خانم اورسولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا، شنبه نهم ژوئن خشنودی خود را از نتایج انتخابات پارلمان اروپا اعلام کرد. او گفت حزب مردمی اروپا PPE قدرتمندترین گروه سیاسی اروپا است که به گفتۀ خانم فون درلاین سنگری در مقابل پیشروی چپ و راست افراطی به شمار می رود.
نتشر شده در:
خانم فون در لاین که خود عضوی از این گرایش است توضیحی دربارۀ چگونگی تحقق این هدف نداد.
با این حال، شکی نیست که انتخابات نهم ژوئن به تقویت بیشتر راست در پارلمان اروپا منجر شد تا آنجا که پیروز اصلی این انتخابات حزب مردمی اروپا بوده است. ولی تقویت احزاب راست در پارلمان اروپا لزوماً افزایش نفوذ گروه های راست افراطی یا ناسیونالیست را در پی نخواهد داشت؛ زیرا نفوذ این گروه ها سنتاً به توانایی آنها برای ائتلاف کردن با دیگر احزاب همسو یا غیرهمسو بستگی دارد. با این حال، احزاب راست افراطی و ناسیونالیست تاکنون نتوانستهاند به دلیل اختلافات ایدئولوژیک شان به ویژه در خصوص روسیه با یکدیگر ائتلاف کنند.
تاریخاً احزاب راست ناسیونالیست به گروه احزاب محافظه کار و اصلاح طلب در پارلمان اروپا وابسته بودهاند که هدایت شان را اکنون خانم جورجیا ملونی، رهبر “پسافاشیست” ایتالیا، و حزب محافظهکار و اروپاستیز “حق و عدالت” در لهستان برعهده دارند. تشکیل یک گروه مرکب از احزاب راست افراطی در پارلمان اروپا امروز نیز نامحتمل است.
پیروزی راست افراطی فرانسه در انتخابات پارلمان اروپا، ماکرون مجلس ملی را منحل کردپیروزی راست افراطی فرانسه در انتخابات پارلمان اروپا، ماکرون مجلس ملی را منحل کرد
به دنبال اعلام نتایج انتخابات پارلمان اروپا و پیروزی حزب راست افراطی، امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه شامگاه یکشنبه مجلس ملی این کشور را منحل و اعلام کرد که انتخابات پیش از موعد سه هفته دیگر برگزار خواهد شد. در آستانه این رویداد سرنوشت ساز، بلافاصله، گروههای سیاسی جلسات خود را آغاز کردند. جردن باردلا، سرلیست حزب «اجماع ملی» در انتخابات پارلمان اروپا که از این انتخابات پیروز بیرون آمده، سودای نخست وزیری در سر دارد در حالی که حزب اکثریت ریاست جمهوری و احزاب چپ تمام تلاش خود را خواهند کرد تا او را در انتخابات پیش رو شکست دهند.
نتشر شده در: : روزآمد شده در
به نوشته خبرگزاری فرانسه، امانوئل ماکرون، در واکنش به پیروزی تاریخی راست افراطی در فرانسه در انتخابات روز یکشنبه پارلمان اروپا با اعلام خبر برگزاری انتخابات زودهنگام مجلس، فرانسه را در بلاتکلیفی عمیق سیاسی فرو برد.
ماکرون در پیامی که روز دوشنبه در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد، نوشت: «من به توانایی مردم فرانسه برای انجام درستترین انتخاب برای خود و نسلهای آینده اعتماد دارم.»
انتخابات مجلس قرار است در دو دور و در روزهای سیام ژوئن و هفتم ژوئیه برگزار شود. این درحالی است که فرانسه این تابستان و از اواخر ماه ژوئیه میزبان بازیهای المپیک و پارا المپیک خواهد بود.
حزب راست افراطی «حزب اجتماع ملی – همان جبهه ملی سابق» به ریاست آقای باردلا، بدون معطلی کارزار انتخاباتی خود را آغاز کرد. سباستین شونو، نایب رئیس این حزب روز دوشنبه با تایید اینکه جردن باردلا به عنوان نماینده پارلمان اروپا انتخاب شده است، گفت که او با داشتن حمایت «مردمی» نامزد حزب برای رفتن به ماتینیون است. ماتینیون نام کاخ نخست وزیری فرانسه است و اشاره او به این است که حزب آنها قابلیت به دست آوردن اکثریت آرا در انتخابات مجلس ملی را دارد. در فرانسه، رئیس جمهوری نخست وزیر را از حزبی انتخاب میکند که حائز اکثریت در مجلس ملی است.
زمانی که رئیس جمهور و نخست وزیر از دو حزب مختلف با گرایشهای سیاسی متضاد باشند، شاهد دورهای خواهیم بود که به آن «همزیستی» گفته میشود. آخرین بار در زمان ریاست جمهوری ژاک شیراک، این رئیس جمهور دست راستی با برگزاری انتخابات زودهنگام، مجبور به انتخاب نخست وزیری از حزب سوسیالیست شد.
فهرست حزب «اجماع ملی» با حدود ۳۱.۳۶ درصد آرا، بسیار جلوتر از لیست حزب ریاست جمهوری (۱۴.۶۰٪) و لیست حزب سوسیالیست (۱۳.۸۳٪) قرار گرفت.
استفان سژورنه، وزیر امور خارجه و رئیس «رنسانس»، حزب رئیس جمهوری، فراخوانی را برای «بسیج همه نیروهای جمهوری خواه» به راه انداخت. در جناح چپ، مذاکرات بین احزاب مختلف برای تلاش برای به نتیجه رسیدن به منظور ارائه یک لیست واحد آغاز شده است.
مانوئل لومپارد، هماهنگ کننده حزب «فرانسه تسلیم ناپذیر» اعلام کرد که پیشنهاد یک جلسه مشترک در بعدازظهر روز دوشنبه را به گروههای سیاسی مختلف جناح چپ ارائه کرده است تا آنها بتوانند بر روی «روی وحدت و شفافیت» کار کنند.
اولیویه فور، دبیر کل حزب سوسیالیست هم با اعلام موافقت با تشکیل یک «جبهه مردمی» برای مقابله با راست افراطی، تاکید کرد که با توجه به نتیجه این حزب در انتخابات اروپا، «موازنه قدرت» به نفع سوسیالیستها تغییر کرده است.
انتخابات پارلمان اروپا؛ «قمار» مکرون در اعلام انتخابات زودرس در فرانسه
با وجود موفقیت راست افراطی در انتخابات پارلمان اروپا، راست میانه همچنان قدرتمندترین بلوک این پارلمان باقی ماند. با این حال، امانوئل مکرون بزرگترین شگفتی پس از انتخابات را رقم زد و در «قماری بزرگ» با انحلال پارلمان، رقابت سیاسی را به داخل فرانسه کشاند. در آلمان و اسپانیا هم احزاب حاکم نتایجی ضعیف به دست آوردند. در کشورهای دیگر اما راست افراطی موفقیت چندانی نداشت. در مجارستان اقبال به ملیگرایان هوادار ویکتور اوربان کاهش قابل توجهی یافت. در لهستان حزب هوادار اتحادیه اروپا به پیروزی رسید. اورزولا فوندرلاین رئیس کمیسیون اروپا گفت در پارلمان اروپا ائتلاف راست میانه همچنان قدرتمندترین بلوک و «سنگری» در مقابل راست و چپ افراطی باقی خواهد ماند.
با پایان شمارش آرا در اکثر کشورهای اروپایی، نتایج انتخابات پارلمان اتحادیه اروپا تا حدود بسیار زیادی مشخص شده و در چند کشور بزرگ عضو این اتحادیه چون آلمان، فرانسه، اسپانیا، اتریش و بلژیک با شگفتی همراه بوده است.
بنابر آخرین برآوردها تا پایان روز یکشنبه ۹ ژوئن، تقسیم کرسیها در پارلمان اروپا که ۷۲۰ نماینده دارد چنین بوده است:
- حزب مردم اروپا ۱۸۹ کرسی (۱۲ کرسی بیشتر از دور قبل در سال ۲۰۱۹)
- حزب سوسیال دموکرات ۱۳۵ کرسی (۵ کرسی کمتر از دور قبل)
- حزب تجدید اروپا ۸۳ کرسی (۱۹ کرسی کمتر از دور قبل)
- محافظهکاران و رفرمگرایان ۷۲ کرسی (چهار کرسی بیشتر از دور قبل)
- حزب هویت و دموکراسی ۵۸ کرسی (یک کرسی کمتر از دور قبل)
- حزب سبز ۵۳ کرسی (۱۹ کرسی کمتر از دور قبل)
- نمایندگان مستقل ۴۵ کرسی (۵ کرسی کمتر از دور قبل)
- چپگرایان ۳۵ کرسی (دو کرسی کمتر از دور قبل)
به عبارت دیگر، حزب مردم اروپا (EPP) با کسب ۱۸۹ کرسی همچنان خود را به عنوان بزرگترین بلوک سیاسی در پارلمان اروپا مطرح کرد و حزب سوسیال دموکرات هم با کسب ۱۳۵ کرسی همچنان دومین حزب بزرگ سیاسی اتحادیه اروپا باقی ماند.
با این حال احزابی چون حزب تجدید (لیبرال) و حزب سبز هر کدام با از دست دادن ۱۹ کرسی نتایج «مایوسکنندهای» داشتند و در برابر احزاب دستراستی چون حزب محافظهکاران و رفرمگرایان با کسب ۷۲ کرسی که چهار کرسی بیشتر از انتخابات سال ۲۰۱۹ است ابراز پیروزی کردند.
اولین پسلرزه انتخابات پاریس را لرزاند
همزمان با به پایان رسیدن آخرین روز رایگیری انتخابات پارلمان اروپا و انتشار برآوردها از پیروزی ۳۰ درصدی حزب راستگرای «اجتماع ملی» به رهبری مارین لوپن در فرانسه، امانوئل مکرون رئیسجمهوری این کشور با انحلال پارلمان از برگزاری انتخابات فوری ظرف چند هفته آینده خبر داد.
آقای مکرون تاریخ برگزاری انتخاباتهای فوری را ۳۰ ژوئن (سه هفته دیگر) و هفتم ژوئیه (چهار هفته دیگر) اعلام کرده است.
این تصمیم غیرمنتظره آقای مکرون که یکشنبه شب – ۹ ژوئن – اعلام شد در پی آن بود که برآوردهای اولیه مبتنی بر نظرسنجیها از رایدهندگان فرانسوی پیشبینی کردند حزب «تجدید» به رهبری امانوئل مکرون تنها حدود ۱۵ درصد از آرا در انتخابات پارلمان اروپا را کسب کرده و دیگر حزب اصلی، یعنی سوسیالیستها به رهبری رافائل گلوکسمن، حدود ۱۴ درصد آرا را کسب کرده است.
مارین لوپن، رهبر حزب راستگرای «اجتماع ملی»، در واکنش به استقبال چشمگیر رایدهندگان از حزب او گفته آماده تحویل گرفتن قدرت است.
اگر چه به نظر میرسد حزب راستگرای خانم لوپن در آستانه کسب یک پیروزی تاریخی برای محافظهکاران و راستگرایان در فرانسه است اما جمع آرای احزاب میانهرو و چپ که از امانوئل مکرون حمایت میکنند بسیار بیشتر از حزب خانم لوپن است و احتمالا به همین دلیل است که رئیسجمهوری فرانسه «با اطمینان خاطر» و در واکنشی سریع از انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات فوری خبر داده است.
علاوه بر دو حزب «تجدید» (مکرون) و سوسیالیستها (گلوکسمن) که برآورد شده است به ترتیب ۱۵ و ۱۴ درصد آرا را کسب کردهاند، برآورد شده است که حزب چپگرای «فرانسه تسلیمناپذیر» هم ۸/۳ آٰرا و حزب سبز فرانسه هم ۵/۲ آرا را کسب کند.
حدود ۳۶۰ میلیون نفر در آخرین روز انتخابات پارلمان اروپا در ۲۱ کشور پای صندوقهای رای رفتهاند، از جمله در آلمان، فرانسه، اسپانیا و لهستان.
این انتخابات چهار روزه از پنجشنبه در هلند شروع شد و رایگیری در شش کشور پایان یافته است.
بر اساس نظرسنجیها، احزاب بزرگ و طرفدار اتحادیه اروپا اکثریت خود را حفظ خواهند کرد اما جریانها و احزاب راستگرا و ملیگرا کرسیهای بیشتری را در این پارلمان ۷۲۰ نفره به دست خواهند آورد.
این نخستین انتخابات پارلمان اروپا پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپاست.
این انتخابات در حالی برگزار میشود که قاره اروپا با گرایشهای فزاینده به سمت ملیگرایی و تفرقه سیاسی مواجه است.
بیشتر بخوانید:
در آلمان هم حزب حاکم زیر ۱۵ درصد رای آورده است
در آلمان که به همراه فرانسه، ایتالیا و اسپانیا، مربع اصلی اتحادیه اروپا را تشکیل میدهد، کاتارینا بارلی، کاندیدای حزب حاکم اسپیدی که یک حزب چپگرای میانهرو است، از کسب آرای ۱۴ درصدی ابراز یاس کرده است.
خانم بارلی عصر یکشنبه گفت: «من بسیار مایوس شدم».
اولاف شولتس صدراعظم آلمان هم که احتمالا به اندازه خانم بارلی از شکست حزبش در این انتخابات «مایوس» شده است، عصر یکشنبه به همراه خانم بارلی به میتنگ انتخاباتی حزب نرفت.
ناظران با توجه به موفقیت حزب راستگرای افراطی و مخالف دولت – ایافدی – از به «بحران» رفتن حزب حاکم سوسیال دموکرات سخن میگویند.
همزمان حزب سبز آلمان هم که برآورد شده است در انتخابات امسال اتحادیه اروپا چیزی حدود ۱۲ درصد آٰرا را کسب کند، به شدت مورد انتقادات داخلی قرار گرفته است.
بزرگترین رقابت روز یکشنبه در آلمان اتفاق افتاد، کشوری که ۹۶ نماینده را به پارلمان اروپا میفرستد.
پارلمان اروپا ۷۲۰ کرسی دارد.
در مقابل فضای یاس میان میانهروها و چپگرایان آلمان، محافظهکاران و راستگرایان ملیگرا در این کشور از پیروزی و «موفقیت چشمگیر» خوشحالند.
فردریش مرتس، رهبر حزب محافظهکار سیدییو آلمان، عصر یکشنبه و همزمان با انتشار برآوردها از نتایج گفت: «ما پیروز شدیم».
با این حال، پیروز اصلی احتمالا حزب تندرو راستگرای ایافدی – AّFD – است که فراتر از پیشبینیها توانسته است حدود ۱۶ درصد آرا را کسب کند و احتمالا در ساعات آینده خود را حزب پیروز انتخابات آلمان اعلام خواهد کرد.
بیشتر بخوانید:
راستمیانه پیروز اسپانیا شد و سوسیالیستها را شکست داد
در اسپانیا با شمارش تقریبا ۱۰۰ درصد آرا، محافظهکاران «حزب مردم» (PP – پیپی) با کسب ۳۴/۲ درصد پیروز شد و حزب حاکم، یعنی حزب سوسیالیست کارگران که پدرو سانچز را در سمت نخستوزیری دارد، با کسب ۳۰/۲ درصد آٰرا دوم شده است.
حزب راستگرای افراطی بُکس (Vox) هم با کسب ۹/۶ درصد آرا توانست ۳ کرسی جدید به دست آورد. این در حالی بود که حزب تازه تاسیس راست رادیکال اسالایاف (SALF) هم با کسب ۴/۶ درصد آرا به نخستین کرسی خود در پارلمان اروپا دست پیدا کرده است.
اولویتهای رایدهندگان اروپایی از زمان آخرین رایگیری در سال ۲۰۱۹ به طور چشمگیری تغییر کرده است، به طوری که حمله روسیه به اوکراین و هزینههای زندگی در حال حاضر در ذهن مردم در اولویت است. مهاجرت، سلامت و اقتصاد هم اهمیت کلیدی دارند. رایدهندگان بریتانیایی آخرین بار پنج سال پیش در این انتخابات رای دادند که قبل از برگزیت (خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا) بود.
سورپرایز در دانمارک؛ حزب سبز چپگرا پیروز شد
در حالی که موفقیت احزاب راستگرا کشورهای بزرگ اروپا چون فرانسه، آلمان و ایتالیا موجب مایوس شدن احزاب حاکم شده است، در دانمارک این حزب سبز چپگرا بود که موجب شگفتی شده است.
با احتساب نتایج شمارش ۹۹ درصد آرا در دانمارک، حزب اساف که به حزب سبز چپ هم شناخته میشود، با کسب ۱۷/۴ درصد آرا برنده انتخابات شده است. این حزب که اکنون ۳ کرسی در اتحادیه اروپا خواهد داشت با نتایج امشب به بزرگترین حزب دانمارک در پارلمان اروپا بدل شد.
ناظران انتخابات دانمارک این نتیجه را برای حزب سوسیال دموکرات که نخستوزیر دانمارک رهبر آن است «فاجعه» خواندهاند.
حزب مته فردریکسن، نخستوزیر، با کسب ۱۵/۶ درصد آرا توانسته است ۳ کرسی قبلی خود را حفظ کند.
هر دو حزب از جناح چپ سیاسی در دانمارک محسوب میشوند و پیشتر متحد یکدیگر بودند اما اکنون حزب سبز میتواند به عنوان مهمترین رقیب و حزب مخالف دولت شناخته شود چرا که حزب سوسیال دموکرات حاکم دوسال پیش برای تشکیل دولت حزب لیبرال راستمیانه و حزب میانهروها کنار آمد و اکنون میزان محبوبیت دولت خانم فردریکسن هم افول کرده است.
با این حال، مته فردریکسن که همین چند روز پیش حمله فیزیکی به او در کپنهاگ، پایتخت، خبرساز شده بود در فیسبوک ضمن ابراز رضایت از نتایج حزب خود گفته است: «حزب سبز به لحاظ سیاسی نزدیکترین حزب به سوسیال دموکراتهاست و به همین علت من میخواهم به آنها تبریک بگویم.»
بیشتر بخوانید:
چرا این انتخابات مهم است؟
چگونگی رای اروپاییها جهتگیری اتحادیه در پنج سال آینده را مشخص خواهد کرد، از مسائل اقلیمی گرفته تا موضوع مهاجرت، ادغام بیشتر یا افزایش ناسیونالیسم.
این پارلمان قوانینی تصویب میکند که بر زندگی شهروندان اتحادیه تاثیر میگذارد و تایید بودجه سالانه که امسال به ۱۸۹ میلیارد یورو رسید به عهده این نهاد است.
نتیجه این انتخابات در عین حال در انتخاب رئیس بعدی کمیسیون اروپا نیز نقش خواهد داشت.
انتخابات چگونه برگزار شد؟
- رایگیری روز ۶ ژوئن در هلند آغاز شد و دو روز بعد از آن ایرلند و مالت پای صندوقها رفتند. انتخابات بسیاری از کشورهای عضو هم روز یکشبنه ۹ ژوئن برگزار شد.
- در بیشتر کشورها سن قانون رای دادن ۱۸ سال است، اما اگر ۱۶ ساله بودید در آلمان، اتریش، بلژیک و مالت میتوانستید رای بدهید، و در یونان هم برای رای دادن باید ۱۷ ساله میبودید. در چند کشور، از جمله بلغارستان و لوکزامبورگ، رای دادن اجباری است.
- نتایج انتخابات بر اساس نمایندگی نسبی مشخص میشود، برای همین همه رایها حساب است، هر چند که بعضی از کشورها آستانه انتخابی حداقلی ۵ درصد دارند. میانگین مشارکت در سال ۲۰۱۹ اندکی بیش از ۵۰ درصد بود.
- در پایان روز یکشنبه مشخص شد که کدام احزاب اکثریت ۷۲۰ کرسی پارلمان را که ۱۵ کرسی بیشتر از سال ۲۰۱۹ است به خود اختصاص دادهاند.
- بریتانیا پیش از خروج از اتحادیه اروپا در انتخابات قبلی شرکت کرده بود، و بعضی از کرسیهایش را یا بین دیگران تقسیم کردهاند یا برای بزرگتر شدن احتمالی اتحادیه در آینده کنار گذاشتهاند.
- تعداد نمایندگان هر کشور نسبت به جمعیتش محاسبه میشود. آلمان، پرجمعیتترین کشور عضو، ۹۶ نماینده دارد. مالت، لوکزامبورگ و قبرس هم هر کدام با شش نماینده کمترین سهم را دارند.
-
احزاب راستگرای اروپایی به لطف رایدهندگان جوان ممکن است دستاورد بزرگی داشته باشند
اطلاعات مقاله - نویسنده, سوفیا بتیزا
- شغل, گزارشگر بیبیسی – بروکسل
مردم ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا طی ۴ روز برای انتخاب نمایندگان پارلمان جدید اروپا به پای صندوقهای رای رفتند و میلیونها جوان برای اولین بار رای خود را به صندوق انداختند.
در برخی کشورها، سن رای به ۱۶ سال کاهش یافته است – بنابراین افراد زیر سن قانونی در بلژیک، آلمان، اتریش، یونان و مالت میتوانند در این انتخابات رای دهند.
میر ورلیند، دانش آموز ۱۷ ساله بلژیکی میگوید: «این یک فرصت بسیار بزرگ برای ما است، زیرا به ما صدایی را میدهد که پیش از این نداشتیم.»
دوست او، آگوست دوشن، با لحنی جدی میگوید: «من فکر میکنم اروپا باید قدم برداشته و قویتر شود – ما همیشه نمیتوانیم به ناتو تکیه کنیم.»
برای این گروه از دوستان – و برای بسیاری از همتایان آنها – این انتخابات اروپایی از نظر امنیت بسیار مهم است. آنها با شنیدن اینکه اروپا امن است بزرگ شدند – اما در دو سال گذشته، این اعتقاد از میان رفته است.
لور اسلیکس ۱۷ ساله نگران جنگ در اروپا است.
او میگوید: «معلمهای تاریخ به ما میگویند که اگر در آینده جنگ جهانی رخ دهد، تعجب نخواهند کرد» و همه دوستانش سرشان را به نشانه تایید تکان میدهند، «این واقعا مرا میترساند.»
در انتخابات پارلمان اروپا در سال ۲۰۱۹ ، رایدهندگان جوان به تعداد بیسابقهای شرکت کردند – آرای آنها اکثرا نصیب احزاب سبز شد که از سیاستهای قاطعانه آب و هوایی دفاع میکردند.
در آن زمان، این گرایش سیاسی را به عنوان یک «موج سبز» معرفی کردند.
اما پنج سال در سیاست زمان زیادی است.
اگر نظرسنجیها درست باشد، اینک تعداد بیسابقهای از رایدهندگان جوان به احزاب راست و راست افراطی رای خواهند داد و بسیاری از این احزاب بهطور گسترده به اتحادیه اروپا شک دارند.
بنس سابو در حالیکه در تظاهرات کشاورزان ضد اتحادیه اروپا در بروکسل شرکت کرده، به من میگوید: «ما میخواهیم وضعیت موجود را از میان ببریم، و به همین دلیل است که بسیاری از دوستان من به راستگرایان رای میدهند.»
صدای غرش تراکتورهایی که کشاورزان ناراضی به این تظاهرات آوردهاند با صدای سخنرانان روی صحنه که نخبگان اروپا را محکوم میکنند، ترکیب میشود.
این جوان ۲۵ ساله اهل مجارستان میگوید: «سعی در این بوده که به هر چیزی که از سمت راست میآید حالت شیطانی بدهند اما ما واقعا میتوانیم مسایلی را که چپها سعی در حل آنها داشتند و شکست خوردند، حل کنیم.»
مسایلی که جوانان اروپایی به آنها اهمیت میدهند، البته متنوع است.
اما این نسلی است که در طول همهگیری کووید بزرگ شده و اکنون در چند جبهه احساس نگرانی میکند: جنگ در اروپا، تغییرات آب و هوایی، بازار کار نامشخص و فقدان مسکن مقرون بهصرفه.
لازار پتربیج، ۲۵ ساله و از اقلیت صربهای مجارستان که اجازه رای دادن در انتخابات را دارد، در این مورد میگوید: «ما افراطی نیستیم. ما فقط عصبانی هستیم.»
او – و بسیاری از افراد همنسل او – نگران آینده هستند و احساس میکنند که احزاب سنتیتر به نگرانی آنها توجهی ندارند.
لازار میگوید: «ما احساس میکنیم که نیازهای ما برآورده نمیشود. افراد هم سن و سال ما باید در حال برداشتن گامهای واقعا مهم زندگی باشند، باید اولین شغل خود را پیدا کنیم، به تشکیل خانواده فکر کنیم … اما اگر به اروپا نگاه کنید، قیمت اجاره بها بالا میرود – و پیدا کردن کار دشوار شده است.»
البته این احساس جوانان که کسی به حرفشان گوش نمیدهند، یا بخشی از معادله نیستید، چیز جدیدی نیست.
اما دیو سیناردت، استاد علوم سیاسی در دانشگاه آزاد بروکسل، میگوید، بسیاری از احزاب راستگرای تندرو فعالانه در پی جلب رای جوانان هستند.
او به بیبیسی گفت: «راست تندرو احساسات ضد نظام را رهبری میکند. آنها کمی حال و هوای سرکشی دارند – مخصوصاً وقتی صحبت از برنامههای آنها در مخالفت با جنبش ووک میشود – و این برای جوانان امروز جذاب است.»
(ووکیسم اصطلاحی برای تمایل و مشارکت در اعتراضهای متنوع سیاسی و اجتماعی در هر زمینه و موضوعی است که غالبا با تظاهرات خیابانی همراه است.)
برای سانتیاگو اباسکال، رهبر حزب راستگرای وکس اسپانیا، مسایل حساسیتزا در حال حاضر حقوق افراد تراجنسیتی و سقط جنین است.
مهاجرت خارجیان نیز موضوع دیگری است که رایدهندگان جوان را به سمت راست سوق میدهد.
سال گذشته حدود ۳۸۰ هزار نفر به طور غیرقانونی از مرزهای اتحادیه اروپا عبور کردند که بالاترین رقم از سال ۲۰۱۶ به بعد بوده است.
جورجیو، جوان ۲۸ سالهایتالیایی، معتقد است: «موضع اتحادیه اروپا در قبال مهاجرت بسیار ملایم بوده است.»
او در نظر دارد به جنبش برادران ایتالیایی جورجیا ملونی رای دهد که مهمترین دستاورد راست تندرو در اروپا را داشته است.
او فکر میکند که اتحادیه اروپا باید یک سیاست مهاجرتی مشابه مجارستان، اسلواکی و لهستان اتخاذ کند که همگی توافقنامه مهاجرتی جدید اتحادیه اروپا را به چالش کشیدهاند. این توافقنامه به کشورهای مخالف پذیرش مهاجران اجازه میدهد به جای آن، جریمه نقدی پرداخت کنند.
جورجیو میگوید: «زمانی که آنها حصارهای جلوگیری از ورود مهاجران را برپا کردند، بیرحمانه مورد انتقاد قرار گرفتند اما واقعیت این است که آنچه که اتحادیه اروپا انجام میدهد کارساز نیست.»
او میافزاید: «ما نمیدانیم چه کسی وارد میشود؛ شکافی وجود دارد که هر کس از آن عبور میکند ولو اینکه سابقه جرم و جنایت داشته باشد و این به معنی آن است که امنیت اروپا به مخاطره افتاده است.»
سیاستمداران راست افراطی نیز در جلب توجه جوانان به صورت آنلاین موثرتر کار کردهاند.
استراتژی آنها در کاربرد رسانههای اجتماعی آنها بی بدیل بوده است.
مثال کامل از این موفقیت، عملکرد جردن باردلا، سیاستمدار فرانسوی است – رهبر کاریزماتیک ۲۸ ساله حزب اجتماع ملی که نامش در راس فهرست نامزدهای این حزب برای انتخابات اروپا قرار دارد.
او با ۱.۲ میلیون دنبال کننده در تیکتاک، و با قراردادن تنها یک سلفی در هر برنامه، حزب خود را به حزبی جذاب برای جوانان فرانسه تبدیل کرده است.
طبق یک نظرسنجی، ۳۶ درصد فرانسویهای زیر ۲۴ سال از او حمایت میکنند.
دیو سیناردت میگوید: «تیکتاک و اینستاگرام برای انتشار آن نوع پیامهایی که جناح راست تندرو میخواهد منتشر کند، مناسب هستند یعنی ویدیوهای ساده و بدون ظرافت در مورد مسایلی مانند مهاجرت، امنیت و جنسیت.»
در ایتالیا، ماتئو سالوینی از حزب لیگ که یک حزب راستگرای افراطی است، با شعار «کمتر اروپا، بیشترایتالیا» در حال تبلیغات در اینستاگرام است.
او تصاویر تولید شده توسط هوش مصنوعی را منتشر میکند که نشان میدهد «اروپای بیشتر» یعنی مجبور شدن به خوردن حشرات، مردانی با ریشهایی شبیه شمایل عیسی در حال زایمان و البته در نظر ایتالیاییها، گناه نابخشودنی خوردن پیتزا با آناناس روی آن که در بعضی از کشورها رواج دارد.
پروفسور سیناردت میگوید: «این پیامها واکنشهای احساسی را بر میانگیزد و به همین دلیل است که در قالب الگوریتم، بهویژه در تیکتاک تاثیرگذارتر میشود. راست تندرو خیلی زود در رسانههای اجتماعی سرمایهگذاری کرد – و اکنون دارد سود سرمایه را درو میکند.»
بیش از شش نفر از هر ده شهروند جوان اتحادیه اروپا میگویند که در انتخابات آینده اروپا شرکت خواهند کرد. اما این بار به جای راه انداختن «موج سبز»، احتمال دارد که در وارد کردن بیشترین فشار برای حرکت به سمت راست از زمان تاسیس اتحادیه اروپا نقش اساسی داشته باشند.
چنین نتیجهای میتواند اساسا دستور کار اتحادیه اروپا را در مورد مسایل مختلف از آب و هوا گرفته تا مهاجرت و حمایت از اوکراین تغییر دهد.
بنچه زابو، از مجارستان، شکی ندارد که نتیجه این انتخابات ایجاد یک پارلمان اروپایی هماهنگتر با نسل جوان خواهد بود.
دستکم این چیزی است که احزاب راستگرا در تیکتاک وعده آن را دادهاند.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : rfi