مردان برهنه بازداشت شده فلسطینی در غزه
مردان برهنه بازداشت شده فلسطینی در غزه
در حالیکه درگیری در اطراف شهر خان یونس و در شمال غزه جریان دارد، ویدیویی در شبکه های اجتماعی منتشر شده است که ده‌ها مرد فلسطینی را نشان می‌دهد که توسط اسرائیل بازداشت شده‌اند.

این فیلم که توسط بی‌بی‌سی تایید شده، مردهایی را نشان می‌دهد که بدون پیراهن زیر روی زمین زانو زده‌اند و سربازان اسرائیلی مراقب آنها هستند.

گمان می‌رود این افراد در بیت لاهیا، در شمال نوار غزه دستگیر شده باشند.

به بی‌بی‌سی گفته شده است که تعدادی از این افراد بعدا آزاد شدند.

سخنگوی دولت اسرائیل در پاسخ به سوالی درباره این ویدئو، به بی‌بی‌سی گفت که افراد بازداشت‌شده همگی در سنین جنگی و نظامی بودند و «در مناطقی پیدا شدند که قرار بود غیرنظامیان هفته‌ها پیش آنجاها را ترک کرده باشند.»

در این ویدئو، ده‌ها مرد روی زمین در یک پیاده‌رو به صف شده‌اند و به نظر می‌رسد به آنها گفته شده است که کفش‌های خود را درآورند زیرا تعداد زیادی کفش روی خیابان پراکنده است. تعدادی سرباز و خودروهای زرهی مراقب آنها هستند.

تصاویر دیگری آنها را در حال انتقال با کامیون‌های نظامی نشان می‌دهد. در رسانه‌های اسرائیلی، این افراد به عنوان اعضای مسلح حماس گزارش شده‌اند که خود را تسلیم نیروهای اسرائیلی کرده‌اند.

تصویر دیگری – که هنوز توسط بی‌بی‌سی تایید نشده – مردانی را با چشم‌بند نشان می‌دهد که در یک گودال بزرگ شن که ظاهرا توسط بولدوزر ایجاد شده زانو زده‌اند.

ارتش اسرائیل مشخصا در مورد این تصاویر اظهار نظری نکرده، اما دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش روز پنجشنبه گفت که «نفرات ارتش و ماموران شین‌بت [سازمان اطلاعات داخلی اسرائیل] چند صد مظنون تروریست را بازداشت و بازجویی کردند.»

او گفت: «بسیاری از آنها طی ۲۴ ساعت گذشته خود را به نیروهای ما تسلیم کردند. اطلاعات به دست آمده از بازجویی از آنها در ادامه جنگ مورد استفاده قرار می‌گیرد.»

روز جمعه، ایلون لوی، سخنگوی دولت اسرائیل، به بی‌بی‌سی گفت که این افراد در جبالیا و شجاعیه در شمال غزه بازداشت شده‌اند. او این محل ها را «پایگاه‌ها و مراکز ثقل حماس» توصیف کرد.

آقای لوی گفت: «ما از مردانی در سن عملیات نظامی حرف می‌زنیم که در مناطقی پیدا شدند که قرار بود غیرنظامیان هفته‌ها پیش آنجاها را ترک کرده باشند.»

وی افزود که از آنها بازجویی خواهد شد تا «دریابیم که واقعا چه کسی تروریست حماس بوده و چه کسی نیست.»

وی تاکید کرد که این افراد در مناطقی پیدا شدند که نیروهای اسرائیلی در «نبرد نزدیک» با افراد حماس درگیر بوده‌اند. او گفت که آنها «عمدا خود را به صورت غیرنظامیان در آورده بودند» و از ساختمان‌های غیرنظامی دست به عملیات نظامی می‌زدند.

امروز بی‌بی‌سی با مردی گفت‌وگو کرده است که می‌گوید ۱۰ نفر از پسرعموهایش بخشی از گروهی بودند که روز پنجشنبه توسط ارتش اسرائیل در بیت لاهیا بازداشت شدند.

این مرد که به دلیل نگرانی‌های امنیتی خواسته نامش منتشر نشود به ایثار ایثار شلبی خبرنگار بی‌بی‌سی عربی گفته است که سربازان ارتش اسرائیل وارد منطقه شدند و با استفاده از بلندگو به مردها دستور دادند تا از خانه‌هایشان و مدارس آژانس امداد سازمان ملل خارج شوند.

او گفت که ارتش اسرائیل به زنان در منطقه دستور داد تا به بیمارستانی در آن نزدیکی بروند و بعدا تهدید کرد که اگر مردان از خانه‌هایشان بیرون نیایند به آنها شلیک خواهد کرد.

این مرد گفت که هفت تن از عموزاده‌هایش از آن زمان آزاد شده و به خانه بازگشته‌اند، اما افزود که از سرنوشت سه نفری که در بازداشت اسرائیل به سر می‌برند اطلاعی ندارد.

یکی از روزنامه نگاران معروف فلسطینی به نام ضیاء الکهلوت ، خبرنگار العربی الجدید، در میان بازداشت‌شدگان شناسایی شده است.

این پایگاه خبری عرب که به زبان انگلیسی نیز با نام «New Arab» مطلب منتشر می‌کند گفته که آقای الکهلوت همراه برادران، بستگان خود و «دیگر غیرنظامیان» به دست نیروهای اسرائیلی در بیت لاهیا بازداشت شد.

العربی الجدید آنچه را که نحوه «تحقیرآمیز» بازداشت آقای الکهلوت در روز پنجشنبه توصیف کرده محکوم کرده است.

بیانیه این نشریه افزوده که سربازان اسرائیلی این افراد را مجبور کردند تا لباس‌های خود را درآورند و «پس از دستگیری و قبل از انتقال به مکان‌های نامعلوم، مورد بازرسی‌های تهاجمی و رفتار تحقیرآمیز قرار دادند.»

این رسانه گفته است که «از جامعه بین‌المللی، مدافعان حقوق روزنامه‌نگاران و سازمان‌های ناظر و نهادهای حقوق بشر می‌خواهد که تجاوز مداوم» اسرائیل به روزنامه‌نگاران در این سرزمین را محکوم کنند.

بی‌بی‌سی از ارتش اسرائیل درباره گزارش بازداشت آقای الکهلوت سوال کرده است.

«کجا برویم؟»؛ با تشدید حملات اسرائیل هیچ جایی در غزه امن نیست

بلستیا العقاد خاطرات ویدئویی را از غزه ثبت می‌کند: پنهان شدن در خانه، تاریکی و اختناق از گردوغبار

منبع تصویر، PLESTIA ALAQAD

توضیح تصویر، بلستیا عقاد خاطرات ویدئویی‌اش را در غزه ثبت می‌کند: پنهان شدن در خانه، تاریکی و احساس خفگی از گرد و غبار

  • نویسنده, رشدی ابو العوف
  • شغل, بخش خبر بی‌بی‌سی، غزه

«کجا برویم؟ آیا در این محله که بسیار ساکت و زیبا بود، جای امنی باقی مانده است؟» ساکنان یک بلوک آپارتمانی در محله مجلل رمال با کنایه‌های شدید از من می‌پرسیدند.

من سخت‌ترین هفت ساعت عمرم را در این محله گذراندم. هواپیماهای جنگی اسرائیل موج دیگری از حملات هوایی را به تلافی حمله بی‌سابقه حماس به جنوب اسرائیل از نوار غزه در روز شنبه (۷ اکتبر) انجام دادند.

حملات اسرائیل همچنین به ده‌ها ساختمان مسکونی، دفاتر شرکت‌های مخابراتی، و ساختمان‌های دانشگاه اسلامی غزه خسارت زیادی وارد کرده است.

انفجارهای مهیب شب دوشنبه منطقه را می‌لرزاند. بچه‌ها فریاد می‌زدند و هیچکس لحظه‌ای چشم بر هم نگذاشت.

این شبی بود که ساکنان رمال، ثروتمندترین محله شهر غزه و معمولا ساکت‌ترین محله آن، مدتی طولانی فراموش نخواهند کرد.

با طلوع صبح روز سه‌شنبه، شدت حملات هوایی کم شد و مردم متوجه وسعت تخریب شدند. زیرساخت‌های محله‌های مجاور در جنوب‌ غرب به‌شدت آسیب دیده و اکثر جاده‌های منتهی به آن قطع شده بود.

با خودرو خود از آن اطراف رد ‌شدم. انگار که زلزله‌ای رخ داده بود. همه جا آوار، شیشه‌های شکسته و کابل‌های برق قطع شده بود. چنان ویران شده بودند که بعضی از ساختمان‌هایی که از کنارشان رد می‌شدم، قابل شناسایی نبودند.

محمد ابوکاس در حالی که دخترش، شهد، را در خیابان بغل کرده بود، به من گفت «همه چیزم را از دست دادم. آپارتمانم اینجا در این ساختمان بود، پنج فرزندم در آن زندگی می‌کردند. خواربار‌فروشی من در زیر ساختمان ویران شد.»

«کجا برویم؟ بی‌خانمان شدیم. دیگر نه سرپناهی داریم، نه کاری.»

«مگر خانه من و خواربارفروشی من هدف نظامی اسرائیل هستند؟»

محمد ابوکاس ارتش اسرائیل را متهم کرد که وقتی می‌گوید که غیرنظامیان را هدف قرار نمی‌دهد، دروغ می‌گوید.

وزارت بهداشت حماس در غزه گفته است که حدود ۳۰۰ نفر، که دو سوم‌شان غیرنظامی بودند، در حملات روز دوشنبه (۹ اکتبر) اسرائیل کشته شدند. این مرگبارترین روز در آنجا در چند سال گذشته بوده است.

دست‌کم ۱۵ نفر در اردوگاه پرجمعیت آوارگان جبالیه در شمال‌شرق شهر غزه در بعدازظهر دوشنبه کشته شدند.

ارتش اسرائیل اعلام کرد که خانه یکی از فرماندهان حماس را در جبالیه هدف قرار داده است. اما بسیاری از غیرنظامیان در یک بازار نزدیک یا در خانه‌های همسایه این فرمانده کشته شدند.

توضیح ویدئو، ویدئویی از بی‌بی‌سی از داخل اردوگاه آوارگان جبالیا پس از حمله هوایی اسرائیل

عمیق‌تر شدن بحران انسانی در غزه

به گفته وزارت بهداشت حماس در غزه، از روز شنبه تاکنون، ۹۰۰ نفر از جمله ۲۶۰ کودک کشته شده‌اند. شمار مجروحان هم ۴۵۰۰ نفر است.

بحران انسانی در این منطقه کوچک و پرجمعیت، که از پیش هم وخیم بود، عمیق‌تر شده است.

جمعیت ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار نفری غزه، پس از آن که دولت اسرائیل دستور محاصره کامل و قطع تمام منابع غزه را در پاسخ به حمله حماس صادر کرد، با کمبود مواد غذایی، سوخت، برق و آب مواجه شده‌اند.

حمله غیرمنتظره حماس در روز شنبه منجر به کشته شدن ۱۰۰۰ نفر در اسرائیل شد و حماس یا سایر گروه‌ها بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ نفر را گروگان گرفتند و به داخل غزه بردند.

وعد مغربی در حالی که به ساختمان ویران شده‌ای در کنار خانه‌اش در رمال نگاه می‌کرد گفت: «می‌توانید تصور کنید که ما در قرن بیست‌ویکم بدون برق یا آب زندگی می‌کنیم؟ پوشک نوزاد من تمام شده و فقط نصف شیشه شیر باقی مانده است.»

«آیا این فرزند من بود که به اسرائیل حمله کرد؟»

بیرون بزرگترین سوپرمارکت غزه، که برای اولین بار از روز شنبه باز شده بود، ده‌ها نفر مقابل یک در کوچک پشتی صف ایستاده بودند. آنها امیدوار بودند که هر آذوقه‌ای که می‌توانند بخرند؛ آنها نگران طولانی شدن درگیری بودند.

بیشتر سبزیجات و میوه‌ها در جنوب غزه کشت می‌شوند، و کمبود شدید سوخت به این معنی است که حمل‌ونقل آن‌ها به شمال این منطقه دشوارتر می‌شود.

سازمان ملل متحد می‌گوید ۲۰۰ هزار نفر در غزه خانه‌هایشان را، یا از ترس یا به دلیل ویران شدن آنها، ترک کرده‌اند

منبع تصویر، EPA

توضیح تصویر، سازمان ملل متحد می‌گوید ۲۰۰ هزار نفر در غزه خانه‌هایشان را، یا از ترس یا به دلیل ویران شدن آنها، ترک کرده‌اند

تاکنون هیچ گونه غذا یا سایر کالاهای ضروری از مصر، از زمان تسلط حماس بر این سرزمین در سال ۲۰۰۷، وارد غزه نشده است. مصر به دلایل امنیتی محاصره شدید غزه را همراه با اسرائیل حفظ کرده است.

مردم همچنین نتوانسته‌اند از طریق گذرگاه مرزی رفح با مصر از غزه بگریزند. به گفته وزارت کشور حماس در غزه، تنها ۴۰۰ نفر در روز اجازه ورود یا خروج از این گذرگاه را دارند؛ اما حملات هوایی اسرائیل در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه به دروازه ورودی آن در سمت فلسطینی اصابت کرد و منجر به توقف کامل عبورومرور شد.

این امر باعث شده است که بیشتر ۲۰۰ هزار نفری که خانه‌های خود را ترک کرده‌اند به مدارس تحت نظارت سازمان ملل در غزه پناه ببرند. بعضی‌ها از ترس گریخته‌اند؛ بعضی‌ها هم خانه‌هایشان در حملات هوایی ویران شده است.

بعضی از ساکنان غزه ترجیح می‌دهند در زیرزمین‌ها پناه بگیرند، اما در صورت فروریختن ساختمان بالای سرشان، خطر محبوس شدن در زیرزمین‌ها وجود دارد. دوشنبه شب تنها در یک زیرزمین حدود ۳۰ خانواده محبوس شدند.

محمد مغربی از ساکنان رمال گفت: «در جنگ‌های پیشین، این بخش از شهر پناهگاه امنی برای ساکنان مناطق هم مرز [با اسرائیل] بود.»

حملات دوشنبه شب اسرائیل نشان داد که دیگر هیچ جایی در غزه امن نیست.

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : BBC / العربیة