منع رفت‌وآمد در کرکوک لغو شد،
منع رفت‌وآمد در کرکوک لغو شد،
به گفته رئیس پلیس کرکوک، مقررات منع آمدوشد در این شهر در شمال عراق روز یکشنبه لغو شده است.

به گفته رئیس پلیس کرکوک، مقررات منع آمدوشد در این شهر در شمال عراق روز یکشنبه لغو شده است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، کاوه غریب، رئیس پلیس کرکوک، با اعلام رفع ممنوعیت رفت‌وآمد، گفت اوضاع در تمام شهر آرام است.

بنا بر آخرین گزارش‌ها، سخنگوی پلیس کرکوک گفته است در درگیری‌های شنبه (۲ سپتامبر-۱۱ شهریور) ، بین کردها از یک سو و ترکمن‌ها و عرب‌ها از سوی دیگر، چهار نفر کشته و ۱۵ نفر زخمی شده‌اند.

به گفته مسئولان درمانی کرکوک، سه نفر از کشته شدگان با گلوله جان خود را از دست داده‌اند. هنوز روشن نیست چه کسی به آنها شلیک کرده است.نها شلیک کرده است.

محمد شیاع سودانی، نخست‌وزیر عراق، کمیته‌ای را مامور تحقیق و بررسی این موضوع کرده است.

به گفته خبرنگار خبرگزاری فرانسه، نیروهای امنیتی برای فرونشاندن منازعه بین دو طرف درگیری مستقر و حائل شده‌اند و با شلیک هشدار سعی در متفرق کردن کردها کرده‌اند.

در باره دستگیرشدگان خبر رسمی منتشر نشده اما به گزارش سایت خبری کردستان ۲۴، نیروهای امنیتی برخی را دستگیر کرده‌اند.

از هفته گذشته تنش در این شهر چندقومیتی شدت گرفت، شهری یک و نیم میلیون نفری که بر سر اداره آن بین دولت مرکزی و دولت اقلیم کردستان عراق اختلاف هست.

پس از اینکه گزارش شد نخست وزیر عراق دستور داده ساختمانی که مقر فرماندهی عملیاتی مشترک عراق در کرکوک است به حزب دموکرات کردستان عراق برگردانده شود که پیش‌تر در آن مستقر بوده، ساکنان عرب و ترکمن کرکوک از دوشنبه پیش در نزدیکی این ساختمان تحصن کردند. ساکنان کرد کرکوک هم در واکنش سعی خود را به این ساختمان برسانند و از اینجا درگیری‌ها آغاز شد و شدت گرفت.

فرمانده کل امنیتی کرکوک به خبرگزاری فرانسه گفت این ساختمان اکنون «در کنترل ارتش عراق است و تحصن خاتمه یافته است.»

کرکوک

منبع تصویر، GETTY IMAGES

حزب دموکرات کردستان عراق و پیشمرگان کرد در سال ۲۰۱۴ کنترل شهر نفت‌خیز کرکوک را به دست گرفتند اما پس از برگزاری همه‌پرسی استقلال در کردستان عراق در سال ۲۰۱۷، دولت مرکزی با اعزام نیرو کنترل شهر را از آنها گرفت و فرماندهی نیروهای نظامی و امنیتی در ساختمان مورد مناقشه مستقر شد.

به گزارش سایت خبری روداو که اخبار کردستان عراق را پوشش می‌دهد، این ساختمان را حزب دموکرات کردستان عراق در سال ۲۰۱۲ با بودجه خودش ساخته بود.

روداو همچنین نوشت ساکنان ترکمن، عرب و نیروهای وابسته به شبه‌نظامیان شیعه حشد الشعبی، جاده کرکوک به اربیل (مرکز اقلیم کردستان عراق) را از هفته پیش مسدود کرده بودند که باعث مشکلات فراوانی برای مردم منطقه شده بود.

موضع ترکیه

در همین حال وزیر خارجه ترکیه در کنفرانس خبری در تهران پس از دیدار با حسین عبداللهیان وزیر خارجه ایران، کرکوک را «میهن اصلی ترکمن‌ها که یکی از عناصر پایه‌گذار عراق هستند» توصیف کرد و گفت آنکارا با نگرانی تحولات در این شهر را دنبال می‌کند.

هاکان فیدان گفت صلح و ثبات کرکوک، صلح و ثبات را در تمام عراق را تحت تاثیر قرار می‌دهد و از مقام‌های عراق خواست به حضور حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) در کرکوک که «در روزهای اخیر افزایش یافته است، هرچه زودتر پایان دهند.»

دولت ترکیه این حزب را گروه «تروریستی» می‌داند.

دعوت به آرامش

دیروز عبدالطیف رشید رئیس‌جمهور عراق در بیانیه‌ای خواستار این شد که «منافع مردم منطقه و ثبات کشور بر هر منفعت دیگری اولویت داده شود و دعوت به «گفتگوی سازنده» کرد.

بنا بر گزارش‌ها محمد سودانی تلفنی با مسعود بارزانی رهبر حزب دموکرات کردستان عراق صحبت کرده و هر دو تاکید کرده‌اند که تدابیری جدی را برای مقابله «با هر کسی که آرامش و ثبات کرکوک را مختل کند» در نظر گرفته‌اند.

نخست‌وزیر عراق با نچیروان ادریس بارزانی رئیس‌جمهور اقلیم کردستان عراق هم تلفنی صحبت کرده است.

مسرور بارزانی نخست‌وزیر اقلیم کردستان از نخست‌وزیر عراق خواسته بود تا شرایط «غیرقابل قبول» در کرکوک را هر چه زودتر تحت کنترل درآورد.

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، تهدید کرد حمله به گرو‌ه‌های کرد در عراق را از سرمی‌گیرد

سرلشکر باقری گفته در شمال عراق «گروه‌های تجزیه‌طلب مسلح حضور دارند» که به گفته او ناامنی‌هایی را در مرزهای ایران ایجاد می‌کنند

منبع تصویر، HAMSHAHRI

توضیح تصویر، سرلشکر باقری گفته در شمال عراق «گروه‌های تجزیه‌طلب مسلح حضور دارند» که به گفته او ناامنی‌هایی را در مرزهای ایران ایجاد می‌کنند

سرلشکر محمد باقری، رئیس ستادکل نیروهای مسلح ایران، گفته است که «اگر دولت عراق تا شهریورماه به تعهداتش در مورد گروهک‌های تروریستی در شمال عراق عمل نکند و این‌ها مسلح باقی بمانند، عملیات علیه این گروهک‌ها را با شدت بیشتری تکرار می‌کنیم».

اشاره آقای باقری به اردوگاه‌ها و پایگاه‌های گروه‌های کرد ایرانی است که همراه اعضای خود در اقلیم کردستان عراق حضور دارند.

او درهمایش سالانه فرماندهان نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که در مشهد برگزار شده، سخنرانی کرده است.

آقای باقری گفته «متأسفانه برخی از کشورهای همجوار درباره مسئولیت‌شان نسبت به مرز به‌درستی عمل نمی‌کنند؛ در شمال عراق گروه‌های تجزیه‌طلب مسلح حضور دارند که ناامنی‌هایی را در مرزهای ما ایجاد می‌کنند».

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران گفته «نیروی زمینی سپاه برای صیانت و حفظ امنیت کشور، عملیات‌های تأثیرگذار موشکی و پهپادی را علیه این گروه‌ها انجام داد و پس از این‌ که دولت عراق متعهد شد تا شهریور ماه این گروه‌ها را خلع‌سلاح و از اقدامات آنان ممانعت کند این عملیات متوقف شد».

جمهوری اسلامی ایران به طور پیوسته با حملات توپخانه ای، مواضع احزاب کرد مخالف خود را در اقلیم هدف قرار می‌دهد. پس از شروع اعتراضاتی که از شهریور ۱۴۰۱ به دلیل مرگ مهسا امینی در زمان بازداشت گشت ارشاد از استان کردستان ابتدا آغاز شد، ایران به شدت حملات خود افزود.

نقشه کردستان عراق

توافق امنیتی عراق و ایران با هدف تامین «امنیت مرزی»

گروه های کرد مخالف جمهوری اسلامی ایران در اقلیم کردستان عراق حضور دارند

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، گروه های کرد مخالف جمهوری اسلامی ایران در اقلیم کردستان عراق حضور دارندگروه های کرد مخالف جمهوری اسلامی ایران در اقلیم کردستان عراق حضور دارند

پایان پادکست

در تازه ترین اظهارات مقام های ایرانی در این باره، آقای باقری گفته «تا شهریورماه که زمان تعهد دولت عراق است، صبر می‌کنیم و امیدواریم که دولت عراق به مسئولیتش عمل کند، اما اگر این زمان بگذرد و این‌ها مسلح باقی بمانند و یا عملیاتی انجام دهند، قطعا عملیات‌های ما علیه این گروه‌ها با شدت بیشتر تکرار خواهد شد».

دفتر نخست‌وزیر عراق و شورای عالی امنیت ملی ایران اسفند سال گذشته خورشیدی در بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند که دو کشور توافقی را با هدف تامین «امنیت مرزی» امضا کرده‌اند.

اوایل ماه گذشته خورشیدی، قاسم اعرجی، مشاور امنیت ملی عراق، به تهران سفر کرده و با سرتیپ علی‌اکبر احمدیان، دبیر جدید شورای عالی امنیت ملی ایران دیدار کرده بود. رسانه‌های ایران گفته بودند که دو طرف در این دیدار درباره نحوه اجرای توافق‌نامه اخیر امنیتی ایران و عراق تبادل نظر کرده‌اند.

بر اساس گزارش‌ها، آقای احمدیان در آن ملاقات از عراق خواسته بود «هرچه سریع‌تر امنیت مرزهایش با ایران را تامین کند».

جمهوری اسلامی ایران احزاب کرد مخالف خود از جمله حزب آزادی کردستان، حزب دموکرات کردستان ایران و حزب کوموله کردستان را «تروریستی» می‌خواند و آنها را به همکاری با اسرائیل متهم کرده است.

حکومت ایران این احزاب را متهم کرده که در اعتراضات سراسری این کشور که که شهریور ۱۴۰۱ آغاز شد، نقش داشته‌اند.

از زمان امضای توافق‌نامه امنیتی با عراق که هدف اصلی آن محدود کردن فعالیت احزاب کرد ایران در اقلیم کردستان عراق است، دو طرف اختلافاتی درباره اجرای آن با هم داشته‌اند.

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : BBC