ور کریستیانو رونالدو با تیم النصر در تهران، چنان زیاد بود که روی متن بازی مهم پرسپولیس-النصر هم اثرگذار بود. پرسپولیس که پیش از این در آخرین بازی خود در لیگ قهرمانان آسیا مغلوب الهلال شده بود، این بار در نخستین بازی مرحله گروهی باید با تیمی بازی میکرد که چندین بازیکن آن فصل گذشته در لیگ قهرمانان اروپا بازی کرده بودند.
از مارسلو بروزویچ گرفته که چند ماه قبل در فینال لیگ قهرمانان اروپا مقابل منچسترسیتی نامش در فهرست تیم اینتر قرار داشت، تا سادیو مانه که پس از دو بازی برای لیورپول در فینال لیگ قهرمانان اروپا، فصل گذشته با بایرن مونیخ در این مسابقات حضور داشت. و البته خوان لاپورت، مدافعی که فصل گذشته همراه با باشگاه منچسترسیتی، قهرمان لیگ قهرمانان اروپا شده بود.
تمام این نکات نشان میداد که یحیی گلمحمدی برای بازی مقابل النصر، باید برنامهریزی ویژهای داشته باشد، به خصوص برای مهار کریستیانو رونالدو که در ۵ بازی ابتدایی فصل لیگ عربستان، ۷ گل زده بود.
عمری به جای زاهدی؛ تصمیم ویژه یحیی
گلمحمدی مثل اغلب بازیهای چند سال اخیر پرسپولیس، آرایش ۲-۴-۴ را برای تیمش انتخاب کرده بود. اما نکته مهم این بود که این بار در خط حمله خبری از مهاجم کلاسیک نبود.این بار در خط حمله خبری از مهاجم کلاسیک نبود.
وحید امیری که به دلیل دوندگی زیاد و قدرت پرس کردن مداوم مدافعان حریف، در بازیهای بزرگ از سوی گلمحمدی به عنوان مهاجم به کار گرفته میشود، این بار هم یکی از دو مهاجم پرسپولیس بود اما حضور محمد عمری در کنار امیری، یک غافلگیری بزرگ بود.
البته دلیل این تصمیم مشخص بود. شهاب زاهدی تنها مهاجم کلاسیک پرسپولیس، در هفتههای گذشته نمایش ضعیفی داشت و گلمحمدی تصمیم گرفت یک بال سرعتی یعنی عمری را جایگزین زاهدی کند، بلکه هنر امیری و عمری در دریبلینگ و کارهای ترکیبی در فضاهای کوچک، خط دفاع النصر را تحت فشار قرار دهد.
علیرضا بیرانوند هم که به بازی رسیده بود، در دروازه قرار داشت و جلوتر از او ترکیب ۴ نفره آشنای دانیال اسماعیلیفر، محمد کنعانیزادگان، مرتضی پورعلیگنجی و علی نعمتی بازی میکردند.
ترکیب ۴ نفره خط میانی هم متشکل از محمد سرلک، مسعود ریگی، سعید صادقی و مهدی ترابی بود.
ترکیب النصر هم نکته غافلگیرکننده خاصی نداشت. لوئیس کاسترو، سرمربی پرتغالی النصر، مثل بازیهای قبلی از سیستم ۱-۳-۲-۴ استفاده میکرد. سلطان الغنام، عبدالله العمری، لاپورت و قاسم النخلی چهار مدافع النصر بودند که سه تا از این بازیکنان عربستانی بودند.
عبدالله الخیبری کنار بروزوویچ در قلب خط میانی بازی میکرد و در خط سوم مانه، اوتاویو و عبدالرحمن غریب حضور داشتند و جلوتر از اینها رونالدو بازی میکرد.
برنامه تاکتیکی برای مهار رونالدو
پایان پادکست
آنچه در دقایق ابتدایی به چشم میآمد، از یک سو مالکیت بالای توپ از سوی بازیکنان النصر و کنترل بازی به خصوص توسط دو هافبک میانی این تیم یعنی بروزوویچ و الخیبری و از سوی دیگر کیفیت پایین زمین ورزشگاه آزادی بود؛ چیزی که بارها بازیکنان دو تیم را در کنترل توپ و حرکت با آن دچار مشکل کرد و البته منجر به مصدومیت یکی از بازیکنان مهم پرسپولیس هم شد.
ترابی که در دقیقه ۶ با توپ در حال حرکت بود، پایش در حال حرکت تغییر جهت داد واز ناحیه مچ پا چنان آسیب دید که نتوانست به بازی ادامه بدهد و از زمین خارج شد. گلمحمدی در واکنش به این اتفاق، مجبور شد نقشه خود را خیلی زود تغییر دهد و زاهدی را به میدان بفرستد.
با این تعویض زاهدی در مرکز خط حمله قرار گرفت و امیری به سمت چپ خط میانی رفت.
در نیمه اول النصر اغلب حملات خود را از سمت راست طراحی میکرد؛ منقطهای که با حضور غنام و مانه، در حملات بسیار فعال و موثر بود.
رونالدو تا دقایق میانی نیمه اول به ندرت توپ را لمس کرد و به ندرت هم در جریان بازی دیده میشد. گلمحمدی برای مهار رونالدو، هیچ بازیکنی را مسئول مهار نفر به نفر او نکرده بود اما از مدافعان میانی و دو هافبک میانی خود خواسته بود که هر جا رونالدو به توپ نزدیک میشود، به سرعت، با فشار و اصطلاحا با حالت «پیشبینی و قطع توپ» عمل کنند و زودتر از او به توپ برسند و اجازه ندهند رونالدو توپ را بگیرد و با آن به سوی دروازه پرسپولیس بچرخد.
مهمترین صحنه از این شکل مهار رونالدو را در دقیقه ۱۸ دیدیم؛ زمانی که نزدیک محوطه جریمه پرسپولیس، رونالدو به سمت توپ حرکت کرد تا پاس تک ضربی را به غریب بدهد اما کنعانیزادگان از پشت سعی کرد توپ را ابتدا لمس کند و این صحنه منجر به مصدومیت رونالدو و کنعانیزادگان و توقف بازی برای چند دقیقه شد.
رونالدو سرانجام در دقیقه ۲۱ یکی از نخستین ضربات خود را به توپ زد؛ در این صحنه همکاری مانه و غنام از سمت راست و ارسال توپ به داخل محوطه جریمه، فرصت باز کردن دروازه را به رونالدو داد اما ضربه سر او از فاصله تقریبا ۴ متری دروازه را بیرانوند مهار کرد.
این یک شانس بزرگ برای گلزنی و مهمترین صحنه بازی تا آن لحظه بود که رونالدو آن را از دست داد.
مهار نیروهای کناری، به جای مقابله با رونالدو
در ادامه نیمه اول هرچند النصر همچنان در حفظ توپ موفق بود اما به ندرت موفق به خلق موقعیت گل می شد.
در این نیمه یک صحنه مهم دیگر هم ایجاد شد؛ کارت زرد سرلک به دلیل لیز خوردن روی زمینی که کیفیت مطلوب نداشت و کارت زردی که به دلیل لمس توپ با دست، گرفت تا از حمله النصر جلوگیری کند.
نیمه اول درحالی بدون گل به پایان رسید که مشخص بود رونالدو پس از چند بازی پرفشار در لیگ عربستان و حضور ۹۰ دقیقه ای در بازی اخیر النصر در لیگ عربستان، چندان آماده نبود و به ندرت روی جریان بازیسازی تیمش اثرگذار بود.
درواقع مشخص بود که نیروهای دفاعی پرسپولیس بیش از آنکه روی مهار رونالدو تمرکز کنند، باید حملات ترکیبی النصر در سمت راست و چپ را مهار کنند و مانع ارسال نهایی مانه و قریب و غنام برای رونالدو شوند. یعنی پیشگیری از رسیدن رونالدو به توپ، به جای مهار مستقیم این ستاره پرتغالی.
کارت قرمز غافلگیرکننده سرلک
با شروع نیمه دوم مشخص بود که گلمحمدی تازه برنامه تسلط بر بازی را شروع کرده و روی خستگی رونالدو و ستارگان دیگر النصر حساب کرده است.
تا دقیقه ۵۲ که نقطه عطف بازی اتفاق افتاد، پرسپولیس بر جریان کار در نیمه دوم مسلط بود اما در این لحظه سرلک بیاحتیاطی کرد و روی رونالدو که در نیمه خودی پشت به دروازه پرسپولیس صاحب توپ شده بود، خطای شدیدی مرتکب شد و کارت زرد دوم را گرفت.
در این صحنه سرلک تاکتیک طراحی شده از سوی گل محمدی یعنی فشار شدید روی رونالدو و تلاش برای ممانعت از چرخیدن او رو به دروازه پرسپولیس را انجام داد اما این کار را با بی احتیاطی انجام داد و از زمین اخراج شد.
با یادآوری اینکه کارت زرد اول سرلک به دلیل بی کیفیتی زمین بازی بود، پرسپولیس یک تعویض اجباری و یک کارت قرمز را به این دلیل تجربه کرد و عملا برای ادامه بازی کارش سخت شد، آن هم در شرایطی که به نظر می رسید النصر در موقعیت ۱۱ به ۱۱ اصلا کار آسانی برای باز کردن دروازه پرسپولیس و پیروز شدن در تهران ندارد.
رونالدو در سایه حملات از کنارهها
پس از اخراج سرلک، النصر هوشمندانه در نیمه زمین پرسپولیس به حفظ توپ و پاسهای عرضی رو آورد تا پرسپولیس را در نیمه خودش دور از توپ نگه دارد.
جالب اینکه حتی در این موقعیت هم رونالدو به ندرت موفق به برتری در نبردهای یک مقابل یک با مدافعان پرسپولیس میشد و همچنان مهمترین سلاحهای هجومی النصر دو مدافع کناری این تیم بودند که نفوذهای خوبی از راست وچپ انجام میدادند.
النصر با اصرار به حفظ توپ در نیمه زمین پرسپولیس ۱۰ دقیقه پس از اخراج سرلک، روی حرکتی ترکیبی از سمت چپ و ضربه نهایی قریب به گل رسید؛ گلی که کار را برای پرسپولیس بسیار دشوار کرد.
ابرستاره یک دریبل هم نزد
۱۰ دقیقه پس از این گل، سرانجام نفوذهای طولی از کانالهای کناری نتیجه داد و این بار محمد قاسم النخلی، مدافع چپ النصر، دروازه پرسپولیس را برای دومین بار باز کرد.
کاملا مشخص بود که حملات موثر النصر با مدافعان کناری سریع و تکنیکیاش میتواند برای پرسپولیس ایجاد خطر کند.
رونالدو که تا دقیقه ۸۹ در زمین بود، عملا شب آرامی را سپری کرد.
او فقط یک ضربه در چارچوب زد، ۲۷ بار توپ را لمس کرد و البته جدیت ویژه بازیکنان پرسپولیس برای مهار او، باعث شد رونالدو کارت قرمز سرلک را رقم بزند که اثر ویژه در سرنوشت بازی داشت.
درواقع هرچند ستاره پرتغالی نمایش خوبی نداشت اما تمرکز ویژه بازیکنان پرسپولیس روی مهار او و کارت قرمز سرلک، عملا اثرگذاری رونالدو روی سرنوشت بازی و پیروزی النصر را به دنبال داشت.
نکته جالب دیگر اینکه رونالدو در جریان بازی ۲ بار اقدام به دریبل زدن کرد و هر دو بار در این کار ناموفق بود.
به این ترتیب رونالدو بدون حتی یک دریبل موفق و با ۱۲ پاس موفق از مجموع ۱۷ پاس، بازی در تهران را به پایان رساند و عملا بازیکنان پرسپولیس در مهار او موفق بودند.
پایان شب آرام کریستیانو با پیروزی
این بازی احتمالا پیام تاکتیکی ویژهای برای گلمحمدی داشت: این که در بازی برگشت با النصر در عربستان، نباید تمرکز و وسواس ویژهای روی مهار رونالدو در کار باشد و بهتر است برنامههای ویژهای برای نفوذهای طولی و حرکات ترکیبی النصریها از کانالهای کناری با محوریت غنام و النخلی طراحی شود.
داستان حضور رونالدو در تهران، با نمایش ۸۹ دقیقهای آرام او و البته پیروزی النصر به پایان رسید.
بسیاری از تماشاگران بازی منتظر درخشش فوق ستاره پرتغالی بودند اما ستارگان اصلی النصر در تهران، غنام و النخلی، دو بازیکن عربستانی النصر، بودند که از تمرکز ویژه نیروهای دفاعی پرسپولیس روی مهار مانه و اوتاویو و رونالدو استفاده کردند و اغلب حملات موثر النصر را طراحی کردند.
لیگ قهرمانان آسیا؛ پرسپولیس ده نفره به النصر باخت
بازی پرسپولیس و النصر از هفته نخست مرحله گروهی لیگ قهرمانان فوتبال آسیا با نتیجه دو بر صفر به نفع تیم عربستانی تمام شد. هر دو گل النصر در نیمه دوم و پس از اخراج میلاد سرلک به ثمر رسید.
یحیی گلمحمدی از این بازیکنان در ترکیب اصلی استفاده کرد: علیرضا بیرانوند، محمدحسین کنعانیزادگان، دانیال اسماعیلی فر، مرتضی پورعلی گنجی، علی نعمتی، میلاد سرلک، مسعود ریگی، مهدی ترابی، سعید صادقی، محمد عمری و وحید امیری.
نکته ویژه این ترکیب حضور علیرضا بیرانوند، دروازهبان ملیپوش پرسپولیس، است که گفته میشد شاید به دلیل مصدومیت در بازی دوستانه تیم ملی ایران مقابل بلغارستان این مسابقه را از دست بدهد.
لوئیس کاسترو، سرمربی پرتغالی النصر هم بازی را با این ترکیب آغاز کرد: نواف العقیدی، سلطان الغنام، عبدالله العمری، لاپورت، عبدالله الخبیری، محمد قاسم، اوتاویو، مارسلو بروزوویچ، عبدالرحمن غریب، سادیو مانه و کریستینانو رونالدو.
به این ترتیب سادیو مانه، ستاره سابق لیورپول و بایرن مونیخ و کریستیانو رونالدو، فوق ستاره فوتبال جهان، از ابتدا مقابل نماینده فوتبال ایران در لیگ قهرمانان فوتبال آسیا به زمین رفتند
.
بازی برای پرسپولیس با مصدومیت مهدی ترابی آغاز شد و هنوز ۶ دقیقه از بازی نگذشته بود که یکی از برجستهترین چهرههای تهاجمی پرسپولیس مچ پایش پیچ خورد و جای خود را به شهاب زاهدی داد.
اولین فرصت جدی بازی در نیمه اول در دقیقه ۲۰ بازی بود که بیرانوند ضربه سر رونالدو را که از داخل محوطه شش قدم نواخته شده بود، مهار کرد.
پایان پادکست
بازی در این نیمه با حملات النصر همراه بود و این تیم در دقیقه ۳۵ یک بار هم توسط اوتاویو موفق به باز کردن دروازه پرسپولیس شد که داور گل را آفساید اعلام کرد. در ادامه این بازی هم تلاش بازیکنان دو تیم برای رسیدن به گل ناکام ماند و بازیکنان بدون زدن گل راهی رختکن شدند.
دو تیم بدون تغییر نیمه دوم را آغاز کردند و در حالی که به نظر میرسید پرسپولیس در این نیمه نمایش متعادلتری داشته باشد، میلاد سرلک به دلیل خطا روی رونالدو در دقیقه ۵۳ بازی کارت زرد دوم را گرفت و اخراج شد.
پرسپولیس در ادامه برای حفظ نتیجه تلاش کرد اما النصر که در این دقاقیق برتری محسوسی هم نسبت به میزبانش نداشت، با گل دقیقه ۶۲ عبدالرحمن غریب جلو افتاد.
در حالی که پرسپولیس آمده میشد که سروش رفیعی و امید عالیشاه را وارد زمین کند، النصر ده دقیقه بعد از گل نخست، بار دیگر دروازه حریف را باز کرد. محمد قاسم در دقیقه ۷۲ از گوشه محوطه جریمه پرسپولیس نفوذ کرد و توپ را با پای چپ به طاق دروازه بیرانوند دوخت.
دو تیم در ادامه صاحب موقعیت خاصی نشدند و بازی با همین نتیجه به پایان رسید.
کریستیانو رونالدو بعد از بازی در پستی در اینستاگرام نوشت: «امروز یک پیروزی عالی داشتیم! با تشکر ویژه از همه طرفداران و همه مردم ایران که این بازدید را برای ما خیلی جذاب کردند. چه استقبال گرمی!».
در دیگر بازی این گروه نیز استقلال تاجیکستان در خانه مقابل الدحیل قطر به تساوی بدون گل رسید. به این ترتیب در پایان روز اول النصر به صدر گروه رفت و پرسپولیس در قعر قرار گرفت.
حاشیههای رونالدو
با ورود رونالدو به ایران، جمعیت زیادی از طرفدارانش که در مسیر او حاضر شده بودند با دنبال کردن اتوبوس به سمت هتل اسپیناس و بالا رفتن از محوطه اطراف هتل، خودشان را به محل اقامت تیم النصر رساندند و وارد هتل و بعضی اتاقهای آن شدند که باعث وارد شدن خساراتی به محوطه و ساختمان هتل شد.
گروهی به این رفتار هواداران رونالدو انتقاد کردند، اما برخی دیگر نیز گفتند که رفتار مردم با چهرههای سرشناس در سایر نقاط دنیا هم تقریبا همین گونه است. شماری نیز معتقد بودند که رفتار جمهوری اسلامی در منزوی کردن ایران و عدم حضور چهرههای سرشانس در این کشور، دلیل اصلی واکنش احساساتی شماری از ایرانیان است.
گذشته از این دو رفتار دیگر رونالدو نیز با واکنشهای زیادی در شبکههای اجتماعی روبرو شد.
نخستین ماجرا در مورد پسر بچهای بود که تصویر گریان او که گفته بود از کرج به تهران آمده و نتوانسته با رونالدو دیدار کند، منتشر شد. ساعتی بعد از انتشار این تصاویر و در شب قبل از بازی، رونالدو با این کودک که نامش آدرین بود، دیدار کرد و یک پیراهن امضا شده خود را به او هدیه داد.
مورد دوم تصاویر ستاره پرتغالی با با فاطمه حمامی بود. خانم حمامی دختر هنرمندی است که دارای معلولیت است، او با پاهایش از چهره افراد به نام نقاشی میکشد و در اینستاگرام خود منتشر میکند. او همیشه آرزوی دیدار رونالدو را داشت و چندی پیش دو پرتره از او نقاشی کرده بود. او قبل از بازی النصر با پرسپولیس به آرزویش رسید و تصاویر رونالدو که با او دیدار کرد و سرش را بوسید با واکنش مثبت کاربران شبکههای اجتماعی روبرو شد.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : BBC