به گزارش «پولیتیکو»، کامرون، چهارشنبه 29 فروردین، در تلآویو به خبرنگاران گفت: «واضح است اسرائیلیها تصمیم به اقدام گرفتهاند. امیدواریم به گونهای عمل کنند که کمترین تشدید تنشها را به دنبال داشته باشد.»
وزیر خارجه بریتانیا همچنین خواستار اعمال تحریمهای هماهنگ، «روشن و بدون ابهام» از سوی کشورهای عضو «گروه 7» شد و از اسرائیل خواست «هوشمند و سختگیرانه» به ایران پاسخ دهد.
کامرون که به اسرائیل سفر کرده است، صبح چهارشنبه با اسحاق هرتزوگ، رئیسجمهوری این کشور دیدار کرد و قرار است با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر و یسرائیل کاتز، همتای اسرائیلی خود گفتوگو کند.
پس از حمله تلآویو به ساختمان کنسولگری تهران در دمشق، که منجر به کشتهشدن محمدرضا زاهدی از فرماندهان نیروی قدس سپاه پاسداران شد، تنش بیسابقه میان ایران و اسرائیل افزایش یافته است.
طی روزهای گذشته، محافل سیاسی و نظامی اسرائیل شاهد گفتوگوهای متعددی درباره ماهیت و زمان پاسخ به ایران بوده است. شماری از مقامهای اسرائیلی خواستار پاسخ مستقیم، فوری و بیدرنگ به ایران و شماری دیگر خواهان خویشتنداری تلآویو بودهاند.
منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
نتانیاهو بعد از دیدار با کامرون درباره واکنش به حمله ایران: «اسرائیل خود تصمیم میگیرد»
- نویسنده, جیمز لندل در بیت المقدس و شان سدون
- شغل, بیبیسی نیوز
بنیامین نتانیاهو به دیوید کامرون، وزیر خارجه بریتانیا، گفته است که اسرائیل در مورد چگونگی پاسخ دادن به حمله ایران «خود تصمیم خواهد گرفت.»
نخست وزیر اسرائیل در جریان گفتگوهایی که دولت بریتانیا امیدوار است به جلوگیری از تنش بیشتر کمک کند گفت که دولتش «هرچه ضروری باشد برای دفاع از خود» انجام خواهد داد.
آقای نتانیاهو مکررا وعده داده است که حمله بیسابقه موشکی و پهپادی ایران در روزهای پایان هفته را تلافی کند.
آقای کامرون به او گفت که هر گونه پاسخی باید «هوشمندانه» و محدود باشد.
او بعد از ملاقات با آقای نتانیاهو در بیت المقدس به خبرنگاران گفت به آنجا سفر کرده تا «همبستگی» بریتانیا با اسرائیل را بعد از حمله «وحشتناک» ایران نشان دهد.
او ادامه داد: «امیدوارم هر کاری اسرائیل میکند تا جای ممکن محدود و هدفمند و هوشمندانه باشد.»
«به نفع هیچ کس نیست که شاهد افزایش تنش باشیم و این چیزی است که به روشنی به همه کسانی که در اسرائیل با آنها صحبت کردهام گفتهام.»
بعد از این ملاقات، نخست وزیر اسرائیل، گفت: «میخواهم ابهامی باقی نماند – ما خود تصمیم خواهیم گرفت و کشور اسرائیل هرچه ضروری باشد برای دفاع از خود انجام خواهد داد.»
اظهارات آقای نتانیاهو این باور را در پایختهای غربی تقویت خواهد کرد که اسرائیل قصد اقدام علیه ایران را دارد و درخواست آنها برای خویشتنداری فقط تا حد معینی موثر خواهد بود.
اسرائیل کاملا از نگرانیها در اروپا و آمریکا درباره گسترش جنگ در منطقه آگاه است.
با این حال رهبران غربی ممکن است با این واقعیت به خود دلگرمی دهند که رهبران اسرائیل سعی دارند از حمایت دیپلماتیکی که بعد از حمله ایران از این کشور به وجود آمده بهرهبرداری کنند. حمله ایران با محکومیت بینالمللی و قول تحریمهای بیشتر علیه ایران مواجه شد.
امکان دارد که آقای نتانیاهو نخواهد این ائتلاف را با عملی تلافیجویانه که کل منطقه را به ورطه یک جنگ تمام عیار میکشاند از بین ببرد.
لرد کامرون یکی از چندین وزیر خارجه غربی است که انتظار میرود در روزهای آینده از اسرائیل دیدن کنند که بخشی از تلاشی دیپلماتیک برای جلوگیری از وقوع این سناریو است.
لرد کامرون پیش از دیدار با آقای نتانیاهو با اسحاق هرتزوگ، رئیس جمهور اسرائیل، و اسرائیل کاتز، وزیر خارجه این کشور، دیدار کرد.
وزیر خارجه بریتانیا همچنین از سرزمینهای تحت اشغال فلسطینی دیدن کرد تا با محمد مصطفی، نخست وزیر تشکیلات خودگردان، دیدار کند.
وزرای خارجه گروه ۷ درحال گرد آمدن در ایتالیا هستند، جایی که لرد کامرون برای اعمال تحریمهای هماهنگ علیه ایران تلاش خواهد کرد.
او پیشتر تهران را به «دست داشتن در حجم زیادی فعالیت شرورانه» در خاورمیانه متهم کرد و از سایر کشورها خواست تدابیری برای محدود کردن نفوذ ایران اتخاذ کنند.
آمریکا و اتحادیه اروپا درحال بررسی اعمال تحریمهای بیشتر هستند، و اسرائیل از متحدان خود خواسته است سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را یک سازمان تروریستی معرفی کنند.
ایران شنبه شب – ۱۳ آوریل – حدود ۳۵۰ پهپاد و موشک را در حملهای بیسابقه به سوی اسرائیل شلیک کرد که تقریبا همه آنها توسط سامانههای پدافند هوایی اسرائیل یا با کمک آمریکا، بریتانیا، فرانسه و اردن ساقط شد.
حمله ایران در واکنش به حمله روز اول آوریل در دمشق که به کشته شدن هفت عضو سپاه از جمله دو فرمانده آن منجر شد صورت گرفت. اسرائیل رسما مسئولیت آن حمله را نپذیرفته است، اما به تصور عمومی مسئول آن است.
ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا، سهشنبه شب با آقای نتانیاهو صحبت کرد و هشدار داد که «تشدید قابل توجه تنشها فقط به عمیقتر شدن بیثباتی در منطقه» منجر خواهد شد و افزود: «این لحظهای است که باید آرامش را حفظ کرد.»
لرد کامرون سعی خواهد کرد در این سفر درخواست آقای سوناک را تکرار کند و به رهبران این کشور برای دادن مجوز ورود کمکهای انساندوستانه بیشتر به غزه فشار آورد – اما این یک بندبازی حساس دیپلماتیک است.
وزیر خارجه بریتانیا نمیخواهد درحال درشتگویی با متحدی دیده شود که در معرض یک حمله بیسابقه به خاک خود بوده است.
به همین دلیل است که او همچنین از نیاز به آزادی گروگانها توسط حماس و اهمیت اعمال تحریمهای بیشتر بر ایران صحبت میکند.
حضور او در بیت المقدس (اورشلیم) نمایش حمایت و همبستگی است – اما همچنین تلاشی برای هشدار دادن به رهبران اسرائیل است که هرگونه افزایش قابل توجه تنش برخلاف منافع آنها و جهان خواهد بود.
افزایش نگرانی از «قریبالوقوع بودن» واکنش نظامی اسرائیل، ایران میگوید پاسخ فوری خواهد داد
در حالی که کشورهای غربی صراحتا از اسرائیل خواستهاند از واکنش نظامی که موجب تشدید تنش میان این کشور و ایران شود پرهیز کند، مقامهای اسرائیلی میگویند کابینه جنگ این کشور برای تصمیمگیری درباره نحوه پاسخگویی به حمله موشکی و پهپادی ایران ساعتها تشکیل جلسه داده و «معتقد به اقدامی با فاصله زمانی اندک از حمله ایران» است. در ایران هم مقامها تهدید کردهاند که در صورت حمله اسرائیل پاسخ آنها «فوری و ظرف چند ثانیه» خواهد بود.
انبیسی نوشته یک مقام اسرائیلی به این شبکه آمریکایی گفته در میان تصمیمگیران کشورش این باور وجود دارد که هرگونه پاسخی باید با فاصله زمانی اندک از حمله (ایران) صورت گیرد. به نوشته انبیسی این مقام اسرائیلی گفته گزینه های فراوان دیپلماتیک و نظامی در جلسه کابینه جنگ این کشور مورد بررسی قرار گرفته و نتیجه هر چه شود برای عملی کردن آن با «آمریکا هماهنگی خواهد شد».
این در حالی است که شب گذشته – یکشنبه – یک مقام ارشد دولت آمریکا به خبرنگاران گفت که جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا به بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفته است «در صورت تصمیم اسرائیل برای پاسخ نظامی به حمله ایران، نباید انتظار مشارکت آمریکا را داشته باشد.»
به گفته یک مقام ارشد کاخسفید آقای بایدن، در این گفتگو تاکید کرده که کابینه جنگ آقای نتانیاهو باید «استراتژیک و با مداقه کامل» درباره پاسخ تلافیجویانه خود فکر کند.
با وجود این، هرتزل هالِوی، رئیس ستاد ارتش اسرائیل، امروز در جریان بازدیدی از پایگاه هوایی نِواتیم – که مورد هدف چند موشک ایران قرار گرفته – به خبرنگاران گفت که حملات ایران «با پاسخ روبرو خواهد شد»
او که بعد از نشست کابینه جنگ اسرائیل سخن میگفت تصریح کرد که اسرائیل درحال بررسی گامهای بعدی خود است.
رئیس ستاد ارتش اسرائیل افزوده: «پرتاب این همه موشک، موشک کروز، و پهپاد به سوی خاک اسرائیل با پاسخ روبرو خواهد شد».
در همین حال در تهران، معاون سیاسی وزارت خارجه ایران هشدار داده که در صورت حمله اسرائیل، واکنش ایران «فوری» خواهد بود.
علی باقری کنی در اظهاراتی که حساب کاربری دولت ایران در شبکه ایکس منتشر کرده میگوید: (اسرائیلیها) دیگر ۱۲ روز وقت نخواهند داشت و سرعت پاسخ ایران کمتر از چند ثانیه خواهد بود».
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران، هم هشدار داده واکنش اسرائیل، «پاسخ بسیار شدیدتری» به دنبال خواهد داشت. ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران هم روز دوشنبه گفت که کشورهای غربی باید «از خویشتنداری ایران» در ماههای اخیر قدردانی کنند.
این اظهارات در حالی نگرانی از ادامه تنش نظامی میان ایران و اسرائیل را بالا برده که امروز وزیر خارجه آمریکا در واشنگتن گفت ایالات متحده به دنبال افزایش تنش با تهران نیست اما از اسرائیل دفاع خواهد کرد.
گفتگوی وزیر خارجه آمریکا یا معاون نخست وزیر عراق که به واشنگتن سفر کرده است، یکی از رایزنیهای متعدد آنتونی بلینکن طی دو روز گذشته است که طی ان واشنگتن سعی دارد ضمن جلوگیری از گسترش دامنه جنگ اسرائیل-غزه به سایر نقاط خاورمیانه، بر مواضع کاخ سفید در دفاع از اسرائیل تاکید کند و ائتلافی جهانی علیه حمله موشکی و پهپادی ایران به این کشور تشکیل دهد.
تلاش کشورهای اروپایی برای مهار تنش همزمان با محکوم کردن حمله ایران
ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا عصر دوشنبه در پارلمان این کشور ایران را متهم کرد که به دنبال «بحران آفرینی در خاورمیانه» است و همزمان نخستوزیر ایتالیا از تمایل کشورش برای تحریم هر کشوری که علیه اسرائیل اقدام کند، گفته است.
آقای سوناک عصر دوشنبه در برابر نمایندگان پارلمان بریتانیا تایید کرد که این کشور در سرنگونی پهپادهای ایرانی که به سوی اسرائیل میرفتند مشارکت داشته و حمله موشکی و پهپادی سپاه را «تنش افزایی خطرناک» ایران خواند.
نخستوزیر بریتانیا همچنین از توافق سران گروه ۷ برای اتخاذ «اقدامات بیشتر» در مقابله با حمله ایران خبر داد و گفت که به زودی با بنیامین نتانیاهو، همتای اسرائیلی خود تماس خواهد گرفت.
آقای سوناک همچنین خواستار خویشتنداری ایران و اسرائیل، آتشبس فوری در غزه، گسترش کمکها به جنگزدگان در غزه و همچنین آزادی گروگانهای باقی مانده در دست حماس شده است.
پیش از این هم وزرای خارجه آلمان و بریتانیا از «پیروزی» اسرائیل در دفاع و «شکست مضاعف» ایران در حمله، از تلآویو خواستند که از اقدام تلافیجویانه خودداری کند. روسیه و چین در مقابل دو طرف را به خویشتنداری دعوت کردهاند.
بعد از آلمان، فرانسه و جمهوری چک، بلژیک هم روز دوشنبه سفیر ایران در این کشور را احضار کرد.
حاجا لحبیب، وزیر خارجه بلژیک گفته «ما از همه طرفها میخواهیم حداکثر خویشتنداری را نشان دهند. باید از تشدید بحران در منطقه جلوگیری کنیم.»
در روسیه، دیمیتری پسکوف سخنگوی دولت روسیه گفته تشدید بیشتر تنش «به نفع کسی نیست» و مسکو معتقد است که همه اختلافات باید از «راههای دیپلماتیک» حل و فصل شود.
در اظهاراتی دیگر، آنالنا بائربوک وزیر امور خارجه آلمان در موضعی متفاوت گفت «پیروزی دفاعی» اسرائیل بر ایران باید با «ابزار دیپلماتیک» تضمین شود و از طرفین خواست از تشدید درگیریها جلوگیری کند.
خانم بائربوک همچنین افزود: «اسرائیل به لطف پدافند هوایی قوی خود و تلاشهای آمریکا، بریتانیا و کشورهای عربی در زمینه دفاعی پیروز شده است.»
او گفت که روز یکشنبه با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران صحبت کرده و به وضوح درباره افزایش بیشتر درگیریها به او هشدار داده است.
پیشتر امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه گفت که هر چه در توان دارد انجام خواهد داد تا اسرائیل را «متقاعد کند با پاسخ به حمله ایران، تنش را تشدید نکند.»
ایران شنبه شب صدها پهپاد و موشک را در پاسخ به حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در سوریه به سمت اسرائیل پرتاب کرد.
ارتش اسرائیل مجروح شدن چند سرباز خود در داخل خاک لبنان را تایید کرد
در تحولی دیگر، ارتش اسرائیل تایید کرده که چند نیروی نظامی این کشور شب گذشته «در داخل خاک لبنان» مجروح شدهاند.
ارتش اسرائیل پیشتر محل زخمی شدن ۴ سرباز خود را «مناطق مرزی» شمال این کشور با لبنان گزارش کرده بود اما اکنون میگوید این سربازان شب گذشته در پی انفجاری که داخل خاک لبنان روی داده مجروح شدهاند.
حزب الله لبنان مدعی شده پس از ورود سربازان اسرائیلی به داخل خاک لبنان دستگاههای انفجاری را منفجر کرده است.
کامرون: حمله ایران به اسرائیل شکست مضاعفی بود
دیوید کامرون، وزیر خارجه بریتانیا هم در اظهارات مشابهی از اسرائیل خواست دست به حمله تلافیجویانه نزند و گفت «اقدام تهران تقریبا یک شکست کامل بود.»
آقای کامرون امروز در گفتگو با شبکه اسکای نیوز گفت: «اگر صبح امروز در اسرائیل نشسته باشید، به درستی فکر میکنید که ما محقیم پاسخ دهیم و این کار را هم میکنند. اما ما اصرار داریم که نباید تنش تشدید شود.»
با این حال، وزیر خارجه بریتانیا در پاسخ به خبرنگاری گفت که اگر به ساختمان دیپلماتیک بریتانیا حمله ای مشابه آنچه به کنسولگری ایران در دمشق شد، صورت می گرفت، این کشور حتما پاسخ میداد. هر چند پس از این پاسخ تلاش کرد تصریح کند که ابعاد پاسخ ایران – شلیک ۳۰۰ پرتابه – بسیار بزرگ بوده هر چند این حمله خسارات جزیی در پی داشته است.
او در پاسخ به این سوال که اگر اسرائیل اقدام تلافیجویانه بزرگی علیه ایران انجام دهد، چه پیامدی خواهد داشت، گفت: «در هر اقدامی، همیشه خطر اشتباه محاسباتی وجود دارد.»
وزیر خارجه بریتانیا در ادامه گفت به عنوان مثال، ایران در حملات خود به اسرائیل «بهشدت دچار اشتباه محاسباتی شدهاست.»
او گفت که با وزیر خارجه ایران صحبت کرده و حسین امیرعبداللهیان، مدعی است که این «حداقل کاری بود که میتوانستند انجام دهند.»
آقای کامرون میگوید که به وضوح، مقامهای ایران امیدوار بودند که مناطق بیشتری را در اسرائیل با موشکها و پهپادهای خود هدف قرار دهند.
وزرای خارجه آلمان و بریتانیا در حالی از «موفقیت» اسرائیل و «شکست مضاعف» ایران خبر میدهند که ایران میگوید در عملیاتی که آن را «وعده صادق» نامیده است، موشکهایش «با موفقیت» به مواضع مورد نظر اصابت کرده و از جمله پایگاه هوایی نواتیم در صحرای نگب (نقب) هدف قرار گرفته است.
اما اسرائیل میگوید که این پایگاه آسیب جزئی دیده است و تقریبا از مجموع ۳۰۰ پهپادی و موشک بالستیک و کروزی که ایران شکلیک کرد، ۹۹ درصد رهگیری و خنثی شد.
بریتانیا و فرانسه از جمله کشورهایی بودند که در کنار فرانسه تلاش کردند تا حمله ایران به اسرائیل را که شب شنبه آغاز شده بود خنثی کنند.
امروز وزیر خارجه بریتانیا در ادامه گفتگوی خود با اسکای گفت «تمرکز باید بر توافق آتش بس در غزه باقی بماند.»
«از بسیاری جهات، این یک شکست مضاعف برای ایران بوده است. حمله تقریباً یک شکست کامل بود، و آنها به دنیا نشان دادند که نفوذ اهریمنی در منطقه دارند و آماده انجام چنین کاری هستند. به همین خاطر ما امیدواریم چنین اتفاقی به وقوع نپیوندد و پاسخ تلافی جویانهای در کار نباشد.»
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : BBC