سه شنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ – ۰۴:۲۵
وزارت دفاع استرالیا با همکاری شرکت QinetiQ میخواهد مشابه کشورهایی مانند ایالاتمتحده، بریتانیا، روسیه و چین سلاحهای لیزری بسازد؛ البته یک تفاوت بزرگ میان آنها وجود دارد؛ درحالیکه کشورهای مختلف روی سلاحهای لیزری با امکان نابودکردن تهدیدات هوایی کار میکنند، استرالیا بهدنبال نابودکردن تانکهای زمینی است.
سلاحهای لیزری که تا به امروز بهعنوان نمونه اولیه توسعه پیدا کردهاند، میتوانند انواع تهدیدات هوایی را نابود کنند، اما تانک نسبت به آنها کاملاً متفاوت است. درحالحاضر قدرتمندترین لیزر، لیزر ۳۰۰ کیلوواتی شرکت آمریکایی لاکهید مارتین است که میتواند انواع پهپاد، راکت و حتی جنگندهها را از بین ببرد، اما این جنگافزارها زرهپوش نیستند و در برابر نفوذ لیزر آسیبپذیرند. در مقابل، تانکهای دهها تنی زرههای مختلفی دارند.مقابل، تانکهای دهها تنی زرههای مختلفی دارند.
تانکهای جنگی با چندین صفحه ضخیم پوشانده میشوند تا مقاومت بالایی داشته باشند. اگرچه جنس این صفحات معمولاً محرمانه است، اما در آنها از آلیاژهای فولاد، کامپوزیتها و سرامیکها استفاده میشود. این صفحات در برابر گرما، شلیک گلوله و نفوذ مقاومت بالایی از خودشان نشان میدهند، بنابراین نفوذ لیزر به آنها مخصوصاً در میدان نبرد فرایندی طولانی و زمانبر خواهد بود.
برای نفوذ به این صفحات، باید لیزرها در زمان کوتاهی، حجم بالایی انرژی را به یک نقطه منتقل کنند. این مقدار انرژی باعث افزایش دما در نقطه و درنهایت نفوذ لیزر به درون آنها میشود. بنابراین استرالیا روی لیزرهای حالت جامد کار میکند که قدرتمندتر از هر لیزر دیگری تا به امروز است.
توسعه این لیزرها بهمعنای ارتقای سایر بخشهای این جنگافزارها ازجمله منبع تغذیه، سیمپیچی، اجزای پرتاب لیزر، سیستم هدفگیری و لنزها میشود. بنابراین استرالیا تنها بودجه لیزر را تأمین نمیکند، بلکه هزینه ساخت تمام قطعات سیستم را بر عهده گرفته است. باید منتظر ماند و دید این کشور میتواند با لیزر، تانکها را در میدان نبرد نابود کند یا اینکه در این مسیر شکست میخورد.
گزارش کمسابقه وزارت دفاع استرالیا درباره توان نظامی این کشور: باید ۱۹ میلیارد دلار سلاح بخریم
بر اساس یک گزارش وزارت دفاع استرالیا، این کشور به دنبال افزایش تهدیدها از جانب چین تلاش برای خرید طیف بیشتری از موشکهای آمریکایی را سرعت میبخشد.
در این گزارش آمده است که که در «عصر موشکی» دیگر دورافتادگی جفرافیایی این کشور نمیتواند امنیت استرالیا را تضمین کند.
در این گزارش پیشنهاد شده دولت استرالیا ۱۹ میلیارد دلار برای امور دفاعی هزینه کند.
این گزارش ۱۱۰ صفحهای، بزرگترین مرور امور دفاعی و نظامی استرالیا از زمان جنگ جهانی دوم تا امروز است.
این گزارش در زمانی منتشر میشود که به دلیل مواضع اخیر چین در قبال تایوان، تنش در منطقه شرق آسیا و اقیانوسیه افزایش یافته است.
چین اخیر در دریای جنوبی چین، پایگاه نیروی دریایی احداث کرده که بر خلاف قوانین بینالمللی است.
در گزارش اخیر وزارت دفاع استرالیا آمده است: «پس از پایان جنگ جهانی دوم، آمادهسازی نظامی چین در میان تمام کشورهای جهان، بزرگترین و بلندپروازانهترین است. این آمادهسازی بدون شفافیت انجام شده و به کشورهای منطقه آسیا-اقیانوسیه درباره انگیزههای استراتژیک چین، اطمینان داده نشده است.
آنتونی آلبانیز، نخستوزیر استرالیا گفت که این گزارش، «آینده را شکل خواهد داد، قبل از آنکه آینده ما را شکل دهد».
ریچارد مالز، وزیر دفاع استرالیا نیز گفت که به این ترتیب این کشور تمرکز خود را از سلاحهای زرهی در روی زمین به «توانایی حمله دوربردتر با مهمات ساخت استرالیا» تغییر دهد.
او گفت: «ما به نیروهای دفاعی نیاز داریم که بتوانند در سناریوهای پیشبینی شده، موثر باشند.»
وزیر دفاع استرالیا گفت که دستیابی به «موشک های با دقت بالا» و با برد بیش از ۵۰۰ کیلومتر به ارتش «قدرت آتش و تحرک مورد نیاز در آینده» را میدهد.
اوکراین به سرعت در حال خرید سیستم دفاع موشکی « هیمارس» (با قابلیت تحرک بالا) است که اوکراین نیز از آن در روسیه استفاده کرده است.
آقای مارلز گفت که این بررسی همچنین بر اهمیت حفظ «قابلیت مستمر کشتیسازی در این کشور» تاکید دارد. ماه گذشته وزارت خارجه آمریکا با فروش ۲۲۰ موشک کروز به استرالیا طبق یک قرارداد ۸۹۵ میلیون دلاری موافقت کرد.
این موشکهای غیر هستهای میتواند توسط زیردریاییهای کلاس ویرجینیا که استرالیا آنها را بر اساس پیمان دفاعی آکوس با بریتنیا و آمریکا خریده است، مورد استفاده قرار گیرند.
چین: تجهیز استرالیا به زیردریایی سوخت اتمی نقض پیمان منع گسترش تسلیحات هستهای است
چین نسبت به توافق آمریکا، استرالیا و بریتانیا برای تولید مشترک نسل جدیدی از زیردریایی هستهای واکنش نشان داده و این سه کشور را به دامن زدن به مسابقه تسلیحاتی جدیدی متهم کرده است.
وزارت خارجه چین گفته است که توافق این سه کشور «نمود ذهنیت جنگ سرد» است و آنها را متهم کرده است که با انتقال اورانیوم غنی شده به یک قدرت غیرهستهای، پیمان منع گسترش تسلیحات هستهای را نقض کردهاند.
ونبین وانگ، سخنگوی وزارت خارجه چین در نشست خبری امروز خود گفت که جدیدترین بیانیه مشترک ایالات متحده، استرالیا و بریتانیا نشان میدهد که این سه کشور «مسیر اشتباه و خطرناکی را برای پیشبرد منافع ژئوپلیتیکی موردنظر خود انتخاب کرده و نگرانی جامعه بینالمللی در این زمینه را کاملا نادیده گرفتهاند.»
روز گذشته، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا و آنتونی آلبانیز، نخست وزیر استرالیا در یک نشست خبری مشترک در پایگاه نیروی دریایی آمریکا در سن دیهگو، کالیفرنیا، جدیدترین مرحله طرح اوکاس Aukus را اعلام کردند. این طرح که نام آن مخفف اسامی این سه کشور است برای تولید زیردریایی با سوخت اتمی برای استرالیا امضا شده است.
رهبران سه کشور گفتند که هدف از این توافق منظور مقابله با گسترش حضور نظامی تهاجمی چین در اقیانوس آرام گرفته است و استرالیا به زودی اولین زیردریایی سوخت اتمی خود را دریافت خواهد کرد. قرار است نیروی دریایی سلطنتی استرالیا هفت زیردریایی دیگر هم دریافت کند و به این ترتیب، تعداد زیردریاییهای آن به دوبرابر افزایش خواهد یافت.
موتور محرکه این نوع زیردریاییها با سوخت هستهای کار میکنند و برخلاف زیردریاییهای سوخت متعارف، نیاز به سوختگیری در فواصل زمانی کوتاه ندارد و میتواند برای مدت طولانیتری زیر آب بماند. این نوع زیردریایی لزوما به تسلیحات اتمی مجهز نیست و زیردریایی تحویلی به نیروی دریایی سلطنتی استرالیا تسلیحات اتمی ندارند.
به گفته مقامات سه کشور، پیمان منع گسترش تسلیحات هستهای کاربرد مواد هستهای برای مصارف غیرتسلیحاتی،مانند نیروی محرکه کشتی و زیردریایی را منع نکرده و نقل و انتقال این مواد نیازی به حضور و نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی نداد.
با اینهمه، هیئت نمایندگی چین در سازمان ملل در یک رشته توییت گفته است که توافق این سه کشور به وضوح ناقض پیمان منع گسترش است.
در این بیانیه آمده است که طرح اوکاس برای همکاری در تولید زیردریایی هستهای «اقدامی است که آشکارا که خطرات جدی اشاعه تسلیحات هستهای را به همراه دارد، نظام بینالمللی عدم اشاعه را تضعیف میکند، به مسابقات تسلیحاتی دامن میزند و به صلح و ثبات در منطقه لطمه وارد میآورد.»
هیئت نمایندگی چین گفته که «طنز تلخ اوکاس این است که دو کشور دارای سلاح هستهای که ادعا میکنند بالاترین ضوابط منع گسترش سلاحهای هستهای را رعایت میکنند، چندین تن اورانیوم غنی شده با خلوص مناسب برای تولید تسلیحات اتمی را به یک کشور غیراتمی منتقل میکنند و این اقدام آشکارا با هدف و مقصود پیمان منع گسترش در تناقض است.»
این هیئت گفته که «این رویکرد نمونه کامل معیارهای دوگانه است که قطعا به جایگاه و تاثیر نظام بینالمللی آسیب میزند» و افزوده است «ما از این سه کشور میخواهیم به تعهدات خود به عنوان امضاکنندگان پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی عمل کنند و به خواست جامعه بینالمللی پاسخ مثبت دهند.»
در مراسم روز گذشته در پایگاه پویینت لوما نیروی دریایی آمریکا برگزار شد، نخست وزیر بریتانیا گفت که توافق اوکاس متضمین آزادی و دسترسی آزادانه به اقیانوسها به عنوان منبع رفاه جهانی و «حفظ آزادی، صلح و امنیت برای نسل حاضر و نسلهای آتی» خواهد بود.
انتظار میرود این توافق باعث ایجاد چند هزار شغل جدید در کارخانههای کشتیسازی بریتانیا شود. بدنه و موتور این زیردریاییها عمدتا توسط کارخانههای بریتانیایی ساخته میشوند و ایالات متحده تامین کننده تجهیزات فناوری پیشرفته است که در اختیار دو کشور دیگر هم قرار میگیرد.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : اخبار اقتصادی