رسانههای دولتی سوریه روز چهارشنبه اعلام کردند در «حمله هوایی اسرائیل» به شهر بندری طرطوس در دریای مدیترانه دو سرباز سوری کشته و شش تن دیگر زخمی شدند.
طرطوس در نزدیکی منطقه زادگاه اجدادی بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، است.طرطوس در نزدیکی منطقه زادگاه اجدادی بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، است.
رسانه دولتی سوریه جزئیاتی از مکانهایی که هدف حمله بودند، ارائه نکرد.
به گزارش رویترز، اسرائیل در سالهای اخیر صدها بار به اهدافی در سوریه که میگوید مرتبط با جمهوری اسلامی است حمله کرده است؛ اما به طور عمده از حمله اما به استانهای ساحلی که تجهیزات نظامی اصلی روسیه در آنها متمرکز است، خودداری کرده است.
این خبرگزاری میگوید مقامات اسرائیلی برای اظهار نظر فوری درباره این حملات در دسترس نبودند.
کارشناسان نظامی اسرائیلی و منطقهای میگویند که این حملات بخشی از افزایش درگیریها و از نوعی است که شدت آنها پائين است و هدف آنها کند کردن نفوذ فزاینده نظامی جمهوری اسلامی ایران در سوریه است.
با این حال حملات گزارش شده روز چهارشنبه در نزدیکی تنها پایگاه نیروی دریایی روسیه در دریای مدیترانه – بندر طرطوس – بود که کشتیهای جنگی روسیه در آن لنگر انداختهاند. پایگاه اصلی هوایی روسیه نیز در استان لاذقیه، نزدیک به این منطقه است.
مداخله نظامی روسیه در کنار جمهوری اسلامی ایران، جریان جنگ داخلی سوریه را به نفع بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، تغییر داد.
ابراز نگرانی کارشناسان از فعالیت ۱۹ گروه نیابتی جمهوری اسلامی در اطراف اسرائیل
کارشناسان امور ایران و گروههای شبهنظامی خاورمیانه، درباره فعالیتها و تغییر استراتژی گروههای مسلح تحت حمایت جمهوری اسلامی در خاورمیانه، هشدار دادند.
در نشستی که روز سهشنبه به میزبانی اندیشکده فراحزبی «بنیاد دفاع از دموکراسیها» (افدیدی) برگزار شد، جو تروزمن، پژوهشگر این اندیشکده که حوزه تخصصی او به طور ویژه گروههای پیکارجوی فلسطینی و حزبالله است، گفت ۱۹ گروه شبهنظامی که مورد حمایت جمهوری اسلامی هستند، در «اطراف مرزهای اسرائیل» فعالیت دارند.
او گفت برخی از این گروهها نظیر حماس و حزبالله در اخبار نامشان مطرح بوده اما برخی دیگر اینطور نبوده است.
این کارشناس گفت که از این ۱۹ گروه پیکارجو تعدادی تحت تحریمهای آمریکا قرار دارند و همه آنها تحریم نیستند.
جو تروزمن گفت که برخی از این گروهها نظیر حماس با اینکه از ایران کمک میگیرند تا حدی «خودمختاری» دارند اما برخی دیگر به ویژه گروههای عراقی که در سوریه هستند و یا گروه جهاد اسلامی به طور ویژه تحت امر ایران هستند.
تروزمن گفت گروه حماس، سعی در نیروگیری از نوجوانان دارد و با تبلیغات خود علیه اسرائیل در کمپهای تابستانی این کار را میکند.
به گفته او، ایران به اینکه گروهی سنی است یا شیعه یا مسیحی کاری ندارد و مادامی که حاضر باشند علیه اسرائیل دست به سلاح ببرند از آنها حمایت میکند و به همین خاطر شاهد حضور ۱۹ گروه شبهنظامی در مرزهای اطراف اسرائیل هستیم.
جاناتان شانزر، کارشناس دیگر امورخاورمیانه در اندیشکده افدیدی و نویسنده کتاب «درگیری ۲۰۲۱ غزه» گفت شاهد آن هستیم که گروههای نیابتی ایران اکنون از یک «استراتژی» برخوردار هستند که پیش از این، این گونه نبوده است.
او گفت اکنون شاهد افزایش هماهنگیها بین گروههای شبهنظامی هستیم و این استراتژی را سپاه پاسداران تهیه کرده است که چه گروهی چه کاری انجام دهد.
به گفته او، اگر قبلا حماس شاید بدون محاسبه دست به شلیک راکت میزد اما اکنون محاسبه میکند.
او در تشریح استراتژی تازه حماس که نوار غزه را در کنترل دارد گفت که این گروه اکنون با رهنمودهای ایران نفوذ خود را در کرانه باختری افزایش داده است.
شانزر گفت حماس چون به عنوان گروهی تروریستی قادر به ارائه خدمات به فلسطینیهای غزه نیست، محبوبیت ندارد و چون میداند اگر از غزه به اسرائیل حمله کند هدف قرار میگیرد و شرایطش بدتر میشود، از کرانه باختری که در دست رقیب آن یعنی گروه فتح است، به اقدام علیه اسرائیل دست میزند.
مقامات اسرائیلی، اخیرا به کمپ جنین در کرانه باختری حمله کردند، اقدامی که آن را برای مقابله با تروریسم خواندند.
جاناتان کنریکس، عضو «مجمع امنیتی و دفاع اسرائیل» که به مدت ۲۴ سال در ارتش اسرائیل بوده است نیز گفت که به نظر او کانون توجه بعد از کمپ جنین، نابلس خواهد بود که فعالیتهای شبهنظامیان آنجا بیشتر شده است. او گفت فعلا ارتش اسرائیل عملیات جنین را پس از ماهها حمله از آنجا به شهروندان اسرائیل، انجام داد.
او گفت این عملیات محدودتر از آن چیزی بود که رسانهها نشان دادند و طی آن زیرساختهای مورد استفاده تروریستها نابود شد.
او در بخش پرسش و پاسخ، در پاسخ به پرسش صدای آمریکا در مورد ادعاهایی که قبلا در ایران مطرح شده بود که روسیه رادارها را در سوریه برای عملیات اسرائیل غیرفعال میکند، گفت نیروهای اسرائیلی به چنین چیزی برای عملیات در سوریه نیاز دارند. او اما گفت که روسیه از موشکهای خود علیه اسرائیل استفاده نکرده است و نمیخواهد با ناکارآمد نشان دادن سامانههای خود در برابر نیروی هوایی اسرائیل به شهرت تجهیزات نظامی روسی ضربه بزند.
جاناتان شانزر در مورد تلاشهای اسرائیل برای جلوگیری از تحویل موشکهای دقیق ایران به حزبالله گفت برخی از این محمولهها به دست حزبالله رسیده است و برآورد میشود که حدود ۵۰۰ موشک دقیق(نقطهزن) در دست حزبالله است.
او این امر را بسیار خطرناک دانست و گفت مشخص نیست که سامانه دفاع هوایی «گنبد آهنین» چگونه در برابر این راکتها عمل خواهد کرد، مخصوصا این که اگر حزبالله در یک جنگ تمام عیار آنها را با شلیک حدود ۱۵۰هزار راکت غیردقیق ترکیب کند.
به گفته او در این شرایط مشخص نیست چگونه سامانه دفاع هوایی، موشک نقطهزن را از تسلیحاتی که چنین قابلیتی ندارند تشخیص خواهد داد.
کنریکس نیز در مورد این که اگر اسرائیل از سوی گروههای نیابتی اطراف ایران هدف حمله همزمان از همه جبههها قرار بگیرد چه کاری خواهد کرد، گفت در چنان شرایطی دیگر اسرائیل به استفاده از سلاحهای دقیق که تلفات کمتری از مردم عادی خواهد گذاشت اکتفا نخواهد کرد و مجبور میشود از تسلیحاتی نظیر توپخانههای سنگین استفاده کند که خسارت گسترده برجای میگذارند.
نتانیاهو: اسرائیل با «تفاهمهای محدودتر » بر سر برنامه هستهای ایران مخالف است
بنیامین نتانیاهو که در جلسه هفتگی کابینه اسرائیل سخن میگفت، افزود اسرائیل بارها به مقامات آمریکایی اعلام کرده که مخالف توافق با جمهوری اسلامی از جمله برجام است که به گفته او راه را برای دستیابی ایران به بمب هستهای هموار میکند و صدها میلیون دلار در اختیار جمهوری اسلامی قرار میدهد.
به گفته او، توافق هستهای با جمهوری اسلامی مانع از دستیابی «این رژیم» به جنگافزار هستهای نمیشود.
نتانیاهو بار دیگر هشدار داد اسرائیل برای «دفاع از خود در برابر تجاوزگری ایران چه در زمینه برنامه هستهای و چه در زمینه گروههای نیابتی تروریستیاش» هر آنچه لازم باشد انجام خواهد داد.
این در حالی است که شامگاه شنبه یک قانونگذار ارشد مجلس اسرائیل گفته بود چنانچه ایران و ایالات متحده به نوعی تفاهم برسند که «شامل نظارت دقیق بر برنامه هستهای ایران» باشد، اسرائیل میتواند این تفاهم را بپذیرد.
یولی ادلشتاین، رئیس کمیته امور خارجی و دفاعی مجلس اسرائیل (کنست)، روز شنبه ۲۷ خرداد در گفتوگویی با «کانال۱۲» اسرائیل گفت: «این بیشتر شبیه به توافق کوچک یا یک یادداشت تفاهم است و گمان میکنم اگر نظارت واقعی وجود داشته باشد، اسرائیل میتواند با آن کنار بیاید.»
جدیدترین اظهارات نتانیاهو در حالی است که خبرگزاری رویترز روز جمعه به نقل از یک دیپلمات غربی هشدار داده بود یکی از اهداف اصلی رسیدگی به پرونده هستهای ایران، بازداشتن اسرائیل از حمله احتمالی به این کشور است. این مقام غربی تصریح کرده بود: «چنانچه ایرانیها اشتباه محاسباتی انجام دهند، احتمال پاسخ شدید اسرائیل چیزی است که ما میخواهیم از آن جلوگیری کنیم.»
مواضع آمریکا
تونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، پیشتر گزارشها مبنی بر «توافق ایالات متحده و جمهوری اسلامی برای محدود کردن برنامه هستهای جمهوری اسلامی» در قبال آزادی گروگانهای آمریکایی در بازداشت را «نادرست» خوانده است.
به گزارش صدای آمریکا، وزیر امور خارجه ایالات متحده گفت که گزارش مربوط به رسیدن به توافق برای محدود کردن برنامه هستهای جمهوری اسلامی و آزادی شهروندان آمریکایی «نادرست» است. او با این وجود انجام مذاکرات غیرمستقیم با جمهوری اسلامی از طریق عمان را – که موضوعات هستهای، تحریم های ایالات متحده، و بازداشتشدگان آمریکایی را پوشش میدهد – تایید کرد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز پنجشنبه ۱۸ خرداد در گفتوگویی با الشرقنیوز در ریاض گفت در حال حاضر تمرکز واشنگتن بر روی برجام نیست.
به گفته بلینکن، دولت بایدن از همان روز اول به دنبال بازگشت متقابل به برجام بود و شرکای اروپایی واشنگتن و همچنین روسیه و چین تلاش زیادی در این راستا انجام دادند. اما ایران یا نتوانست و یا نخواست اقدامات لازم برای بازگشت به تعهدات برجامی را انجام دهد.
بلینکن افزود: «دیپلماسی همچنان بهترین راه تضمین پایدار، قابل تایید، و موثر برای جلوگیری از دستیابی ایران به جنگافزار هستهای است و دولت بایدن همچنان از دیپلماسی استقبال میکند اما در عین حال بسیار مصمم است علیه اقدامات خطرناک و بیثباتکننده ایران بایستد.» او همچنین با تکرار هشدار مقامات آمریکا، از جمله جو بایدن، گفت که همه گزینهها برای جلوگیری از دستیابی ایران به جنگافزار هستهای روی میز است.
آمریکا پس از آغاز اعتراضات مردمی در ایران، گفته است که احیای برجام در اولویت دولت بایدن قرار ندارد.
از سوی دیگر، یک مقام کاخ سفید روز جمعه در مصاحبهای مکتوب با بخش فارسی صدای آمریکا از جمهوری اسلامی خواست «گامهایی برای تنشزدایی» بردارد
این مقام کاخ سفید تصریح کرد: «ما از ایران میخواهیم که گامهایی برای تنشزدایی بردارد، که شامل اقداماتی برای مهار برنامه هستهایش است. ما از ایران میخواهیم که اقدامات بیثباتکننده در منطقه، از جمله حمایتش از گروههای نیابتی که حملات را انجام میدهند، متوقف کند. ما از ایران میخواهیم که حمایت خود از جنگ روسیه علیه اوکراین را متوقف کند.»
همچنین متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز پنجشنبه در نشست خبری روزانه خود گفته بود: «توافق هستهای، خواه موقت یا غیر موقت، خبری نادرست و گمراه کننده است.»
شبکه خبری فاکس نیوز این خبر را روز یکشنبه به نقل از گزارش مرکز «مؤسسه پژوهش رسانهای خاورمیانه» (ممری) منتشر کرده است
در این گزارش که در تاریخ ۲ تیر ۱۴۰۲ منتشر شده، آمده است سازمانهای اطلاعاتی هلند، سوئد، و آلمان در شش ماه اول سال ۲۰۲۳ دادههای حساسی را درباره فعالیتهای «غیرقانونی اشاعه تسلیحاتی» توسط جمهوری اسلامی برای دریافت غیرقانونی تجهیزات مربوط به صنعت تسلیحات کشتار جمعی منتشر کردهاند.
اما به ادعای این موسسه «جالب توجه است که رسانههای هلند، سوئد، و آلمان به طور عمده» درباره این یافتهها گزارشی تهیه نکردهاند.
بخش فارسی صدای آمریکا پیشتر به نقل از رویترز این خبر را منتشر کرده بود که سازمان امنیت داخلی آلمان، اداره فدرال حفاظت از قانون اساسی، ایران را یکی از چهار کشور اصلی تهدیدکننده آلمان در زمینه جاسوسی عنوان کرده است.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : VOA