تصاویری که به تازگی توسط وزارت دفاع اوکراین منتشر شده است، پهپادهایی را نشان میدهد که در ارتفاع پایین پرواز میکنند و همزمان ذراتی از آتش و در واقع فلز مذاب را روی مواضع تحت کنترل روسیه در مناطق جنگلی میریزند.
این ماده آتشزا که ترمیت نام دارد، مخلوط سفید و داغی از پودر فلز آلومینیوم و اکسید آهن است که دمایی معادل ۲۲۰۰ درجه سانتیگراد ایجاد میکند.
این حرارت میتواند به سرعت درختان و پوشش گیاهی را بسوزاند و علاوه بر توان صدمه زدن به جان سربازان روسی، مخفیگاه آنان و محل استتار تجهیزات و ادوات آنها را آشکار سازد.
هنگامی که هواپیمای بدون سرنشین شروع به پاشیدن ترمیت میکند، این ماده شبیه به آتشی از دهان اژدها بیرون میآید و محوطه زیرین خود را میسوزاند.
تیپ ۶۰ مکانیزه اوکراین در پستی نوشت: «پهپادهای تهاجمی بالهای انتقامجویی ما هستند که مستقیماً از آسمان آتش میآورند!»
این پست اضافه کرده است: «آنها به یک تهدید واقعی برای دشمن تبدیل میشوند و مواضع آنها را با دقتی میسوزانند که هیچ سلاح دیگری نتوانسته به چنین دقتی دست پیدا کند.»
نیکلاس دراموند، تحلیلگر صنایع دفاعی و افسر سابق ارتش بریتانیا، با بیان اینکه هدف این سلاحها بیشتر رعبافکنی است گفت: «استفاده از پهپاد برای ریختن آتش روی مواضع حریف کاملاً نوآورانه است، هرچند استفاده از آن به این شکل بیشتر روانی خواهد بود تا فیزیکی.».
وی اضافه کرد:«این در واقع نه یک سلاح جدید، بلکه قابلیتی خاص است که میتواند ایجاد وحشت کند.»
آقای دراموند با اشاره به اینکه ترمیت میتواند فشار را بر روی سربازان دشمن حفظ کند گفت: «ما مواردی را دیدهایم که نیروهای روسی پس از آنکه با هواپیماهای بدون سرنشین متعدد مورد حمله قرار گرفتند، مواضع خود را ترک کردند. هرچه اوکراین بیشتر بتواند ترس از پهپادها را القا کند، شانس موفقیتش بیشتر خواهد بود.»
در جنگ جهانی دوم هم آلمان و هم متفقین از بمبهای هوایی ترمیت استفاده میکردند. این نیروها همچنین این ماده را برای از کار انداختن توپخانههای دشمن در مناطق تصرف شده به خدمت میگرفتند، به این نحو که ترمیت را درون محفظه و لوله توپ قرار میدادند و سلاح را اینگونه از داخل ذوب میکردند.
اوکراین پیش از این از ترمیت پرتابشده از هواپیماهای بدون سرنشین برای از کار انداختن دائمی تانکهای روسی استفاده کرده بود.
ترمیت یکی از انواع جنگافزارهای آتشزا است و انواع دیگر آن شامل ناپالم و فسفر سفید میشود. دفتر خلع سلاح سازمان ملل متحد میگوید سلاحهای آتشزا میتوانند باعث تخریب گسترده و آسیبهای زیست محیطی شوند.
شوند.
در یک گزارش منتشره توسط این سازمان آمده است: «پیشبینی و مهار آتشهایی که توسط خود جنگافزار ایجاد شده یا توسط آن مشتعل میشود، دشوار است.»
طبق قوانین بینالمللی ترمیت برای نبردهای نظامی ممنوع نیست، اما استفاده از آن برای اهداف غیرنظامی به دلیل اثرات وحشتناکی که میتواند بر بدن انسان داشته باشد ممنوع است.
ترمیت میتواند سوختگیهای درجه چهارم یا پنجم ایجاد کند که حتی بر فرض جان به در بردن فرد مصدوم، زخمهای فیزیکی و روانی بر روی او تا سالیان دراز باقی خواهد ماند.
روسیه در فوریه ۲۰۲۲ به اوکراین حمله کرد. هرچند فشار اولیه مسکو برای تسخیر کییف عقب زده شد، با این حال دو طرف از بیش از دو سال پیش بدین سو عمدتا در مناطق شرقی و جنوبی اوکراین درگیر یک جنگی فرسایشی با هم شدهاند.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : یورو نیوز ، ایندپندینت