به گزارش خبر گزاری جمهوری خراسان از رسانه های معتبر بی بی سی خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران گفته آقای پورهاشمی «مستشار ارشد ایرانی» بوده است.
به نوشته این خبرگزاری این فرمانده سپاه با نام «حاج هاشم» در سوریه فعالیت میکرده است.
جزییات بیشتری از نحوه کشته شدن و دلیل حضور این مقام نظامی ایران تاکنون منتشر نشده است.
سپاه پاسداران در اطلاعیهاش بدون اشاره به ماموریت این فرمانده عالیرتبه نوشته او «مستشاری نظامی در محور مقاومت عراق و سوریه را در کارنامه» خود داشته است.
به گزارش تنسیم «سردار کیومرث پورهاشمی»، معروف به «حاج هاشم» از مستشاران ارشد ایرانی در حلب دقایقی قبل در حمله مزدوران تکفیری تروریستی به شهادت رسید. حلب دقایقی قبل در حمله مزدوران تکفیری تروریستی به شهادت رسید.
به گزارش گروه بینالملل خبری تنسیم ،«سردار کیومرث پورهاشمی»، معروف به «حاج هاشم» از مستشاران ارشد ایرانی در حلب دقایقی قبل در حمله مزدوران تکفیری تروریستی به شهادت رسید.
گروهک تروریستی تحریرالشام صبح چهارشنبه، ساعاتی پس از اعلام آتشبس بین رژیم صهیونیستی و لبنان، عملیات بزرگی را برای حمله به حلب در شمال سوریه آغاز کرد که براساس مشاهدات بزرگترین درگیریها در حومه غربی این استان پس از سال 2016 (عملیات آزادسازی حلب) محسوب میشود.
عکسی که از آقای پورهاشمی در خبرگزاریهای ایرانی منتشر شده نشان میدهد که او درجه سرتیپی داشته است، البته خبرگزاری فارس به نقل از روابطعمومی سپاه نوشته است او را سرتیپ دوم پاسدار کیومرث پورهاشمی معرفی کرده است.
رویه معمول در ایران این است که نظامیان پس از کشته شدن یک درجه ارتقا میگیرند.
جمهوری اسلامی از زمان آغاز جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ همراه با روسیه در نقش مدافع حکومت بشار اسد ظاهر شد و با اعزام «مستشار» نظامی و نیروهای نیابتی با گروههای مخالف دولت سوریه جنگید.
پس از آنکه نیروهای دولتی سوریه توانستند کنترل بخش عظم سوریه را از دست مخالفان خارج کنند، نیروهای نظامی و نیابتی ایران همچنان در سوریه به فعالیت خود ادامه دادهاند که بارها هدف حملات صورت گرفته منتسب به اسرائیل قرار گرفتهاند.
جنگجویان مخالف بشار اسد مدعی تصرف ۳۲ روستا و منطقه در غرب حلب شدند
گروههای مخالف اعلام کردند که پس از درگیری با نیروهای رژیم سوریه، سربازان، تجهیزات نظامی و خودروهای آنها را نیز به تصرف خود درآوردهاند.
روز چهارشنبه، نیروهای مخالف سوری مدعی شدند که پس از یک حمله گسترده به نیروهای رژیم سوریه، ۳۲ روستا و منطقه در حومه غربی حلب، در شمال سوریه را تصرف کردهاند.
خبرگزاری آناتولی به نقل از خبرنگار خود نوشت که مخالفان سوری دهها روستا از جمله روستاهای اورمالکبری، عنجاره، بشنطره، کفرباسما، بسراطون، حوّر، القاسمیه، عاجل، بله، السلوم و همچنین یک پایگاه نظامی رژیم سوریه به نام «پایگاه ۴۶» را تصرف کردهاند.
منطقه جدیدی که در حومه غربی حلب به تصرف درآمده، ۲۴۵ کیلومتر مربع وسعت دارد و نیروهای مخالف را تا حدود ۵ کیلومتری شهر حلب رسانده است.
گروه مسلح هیئت تحریر الشام و نیروهای همپیمان آن اعلام کردند که تجهیزات و خودروهای نظامی سنگینی را از نیروهای دولتی سوریه به دست آورده و دهها سرباز را اسیر کردهاند.
به گزارش خبرنگار آناتولی، هزاران نفر از این مناطق به سمت حومه شمال غربی ادلب گریختهاند.
سوریه در سال ۲۰۱۱ میلادی درگیر جنگ داخلی خونینی شد، زمانی که رژیم بشار اسد با خشونتی غیرمنتظره اعتراضات دموکراسیخواهانه را سرکوب کرد.
بمباران مواضع مخالفان بشار اسد توسط روسیه
از روز گذشته مخالفان اسلامگرای دولت سوریه که کنترل بخشهایی از استان ادلب را در اختیار دارند به شهر حلب حمله کردهاند و درگیریهای سنگینی بین آنها و ارتش سوریه در گرفته است.
خبرگزاری رویترز گزارش کرده که هواپیماهای جنگی روسیه همراه با جنگنده سوری اقدام به بمباران مواضع مخالفان بشار اسد در نزدیکی مرز ترکیه کردهاند.
همزمان با این تحولات بشار اسد، رئیس جمهور سوریه که به مسکو سفر کرده است با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه دیدار کرد.
گزارشها حاکی از کشته شدن بیش از ۱۳۰ نفر در این درگیریها در شمال غرب سوریه است و نیروهای دولتی در تلاش برای عقب راندن مهاجمان هستند.
گروه دیدبان حقوق بشر سوریه، مستقر در لندن، گزارش کرده است که ۶۵ نفر از نیروهای هیات تحریر شام، ۱۸ نفر از گروههای متحد آن و ۴۹ نفر از نظامیان دولت سوریه کشته شدهاند.
گروههای اسلامگرای مسلط بر بخشهایی از استان ادلب یک حمله غافلگیرکننده به سربازان ارتش سوریه در استان حلب انجام دادند.
گزارش شده است که آنها دهها شهر و روستا را تصرف کردهاند.
این درگیریها در کمتر از ده کیلومتری جنوب غربی شهر حلب در حال انجام است و ارتش سوریه میگوید «تلفات سنگین» به شبه نظامیان وارد کرده است.
سپاهیانی که در سالهای اخیر در سوریه کشته شدند
- سرتیپ پاسدار محمدرضا زاهدی در ۱۳ فروردین ۱۴۰۳ در حمله هوایی به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق کشته شد. شش فرمانده و افسر ارشد دیگر سپاه به نامهای سرتیپ پاسدار محمدهادی حاجی رحیمی، حسین اماناللهی، مهدی جلالتی، محسن صداقت، علی آقا بابایی و علی صالحی روزبهانی نیز در این حمله کشته شدند.
- بهروز واحدی، از مستشاران نیروی قدس سپاه پاسداران در ۷ فروردین ۱۴۰۳ در نتیجه یک حمله موشکی به خانهای در دیرالزور کشته شد.
- حجتالله امیدوار، علی آقازاده، حسین محمدی، سعید کریمی و محمدامین صمدی در ۳۰ دی ۱۴۰۲ در محله المزه واقع در غرب دمشق، پنج عضو ارشد سپاه پاسداران کشته شدند.
- رضی موسوی در ۴ دی ۱۴۰۲ در انفجاری در منطقه زینبیه دمشق کشته شد. از رضی موسوی به عنوان مرد شماره دو سپاه قدس بعد از قاسم سلیمانی نام برده میشود.
- پناه تقیزاده و محمدعلی عطایی شورچه، دو فرمانده سپاه، در ۱۱ آذر ۱۴۰۲ در عملیاتی نامشخص در محله زینبیه دمشق که ایران اسرائیل را مسئول آن دانست، کشته شدند.
- داوود جعفری، در ۱ آذر ۱۴۰۱، کادر نیروی هوافضای سپاه پاسداران بنا به گزارشهای رسانههای ایران، بر اثر بمب کنار جادهای در حومه دمشق، نزدیک فرودگاه بینالمللی کشته شد.
- محمدعلی اللهدادی، از اعضای ارشد شاخه قدس سپاه پاسداران به همراه چند نفر از نیروهای حزبالله لبنان، در ٢٨ دی ١٣٩٣ در اطراف شهر مزرعه الامل، در منطقه قنطریه در نزدیکی بلندیهای جولان که در تصرف اسرائیل است، هدف حمله موشکی بالگرد اسرائیل قرار گرفتند و کشته شدند.
- سرتیپ حسن شاطری در ۲۴ بهمن ماه ۱۳۹۱ در حالی که میخواست از دمشق به بیروت برود کشته شد.
درگیری کردها با نیروهای تحت حمایت ترکیه در سوریه ۱۱ کشته بر جا گذاشت
نگارش از یورونیوز فارسیتاریخ انتشاردیدبان حقوق بشر سوریه از کشته شدن ۱۱ نفر در پی حملات نیروهای تحت حمایت کردها به مواضع جنگجویان سوری که از حمایت ترکیه برخوردار هستند، خبر داد.
بر اساس گزارش روز دوشنبه دیدبان حقوق بشر سوریه، در پی بمباران یک پایگاه نظامی که توسط جنگجویان تحت حمایت ترکیه برای «قاچاق انسان» مورد استفاده قرار میگرفت، «یک زن و دو فرزندش و همچنین یک مرد کشته شدند.
در این گزارش همچنین آمده است هفت نفر از جنگجویان تحت حمایت ترکیه نیز در جریان حمله نیروهای دموکراتیک سوریه به رهبری کردها کشته شدند. نیروهای دموکراتیک سوریه که بخشهایی از شمال شرق سوریه را در کنترل خود دارند از حمایت آمریکا برخوردار هستند.
«کاپتاگون»؛ سلاح بشار اسد علیه دیگر کشورهای عربی
ارزیابی دستگاههای اطلاعاتی کشورهای غربی نشان میدهد غالب قرصهای کاپتاگون موجود در جهان در خاک سوریه و با نظارت و پشتیبانی دولت اسد تولید میشود
خبرگزاری آسوشیتدپرس با انتشار گزارشی در روز جمعه، ۹ ژوئن ۲۰۲۳، به بررسی یکی از بحرانهای اجتماعی کشورهای عربی و سواستفاده دولت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، از این بحران بهمنظور کسب امتیازهای سیاسی از کشورهای عرب منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا پرداخت: بحران مصرف ماده مخدری بهنام «کاپتاگون».
به گزارش آسوشیتدپرس در حال حاضر کشورهای عربی، بهویژه کشورهای همسایه سوریه، در پی آنند تا سوریه را از وضعیت نابسامان و بحرانزدهاش خارج کنند، بلکه جریان تولید و توزیع قرصهای کاپتاگون در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (مِنا) متوقف شود.
پس از وقوع زلزله بزرگ بهمن ماه سال گذشته خورشیدی، که بخشهای وسیعی از ترکیه و سوریه را تخریب کرد، کشورهای عربی، خاصه عربستان سعودی، تصمیم گرفتند تا با ارسال کمکهای بشردوستانه به سوریه به یاری زلزلهزدگانی بپردازند که، حتی پیش از وقوع این زلزله مرگبار، زندگیشان در اثر یک دهه جنگ داخلی دستخوش بحرانهای وسیع و عمیقی بود.
اما کمکهای بشردوستانه کشورهای عربی به سوریه نتایجی سیاسی نیز بههمراه داشت و باعث شد تا بار دیگر فکر عادیسازی روابط کشورهای عضو اتحادیه عرب با دولت بشار اسد قاطعانهتر مطرح شود و عالی رتبهترین مقامهای کشورهای عربی به رایزنی در این مورد بپردازند؛ تصمیمی که متحدان غربی کشورهای عربی، در راسشان ایالات متحده آمریکا، به مخالفت آشکار با آن پرداختند چون به گمانشان عادیسازی روابط کشورهای عربی با دولت بشار اسد تلاشهای آنها بهمنظور یافتن راهحلی سیاسی برای پایان دادن به جنگ داخلی سوریه را تضعیف میکند.
با اینوجود، کریم شهیب، نویسنده گزارشِ تحلیلیِ روز جمعهٔ آسوشیتدپرس، مینویسد آنچه کشورهای غربی قادر به درک آن نیستند و به مخالفت با عادیسازی روابط دیپلماتیک کشورهای عربی با سوریه وادارشان میکند این است که یکی از اولویتهای کشورهای عربی توقف زنجیره تولید و توزیع کاپتاگون در منطقهٔ مِنا است.
شهیب در ادامه این بخش از گزارش تحلیلیاش تاکید میکند در یک دهه گذشته «صدها میلیون» قرص کاپتاگون، که در سوریه تولید میشود، به خاک «اردن، عربستان سعودی و دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس» قاچاق شده و شمار قابل توجهی از شهروندان این کشورها، که مشاغل سختِ فیزیکی دارند، این ماده مخدر مرگبار را بهصورت تفریحی استفاده میکنند تا شاید تحت تاثیر این مخدرِ سنگینْ مشقتهای فیزیکی مربوط به مشاغلشان را تاب بیاورند.
بهگزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس عربستان سعودی بارها محمولههای بزرگ قرصهای کاپتاگون را، که در جعبههای میوه یا حتی داخل انار جاسازی شده بود، کشفوضبط کردهاند.
موضوع قاچاق کاپتاگون به کشورهای عربی از جمله اخبار جنجالی سال گذشته میلادی بود. بهعنوان مثال نیروهای اطلاعاتی دولت فدرال عراق در چهاردهم خرداد ماه ۱۴۰۱ اعلام کردند یک فروند هواپیمای حامل یک میلیون قرص کاپتاگون را مجبور به فرود اضطراری کردهاند؛ هواپیمایی سبک که از قرار معلوم مبدا پروازش ایران بهعنوان اصلیترین متحد دولت بشار اسد بود.
در یکی از آخرین موارد مربوط به مقابله کشورهای عربی با تولید و توزیع مواد مخدر در خاک سوریه، دولت اردن در اواسط اردیبهشت ماه سال جاری خورشیدی تصمیم گرفت تا بخشهایی از خاک سوریه را که، بهگفته منابع اطلاعاتی، محل تولید مواد مخدر بود را بمباران کند؛ اقدامی که با توجه به سنتهای سیاسی اردن و تلاش این کشور بهمنظور پرهیز از ایجاد یا مداخله در هرگونه تنش منطقهای و بینالمللی، اقدامی نادر به حساب میآمد.
از اینرو کریم شهیب از قول ناظران و تحلیلگران مسائل مربوط به منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا مینویسد رئیس جمهوری سوریه امید دارد که «با انجام تحرکاتی هرچند محدود علیه مواد مخدر» بتواند پول و اعتبار بهدست آورد، بار دیگر در مناسبات سیاسی و اقتصادی منطقه خاورمیانه و جهان عرب ادغام شود و حتی بتواند تحریمهای بینالمللی وضع شده علیه سوریه را لغو کند.
در حال حاضر ارزیابی دستگاههای اطلاعاتی کشورهای غربی بر این است که اولا غالب قرصهای کاپتاگون موجود در جهان در خاک سوریه و سپس در خاک لبنان تولید میشود و ثانیا تولیدکنندگان و توزیعکنندگان این ماده مخدر سالانه میلیاردها دلار از این تجارت غیرقانونی درآمد کسب میکنند.
از این منظر اتحادیه اروپا و دولتهای بریتانیا و ایالات متحده آمریکا بارها بشار اسد، اعضای خانواده او و نزدیکان آنها را به دست داشتن در تجارت کاپتاگون متهم کردهاند. این گروه از کشورهای غربی همچنین تاکید میکنند که درآمدهای ناشی از این کسبوکار غیرقانونی این فرصت را در اختیار دولت سوریه قرار داده است تا از زیر فشارهای اقتصادی شانه خالی کند و از فروپاشیِ اقتصادِ رو به زوالِ این کشور جلوگیری به عمل آورد.
با اینوجود هم دولت بشار اسد و هم رهبران حزبالله لبنان، که مسئولیت تولید و توزیع کاپتاگون را در خاک لبنان بر عهده دارند، اتهاماتی که علیه شان طرح میشود را تکذیب میکنند. بهعنوان نمونه میتوان به آخرین اظهارات حسن نصرالله، دبیر کل حزبالله لبنان، اشاره کرد که پس از حمله هوایی نیروهای نظامی اردن به خاک سوریه و بمباران یکی از مراکز تولید مواد مخدر در این کشور، هرگونه ارتباط گروه متبوعش با این تجارت را رد کرد و بهصراحت گفت:«ما سلاح قاچاق میکنیم، نه مواد مخدر.»
به این ترتیب گزارشهای موجود حاکی از آن است که در جریان برگزاری نشست رهبران کشورهای عضو اتحادیه عرب در جده که ۱۸ مه ۲۰۲۳ برگزار شد و بشار اسد نیز برای نخستین مرتبه پس از آغاز جنگ داخلی سوریه در آن شرکت کرد، یکی از پیششرطهای کشورهای عربی بهمنظور عادیسازی روابطشان با دمشق توقف تولید و توزیع «کاپتاگون» بود.
کریم شهیب در ادامه این بخش از گزارش تحلیلیاش از قول سعود الشرافت، از افسران عالیرتبه سابق دستگاه امنیتی اردن، مینویسد دولت بشار اسد در جریان حمله هوایی نیروهای اردن به خاک سوریه، که یک روز پیش از برگزاری «نشست جده» صورت گرفت، قرار داشت و دولت اردن با هماهنگی با دولت سوریه به بمباران مناطقی دست زد که در آن مواد مخدر، بهویژه کاپتاگون، تولید میشد.
بهگفته این مقام سابق امنیتی در دولت اردن، اسد در عینحال به کشورهای عربی تضمین داده است که در ازای پذیرش مجدد سوریه در اتحادیه عرب، دولت او نیز حمایتش از شبکههای تولید و توزیع مواد مخدر در خاک سوریه را ملغی خواهد کرد.
با تمامی این اوصاف، الشرافت میگوید گرچه بشار اسد به رهبران کشورهای عربی تعهد داده که از حمایتِ شبکههای تولید و توزیعِ مواد مخدر در خاک سوریه دست بردارد، اما واقعیت امر احتمالا این است که او انگیزه کافی برای سرکوب تماموکمال این گروههای تبهکار را ندارد.
از سوی دیگر یکی از مقامهای دولت پادشاهی عربستان سعودی نیز به کریم شهیب میگوید سعودیها به این جمعبندی نهایی رسیدهاند که سود کمکهای آنها به دولت بشار اسد به مراتب بیش از آسیبهایی خواهد بود که مصرف قرصهای کاپتاگون به شهروندهای عربستان سعودی، بهخصوص شهروندهای جوانِ این کشور، وارد میآورد
- منبع خبر : BBC / ایندپندینت / یورنیوز