پیروزی مادورو؛ ایران، چین و روسیه تبریک گفتند؛
پیروزی مادورو؛ ایران، چین و روسیه تبریک گفتند؛
اتحادیه اروپا اعلام کرده تا زمان پایان شمارش و انتشار گزارش از نتیجه آرا درتمام شعب رای‌گیری انتخابات ونزوئلا نمی‌تواند نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری این کشور را به رسمیت بشناسد.

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است «اتحادیه اروپا از شورای ملی انتخابات ونزوئلا می‌خواهد که حداکثر شفافیت را در فرآیند شمارش نتایج به کار بگیرد».

مرجع ملی انتخابات ونزوئلا درست بعد از نیمه‌شب اعلام کرد که نیکولاس مادورو با ۵۱ درصد آرا برای بار سوم در انتخابات ریاست‌جمهوری به پیروزی رسیده است. نظرسنجی‌های مستقل خروجی به پیروزی بزرگ اپوزیسیون اشاره داشتند.

آقای بورل گفت که اتحادیه اروپا از مقامات ونزوئلا می‌خواهد که اطمینان حاصل کنند که هرگونه شکایت و نارضایتی پس از انتخابات به طور کامل و به موقع بررسی می‌شود.

شماری از کشورها از جمله شیلی و آمریکا خواستار شفافیت شمارش آرا شدند. در مقابل ایران، چین، روسیه و نیکاراگوئه انتخاب دوباره نیکلاس مادورو را تبریک گفتند.

الویس آموروسو رئیس شورای ملی انتخابات اعلام کرد که با شمارش ۸۰ درصد آرا، نیکلاس مادورو ۵۱.۲ درصد آرا و رقیبش ۴۴.۲ درصد آرا را به دست آورده است.

نتایج اولیه شش ساعت پس از بسته شدن رسمی مراکز انتخاباتی و پس از یک انتظار پرتنش اعلام شد.

اپوزیسیون می‌گوید ناظران انتخاباتی‌اش در برخی مناطق از روند شمارش آرا منع یا حذف شده‌اند.

سخنگوی اپوزیسیون گفت که در بسیاری از مراکز رای گیری، ناظران انتخاباتی‌اش را «به زور» مجبور به ترک محل کرده بودند.

آقای مادور بلافاصله پس از اعلام نتایج، در گفتگو با انبوه هوادارانی که برای سخنرانی‌اش گرد آمده بودند، پیروزی‌اش را پیروزی «امید و حقیقت» خواند.

او از مخالفان به خاطر ادعای تقلب گسترده و نپذیرفتن نتیجه انتقاد کرد.

الویس آموروسو رئیس شورای ملی انتخابات از متحدان نزدیک آقای مادورو به شمار می‌آید و این موضوع بر حساسیت‌ها افزوده بود.

برخی نظرسنجی‌ها آقای گونزالس را بسیار جلوتر از آقای مادورو نشان می‌داد اما دولت مادورو بارها از دخالت خارجی انتقاد کرده بود.

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، ماریا کورینا ماچادو، رهبر اپوزیسیون ونزوئلا، پیروزی نیکلاس مادورو در انتخابات ریاست‌جمهوری را زیر سوال برد و ادموندو گونزالس را پیروز انتخابات خواند

تردید رهبران چپ‌گرای آمریکای لاتین درباره نتایج؛ ایران، چین و روسیه تبریک گفتندتردید رهبران چپ‌گرای آمریکای لاتین درباره نتایج؛ ایران، چین و روسیه تبریک گفتند

در حالی که بسیاری از کشورهای خواستار شفافیت در انتخابات شده‌اند، ایران و روسیه و چین از متحدان نیکلاس مادورو بلافاصله پس از اعلام نتایج تبریک گفتند اما تاکنون ۹ نفر کشور از «سازمان کشورهای آمریکایی» درخواست نشست اضطراری برای بررسی انتخابات ونزوئلا را کرده‌اند.

گابریل بوریچ رئیس جمهوری چپ‌گرای شیلی اولین رئیس دولتی بود که در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که «دولت مادورو باید متوجه باشد که باور کردن این نتایج سخت است.»

وزارت خارجه کلمبیا، دیگر کشوری که رهبری چپگرا دارد و به ونزوئلا نزدیک است هم درخواست «شمارش کل آرا، راستی‌آزمایی» انتخابات را مطرح کرده است.

اروگوئه هم دیگر کشور آمریکای جنوبی است که درباره نتایج آرا ابراز تردید کرده است.

بسیاری از ناظران بر این باورند که موج «چپ نو» در آمریکای جنوبی که گابریل بوریچ و گوستاوو پترو رهبر کلمبیا از جمله نمایندگان آن شناخته می‌شوند با ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه همدلی تام و تمام ندارند و منتقد شیوه حکمرانی در این کشورها هستند.

بیشتر بخوانید:

دولت‌های غربی از جمله آمریکا و اروپا نیز خواستار شفافیت در اعلام نتایج شدند.

آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا با ابراز تردید درباره نتایج انتخابات گفت: «نگرانی جدی وجود دارد که نتیجه اعلام شده منعکس کننده اراده یا آرای مردم ونزوئلا نیست.»

در مقابل اما سفارت ایران در ونزوئلا خیلی زود در پیامی نوشت «برگزاری موفق انتخابات ریاست‌جمهوری در شرایطی امن، صلح‌آمیز، شفاف، دموکراتیک و رقابتی با مشارکت گسترده مردم را به مردم بزرگ ونزوئلا و جناب نیکلاس مادورو، رئیس‌جمهور منتخب مجدد تبریک می‌گوئیم. زنده باد ونزوئلا! زنده باد ایران!»

ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه هم امروز دوشنبه هشتم مرداد برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ونزوئلا را به مردم و‌ دولت این کشور و همچنین به رئیس جمهور منتخب مردم ونزوئلا تبریک گفت.»

ناصر کنعانی هم اضافه کرد «این انتخابات که علی‌رغم برخی تهدیدات و تحریم‌های ظالمانه و ناعادلانه تحمیل شده بر ونزوئلا، با حضور و مشارکت گسترده مردم و با نظارت صدها ناظر بین‌المللی از کشورها، نهادها و سازمان‌ها برگزار شد، حاکی از نهادينه شدن روند مردم سالاری در این کشور است.»

ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه هم دوشنبه انتخاب مجدد نیکلاس مادورو را به عنوان رئیس جمهور ونزوئلا تبریک گفت و تاکید کرد مسکو از ادامه همکاری استراتژیک با این کشور آمریکای جنوبی استقبال می‌کند.Eaa1ca8d D345 4078 A1da 40be32ffd7ab

چین نیز در موضعی مشابه از روابط استراتژیک با ونزوئلا گفت و انتخاب دوباره آقای مادورو را تبریک گفت.

هواداران مادورو

منبع تصویر، EPA

ائتلاف اصلی مخالفان دولت، برای پایان دادن به دوره ۱۱ ساله آقای مادورو در قدرت، به ادموندو گونزالس امید بسته و همگی پشت او جمع شده بودند.

اپوزیسیون هزاران ناظر را در مراکز رای‌گیری در سراسر کشور مستقر کرده بود تا بتواند شمارش آرای خود را اعلام کند.

اما در برخی از مناطق می‌گویند ناظرانشان به «زور حذف» شدند.

اپوزیسیون همچنین از حامیان خود خواسته بود تا بیرون مراکز رای‌دهی جمع شوند و برای راستی‌آزمایی روند شمارش آرا در «ساعت‌های حساس» پس از پایان رأی‌گیری هوشیار باشند.

ماریا کورینا ماچادو از رهبران اپوزیسیون ونزوئلا گفت که بر اساس سوابق موجود، گونزالس ۷۰ درصد آرا را به دست آورد و مخالفان در همه مناطق پیروز شدند.

مخالفان پس از سال‌ها تحریم‌ تصمیم گرفته بودند در این انتخابات شرکت کنند.

مادورو

منبع تصویر، REUTERS

توضیح تصویر، ائتلاف اصلی مخالفان دولت، برای پایان دادن به دوره ۱۱ ساله آقای مادورو در قدرت، به ادموندو گونزالس امید بسته و همگی پشت او جمع شده بودند

در برخی از نظرسنجی‌ها، بسیاری از رای‌دهندگان گفتند که پس از ۲۵ سال در قدرت بودن حزب سوسیالیست خواهان تغییر هستند.

حزب سوسیالیست ونزوئلا در حال حاضر کنترل دولت و پارلمان را به دست دارد.

مخالفان می‌گویند این حزب قدرت را در دستگاه قضایی ونزوئلا نیز در اختیار گرفته است.

انتخابات سال ۲۰۱۸ که نیکلاس مادورو در آن پیروز شد نیز به شکل گسترده‌ای به عنوان انتخاباتی تلقی شد که نه آزاد بود و نه عادلانه.

در آستانه این انتخابات نگرانی‌ها از اختلال در روند انتخابات افزایش یافته بود.

اپوزیسیون با این استدلال پا به میدان گذاشتند که اگر حامیان آنها در انتخابات مشارکت وسیعی بکنند، «دزدیدن» انتخابات برای دولت بسیار دشوار خواهد بود.

رای‌گیری در ونزوئلا الکترونیکی است.. رای‌دهندگان دکمه‌ای را که به نامزد مورد نظرشان در دستگاه رای گیری اختصاص داده شده است، فشار می‌دهند و به این ترتیب، اسامی آنها ثبت می‌شود.

دستگاه سپس یک رسید کاغذی را چاپ می‌کند که در صندوق رای قرار می‌گیرد.

نتایج رای‌گیری الکترونیکی به مقر شورای نظارت بر انتخابات ارسال می‌شود و نتیجه باید بلافاصله پس از بسته شدن صندوق‌های رای‌گیری، اعلام شود.

مخالفان اما می‌گویند که به کمتر از یک سوم رسیدهای چاپ شده دسترسی پیدا کرده‌اند.

در روزهای آینده داده‌های پشتیبان آرا برای روشن شدن شفایت این انتخابات از اهمیت به سزایی برخوردار است.

در عین حال، یکی از اعتراض‌های مخالفان دولت، عدم امکان فرصت شرکت در انتخابات به شمار زیادی از شهروندانی است که از ونزوئلا مهاجرت کرده‌اند.

آمریکا تحریم‌های نفتی ونزوئلا را کاهش داد

حامیان دولت ونزوئلا در ماه گذشته علیه تحریم‌های اقتصادی آمریکا راهپیمایی‌های اعتراضی برگزار کرده بودند

منبع تصویر، AFP VIA GETTY IMAGES

توضیح تصویر، حامیان دولت ونزوئلا در ماه گذشته علیه تحریم‌های اقتصادی آمریکا راهپیمایی‌های اعتراضی برگزار کرده بودند

پس از آنکه دولت و مخالفان ونزوئلا بر سر حضور ناظران بین‌المللی در انتخابات سال آینده این کشور به توافق رسیدند، آمریکا بخشی از تحریم‌ها علیه این کشور آمریکای جنوبی را کاهش داد.

با تصمیم آمریکا تحریم‌ها علیه صنعت نفت و گاز ونزوئلا و طلای این کشور کاهش خواهد یافت.

با این حال تحریم‌های مرتبط با نقض حقوق بشر علیه ونزوئلا همچنان ادامه خواهد یافت.

ونزوئلا در نیمه دوم سال آینده میلادی انتخاباتی سراسری پیش رو دارد.

همزمان آمریکا هشدار داده اگر این توافق زیر پا گذاشته شود، مجددا ونزوئلا را در فهرست تحریم‌‎‌هایش قرار خواهد داد.

وزارت خزانه‌داری آمریکا با تعلیق تحریم‌های سال ۲۰۱۹ علیه ونزوئلا به این کشور اجازه داده که تا شش ماه آینده نفت خود را به بازارهای جهانی عرضه کند.

تحریم‌های طلا بدون محدودیت زمانی لغو خواهد شد

در زمینه طلا اما آمریکا به طور کامل تحریم‌ها را برداشته و هیچ محدودیت زمانی قید نشده است.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا با صدور بیانیه گفت آمریکا به ونزوئلا هشدار داده است که دولت این کشور موظف است «تاریخ و پروسه مشخص بازگرداندن فوری کاندیداها را تا پایان نوامبراعلام کند.»

آنتونی بلینکن همزمان خواستار آزادی همه شهروندان آمریکایی و زندانیان سیاسی ونزوئلا شد که «در بازداشت غیرقانونی‌»‌اند.

او گفته که به همه نامزدها باید فرصت داده شود.

دولت ونزوئلا و مخالفان این کشور دو روز پیش به یک توافق دست یافتند.

این توافقنامه ۱۲ بند دارد. «دسترسی همه نامزدها به رسانه‌های عمومی و خصوصی» و همچنین «تضمین عبور و مرور آزاد و امن آنها در سراسر کشور» ، از موارد این توافق است.

در بخشی از توافق نیز ذکر شده که باید شرایطی فراهم شود تا میلیون‌ها ونزوئلایی مهاجر در انتخابات شرکت کنند.

حامیان دولت ونزوئلا در ماه گذشته علیه تحریم‌های اقتصادی آمریکا راهپیمایی‌های اعتراضی برگزار کرده بودند.

دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا، پس از انتخاب مجدد نیکلاس مادورو به ریاست جمهوری ونزوئلا تحریم‌های سختگیرانه‌ای علیه این کشور اعمال کرد.

در دوران ریاست جمهوری جو بایدن شدت روابط خصمانه دو کشور کاهش یافت.

به نظر می‌رسد آمریکا منافع خود را در کاهش بحران در ونزوئلا می‌بیند.

به ویژه آنکه در پی وضعیت اقتصادی نامطلبوب در ونزوئلا، بیش از هفت میلیون نفر از این کشور مهاجرت کردند و بسیاری از آنها راهی آمریکا شدند.

ونزوئلا بزرگترین ذخایر نفت جهان را دارد و بنابر ارزیابی‌ها، کاهش تحریم‌های آمریکا علیه صنعت نفت و گاز آن کشور می‌تواند به نفع هر دو طرف باشد.

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : BBC