شیخ حسینه با هلی‌کوپتر به هند گریخت
شیخ حسینه با هلی‌کوپتر به هند گریخت
شیخ حسینه؛ نماد دموکراسی بنگلادش که به حاکم خودکامه تبدیل شد

به گزارش جمهوری خراسان از بی بی سی شیخ حسینه واجد، نخست‌وزیر بنگلادش، پس از هفته‌ها اعتراض‌های دانشجویی که به شورش‌هایی مرگبار در سراسر کشور انجامید، استعفا داد و کشور را ترک کرد.

گزارش‌ها حاکی است، این سیاستمدار ۷۶ ساله در روز دوشنبه و همزمان که هزاران تن از معترضان به اقامتگاه او در داکا، پایتخت بنگلادش یورش بردند، با هلی‌کوپتر به هند گریخت.

این پایانی غیرمنتظره برای حکومت طولانی‌ترین نخست‌وزیر بنگلادش است که در مجموع بیش از ۲۰ سال قدرت را در این کشور در دست داشت.

خانم حسینه فعالیت سیاسی خود را به عنوان یک نماد دموکراسی آغاز کرد و در دوران حضورش در قدرت، کارنامه‌اش در مدیریت پیشرفت اقتصادی این کشور جنوب آسیا، مثبت ارزیابی شده است.

با این حال، در سال‌های اخیر او متهم شده بود که به خودکامگی روی آورده و هرگونه مخالفت با حکومتش را سرکوب می‌کند.

خانم حسینه در ماه ژانویه، به شکلی بی‌سابقه برای چهارمین بار به عنوان نخست‌وزیر برگزیده شد. اما مخالفان معتقد بودند که در آن انتخابات، تقلب گسترده‌ای صورت گرفته است.

چگونه شیخ حسینه به قدرت رسید؟

خانم حسینه در سال ۱۹۴۷ در یک خانواده مسلمان در بنگال شرقی به دنیا آمد. سیاست در خون او و خانواده‌اش بود.

پدر او شیخ مجیب‌الرحمن، رهبری ملی‌گرا که استقلال این کشور را از پاکستان در سال ۱۹۷۱ رهبری کرد و نخستین رئیس‌جمهور این کشور شد. او به «پدر ملت بنگلادش» معروف است.

در همان زمان، خانم حسینه در دانشگاه داکا از چهره‌های سرشناس جنبش دانشجویی محسوب می‌شد.

پدر او به همراه بیشتر اعضای خانواده‌اش در یک کودتای نظامی در سال ۱۹۷۵ به قتل رسید. اما خانم حسینه و خواهر کوچکترش که در زمان کودتا خارج از کشور بودند، زنده ماندند.

او به مدت شش سال در هند در تبعید زندگی کرد و سرانجام در سال ۱۹۸۱ به بنگلادش بازگشت. خانم حسینه از همان زمان، رهبر حزب «عوامی لیگ» شد که پیشتر پدرش رهبری آن را در دست داشت.

در دوران حکومت نظامی ژنرال حسین محمد ارشاد، او برای برپایی اعتراض‌های خیابانی و رسیدن به دموکراسی با دیگر احزاب بنگلادش متحد شد.

در جریان قیام مردمی علیه حکومت نظامی، خانم حسینه به سرعت به یک نماد ملی تبدیل شد.

او برای نخستین بار در سال ۱۹۹۶ در انتخابات پیروز شد و به قدرت رسید. امضای توافق‌نامه آب با هند و توافق‌نامه صلح با رهبران شورشی قبایل در جنوب شرق کشور از جمله دستاوردهای مهم او در این دوران بودند.

اما در همان زمان، دولت او در جریان امضای تعداد زیادی از قراردادهای تجاری، به فساد متهم شد. همچنین منتقدان می‌گفتند که بنگلادش بیش از حد به هند وابسته شده است.

او در سال ۲۰۰۱ در انتخابات از بگیم خالده ضیا رهبر «حزب ملی‌گرای بنگلادش» شکست خورد. خانم ضیا زمانی یکی از متحدان خانم حسینه بود که بعدتر به یکی از دشمنان قسم‌خورده‌اش تبدیل شد.

هر دو زن، به عنوان وارثان دو خاندان سیاسی بیش از سه دهه بر سیاست بنگلادش تسلط داشتند و به «بیگم‌های مبارز» معروف شده بودند. «بیگم» در بنگلادش به یک زن مسلمان با رتبه بالا اشاره دارد.

ناظران می‌گویند که رقابت تلخ آن‌ها موجب شد تا رخدادهایی مانند بمب‌گذاری‌ در اتوبوس‌ها، ناپدید شدن‌ها و قتل‌های فراقضایی به یک روال عادی در بنگلادش تبدیل شود.

خانم حسینه در نهایت در سال ۲۰۰۹ در انتخاباتی که توسط یک دولت موقت برگزار شد، پیروز شد و به قدرت بازگشت.

او در طول سال‌ها نشان داد که سیاستمداری بسیار سرسخت و مقاوم است؛ کسی که وقتی به عنوان اپوزیسیون فعالیت می‌کرد، چندین بار زندانی شد. حتی چندین بار به جان او سوءقصد شد که در نتیجه یکی از همین حملات در سال ۲۰۰۴، شنوایی‌اش آسیب دید. او با تبعید اجباری نیز بیگانه نیست و پیشتر از ده‌ها پرونده قضایی که در آن‌ها به فساد متهم شده بود، جان سالم به در برده است.

شیخ حسینه

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، خانم حسینه با حمایت جنبش دموکراسی‌خواهی بنگلادش در دهه‌های ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ به یک نماد ملی در این کشور تبدیل شد

دستاوردهای شیخ حسینه چه بود؟

بنگلادش در دوران رهبری خانم حسینه، دو تصویر کاملا متضاد داشت. این کشور که اکثریت جمعیتش مسلمان هستند، زمانی یکی از فقیرترین کشورهای جهان بود. اما بنگلادش از سال ۲۰۰۹ تحت رهبری شیخ حسینه به موفقیت اقتصادی قابل‌توجهی دست یافت.

اکنون این کشور یکی از سریع‌ترین اقتصادهای رو به رشد در منطقه است و حتی از همسایه بزرگ خود، هند نیز پیشی گرفته است.

درآمد سرانه بنگلادش در دهه گذشته سه برابر شده و بانک جهانی برآورد می‌کند که بیش از ۲۵ میلیون نفر در ۲۰ سال گذشته در این کشور از فقر نجات یافته‌اند.

بخش عمده‌ای از این رشد چشمگیر اقتصادی با صنعت پوشاک به دست آمده که قسمت بزرگی از کل صادرات بنگلادش را تشکیل می‌دهد و در دهه‌های اخیر به سرعت گسترش یافته است و بازارهایی را در اروپا، آمریکای شمالی و آسیا تأمین می‌کند.

دولت خانم حسینه با استفاده از منابع مالی کشور، وام‌ها و کمک‌های ضروی برای توسعه، پروژه‌های بزرگی را برای تقویت زیرساخت‌های بنگلادش اجرا کرد؛ از آن جمله پروژه دو میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلاری پل پادما که بر روی رود گنگ ساخته شد.

حواشی پیرامون شیخ حسینه چه بود؟حواشی پیرامون شیخ حسینه چه بود؟

آخرین اعتراض‌هایی که در بنگلادش شکل گرفت، جدی‌ترین چالشی بود که خانم حسینه از زمان تصدی مقام خود با آن مواجه شد. این اعتراض‌ها در حالی شکل گرفته بودند که تنها چند ماه قبل‌تر، حزب او اکثریت کرسی‌های پارلمان را برای چهارمین دوره پیاپی در یک انتخابات بسیار جنجالی به دست آورده بود.

اما او در برابر در درخواست‌های فزاینده برای استعفا، مقاومت می‌کرد. شیخ حسینه معترضان را «تروریست» خواند و از مردم بنگلادش درخواست کرد که از «سرکوب این تروریست‌ها با مشتی محکم» حمایت کنند.

معترضان در آخرین دور اعتراض‌ها در داکا و شهرهای دیگر، در ابتدا خواستار لغو سهمیه‌ها در مشاغل دولتی بودند. اما این اعتراض‌ها به یک جنبش ضد دولت تبدیل شد.

به دنبال همه‌گیری کرونا، هزینه‌های زندگی در بنگلادش به شکل قابل توجهی افزایش یافت. تورم در این کشور سر به فلک کشیده، ذخایر ارزی‌اش به شدت کاهش یافته و بدهی خارجی آن از سال ۲۰۱۶ تاکنون، دو برابر شده است.

منتقدان، سوء‌مدیریت دولت خانم حسینه را دلیل این وضعیت معرفی می‌کنند و می‌گویند به خاطر فساد فراگیری که در دولت وجود داشت، تنها اطرافیان و وابستگان حزب «عوامی لیگ» از امتیازات رشد اقتصادی بنگلادش برخوردار شدند.

آن‌ها همچنین می‌گویند که پیشرفت کشور به بهای قربانی شدن دموکراسی و حقوق بشر به دست آمد و حکومت خانم حسینه را متهم می‌کنند که علیه مخالفان سیاسی، منتقدان و رسانه‌ها دست به اقداماتی سرکوبگرانه و دیکتاتورمآبانه زده است.

خانم حسینه و دولتش همواره این اتهامات را رد کردند.

اما در ماه‌های اخیر در پی اعتراض‌های ضد دولتی، بسیاری از رهبران ارشد حزب «حزب ملی‌گرای بنگلادش» در کنار هزاران تن از حامیان این حزب بازداشت شدند؛ تحولی قابل‌توجه برای رهبری که زمانی برای دموکراسی چند حزبی می‌جنگید.

گروه‌های مدافع حقوق بشر نیز درباره صدها مورد ناپدید شدن اجباری و قتل‌های فراقضایی توسط نیروهای امنیتی از سال ۲۰۰۹ تاکنون ابراز نگرانی کردند.

دولت خانم حسینه به شدت دست داشتن در چنین آزار و اذیت‌هایی را رد کرد، اما در عین حال به شکلی قابل ملاحظه، سفر خبرنگاران خارجی را که می‌خواستند این اتهامات را بررسی کنند، محدود کرد.

شد

شیخ حسینه واجد

منبع تصویر، GETTY IMAGES

شیخ حسینه، نخست‌وزیر بنگلادش استعفا داد، از کشور گریخت و محل زندگی او غارت شد

ویدئو، شیخ حسینه، نخست‌وزیر بنگلادش استعفا داد و با هلی‌کوپتر کشور را ترک کرد

هزاران معترض در بنگلادش محل اقامت شیخ حسینه نخست‌وزیر را اشغال کرده‌اند. تصاویری از غارت وسایل اقامتگاه او منتشر شده است. شیخ حسینه استعفا داده و صبح امروز با یک هلی‌کوپتر این کشور را ترک کرد.

با وجود کناره‌گیری نخست‌وزیر، بنا بر اعلام مقام‌های بیمارستانی و پلیس، در جریان درگیری‌های روز دوشنبه در شهرهای مختلف بنگلادش دستکم ۲۰ نفر کشته شده‌اند.

تصاویری که تلویزیون بنگلادش پخش کرده است معترضان را داخل اقامتگاه رسمی نخست‌وزیر نشان می‌دهد و شماری از آنها در حال تخریب و غارت وسایل اقامتگاه نخست‌وزیر هستند.

مقامات اتحادیه اروپا خواستار انتقال قدرت دموکراتیک و همراه با آرامش در این کشور شدند.

شیخ حسینه که از سال ۲۰۰۹ قدرت را در این کشور در دست داشته، با یک هلی‌کوپتر راهی هند شد.

پس از استعفای خانم حسینه، محمد شهاب‌الدین رئیس جمهور بنگلادش دستور آزادی خالده ضیا، نخست وزیر سابق زندانی و رهبر مخالفان را صادر کرد.

ساعاتی بعد مقامات ایالت مگالایا هند در امتداد مرز خود با بنگلادش مقررات منع آمد و شد اعلام کرده و مقامات این ایالت گفته‌اند تا زمانی که اوضاع در بنگلادش عادی شود این مقررات ادامه خواهد داشت.

منع رفت و آمد از ساعت شش عصر به وقت محلی هر شب تا ساعت شش صبح روز بعد ادامه خواهد داشت.

جمعیت

منبع تصویر، REUTERS

توضیح تصویر، تصاویری از غارت وسایل اقامتگاه نخست‌وزیر بنگلادش منتشر شده است

مردان در حال حمل وسایل

منبع تصویر، REUTERS

توضیح تصویر، غارت وسایل سکونتگاه نخست وزیر بنگلادش

ژنرال وقار الزمان، فرمانده ارتش، در حال گفتگو با احزاب و چهره‌‎های سیاسی و فعالان مدنی برای تشکیل یک دولت جدید است. مردم در خیابان‌های داکا به رقص و خوشحالی پرداخته‌اند.

دولت سه روز تعطیل عمومی اعلام کرده است.

از ساعاتی پیش از خروج نخست‌وزیر از کشور، ده‌ها هزار معترض در بنگلادش، عمدتا دانشجویان، برای راهپیمایی به سمت داکا آماده می‌شدند.

معترضان خواهان کناره‌گیری شیخ حسینه نخست‌وزیر بوده‌اند و با استعفا و خروج او از کشور اکنون در حال شادی در خیابان‌ها هستند.

گروهی از معترضان در داکا پایتخت بنگلادش

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، گروهی از معترضان در داکا پایتخت بنگلادش

ناآرامی‌ها از ماه گذشته با فراخوانی برای لغو سهمیه در مشاغل دولتی آغاز شد و از آن زمان به یک کارزار نافرمانی مدنی تبدیل شده است.

در اعتراضات یک ماه اخیر دست‌کم ۳۰۰ نفر جان باخته‌اند.

روز یکشنبه (۴ ژوئیه) بیش از ۹۰ نفر از جمله دست‌کم ۱۰ پلیس در درگیری‌ها کشته شدند.

در مناطق مختلف بنگلادش پلیس برای متفرق کردن تظاهرات از گاز اشک‌آور و گلوله‌های پلاستیکی استفاده کرده بود.

به گزارش رسانه‌های بنگلادش و خبرگزاری فرانسه، بیشتر کشته‌شدگان و مجروحان از مناطق مختلف بنگلادش از جمله بوگرا،‌ پابنا و رنگ‌پور در شمال بودند.

دانشجویان که این اعتراض‌ها را هدایت می‌کردند دیروز را «کارزار نافرمانی مدنی همه‌جانبه» اعلام کرده و گفته‌ بودند از همه راه‌ها، از جمله با نپرداختن مالیات و پول آب وبرق، با دولت مقابله می‌کنند.

با وجود اینکه دیوان عالی بنگلادش، دو هفته پیش، بیش از ۹۰ درصد سهمیه‌بندی مشاغل دولتی را لغو کرد اما اعتراضات متوقف نشد و دامنه‌ آن گسترده‌تر شد تا در نهایت با ورود معترضان به مقر نخست‌وزیری به استعفا و گریختن شیخ حسینه انجامید.

شیخ حسینه کیست؟

دیوارنگاره شیخ حسینه در داکا که از سوی معترضان تخریب شده است

منبع تصویر، REUTERS

توضیح تصویر، دیوارنگاره شیخ حسینه در داکا که از سوی معترضان تخریب شده است

شیخ حسینه واجد دختر بزرگ شیخ مجیب‌الرحمن، بنیانگذار و اولین نخست‌وزیر بنگلادش، است و در طول زندگی بحران‌های زیاد و سوءقصد به جانش را پشت سر گذاشته است.

تمام اعضای خانواده او جز شوهر و فرزندانش و خواهرش در کودتای سال ۱۹۷۵ به قتل رسیدند. آنها چون در آن زمان در اروپا بودند زنده ماندند.

شیخ حسینه در دهه ۱۹۸۰ میلادی به دیگر رهبران مخالف‌ از جمله رقیب سرسختش، خالده ضیا، پیوست و در دوره حکومت ژنرال حسین محمد ارشاد برای برقراری دموکراسی تلاش کردند.

شیخ حسینه اولین بار در انتخابات سال ۱۹۹۶ به نخست‌وزیری رسید اما در انتخابات ۲۰۰۱ قدرت را به خالده ضیا، رهبر حزب ملی‌گرای بنگلادش، واگذار کرد. در بنگلادش این دو زن را «بانوان در حال نبرد» می‌خواندند.

شیخ حسینه از سال ۲۰۰۹، برای بار دوم به نخست‌وزیری بنگلادش رسید و تا امروز بر سر قدرت بود.

.

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، یک معترض روی سر تندیس شیخ مجیب‌الرحمن، بنیانگذار بنگلادش در داکا

بنگلادش تحت حاکمیت شیخ حسینه،‌ رهبرحزب عوامی لیگ، تصویری چندوجهی ارائه می‌دهد.

این کشور که اکثریت جمعیتش مسلمان هستند و زمانی یکی از فقیرترین کشورهای جهان بود، از سال ۲۰۰۹ با رهبری خانم حسینه موفقیت‌های اقتصادی مهمی کسب کرده است.

او اکنون پس از یک ماه اعتراض که با خشونت سرکوب شد کناره‌گیری کرده و به هند رفته است. هند، همسایه بنگلادش، طی یک دهه و نیم از قوی‌ترین حامیان حکومت شیخ حسینه بوده است.

در سال‌های اخیر وضعیت حقوق بشر و همینطور آزادی رسانه‌ها باعث نگرانی سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی بود.

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : BBC