بلوک اقتصادی کشورهای مرکزی آفریقای جنوبی (ایکاس)، کودتای نظامیان در گابن را به شدت محکوم کرده و خواستار تضمین امنیت علی بونگو، رئیسجمهوری این کشور شد.
بلوک اقتصادی «ایکاس»، جمعه ۱۰ شهریور، طی بیانیهای از سازمان ملل متحد و اتحادیه آفریقا خواست تا تلاشهای خود را برای حمایت از بازگشت سریع به حاکمیت قانون اساسی در گابن متحد کنند.برای حمایت از بازگشت سریع به حاکمیت قانون اساسی در گابن متحد کنند.
در این بیانیه همچنین آمده است: «دوشنبه آینده، دومین نشست اضطراری را برای تمرکز بر کودتای گابن برگزار خواهد کرد».
در همین راستا، حزب اصلی اپوزیسیون گابن، «جایگزین ۲۰۲۳»، جمعه ۱۰ شهریور، «از جامعه بینالمللی خواست تا از حکومت نظامی که علی بونگو، رئیس جمهوری گابن، را سرنگون کرد، بخواهد قدرت را به غیرنظامیان واگذار کند.»
حزب اپوزیسیون خواستار شمارش کامل آرای انتخابات روز سهشنبه شد، که به گفته این حزب، نشان میدهد «اندو اوسا» پیروز شده است.
کمیسیون انتخابات گابن اعلام کرده بود که بونگو با کسب ۶۴ درصد آرا مجدداً انتخاب شد در حالی که اوندو اوسا تقریباً ۳۱ درصد آرا را به دست آورده است.
شورای صلح و امنیت اتحادیه آفریقا، پنجشنبه ۹ شهریور، از ارتش گابن خواست که از هرگونه مداخله در روند سیاسی این کشور خودداری کند و خواستار برگزاری انتخابات عادلانه و شفاف در گابن شد.
کشورهای غربی به همراه فرانسه که زمانی استعمار گابن بوده، کودتای نظامی در این کشور را محکوم کردند.
شایان ذکر است که افسران ارتش گابن چهارشنبه، دقایقی پس از آنکه علی بونگو، رئیس جمهوری، برنده سومین دوره انتخابات اعلام شد، طی کودتایی نظامی، قدرت را به دست گرفتند، و وی را در حصر خانگی قرار دادند و ژنرال «بریس اولگی نگیما»، طراح کودتا را به عنوان رهبر مرحله انتقالی منصوب کردند.
از سویی رهبران کودتا که با پایان دادن به نزدیک به شش دهه حکمرانی خاندان بونگو در گابن بهرغم برخورداری از حمایت شهروندانی که به خیابانهای لیبرویل آمدهاند، هنوز برنامههای خود را برای چگونگی اداره این کشور بیان نکردهاند.
علی بونگو، رئیس جمهوری برکنار شده گابن، از سال ۲۰۰۹ پس از درگذشت پدرش که از ۱۹۶۷ رئیسجمهوری این کشور بود، به قدرت رسید. منتقدان میگویند که خانواده بونگو با سود بردن از ثروت نفت و معادن گابن برای جمعیت ۲٫۳ میلیون نفری مردم این کشور که حدود یک سوم آنها فقیر هستند، کار چندانی انجام نداده است.
عضویت کشور گابن در اتحادیه آفریقا تعلیق شد
شورای صلح و امنیت اتحادیه آفریقا بهمنظور بررسی اوضاع در گابن تشکیل جلسه دا
اتحادیه آفریقا عضویت گابن در فعالیتهای این اتحادیه را پس از وقوع کودتای نظامی در این کشور که به برکناری حکومت علی بونگو، رئیس جمهوری منجر شده است، به حالت تعلیق درآورد.
شورای صلح و امنیت آفریقا پنجشنبه ۹ شهریور اعلام کرد که عضویت گابن در همه فعالیتها و نهادها و موسسات اتحادیه آفریقا را تا بازگشت نظام و حاکمیت قانون اساسی در این کشور همسو با منشورهای این اتحادیه، تعلیق میکند.
شورای صلح و امنیت اتحادیه آفریقا همچنین کودتای نظامی و استیلای ارتش بر قدرت در گابن که در ۳۰ اوت ۲۰۲۳ به سرنگونی حکومت علی بونگو، رئیس جمهوری این کشور منجر شد را به شدت محکوم کرد.
این نهاد صلح و امنیت وابسته به اتحادیه آفریقا پیش از این پنجشنبه اعلام کرد که نشستی را بهمنظور بررسی تحولات اوضاع پس از کودتا در گابن منعقد میکند.
این شورا در شبکه اجتماعی «ایکس»(توئیتر سابق) اعلام کرد:« نشست شورای امنیت و صلح وابسته به اتحادیه آفریقا هماکنون بهمنظور بررسی اوضاع در گابن تشکیل شد».
شایان ذکر است که نظامیان کودتاگر در گابن شامگاه چهارشنبه هشتم شهریور پس از اعلام سرنگونی دولت علی بونگو، انحلال نهادهای حکومتی و بهدست گرفتن قدرت در این کشور، فرمانده گارد ریاست جمهوری، ژنرال «برایس اولیگو نگیما» که به عنوان طراح کودتای نظامی این کشور شناخته شده است را به عنوان رئیس مرحله انتقالی در این کشور نفتخیز منصوب کردند.
وقوع کودتای نظامی در کشور گابن تاکنون موجی از محکومیتهای غربی و واکنشهای انتقادآمیز بینالمللی را بهدنبال داشته است.
وزرای دفاع اتحادیه اروپا شرایط گابن پس از کودتا را بررسی میکنند
جوزپ بورل: در صورت تایید وقوع کودتا، این دست از کودتاها عدم ثبات را در منطقه تشدید میکند
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در اظهاراتی در ارتباط با کودتای گابن، گفت: «وزرای دفاع کشورهای عضو اتحادیه، درباره وضعیت گابن گفتوگو خواهند کرد و اگر وقوع کودتا در آنجا تایید شود، این امر افزایش بیشتر ناآرامی در سطح منطقه را به دنبال خواهد داشت.»
گروهی از افسران ارتش گابن، بامداد چهارشنبه، ۸ شهریور پس از مدتی کوتاه از اعلام پیروزی علی بونگو، در دستیابی به منصب ریاست جمهوری برای سومین بار، قدرت را در این کشور در دست گرفتند.
بورل در جریان نشست وزرای دفاع اتحادیه اروپا در تولدو اسپانیا، گفت: «اگر این موضوع تایید شود، کودتای نظامی دیگری خواهد بود که بیثباتی را در کل منطقه تشدید میکند.»
به گفته بورل، «تمامی منطقه، از جمهوری آفریقای مرکزی گرفته تا مالی، سپس بورکینافاسو و اکنون نیجر وچهبسا گابن، در شرایط بسیار دشواری قرار دارند. مطمئناً وزیران دفاع، رویدادها و چگونگی بهبود سیاست اتحادیه در رابطه با این کشورها را عمیقا بررسی خواهند کرد.»
بورل افزود: «این موضوع، مشکلی بزرگ برای اروپا به شمار میآید.»
واکنش فرانسه
اخبار مربوط به کودتا در گابن تنها چند هفته پس از آن است که اعضای گارد ریاست جمهوری نیجر با برکناری رئیس جمهوری، قدرت را در این کشور به دست گرفته و شورای نظامی حاکم بر نیجر را تشکیل دادند.
الیزابت بورن، نخستوزیر فرانسه، در واکنش به کودتا گفت که پاریس از نزدیک، تحولات جاری در گابن در پی اعلام کودتا توسط افسران ارتش، آنهم تنها چند روز پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری را از نزدیک دنبال میکند.
بورن طی سخنانی در همایش سفرای فرانسه گفت که دیپلماسی کشور در سال جاری با بحرانهای متعددی مواجه شد و فرانسه امروز بیش از هر زمان دیگر به دیپلماتهای خود نیاز دارد.
پیش از آن، شرکت صنایع معدنی فرانسوی «ارامیت» پس از کودتای نظامی گابن، در بحبوحه تردیدها در مورد تهدید ناشی از کودتای جدید برای نفوذ زیاد فرانسه در گابن، تمام عملیات خود را در این کشور سرشار از نفت و اورانیوم، تعلیق کرد.
کودتا در گابن؛ نظامیان همه نهادهای دولتی را منحل کردند
کودتای نظامی اندکی پس از پیروزی علی بونگو، رئیس جمهوری گابن برای سومین بار در انتخابات بحثبرانگیز این کشور رخ داد
جمعی از افسران ارشد ارتش گابن در اولین ساعات بامداد چهارشنبه ۸ شهریور با حضور در تلویزیون دولتی گابن، از قبضه قدرت در این کشور، لغو انتخابات، انحلال نهادها و بسته شدن مرزها تا اطلاع ثانوی خبر دادند.
یکی از اعضای این گروه متشکل از حدود ۱۲ نظامی گابنی اعلام کرد که این گروه به نمایندگی از «کمیته مرحله گذار و احیای نهادها»، تاکید دارد که آنها نماینده همه نیروهای امنیتی و دفاعی کشور هستند.
این نظامیان اعلام کردند که «به دلیل حکمرانی غیرمسئولانه، کشور به زوال مداوم انسجام اجتماعی دچار شده که ممکن است آن را به سمت هرج و مرج بکشاند. ما تصمیم گرفتیم با پایان دادن به رژیم موجود، از صلح دفاع کنیم.»
ستاد ملی مسئول انتخابات گابن، ساعاتی پیش اعلام کرد، علی بونگو که ۱۴ سال بر گابن حکومت کرده، برای سومین بار با کسب ۶۴٫۲۷ درصد آرا به عنوان رئیس جمهوری این کشور انتخاب شد.
انتخابات با مشارکت ۵۶ درصدی
استفان بوندا، رئیس مرکز انتخابات گابن، از تلویزیون دولتی اعلام کرد در انتخاباتی که میزان مشارکت به ۵۶٫۶۵ درصد رسید، بونگو از آلبرت اوندو اوسا، رقیب اصلی خود، که ۳۰٫۷۷ درصد را به دست آورد، پیشی گرفت، در حالی که ۱۲ نامزد دیگر، آرای باقیمانده را کسب کردند.
این در حالی است که تنشها در گابن در بحبوحه نگرانی از بروز ناآرامی پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی در شنبه، بالا گرفته است.
بونگو از طریق این انتخابات، به دنبال تداوم سلطه ۵۶ ساله خانوادهاش بر قدرت بود در حالی که مخالفان برای ایجاد تغییر در این کشور نفت خیز و در عین حال فقیر آفریقای مرکزی، تلاش میکردند.
نگرانیها در مورد شفافیت روند انتخابات در گابن، در سایه عدم حضور ناظران بینالمللی، قطع خدمات اینترنت و ممنوعیت رفت و آمد شبانه در سراسر کشور پس از انتخابات، حاکم شده است
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : العربیة