سفر سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه و هیأت همراهش از اولین دیدارهای رسمی است که به میزبانی کره شمالی از زمان پایان همهگیری کرونا انجام میشود.
با این حال روشن نیست که آیا این رخداد به معنای تغییر قوانین مرزی سختگیرانه کره شمالی است یا نه.
شماری از ناظران بر این باورند که این سفر نشان دهنده جایگاه کره شمالی برای مسکو و اهمیت روابط دیپلماتیک و نظامی دو کشور است.
آمریکا کره شمالی را متهم کرده که در جریان جنگ با اوکراین شمار زیادی گلوله توپ و راکت به روسیه فروخته است. روسیه و کره شمالی این اتهامات را رد میکنند.
کره شمالی که کشوری منزوی است، در اوایل سال ۲۰۲۰ با همهگیری کرونا مرزهای خود را بست. این اقدام روابط تجاری و دیپلماتیک این کشور را تحت تاثیر قرار داد.یپلماتیک این کشور را تحت تاثیر قرار داد.
کره شمالی حتی رفت و آمدهای تجاری و دیپلماتیک با روسیه و چین که شرکای اصلی اقتصادی و سیاسی این کشورند را ذیل این قوانین قرار داد.
پایان پادکست
در این دوره مناسبات تجاری و دیپلماتیک حتی واردات کالاهای ضروری مانند غذا و دارو قطع شد. این در حالی است که این کشور با مشکل تامین مواد غذایی مواجه بود که در پی تحریمهای بینالمللی و در چند سال گذشته با اتخاذ سیاست بستن مرزها در دوران کووید ابعاد تازهای به خود گرفت.
اخیرا تصاویری نیز از رفت و آمد بدون ماسک شهروندان این کشور منتشر شده است.
چین در پاییز ۱۹۵۰ برای حمایت از کره شمالی در جنگ با کره جنوبی به این کشور نیرو اعزام کرد. اتحاد جماهیر شوروی نیز در آن زمان از کره شمالی حمایت کرد.
پس از فروپاشی شوروی نیز روابط فدراسیون روسیه با کره شمالی دوستانه باقی ماند. به ویژه روابط پرتنش کره شمالی و آمریکا این نزدیکی را تشدید کرد.
اخیرا هم پس از آن که تراویس کینگ، سرباز آمریکایی به کره شمالی گریخت، واشنگتن در تلاش بود تا با گفتگو با پیونگ یانگ او را به آمریکا بازگرداند.
سخنگوی ارتش آمریکا تایید کرده است که تراویس کینگ از ژانویه ۲۰۲۱ سرباز دوم پیشاهنگ سوارهنظام ارتش آمریکا بوده است و چندین مدال و نشان افتخار از جمله مدال دفاع ملی آمریکا را دریافت کرده است.
به گفته یک مقام ارتش آمریکا، او اخیرا مدتی در یک بازداشتگاه در کره جنوبی بود و بعد از آزادی به پایگاه نظامی همفری در کره جنوبی منتقل شد.
او قرار بوده برای جدایی از ارتش، به آمریکا منتقل شود اما بعد از خداحافظی در گمرک با نیروهایی که او را اسکورت و همراهی میکردند از آنها جدا شده و سوار هواپیما نشد.
در عوض به شکلی، از ترمینال هوایی خود را به منطقه مرزی غیرنظامی بین دو کره رساند.
درباره برنامه موشکی و هسته ای کره شمالی چه میدانیم؟
آزمایش های موشکی اخیر کره شمالی نشان دهنده ادامه پیشرفت برنامه تسلیحاتی این کشور است. کره شمالی میگوید این برنامه برای دفاع در برابر حمله احتمالی آمریکا ضروری است.
یکی از این آزمایشها پرتاب یک موشک کروز در تاریخ ۱۳ سپتامبر بود که طبق اعلام رسانه دولتی کره شمالی، با بُرد ۱۵۰۰ کیلومتر قادر است بخش قابل توجهی از داخل خاک ژاپن را هدف قرار دهد.
در ماه ژانویه سال جاری میلادی-درست چند روز قبل از این که جو بایدن عهدهدار سمت ریاست جمهوری آمریکا شود- کره شمالی در جریان یک رژه نظامی از یک موشک بالستیک جدید که از زیردریایی پرتاب میشود رونمایی کرد و آن را “قدرتمندترین سلاح دنیا” خواند.
تواناییهای واقعی این موشک هنوز روشن نیست چون معلوم نیست مورد آزمایش قرار گرفته باشد.
علیرغم تحریمهای اقتصادی کره شمالی، این کشور توانسته در حد قابل توجهی زرادخانهاش را مدرنیزه کند.
موشکهایی که میتوانند آمریکا را هدف قرار دهند
در طول سال ۲۰۱۷، کره شمالی چندین موشک را آزمایش کرد که نشان دهنده پیشرفت سریع این کشور در زمینه فنآوری نظامی بود.
پایان پادکست
تصور میشود موشک هواسونگ-۱۲ با بُردی نزدیک به چهار هزار و ۵۰۰ کیلومتر قادر باشد به پایگاه های نظامی آمریکا در جزیره گوآم در اقیانوس آرام حمله کند.
بعداً موشک هواسونگ-۱۴ با بُرد ۸ هزار کیلومتر، توانایی بیشتر این موشک ها را نشان داد؛ اگر چه برخی مطالعات حاکی از این بود که چنانچه این موشک با حد اکثر برُد پرتاب شود می تواند تا ۱۰ هزار کیلومتر را هم بپیماید.
با یک چنین برُدی، پیونگیانگ می تواند برای اولین بار عملا موشکهای بالستیک قاره پیمایی داشته باشد که بتواند نیویورک را هدف قرار دهد.
سپس کره شمالی موشک های هواسونگ-۱۵ را آزمایش کرد که میگوید می تواند تا ارتفاع چهار هزار و ۵۰۰ کیلومتر بالا برود- یعنی ۱۰ برابر مسافت ایستگاه فضایی بینالمللی.
ولی در صورتی که این موشک در یک مسیر مسطح معمول پرتاب شود، حد اکثر بُردش ۱۳ هزار کیلومتر خواهد بود که در نتیجه سراسر قاره آمریکا را می تواند بپیماید.
در اکتبر سال ۲۰۲۰، کره شمالی موشک بالستیک جدیدش را معرفی کرد.
این موشک که هنوز آزمایش و نامگذاری نشده، مانند موشک هواسونگ-۱۵، یک موشک دو مرحله ای است که با سوخت مایع کار می کند ولی طول و قطر بیشتری دارد و احتمالا می تواند چند کلاهک هسته ای را حمل کند.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : BBC