مهر ۱۴۰۲ – ۵ اکتبر ۲۰۲۳
این حمله به هنگام برگزاری مراسم فارغالتحصیلی دانشجویان این آکادمی نظامی با حضور زنان و کودکان روی داد و آن طور که دولت سوریه ادعا کرده از سوی «گروههای تروریستی» روی داده است، هر چند دمشق از گروه خاصی نام نبرده است.
گروه دیدبان حقوق بشر سوریه میگوید شماری غیرنظامی هم در میان کشتهها هستند.
ارتش سوریه «گروههای تروریستی که از سوی نیروهای شناخته شده بینالمللی» حمایت میشوند را متهم به این حمله کرده اما از گروه یا حامیان آنها نامی نبرده است.
هنوز هیچ گروه یا سازمانی مسئولیت این حمله را برعهده نگرفته است.
مناطقی از شمال سوریه چون استان ادلب در کنترل مخالفان بشار اسد و گروههای جهادی مخالف دمشق است.
گمان میرود این حمله از مناطقی در شمالغرب شهر حمص، که همچنان در کنترل مخالفان بشار اسد است، صورت گرفته باشد.
همزمان گروه امدادی غیردولتی کلاه سفیدها هم از کشته شدن دست کم ۵ غیرنظامی در جریان حملات هوایی و توپخانه ارتش سوریه علیه مناطقی در استان ادلب خبر داده که پایگاه اصلی مخالفان دولت دمشق است.
خبرگزاری دولتی سانا سوریه به نقل از ستاد مرکزی ارتش آن کشور گزارش کرد که چندین پهپاد که حامل موادمنفجره بود به دانشکده افسری شهر حمص و هنگامی که مراسم فارغ التحصیلی رو به اتمام بوده حمله کردهاند.
این آژانس خبری بعدا به نقل از حسن الغباش، وزیر بهداشت، گفت که در این حمله بیش از ۲۰۰ نفر مجروح شدند و شش زن و شش کودک در میان کشته شدگان هستند.
یکی از کسانی که در آمادهسازی محل برگزاری مراسم مشارکت داشته به خبرگزاری رویترز گفته: «بعد از اتمام مراسم مردم به محوطه (کنار محل برگزاری) رفتند و آن زمان بود که انفجارها روی داد. ما نفهمیدیم از کجا آمدند. اجساد همه جا روی زمین افتاده بود.»
ویدیویی با صحنههای دلخراش از محل حمله نشان میدهد که دهها مجروح و بستگانشان در داخل یک میدان بزرگ رژه که محصور است فریاد میکشند. صدای تیراندازی نیز در پس زمینه شنیده میشود.
سازمان ناظر مسایل حقوق بشری در سوریه که مقر آن در بریتانیا است و منابع خبری در داخل سوریه دارد می گوید اکثر کشته شدگان نظامیان بودهاند اما جان باختن کودک یک افسر ارتش و یک زن هم در میان قربانیان غیرنظامی به این گروه گزارش شده است.
این گروه حقوق بشری همچنین گزارش کرده که وزیر دفاع سوریه هم در این مراسم شرکت کرده بود، اما دقایقی پیش از پایان آن محل را ترک کرد.
در جنگ داخلی سوریه که بعد از سرکوب خونین معترضان دموکراسیخواه توسط نیروهای بشار اسد، رئیس جمهور این کشور در سال ۲۰۱۱ آغاز شد، بیش از نیم میلیون نفر کشته شدهاند.
حدود شش میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در داخل کشور آواره هستند و شش میلیون دیگر پناهنده یا پناهجوی سوری به خارج رفتهاند.
گیر پدرسن، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه، حمله به آکادمی را «وحشتناک» توصیف کرد و از همه طرفهای درگیر خواست تا «حداکثر خویشتنداری» را به خرج دهند.
او گفت: «همه طرفها باید به تعهدات خود بر اساس قوانین بینالمللی احترام بگذارند و حفاظت از غیرنظامیان و زیرساختهای غیرنظامی را تضمین کنند».
«تحولات امروز بیش از پیش نشان میدهد که وضعیت در سوریه ناپایدار است و در غیاب یک مسیر سیاسی موثر… من نگرانم که ما فقط شاهد وخامت بیشتر اوضاع از جمله در وضعیت امنیتی باشیم.»
در رویدادی جداگانه در سوریه در روز پنجشنبه، حداقل ۱۰ نفر در حملات پهپادهای ترکیه در منطقه تحت کنترل کردها در شمال شرق سوریه که در واکنش به بمبگذاری در آنکارا توسط شبه نظامیان کرد انجام شد، کشته شدند.
سازمان ناظر بر حقوق بشر سوریه گفت ۱۷ سایت از جمله تاسیسات وابسته به نیروهای سوریه دموکراتیک (اس دی اف)، که ائتلافی شبهنظامی به رهبری کردها تحت حمایت آمریکاست و همچنین یک نیروگاه برق در قامشلی، یک تاسیسات آب در نزدیکی حسکه و یک میدان نفتی مورد هدف قرار گرفت.
یک مقام آمریکایی به رویترز گفت ارتش آمریکا همچنین یک پهپاد مسلح ترکیه را که در نزدیکی نیروهای این کشور در سوریه در حال عملیات بود سرنگون کرد.
دولت سوریه مجوز فعالیت بیبیسی در این کشور را لغو کرد
منبع تصویر، GETTY IMAGES
دولت سوریه مجوز فعالیت بیبیسی در این کشور را به دلیل آنچه که آنها «گزارشهای مغرضانه و گمراه کننده» خواندهاند، لغو کرده است.
وزارت رسانههای سوریه گفته است که بیبیسی از «استانداردهای حرفهای» پیروی نکرده است.
براساس گزارشی که اخیرا از بیبیسی پخش شد، خانواده بشار اسد، رئیس جمهور سوریه متهم به دست داشتن در تجارت نوعی از آمفتامین به نام کاپتاگون شده بودند.
کاپتاگون نام تجاری یک داروی روانگردان است که در دهه ۱۹۶۰ ابتدا توسط یک شرکت آلمانی تولید شده بود.
بیبیسی اعلام کرده که این گزارش را براساس اصول بیطرفی و استقلال حرفهای تهیه و منتشر کرده است.
سخنگوی بی بی سی گفته است که برای تهیه این گزارش «ما با تعداد زیادی از افراد در طیفهای سیاسی مختلف صحبت کردیم تا حقایق را براساس اسناد منتشر کنیم».
براساس تحقیقات بیبیسی عربی که ماه گذشته منتشر شد، شواهدی در خصوص تجارت مواد مخدر کاپتاگون توسط اعضای بلندپایه نیروهای مسلح سوریه و خانواده آقای اسد به دست آمده بود.
پایان پادکست
کاپتاگون یک ماده مخدر و داروی بسیار اعتیاد آور است.
دولت سوریه هرگونه دخالت در تجارت مواد مخدر را رد میکند.
ایالات متحده آمریکا، بریتانیا و اتحادیه اروپا، دولت سوریه را مسئول تولید و صادرات این ماده مخدر دانسته و بستگان آقای اسد را به عنوان چهرههای کلیدی در تجارت آن میدانند.
در گزارش تحقیقی بخش عربی بیبیسی و و یک شبکه روزنامهنگاری تحقیقی(اوسیسیآرپی) که کمتر از یک ماه پیش منتشر شد، حاکی از ارتباط حکومت سوریه با تجارت چند میلیارد دلاری قرصهای کاپتاگون، حاوی آمفتامین است.
«اوسیسیآرپی» شبکهای متشکل از روزنامهنگاران تحقیقی در سراسر جهان است که به فساد و جرائم سازمان یافته میپردازند.
این تحقیقات به پیامهای واتساپ مبادله شده بین یکی از قدرتمندترین فرماندهان ارتش سوریه به نام ژنرال غسان بلال و یک قاچاقچی لبنانی دست یافته است.
همچنین مدارکی از یک پرونده قضایی در آلمان به دست آمده که حاکی از آنست که دو پسرعموی بشار اسد با یک قاچاقچی مواد مخدر شریک بودهاند.
یک سرباز سوری به این گروه تحقیقاتی گفته است که سربازان به عنوان فروشنده این مواد فعالیت میکنند.
دولت سوریه و ژنرال بلال به درخواست بیبیسی برای اظهار نظر در این مورد پاسخی ندادند اما حکومت سوریه پیشتر اتهام دست داشتن در تجارت مواد مخدر را تکذیب کرده بود.
دولت سوریه در بیانیه خود به طور مشخص به گزارش کاپتاگون اشاره نکرده است.
در این بیانیه آمده است که از زمان آغاز جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱، بی بی سی در پارهای از مواقع اقدام به انتشار «اطلاعات جعلی» در خصوص این کشور کرده است.
این بیانیه اضافه کرد که دولت سوریه به بی بی سی «بیش از یک بار» هشدار داده، اما این رسانه همچنان «به پخش گزارشهای گمراه کننده خود بر اساس اظهارات … نهادهای تروریستی و کسانی که دشمن سوریه هستند» ادامه داده است.
بی بی سی در پاسخ به بیانیه دولت سوریه گفته است که «به انتشار اخبار و اطلاعات بیطرفانه برای مخاطبان خود در سراسر جهان عرب زبان ادامه خواهد داد».
لغو مجوز رسانههای بینالمللی در این کشور جنگزده به ندرت اتفاق میافتد، اگرچه این کشور در فهرست آزادی رسانههای گزارشگران بدون مرز در رتبه ۱۷۵ از ۱۸۰ قرار دارد.»
خطر بسته شدن شاهراه حیاتی کمکهای فرامرزی به سوریه در پی عدم توافق در شورای امنیت
منبع تصویر، ANADOLU AGENCY
- شغل, بخش خبر بیبیسی
پس از آن که شورای امنیت سازمان ملل متحد موفق به تصویب هیچ یک از دو قطعنامه پیشنهادی برای تمدید استفاده از گذرگاه مرزی بابالهوا نشد، روسیه تهدید کرده است که به مجوز ارسال کمکهای فرامرزی سازمان ملل به میلیونها نفر در شمال غرب سوریه که تحت کنترل شورشیان است، پایان خواهد داد.
روسیه، متحد دولت سوریه، پیشنهاد این سازمان برای تمدید ۹ ماهه استفاده از گذرگاه مرزی بابالهوا را، که ۱۳ عضو از ۱۵ عضو از آن حمایت کردند، وتو کرد.
روسیه اما پس از آن نتوانست رای کافی را برای پیشنهاد خود مبنی بر یک تمدید ۶ ماهه بدست آورد.
ایالات متحده آمریکا، روسیه را به «اقدامی از روی قساوت محض» متهم کرده است.
صدها کامیون کمکرسانی هر ماه از گذرگاه بابالهوا از ترکیه عبور میکنند و به دو میلیون و ۷۰۰ هزار غیرنظامی، که برای تامین غذا و سرپناه و مراقبتهای بهداشتی به آن متکی هستند، کمک میرسانند.
از زمان وقوع زلزله ویرانگر در ماه فوریه که منجر به کشته شدن بیش از ۴۵ هزار نفر و آواره شدن ۵۰ خانواده شد، این شاهرگ حیاتی اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
اگرچه تصمیم شورای امنیت به این معنی است که سازمان ملل باید فورا ارسال کمک از طریق گذرگاه بابالهوا را متوقف کند، اما این سازمان هنوز میتواند تا یک ماه دیگر (۱۳ اوت) همچنان به استفاده از دو گذرگاه مرزی دیگر ادامه دهد، که با موافقت دولت سوریه پس از وقوع زلزله باز شدهاند.
سازمان ملل گفته است آژانسهای کمکرسانی این سازمان همچنین تدارکاتی را از پیش در شمال غرب سوریه انجام دادهاند تا مطمئن شوند که نیازهای بشردوستانه در حال حاضر برآورده میشوند.
حدود ۴/۵ میلیون نفر، که تقریبا سه چهارم آنها کودک و زن هستند، در شمال غربی سوریه گیر افتادهاند. این منطقه آخرین پایگاه گروههای جهادی و گروههای شورشی مورد حمایت ترکیه است که از شروع جنگ داخلی سوریه در ۱۲ سال پیش، با دولت بشار اسد میجنگند.
منبع تصویر، REUTERS
پایان پادکست
شورای امنیت برای اولین بار در سال ۲۰۱۴ مجوز ارسال کمکهای فرامرزی سازمان ملل به مناطق خارج از کنترل دولت سوریه را بدون موافقت این کشور صادر کرد.
اما در سال ۲۰۲۰، روسیه و چین از اختیارات وتوی خود به عنوان اعضای دائم شورای امنیت استفاده کردند تا ارسال کمک از طریق اردن و عراق و همچنین گذرگاه مرزی بابالسلامه از ترکیه را متوقف کنند.
این دو کشور استدلال کردند که این عملیات حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه را نقض میکند و این کمکها باید از خطوط مقدم مرزی از طریق قلمرو تحت کنترل دولت وارد شوند. به این ترتیب، گذرگاه بابالهوا تنها گزینهای بود که سازمان ملل برای دسترسی به مردم شمال غرب سوریه در اختیار داشت.
از آن زمان، مجوز استفاده از این گذرگاه هر ۶ ماه یا ۱۲ ماه یکبار توسط شورای امنیت تمدید میشود، که آن هم به سختی و در لحظه آخر پس از یک سری سازش و توافق در مذاکرات بین روسیه و قدرتهای غربی، که از مخالفان سوری در طول جنگ حمایت کردهاند، بدست میآید.
روز سهشنبه (۱۱ ژوئیه)، روسیه یک قطعنامه سازشکارانه دیگر را، که پیشنهاد برزیل و سوئیس برای تمدید ۹ ماهه سازوکار فرامرزی بود، وتو کرد. این قطعنامه دوره زمستان را پوشش میداد و به آژانسهای کمکرسانی اجازه میداد تا عملیات را بهتر برنامهریزی کنند. سایر اعضای شورای امنیت رای مثبت دادند، به جز چین که رای ممتنع داد.
پس از آن روسیه پیشنهاد یک تمدید ۶ ماهه را داد که تنها خود این کشور و چین به آن رای مثبت دادند. آمریکا و بریتانیا و فرانسه به آن رای منفی دادند، و ۱۰ عضو هم رای ممتنع دادند.
واسیلی نبنزیا، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد، پس از استفاده از حق وتوی خود در پیشنهاد اول و قبل از رای دوم، به شورای امنیت هشدار داد: «اگر پیشنویس ما مورد حمایت قرار نگیرد، ما صرفا میتوانیم دست به کار شویم و سازوکار فرامرزی را تعطیل کنیم.»
آقای نبنزیا گفت: «هر تغییر فنی در تمدید قرارداد، برای هر دوره زمانی که باشد، مورد پذیرش ما نخواهد بود.»
لیندا توماس-گرینفیلد، همتای آمریکایی او، گفت که وتو «لحظه غمانگیزی برای مردم سوریه» بود و روسیه مانند «قلدری در زمین بازی – حرف فقط حرف خودم» عمل کرده است.
خانم توماس-گرینفیلد افرود: «ما نمیتوانیم این مانع را بپذیریم. ما باید به کمکرسانی ادامه دهیم. مردم سوریه روی ما حساب میکنند و همه ما باید از روسیه بخواهیم که با حسننیت به میز مذاکره بازگردد.»
سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد هم گفت از این که اعضای شورای امنیت نتوانستند به توافق برسند، مایوس شده است؛ او از آنها خواست به تلاشهای خود برای حمایت از ادامه ارسال کمکهای فرامرزی به میلیونها انسان نیازمند بیافزایند.
دیوید میلیبند، مدیرعامل سازمان کمک بشردوستانه «کمیته نجات بینالمللی»، وتوی روسیه را محکوم کرد و گفت: «این که اعضای شورای امنیت به عدم حفظ همه راههای ارسال کمکها به مردم آسیبپذیر سوریه رای میدهند، با هیچ منطق و اصولی سازگار نیست.»
سازمان ملل خواهان باز نگه داشتن گذرگاه مرزی شمال سوریه شد
منبع تصویر، GETTY IMAGES
گیر پدرسون٬ نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه خواهان آن شده تنها گذرگاه مرزی برای ورود کمکهای بشردوستانه به ادلب که در اختیار شورشیان است باز نگه داشته شود.
روسیه که از متحدان اصلی دولت بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه به شمار میرود با تمدید فعالیت گذرگاه باب الهوی بین سوریه و ترکیه موافق نیست و میگوید کمکها میتواند از دمشق به سایر مناطق فرستاده شود.
خبرگزاری فرانسه میگوید به جز جنبه بشردوستانه این کار، سرنوشت گذرگاه مرزی باب الهوى، آزمایشی برای روابط روسیه و آمریکا در زمان ریاستجمهوری جو بایدن خواهد بود.
بیش از ۳ میلیون نفر در این منطقه که در کنترل شورشیان مخالف دولت سوریه است، زندگی میکنند و به کمکهایی که از طریق این گذرگاه وارد می شود، وابسته هستند.
این گذرگاه مرزی ۱۰ ژوئیه بسته میشود و تمدید آن به رای شورای امنیت سازمان ملل متحد نیاز دارد. روسیه مخالفت صریح خود را با چنین کاری ابراز داشته و ممکن است از حق وتوی خود در این زمینه استفاده کند.
منبع تصویر، GETTY IMAGES
آقای پدرسن به اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت: “غیرنظامیان در سراسر کشور به شدت به کمک احتیاج دارند. حفظ و گسترش دسترسیهای مرزی امری کاملا حیاتی است.”
روسیه سال پیش با استفاده مکرر از حق وتوی خود شمار گذرگاههای مرزی را از ۴ گذرگاه به گذرگاه باب الهوی در مرز ترکیه محدود کرد.
ایرلند و نروژ، اعضای غیر دایم شورای امنیت، روز جمعه پیش نویس قطعنامهای را ارائه کردند که خواهان ادامه باز نگه داشتن این گذرگاه برای یک سال دیگر میشود. این پیش نویس خواهان بازگشایی گذرگاه یعربیه هم میشود تا تجهیزات و مواد غذایی از عراق وارد بخشهای شمال شرقی سوریه شود.
دیپلماتها میگویند ایالات متحده، فرانسه و بریتانیا که عضو دایم شورای امنیت هستند، خواهان بازگشایی گذرگاه باب السلامه در شمال غربی در مرز ترکیه هم هستند که سال پیش بسته شد.
جو بایدن در اجلاس اخیر در ژنو با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه دیدار کرد و رسانههای آمریکایی میگویند باز نگه داشتن این گذرگاهها می تواند نشانهای از تغییر در روابط واشنگتن و مسکو باشد که از زمان روی کار آمدن جو بایدن بسیار سرد شده است.
دیانا سمان از سازمان حقوق بشری عفو بین الملل تاکید کرده که متوقف کردن کمکهای مرزی “عواقب انسانی فاجعه باری” به همراه خواهد داشت.
افزایش شمار کشتهشدگان حمله به دانشکده نظامی حمص به ۱۲۳ نفر
گییر پدرسن، فرستاده ویژه سازمان ملل در سوریه، ضمن ابراز تاسف از صحنههای قتل، آن را «هولناک» توصیف کرد و خواستار خویشتنداری همه طرفها شد
با افزایش شمار کشتهشدگان حمله به دانشکده جنگ در حمص به ۱۲۳ نفر، سازمان ملل با «هولناک» توصیف کردن این حمله، حمایت از غیرنظامیان را خواستار شد.
ارتش سوریه جمعه ۱۴ مهر در پاسخ به حمله روز گذشته به دانشکده نظامی در شهر حمص، مواضعی را که به گفته آن، متعلق به گروههای مسلح در استان ادلب واقع در شمال سوریه است، هدف بمباران قرار داد.
این در حالی است که سوریه مراسم عزاداری قربانیان حمله به دانشکده جنگ حمص که دهها کشته و زخمی برجای گذاشت را شاهد بود.
به گزارش رسانههای سوریه، ارتش این کشور، مواضع گروههای مسلح را در شهرها و شهرکهای حومه ادلب و شهر داره عزه، در غرب حلب بمباران کرد.
در بیانیه وزارت خارجه سوریه آمده بود که سوریه به حمله پهپادی روز گذشته سازمانهای تروریستی به دانشکده نظامی حمص، پاسخ خواهد داد.
وزارت بهداشت سوریه جمعه اعلام کرد که شمار کشتهشدگان حمله به دانشکده نظامی حمص در مرکز این کشور، به ۸۹ نفر از جمله ۳۱ زن و ۵ کودک افزایش یافته و تعداد زخمیها به ۲۷۷ نفر رسیده است.
آمار دیدبان حقوق بشر
این در حالی است که دیدبان حقوق بشر اعلام کرد این حمله که توسط پهپادهای حامل مهمات انفجاری انجام شد، به کشتهشدن ۱۲۳ نفر از جمله ۳۰ غیرنظامی و زخمیشدن ۱۲۰ نفر که حال برخی از آنها وخیم گزارششده، انجامید.
با اعلام ۳ روز عزای عمومی برای غیرنظامیان و پرسنل نظامی کشتهشده در این حمله از سوی دولت سوریه، پرچمها در سراسر کشور و تمامی سفارتخانهها و نهادهای دیپلماتیک در خارج سوریه طی این مدت، به حالت نیمه افراشته درآمدند.
واکنش پدرسن
گییر پدرسن، فرستاده ویژه سازمان ملل در سوریه، ضمن ابراز تاسف از صحنههای قتل که آن را «هولناک» توصیف کرد، از همه طرفها خواست به منظور دستیابی به آتشبس در سراسر سوریه، حداکثر خویشتنداری را از خود نشان داده و تشدید خشونتها را فوراً متوقف کنند.
پدرسن تاکید کرد که «همه طرفها باید به تعهدات خود به موجب قوانین بینالمللی، احترام گذاشته و حفاظت از غیرنظامیان و زیرساختهای غیرنظامی را تضمین کنند.»
وزارت دفاع سوریه اعلام کرد که گروههای مسلح تروریستی، دانشکده نظامی در حمص را هدف حمله قرار دادند.
حمله هوایی اسرائیل به حومه شهر حمص در مرکز سوریه
دیدبان حقوق بشر سوریه گزارش داد که حمله موشکی اسرائیل یک انبار مهمات وابسته به حزبالله لبنان در فرودگاه نظامی «الضبعه» در حومه حمص را هدف قرار داده است
خبرگزاری رسمی سوریه، «سانا» در اطلاعیهای اعلام کرد که سه شهروند سوری طی حمله هوایی اسرائیل در بامداد شنبه نهم اردیبهشت به حومه شهر حمص در مرکز سوریه زخمی شدند.
این اطلاعیه افزوده که «حدود ساعت ۵۰ دقیقه بامداد روز شنبه، دشمن اسرائیلی از شمال لبنان حومه شهر حمص را مورد حمله موشکی قرار داد که برخی از این موشکها توسط سامانه دفاع هوایی کشور منهدم شدند.»
طبق این اطلاعیه، حمله مذکور به زخمیشدن سه غیرنظامی، و آتشگرفتن چندین مخزن و تانکر حمل سوخت منجر شد.
از سویی، دیدبان حقوق بشر سوریه گزارش داد که حمله موشکی اسرائیل، یک انبار مهمات وابسته به حزبالله لبنان در فرودگاه نظامی «الضبعه» در حومه حمص را هدف قرار داده است.
دیدبان تاکید کرد که صدای انفجارهای مهیب شنیده و آتشسوزی گستردهای در منطقه مشاهده شد اما گزارشی از تلفات و خسارات احتمالی منتشر نشده است.
اسرائیل در ۲ آوریل نیز تاسیسات نظامی وابسته به حزبالله در فرودگاه الضبعه را هدف قرار داد که طی آن دستکم ۲ جنگجوی وابسته به ایران کشته و ۵ نفر دیگر زخمی شدند.
اسرائیل پیوسته طی جنگ داخلی سوریه اهداف نظامی مربوط به ارتش سوریه و مواضع نیروهای وابسته به ایران از جمله حزبالله را مورد هدف قرار داده اما به طور رسمی مسئولیت این حملات را برعهده نگرفته است.
تلآویو همواره تاکید کرده که مانع حضور نظامی ایران در سوریه خواهد شد.
اسرائیل ارتش سوریه را از همکاری با شبهنظامیان حزبالله برحذر داشت
طی حملاتی که به اسرائیل نسبت داده میشود مقرها و جنگافزارهای گروههای شبهنظامی وابسته به ایران از جمله حزبالله بارها در خاک سوریه هدف قرار گرفتهاند
ارتش اسرائیل گفت که به نیروهای سوری هشدار داده تا همکاری با گروههای مورد حمایت ایران را متوقف کنند.
«تایمز اسرائیل»، چهارشنبه ۳۰ فروردین در گزارشی نوشت که این هشدار توسط اعلامیههایی صورت گرفته که پس از هدف قرار دادن سایتهای متعلق به حزبالله در جنوب سوریه، بر فراز مناطق تحت حمله پخش شده است.
بر اساس این گزارش، نیروهای اسرائیلی چهارشنبه اعلامیههای تهدیدآمیزی را در جنوب سوریه از جنگندهها به پایین انداختند که در آنها نوشته شده: «سوریه بارها و بارها بهای تهاجم حزبالله به مواضع نظامی خود را پرداخته است. تداوم همکاری اطلاعاتی با حزبالله در منطقه و در سایت «تل کودانا» همچنان درد و رنج شما را به همراه خواهد داشت. شما مسئول اعمال خود هستید و حزبالله مسئول رنج شما است.»
با چنین اعلامیههایی به نظر میرسد، ارتش اسرائیل مسئولیت حملات شبانه را بر عهده گرفته است، درحالی که ارتش اسرائیل طبق سیاست کلی خود، در مورد حملاتش علیه حزبالله در این کشور، معمولاً انجام حملات در سوریه را علناً تأیید نمیکند.
در رویداد دیگری، سهشنبه شب، ارتش اسرائیل اعلام کرد که یک پهپاد کوچک نظامی در خاک سوریه طی «فعالیت معمولی» سقوط کرده است.
به گفته یک روزنامهنگار مخالف رژیم اسد در سوریه، مشخص نیست که آیا سقوط این پهپاد، مربوط به حملات شامگاه سهشنبه بوده که پایگاههای حزبالله را در روستای کودانا و اطراف آن هدف قرار داد یا نه. خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) یا دیگر رسانههای وابسته به رژیم اسد نیز هیچ اظهارنظری در این باره نکردهاند.
اسرائیل بارها ارتش رژیم سوریه را به کمک فعالانه به حزبالله متهم کرده و نسبت به چنین اقدامات آن، هم از طریق اعلامیههایی که در امتداد مرز انداخته میشود و هم از طریق فراخوانهای آشکار و عمومی و در برخی موارد با نام بردن از مقامات سوریه و حزبالله هشدار داده است.
در حالی که ارتش اسرائیل اصولا در مورد حملات خاص در سوریه اظهار نظر نمیکند، اما به انجام صدها حمله علیه گروههای مورد حمایت ایران که در تلاش برای دستیابی به جایگاهی در این کشور در یک دهه گذشته بودند، اعتراف کرده است.
ارتش اسرائیل میگوید که به محمولههای تسلیحاتی که گمان میرود برای آن گروهها، از جمله حزبالله لبنان، ارسال میشود، حمله میکند. علاوه بر این، حملات هوایی منتسب به اسرائیل بارها سامانههای پدافند هوایی سوریه را هدف قرار داده است.
به نظر میرسد اسرائیل اخیراً فعالیتهای خود را در سوریه افزایش داده است.
اوایل ماه جاری، یوآو گالانت، وزیر دفاع به ایران و حزبالله لبنان هشدار داد که پس از مجروح شدن یک مرد در مگیدو، اسرائیل هیچ تلاشی برای آسیب رساندن به این کشور یا شهروندانش را تحمل نخواهد کرد.
گفته میشود که اسرائیل در ماه جاری چندین حمله را در سوریه انجام داده است، از جمله حملهای که منجر به کشته شدن دو تن از اعضای سپاه پاسداران در دمشق شد.
پس از آن حمله، یک پهپاد مشکوک ایرانی که از سوریه پرتاب شده بود بر فراز حریم هوایی اسرائیل سرنگون شد.
به گفته ارتش اسرائیل، چند روز بعد، شش موشک از جنوب سوریه به بلندیهای جولان در دو رگبار مجزا به فاصله ساعتها پرتاب شد که سه فروند آن در خاک اسرائیل فرود آمد. ارتش اسرائیل اما پاسخ حمله موشکی را با حملات توپخانهای داد.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : BBC العربیة