شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر خارجه سعودی چهارشنبه ۲۴ آبان در گفتوگو با میریانا سبولیاریچ، مدیر کمیته صلیب سرخ بر اهمیت توقف فوری جنگ در نوار غزه تاکید کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی سعودی «واس» این موضع وزیر خارجه پادشاهی عربی سعودی در تاکید بر ضرورت توقف فوری جنگ در غزه، چهارشنبه طی گفتوگوی تلفنی میان او و مدیر کمیته صلیب سرخ بیان شد.
بن فرحان در این گفتوگوی تلفنی همچنین بر ضرورت توقف اقدامات تجاوزکارانه نیروهای اشغالگر اسرائیلی که غیرنظامیان و بیمارستانها در غزه را در هدف میگیرد و از جمله آخرین نمونه آن یورش نظامی به مجتمع پزشکی الشفا، تاکید کرد.
وزیر خارجه سعودی نیز بر اهمیت مبرم و فوری تامین کریدورهای انساندوستانه برای وارد کردن کمکهای ضروری امدادی و پزشکی و همچنین تسهیل ورود کاروانهای حامل کمکهای بشردوستانه به نوار غزه بهمنظور کاستن از درد و رنج ساکنان این باریکه تاکید کرد.
این در حالی است که بنا به اعلام ستاد اطلاعرسانی دولتی در غزه تعداد قربانیان غیرنظامی تهاجم نظامی اسرائیل به نوار غزه از آغاز جنگ در هفتم اکتبر گذشته تاکنون به ۱۱۵۰۰ کشته از جمله آن ۴۷۱۰ کودک، افزایش یافته است.
بنا به اعلام این ستاد اطلاعرسانی، شمار مجروحان جنگ در نوار غزه نیز به ۲۹۸۰۰ زخمی از جمله آن ۱۷۷۰ کودک، افزایش یافته است.
سازمان ملل: «قتل عام» در غزه باید متوقف شود
ارتش اسرائیل: هیچ شواهدی مبنی بر وجود گروگانهای اسرائیلی در مجتمع پزشکی الشفاء در غزه یافت نشد
العربیه فارسی
پس از یورش نیروهای اسرائیلی به مجتمع پزشکی الشفا، بزرگترین بیمارستان در نوار غزه، هماهنگکننده کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد، چهارشنبه ۲۴ آبان، «خواستار اتخاذ اقدامات فوری برای متوقف کردن کشتار و جنگ مرگبار جاری اسرائیل در غزه شد.
مارتین گریفیتس در بیانیهای گفت: «در حالی که هر روز کشتار غیرنظامیان در نوار غزه به سطوح جدیدی از وحشت میرسد، جهان در حالی در شوک تماشای بمباران بیمارستانها نشسته، و نظارهگر مرگ نوزادان نارس است که کل ساکنان غزه از دسترسی به احتیاجات اولیه برای بقای خود محرومند»،که نباید اجازه داد این اوضاع انسانی فاجعهبار ادامه یابد.
گریفیتس، چهارشنبه، وحشت خود را از آن چه به گفته او گزارشهایی مبنی بر حملات نظامی به بیمارستان الشفا در نوار غزه بود، ابراز کرد.
هماهنگکننده کمکهای بشردوستانه سازمان ملل، در پلتفرم «ایکس» (توئیتر سابق) افزود که «حفاظت از نوزادان، بیماران، پرسنل پزشکی و غیرنظامیان باید بر هر ملاحظه دیگری اولویت داشته باشد، و بیمارستانها میدان جنگ نیستند.»
یورش به بیمارستان الشفا
رسانههای فلسطینی، صبح چهارشنبه گزارش دادند که ارتش اسرائیل به مجتمع پزشکی الشفا در غزه یورش برده و از همه افراد داخل بیمارستان خواسته است تا برای تخلیه این مجتمع در وسط میدان شرقی تجمع کنند.
در بیانیه مطبوعاتی دفتر رسانههای دولتی در غزه آمده است که بهرغم وجود حدود ۹۰۰۰ پرسنل پزشکی، مجروح، بیمار و آواره پناهجوی در داخل بیمارستان، ارتش اسرائیل در سحرگاه چهارشنبه به این مجتمع پزشکی یورش برده است.
در همین راستا، ارتش اسرائیل اعلام کرد که نیروهای آن قبل از ورود به بیمارستان الشفاء با افراد مسلح فلسطینی درگیر شده و آنها را کشتهاند.
در بیانیه ارتش اسرائیل در حساب تلگرامی خود همچنین آمده است که «نیروهایش قبل از ورود به مجتمع پزشکی با بمبهای دستساز و افراد مسلح روبرو شده و تبادل آتش رخ داده که منجر به کشته شدن این افراد مسلح شده است.»
سازمان رادیو و تلویزیون ارتش اسرائیل، بعد از آن گزارش داد که هیچ شواهدی مبنی بر وجود گروگانهای اسرائیلی در بیمارستان الشفاء در نوار غزه وجود ندارد.
در چهلمین روز جنگ بهرغم ادامه بمباران اسرائیل علیه نوار غزه، یک منبع آگاه از روند مذاکرات مربوط به آزادی گروگانهای اسرائیلی نزد حماس فاش کرد که قطر به دنبال دستیابی به توافقی بین اسرائیل و جنبش «حماس» برای آزادی حدود ۵۰ گروگان غیرنظامی اسرائیلی در ازای برقراری آتشبس سه روزه در غزه است.
خبرگزاری «رویترز» به نقل از این مقام آگاه نوشت که طبق این توافق احتمالی بین اسرائیل و حماس، تلآویو تعدادی از زنان و کودکان فلسطینی را از زندانهای خود آزاد خواهد کرد.
افزایش کمکهای بشردوستانه
این منبع همچنین توضیح داد که بر اساس توافق احتمالی، اسرائیل اجازه ورود کمکهای بشردوستانه بیشتری به نوار غزه را خواهد داد.
تردید اسرائيل
او خاطرنشان کرد که گروه حماس با جزئیات طرح آزادی ۵۰ گروگان در ازای آتشبس سه روزه موافقت کرده، اما اسرائیل تاکنون با این طرح احتمالی موافقت نکرده و همچنان در حال مذاکره است.
یک مقام اسرائیلی که هویت او فاش نشده در اینباره گفت که توافق مورد اشاره خواستههای اسرائیل را تامین نمیکند و «میانجیگران میدانند که ما خواهان توافقی مهمتر و تعداد بیشتری از اسرا هستیم».
در همین راستا خبرنگار «العربیه» گزارش داد که ارتش اسرائیل با ایده توقف موقت جنگ غزه در چارچوب توافق احتمالی تبادل اسرا مخالفت میکند.
سازمان رادیو و تلویزیون اسرائیل روز گذشته گزارش داده بود که پیشرفتهایی در پرونده تبادل اسرا حاصل شده، و بحث در مورد توافق برای مبادله اسرا میان اسرائیل و حماس بر اولویتبخشی و حول اسامی فلسطینیها و اسرائیلیهایی که آزاد خواهند شد، متمرکز میشود.
تبادل آزادی کودکان
این سازمان در توضیح اولویتهای در نظر گرفته شده بیان کرد که این توافق با اولویت آزادی کودکان اسرائیلی در ازای آزادی کودکان فلسطینی آغاز میشود.
اسرائیل قصد دارد که تمام زنان و کودکانی که تعداد آنها حدود ۱۰۰ نفر تخمین زده میشوند که در ۷ اکتبر توسط حماس ربوده و به نوار غزه برده شدهاند را آزاد کند.
بنا به گزارش این سازمان اسرائیلی هماکنون رایزنیها درباره تهیه فهرستهایی از اسامی اسرای فلسطینی و اسرائیلی که قرار است در چارچوب این توافق تبادل آزاد شوند، در حال انجام است.
این در حالی است که تعداد زنان و جوانان فلسطینی که ممکن است آزاد شوند هنوز مشخص نیست، اما یک مقام عرب در این باره اعلام کرد که دستکم ۱۲۰ زن و کودک فلسطینی در زندانهای اسرائیل نگهداری میشوند.
میانجیگری قطر و مصر
شایان ذکر است که مذاکرات اسرائیل با حماس به طور غیرمستقیم از طریق قطر صورت گرفت، و همچنین مصر نیز نقش موثری در این میانجیگری ایفا کرده است.
سازمان «موساد» اسرائیل از نزدیک با قطر و سازمان «سیا» در تنظیم این توافق همکاری میکند.
تعدادی از مقامات اسرائیلی نیز تأیید کردند که مصر نیز نقش مفیدی در پیشبرد مذاکرات و اعمال فشار بر «حماس» و پیشبرد این مذاکرات ایفا کرده است.
خامنهای به اسماعیل هنیه: ایران به نیابت از حماس وارد جنگ نخواهد شد
رهبر ایران: بدون دخالت مستقیم، به حمایت معنوی و سیاسی خود از جنبش حماس ادامه خواهیم داد
سه مسئول ارشد فاش ساختند که علی خامنهای، رهبر ایران در پیامی واضح به اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش «حماس» هنگام دیدار آنها در اوایل نوامبر جاری در تهران گفته که حماس ایران را از حمله ۷ اکتبر به اسرائیل مطلع نکرده است و از این رو تهران «به نیابت از حماس» وارد جنگ نخواهد شد.
به گزارش «رویترز» به نقل از این سه مقام مسئول، علی خامنهای در عین حال به اسماعیل هنیه گفته که ایران بدون دخالت مستقیم، به حمایت معنوی و سیاسی خود از جنبش حماس ادامه خواهد داد.
یک مقام مسئول در جنبش حماس گفته که خامنهای از هنیه خواسته تا صداهایی که دورن این جنبش فلسطینی علنا خواهان ورود با تمام قوای ایران و متحد آن، حزبالله لبنان به جنگ علیه اسرائیل است را ساکت سازد.
غافلگیر شدن حزبالله
سه منبع نزدیک به حزبالله لبنان نیز تایید کردند که این گروه شبهنظامی مورد حمایت ایران نیز از حملهای که حماس در هفتم اکتبر انجام داده و به کشته شدن ۱۲۰۰ اسرائیلی منجر شده، غافلگیر شده و نیروهای حزبالله حتی در روستاهای نزدیک به مرز با اسرائیل در وضعیت آمادهباش نبودهاند.
یکی از فرماندهان حزبالله لبنان در اینباره گفته «با صدای جنگ از خواب بیدار شدیم».
از سویی مهند الحاج علی، کارشناس امور حزبالله در مرکز خاورمیانهای بنیاد کارنگی در بیروت گفت که حمله حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر شرکای این گروه مسلح فلسطینی را در برابر گزینههایی دشوار در مقابله با دشمنی برخوردار از توان نظامی بسیار بالا، قرار داده است.
از آغاز جنگ میان اسرائیل و گروههای فلسطینی در هفتم اکتبر در پی حمله غافلگیرانه حماس به شهرکها و پایگاههای اسرائیل در مناطق پیرامونی موسوم به غلاف غزه، سطح تهدیدات و تنشها از سوی گروهها و شبهنظامیان مورد حمایت ایران به ویژه در عراق و سوریه و حتی لبنان شدت یافته است.
در ادامه همین تهدیدات و تنشها گروه شبهنظامی حوثی در یمن موشکها و پهپادهایی را به سوی اسرائیل پرتاب کرد.
با توجه به تشدید تنشها بسیاری از کشورهای غربی و تحلیلگران درباره احتمال گسترش دامنه جنگ جاری در غزه و خطر تبدیل شدن آن به جنگ منطقهای گسترده هشدار میدهند.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : العربیة