یورو نیوز
در ابتدا باید گفت که سلاحهای هستهای میتوانند میلیونها نفر را بکشند، کل شهرها را از بین ببرند و خاک مناطق را برای دهها سال غیرقابل استفاده کنند. ۹ کشور هستهای جهان در مجموع حدود ۱۳ هزار کلاهک هستهای دارند و در نتیجه خطر به هیچوجه کم نیست، به همین منظور چند استراتژی برای جلوگیری از انفجار تصادفی سلاحهای هستهای پیشبینی شده است از جمله اینکه بمبها کجا و چگونه ذخیره شوند.
فیلیپ سی بلیک، استادیار عدم اشاعه و تروریسم در موسسه مطالعات میدلبری، در این باره میگوید: «هرچند در آغاز شماری از سلاحهای هستهای اولیه به لحاظ ایمنی ناپایدار و شکننده بودند، با این حال سلاحهای هستهای مدرن با سطوح بالایی از دقت، ایمنی و امنیت طراحی شدهاند.»
این به این معنی است که احتمال انفجار تصادفی آنها بسیار بعید است. آقای بلیک میگوید: «مطابق معیارها احتمال انفجار یک سلاح هستهای ایالات متحده در یک انبار نگهداری، نباید از یک در میلیارد تجاوز کند. این عدد برای محیط غیر عادی، یک در میلیون است.»
وی اضافه میکند: «یک محیط غیرعادی میتواند شامل موقعیتهایی نظیر آتشسوزی در انبار یا سقوط هواپیمای حامل سلاح هستهای باشد. هر دوی این نمونهها در گذشته رخ دادهاند و این تسلیحات منفجر نشدهاند. در واقع این سالها از یک مکانیزم نظارتی با عنوان ‘ایمنی تکنقطهای’ بهره میبرند. طبق این سازوکار اگر یک جز از سلاح به صورت تصادفی منفجر شود، احتمال تولید یک بازده هستهای به میزان بیشتر از ۴ کیلوتن نباید از یک در میلیون تجاوز کند. برای مقایسه، بمبی که روی هیروشیما انداخته شد ۱۵ کیلوتن بود.»
اقدامات اینچنینی برای محافظت بسیار حساس خواهند بود چرا که توان عملکرد تسلیحات هستهای کشورها به شدت نسبت به گذشته افزایش یافته است؛ برای مثال قویترین بمب هستهای آمریکا ۶۰ برابر قویتر از بمبی است که روی ناکازاکی انداخته شد. در دستورالعمل وزارت انرژی ایالات متحده به منظور افزایش ضریب ایمنی آمده است که این سلاحها باید مستقل از هم تعبیه شده و با چندین پروتکل محافظتی و زیرساختی محافظت شوند.
برخی از مهمترین اقدامات ایمنی شامل نظارت دقیق بر اجزا و تعویض بهموقع ماژولها یا قطعات تاریخمصرفگذشته است. آقای بلیک در این باره میگوید: «اجزای سلاحهای هستهای طول عمر محدودی دارند، بهویژه گازهایی که به اصطلاح سوخت همجوشی را فراهم میکنند. زمانی که مواد رادیواکتیو موجود در سلاحهای هستهای تجزیه شوند، باید دوباره پر شوند.»
به عنوان مثال، تریتیوم نیمه عمری برابر تنها حدود ۱۲ سال دارد، به این معنی که نیمی از مقدار در آن بازه زمانی تجزیه میشود. در نتیجه باید روی سلاحهای حاوی تریتیوم دقت کرد.
در واقع این نگرانیها اغلب از آن رو است که نه تنها یک جنگ فعال در جهان جریان دارد، یعنی حمله روسیه به اوکراین، بلکه پیمانهای قدیمی کنترل تسلیحات میان آمریکا و شوروی که تنشهای جنگ سرد را کاهش میدادند لغو شده یا از بین رفتهاند.
پیمان مهم ۱۹۷۲ ضد موشکهای بالستیک در سال ۲۰۰۲ فروپاشید. در سال ۲۰۱۹ نیز آمریکا از معاهده محدودیت موشکهای هستهای میان برد خارج شد.
در این میان رهبران ۲۰ کشور صنعتی، شامل هند و چین، در نوامبر سال گذشته استفاده یا تهدید به استفاده از سلاحهای هستهای را «غیرقابل قبول» خواندند. با این حال این امر تنشها را کم نکرده است
در ماه ژانویه، بولتن دانشمندان اتمی اعلام کرد که عقربههای «ساعت قیامت»، که نمادی از تهدید هستهای برای بشریت است، به ۹۰ ثانیه به نیمهشب رسیده است؛ نزدیکترین فاصله زمانی که تا نابودی نسل بشر تا به حال وجود داشته است. این بولتن گفته است: «تهدیدهای پنهانی روسیه برای استفاده از سلاحهای هستهای به جهان یادآوری میکند که تشدید درگیری از روی تصادف، قصد و یا اشتباه محاسباتی، خطری وحشتناک است.»
اما اگر قصد و ارادهای در کار نباشد، احتمال انفجار تصادفی تسلیحات اتمی چقدر است و چه اقداماتی برای اطمینان از منفجر نشدن سهوی آنها تدارک دیده شده است؟
تخلیه 10 هزار نفر از خارکیف در پی پیشروی قوای روسیهتخلیه 10 هزار نفر از خارکیف در پی پیشروی قوای روسیه
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که ارتش این کشور به پیشروی در شمال شرق اوکراین ادامه میدهد و در طی یک هفته از آغاز این حمله زمینی بزرگ، 12 روستا را در منطقه خارکیف، تحت کنترل خود درآورده است
العربيه فارسى
اولگ سینگوبوف، فرماندار این منطقه، گفت که از زمان آغاز تهاجم در 10 مه، «در مجموع 9907 نفر تخلیه شدند».
احتمال عملیات چند مرحلهای روسیه
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، نسبت به این حمله هشدار داد و احتمال داد زمینهساز عملیات گستردهتری در این منطقه باشد.
زلنسکی در مصاحبه با «خبرگزاری فرانسه» گفت که عملیات روسیه در خارکیف ممکن است شامل چندین مرحله بوده و این عملیات مرحله نخست باشد.
کییف تاکید دارد در حال حاضر موفق شده مقابل پیشروی روسیه در فاصله پنج تا 10 کیلومتری از مرز را بگیرد.
به گفته سینیگوبوف، نیروهای اوکراینی شامگاه جمعه، دو تلاش روسیه برای نفوذ به خط مقدم را را ناکام گذاشتند. او اضافه کرد: «اوضاع در کنترل است و مدافعان در برخی مناطق، درحال حمله و عملیات پاکسازیاند».
سینیگوبوف خاطرنشان کرد: «نیروهای اوکراینی در اطراف شهر ووچانسک (در پنج کیلومتری مرز) توان پدافندی را تقویت میکنند.
فرماندار این منطقه روز گذشته تاکید کرد که نیروهای روسیهای تخریب این شهر را که پس از تخلیه، تنها 200 نفر در آن باقی مانده بود را آغاز کردهاند.
تاکید پوتین بر ادامه پیشروی
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه با اعلام این که هدف از این حمله، پاسخ به حملات اوکراین است که در ماههای اخیر، خاک روسیه را هدف قرار داد، خاطرنشان کرد که نیروهایش بر اساس نقشه، پیشروی میکنند.
بمباران اودسا
خبرگزاری «تاس» به نقل از منابعی در سرویس های امنیتی اعلام کرد که مراکز حمل و نقل نیروهای اوکراینی در اودسا، شامگاه جمعه، هدف حملات هوایی قرار گرفت.
روسیه در پاسخ به حمله پهپادی بزرگ اوکراین خارکیف را بمباران کرد
پهپادهای اوکراینی شامگاه جمعه با نفوذ به آسمان هشت منطقه روسیه یک سایت مخازن سوختی و 3 ایستگاه برق را هدف قرار دادند
:
پس از حمله پهپادی اوکراین در شامگاه جمعه به یک سایت مخازن سوخت و سه ایستگاه برق در روسیه، نیروهای ارتش روسیه، شنبه یکم اردیبهشت، دو ساختمان مسکونی در منطقه «خارکیف» در شمال شرق اوکراین را بمباران کردند که به کشته شدن یک نفر و زخمی شدن یک نفر دیگر منجر شد.
بمباران روسیه همچنین شهر «ووچانسک» اوکراین را هدف قرار داد که حدود پنج کیلومتر با مرز روسیه فاصله دارد و اغلب آن در جنگ جاری در اوکراین هدف قرار گرفته شده است.
«اولگ سینیگوبوف» فرماندار منطقه اعلام کرد: «نیروهای روسیه یک ساختمان 9 طبقه و یک خانه شخصی را بمباران کردند که بر اثر آسیب رساندن به این منزل، یک شهروند 50 ساله در محل حادثه کشته شد.»
سینیگوبوف در ادامه افزود که در این حمله یک زن 60 ساله زخمی شده است.
در همین راستا، نیروی هوایی اوکراین، اعلام کرد که این بمباران پس از آن رخ داد که روسیه دستکم هفت موشک را در شامگاه جمعه به سمت اوکراین شلیک کرده که دو فروند از آنها توسط پدافند هوایی این کشور سرنگون شد.
خبرگزاری «فرانسه» به نقل از یک منبع در وزارت دفاع اوکراین گزارش داد که پهپادهای اوکراینی در شامگاه جمعه، بر فراز هشت منطقه روسیه پرواز کردند و یک انبار سوخت و سه ایستگاه برق را هدف قرار دادند.
این منبع آگاه توضیح داد، «دستکم 3 ایستگاه برق و یک انبار سوخت آسیب دیده و دچار حریق شد. هدف این حمله اوکراین هدف قرار دادن تاسیسات انرژی بود که مجتمع نظامی-صنعتی روسیه را تغذیه میکند.»
به گفته همین منبع، این حمله که در شامگاه جمعه انجام شد، یک «عملیات مشترک» بین سرویس امنیتی، اطلاعات نظامی و نیروهای مسلح اوکراین بود.»
واسیلی آنوخین، فرماندار منطقه «اسمولنسک شرقی» پیش از این گزارش داده بود که اوکراین در ساعات اولیه صبح شنبه «تاسیسات نفت و انرژی» را هدف حمله پهپادی قرار داد.
واسیلی آنوخین در ادامه گفت: «نیروهای پدافند هوایی روسیه، پهپادها را سرنگون کردند اما بر اثر ریزش آوار، مخزن سوخت و مواد قابلاشتعال آتش گرفت.
وزارت دفاع روسیه بدون ارائه جزئیات بیشتری اعلام کرد که 50 پهپاد اوکراینی از جمله یک پهپاد در حریم هوایی اسمولنسک، در شامگاه جمعه رهگیری شدند.
ویاچسلاو گلادکوف، فرماندار منطقه بلگورود روسیه، شنبه گزارش داد که بمباران اوکراینی منجر به کشته شدن یک زن باردار در شهری نزدیک مرز اوکراین با روسیه شده است.
گلادکوف در این باره تصریح کرد: «شهر نوویا تاولژانکا در منطقه شهری شپکینسکی هدف بمباران اوکراین قرار گرفت که این حمله به کشته شدن یک زن باردار و جنین او منجر شد».
شایان ذکر است که اخیرا جنگ میان روسیه و اوکراین در حالی که ارتش اوکراین با کمبود بیسابقه تسلیحات و مهمات مواجه شده، وارد مرحلهای سرنوشتساز شده است.
کییف: روسیه قصد تصرف یک شهر استراتژیک در شرق اوکراین را دارد
روز 9 مه برای روسیه دارای اهمیت تاریخی است. مسکو در این روز سالگرد پایان جنگ جهانی دوم را جشن میگیرد
ژنرال اولکساندر سیرسکی، فرمانده کل ارتش اوکراین میگوید روسیه در راستای ادامه عملیات خود برای تصرف اراضی شرق اوکراین، قصد دارد تا 9 ماه مه شهر استراتژیک «چَسیف یار» را اشغال کند.
به گزارش «رویترز»، سیرسکی که پیشتر هشدار داده بود اوضاع در شرق رو به وخامت گذاشته است، روز یکشنبه گفت که نیروهای روس تلاشهای خود را در غرب باخموت اشغالی متمرکز کردهاند، و قصد دارند سر راه خود به شهر کراماتورسک، چسیف یار را به تصرف درآورند.
به گفته فرمانده ارتش اوکراین: «با در نظر گرفتن این واقعیت که رهبران ارشد ارتش روسیه تصرف چسیف یار تا 9 ماه مه را به عنوان وظیفه نیروهای خود تعیین کردهاند، ما این تهدید را جدی میگیریم.»
روز 9 مه برای روسیه دارای اهمیت تاریخی است. مسکو در این روز سالگرد پایان جنگ جهانی دوم را جشن میگیرد. در این روز با حضور ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، یک رژه نظامی بزرگ در میدان سرخ برگزار میشود.
چسیف یار در منطقه دونتسک در شرق اوکراین قرار دارد، و حدود 5 تا 10 کیلومتر با باخموت، که اینک در اشغال نیروهای روسی است، فاصله دارد. نیروهای اوکراینی، که با مهمات توپخانه، هواپیماهای بدون سرنشین، و ابزارهای جنگ الکترونیکی تقویت شدهاند، در اطراف چسیف یار با روسها درگیرند.
رستم عمروف، وزیر دفاع اوکراین در این باره گفت در بحبوحه تلاشهای روسیه برای پیشرفت در مناطق غرب باخموت، وی روز یکشنبه از واحدهای نظامی اوکراین در جبهه شرقی بازدید کرده و اوضاع را «پرتنش» ارزیابی کرده است.
به گفته رویترز، روسیه طی هفتههای اخیر سه حمله هوایی گسترده علیه نیروگاهها و زیرساختهای اوکراین انجام داده و فشار را بر حریف خود به شدت افزایش داده است. کاهش کمکهای غربی به اوکراین، شامل عدم تصویب بسته کمکی دولت آمریکا توسط کنگره، روی این قضیه تاثیر گذاشته است.
- نویسنده : قیام خوراسانی