در ادامه تهدیدها علیه خطوط اصلی کشتیرانی بهویژه در دریای سرخ و حملات شبهنظامیان حوثی وابسته به ایران به دهها کشتی تجاری که منجر به تشکیل یک ائتلاف بین المللی دریایی توسط ایالات متحده آمریکا شد سپاه پاسداران موضع چالشجویانه و تهدیدآمیز جدیدی را علیه این ائتلاف اتخاذ کرد.
در این رابطه حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، شنبه ۱۶ دی، گفت: «ما برای شکست نخوردن تلاش نمیکنیم، برای شکست دادن دشمنان قدرتسازی میکنیم.»
به گزارش رسانههای ایران، سلامی صبح شنبه ۱۶ دی، در مراسم الحاق ناو «ابومهدی المهندس» و ۱۰۰ شناور موشکانداز نیروی دریایی سپاه در بندرعباس گفت: «امروز در یک نبرد همهجانبه با دشمن رو به رو هستیم».
سلامی در این سخنرانی که از تلویزیون دولتی نیز پخش شد افزود: «نیروی دریایی باید ما بتواند به دشمن در هر نقطهای که ایستاده دست یابد و ایستایی در شعاعهای نزدیک و نیمه دور برای دشمن آسیب زاست و باید از این منطقه دور شود».
سلامی در سخنان خود مشخصا «نام دشمن» موردنظر را ذکر نکرد اما اظهاراتش در پی اعلام تشکیل ائتلاف دفاعی دریایی با نام «نگهبان شکوفایی» از سوی امریکا و موافقت ۲۲ کشور برای مشارکت در آن به منظور حفاظت از ناوبری تجاری در دریای سرخ بیان شده است.
نیروی دریایی آمریکا در خاورمیانه، پنجشنبه ۱۴ دی، اعلام کرد که یک قایق هدایت شونده حامل مواد منفجره حوثیها در دریای سرخ منفجر شد، اما کیلومترها از ناوگان آمریکایی فاصله داشت. یک فرمانده ناوگان خاطرنشان کرد که این قایق به اندازه کافی به هیچ کشتی نزدیک نبوده است که بتواند خسارت جانی یا مالی وارد کند. او در ادامه گفت که این یک حمله شبهنظامیان حوثی ناموفق بوده است.
پیشتر، نیروهای آمریکایی روز یکشنبه ۱۰ دی، دو موشک بالستیک ضدکشتی شلیک شده توسط حوثیها به سوی یک کشتی کانتینربر در دریای سرخ را چند ساعت پس از تلاش چهار قایق برای حمله به همان کشتی سرنگون کردند. این حمله باعث شد تا نیروهای آمریکایی در واکنشی تند به حوثی ها در دریا آتش گشوده و با غرق کردن سه قایق آنها ۱۰ شبهنظامی را بکشند.
دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا پیشتر تاکید کرده بود که حوثیها به دلیل حمله به کشتیها در دریای سرخ نباید منتظر هشدار دیگری از سوی آمریکا و متحدانش باشند.
پنتاگون نیز در حال توسعه طرحهای دقیق برای بازدارندگی حوثی ها از جمله اسکورت کشتیها و بمباران زمینی برجستهترین گزینهها هستند.
حوثیها از زمان آغاز جنگ در نوار غزه در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ میان گروههای فلسطینی و اسرائیل، دهها حمله را علیه کشتیهای تجاری عازم اسرائیل یا متعلق به اسرائیل انجام دادهاند
گزارش «سنتکام» درباره پرتاب ناموفق موشک کروز ایرانی توسط گروههای شبهنظامی عراقی
ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا: استفاده گروههای تروریستی از مهمات وارداتی از ایران در داخل عراق و سوریه، نیروهای ائتلاف بینالمللی و ساکنان محلی را به خطر میاندازد
در پی حمله غافلگیرانه روز پنجشنبه آمریکا به مقر حشد الشعبی در شرق بغداد که به کشته شدن دو فرمانده گروه شبهنظامی «النجباء» منجر شد، ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا «سنتکام» جمعه ۱۵ دی طی گزارشی اعلام کرد که پلیس عراق روز سوم ژانویه در استان بابل یک موشک کروز ساخت ایران که هنگام پرتاب، ناموفق عمل کرده است را کشف کرد.
در حساب کاربری «سنتکام» بر شبکه «ایکس» روز جمعه آمده است که «استفاده گروههای تروریستی از مهمات وارداتی از ایران در داخل عراق و سوریه، نیروهای ائتلاف بینالمللی مبارزه با داعش و ساکنان محلی را به خطر میاندازد».
ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا همچنین اعلام کرد که از تلاش نیروهای امنیتی عراق برای جلوگیری از تکرار وقوع چنین حملاتی در آینده تشکر میکند.
تصمیم بیبازگشت
این بیانیه سنتکام پس از آن منتشر میشود که دولت عراق جمعه درخواست خود مبنی بر ضرورت خروج نیروهای ائتلاف بینالمللی مبارزه با «داعش» از این کشور را تکرار کرد.
محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق طی حضور خود در مراسم چهارمین سالمرگ ابومهدی المهندس، نائب رئیس گروههای شبهنظامی حشد الشعبی که به همراه قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران در حمله پهپادی آمریکا در سوم ژانویه ۲۰۲۰ در اطراف فرودگاه بغداد کشته شده بود، گفت که دیگر توجیهی برای ادامه حضور ائتلاف بینالمللی در خاک عراق وجود ندارد.
السودانی تاکید کرد که دولت او زمانی را برای آغاز گفتوگوها از طریق یک کمیسیون دوجانبهای که برای این منظور تشکیل شده است، تعیین خواهد کرد.
نخستوزیر عراق همچنین تصمیم دولت خود برای اخراج نیروهای ائتلاف بینالمللی را غیرقابل بازگشت دانست.
دو منبع آگاه به «رویترز» گفتند که امعلومات جمعآوریشده توسط مسئولان اطلاعاتی آمریکایی نشان میدهد که شاخه «داعش» در افغانستان مسئول دو انفجار در شهر کرمان ایران بوده است.
یک منبع آگاه به «رویترز» گفته است: «اطلاعات واضح و غیرقابل انکار است.»
خبرگزاری «رویترز» به نقل از این دو منبع که نخواستند نامشان فاش شود، گزارش داد که «اطلاعات شامل رهگیریهای ارتباطی است.»
دو انفجار بزرگ عصر چهارشنبه ۱۳ دی(جدی) در مراسم چهارمین سالگرد کشتهشدن قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران در کرمان رخ داد که متعاقبا گروه «داعش» مسئولیت این انفجارها را برعهده گرفت.
بازداشت ۱۱ مظنون در ایران
از سویی وزارت اطلاعات ایران با صدور بیانیهای از شناسایی و بازداشت ۱۱ مظنون به ارتباط با انفجارهای کرمان خبر داد.
خبرگزاری صدا و سیمای ایران جمعه پانزدهم دی به نقل از بیانیه وزارت اطلاعات این کشور به بازداشت ۱۱ نفر به ظن ارتباط با انفجارهای کرمان اشاره کرد.
در بیانیه وزارت اطلاعات ایران گفته شده که «از دو تروریست معدوم انتحاری، یک نفر ملیت تاجیکستانی داشته و هویت تروریست دوم هنوز به صورت قطعی احراز نشده است».
در این بیانیه آمده است که «اقامتگاه مورد استفاده دو تروریست معدوم در حومه شهر کرمان شناسایی و نیز ۲ عنصر پشتیبانی و تأمین کننده اقامتگاه مذکور، شناسایی و بازداشت شدند».
در بیانیه دستگاه امنیتی ایران نیز آمده است که «۹ نفر از شبکه پشتیبانی و مرتبطین تروریستها» در شش استان این کشور شناسایی و دستگیر شدهاند.
رسانههای ایران جمعه گزارش دادند که شماری از مجروحان دو انفجار کرمان در پی وخامت حال آنها بر اثر شدت جراحات وارده جان باختند.
رئیس مرکز اطلاعرسانی سازمان اورژانس کشور نیز به نقل از سازمان پزشکی قانونی کشور به رسانههای ایران گفت که تاکنون «۸۹ نفر» در این حادثه کشته شدند.
حمله ائتلاف بینالمللی به مواضع شبهنظامیان ایران در دیرالزور سوریه
فراخوان آمریکا و فرانسه برای اجتناب از تشدید تنشها در لبنان و ایران
بلینکن :حملات شبهنظامیان حوثی به کشتیهای تجاری در دریای سرخ باید متوقف شود
وزارت خارجه آمریکا پنجشنبه ۱۴ دی گزارش داد که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده با کاترین کولونا، همتای فرانسوی خود درباره تلاش برای اتخاذ گامهایی بهمنظور جلوگیری از گسترش دامنه جنگ در خاورمیانه پس از حوادث اخیر در لبنان و ایران توافق کردند.
بنا به اعلام وزارت خارجه آمریکا بلینکن و کولونا درباره ضرورت اجتناب از گسترش جنگ غزه در منطقه خاورمیانه گفتوگو کردند.
در این مکالمه تلفنی بلینکن همچنین بر ضرورت توقف حملات شبهنظامیان حوثی به کشتیهای تجاری در دریای سرخ تاکید کرده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه مثیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که وزرای خارجه ایالات متحده و فرانسه طی تماسی تلفنی درباره «اهمیت اتخاذ تدابیر لازم برای جلوگیری از گسترش جنگ غزه و از جمله آن برداشتن گامهایی مثبت برای تنشزدایی در کرانه باختری و اجتناب از تشدید تنشها در لبنان و ایران» گفتوگو کردند.
ترور در الضاحیه جنوبی بیروت
این تماس تلفنی میان وزرای خارجه آمریکا و فرانسه ساعاتی پیش از آغاز تور خاورمیانهای بلینکن صورت گرفت.
سفر بلینکن به خاورمیانه در سایه تشدید نگرانیها از خطر گسترش دامنه جنگ غزه میان اسرائیل و حماس که سه ماه است ادامه دارد، انجام میشود.
امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه شامگاه سهشنبه و در پی کشته شدن صالح العاروری، نائب رئیس دفتر حماس در لبنان در یک حمله هوایی به دفتر این گروه فلسطینی در الضاحیه(حومه) جنوبی بیروت(پایگاه حزبالله در پایتخت لبنان)، از تلآویو خواسته بود که از هر گونه رفتار تنشآفرین و بهویژه در لبنان خودداری کند.
گروه حماس اسرائیل را به نقش داشتن در ترور العاروری متهم کرده و ضمن تعلیق مذاکرات درباره آتشبس و تبادل اسرا تهدید کرد که پاسخ آن حمله را قاطعانه خواهد داد.
ایالات متحده آمریکا پس از آن اعلام کرد که واشینگتن از حمله در بیروت که طی آن العاروری کشته شده، اطلاع قبلی نداشته است. در همین راستا یک مقام آمریکایی صالح العاروری را فردی «تروریست» و مرگ او را غیرتاسفآور دانست.
دو انفجار در ایران
اما در ایران وقوع دو انفجار در فاصله زمانی کوتاه در بعداز ظهر چهارشنبه ۱۳ دی در مراسم سالروز کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران و در نزدیکی قبر او در شهر کرمان به کشته و زخمی شدن تعدادی زیادی از شهروندان ایرانی منجر شد.
مقامات رسمی ایران تازهترین آمار دقیق آسیبدیدگان در حادثه انفجارهای کرمان را ۸۴ کشته و ۲۸۴ زخمی اعلام کردند.
شایان ذکر است که قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس ایران سوم ژانویه ۲۰۲۰ در حمله پهپادی ایالات متحده آمریکا در اطراف فرودگاه بغداد در عراق کشته شد.
اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران چهارشنبه طی اظهاراتی «عاملان اسرائیل و آمریکا» را به دست داشتن در انفجارهای کرمان متهم کرده و تهدید کرد:«روزی فراخواهد رسید که آمریکا بیشتر از امروز باید عواقب حمایت از اسرائیل را بپردازد».
پس از آن اما یک مقام آمریکایی که نخواسته نام او فاش شود درباره انفجارهای کرمان گفت:«شبیه به حملهای تروریستی است و اثر انگشتهای گروه «داعش» در آن وجود دارد».
گروههای شبهنظامی مسلح عراقی، شامگاه یکشنبه ۱۰ دی، پایگاه آمریکایی «الرمیلان» در استان «حسکه» شرق سوریه را هدف حملات خود قرار داد.
گروههای مسلح موسوم به «مقاومت اسلامی در عراق» اعلام کردند حمله به این پایگاه آمریکایی «در راستای رویکرد مقاومت در برابر اشغالگری آمریکا در عراق و منطقه» صورت گرفته است.
در بیانیه این گروهها آمده است که این حملات در پاسخ به کشتار اسرائیل علیه مردم غزه صورت گرفته است.
کشته شدن ۲۳ عضو از گروههای مسلح
این در حالی است که دیدبان حقوق بشر سوریه اعلام کرد، روز شنبه ۲۳ شبهنظامی از گروههای مسلح وابسته به ایران در حلمه هوایی اسرائیل به شرق سوریه کشته شدند.
پیشتر ۴ عضو از گروههای نیابتی ایران در شمال سوریه در حمله هوایی اسرائیل کشته شده بوند.
قابل ذکر است که پایگاههای آمریکایی در خاک عراق و سوریه از آغاز جنگ هفت اکتبر در نوار غزه، بیش از ۱۱۰ بار مورد حمله قرار گرفتند.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : العربیة