یک منبع نظامی آمریکایی به «سی ان ان» گفت، تفنگداران دریایی آمریکا که به دیگر نیروهای ناو جنگی در سواحل غزه ملحق میشود، به دنبال ارسال پیامی بازدارنده به ایران و جلوگیری از تبدیل جنگ غزه به درگیری منطقهای هستند
ژنرال مایکل اریک کورلا، ژنرال ارشد آمریکایی که بر نیروهای ایالات متحده در خاورمیانه نظارت میکند، سهشنبه ۲۵ مهر راهی تلآویو شد.
سفر این مقام ارشد نظامی آمریکایی به اسرائیل پیش از حمله زمینی مورد انتظار ارتش اسرائیل به غزه و یک روز قبل از سفر برنامهریزی شده جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا به تلآویو صورت میگیرد.
به گزارش خبرگزاری «رویترز»، مایکل اریک کورلا امروز، پیش از سفر خود به اسرائیل در اظهاراتی، ابراز امیدواری کرد، که ارتش اسرائیل در جنگ علیه حماس به آنچه نیاز دارد، دسترسی پیدا کند.
جلوگیری از گسترش درگیری
این ژنرال آمریکایی افزود که با مقامات اسرائیلی راههای جلوگیری از گسترش درگیری از غزه به مناطق دیگر را بررسی خواهد کرد.
سفر این مقام ارشد به اسرائیل پس از آن صورت میگیرد که یک منبع نظامی آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، گزارش داد که کشتی «باتان» در کنار ناو جنگی «جرالد فورد»، در نزدیکی سواحل اسرائیل در حرکت است. او گفت این کشتی شامل یک واحد اعزامی دریایی به تعداد حدود دو هزار نفر است.
او همچنین افزود: «این نیروها مأموریت خاصی به آنها محول نشده است، اما میتوانند نقش اصلی را در هر عملیات تخلیه ایفا کنند».
پیام بازدارندگی به ایران
این در حالی است که یک منبع نظامی آمریکایی به «سی ان ان» گفت، نیروهایی متشکل از ۲۰۰۰ تفنگدار دریایی (مارینز) که هم اکنون به دیگر نیروهای آمریکایی مستقر در سواحل غزه ملحق میشود، به دنبال ارسال پیامی بازدارنده به ایران و جلوگیری از تبدیل جنگ غزه به درگیری منطقهای است.
به گزارش «وال استریت ژورنال»، مقامات وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) گزارش دادند که سربازان ایالات متحده مأموریتهایی برای ارائه مشاوره و مراقبتهای پزشکی خواهند داشت و در عملیات رزمی شرکت نخواهند کرد.
مقامات «پنتاگون» همچنین گفتند که نیروهای آمریکایی هماکنون در خاورمیانه و فراتر از آن از جمله در اروپا مستقر هستند.
این در حالی است که ارتش اسرائیل پس از بسیج صدها تانک و هزاران سرباز در مرزهای نوار غزه، آماده حمله زمینی شده است.
حملات هوایی اسرائیل به غزه در پاسخ به حمله غافلگیرانه حماس در ۷ اکتبر انجام میگیرد که به کشتهشدن ۱۴۰۰ اسرائیلی از جمله بیش از ۲۰۰ سرباز و افسر منجر شد.
منابع پزشکی فلسطینی میگویند، حملات شدید اسرائیل به نوار غزه تاکنون به کشتهشدن حدود ۲۸۰۰ نفر از جمله بیش از ۱۰۰۰ کودک و زخمیشدن بیش از ۱۲ هزار نفر منجر شده است.
پیشنویس قطعنامه پیشنهادی روسیه درباره غزه در شورای امنیت تصویب نشد
بنا بر آمار وزارت بهداشت نوار غزه، در جریان حملات اسرائیل نزدیک به ۲۷۵۰ نفر در نوار غزه و ۵۸ نفر در کرانه باختری کشته شدند
پیشنویس قطعنامه تدوینشده از سوی روسیه در شورای امنیت برای برقراری آتشبس بشردوستانه در جنگ اسرائیل و حماس در غزه، دوشنبه ۲۴ مهر با ناکامی در کسب حداقل ۹ رأی لازم در میان ۱۵ عضو شورای امنیت، تصویب نشد.
این پیشنویس با ۵ رای موافق، ۴ رای مخالف و خودداری ۶ کشور از رایدادن، تصویب نشد.
روسیه پیشنویس قطعنامهای را جمعه پیشنهاد کرد که طی آن آزادی اسیران، ارسال کمکهای بشردوستانه و خروج امن غیرنظامیان نیازمند نیز مطرح شده بود.
واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در سخنرانی خود برابر شورای امنیت گفت که این پیشنویس با هدف فراخوان برای برقراری آتشبس بشردوستانه «لازمالاجرا» تدوین شد و اعضای شورای امنیت، هیچ پیشنهاد سازندهای در مورد این پیشنویس ارائه نکردند.
نماینده روسیه در شورای امنیت، این شورا را «گروگان خودخواهی بلوکی از هیئتهای غربی» توصیف کرد.
واکنش آمریکا، بریتانیا و چین
از سویی لیندا توماس گرینفیلد، نماینده آمریکا در سازمان ملل، با بیان این که غیرنظامیان غزه، نباید متحمل تبعات اقدامات حماس شوند، گفت: « به شورای امنیت اجازه نمیدهیم به جای حماس، اسرائیل را مورد سرزنش قرار دهد.»
گرینفلد با انتقاد از اقدام روسیه گفت که این پیشنویس، اشارهای به حماس نکرده و این گروه محکوم نشده است. او افزود: «این اقدامی منافقانه و موضعی است که نمیتوان از آن دفاع کرد.»
نماینده بریتانیا در سازمان ملل نیز اعلام کرد که پیشنویس قطعنامه روسیه، «تلاشی جدی برای دستیابی به توافق جدی در شورای امنیت نیست.» او افزود: «نمیتوانیم از قطعنامهای حمایت کنیم که حملات حماس علیه اسرائیل را محکوم نمیکند.»
نماینده چین با اشاره به نگرانی کشورش از محاصره غزه توسط اسرائیل و صدور فرمان خارجشدن ساکنان از شمال نوار غزه، بازگشایی هرچه سریعتر کریدورهای بشردوستانه برای جلوگیری ازبروز بحران انسانی بزرگتر در غزه را خواستار شد.
او افزود: «روشهای نظامی، راه حلی برای مسائل خاورمیانه نیستند و خشونت، حاصلی جز خشونت ندارد.»
موضع نماینده فلسطین
ریاض منصور، نماینده فلسطین در سازمان ملل نیز با تاکید بر این که شورای امنیت، قتل را توجیه کرده و قربانی را مقصر دانسته و باید از این رویه دست بردارد، افزود: «ما خواهان کشتن هیچ غیرنظامی چه فلسطینی یا اسرائیلی نیستیم.»
منصور افزود که اسرائیل در غزه به هیچکس رحم نکرد و مرتکب کشتار در غزه شد و بیشتر کشتهشدگان، زنان و کودکان هستند.
واکنش نمایندگان اسرائیل و و اردن
از سوی دیگر نماینده اسرائیل در سازمان ملل در مقام توجیه اعلام کرد که هدف جنگ اسرائیل، نجات غزه و مردم فلسطین از دست حماس و نجات اسیران نزد حماس است.
نماینده اردن در سازمان ملل نیز بر لزوم اتخاذ استانداردهای یگانه بینالمللی در قبال طرفهای جنگ غزه تاکید ورزید.
نشست شورای امنیت
نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره تحولات غزه، برای رایگیری پیرامون پیشنویس قطعنامه روسیه پس از حدود دو ساعت تعلیق، سحرگاه سهشنبه ۲۵ مهر از سر گرفته شد و پس از آن، رایزنیها در یک جلسه غیرعلنی برای بررسی دو پیشنویس قطعنامه در مورد غزه صورت گرفت.
خبرنگار «العربیه» ساعاتی پیش گزارش داد که نشست شورای امنیت بنا به درخواست عربی با محوریت غزه، به دلیل ضعف پیشنویس قطعنامه بزریل، به تعلیق درآمد.
دیپلماتها دوشنبه گفتند که شورای امنیت متعاقبا در مورد پیشنویس قطعنامههای طرفهای مختلف در مورد اسرائیل و غزه، رایگیری خواهد کرد.
بر أساس اطلاعیه سازمان ملل، شورای امنیت دوشنبه ساعت ۲۲:۰۰ به وقت گرینویچ برای بررسی جنگ میان اسرائیل و گروه حماس و بررسی دو پیشنهاد قطعنامه در این خصوص، تشکیل جلسه داد.
به گفته منابع دیپلماتیک، روسیه جمعه پیشنویس قطعنامهای را در اختیار اعضای شورای امنیت قرار داد که در آن «آتشبس فوری و دائمی بشردوستانه لازمالاجرا» و ارسال کمکهای بشردوستانه «بدون هیچ مانع» به نوار محاصره غزه را خواستار شد.
برزیل هم که ریاست شورای امنیت را در ماه جاری برعهده دارد، پیشنویس قطعنامه در محکومکردن «حملات شرمآور تروریستی حماس» را ارائه داد.
آمار کشتهها
از سویی بنا بر آمار وزارت بهداشت نوار غزه، در جریان حملات اسرائیل نزدیک به ۲۷۵۰ نفر در نوار غزه و ۵۸ نفر در کرانه باختری کشته شدند.
بر اساس این بیانیه شمار زخمیهای فلسطینی بالای ۱۰ هزار و ۹۵۰ نفر است که بیش از ۹۷۰۰ نفر از آنها از نوار غزه هستند.
به گفته مقامات کشورهای مختلف، ۱۶۰ شهروند خارجی که شماری از آنها دارای تابعیت اسرائیلی هستند نیز از جمله کشتهگان هستند. از سویی ارتش اسرائیل اعلام کرد که ۱۹۹ نفر به اسارت گروه حماس درآمدهاند.
ارتش اسرائیل: برای مواجهه با هر سناریویی در تمامی جبههها آمادهایم
مقامات اسرائیلی چندین بار اعلام کردند که ارتش قصد دارد از طریق زمینی وارد غزه شود و حماس را در هم بشکند
در يازدهمین روز جنگ اسرائیل علیه غزه، هرتزی هالوی، رئیس ستاد ارتش اسرائیل، خطاب به سربازان و افسران خود تاکید کرد که کشورش در وضعیت جنگی است و در این جنگ پیروز خواهد شد.
هالوی، سهشنبه ۲۵ مهر، در بیانیهای اعلام کرد: «این لحظه سرنوشتساز است و ما برای هرگونه سناریو در تمامی جبههها آماده هستیم.»
او افزود: «شهروندان اسرائیلی به شما اعتماد دارند بنابراین قوی و شجاع باشید.»
«حماس را نابود میکنیم»
هالوی پیشتر توضیح داده بود که «هدف ارتش در حال حاضر، ورود به نوار غزه و دستیابی به پیروزی است.» او یکشنبه گذشته در جمع شماری از نظامیان اسرائیلی در نوار غزه گفت: «وارد غزه خواهیم شد و به همه اعضای حماس خواهیم رسید و پیروز خواهیم شد.»
او در عین حال زمان دقیق ورود به غزه را فاش نکرد.
مقامات اسرائیلی از جمله بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر در چندین مناسبت اعلام کردند که ارتش قصد دارد از طریق زمینی وارد غزه شود و حماس را در هم بشکند.
دولت، ارتش و دستگاه اطلاعاتی اسرائیل با انتقادات گستردهای در جامعه اسرائیل به دلیل عدم پیشبینی حمله حماس در هفتم اکتبر مواجه هستند که اسارت صدها اسرائیلی شامل سربازان و افسران ارتش و کشتهشدن بیش از ۱۴۰۰ نفر را به دنبال داشت.
این در حالی است که طرف فلسطینی در اثر بمبارانهای سنگین اسرائیل در نواز غزه، متحمل ۲۸۰۰ کشته شده که بیش از هزار کودک را شامل شد و تا این لحظه ۱۲ هزار زخمی نیز برجای گذاشت.
هشدار وزیر خارجه ایران درباره «احتمال اقدام پیشدستانه» علیه اسرائیل
بنیامین نتانیاهو: «به ایران و حزبالله میگویم اسرائیل را در [جبهه] شمال نیازمایید، و الا بهای گزافی پرداخت خواهید کرد».
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران در اظهاراتی بیسابقه درباره «احتمال اقدام پیشدستانه» علیه اسرائیل از سوی طرفهای موسوم به «محور مقاومت» هشدار داد.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایران «ایرنا»، حسین امیرعبداللهیان دوشنبه شب در یک گفتوگوی تلویزیونی گفت: «اگر امروز از غزه دفاع نکنیم فردا باید در بیمارستانهای خودمان با بمبهای فسفری رژیم مقابله کنیم.»
وزیر امور خارجه ایران افزود: «رهبران مقاومت به صراحت به من گفتند که آماده نبرد رودررو با اشغالگران هستیم. ما به نیروهای مقاومت دستور نمیدهیم آنها خودشان تصمیم میگیرند.»
این در حالی است که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، طی سخنرانی روز دوشنبه در «کنست» این کشور، خطاب به ایران و حزبالله لبنان گفت: «به ایران و حزبالله میگویم اسرائیل را در [جبهه] شمال نیازمایید، و الا بهای گزافی پرداخت خواهید کرد».
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، شامگاه یکشنبه نیز در اظهاراتی در تلوزیون ایران «باز شدن هرگونه جبهه جدید» را مسئولیت آمریکا و اسرائیل دانست و گفت: «دست همه طرفها در منطقه روی ماشه است».
وزیر خارجه ایران افزود: «منطقه به صورت انبار باروتی است که هر ساعت امکان انفجار مهیب وجود دارد و کنترل از دست همه طرفها خارج خواهد شد.»
با این حال، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی روز دوشنبه، در پاسخ به سوالی درباره احتمال اقدام نظامی ایران علیه اسرائیل گفت که «ادعای دخالت نظامی ایران در غزه بیاساس است».
پیشتر، پایگاه خبری «اکسیوس» به نقل از دو منبع دیپلماتیک نوشت، ایران روز شنبه با ارسال پیام غیرمستقیم به اسرائیل تاکید کرد که خواهان تشدید تنش در جنگ حماس و اسرائیل نیست اما در صورت ادامه عملیات اسرائیل در غزه، ناچار به «مداخله» خواهد بود.
به گزارش اکسیوس، این پیام در دیدار امیرعبداللهیان و تور فینسلاند، هماهنگکننده ویژه سازمان ملل متحد در امور خاورمیانه، در سفارت جمهوری اسلامی در لبنان، به اسرائیل منتقل شده است.
همزمان، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا گفت که ایالات متحده نگران است منازعه کنونی میان حماس و اسرائیل شاهد افزایش تنش جدید از طریق «مداخله احتمالی ایران» باشد.
سالیوان، یکشنبه در گفتوگو با شبکه خبری «سیبیاس» گفت: «نمیتوان احتمال مداخله مستقیم ایران را نادیده گرفت و باید برای چنین شرایطی آماده شویم.
خامنهای: در صورت ادامه حملات اسرائیل کسی نمیتواند جلوی «نیروهای مقاومت» را بگیرد
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در اظهاراتی گفت که اگر حملات اسرائیل به غزه ادامه پیدا کند، «نیروهای مقاومت بیتاب میشوند و کسی نمیتواند جلوی آنها را بگیرد.»
به گزارش خبرگزاری «ایسنا»، خامنهای، سهشنبه ۲۵ مهر، در دیدار جمعی از «نخبگان و استعدادهای برتر»، تاکید کرد که «امروز در قضیه غزه، همه باید واکنش نشان بدهیم. عدهای گرسنهاند، عدهای زیر بمباراناند، عدهای دارند صد تا صد تا کشته میشوند.»
رهبر ایران در ادامه گفت: «ساکنان شهرکهای اسرائیلی مردم عادی نیستند، همه مسلح هستند. گیرم که نیروهای غیرنظامی اسرائیلی کشته شدند، چند نفر بودند؟ چند برابرش را اسرائیلیها میکشند، تعداد کشتهشدگان غیرنظامی فلسطینی چند برابر است.»
مقامات آمریکایی و بریتانیایی، طی روزهای گذشته، بهطور مکرر به ایران، حزبالله لبنان و دیگر طرفها، درباره هرگونه سوءاستفاده از جنگ و گسترش آن به منطقه هشدار دادهاند.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران روز گذشته در اظهاراتی درباره «احتمال اقدام پیشدستانه» علیه اسرائیل از سوی طرفهای موسوم به «محور مقاومت» هشدار داد.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، طی سخنرانی روز دوشنبه در «کنست» این کشور، خطاب به ایران و حزبالله لبنان گفت: «به ایران و حزبالله میگویم اسرائیل را در [جبهه] شمال نیازمایید، و الا بهای گزافی پرداخت خواهید کرد».
با این حال، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی روز دوشنبه، در پاسخ به سوالی درباره احتمال اقدام نظامی ایران علیه اسرائیل گفت که «ادعای دخالت نظامی ایران در غزه بیاساس است».
- نویسنده : خوراسانی
- منبع خبر : العربیة