یک منبع در وزارت دفاع سوریه به خبرگزاری رسمی این کشور گفت نیروهای نظامی و امنیتی عملیات ویژه و دقیقی را علیه نیروهای باقیمانده رژیم بشار اسد در شهر قرداحه، زادگاه خاندان اسد، انجام میدهند.
خبرنگار «العربیه» نیز گزارش داد درگیریهای شدید میان نیروهای نظامی سوریه و نیروهای فراری نظام پیشین در شهر لاذقیه ادامه دارد و برخی از اعضای رژیم پیشین در ساختمانی نزدیک به بیمارستان «الوطنیه» موضع گرفتهاند.
با استقرار گسترده نیروهای امنیتی سوریه در شهرهای بزرگ ساحلی و تأمین امنیت این مناطق، شب گذشته درگیریهای محدودی در اطراف بیمارستان ابنسینا در لاذقیه رخ داد. بر اساس گزارش منابع امنیتی خبرگزاری «سانا»، این درگیریها پس از حمله نیروهای نظام سابق اسد آغاز شد.
پیشتر، خبرنگار العربیه گزارش داده بود که ارتش سوریه وارد شهر جبله شده و کنترل کامل دانشکده نیروی دریایی را به دست گرفته است.
در همین حال، منابع العربیه اعلام کردند که در نبردهای ساحلی بیش از 90 نفر از نیروهای ارتش و اداره امنیت سوریه و 160 نفر از نیروهای فراری نظام پیشین کشته شدهاند.
تنها گذرگاه دریایی سوریه
تنها گذرگاه دریایی سوریه در امتداد 183 کیلومتری ساحل غربی این کشور در کنار دریای مدیترانه قرار دارد و مساحتی بیش از چهار هزار کیلومتر مربع را شامل میشود.
جغرافیای پیچیده این منطقه، عملیات پاکسازی و تعقیب نیروهای نظام پیشین را دشوار کرده است. این منطقه، نواری باریک از مناطق ساحلی است که به دلیل نزدیکی کوهها به دریا، محدود شده و شامل دو استان طرطوس در جنوب و لاذقیه در شمال است که استان لاذقیه بزرگترین آنها محسوب میشود.
استان طرطوس به پنج منطقه اصلی طرطوس، الشیخ بدر، دریکیش، صافیتا و بانیاس تقسیم شده و شامل بیش از 400 روستا است.
نیروهای نظام سابق، مرکز درگیریها را به بانیاس در شمال این استان منتقل کردهاند، جایی که یگانهای امنیتی بهتازگی وارد آن شدهاند تا امنیت را برقرار کنند.
استان لاذقیه نیز به چهار منطقه اداری لاذقیه، الحفه، قرداحه و جبله تقسیم میشود و شامل 440 روستا است. نیروهای کمکی سوریه وارد قرداحه، زادگاه خاندان اسد، و همچنین جبله شدهاند که نیروهای فراری نظام پیشین در جنگلهای آن موضع گرفتهاند. این منطقه شاهد درگیریهای شدیدی بوده که در آن از سلاحهای نیمهسنگین و سنگین استفاده شده است.
اکثریت علوی
اکثریت جمعیت این دو استان را علویها تشکیل میدهند که طی دهههای گذشته، پایگاه اصلی حمایت از نظام پیشین بودهاند. با اینحال، ترکیبی از جمعیت سنی و مسیحی نیز در این منطقه سکونت دارد. جمعیت این دو استان پیش از جنگ حدود 1.8 میلیون نفر برآورد میشد، اما بر اساس تخمینهای صلیب سرخ، شمار آوارگان واردشده به این منطقه از یک میلیون نفر فراتر رفته است.
در سواحل سوریه سه بندر اصلی قرار دارد که بر اساس توافق مسکو با بشار اسد، تحت کنترل روسیه بودند. بزرگترین بندر این منطقه، بندر لاذقیه است و پس از آن بندر طرطوس قرار دارد. بندر بانیاس نیز بهطور ویژه برای صادرات نفت به خارج کشور اختصاص دارد
بیش از هزار نفر در جریان درگیریها در مناطق علوینشین سوریه کشته شدند
دیدهبان حقوق بشر سوریه از وخیمتر شدن وضعیت امنیتی در مناطق ساحلی غرب سوریه خبر داد و گفت طی دو روز گذشته بیش از هزار نفر در درگیریهای نیروهای امنیتی حکومت جدید سوریه و حامیان علوی بشار اسد کشته شدهاند.
دیدهبان حقوق بشر سوریه شامگاه شنبه ۱۸ اسفند گزارش داد این تلفات شامل ۷۴۵ غیرنظامی، ۱۲۵ نفر از نیروهای امنیتی سوریه و ۱۴۸ نیروی مسلح وفادار به اسد است.
این حوادث پس از آن رخ داد که روز پنجشنبه درگیریهای شدیدی میان نیروهای دولت جدید سوریه و افراد مسلح وفادار به بشار اسد، رئیسجمهور مخلوع این کشور در استان لاذقیه آغاز شد.
این نهاد مستقر در بریتانیا ادعا کرد نیروهای امنیتی سوریه و شبهنظامیان حامی دولت جامعه علوی را «اعدام» کرده و خانهها و اموال آنها را غارت کردهاند.
سانا، خبرگزاری رسمی سوریه گزارش داد که نیروهای امنیتی برای برقراری نظم در لاذقیه، جَبَله و بانیاس مستقر شدهاند.
سمیر حیدر، ۶۷ ساله و ساکن بانیاس، به خبرگزاری فرانسه گفت که دو برادر و برادرزادهاش توسط «گروههای مسلح» که به خانهها یورش برده بودند، کشته شدند. او افزود که «میان مهاجمان افراد خارجی نیز حضور داشتند.»
وی توانست به یک محله سنینشین بگریزد، اما گفت: «اگر پنج دقیقه دیرتر میرسیدم، کشته میشدم… ما در آخرین لحظات نجات یافتیم.»
وزارت دفاع سوریه اعلام کرد که نیروهای امنیتی کنترول مناطق مورد حمله نیروهای وفادار به اسد را بازپس گرفتهاند.
حسن عبدالغنی، سخنگوی این وزارتخانه، تاکید کرد: «به هیچکس اجازه نزدیک شدن به خانهها یا حمله به افراد داخل آنها داده نمیشود.»
خبرگزاری سانا همچنین گزارش داد که «بازماندگان رژیم» در شهر الحفه در لاذقیه کمین گذاشته و یک نیروی امنیتی را کشته و دو تن دیگر را زخمی کردهاند.
در همین حال، نذیر القدری، وزیر آموزش سوریه، اعلام کرد که به دلیل «شرایط امنیتی ناپایدار»، مکاتب استانهای لاذقیه و طرطوس روزهای یکشنبه و دوشنبه تعطیل خواهند بود.
این درگیریها پس از آن آغاز شد که نیروهای امنیتی یک فرد تحت تعقیب را در یکی از روستاهای عمدتاً علوی بازداشت کردند. دیدهبان حقوق بشر سوریه گزارش داد که روز شنبه، با استقرار نیروهای امنیتی، «نسبتاً آرامش» به منطقه بازگشته است.
یک منبع وزارت دفاع سوریه گفت که نیروهای نظامی راههای منتهی به سواحل را مسدود کردهاند تا از «تخلفات» جلوگیری کنند، اما مشخص نکرد که چه گروهی مرتکب این اقدامات شده است.
سانا همچنین گزارش داد که به دلیل حملات نیروهای وفادار به اسد به شبکه برق، تمام استان لاذقیه دچار قطع برق شده است.
علویلویها اقلیت شیعه مذهب هستند و بشار اسد، رئیس جمهور پیشین سوریه متعلق به این جامعه است. خاندان اسد که برای چند دهه بر سوریه حکومت کردند متهم به کشتار مخالفان است.
در دسامبر سال گذشته میلادی مخالفان مسلح به رهبری هیئت تحریر شام، گروه مسلح اسلامگرا رژیم اسد را سرنگون کردند. احمد شرع، رئیس حکومت موقت سوریه پس از به قدرت رسیدن تلاش کرد مواضع پیشین خود را تعدیل کند. او وعده داد که از اقلیتهای مذهبی و قومی در سوریه محافظت خواهد کرد.
پس از درگیریهای اخیر، علویها از اقدامات انتقامجویانه بیشتر نگران هستند.
احمد الشرع، رییسجمهور موقت سوریه، جمعه ۱۷ حوت در یک سخنرانی تلویزیونی از سرکوب علویها حمایت کرد و گفت که نیروهای امنیتی نباید به کسی اجازه دهند «در پاسخ خود اغراق کنند. زیرا آنچه ما را از دشمنمان متمایز میکند، تعهد ما به ارزشهایمان است.»
او با بیان اینکه نباید با غیرنظامیان و اسیران بدرفتاری شود، گفت: «وقتی ما از اخلاق خود دست برداریم، ما و دشمنمان در یک طرف قرار میگیریم».
رویترز: دهها نفر در عملیات نیروهای سوری برای سرکوب شورش علویها کشته شدندرویترز: دهها نفر در عملیات نیروهای سوری برای سرکوب شورش علویها کشته شدند
به گزارش رویترز، عملیات نیروهای امنیتی سوریه برای سرکوب شورش شماری از هواداران بشار اسد از فرقه علوی، برای دومین روز پیاپی ادامه یافت که در نتیجه آن، دهها نفر کشته شدهاند.
در شبکههای اجتماعی هم ویدیوهایی از کشتار گروهی در شهرک علوینشین المختاریه منتشر شده است.
بنا به گزارش رویترز که بامداد شنبه ۱۸ حوت منتشر شد، تصاویر پخششده از شهرک المختاریه اجساد دستکم ۲۰ مرد را در کنار جادهای در مرکز شهر نشان میدهد که برخی از آنها غرق در خون هستند. رویترز توانست محل این تصاویر را تایید کند، اما زمان و فرد فیلمبردار مشخص نیست.
فعالان علوی که خواستند نامشان فاش نشود به رویترز گفتند نیروهای وابسته به حکومت اسلامگرای دمشق مسئول این کشتار هستند.
به گزارش دیدهبان حقوق بشر سوریه، در دو روز گذشته بیش از ۱۸۰ نفر در درگیریهای منطقه ساحلی غرب سوریه که بهطور سنتی محل سکونت اقلیت علوی است، کشته شدهاند.
احمد الشرع، رییسجمهور موقت سوریه، در اولین واکنش خود به این خشونتها گفت که نیروهای دولتی بقایای حکومت برکنارشدهی بشار اسد را تعقیب و به دادگاه خواهند کشاند. او همچنین وعده داد که هر فردی که به غیرنظامیان حمله کند، مسئول شناخته خواهد شد.
وی در یک سخنرانی ضبطشده اعلام کرد: «ما به تعقیب بقایای حکومت ساقطشده ادامه خواهیم داد … آنها را به دادگاهی عادلانه خواهیم سپرد و سلاحها را تنها در اختیار دولت نگه خواهیم داشت. هیچ سلاح سرگردانی در سوریه باقی نخواهد ماند.»
مقامات سوریه اعلام کردند که درگیریها زمانی آغاز شد که شماری از نیروهای وفادار به اسد، حملهای مرگبار و از پیش برنامهریزیشده را علیه نیروهای امنیتی این کشور در روز پنجشنبه انجام دادند.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : العربیه و انترنشنال