خبرگزاری رویترز به نقل از چهار منبع مطلع ایرانی و یک دیپلمات آگاه گزارش داد چین از جمهوری اسلامی خواسته است برای جلوگیری از حملههای حوثیها به خطوط کشتیرانی در دریای سرخ همکاری کند چون در غیر این صورت روابط تجاریاش با چین آسیب خواهد دید.
منابع ایرانی به رویترز گفتند بحثها درباره حملههای حوثیها در چند نشست اخیر مقامهای دو کشور در تهران و پکن مطرح شده است.
یکی از مقامهای ایرانی به رویترز گفت: «چین میگوید اگر منافعش به هر شکلی آسیب ببیند، بر تجارتش با ایران تاثیر خواهد داشت. در نتیجه تهران باید به حوثیها بگوید خویشتنداری کنند.»
به گفته چهار منبع مطلع ایرانی، مقامهای چینی در عین حال درباره چگونگی تاثیر حملههای حوثیها بر تجارت تهران و پکن اظهار نظر یا تهدید مشخصی مطرح نکردهاند.
این چهار منبع همچنین گفتند مشخص نیست جمهوری اسلامی بخواهد درباره مذاکراتش با چین در این زمینه اقدامی انجام دهد.
منابع ایرانی تاکید کردند چین در عین حال به وضوح مشخص کرده اگر هر کشتی مرتبط با این کشور هدف حمله قرار بگیرد یا منافعش آسیب ببیند، پکن به شدت از تهران ناامید خواهد شد.
وزارت امور خارجه چین در پاسخ به پرسش رویترز درباره این گزارش گفت چین حامی کشورهای خاورمیانه و خواستار تقویت امنیت، ثبات و رفاه منطقه است و از تلاشها برای حل مسایل امنیتی منطقه حمایت میکند.
مقامی از وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی برای پاسخ به پیگیری رویترز در دسترس نبوده است.
به گفته یک مقام ارشد آمریکایی، واشینگتن از چین خواسته بود تا در ارتباط با حملههای حوثیها بر جمهوری اسلامی اعمال نفوذ کند و این خواستهها در دیدارهای ماه جاری وزیر امور خارجه و مشاور امنیت ملی آمریکا با مقامهای ارشد چین مطرح شده بود.
یک مقام ارشد ایرانی گفت اگرچه مقامهای چینی در دیدار با مقامهای ایران نگرانی خود را درباره حملههای حوثیها مطرح کردهاند اما به تقاضای آمریکا اشارهای نکردهاند.
وزیر امور خارجه چین روز ۲۴ دی ماه بدون نام آوردن از حوثیها و جمهوری اسلامی، خواستار توقف حملهها به خطوط کشتیرانی غیرنظامی در دریای سرخ شده بود.
محمد عبدالسلام، سخنگوی حوثیها، پنجشنبه پنجم بهمن گفت جمهوری اسلامی تا کنون درباره خواست چین برای توقف حملهها، پیامی به این گروه منتقل نکرده است.
حملههای حوثیها به خطوط کشتیرانی علاوه بر مختل کردن تردد کشتیهای تجاری، هزینههای حمل و نقل و بیمه را نیز افزایش داده است.
طی یک دهه اخیر، چین بزرگترین شریک تجاری جمهوری اسلامی بوده و تنها در سال گذشته، پالایشگاههای چینی بیش از ۹۰ درصد صادرات نفت خام ایران را خریداری کردند. با این حال نفت ایران تنها ۱۰ درصد واردات نفت چین را تشکیل میدهد و چین گزینههای فراوانی از تامینکنندگان نفت را برای جایگزین کردن آنها با ایران در اختیار دارد.
از زمان آغاز جنگ غزه، حوثیهای یمن بارها منافع آمریکا و اسرائیل و کشتیهای بینالمللی را در منطقه هدف قرار دادهاند.
رهبران این گروه شبهنظامی متحد حکومت ایران اعلام کردهاند این حملات در حمایت از مردم فلسطین صورت میگیرند.
به دنبال شدت گرفتن حملات حوثیها در هفتههای گذشته، ایالات متحده یک نیروی دریایی چندملیتی را به منظور محافظت از کشتیهای تجاری در دریای سرخ شکل داد. ۲۴ کشور از جمله بریتانیا، بحرین، کانادا، هلند، فرانسه، یونان، استرالیا، نروژ و مجمعالجزایر سیشل به این ائتلاف پیوستهاند.
واشینگتن از چین برای متوقف کردن حملات حوثیها در دریای سرخ کمک طلبید
مشاور امنیت ملی آمریکا از وزیر خارجه چین خواست که پکن از نفوذ خود بر ایران را برای متوقف کردن حملات حوثیها علیه کشتیرانی در دریای سرخ بهکار گیرد
به گزارش خبرگزاری فرانسه، یک مقام ارشد کاخ سفید، شنبه 7 بهمن، اعلام کرد که ایالات متحده آمریکا از چین درخواست کمک کرده تا «نفوذ» خود بر ایران را برای «متوقف کردن» حملات حوثیها به کشتیها در دریای سرخ بهکار گیرد.
این مقام ارشد کاخ سفید با بیان اینکه جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، این مساله را در جریان مذاکراتی که به تازگی در بانکوک با وانگ یی، وزیر خارجه چین انجام داده، مطرح کرده است، افزود:«پکن به ما اطلاع داد که این موضوع را با ایران در میان خواهد گذاشت، اما ما در واقع آنچه اتفاق میافتد را میبینیم و به نظر میرسد که این حملات ادامه دارد.»
در همین راستا، خبرگزاری «رویترز» به نقل از یک مقام ارشد در دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، گزارش داد که سالیوان، وانگ یی، وزیر خارجه چین، را تحت فشار گذاشته تا نفوذ پکن را برای کمک به جلوگیری از پشتیبانی ایران از گروه حوثی بهکار گیرد.
این مقام آمریکایی با بیان اینکه پکن به واشینگتن گفته است که این مسئله را با تهران در میان میگذارد، افزود: «ایالات متحده منتظر آن است تا بداند که آیا چین این کار را انجام میدهد یا خیر و اینکه این ارتباطگیری تا چه میزان تاثیرگذار خواهد بود».
گفتنی است که دیدارهای دو روزه دیپلماتهای بلندپایه آمریکایی و چینی در بانکوک، پایتخت تایلند انجام شد.
بهدنبال حمله شبهنظامیان حوثی به یک نفتکش بریتانیایی در خلیج عدن که باعث آتش گرفتن آن شد، نیروهای آمریکایی در سحرگاه شنبه با انجام حملاتی یک پایگاه حوثیها را در یمن هدف قرار دادند.
ایالات متحده، همچنین یک موشک بالستیک ضدکشتی را که از «مناطق تحت کنترل حوثیها در یمن» به سمت یک کشتی نظامی آمریکایی در خلیج عدن شلیک شده بود، سرنگون کرد.
نزدیک به دو ماه است که حوثیها به کشتیرانی تجاری در دریای سرخ، خلیج عدن و دریای عرب حمله میکنند.
در تلاش برای ایجاد بازدارندگی در برابر حملات و تهدیدهای حوثیهای مورد حمایت ایران در یمن و بهمنظور حفاظت از کشتیرانی و دفاع از آزادی دریانوردی در آبراه استراتژیک دریای سرخ که شریان تجارت جهانی از آن عبور میکند، علاوه بر ایجاد ائتلاف چندملیتی «پاسداری از رفاه»، نیروهای آمریکایی و بریتانیایی با انجام سلسله حملاتی پایگاههای نظامی حوثیها را در استانهای یمن بمباران کردند.
وزیر خارجه ایران: درباره یمن به آمریکاییها هشدار جدی دادیم
در پی حملات مکرر آمریکا و بریتانیا به مواضع حوثیها در یمن، حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران در اظهاراتی گفت که به واشینگتن «هشدار» داده است.
امیرعبداللهیان، دوشنبه دوم بهمن، در جریان سفر به نیویورک در پاسخ به سوال خبرنگاران تاکید کرد: «حملات آمریکا و بریتانیا به یمن، صلح و امنیت را تهدید میکند و یک اشتباه راهبردی است.»
او گفت: «ما به آمریکایی پیام و هشدار جدی دادیم، اقدامی که آمریکا و بریتانیا به طور مشترک انجام دادند و به مناطقی در یمن حمله کردند، تهدید صلح و امنیت در منطقه است. تشدید دامنه جنگ است.»
وزیر خارجه ایران تاکید کرد، در همان ساعاتی که آمریکا و بریتانیا حملاتی علیه یمن انجام دادند، تصاویر ماهوارهای نشان میدهد که حدود 230 کشتی تجاری و نفتی در دریای سرخ در حال حرکت بوده؛ این به این معناست که پیام یمنیها را به خوبی دریافت کردهاند که صرفاً کشتیهایی که به مقصد بنادر اسراییل در حرکت هستند، توسط یمنی متوقف میشوند.
این اظهارات پس از آن بیان شد که ارتش آمریکا بامداد امروز از اجرای یک حمله جدید مشترک با نیروهای بریتانیایی علیه 8 موضع حوثیها در یمن خبر داد.
از 19 نوامبر گذشته، یعنی بیش از یک ماه پس از آغاز جنگ اسرائیل در نوار غزه در 7 اکتبر، حوثیها، 33 کشتی را با انواع موشکهای بالستیک و پهپادهای انفجاری مورد حمله قرار دادند که باعث اختلال در روند جهانی تجارت و کشتیرانی شده است.
این حملات همچنین این نگرانی را تشدید کرد که پیامدهای جنگ اسرائیل و حماس در غزه که به مدت 4 ماه ادامه دارد، خاورمیانه را بیثبات کرده و درگیری را گسترش دهد.
توقف کمکهای مالی آمریکا، استرالیا، کانادا، ایتالیا، فنلاند و بریتانیا به «آنروا»
استرالیا و ایتالیا، شنبه 7 بهمن، از تعلیق کمکهای مالی خود به «انروا» در حالی خبر دادند که اسرائیل برخی از کارمندان این نهاد را به دست داشتن حمله هفت اکتبر حماس متهم کرده است
در حالی که وزارت خارجه اسرائیل از تصمیم توقف کمک مالی آمریکا و کانادا به آژانس امداد و کار سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) استقبال کرد، استرالیا، ایتالیا، فنلاند و بریتانیا نیز روز شنبه 7بهمن، به این لیست پیوستند.
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز جمعه 6 بهمن در بیانیهای گفت: «ایالات متحده نگران این ادعای اسرائیل است که 12 کارمند این نهاد، در حمله هفت اکتبر حماس به اسرائیل دست داشته باشند.»
به گفته او، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در گفتوگویی با آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، پنجشنبه 5 بهمن، «بر لزوم تحقیقات عمیق و سریع درباره این موضوع تاکید کرد.»
میلر افزود: «ایالات متحده با هدف کسب اطلاعات بیشتر درباره این اتهامات، با اسرائیل تماس گرفته است».
این در حالی است که وزارت خارجه آمریکا با اشاره به «نقش حیاتی» آنروا در کمک به فلسطینیها، بر اهمیت این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد در «پاسخ به این اتهامات و انجام هرگونه اقدام اصلاحی مناسب» در این زمینه تاکید کرد.
آنروا روز جمعه 6 بهمن از فسخ قرار داد با چند تن از کارمندانی که از سوی مقامات اسرائیلی متهم به دست داشتن در حمله حماس بودند، خبر داد.
فیلیپ لازارینی، کمیسر کل آنروا در بیانیهای گفت: «مقامات اسرائیلی چند مورد مشکوک از دست داشتن کارمندان این نهاد با حمله حماس را گزارش دادهاند.»
لازارینی افزود: «به خاطر حمایت از تواناییهای این نهاد در ارائه کمکهای بشردوستانه، قرارداد این افراد را تا اثبات حقیقت، بدون تاخیر فسخ کرده است.»
با این حال، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا یادآور شد که «بیش از دو میلیون نفر در نوار غزه از آغاز جنگ به کمکهای حیاتی آژانس[آنروا] وابستهاند و هر کسی که به ارزشهای اصلی سازمان ملل متحد خیانت کند به کسانی که ما در غزه، منطقه و سایر نقاط جهان به آنها خدمت میکنیم نیز خیانت کرده است.»
از دیگر سو، دیوید کامرون، وزیر خارجه بریتانیا، جمعه، در راستای سفر خود به خاورمیانه گفت: «پیشرفتهایی در جهت دستیابی به توافقی برای توقف جنگ در غزه، کمکرسانی بیشتر و آزادی گروگانهای نزد حماس، حاصل شده است».
خبرگزاری «رویترز»، به نقل از وزیر خارجه بریتانیا، در مصاحبهای در استانبول، آخرین ایستگاه او در این تور خاورمیانهای، گزارش داد که اسرائیل در حال بررسی پیشنهاد بریتانیا برای باز کردن بندر اشدود بهمنظور ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه است، اما طبق گفتهها، برای دستیابی به توافق «نیازمند فشار زیادی» است.
کامرون به «رویترز» و یک شبکه تلویزیونی ترکیه گفت: به باور من پیشرفتهایی حاصل شده و امکان دستیابی به یک آتشبس که در آن جنگ متوقف شده و نحوه ارسال کمکهای بشردوستانه و خروج گروگانها بررسی شود، وجود دارد.
دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد روز جمعه 7 بهمن هشدار داد، هوای سرد و بارانی، نوار غزه جنگ زده را «کاملا غیرقابل زندگی» کرده است.
آجیت سونگای، مدیر دفتر حقوق بشر سازمان ملل در فلسطین اشغالی گفت: «ما بسیار نگران تاثیر هوای بارانی و سرد غزه هستیم».
مرکز آمار فلسطین نشان از تخریب کامل 290000 واحد مسکونی در نوار غزه در اثر بمباران زمینی، هوایی و دریایی ارتش طی 100 روز گذشته گزارش داده است.
این بمباران 65000 واحد مسکونی را غیرقابل سکونت و حدود 25010 ساختمان را کاملا با خاک یکسان کرده است، علاوه بر آن 145 مسجد و 3 کلیسا ویران شدند و 30 بیمارستانهای کاملا از دسترس خارج شده و به 26 بیمارستان دیگر آسیب جدی رسیده است و 121 آمبولانس کاملا منهدم شدهاند.
بر اساس تخمین حدود 1.93 میلیون فلسطینی یعنی 85% از جمعیت غزه آواره شده که بسیاری از آنها پس از چندین آوارگی در جستجوی محل پناه هستند.
آمار کشتههای فلسطینی از هفت اکبر در اثر حملات بیوقفه اسرائیل بر نوار غزه 26083 نفر برآورد شده که بیشتر آنها زنان و کوکان هستند و حدود 64487 نفر دیگر زخمی و بیش از 8 هزار فلسطینی دیگر جزو مفقودان این جنگ هستند.
چندین کشته در حمله ارتش اسرائیل به انبار اسلحه و تجهیزات فناوری حماس در خانیونس
طبق بیانیه ارتش اسرائیل، دستکم 11 فرد مسلح در خان یونس ظرف 24 ساعت گذشته کشته شدند
ارتش اسرائیل شنبه 7 بهمن در بیانیهای اعلام کرد که «عوامل رزمی یگان ماژلان به تعدادی از اهداف در عمق شهر خان یونس از جمله یک انبار نظامی حاوی مقادیر زیادی مهمات، تسلیحات و ابزارهای مختلف فناوری، حمله کردند».
در ادامه بیانیه ارتش اسرائیل آمده است: «گروهی وابسته به این یگان کماندویی، جنگندهای را برای از نابودکردن سه عامل حماس که درحال بمبگذاری در نزدیکی نیروهای ما بودند، هدایت کردند».
بیانیه ارتش افزود: «جنگجویان یگان اغوز به نابودی بسیاری از عوامل مسلح از فاصله نزدیک ادامه داده و عوامل یگان گفعاتی نیز در درگیریهای مختلف در منطقه خان یونس، شمار زیادی از اعضای حماس را از بین بردند».
در بخش دیگری از همین بیانیه آمده است: « در یکی از این درگیریها، 7 نفر از شلیک کنندههای آرپی جی به سمت نیروهای ارتش که در داخل یکی از ساختمانها بر اثر شلیک گلولههای تانک، شناسایی شدند، به هلاکت رسیده و جنگجویان توانستند تعدادی دیگر از عوامل مسلح به کلاشینکف را نابود کنند».
طبق بیانیه ارتش اسرائیل، دستکم 11 فرد مسلح در خان یونس ظرف 24 ساعت گذشته کشته شدند.
ارتش اسرائیل همچنان به بمباران سنگین مناطق مختلف نوار غزه از جمله خان یونس ادامه میدهد که هدف سلسله بمبارانهای هوایی و توپخانهای قرار داد.
همزمان با انتشار گزارشهایی در مورد امکان دستیابی به توافق یا معاملهای جدید برای تبادل اسرای اسرائیلی به گروگان گرفته شده نزد حماس در نوار غزه در ازای برقراری آتشبس و عقبنشینی ارتش اسرائیل از این باریکه فلسطینی تقریباً کاملا ویران شده، مقامات اسرائیلی تأیید کردند که تلاشها در این زمینه جریان دارد.
ایلان لوی، سخنگوی دولت اسرائیل، سهشنبه 3 بهمن، در یک نشست خبری گفت: «تلاشها برای آزادی گروگانها ادامه دارد.»
خبرگزاری «رویترز» به نقل از سخنگوی دولت اسرائیل گزارش داد که تلآویو که جنبش حماس را سازمانی تروریستی میداند و بارها به نابودی آن متعهد شده است، هرگز با توافقی که ماندن این گروه در قدرت در نوار غزه را تضمین کند، موافقت نخواهد کرد.
تاکید بر آزادی همه گروگانها
لوی در این باره افزود که اسرائیل با هیچ معاملهای که منجر به آزادی همه گروگانها نشود یا باعث نگهداشتن برخی از آنها در غزه شود، موافقت نخواهد کرد.
این سخنگو در پاسخ به سوالی درباره گزارشها مبنی بر توافق آتشبس دو ماهه در غزه، گفت که اهداف جنگ، شامل «از بین بردن قابلیتهای اداری و نظامی حماس در نوار غزه و بازگرداندن همه گروگانها»، تغییر نکرده است.
او در پایان تأکید کرد که تلاشها برای آزادی گروگانهای اسرائیلی در غزه ادامه دارد، اما از بیان جزئیات بیشتری در این خصوص خودداری کرد.
در همین راستا، غازی حمد، یکی از اعضای دفتر سیاسی حماس، تاکید کرد که این جنبش پیشنهاد اسرائیل برای توقف دو ماهه جنگ را به عنوان بخشی از یک توافق چند مرحلهای که شامل آزادی همه گروگانها میشود، را رد میکند و بر اصرار مکرر حماس برای توقف کامل جنگ و خروج نیروهای اسرائیلی از نوار غزه قبل از صحبت در مورد جزئیات مربوط به گروگانها تاکید میکند.
آمریکا: آینده غزه هرچه باشد حماس وجودی در آن نخواهد داشت
کاخ سفید در واکنش به امکان احداث منطقه اسرائیلی حائل، تاکید کرد که آمریکا به هیچ شکلی خواهان کوچک شدن نوار غزه نیست
سخنگوی کاخ سفید، سهشنبه 3 بهمن، اعلام کرد که آینده غزه هرچه باشد، حماس در آن وجود نخواهد داشت.
جان کربی خاطرنشان کرد که زمان مشخصی برای اعلام توافق جدید تبادل اسرا میان حماس و اسرائیل وجود ندارد.
بررسی توافق تبادل
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در ادامه گفت که برت مک گورک، مشاور رئیس جمهوری ایالات متحده در خاورمیانه برای گفت وگو در مورد «توقف» درگیریها در غزه با هدف آزادی گروگانهایی که توسط حماس ربوده شدهاند به منطقه سفر خواهد کرد.
کربی با بیان اینکه نماینده رئیس جمهوری آمریکا سهشنبه در قاهره است و سفرهای دیگری نیز به منطقه خواهد داشت، افزود: «یکی از موارد در حال مذاکره، امکان دستیابی به توافقی جدید برای آزادی گروگانها است که مستلزم آتشبس بشردوستانه برای یک دوره معین است.»
خواهان کاهش قلمرو غزه نیستیم
این مقام آمریکایی در پاسخ به احتمال ایجاد منطقه حائل اسرائیلی در مرز با نوار غزه گفت: «ما به هیچ وجه نمیخواهیم خاک غزه را کاهش دهیم».
پیشنهاد آتشبس دو ماهه
وبسایت خبری «اکسیوس» به نقل از دو مقام اسرائیلی، شامگاه دوشنبه نوشت که پیشنهاد اسرائیل به حماس شامل توقف جنگ تا دو ماه به عنوان بخشی از یک توافق چند مرحلهای است که شامل آزادی همه گروگانهای باقیمانده در غزه میشود.
این دو مقام تصریح کردند:«بر اساس این پیشنهاد، در مرحله اول شاهد آزادی زنان و مردان بالای 60 سال و بازداشتشدگانی که در وضعیت وخیم پزشکی قرار دارند و مراحل بعدی شامل آزادی سربازان زن، و مردان زیر سن 60 سال، سربازان اسرائیلی و تبادل اجساد گروگانها خواهد بود.
این دو مقام اسرائیلی همچنین گفتند که این پیشنهاد شامل استقرار مجدد نیروهای اسرائیلی نیز میشود، به طوری که برخی از آنها از مراکز اصلی پرجمعیت در نوار غزه خارج میشوند و امکان بازگشت تدریجی غیرنظامیان فلسطینی به شهر غزه و شمال این باریکه فراهم خواهد شد.
مخالفت حماس
این در حالی است که «حماس» این پیشنهاد را رد کرده است و در همین راستا یکی از اعضای دفتر سیاسی این جنبش گفت که حماس پیشنهاد اسرائیل مبنی بر توقف دو ماهه جنگ را به عنوان بخشی از یک توافق چند مرحلهای که شامل آزادی تمام اسرای اسرائیلی در نوار غزه میشود را رد میکند. او مجددا بر اصرار حماس بر توقف کامل جنگ و خروج نیروهای اسرائیلی از نوار غزه قبل از صحبت در مورد جزئیات مربوط به گروگانها تاکید کرد.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : العربیة