پرتاب ماهواره‌بر ایرانی با سوخت جامد به فضا
پرتاب ماهواره‌بر ایرانی با سوخت جامد به فضا
پرتاب ماهواره‌بر ایرانی با سوخت جامد به فضا در بحبوحه نگرانی غرب از تسری این فناوری به حوزه موشکی

به گزارش  جمهوری خراسان از خبرهای جهانی و ایران :

رسانه‌های داخلی ایران از «پرتاب موفقیت‌آمیز» ماهواره تحقیقاتی «چمران 1» به فضا، و در مدار زمین قرار گرفتن آن خبر داده‌اند. خبرگزاری دولتی «ایرنا»، صبح شنبه، از پرتاب این ماهواره توسط موشک ماهواره‌بر «قائم 100» و قرار گرفتن در مدار 550 کیلومتری زمین خبر داد و مدعی شد سیگنال‌هایی از این ماهواره دریافت شده است.

ماموریت این ماهواره «تحقیقاتی»، «تست سیستم‌های سخت افزاری و نرم افزاری برای اثبات فناوری مانور مداری در ارتفاع و فاز» اعلام شده است.

خبرگزاری دولتی ایران در گزارشی، «گروه فضایی صنایع الکترونیک ایران» (صا ایران) با همکاری «پژوهش‌گاه هوافضا» و شرکت‌های خصوصی دانش بنیان طراحی را سازنده این ماهواره اعلام کرده است.

صنایع الکترونیک ایران متعلق به وزارت دفاع ، از سال 1387 در فهرست تحریم‌های وزارت خزانه‌داری آمریکا، به دلیل مشارکت در برنامه‌های اتمی مشکوک و صنایع موشکی قرار دارد.

پژوهشگاه هوافضای ایران نیز که رسما به وزارت علوم ایران تعلق دارد ولی در عمل پروژه‌های مشترک با سازمان «هوافضای سپاه پاسداران» انجام می‌دهد، از سال 1398 توسط آمریکا تحریم شده است.

حسن سالاریه، رئیس سازمان فضایی ایران پیش‌تر اعلام کرده بود که 14 ماهواره در نوبت پرتاب قرار دارد و 30 ماهواره نیز در مرحله ساخت است.

دولت ایران تاکنون چند ماهواره به فضا پرتاب کرده است. برخی از آن‌ها پس از مدت کوتاهی مانند ماهواره امید که بهمن 87 پرتاب شد، سقوط کرده‌اند و برخی مانند ماهواره پیام در دی 97 در مرحله پرتاب نابود شده‌اند.

آخرین پرتاب‌های ماهواره‌ای ایران در دی و بهمن سال گذشته انجام شده بود. سپاه پاسداران در 30 دی اعلام کرد که با موشک ماهواره‌بر قائم 100، ماهواره ثریا را در مدار قرار داده است. سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان با اعلام اینکه سپاه پاسداران برای این منظور از موشک قاره‌پیما استفاده کرده، این اقدام را نقض قطعنامه‌های سازمان ملل درباره فعالیت‌های موشکی ایران خواندند و محکوم کردند.

 ماهواره‌ای را به فضا فرستاده است. این در حالی است که کشورهای غربی نگران هستند که این قبیل پرتاب‌ها ممکن است به پیشبرد قابلیت‌های موشک‌های بالستیک تهران کمک کند.

به گزارش رسانه‌های ایران، ماهواره تحقیقاتی «چمران – ۱» توسط گروه فضایی صنایع الکترونیک ایران (صاایران) با همکاری و مشارکت پژوهشگاه هوافضا و شرکت‌های خصوصی دانش‌بنیان طراحی و ساخته شده است.

این دومین بار است که ایران یک ماهواره را با موشک ماهواره‌بر ساخت داخل در مدار زمین قرار می‌دهد. رسانه‌های ایران در ماه ژانویه نیز گزارش داده بودند که  ماهواره ثریا  با همین ماهواره‌بر به مدار ۷۵۰ کیلومتری پرتاب شد.

ایران این پرتاب را موفقیت‌آمیز توصیف کرده است؛ با این حال، هنوز هیچ تایید مستقلی در مورد موفقیت آن وجود ندارد.

بعداً رسانه های ایرانی تصاویری را منتشر کردند که نشان می‌داد این موشک از یک پرتابگر سیار به فضا برخاست. این ویدئو نشان می‌دهد که این پرتاب در تاسیسات سپاه پاسداران در حومه شهر شاهرود، تقریباً در ۳۵۰ کیلومتری شرق تهران انجام شده است.

پرتاب این ماهواره در بحبوحه تشدید تنش‌ها در خاورمیانه بر سر جنگ جاری اسرائیل و حماس در نوار غزه انجام ‌شد که در طی آن، تهران یک حمله موشکی پهپادی بی سابقه ای به اسرائیل انجام داد.انجام داد.

به طور همزمان، ایران به غنی‌سازی اورانیوم با درجه‌ای از خلوص نزدیک به سطح تسلیحاتی ادامه می‌دهد و نگرانی‌هایی را در میان کارشناسان منع اشاعه در مورد برنامه تهران ایجاد کرده است.

ماهواره‌بر قائم و نگرانی غرب

ایران موشک مورد استفاده برای حمل ماهواره تحقیقاتی «چمران – ۱» را «قائم-۱۰۰» عنوان کرد. قائم در زبان فارسی به معنای راست قامت است. به گفته رسانه‌های دولتی، موشک «قائم-۱۰۰» با سوخت جامد کار می‌کند و ماهواره ۶۰ کیلوگرمی «چمران-۱» را در ارتفاع ۵۵۰ کیلومتری در مدار زمین قرار داده است.

وزارت امور خارجه و ارتش آمریکا هنوز اظهارنظری درباره پرتاب این موشک از سوی ایران نکرده‌اند.

ایالات متحده پیش از این گفته بود که پرتاب ماهواره‌های ایران ناقض قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل است و از تهران خواسته است که هیچ گونه فعالیتی در حوزه موشک‌های بالستیک با قابلیت حمل سلاح هسته‌ای انجام ندهد. تحریم‌های سازمان ملل مرتبط با برنامه موشکی بالستیک ایران اکتبر گذشته منقضی شد.

در نوبت قبلی، تروئیکای اروپایی [بریتانیا،‌ فرانسه و آلمان] پرتاب موشک قائم را نشانه بی‌توجهی ایران به نگرانی‌های جامعه جهانی و اقدام خلاف جهت قطعنامه‌های سازمان ملل در خصوص توسعه برنامه‌های موشکی در این کشور قلمداد و محکوم کرده‌ بودند.

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : العربیهٔ ، یورو نیوز