع آن در منطقه شود. سپاه پاسداران طی هفتههای گذشته بارها تهدید کرده که منافع آمریکا از طریق «محور مقاومت» هدف قرار خواهد گرفت.
منظور از «محور مقاومت»، گروههای مسلح نیابتی ایران در عراق، سوریه، لبنان و یمن است.
با آغاز نبردها میان اسرائیل و گروههای فلسطینی در ۷ اکتبر، نگرانیهای بینالمللی از گسترش دامنه این جنگ در ابعاد منطقهای افزایش یافته است؛ بهویژه که حملات حزبالله در جنوب لبنان علیه مواضع اسرائیل انجام میشود؛ اگرچه تا این لحظه دامنه این تنشها محدود مانده است.
وزارت دفاع آمریکا «پنتاگون» اعلام کرده است که نیروهای آمریکایی و همپیمانان آن در سوریه و عراق از ۱۷ اکتبر گذشته هدف دستکم ۱۴ حمله قرار گرفتند که طی آنها ۲۱ سرباز به شکلی سطحی زخمی شدند.
وزیر خارجه ایران خواستار اقدام فوری سازمان ملل برای خلع سلاح هستهای اسرائیل شد
الیاهو از اعضای حزب راستگرای افراطی «عوتسما یهودیت»، در یک برنامه تلویزیونی گفت: انداختن بمب اتم روی نوار غزه، یکی از گزینههاست
پس از اظهارات جنجالی آمیخای الیاهو، وزیر میراث اسرائیل درباره حمله با بمب اتمی به غزه، وزیر خارجه ایران از سازمان ملل خواست فورا برای خلع سلاح اتمی اسرائیل اقدام کند.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، دوشنبه ۱۵ آبان از شورای امنیت و آژانس بین المللی انرژی اتمی خواست تا اقدامات فوری برای خلع سلاح هستهای اسرائیل اتخاذ کنند.
امیرعبداللهیان در توییتی در حساب کاربری خود در پلتفرم «ایکس» نوشت: «شورای امنیت سازمان ملل و آژانس بینالمللی انرژی اتمی باید برای خلع سلاح اتمی این رژیم وحشی و آپارتاید فوری و بدون وقفه اقدام کند.»
او همچنین کاخ سفید را مسئول کامل «نسلکشی در غزه» دانست.
وزیر خارجه ایران همچنین در اشاره به اقدامات گروههای مسلح فلسطینی تهدید وزیر اسرائیلی به استفاده از بمب اتمی در غزه را «نشان دهنده شکست واقعی رژیم اسرائیل در برابر مقاومت» دانست.
از سویی ناصر کنعانی، سخنگوی رسمی وزارت خارجه ایران در نشست خبری صبح امروز از جامعه جهانی خواست تا «تهدید هستهای» اسرائیل را در نظر بگیرند.
رسانههای اسرائیل روز گذشته اعلام کردند بنیامین نتانیاهو، عضویت آمیخای الیاهو در کابینه خود را تعلیق کرده است. به گفته رسانهها این تعلیق به دلیل پیشنهاد شلیک بمب اتم به غزه توسط الیاهو انجام شده است.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : BBC العربیة