محمد البارد میخواست که این پهپاد مواد منفجره یا بمب شیمیایی حمل کند.
او در ماه سپتامبر برای زمینهسازی اقدامات تروریستی مجرم شناخته شده بود.
قاضی پرونده با محکوم کردن محمد البارد به حبس ابد، و به سپری کردن دست کم بیست سال در زندان، او را «افراطگری سرسپرده» توصیف کرد.
این دانشجوی ۲۷ ساله در تلاش بود که به داعش در غرب آفریقا بپیوندد.
قاضی خطاب به او گفت: «تردید ندارم که تو همین حالا هم هنوز یک هوادار دولت اسلامی هستی.»
«غیرممکن است که بشود گفت هیچ وقت افکار افراطی خود را رها میکنی یا نه. تو مجرم خطرناکی هستی و باید مردم را در برابرت محافظت کرد.»
قاضی افزود: «اقدامات تو با هدف به خطر انداختن و گرفتن جانهای بسیار انجام شده بود.»
الباردی در دادگاه با وجود پیدا شدن تجهیزات و پرینتر سهبعدی با قابلیت تولید قطعات آن، هواداری از داعش را رد کرد.
به گفته دادستانها برد پهپاد ساخت محمد البارد به پنج کیلومتر میرسید.
قاضی گفت با توجه به مشکلاتی که در طراحی پهپاد وجود داشت، این یک پروژه در دست ساخت بوده و هنوز به نتیجه نهایی نرسیده بود.
علاوه بر ضبط پهپاد و موبایل محمد البارد در ماه ژانویه، پیامهای رمزگذاریشده از گفتگوهای او کشف شد که حاکی از هواداری او از داعش بود.
بر مبنای آنچه در دادگاه گفته شد او قصد داشت پهپادی با قابلیت ارسال ویدئو بسازد و سپس از راه ترکیه به غرب آفریقا برود.
او همچنین شرکتی برای واردات مواد غذایی از ترکیه در بریتانیا ثبت کرده بود تا در پوشش آن سفرهای آینده خود را تسهیل کند.
وکیل محمد البارد در دادگاه گفت موکلش شرایط روانی لازم را برای گذراندن محکومیتاش در زندان ندارد. اما این دفاعیه به جایی نرسید.
بریتانیا شواهدی علیه دو ‘بیتل داعش’ در اختیار آمریکا گذاشت
بریتانیا شواهدی علیه دو شهروند این کشور که ادعا می شود عضو داعش بودند را در اختیار دولت آمریکا قرار داده است که راه را برای محاکمه آنها هموار می کند.
الکساندا کوتی و الشفیع الشیخ به عضویت در یک سلول گروه “دولت اسلامی” موسوم به “بیتلها” که مسئول کشتن گروگان های غربی بود متهم هستند.
پیشتر دیوان عالی بریتانیا درخواست مادر یکی از مظنونان برای انسداد انتقال این اطلاعات را رد کرد.
این مردان که در بازداشت ارتش آمریکا در عراق هستند اتهامات خود را رد می کنند.
ادعا شده است که این دو نفر اعضای گروهی بود که مسئول قتل گروگان هایی در عراق و سوریه در سال ۲۰۱۴ شناخته می شود.
قربانیان – که شامل خبرنگاران آمریکایی و امدادگران بریتانیایی می شد – سر بریده شدند، از صحنه قتل آنها فیلمبرداری شد و فایل آن در شبکه های اجتماعی پخش شد.
آمریکا خواستار کمک بریتانیا در این پرونده بود اما تا این اواخر نبردی حقوقی بر سر اعمال مجازات اعدام در آمریکا مانع همکاری دو کشور شد.
آمریکا ماه پیش روشن کرد که اگر این دو متهم گناهکار شناخته شوند اعدام نخواهند شد.
داعش زمانی ۸۸ هزار کیلومتر مربع از غرب سوریه تا شرق عراق را تحت اشغال داشت و با خشونت بر تقریبا هشت میلیون نفر حکومت می کرد.
بریتانیا چه گفت؟
پریتی پاتل وزیر کشور بریتانیا روز سه شنبه تایید کرد که بریتانیا شواهدی را علیه این دو مظنون به آمریکا فرستاده است.
خانم پاتل در توییتی نوشت: “با خرسندی می گویم که بالاخره شواهد دیگری برای کمک به محاکمه کوتی و الشیخ به آمریکا منتقل شده است. جدا امیدوارم که قربانیان و خانواده های آنها شاهد تحقق عدالت باشند.”
مادر یکی از دو مظنون پیشتر برنده جدالی حقوقی برای جلوگیری از استفاده از شواهد بریتانیا در دادگاهی در آمریکا شده بود. اما دیوان عالی روز سه شنبه این ممنوعیت را لغو کرد.
جان کنتیل که در سال ۲۰۱۲ همراه جیمز فولی خبرنگار آمریکایی در سوریه ربوده شد از جمله قربانیان بود.
جسیکا پوکاک خواهر آقای کنتیل به فرانک گاردنر خبرنگار بی بی سی گفت: “ما از ابتدا خواستار این بودیم که این دو به دست عدالت سپرده شوند.”
“خانواده های همه آمریکایی ها و همه بریتانیایی هایی که ربوده شدند، یعنی دیود هینز، الن هنینگ و جان کنتیل… مستحق چیزی جز یک محاکمه عادلانه نیستند.”
واکنش آمریکا
مارک رایموندی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: “ما از تصمیم دیوان عالی بریتانیا خرسندیم.”
“از اینکه دولت بریتانیا شواهد خود را در اختیار ما گذاشته و بر تعهد خود برای همکاری با ما تاکید کرده سپاسگزاریم
داروساز بریتانیایی ‘که به داعش پیوسته بود’ دستگیر شد
یک مرد بریتانیایی به ظن عضویت در گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) در سوریه دستگیر شد. او گفته که داروساز و اهل بیرمنگام انگلستان است.
نیروهای کرد یک ماه پیش “انور میا” را در استان دیرالزور واقع در شمال شرقی سوریه گرفته بودند.
در ویدیویی که از لحظه دستگیری او در توییتر منتشر شده است، آقای میا میگوید که نزدیک به چهار سال در سوریه زندگی کرده است.
گفته میشود که او در زندانی در شمال سوریه به سر میبرد که در کنترل نیروهای ویژه آمریکایی است.
در ویدیوی منتشرشده آقا میا در حالی که چشمانش بسته است، میگوید در چهار سال گذشته در قلمرو داعش به عنوان پزشک کار کرده است.
او میگوید:”من یک داروساز از بریتانیا هستم. از زمانی که آمدم در بیمارستانها کار کردهام.”
دستکم سه مرد بریتانیایی که متهم به عضویت در داعش هستند در بازداشتگاه کردها و آمریکاییها در سوریه هستند.
شفیع الشیخ و الیکساندی کاتی، دو بریتانیایی اهل لندن که لقب”بیتلها” به آنها داده شده هم از جمله آنها هستند. این دو نفر در ماه ژانویه سال جاری دستگیر شدند.
مقامات آمریکایی معتقدند که این افراد به گروهی وابستهاند که بیش از ۲۷ گروگان غربی را سر بریده و بسیاری دیگر را هم شکنجه کرده است.
‘کشف بیش از ۲۰۰ گور جمعی در نواحی تحت کنترل داعش در عراق’
تحقیقات سازمان ملل به کشف بیش از ۲۰۰ گور جمعی، حاوی اجساد هزاران نفر در بخش هایی از عراق که زمانی تحت کنترل گروه موسوم به “دولت اسلامی”، داعش، بود، منجر شده است.
سازمان ملل گزارش داد که این گورها در استان های نینوا، کرکوک، صلاح الدین و انبار در شمال و غرب عراق کشف شده و می تواند محل دفن دوازده هزار غیرنظامی باشد.
داعش در سال ۲۰۱۴ بخش هایی از عراق را گرفت و با شروع حاکمیتی بی رحمانه بسیاری از مردمی که مورد تایید این گروه نبودند را قتل عام کرد.
این گروه نهایتا در عملیات نیروهای دولتی عراق که از پشتیبانی هوایی ائتلاف تحت رهبری آمریکا برخوردار بود ناپدید شد، هرچند هنوز در بخش های کوچکی از این کشور فعال است.
گزارش سازمان ملل می گوید که این گورها حاوی شواهدی حیاتی نه فقط برای شناسایی قربانیان، بلکه کمک به تشکیل پرونده برای جنایات جنگی، جنایت علیه بشریت و احتمالا نسل کشی است.
این گزارش می گوید که ۲۰۲ گور جمعی تا این مقطع شناسایی شده که شامل ۹۵ گور در نینوا، ۳۷ گور در کرکوک، ۳۶ عدد در صلاح الدین و ۲۴ تا در انبار است.
محققان تخمین می زنند که بین شش هزار تا دوازده هزار قربانی در این محوطه ها دفن شده باشند، از جمله زنان، کودکان، سالخوردگان، افراد معلول، کارگران خارجی، و اعضای نیروهای امنیتی عراق.
یان کوبیس نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل برای عراق گفت: “محوطه گورهای جمعی که در گزارش ما ثبت شده گواهی بر یک ضایعه هولناک انسانی، رنج عمیق و بی رحمی تکان دهنده است.”
“پی بردن به شرایط حاکم بر مرگ این همه انسان گام مهمی در فرآیند سوگواری برای خانواده ها و حرکت آنها در جهت کشف حقیقت و اجرای عدالت است.”
این گزارش چالش هایی که خانواده های مفقود شدگان با آنها روبرو هستند را برجسته می کند. درحال حاضر آنها برای پی بردن به سرنوشت عزیزان خود باید در پنج سازمان مختلف دولتی ثبت نام کنند.
این گزارش خواهان ایجاد یک دفتر ثبت مرکزی برای ناپدیدشدگان و همچنین ایجاد یک دفتر فدرال برای اشخاص مفقود می شود.
این گزارش همچنین جامعه جهانی را ترغیب می کند کمک های بیشتری را برای حمایت از انجام کار دقیق پزشکی قانونی در این محوطه ها به دولت عراق ارائه کنند.
آمریکا ‘بیتلهای’ داعش را از شمال سوریه بیرون برد
نظامیان آمریکایی دو عضو گروه دولت اسلامی – داعش – را که به شکنجه و بریدن سر زندانیان داعش شهرت دارند تحویل گرفته و به نقطه امنی انتقال دادهاند.
صبح پنجشنبه، ١٨ مهر (١٠ اکتبر)، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در مطلبی در توییتر خود نوشت: “به خاطر اینکه ممکن است کردها یا ترکیه کنترل را از دست بدهند، ایالات متحده پیشاپیش دو شبهنظامی عضو داعش موسوم به بیتلها را که با بریدن سر در سوریه مرتبط بودهاند از آن کشور خارج و به یک محل امن تحت کنترل ایالات متحده انتقال داده است. این دو نفر بدترین بدها هستند!” اشاره آقای ترامپ به آغاز حملات ارتش ترکیه به مناطق تحت اختیار کردها در شمال شرق سوریه است.
رئیس جمهوری آمریکا شامگاه گذشته نیز تلویحا به تحویل و انتقال دو نفر از “شبهنظامیان خطرناک داعش” اشاره کرده اما توضیح بیشتری در این مورد نداده بود.
منابع خبری گفتهاند که روز چهارشنبه و در آستانه حمله ارتش ترکیه به مناطق مرزی شمال شرق سوریه، نظامیان آمریکایی دو زندانی داعش به نامهای الکساندر کوتی و الشفیع الشیخ را که در زندان نیروهای دموکراتیک سوریه بودند تحویل گرفتند و از منطقه خارج کردند. این دو نفر شهروندان بریتانیایی هستند که به گروه موسوم به دولت اسلامی پیوسته و پس از پاکسازی منطقه از نیروهای این گروه، به اسارت نیروهای دموکراتیک سوریه در آمده و زندانی شده بودند.
الشفیع الشیخ، متولد سودان است و ٣١ سال دارد و به “جورج جهادی” معروف است. الکساندر کوتی، ٣٦ ساله، متولد بریتانیاست که به اسلام گروید و به عضویت داعش درآمد. آنان از جمله چهار بریتانیایی عضو داعش هستند که به “بیتلهای جهادی” شهرت یافتند که اشاره به بیتلها، گروه موسیقی پاپ بریتانیایی است که چهار عضو داشت. براساس مدارک و همچنین فیلمهای ویدیوئی منتشر شده توسط داعش، نگهبانی و سر بریدن شهروندان غربی که به دست این گروه گرفتار میشدند بر عهده این افراد بود.
یکی دیگر از اعضای این گروه محمد اموازی، که در جریان حمله یک پهپاد آمریکایی در سال ٢٠١٥ کشته شد. او به “جان جهادی” شهرت داشت. این دیویس، شهروند دیگر بریتانیایی نیز چهارمین عضو این گروه بود که در ترکیه بازداشت، محاکمه و زندانی شده است.
از آنجا که داعش و دیگر گروههای تندرو اسلامگرا عملیات نظامی فعالیت خود از جمله اقدامات خشونتآمیز را تحت عنوان “جهاد” برای پیشبرد اسلام معرفی و توجیه کردهاند، در غرب به گروههای “جهادی” یا جهادگر شهرت دارند.
شبکه تلویزیونی ایبیسی آمریکا به نقل از یک مقام دولتی آن کشور گفته است که نظامیان آمریکایی دو نفر زندانی را از کردهای سوریه تحویل گرفته و به محل امنی انتقال دادهاند. این منبع از افشای هویت آنان خودداری ورزیده است. به گفته این مقام دولتی، تحویل و انتقال این دو نفر “براساس قوانین جنگ” صورت گرفته است و آنان از سوریه خارج شدهاند. وی افزوده است که انتقال این افراد “در پی مذاکرات دولت آمریکا” انجام شده اما مشخص نیست منظور چه مذاکراتی است.
گفته میشود حدود دوازده هزار تن از اعضای داعش در زندانهای نیروهای دموکراتیک سوریه هستند در حالیمه این گروه در حال حاضر، در معرض حملات ارتش ترکیه و گروههای متحد آن قرار گرفته است. این نگرانی وجود دارد که اگر نگهبانان این افراد مواضع خود را برای مقابله با حملات ارتش ترکیه ترک کنند، وضعیت زندانیان چه خواهد شد.
پیش از این مذاکراتی بین ایالات متحده و بریتانیا در مورد وضعیت الشفیع الشیخ و الکساندر کوتی در جریان بوده است تا امکان انتقال آنان به ایالات متحده جهت محاکمه به خاطر اعدام شهروندان آمریکایی فراهم شود. انتقال این افراد به آمریکا به خاطر طرح دعوای حققی مادر الشفیع الشیخ در محاکم بریتانیایی تا کنون صورت نگرفته است. وکلای او با استناد به اینکه مجازات اعدام در ایالات متحده لغو نشده است، گفتهاند که در صورت استرداد این دو نفر به آمریکا، ممکن است آنان به این مجازات محکوم شوند.
خبر تحویل این دو عضو داعش به نظامیان آمریکا در حالی منتشر میشود که ارتش ترکیه پس از بمباران سنگین مواضع نیروهای کرد در شمال شرق سوریه، عملیات تهاجم زمینی را نیز آغاز کرده است. این عملیات پس از موافقت رئیس جمهوری آمریکا با خارج کردن نظامیان این کشور از منطقه صورت میگیرد.
دولت ترکیه تشکل نیروهای دموکراتیک سوریه را که عمدتا از شبهنظامیان کرد تشکیل شده به ارتباط با حزب کارگران کردستان – پکک – متهم کرده و گفته است که تسلط آنان بر مناطق نزدیک مرز خود را باعث ناامنی میداند. ترکیه پکک را که خواستار جدایی مناطق کردنشین از آن کشور است “سازمان تروریستی” میداند.
در عملیات نظامی ترکیه، برخی از گروههای مسلح مخالف دولت سوریه که تحت حمایت ترکیه بودهاند شرکت دارند. حمله ترکیه به سوریه انتقاداتی را در سطح جهانی در پی داشته است. نیروهای دموکراتیک سوریه در جنگ علیه داعش از حمایت آمریکا برخوردار بودهاند و تصمیم رئیس جمهوری آمریکا به خارج کردن نظامیان آمریکایی از منطقه هم انتقاداتی را به همراه آورده است.
دونالد ترامپ گفته است که ماموریت نظامی آمریکا در سوریه از میان بردن داعش بوده که تحقق یافته است. او هشدار داده است که اگر عملیات ترکیه “حتیالامکان به شکلی انسانی انجام نگیرد” اقتصاد ترکیه را “محو” خواهد کرد.
آمریکا و ترکیه هر دو عضو پیمان ناتو هستند و تصمیم آقای ترامپ به خارج کردن نظامیان آمریکایی از شمال سوریه پس از گفتگوی تلفنی با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه اعلام شد. مشخص نیست که آیا دولت ترکیه تضمینهای خاصی به آمریکا داده است یا نه. وزیر خارجه آمریکا گفته است که ایالات متحده به ترکیه برای حمله به نیروهای دموکراتیک سوریه “چراخ سبز نشان نداده است.” وی گفته است که حمله ترکیه به سوریه اقدامی غلط است.
آقای اردوغان گفته است که به زودی از آمریکا دیدن خواهد کرد.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : بی بی سی