دیدبان حقوق بشر سوریه، سهشنبه ۱۷ مرداد گزارش داد در حمله شب گذشته گروه «داعش» به چندین ایست بازرسی ارتش سوریه در استان رقه، ۱۰ سرباز سوری کشته شدند.
بنا به این گزارش، نیروهای وابسته به داعش در این حمله یک روستا از توابع رقه را تصرف کرده اما ساعاتی بعد از آنجا عقبنشینی کردند.
دیدبان اشاره کرد که جنگجویان داعش در حمله به حومه شرقی رقه، چندین خودروی نظامی و شماری از منازل شهروندان را آتش زدند.
طبق گزارش دیدبان، ۶ سرباز ارتش سوریه نیز در حمله داعش زخمی شدند.طبق گزارش دیدبان، ۶ سرباز ارتش سوریه نیز در حمله داعش زخمی شدند.
نیروهای وابسته به ارتش سوریه کنترل حومه شرقی و جنوبی رقه را در اختیار دارند اما بیشتر مساحت این استان واقع در شمال سوریه، تحت کنترل نیروهای کرد وابسته به سوریه دموکراتیک موسوم به «قسد» است.
دیدبان به «العربیه» توضیح داد که داعش از ابتدای سال جاری میلادی ۱۰۵ عملیات در مناطق صحرایی سوریه انجام داده است.
این گروه تروریستی که در سال ۲۰۱۴ مناطق گستردهای در عراق و سوریه را تصرف کرده بود، ابتدا در عراق و سپس در سوریه متحمل شکست شد و همه مناطق تحت کنترل خود را از دست داد.
با این حال، برخی نیروهای وابسته به داعش هر از چندگاهی حملاتی علیه نیروهای امنیتی در برخی استانهای مرزی عراق و سوریه انجام میدهند.
پیش از این، هفت نفر از نیروهای وابسته به ارتش سوریه در حمله اوایل ماه جاری میلادی به تانکرهای حامل نفت در حومه شرقی استان حماه کشته شدند.
از سویی، نیروهای کرد با همکاری و هماهنگی نیروهای ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا پیوسته علیه نیروهای وابسته به داعش عملیات انجام میدهند.
از زمان شکست داعش در سوریه، چهار رهبر این گروه تروریستی کشته شدند که آخرین آنها ابوالحسین الحسینی القریشی طی درگیریهایی در شمال غرب سوریه کشته شد.
داعش روز سوم اوت با اعلام کشتهشدن القریشی، از تعیین جانشین وی خبر داد.
فعالیت مجدد «داعش» در صحرای سوریه با تاکتیک پول مقابل امنیت
بهرغم کاهش فزاینده نقش و حضور داعش عناصر این گروه همچنان در مناطق صحرایی سوریه از طریق تهدید ساکنان محلی به فعالیتهای مافیایی خود ادامه میدهند
درگیری در راههای مواصلاتی استراتژیک میان شهرهای مهم سوریه بهدلیل فعالیت سلولهای خفته گروه تروریستی «داعش» در منطقه صحرای سوریه هر از چندگاهی شعلهور میشود.
در حالی که ارتش سوریه میکوشد مانع فعالیتهای تروریستی داعش در مناطق صحرایی شود، عناصر این گروه حملات خود به اتوبوسهای مسافربری، نظامیان، کارگران محلی و تانکرهای حامل نفت از مناطق تحت کنترل نیروهای کرد موسوم به «قسد» به سوی مناطق تحت کنترل ارتش سوریه را افزایش دادهاند.
در همین رابطه، فرهاد الشامی، سخنگوی نیروهای سوریه دموکراتیک به «العربیه» گفت که داعش با تغییر تاکتیک خود، دیگر به انجام عملیاتهای فردی توسط عناصر خود اقدام نمیکند و در حال حاضر بر فعالیتهای مهمتر از جمله آموزش نیرو و برپایی یک نظام مالی ویژه تمرکز کرده است.
الشامی، در توضیح نظام مالی و اقتصادی داعش گفت که نیروهای وابسته به این گروه تروریستی توسط تحمیل زکات و باجگیری از تجار از طریق راهزنی و تعیین مالیات بر تردد کامیونها در صحرای سوریه اقدام میکنند.
پول مقابل امنیت
سخنگوی قسد خاطرنشان کرد که حملات اخیر داعش به تانکرهای حامل سوخت با هدف تحمیل معادله «پول مقابل امنیت» انجام شده است.
رامی عبدالرحمان، مدیر دیدبان حقوق بشر سوریه نیز ابراز داشت که انجام عملیاتهای اخیر داعش احتمالا با هماهنگی و حمایت ضمنی برخی «طرفهای دیگر» انجام پذیرفته است.
عبدالرحمان تاکید کرد، داعش بهرغم از دست دادن کنترل خود بر مناطق گستردهای از خاک سوریه، در تلاش است از طریق حملات اخیر به اتوبوسها و تانکرهای حامل سوخت نشان دهد که کماکان از توانایی نظامی برخوردار است.
مناطق دور دست
منیر ادیب، روزنامهنگار نیز در گفتوگو با «العربیه» توضیح داد، داعش اغلب در مناطق کم امنیت و دور دست به انجام عملیات اقدام میکند.
ادیب بیان کرد که داعش با انجام این گونه حملات درصدد ارسال دو پیام است؛ اول این که بدون حضورش در این مناطق، امنیتی وجود ندارد و دوم آن که طرفهایی که این مناطق را از داعش بازپس گرفتهاند قادر به ایجاد امنیت در مناطق مذکور نیستند.
زانا عمر، روزنامهنگار متخصص در امور گروههای افراطی هم به «العربیه» گفت که باجگیری و کرایهدادن برخی راههای مواصلاتی، مهمترین منابع درآمدی داعش محسوب میشوند.
صبر و انتظار
عمر اظهار داشت که داعش با اتخاذ سیاست «صبر و انتظار»، منتظر حمله ترکیه به مناطق تحت کنترل «قسد» است تا پس از آن، با هدف حمله به زندانهای این مناطق، به آزاد کردن نیروهای زندانی خود اقدام کند.
نهاد مصطفی، روزنامهنگار و فعال مدنی نیز در گفتوگو با «العربیه» تاکید کرد، حضور عناصر داعش در مناطق میان شهرهای حمص و حماه و رقه بهویژه در مناطق اثریا، خناصر و تدمر به این دلیل است که مناطق مذکور صحرایی بوده و راه مواصلاتی مهمی در آنجا وجود دارد که چندین شهر مهم سوریه را به هم متصل میکند.
این راه از اهمیت فوقالعادهای برای ارتش سوریه برخوردار است چرا که سوخت و محصولات کشاورزی مورد نیاز ارتش را از مناطق تحت کنترل قسد تامین میکند.
بهرغم کاهش فزاینده نقش و حضور داعش از زمان سقوط حکمرانی موسوم به «خلافت»، عناصر این گروه همچنان در مناطق صحرایی واقع در مرکز و شرق سوریه از طریق تهدید ساکنان محلی به فعالیتهای مافیایی خود ادامه میدهند.
بریتانیا نسبت به حملات تروریستی «داعش» و «القاعده» در خاک این کشور هشدار داد
هماکنون پلیس مبارزه با تروریسم در بریتانیا نزدیک به ۸۰۰ تحقیق مستقیم انجام داده و در سال گذشته نیز ۱۶۹ نفر را به دلیل جرایم مرتبط با تروریسم دستگیر کرده است
وزارت کشور بریتانیا ضمن هشدار درباره حملات تروریستی احتمالی از سوی گروه «داعش» و سازمان «القاعده» در خاک این کشور، از بهروزرسانی استراتژی خود در مبارزه با تروریسم خبر داد.
یک گزارش سازمان اطلاعات بریتانیا حاکی از برنامهریزی گروههایی نظیر داعش و القاعده برای انجام حملاتی تروریستی در خاک بریتانیا است.
بر اساس این گزارش دولتی بریطانیا که طبق اخبار رسانههای این کشور قرار بود سهشنبه ۲۷ تیر منتشر شود این گروههای تروریستی بیشترین حجم کار تحقیق و شناسایی جامعه اطلاعاتی بریتانیا «MI5» را با خود درگیر کردهاند.
بنا بر این گزارشها گفته شده که سولا براورمن، وزیر کشور بریتانیا، بهروزرسانی استراتژی مبارزه با تروریسم بریتانیا که طی پنج سال گذشته تغییری نکرده است را اعلام خواهد کرد.
طبق ارزیابیهای وزارت کشور و سازمانهای اطلاعاتی بریتانیا اقدامات تروریستی احتمالی از سوی گروههای افراطگرای اسلامی در بریتانیا همچنان بهعنوان «خطرناکترین» تهدیدها پابرجا است و سه چهارم از فعالیت و تمرکز سازمان اطلاعات بریتانیا را به خود درگیر کرده است.
در حال حاضر، پلیس مبارزه با تروریسم در بریتانیا نزدیک به ۸۰۰ تحقیق مستقیم انجام داده و در سال گذشته، ۱۶۹ نفر به دلیل جرایم مرتبط با تروریسم دستگیر شدند.
طی شش سال گذشته، سازمانهای اطلاعاتی و سازمانهای اجرای قانون، ۳۹ حمله تروریستی را در مراحل پایانی برنامهریزی شدن آن خنثی کردند که بیشتر آنها با انگیزه ایدئولوژیهای اسلامگرایانه بودهاند. دو حمله از این دست طی هفت ماه گذشته خنثی شده است.
بنا به توضیح وزارت کشور بریتانیا با وجود پلتفرمهای آنلاین که منبع الهامگیری برای حملات هستند، گسترش فعالیتهای افراطگرایانه، روند تحقیقات و شناسایی مظنونان را دشوارتر کرده است.
وزارت کشور بریتانیا همچنین نگران آن است که کشورهایی مانند روسیه از تروریسم برای اختلاغافکنی در این کشور بهرهبرداری کرده و آن را به تهدیدی فزاینده تبدیل کنند.
بنا به هشدار وزیر کشور «گرایشهای تروریستی ممکن است از سوی بازیگران متخاصم مانند روسیه که به دنبال تقویت روایتهای تفرقهانگیز و دوقطبی کردن فضای عمومی در غرب هستند، مورد بهرهبرداری قرار گیرد.»
از سویی اخیرا نیروهای امنیتی عراق به سرویسهای اطلاعاتی بریتانیا هشدار دادند که «داعش» در حال برنامهریزی برای انجام یک «حمله بزرگ» به یک اجتماع عمومی در خاک بریتانیا است.
سرلشکر عبدالوهاب السعدی، یک افسر ارشد سازمان مبارزه با تروریسم در عراق، گفته که این سازمان سرنخهایی از یک توطئه بینالمللی تهدیدآمیز علیه بریتانیا را کشف کرده است. او در اینباره گفت: «ما متوجه شدیم که بریتانیا هدف بعدی خارج از عراق است.»
یک منبع دولتی بریتانیا درباره گزارش جدید به روزنامه «تایمز» گفته: «این اولین گزارش از نوع خود در پنج سال گذشته است که یک به روزرسانی جامع بریتانیا در مبارزه با تروریسم به شمار میرود.»
کشته شدن ۷ نفر در حمله «داعش» به کاروان تانکرهای نفتکش در سوریه
این حمله که با سلاحهای تیربار و موشک صورت گرفته به کشته شدن ۵ سرباز ارتش سوریه و دو غیرنظامی از رانندگان تانکرهای نفتکش که تعدادی از آنها در آتش سوخته است، منجر شد
بنا بر گزارش دیدبان حقوق بشر سوریه، سهشنبه دهم مرداد ۷ نفر که اغلب آنها از نیروهای ارتش سوریه بودند در حمله گروه «داعش» به کاروانی از تانکرهای نفتکش در مرکز سوریه کشته شدند.
به گفته منابع دیدبان حقوق بشر سوریه این حمله زمانی کاروان نفتکشها را هدف قرار داد که این کاروان از حومه شرقی شهر حماه واقع در امتداد صحرای وسیع سوریه که به پناهگاهی برای افراد گروه داعش تبدیل شده است، میگذشت.
بسیاری از اعضای فراری داعش که چهار سال پیش تمام مناطق تحت کنترل خود را از دست دادند، به سمت این منطقه عقبنشینی کرده و در آن پناه گرفتهاند.
به گفته منابع یاد شده «جنگجویان داعش به کاروان تانکرهای نفتکشی که از سوی نیروهای رژیم سوریه حمایت میشدند، حمله کردند».
بنا بر گزارش دیدبان این حمله که با سلاحهای تیربار و موشک صورت گرفته به کشته شدن ۵ سرباز ارتش سوریه و دو غیرنظامی از رانندگان تانکرهای نفتکش که تعدادی از آنها در آتش سوخته، منجر شده است.
گروه «داعش» اما هنوز مسئولیت این حمله را بر عهده نگرفته است.
شایان ذکر است که حملات داعش عمدتا پایگاهها و ادوات نظامی و همچنین جنگافزارهای متعلق به نیروهای رژیم سوریه را در منطقه صحرایی «بادیه» که بین تعدادی از استانهای این کشور تا عراق امتداد یافته و شامل میادین نفت و گاز میشود، هدف قرار میدهد.
اواخر سال گذشته ۱۲ کارگر شاغل در یک میدان نفتی تحت کنترل دولت سوریه در حمله غافلگیرانه جنگجویان داعش کشته شدند.
با تکرار حملات گروه داعش به نیروهای دولتی سوریه، مناطق صحرایی این کشور هر از گاهی شاهد درگیریهایی است که گاهی اوقات با حملات نیروهای روسیه در حمایت از نیروهای رژیم اسد انجام شده و مقرها و تحرکات جنگجویان داعش را هدف قرار میدهد.
از سویی پیکارجویان کُرد در چارچوب نیروهای سوریه دمکراتیک «قسد» که از حمایت نظامی و لجستیکی ایالات متحده آمریکا و ائتلاف بینالمللی مبارزه با داعش برخوردار است نیز جنگجویان داعش را در شرق سوریه تحت پیگرد قرار میدهند.
بهرغم حملات مکرری که رهبران، فرماندهان و اعضای داعش را هدف گرفته این گروه همچنان توانایی انجام حملاتی پراکنده را بهویژه در مناطق شرق و شمال شرق سوریه دارد.
این در حالی است که ائتلاف بینالمللی مبارزه با داعش در ماه آوریل گذشته کاهش حملات این گروه را به ویژه در سوریه و کشور مجاور آن عراق، اعلام کرده بود.
گروه تندروی داعش هفته گذشته مسئولیت حمله با بمب در منطقه «سیده زینب» در جنوب دمشق که به کشته شدن ۶ نفر منجر شد را بر عهده گرفت.
- منبع خبر : العربیة