به موازات تأکید ارتش اسرائیل بر آمادگی خود برای عملیات زمینی در غزه، جنبش حماس تهدید کرد که در این صورت، ارتش اسرائیل، مجبور به پرداخت بهای سنگینی خواهد شد.
سخنگوی حماس در نوار غزه، دوشنبه یکم آبان اعلام کرد که اگر اسرائیل اقدام به حمله زمینی به غزه کند، این کار فرصتی را برای خسارت به نیروهایش شامل، کشتهشدن و اسارت فراهم خواهد کرد.
توان مدیریت نبرد را داریم
عبداللطیف القانوع، سخنگوی حماس، در بیانیههای منتشرشده در وبسایت رسمی این گروه، با اشاره به این که گروههای فلسطینی، «منسجم، قوی و قادر به مدیریت نبرد هستند»، خاطرنشان کرد که بمباران غیرنظامیان، نمیتواند چهره طرف پیروز در جنگ را به اسرائیل بدهد.
او تاکید کرد که «مردم فلسطین بر کشتار و ویرانی پیروز خواهند شد تا توطئه کوچ اجباری و از میانبردن آرمان خود را شکست دهند.»
القانوع همچنین برپایی تظاهرات در شهرها و پایتختهای مختلف را مصداق حمایت برای تقویت پایداری فلسطینیان دانست و خواستار تداوم و گسترش آن شد.
آمار جدید اسرا
این اظهارات در پی اعلام آمار جدید اسیران در بیانیه امروز ارتش اسرائیل بود به طوری که بنا به آمار تائیدشده ارتش، در حمله غافلگیرانه حماس در ۷ اکتبر، ۲۲۲ نفر ربوده شدند.
دریا سالار دانیل هاگاری، سخنگوی ارشد ارتش نیز اعلام کرد که نیروهای زمینی، شب گذشته حملات محدودی را در نوار غزه برای مقابله شبهنظامیان انجام دادند.
به گفته هاگاری، حملات هوایی، مراکز تجمع عوامل حماس جهت آمادگی برای مقابله با هرگونه حمله گسترده زمینی اسرائیل را هدف قرار داد.
حماس پیشتر اعلام کرده بود که ۲۰۰ تا ۲۵۰ اسیر شامل سربازان و افسران بلندپایه را در ۷ اکتبر وارد نوار غزه کرده است.
بر اساس مطالبی که اخیرا در رسانههای اسرائیلی انتشار یافت، طرح اجرای حمله زمینی به غزه، اختلافات زیادی را در داخل کابینه نتانیاهو، میان این کابینه و ژنرالهای ارتش، ایجاد کرده است.
بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران بر این باورند که عملیات زمینی در نوار غزه، عملیات سادهای نیست و بروز خسارات سنگین برای اسرائیلیها را متحمل میدانند، به خصوص که تونلهای چندصد کیلومتری زیر غزه که توسط حماس ظرف چندین سال ساخته شده، چیزی شبیه شهری زیر شهر را ایجاد کرده است.
کشتهشدن یک سرباز اسرائیلی و زخمیشدن سه نفر دیگر در جریان ورود به نوار غزه
گردانهای القسام اعلام کرد که پس از ورود دو بلدوزر و یک تانک اسرائیلی به شرق خانیونس در نوار غزه آنها را مورد هدف قرار داده است
دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل اعلام کرد که یک سرباز ارتش اسرائیل در جریان ورود به نوار غزه کشته شد و سه سرباز دیگر نیز زخمی شدند.
هاگاری، شامگاه یکشنبه ۳۰ مهر در گفتوگو با خبرنگاران گفت: «نیروهای ارتش در نزدیکی مرز غزه در حال جمعآوری اطلاعات پیرامون گروگانها و مفقودشدگان بودند که پس از حمله به آنها، یک سرباز کشته و سه سرباز دیگر زخمی شدند.»
او همچنین اشاره کرد که مقامات ارتش اسرائیل با همتایان مصری خود تماس گرفتند و از وقوع حادثه شلیک اشتباهی گلوله تانک به یک پست نظامی ارتش مصر عذرخواهی کردند.
در همین رابطه، رادیو ارتش اسرائیل اعلام کرد که پس از حمله با موشک ضدتانک از غزه به اطراف شهرک «کیسوفیم»، چندین سرباز ارتش زخمی شدند.
ارتش اسرائیل اشاره کرد که خودروهای نظامی اسرائیلی مورد حمله قرارگرفته در اطراف کیسوفیم، وارد نوار غزه شده بودند.
پیش از این، خبرنگار «العربیه» گزارش داد که درگیری در اطراف کیسوفیم در نزدیکی غزه، بیش از دو ساعت طول کشیده است.
گردانهای القسام، شاخه نظامی گروه حماس هم اعلام کرد که پس از ورود دو بلدوزر و یک تانک اسرائیلی به شرق خانیونس در نوار غزه، آنها را مورد هدف قرار داده است.
القسام تاکید کرد که نیروهایش با سربازان اسرائیلی واردشده به غزه درگیر شدند و آنها را مجبور به عقبنشینی کردند.
ادامه حمله اسرائیل
ارتش اسرائیل پس از انجام عملیات هفتم اکتبر حماس علیه شهرها و شهرکهای اسرائیلی اطراف غزه، به حملات هوایی شدید خود به این منطقه ادامه میدهد.
بنا به گزارش وزارت بهداشت حماس، حملات هوایی تلافیجویانه اسرائیل به غزه تاکنون به کشتهشدن ۴۶۵۱ فلسطینی از جمله ۱۸۷۳ کودک، ۱۰۲۳ زن و ۱۸۷ بزرگسال منجر شد و ۱۴ هزار و ۲۴۵ نفر دیگر هم در این حملات زخمی شدند.
وزارت بهداشت فلسطین در کرانه غربی هم اعلام کرد که در جریان یورش امروز یکشنبه نیروهای اسرائیلی به این منطقه، هفت فلسطینی کشته شدند.
بنا به گزارش رسانههای فلسطینی، شمار کشتهشدگان فلسطینی در کرانه غربی پس از آغاز جنگ میان اسرائیل و حماس در غزه، به ۹۳ نفر افزایش یافته است.
وزیر دفاع اسرائیل: حمله زمینی به غزه احتمالا سه ماه طول بکشد
آمریکا در حال فشار به اسرائیل برای به تاخیر انداختن آغاز حمله زمینی به غزه است تا مذاکرات برای آزادی اسرای بیشتر با حماس به نتیجه برسد
یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل تصریح کرد که احتمالا حمله زمینی قریبالوقوع به غزه ۳ ماه طول بکشد اما این حمله، آخرین عملیات نظامی برای نابودی گروه حماس خواهد بود.
به گزارش روزنامه «تایمز اسرائیل»، گالانت، یکشنبه ۳۰ مهر در مرکز فرماندهی نیروهای هوایی اسرائیل در تلآویو گفت: «این عملیات نظامی در غزه آخرین عملیات خواهد بود به این دلیل ساده که پس از آن حماسی وجود نخواهد داشت.»
او گفت که این عملیات یک، دو یا سه ماه طول خواهد کشید اما قطعا پس از آن حماس وجود نخواهد نداشت.
گالانت افزود: «دشمن پیش از حمله تانکها و نیروی زمینی، با بمباران شدید جنگندههای اسرائیل مواجه میشود.»
فشار آمریکا
آمریکا در حال فشار به اسرائیل برای به تاخیر انداختن آغاز حمله زمینی به غزه است تا مذاکرات برای آزادی اسرای بیشتر با حماس به نتیجه برسد.
شبکه خبری «سیانان» به نقل از منابع آگاه گزارش داد که «دولت آمریکا بهدلیل مذاکرات موفقیتآمیز برای آزادی اسیران نزد حماس و تسهیل ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه، به اسرائیل جهت تاخیر در حمله زمینی فشار میآورد.»
یک دیپلمات هم توضیح داد که مذاکره مسئولان آمریکایی با گروه حماس شامل ورود کمکهای امدادی به نوار غزه و برقراری آتشبس موقت با هدف خروج اسیران از این منطقه است.
از سویی، شبکه «بلومبرگ» به نقل از چند مقال مسئول آمریکایی گزارش داد، اسرائیل به آمریکا اطلاع داده که برای شروع عملیات زمینی علیه نوار غزه مدت زیادی منتظر نخواهد ماند.
به گزارش این شبکه، اسرائیل تصمیم گرفت از تلاشها برای آزادی گروگانها در غزه حمایت کند.
عملیات هفتم اکتبر
گروه حماس در هفتم اکتبر عملیاتی علیه شهرها و شهرکهای اسرائیلی اطراف غزه انجام داد که به کشتهشدن بیش از ۱۴۰۰ اسرائیلی منجر شد.
بنا به گزارش وزارت بهداشت حماس، حملات هوایی تلافیجویانه اسرائیل به غزه تاکنون به کشتهشدن ۴۶۵۱ فلسطینی از جمله ۱۸۷۳ کودک، ۱۰۲۳ زن و ۱۸۷ بزرگسال منجر شد و ۱۴ هزار و ۲۴۵ نفر دیگر هم در این حملات زخمی شدند.
آزادی دو گروگان
در همین رابطه، حماس، جمعه گذشته ۲ شهروند زن آمریکایی به گروگان گرفتهشده در اسرائیل طی عملیات هفتم اکتبر را آزاد کرد.
افزون بر آن، دومین کاروان کمکهای بشردوستانه به غزه شامل ۱۷ کامیون، امروز یکشنبه از گذرگاه مرزی رفح وارد نوار غزه شد.
نفتالی بنت به مسئولیت خود در ارتباط با حمله حماس به اسرائیل اذعان کرد
جنگ اسرائیل و حماس از هفتم اکتبر تاکنون به کشته شدن ۱۴۰۰ اسرائیلی و بیش از ۵۰۸۷ فلسطینی منجر شده است
در حالی که دولت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر کنونی اسرائیل در قبال پذیرفتن مسئولیت در ارتباط با ناکامی خود در قبال حمله غافلگیرانه هفتم اکتبر حماس سکوت اختیار کرده است، نفتالی بنت، نخستوزیر پیشین اسرائیل طی اظهاراتی به مسئولیت خود در شکست اسرائیل مقابل حمله حماس اذعان کرد.
به گزارش روزنامه «تایمز اسرائیل»، نخستوزیر سابق اسرائیل، دوشنبه یکم آبان، «طی اظهاراتی اذعان کرد که او نیز مسئولیت این حمله را بر عهده میگیرد و دلایل این شکست را به نخستوزیری ۱۲ ماهه خود ارجاع داد.»
پیشتر هرتزی هالیوی، رئیس ستاد کل نیروهای دفاعی اسرائیل، و رونن بار، رئیس شین بت، اعلام کردند که به همراه یوآو گالانت، وزیر دفاع و بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل مسئولیت شکست در مقابل عملیات «طوفان الاقصی» که توسط جنبش حماس در ۷ اکتبر در حمله به شهرکهای پیرامون نوار غزه انجام شد، را بر عهده میگیرند.
بهرغم این و در حالی که ۸۰ درصد از شهروندان اسرائیلی روز جمعه ۲۸ مهر، نتانیاهو را مسئول ناکامی در برابر حمله هفتم اکتبر حماس به شهرکهای اطراف پیرامون غزه دانستند، دولت راستگرای نتانیاهو و شخص او اما تاکنون در قبال این انتقادات سکوت اختیار کرده است.
نتانیاهو هنوز بهطور علنی مسئولیت ناکامی خود در مقابل حمله حماس به اسرائیل که در آن نزدیک به ۱۴۰۰ نفر اسرائیلی کشته و بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ نفر توسط حماس به گروگان گرفته شده و به غزه منتقل شدهاند را بر عهده نگرفته است.
دفتر نخستوزیر اسرائیل در واکنش به حمله هفتم اکتبر حماس با تشکیل کابینه نظامی و شورای جنگ رسما علیه نوار غزه اعلان جنگ کرد.
با اعلان جنگ، عملیات تلافیجویانه «شمشیرهای آهنین» اسرائیل با حملات هوایی گسترده و بمباران شدید علیه مناطق مسکونی و زیرساختهای نوار غزه و محاصره کامل آن شامل قطع آب، غذا، سوخت و برق و همچنین جلوگیری از امدادرسانی بشردوستانه به ساکنان این باریکه آغاز و همچنان ادامه دارد.
در نتیجه حملات اسرائیل به نوار غزه تاکنون بیش از ۵۰۸۷ نفر از غیرنظامیان فلسطینی اغلب و به نسبت شصت درصد کودک و زن در این باریکه کشته شده و نزدیک به ۱۵ هزار نفر دیگر زخمی شدند.
مقامات و دیپلماتهای آمریکا از سیاست بایدن در مورد اسرائیل عصبانی هستند
مقام وزارت خارجه آمریکا که این هفته از سمت خود کنارهگیری کرد، گفت که به دلیل گسترش و تسریع ارائه تسلیحات مرگبار به اسرائیل از مقامش استعفا کرده است
سفر شتابزده جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا به منطقه خاورمیانه قرار بود با دیدار او با رهبران عرب و اسرائیل همراه شود و خشونتهایی را که پس از حمله ۷ اکتبر حماس آغاز شده بود، کاهش داده و محدود کند.
با این حال، بایدن تنها با رهبران اسرائیل دیدار کرد چرا که اردن نشست چهارجانبهای که قرار بود با حضور پادشاه این کشور، بایدن و رهبران مصر و فلسطین برگزار شود را لغو کرد.
برخی از دیپلماتها و مقامات آمریکایی از اینکه بایدن به اسرائیل برای حملات سنگین به غیرنظامیان فلسطینی به عنوان بخشی از کارزارش علیه حماس، چراغ سبز نشان داد و باعث بدتر شدن اوضاع شد، عصبانی هستند.
یکی از مقامات ارشد وزارت خارجه آمریکا، اوایل هفته پیش در اعتراض به سیاست بایدن در قبال بحران غزه استعفا داد و به گفته منابعی که همه آنها نخواستند نامشان فاش شود، مقامات بیشتری از دولت بایدن در حال آماده شدن برای استعفا هستند.
این مقامات از سیاست دولت بایدن که با اشتیاق از اسرائیل حمایت کرده و فلسطینیهای بیگناه را نادیده میگیرد، نا امید هستند.
منابعی به «العربیه» گفتهاند که چندین عرب آمریکایی که در دولت بایدن خدمت میکنند، نا امیدی و ناراحتی خود را از سیاست بایدن در قبال بحران غزه ابراز کردهاند.
مقامات ارشد دولت بایدن در روزهای اخیر با همکاران خود برای بحث در مورد مواضع دولت نشستهایی داشتهاند. به نظر آنها، انتخابات ریاستجمهوری سال آینده آمریکا دلیل اصلی اتخاذ سیاستهای کنونی توسط دولت بایدن در مورد اسرائیل است.
نشریه «هافینگتون پست» هم برای اولین بار درباره یک بیانیه گزارش داد که توسط دیپلماتها و کارمندان فعلی دولت ایالات متحده تهیه و در آن از موضع ایالات متحده در قبال اسرائیل به دلیل یک طرفه بودن انتقاد شده است.
جان اسرائیلیها مهمتر است
دیپلماتهای آمریکایی منتقد سیاست بایدن به «العربیه» گفتند که در زمان اتخاذ تصمیمهای سیاسی توسط دولت، زندگی اسرائیلیها، «مهمتر» از جان عربها در نظر گرفته میشود. رای وتوی آمریکا علیه قطعنامه سازمان ملل که خواستار آتشبس بشردوستانه در غزه شده بود هم انگیزه بیشتری برای برخی از مقامات دولت بایدن ایجاد کرد تا از سمت خود استعفا دهند.
با این حال، کسانی که از رویکرد بایدن دفاع میکنند میگویند حمایت قاطع او از اسرائیل به او اجازه میدهد تا در تصمیمهای این کشور در مورد حمله احتمالی به غزه نفوذ بیشتری داشته باشد. بایدن همچنین یکی از حامیان دیرینه اسرائیل است و قدمت همراهی او با اسرائیل به دورانی برمیگردد که وی به عنوان سناتور در مجلس سنای آمریکا حضور داشت.
بایدن اوایل هفته پیش، پس از دیدار با خانواده قربانیان حمله حماس از اسرائیل گفت: «برای صهیونیست بودن لازم نیست یهودی باشید.»
نبود محدودیت
وزارت خارجه آمریکا در روزهای پس از حمله حماس به اسرائیل ایمیلی داخلی به گروه کوچکی از مقامات ارسال کرد و به آنها دستور داد از عباراتی مانند «کاهش تنش»، «آتشبس» یا «بازگرداندن آرامش» استفاده نکنند.
در شب حمله حماس به اسرائیل، دفتر امور فلسطین آمریکا، پستی را در شبکههای اجتماعی خود حذف کرد که در آن از همه طرفها خواسته شده بود از خشونت و حملات تلافیجویانه خودداری کنند.
یکی از مقامات وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به این سوال که چرا این پست حذف شد، گفت: «توئیتهایی که در پلتفرم ایکس منتشر میشوند، دقیقاً سیاست ایالات متحده را منعکس نمیکنند. ایالات متحده حمله تروریستی علیه اسرائیل را محکوم میکند و بیچون و چرا از حق اسرائیل برای دفاع از خود، همانطور که رئیس جمهوری و وزیر خارجه هر دو به صراحت گفتهاند، حمایت میکند.»
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در ۸ اکتبر با همتای ترک خود صحبت کرد و گفت که او «حمایت آنکارا برای آتشبس» را تشویق میکند. با این حال، پستی در شبکه اجتماعی ایکس که به آتشبس اشاره میکرد نیز به سرعت حذف شد.
استانداردهای دوگانه
علاوه بر اختلافات درون دولت آمریکا بر سر سیاستهای بایدن، متحدان دیرینه واشینگتن در خاورمیانه، یعنی اردن و مصر هم پس از انفجار در بیمارستان «الاهلی» غزه، از ملاقات با رئیس جمهوری آمریکا شانه خالی کردند. کشورهای عربی، اسرائیل را مقصر حمله به بیمارستان دانستهاند، در حالی که ایالات متحده میگوید اطلاعاتی در تایید ادعاهای اسرائیل در اختیار دارد مبنی بر اینکه این بیمارستان با پرتاب اشتباه موشک توسط گروه الجهاد دچار انفجار شده است.
سعودی، امارات متحده عربی، قطر و سایر کشورهای حوزه خلیج، همگی اسرائیل را به دلیل تداوم هدف قرار دادن غیرنظامیان در غزه مورد انتقاد قرار دادهاند. خبرگزاری «رویترز» هم ناامیدی دیپلماتهای ارشد آفریقا، آسیا، اروپا و خاورمیانه را از رای وتوی آمریکا به قطعنامه آتشبس، گزارش کرده است.
یک دیپلمات آفریقایی با بیان اینکه آمریکا با رای وتوی خود اعتبارش را از دست داد، گفت این رای به ما میگوید برای آمریکا جان اوکراینیها از فلسطینیها ارزشمندتر است.
یک دیپلمات ارشد عرب هم به «رویترز» گفت، آمریکا استانداردهای دوگانه دارد. او گفته ما نمیتوانیم از اصول منشور سازمان ملل برای محافظت از اوکراین استفاده کنیم اما آن را برای فلسطین نادیده بگیریم.
استعفای مقام وزارت خارجه
جاش پل، مقام وزارت خارجه آمریکا که این هفته از سمت خود کنارهگیری کرد، گفت که به دلیل «گسترش و تسریع ارائه تسلیحات مرگبار به اسرائیل» از مقامش استعفا کرده است.
پل، مدیر کنگره و امور عمومی دفتر سیاسی-نظامی وزارت امور خارجه آمریکا بود و ۱۱ سال در این سمت حضور داشت.
او در نامه استعفای خود در شبکه اجتماعی «لینکداین»، حمله حماس به اسرائیل را «هیولاوار» توصیف کرد اما با این حال گفت واکنش اسرائیل و حمایت ایالات متحده از آن تنها به رنج بیشتر اسرائیلیها و فلسطینیها منجر خواهد شد.
مت میلر، سخنگوی وزارت خارجه، به پرسشها درباره استعفای پل پاسخ داد و گفت: «وزارت خارجه از ابراز عقاید مختلف سیاسی و شخصی در مورد اینکه سیاست ایالات متحده باید چگونه باشد، پشتیبانی میکند.»
ناامیدی در میان برخی مقامات وزارت خارجه و دولت بایدن از حمایت قاطع از اسرائیل، در نقطه مقابل ناامیدی آنها از سیاست بایدن در قبال ایران قرار دارد که پیشتر «العربیه» آن را گزارش کرده بود.
در مورد ایران، برخی از دیپلماتها سیاست بایدن را بسیار ملایم دانسته و این نارضایتی باعث شد چندین مقام از دفتر نماینده ویژه آمریکا در امور ایران که قبلاً توسط راب مالی رهبری میشد، استعفا کنند.
بر اساس گزارشها، دو فرستاده ویژه آمریکا در امور شاخ آفریقا هم به دلیل ناامیدی از سیاست دیپلماتهای ارشد آمریکایی در امور آفریقا، از سمت خود کنارهگیری کردهاند.
لاوروف تقویت حضور نظامی آمریکا در منطقه را تهدید به تشدید تنش ارزیابی کرد
وزیر خارجه روسیه: به برقراری آتشبس در غزه و سپس ایجاد مکانیسم جدیدی برای صلح در چارچوبی گستردهتر نیاز است
العربیه فارسی
رسانههای ایران، روز دوشنبه، ۱ آبان گزارش کردند که در پی برگزاری یک نشست منطقهای دیپلماتیک در تهران، وزرای خارجه ایران، ترکیه و روسیه در بیانیهای مشترک درباره همکاریهای بین سه کشور در زمینههای مختلف، همچنین خواهان «خاتمه فوری هدف گرفتن غیرنظامیان بیگناه در غزه» شدند.
به گزارش خبرگزاری «فارس»، وزرای خارجه سه کشور روسیه ایران و ترکیه در این بیانیه، بر «اهمیت حل و فصل مسالمتآمیز اختلافات بر اساس منشور ملل متحد، احترام به حاکمیت، استقلال سیاسی، تمامیت ارضی و خدشهناپذیری مرزهای شناخته شده بینالمللی را مورد اشاره قرار داده» و توافق کردند نشست بعدی سهجانبه آنها در ترکیه برگزار شود.
لاوروف که به تهران سفر کرده در اظهاراتی نسبت به تقویت حضور نظامی آمریکا در منطقه، هشدار داد و آن را «تهدید به تشدید تنش و جنگ بین اسرائیل و حماس» توصیف کرد.
او همچنین تاکید کرد که «به برقراری آتشبس در غزه و سپس ایجاد مکانیسم جدیدی برای صلح در چارچوبی گستردهتر نیاز است.»
به گزارش «اسپوتنیک»، وزیر خارجه روسیه، همچنین به ارسال ناوهای جنگی آمریکا به خاورمیانه اشاره کرد و گفت: «هرگاه کشوری اقدامات پیشگیرانه مشابهی انجام دهد، خطر تشدید درگیریها زیاد میشود.»
اظهارات لاوروف در حالی مطرح شده که پیش از این کاخ کرملین در بیانیهای، گفت که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه خواستار رساندن بدون مانع کمکهای بشردوستانه به نوار غزه شده است.
همزمان وبسایت آمریکایی «آکسیوس» از اعزام یک فرمانده سه ستاره نیروی دریایی ایالات متحده و چندین افسر نظامی دیگر آمریکایی به تلآویو برای ارائه مشاوره و کمک به فرماندهان ارتش اسرائیل در طرحهای عملیاتی آن برای یورش زمینی به غزه خبر داده است.
نشریه آکسیوس، دوشنبه اول آبان به نقل از یک سخنگوی وزارت دفاع آمریکا نوشت: «ما از چندین مقام با تجربه مرتبط خواستهایم تا به مقامات اسرائیلی کمک کنند تا درباره سوالات دشوار پیش رو فکر کنند و گزینههای خود را بررسی کنند.»
سخنگوی پنتاگون به آکسیوس گفت، ارتش اسرائیل مانند همیشه تصمیمات خود را خواهد گرفت.
پیشتر، لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا از تقویت موقعیت وزارت دفاع ایالات متحده در منطقه خاورمیانه خبر داده و گفته بود که این تقویت حضور به گونهای است که تلاشهای بازدارندگی را افزایش میدهد و به اسرائیل کمک میکند تا بتواند از خود دفاع کند.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : العربیة