دو منبع امنیتی مصری، جمعه ۵ آبان به خبرگزاری «رویترز» اطلاع دادند که یک پهپاد به شهر طابا در مصر در نزدیکی غزه و یک پرتابه انفجاری به شهر ساحلی نویبع در جنوب سینا اصابت کرده است.
این منابع توضیح دادند که مقامات در حال جمعآوری اطلاعات بیشتر درباره این حوادث هستند.
بنا به گفته این منابع، پرتابه شلیکشده به شهر نویبع، در صحرای اطراف این شهر سقوط کرده است.
شاهدان هم از شنیدهشدن صدای شدید انفجار و بلندشدن غبار پس از اصابت این پرتابه به اطراف شهر نویبع خبر دادند.
بنا به گزارشها، ساختمان بخش اورژانس و بخش اداری بیمارستان مرکزی طابا در منطقه سینای مصر مورد اصابت پهپاد قرار گرفته است.
سخنگوی ارتش مصر هم در اطلاعیه کوتاهی اعلام کرد که ارتش در حال تحقیق پیرامون سقوط یک پهپاد ناشناس در خاک مصر است.
ارتش اسرائیل هم اعلام کرد که یک «تهدید» را در منطقه دریای سرخ رصد کرده و آن را یک پرتابه ساقطشده در سواحل دریای سرخ مصر عنوان کرد.
دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل تصریح کرد که «یک تهدید را ساعاتی پیش در آسمان منطقه ساحلی دریای سرخ رصد کرده و یک بالگرد تهاجمی برای تعامل با این تهدید به آن منطقه اعزام کردیم.»
این دومین حادثه در خاک مصر پس از آغاز حمله اسرائیل به غزه بهشمار میرود.
پس از عبور اولین کاروان کمکهای بشردوستانه در هفته گذشته از بخش مصری گذرگاه رفح به سوی جنوب غزه، انفجاری در خاک مصر رخ داد.
متعاقب آن، ارتش اسرائیل اعلام کرد که یک تانک اسرائیلی به اشتباه موضعی نظامی وابسته به ارتش مصر را هدف قرار داده است و از طرف مصری عذرخواهی کرد.
همزمان، ارتش مصر هم در اطلاعیهای اعلام کرد یک برج مراقبت وابسته به ارتش این کشور به طور تصادفی مورد اصابت ترکش گلوله تانک اسرائیلی قرار گرفت که در نتیجه آن برخی از نیروهای کنترل مرزی زخمی شدند.
حادثه شب گذشته طابا، مخاطراتی که مصر و دیگر کشورهای منطقه از افزایش درگیریها میان اسرائیل و فلسطینیها با آن روبرو هستند را نشان میدهد.
مصر در جریان تنشهای کنونی، نقش فعالی در مذاکره برای ارسال کمکهای انسانی به نوار غزه، آزادکردن اسیران اسرائیلی نزد حماس و برقراری آتشبس میان دو طرف درگیری در غزه ایفا میکند.
با این حال، هم مرز بودن با نوار غزه، مخاطرات زیادی برای مصر ایجاد کرده است.
پس از حمله هفتم اکتبر گروه حماس به شهرها و شهرکهای اسرائیلی اطراف نوار غزه، منطقه مرزی با غزه شاهد آمادهباش کامل نیروهای امنیتی مصر بوده است.
اعتراض شماری از مردم غزه به شروع و ادامه جنگ در این منطقه
سازمان ملل هشدار داد که مکان ایمن در غزه برای مردم گریزان از حملات هوایی و بمبارانهای مداوم وجود ندارد
در حالی که جنگ غزه وارد بیست و یکمین روز خود شده، تمامی خیابانهای این شهر تحت محاصره به تودهای از آوار و ویرانی تبدیل شده است.
کلیه بیمارستانهای غزه به دنبال سرازیرشدن روزانه انبوهی از زخمیها و کشتهها در آستانه فروپاشی کامل قرار گرفتهاند.
هزاران فلسطینی از شمال غزه در جستوجو برای یافتن مکانی ایمن به سمت جنوب این شهر فرار کردهاند با این حال اسرائیل، بهرغم هشدار به اهالی شمال غزه برای کوچ اجباری به جنوب آن، این منطقه را نیز آماج حملات هوایی و بمبارانهای سنگین خود قرار میدهد.
در برابر چنین صحنههایی، فریاد مردم غزه برای توقف جنگ، بلند شده به طوری که یکی از زنان فلسطینی که از شمال به جنوب فرار کرده، تاکید کرد که اهالی غزه از این جنگها مستاصل شده و به تنگ آمدهاند.
این بانوی فلسطینی با توصیف وضعیت اسفبار مردم فراری، خاطرنشان کرد که غذا، آب و مکان مناسب برای خوابیدن و حتی سرویس بهداشتی نیز وجود ندارد.
هشدار سازمان ملل
سازمان ملل متحد، پنجشنبه ۴ آبان هشدار داد که مکان ایمن در غزه برای مردم گریزان از حملات هوایی و بمبارانهای مداوم وجود ندارد.
مارتین گریفیتس، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور بشردوستانه و هماهنگ کننده کمکهای اضطراری هم تاکید کرد که جهان در تامین اساسیترین نیازها برای اهالی نوار غزه شکست خورده است.
آمار کشتهها
از زمان آغاز درگیری میان اسرائیل و گروههای فلسطینی در ۷ اکتبر و در پی عملیات نظامی حماس، شمار کشتهشدگان فلسطینی ناشی از حملات اسرائیل به غزه به ۷۰۲۸ نفر رسید که ۲۹۱۳ نفر از آنها کودک هستند. این در حالی است که تعداد زخمیها به ۱۸۴۸۴ نفر رسید و شمار زیادی از قربانیان همچنان زیر آوار ساختمانها هستند.
تعداد کشتهشدگان اسرائیلی بالغ بر ۱۴۰۰ نفر است که بیشتر آنها در روز نخست حمله کشته شدند.
یکی از رهبران گروه حماس که روز گذشته با هیئتی از این گروه به مسکو، پایتخت روسیه سفر کرده است، اظهار داشت پیش از برقراری آتشبس در غزه، هیچ اسیری آزاد نخواهد شد.
به گزارش روزنامه «کامرسانت» روسیه، این عضو حماس جمعه ۵ آبان تصریح کرد که برخی از اسیران، نزد دیگر گروههای مسلح فلسطینی هستند و به همین دلیل حماس درصدد شناسایی مکان آنها است.
او اشاره کرد که تاکنون ۵۰ اسیر در جریان حملات هوایی اسرائیل به غزه کشته شدند.
پیش از این، برخی منابع خبری اطلاع دادند که در پی میانجیگری برخی طرفها، حماس با آزادی ۵۰ اسیر از شهروندان غربی موافقت کرده است.
دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل روز گذشته گفت که شمار اسیران در غزه به ۲۲۴ نفر افزایش یافت و این رقم ممکن است باز هم افزایش بیابد.
ارتش اسرائیل پیشتر اعلام کرده بود که تعداد اسیران نزد حماس ۲۲۲ نفر هستند.
در همین رابطه، آمریکا از پیامدهای حمله احتمالی زمینی اسرائیل به غزه از جمله آسیبدیدن اسیران و خارجیان موجود در این منطقه ابراز نگرانی کرده است.
در جریان حمله غافلگیرکننده حماس به شهرها و شهرکهای اسرائیلی اطراف نوار غزه، تعداد ۱۴۰۰ اسرائیلی کشته شدند.
اسرائیل در واکنش به حمله حماس، از آن تاریخ تاکنون به حملات هوایی بیسابقه علیه غزه اقدام کرد که در جریان آن دستکم ۷ هزار فلسطینی از جمله ۲۷۰۴ کودک کشته شدند.
چهارمین حمله زمینی محدود اسرائیل به غزه طی سه هفته اخیر
ارتش اسرائیل طی روزهای اخیر با هدف آمادهسازی برای حمله گسترده زمینی به نوار غزه چندین بار به این منطقه نفوذ کرده است
ارتش اسرائیل، جمعه، ۵ آبان از انجام چهارمین حمله زمینی محدود با استفاده از نیروهای پیاده و خودروهای زرهی به درون غزه در شب گذشته خبر داد.
به گزارش رادیو ارتش اسرائیل، نیروهای این کشور برای چندین ساعت به غزه نفوذ کردند و چندین موضع وابسته به حماس را مورد هجوم قرار دادند.
خبرنگار «العربیه» هم گزارش داد که ارتش اسرائیل طی روزهای اخیر با هدف آمادهسازی برای حمله گسترده زمینی به نوار غزه، چندین بار به این منطقه نفوذ کرده است.
بنا به این گزارش، بهدلیل عدم آشنایی نیروهای اسرائیلی به جنگ خیابانی، عملیات زمینی در غزه آسان نخواهد بود.
ارتش اسرائیل، چهارشنبه نیز به طور محدود وارد بخش شمال نوار غزه شد.
دولت اسرائیل پیشتر اعلام کرد که تصمیم حمله زمینی به غزه اتخاذ شده است اما تاریخی برای انجام آن اعلام نکرد.
برخی منابع مطلع اشاره کردند که مهمترین مانع برای آغاز حمله زمینی به غزه، مسئله اسیران نزد حماس، و عامل دیگر در خواست آمریکا برای تاخیر در انجام این عملیات با هدف ارسال تجهیزات نظامی بیشتر به منطقه برای حمایت از نیروهای آمریکایی مستقر در خاورمیانه است.
نیروهای آمریکایی مستقر در عراق و سوریه از آغاز جنگ غزه، دستکم ۱۷ بار مورد حملات موشکی و پهپادی قرار گرفتند.
کارشناسان نظامی تاکید کردند که بهدلیل آشنایی گروههای مسلح موجود در این منطقه با غزه، همچنین بهدلیل وجود تونلها موسوم به «متروی غزه»، جنگ در این منطقه بهشدت خونین خواهد بود.
گروه حماس از سال ۲۰۰۸ پس از تسلط بر نوار غزه، به حفر دهها کیلومتر تونل در این منطقه اقدام کرد و تقریبا شهری در زیر غزه ایجاد کرده است.
فرستاده آمریکا به خاورمیانه: حماس با عواقب خشونتهای خود مواجه است
تاکنون ۷۴ کامیون حامل کمکهای بشردوستانه وارد نوار غزه شده است
دیوید ساترفیلد، فرستاده آمریکا به خاورمیانه در امور بشردوستانه، پنجشنبه ۴ آبان، با تاکید بر لزوم تداوم ورود کمکها به نوار غزه، گفت که حماس خشونت را در پیش گرفت و اکنون با عواقب اقدامات خشونتآمیز خود مواجه است.
ساترفیلد، در گفتوگو با «العربیه»، با تاکید بر اینکه امکان بازگشت به آنچه قبل از ۷ اکتبر بوده است، وجود ندارد، گفت: «حماس مسئول تاخیر در ورود کمکهای بشردوستانه به نوار غزه است.»
نماینده آمریکا در امور بشردوستانه با بیان اینکه «اسرائیل برای ورود کمکهای بشردوستانه به نوار غزه هیچ پیششرطی نگذاشته است»، افزود: «مسائل لجستیکی مانع ورود بیشتر کامیونهای کمکرسانی به غزه میشود.»
نماینده ایالات متحده در امور بشردوستانه در خاورمیانه، با اشاره به اینکه واشنگتن با آژانسهای سازمان ملل متحد برای رساندن سوخت و کمکرسانی به دست طرفهای مناسب در این باریکه، همکاری میکند، حماس را به محروم کردن ساکنان نوار غزه از دسترسی به سوخت متهم میکند.
خبرنگار «العربیه» پنجشنبه ۴ آبان در گزارشی گفت: تنها ۱۲ کامیون حامل آب، مواد غذایی و دارویی امروز صبح از گذرگاه زمینی رفح وارد نوار غزه شد».
با ورود این ۱۲ کامیون در واقع تعداد کل کامیونهایی که از ابتدای جنگ تاکنون وارد نوار غزه شدند به ۷۴ کامیون رسید.
این در حالی است که خبرنگار «العربیه» میگوید همچنان دهها کامیون در منطقه العریش آماده حرکت به سمت گذرگاه رفح برای رساندن کمکهای اولیه مانند خوراک، پوشاک دارو و غیره به نوار غزه هستند.
«قطرهای در دریا»
در همین حال، فیلیپ لازارینی، کمیسر عالی «آنروا»، تأکید کرد که کمکهای وارد شده به غزه برای نیاز بیش از دو میلیون غیرنظامی کافی نیست و آن را به قطرهای در ازای دریای نیاز توصیف کرد.
او همچنین تاکید کرد که نوار غزه برای ساکنان گرفتار آن میان محاصره و جنگ به مقبرهای تبدیل شده است.
فیلیپ لازارینی در مقالهای که در روزنامه بریتانیایی «گاردین» منتشر شد، گفت: «اگر در غزه آتشبس برقرار نشود، تاریخ درباره همه ما قضاوت خواهد کرد.»
هلال احمر فلسطین، پیشتر اعلام کرده بود که ۸ کامیون حامل آب، غذا و دارو، و دیگر نیازهای فوری، شامگاه سهشنبه ۲ آبان، از مصر وارد نوار غزه شدند.
این جمعیت هلال احمر، همچنین افزود که این چهارمین محموله کمکهای فوری است که از زمان آغاز جنگ حماس با اسرائیل، وارد نوار غزه میشود.
«نیاز فوری مردم غزه به سوخت»
شایان ذکر است که چند ده کامیون حامل کمکهای بشردوستانه و پزشکی از ۲۱ اکتبر از طریق گذرگاه رفح با مصر وارد غزه شدند، این در حالی است که روزانه حداقل ۱۰۰ کامیون کمکهای بشردوستانه مورد نیاز است.
در حالی که سازمان ملل خواستار ارسال فوری سوخت به نوار غزه برای به کار انداختن ژنراتورهای برق در بیمارستانها شده است که هزاران زخمی در آن بستری هستند.
سوخت همچنین برای پمپاژ، تصفیه آب و راهاندازی کامیونهای کمکرسان نیاز است، اما اسرائیل از سوخترسانی به غزه امتناع میکند و مدعی است که این سوخت به دست حماس میرسد.
شایان ذکر است که حماس در ۷ اکتبر حمله غافلگیرانهای را به شهرکهای اطراف نوار غزه انجام داد و اسرائیل در پاسخ تلافیجویانه به آن از همان لحظه بمباران هوایی بیسابقهای علیه غیرنظامیان در غزه انجام میدهد و منجر به کشتار غیرنظامیان ساکن این باریکه شده است.
در حمله هفتم اکتبر گروه حماس به شهرها و شهرکهای اسرائیلی اطراف نوار غزه، ۱۴۰۰ اسرائیلی از جمله تعدادی اتباع خارجی کشته شدند.
اسرائیل در واکنش به حمله حماس، از آن تاریخ تاکنون به حملات هوایی بیسابقه علیه غزه اقدام کرد که در جریان آن بیش از ۷۰۰۰ فلسطینی از جمله نزدیک به ۳۰۰۰ کودک کشته شدند.
اسرائیل زیر شدیدترین بمباران همچنین با قطع آب، سوخت، برق، غذا و انواع کمکها از ۷ اکتبر تا شنبه گذشته که اولین کاروان امدادی وارد غزه شد، این باریکه را تحت محاصره کامل خود درآورده است
تاکید بلینکن بر راهحل دو کشوری صلح بین اسرائیل و فلسطین در میانه کشتار غزه
ایالات متحده تحریمهای جدیدی را علیه هشت فرد مرتبط با گروه حماس، از جمله کسانی که نقش کلیدی در تسهیل فرار از تحریمها توسط شرکتهای وابسته به حماس داشتهاند، اعمال کرد
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، جمعه ۵ آبان در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «تنها راه صلح و امنیت پایدار در منطقه از طریق راهحل دو کشور برای دو ملت است.»
بلینکن همچنین ادامه داد: «حتی زمانی که به این بحران فوری رسیدگی میکنیم، باید تلاشهای جمعی خود را برای ایجاد یک راه حل سیاسی پایدار برای پایان دادن به نزاع میان اسرائیلیها و فلسطینیها مضاعف کنیم.»
این اظهارات وزیر خارجه آمریکا در حالی بیان میشود، که روز جمعه، پنجم آبانماه، بلینکن در شبکه اجتماعی «ایکس»اعلام کرد که ایالات متحده تحریمهای جدیدی را علیه هشت فرد مرتبط با گروه حماس، از جمله کسانی که نقش کلیدی در تسهیل فرار از تحریمها توسط شرکتهای وابسته به حماس داشتهاند، اعمال میکند.
پیش از آن نیز، وزارت دفاع آمریکا، «پنتاگون» از اعزام حدود ۹۰۰ نیروی آمریکایی اضافی به خاورمیانه برای تقویت پدافند هوایی به منظور محافظت از سربازان آمریکایی خبر داد.
ناظران میگویند که آمریکا در حالی از ایده تشکیل دو دولت برای تضمین صلح بین اسرائیل و فلسطینیها یاد میکند که در واقعیت با حمایت همهجانبه از اسرائیل و وتوی پیشنویس قطعنامههای شورای امنیت که میتوانست به برقراری آتشبس و نجات جان غیرنظامیان در غزه بیانجامد، جلوگیری کرده است.
مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه «آتشبس بشردوستانه» فوری در غزه را تصویب کرد
محمود حمود، سفیر اردن در سازمان ملل، به نمایندگی از گروه ۲۲ کشور عرب عضو سازمان ملل پیشنویس قطعنامه مجمع عمومی را تهیه کرده است
مجمع عمومی سازمان ملل، جمعه ۵ آبان، خواستار «آتشبس بشردوستانه» در غزه و توقف درگیریهای میان اسرائیل و حماس شد.
به گزارش «آسوشیتدپرس»، این قطعنامه، غیرالزامآور است و در آن اعضای مجمع عمومی سازمان ملل خواستار «آتشبس بشردوستانه» و «پایدار» در غزه شدهاند.
این اولین پاسخ سازمان ملل به حملات غافلگیرکننده حماس در ۷ اکتبر به اسرائیل و پاسخ نظامی مرگبار اسرائیل و قول نابودی حماس از سوی این کشور بوده است.
این نهاد جهانی متشکل از ۱۹۳ عضو، این قطعنامه را با ۱۲۰ رأی موافق در مقابل ۱۴ رای مخالف و ۴۵ رأی ممتنع پس از رد اصلاحیه کانادا با حمایت ایالات متحده برای محکومیت صریح «حملات تروریستی» ۷ اکتبر توسط حماس و درخواست آزادی فوری گروگانهای گرفته شده توسط حماس، تصویب کرد.
این قطعنامه به ابتکار اردن در صحن علنی مجمع عمومی سازمان ملل به رای گذاشته شد.
محمود حمود، سفیر اردن در سازمان ملل، به نمایندگی از گروه ۲۲ کشور عرب عضو سازمان ملل که پیشنویس این قطعنامه را تهیه کرده بود، به دلیل فوریت اقدام، خواستار رایگیری فوری درباره آن شده بود.
این گروه عربی پس از شکست شورای امنیت که پیشتر با مخالفتهای پی در پی اعضای دارای حق وتو در تصویب قطعنامههای پیشنهادی از سوی برزیل، ایالات متحده و روسیه، ناکام مانده بود، با ارائه پیشنویس قطعنامه خواستار اقدامی سریع از سوی مجمع عمومی سازمان ملل شده است.
برخلاف شورای امنیت، در مجمع عمومی، هیچ عضوی حق وتو ندارد. در حالی که قطعنامههای شورای امنیت از نظر قانونی الزامآور هستند، قطعنامههای مجمع عمومی الزامآور نیستند، اما به عنوان اهرم فشاری بر افکار جهانی عمل میکنند.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : العربیة