کشته‌شدن ۴۰ نیروی  الشباب در جنوب سومالی
کشته‌شدن ۴۰ نیروی  الشباب در جنوب سومالی
رئیس جمهوری سومالی بر عزم دولت برای پاکسازی همه مناطق از حضور عوامل جنبش الشباب تاکید کرد
منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:

خبرگزاری سومالی، یکشنبه ۱۸ تیر از کشته‌شدن ۴۰ نفر از اعضای جنبش الشباب از جمله شماری از فرماندهان آن طی عملیات نظامی در جنوب این کشور خبر داد.

این خبرگزاری گزارش داد که این عملیات توسط نیروهای ارتش با همکاری شرکای بین‌المللی در منطقه ولمرو در ۴۰ کیلومتری منطقه افمدو واقع در استان جوبا سفلی انجام شد.

در ادامه این گزارش آمده است که عملیات مزبور همچنین به انهدام تسلیحات و خودروهای نظامی متعلق به جنبش الشباب انجامید.

خبرگزاری سومالی به نقل از حسن شیخ محمود، رئیس جمهوری سومالی، بر «عزم دولت برای پاکسازی همه مناطق از حضور عوامل جنبش الشباب» تاکید کرد.

رئیس جمهوری سومالی با اعلام این که نیروهای ارتش «به سوی کانون هسته‌های الشباب» در جنوب و مرکز کشور در حال حرکت هستند، بر لزوم «تلاش‌های هماهنگ برای نابودی تندروها» تاکید کرد.

این خبرگزاری به نقل از مقامات امنیتی گزارش داد که جنبش الشباب بیش از ۳۰۰۰ پیکارجو شامل فرماندهان برجسته را از دست داده و دست‌کم ۲۰۰ منطقه اصلی در جنوب و مرکز کشور از کنترلش خارج شده است.

حملات الشباب در کنیا

از سویی، پلیس کنیا چند روز پیش اعلام کرد که در حمله احتمالی جنبش الشباب در نزدیکی مرز با سومالی، ۲۰ فرد مسلح کشته و هشت نفر از اعضای جنبش زخمی شدند.

یگان ویژه پلیس در یک کمین هنگام گشت‌زنی در منطقه مانیدرا در منطقه مرزی شمال کنیا، با آتش «سنگین» مواجه شد.

دولت کنیا، چهارشنبه اعلام کرد که به دنبال تعدادی از حملات مرگبار جنبش الشباب مرتبط با القاعده در خاک این کشور، بازگشایی مرزهای بسته با سومالی را به تعویق می‌اندازد.

پیش از این، هشت پلیس کنیایی در گاریسا واقع در شرق مرز با سومالی، در ۱۳ ژوئن بر اثر اصابت خودروی حامل آن‌ها با تله انفجاری کشته شدند.

کنیا یکی از مشارکت‌کنندگان اصلی نیروهای اتحادیه آفریقا در سومالی است که کاهش قدرت جنبش الشباب در انجام حملات خشونت‌آمیز را دنبال می‌کند.

حمله گروه «الشباب» به مجلس سومالی ۷ زخمی بر جای گذاشت

شلیک گلوله‌های خمپاره توسط گروه «الشباب» به سوی ساختمان‌های پارلمان در موگادیشو، هنگام برگزاری جلسه مشترک پارلمان فدرال برای بحث در مورد انتخاب رئیس مجلس انجام شد

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:

چندین گلوله خمپاره به اطراف مقر پارلمان سومالی در جریان جلسه نمایندگان پارلمان برای تعیین تاریخ برگزاری انتخاب رئیس پارلمان، در مجاورت پارلمان سومالی اصابت کرد.

تلویزیون سومالی «گوب جوگ»، دوشنبه ۱۸ آوریل، گزارش داد که شلیک گلوله‌های خمپاره توسط گروه «الشباب» به سوی ساختمان‌های پارلمان در موگادیشو، هنگام برگزاری جلسه مشترک پارلمان فدرال برای بحث در مورد انتخاب رئیس مجلس، ۷ زخمی بر جای گذاشت.

این تلویزیون افزود ۲ محافظ عبدالرحمن عبدالشکور (نماینده پارلمان)، رهبر حزب وداجیر نیز در میان هفت زخمی‌ هستند.

مراسم ادای سوگند

قانونگذاران سومالی پنجشنبه گذشته، پس از برگزاری انتخابات به تعویق افتاده و بروز ناآرامی‌های خشونت‌آمیز و جنگ قدرت میان رهبران این کشور، ادای سوگند کردند.

مراسم تحلیف با حضور حدود ۳۰۰ نماینده از مجلس نمایندگان و سنا در موگادیشو در یک منطقه‌ای برخوردار از امنیت در فرودگاه، برگزار شد.

محمد حسین روبلی، نخست‌وزیر در این مراسم گفت: «ما باید با چالش‌ها و تلاش‌هایی مواجه شویم که مانع از رسیدن ما به این روز هستند، اما من از حضور در مراسم ادای سوگند، بسیار خوشحالم».

او افزود: «من به قانونگذاران جدید تبریک گفته و امیدوارم به کشور کمک کنند تا از شرایط دشوار کنونی عبور کند.»

محمد عبدالله محمد، ملقب به فارماجو، رئیس جمهوری سومالی نیز در «توییتر» این رویداد را «تاریخی» توصیف کرد.

رقابت میان روبلی و فارماجو، توقف انتخابات را در پی داشت و ثبات کشور را که بیش از یک سال در انتظار انتخابات بوده و شاهد مجدد تحرکات گروه «الشباب» است، تهدید می‌کند.

سومالى: گروه «الشباب» وابسته به القاعده به ايران اورانيوم فرستاده است

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:

وزير خارجه سومالى یوسف جِراد عمر، اعلام كرد كه گروه افراطى «الشباب» شاخه القاعده در سومالی، به ايران اورانيوم ارسال كرده است.

به گزارش «فاكس نيوز»، وزیر خارجه سومالی، در نامه‌ای به استفن شوارتز، سفیر آمریکا در سومالی، درخواست کمک نظامی فورى كرده تا معادن روباز اورانیوم در منطقه خودمختار مرکز سومالی را از کنترل گروه الشباب خارج كند.

در نامه وزیر خارجه سومالی آمده است: مساله می‌تواند در یک کلمه خلاصه شود: «نیروهای الشباب ذخایر حیاتی اورانیوم روباز در منطقه غامدوغ را تصرف کرده‌اند و اکتا اکسید تِری اورانیوم را برای انتقال به ایران به سرقت می برند».

وزير خارجه سومالی در این نامه خطاب به دولت ترامپ می‌گوید: اینک تاکید می‌کنم که زمان روی برگرداندن نیست.

دولت سومالى تاكيد كرده: «تنها ایالات متحده توان تشخیص و سرکوب عناصر فعال الشباب در کشور ما را دارد. زمان برای حملات مشخص و تعامل محدود به سر آمده و مشکلات سومالی تبدیل به مشکلات جهان شده است. هر روز که بدون مداخله می‌گذرد دشمنان آمریکا مواد بیشتری را برای جنگ‌افزار هسته‌ای در اختیار خواهند داشت. تردیدی نیست که ثبات جهان در خطر است».

گفتنى است ايران اخيرا تهديد كرده كه در صورت اعمال تحريم‌هاى جديد از سوى امريكا، فعاليت‌هاى هسته‌اى خود را از سرگرفته و غنى‌سازى اورانيوم با درصد بالا را فورا آغاز خواهد كرد.

عملیات انتحاری «الشباب» در سومالی ۸ کشته برجای گذاشت

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:

در عملیاتی «انتحاری» در «موگادیشو» پایتخت سومالی که گروه «الشباب» مسئولیت آن را برعهده گرفت؛ دست‌کم ۸ نظامی ارتش این کشور کشته شدند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس روز شنبه ۸ اوت ۲۰۲۰ در گزارشی عنوان کرد «این انفجار بر اثر عملیات انتحاری یک فرد در دروازه ورودی پایگاه نظامیان سومالیایی صورت گرفته است.»

بر اساس این گزارش ۸ نظامی ارتش سومالی کشته و حداقل ۱۴ نفر دیگر نیز زخمی شدند.

شاهدان عینی اعلام کرده‌اند که پس از انفجار، نظامیان اقدام به شلیک کردند که فضای منطقه پر از دود شد. با این حال گفته شده احتمال افزایش تعداد تلفات این انفجار بسیار زیاد است.

از سوی دیگر کمتر از یک ساعت پس از اين انفجار مهیب، گروه الشباب مسئولیت این حمله را بر عهده گرفت.

الشباب در بیانیه‌ای در این ارتباط با تائید انجام عملیات مذکور توسط اعضای این گروه، گفته است که عملیات مذکور «ضربه‌ای سهمگین به ارتش سومالی» بوده است.

ایران و روابط محرمانه با گروه تندرو الشباب

پیشتر مجله وزین «فارین پالیسی»، موضوع گروه‌های تندرو در کشور سومالی را مورد کنکاش قرار داده و خاطرنشان ساخته که سومالی عملاً به عرصه تازه‌ای برای نقش تخریب‌گرانه ایران در منطقه تبدیل شده‌ است.

مسئولان بلندپایه دولت سومالی بر این باروند که رویکردهای تهران در رابطه با منطقه شاخ آفریقا، مشتمل بر برقراری روابط محرمانه با گروه تندرو «الشباب» است.

این رابطه متضمن اهدافی در بیرون از سومالی مانند استفاده از این گروه‌های تندرو برای رساندن سلاح به حوثی‌ها در یمن و دیگر کشورها همچون کنیا، تانزانیا، جنوب سودان، موزامبیک و جمهوری آفریقای میانه است.

افزون بر این امور، حملات اجرا شده در سال ۲۰۱۹ و سال جاری علیه پایگاه‌های آمریکا در سومالی و شمال کنیا و همچنین حمله علیه کاروان نظامی اروپا در موگادیشو نیز اجرا گردید که تازه‌ترین این حملات در ۵ ژانویه گذشته از سوی جنبش «الشباب» علیه اردوگاه «سیمبا» در شمال کنیا بود که به کشته شدن ۳ آمریکایی انجامید.

فارین پالیسی این حمله را به عملیات پهپادی آمریکا ربط داده که به کشته‌شدن قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه و تنی چند از مسئولان شبه نظامی عراقی و ایرانی منجر گردید.

به نوشته فارین پالیسی، تهران از اهرم‌های قدرت خود در سومالی برای قاچاق نفت ایران و فروش نفت ارزان قیمت از طریق آفریقا برای دور زدن تحریم‌های آمریکا استفاده می‌کند.

پرسش اساسی این است که تهران چگونه توانست شبکه‌های تندرو را به فعالیت در کنار خود جذب و ترغیب کند؟ به نظر تحلیل گران فارین پالیسی، سیاست تطمیع با پول یک استراتژی کارساز در راستای جذب جهات تندرو در سومالی و گسترش شبکه نیروهای نیابتی تهران در منطقه به‌شمار می‌آید.

بر اساس اطلاعات گردآوری شده فارین پالیسی از مسئولان سومالیایی، این رشته عملیات ایران به فرماندهی سپاه پاسداران و برقراری روابط از سوی «نیروی قدس» با گروه‌های تندرو و شبکه‌های تبهکار در سومالی انجام می‌گیرد.

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : العربیة