آمریکا مقاومت اسلامی عراق» را در حمله به پایگاه خود مسئول شناخت
آمریکا مقاومت اسلامی عراق» را در حمله به پایگاه خود مسئول شناخت
کاخ سفید شبه‌نظامیان تحت حمایت ایران را به خاطر یک حمله پهپادی مرگبار به یک پایگاه آمریکا در اردن مقصر شناخته است.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی، گفت که دستگاه های اطلاعاتی آمریکا بر این باورند که مقاومت اسلامی عراق مسئول حمله روز یکشنبه بود.

جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، یک روز پیشتر گفت او در مورد اینکه واکنش آمریکا چه خواهد بود به تصمیم رسیده است و گفت: «من آنها (ایران) را به علت تامین تسلیحاتی مسببان این حمله مسئول می‌دانم».

آن حمله به کشته شدن سه سرباز آمریکایی و جراحت حداقل ۴۰ سرباز دیگر منجر شد.

آقای کربی در کنفرانس خبری روزانه خود در روز چهارشنبه گفت: «جامعه اطلاعاتی ما با جرات این حمله را به یک گروه چندجناحی نسبت می‌دهد.»

او به «مقاومت اسلامی عراق» اشاره می‌کرد که قبلا مسئولیت این حمله را به عهده گرفته است.

به گفته خبرنگار ما نفیسه کوهنورد در منطقه این گروه درست پس از حملات اسرائیل به غزه که در پاسخ به حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر آغاز شد‌ ظهور پیدا کرد.

به گفته خبرنگا ما گمان می‌رود که عبارت «مقاومت اسلامی عراق» اصطلاحی باشد برای پوشش گروه‌های شبه‌نظامی شیعه مثل کتائب حزب‌الله،‌ نجبا و کتائب سید الشهدا که سابقه طولانی در هدف قراردادن پایگاه‌های آمریکا در عراق و سوریه دارند. هدف از تشکیل این گروه‌ها این است که واشنگتن نتواند حملات را به یک گروه نسبت دهد.

سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا تکرار کرد که پاسخ آمریکا «در زمان و به نحوی که خود انتخاب می‌کند داده خواهد شد.»

او گفت: «فقط به این دلیل که در ۴۸ سال گذشته چیزی ندیده‌اید به این معنی نیست که چیزی نخواهید دید.»

او افزود: «اولین چیزی که خواهید دید، آخرین آن نخواهد بود.»

آقای بایدن گفته است که خواهان گسترش جنگی وسیعتر در خاورمیانه نیست. این اشاره‌ای به جنگ اسرائیل و حماس در غزه است که در ماه اکتبر فوران کرد.

ایران هرگونه نقشی در این حمله را رد کرده است.

حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، روز چهارشنبه در رویدادی گفت «این روزها از میان کلمات مقامات آمریکایی برخی تهدیدات را می‌شنویم، ما به آنها می‌گوییم شما ما را آزموده‌اید و فصل مشترک ما با شما این است که همدیگر را می‌شناسیم و هیچ تهدیدی را بدون پاسخ نمی‌گذاریم‌.»

فرمانده سپاه گفته است که «به دنبال جنگ نیستیم ولی از جنگ نمی‌هراسیم‌».

پیشتر، امیر سعید ایروانی، نماینده ایران در سازمان ملل گفت هر حمله‌ای به خاک ایران یا منافع و اتباع آن در خارج «با پاسخ قاطع و قوی مواجه خواهد شد.»

کتائب حزب الله روز سه‌شنبه اعلام کرد که عملیات خود علیه نیروهای آمریکایی را برای پرهیز از ایجاد «شرمساری» برای دولت عراق معلق می‌کند.

سه سربازی که در آن حمله در شمال شرقی اردن کشته شدند از پایگاه «فورت مور» در ایالت جورجیا می‌آمدند.

مقام‌های آمریکایی روز چهارشنبه تایید کردد که حداقل ۴۱ عضو گارد ملی هم مجروح شدند.

سربازان مجروح اصلا از واحدهایی مستقر در آریزونا، کالیفرنیا، کنتاکلی و نیویورک هستند.

به گفته دایره گارد ملی آمریکا ۲۷ نفر آنها به خدمت بازگشته‌اند و ۱۴ نفر دیگر هنوز تحت ارزیابی پزشکی قرار دارند.

نقشه

حمله به پایگاه نظامی آمریکا در اردن؛ گزینه‌های آمریکا برای واکنش چیست؟

نظامی آمریکایی در خاورمیانه

منبع تصویر، REUTERS

  • نویسنده, فرانک گاردنر
  • شغل, گزارشگر امور امنیتی

جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، قول داده است که به حمله مرگبار روز یکشنبه به پایگاه نظامی آمریکا در اردن پاسخ قاطعانه بدهد. اما چالش پیش روی ایالات متحده تعادل مناسب بین بازدارندگی و تشدید تنش است.

عدم اقدام قاطعانه شاید به ارسال پیامی از سر ضعف تعبیر شود که فقط مشوق حملات بیشتر خواهد شد. اقدام بیش از حد قاطعانه هم ممکن است به تشدید تنش با ایران و متحدانش منجر شود.

پس گزینه‌های آمریکا چیست و چگونه عمل می‌کنند؟

ایالات متحده در حال حاضر تعدادی گزینه نظامی برای انتخاب دارد که وزارت دفاع، سیا و آژانس امنیت ملی آن‌ها را مطرح کرده‌اند.

این گزینه‌ها به شورای امنیت ملی و سیاست‌گذاران ارائه می‌شود و رئیس جمهوری تصمیم نهایی را می گیرد و گزینه انتخابی را تایید می‌کند.

گزینه ۱: به پایگاه‌‌ها و فرماندهان گروه‌های متحد ایران ضربه بزند

این بدیهی‌ترین گزینه‌ است که در گذشته هم از آن استفاده شده است.

تعداد زیادی پایگاه، انبار تسلیحات و مرکز آموزشی متعلق به هزاران شبه‌نظامی تحت حمایت ایران در سراسر عراق و سوریه وجود دارد. این شبه‌نظامیان را نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی آموزش می‌دهد و تجهیز و تأمین مالی می‌کند اما لزوما هدایت‌کننده آنها نیست.

آمریکا می‌داند که آنها چه کسانی و کجا هستند و به‌راحتی می‌تواند با موشک‌های دقیق‌تر، پایگاه‌هایشان را هدف قرار دهد اما این تدبیر هنوز نتوانسته است شبه‌نظامیانی را که از ۷ اکتبر تاکنون بیش از ۱۷۰ بار به پایگاه‌های آمریکا در منطقه حمله کرده‌اند از ادامه این حملات بازدارد.

نیروهای سپاه ئاسداران انقلاب اسلامی

منبع تصویر، REUTERS

توضیح تصویر، یکی از واحدهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مامور آموزش و تامین مالی و تجهیز نظامی شبه‌نظامیان خارجی است

گروهی که خود را مقاومت اسلامی در عراق می‌نامد، مسئولیت حمله روز یکشنبه را بر عهده گرفته است.

این یک اصطلاح کلی برای تعدادی از گروه‌های شبه‌نظامی مورد حمایت ایران است، که برخی از آنها، از قضا، قبلا در کنار آمریکا علیه دشمن مشترک، یعنی داعش در منطقه جنگیده‌اند.

آنها اهداف مشترکی با ایران دارند که عبارت است از بیرون راندن ارتش آمریکا از عراق و سوریه و مجازاتش برای حمایت نظامی از اسرائیل.

گزینه ۲: به ایران ضربه بزند

این واکنش باعث تشدید شدید تنش خواهد شد و گزینه‌ای نیست که آمریکا به‌سادگی به سراغ آن برود.

بنابراین، انتخاب این راه بسیار بعید است، هر چند غیرقابل تصور هم نیست که آمریکا برای انتقام‌جویی به اهدافی در قلمرو حکومت ایران ضربه بزند.

نه آمریکا و نه ایران مایل به ورود به یک جنگ تمام عیار نیستند. هر دو هم این را گفته‌اند. واکنش ایران شاید تلاش برای بستن تنگه حیاتی هرمز باشد که ۲۰ درصد نفت و گاز جهان از راه آن به خارج جریان دارد.

چنین واکنشی تاثیری مخرب بر اقتصاد جهان خواهد داشت؛ قیمت‌ها را افزایش می‌دهد و تقریبا به احتمال زیاد به بخت جو بایدن برای پیروزی در انتخابات ماه نوامبر آمریکا آسیب می‌رساند.

یک گزینه دیگر این است که آمریکا فرماندهان ارشد سپاه پاسداران را در عراق یا سوریه هدف قرار دهد.

سابقه‌ای در این زمینه هست. قابل‌توجه‌ترین آن چهار سال پیش، در ژانویه ۲۰۲۰، بود که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور وقت آمریکا، دستور حمله پهپادی به قاسم سلیمانی، فرمانده وقت نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را صادر کرد و او در بغداد کشته شد. اما این گزینه هم شاید واکنش خطرناک ایران را در پی داشته باشد.

حملات به پایگاه های آمریکا در منطقه

گزینه ۳: واکنشی نشان ندهد

در تشکیلات حکومتی آمریکا هستند کسانی که استدلال می‌کنند که با توجه به تنش‌های فعلی در خاورمیانه، ضربه زدن به منافع ایران، به‌ویژه در سال انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا، غیرمسئولانه خواهد بود.

سنتکام، واحد نظامی ایالات متحده که خاورمیانه را پوشش می‌دهد، در حال حاضر درگیر مبارزه با حملات حوثی‌ها به کشتیرانی در دریای سرخ و خلیج عدن است. آمریکا همچنین به درخواست‌های متحدانش در منطقه توجه می‌کند که خواستار درگیری گسترده‌تری در خاورمیانه نیستند.

اما این دیدگاه را احتمالا کسانی محکوم می‌کنند که می‌گویند سیاست بازدارندگی آمریکا تا به امروز شکست خورده است.

چنین رویکردی به بی‌میلی دولت آمریکا به پاسخگویی جدی به کسانی تعبیر خواهد شد که به پایگاه‌هایش حمله می‌کنند و تنها باعث تشویق آنها به افزایش حملات می‌شود.

در همه این گزینه‌ها عامل زمان هم وجود دارد.

بعضی استدلال می‌کنند که واکنش شدید آمریکا ممکن است در دراز مدت لازم و حتی مفید نباشد.

اول اینکه حملات شبه‌نظامیان مورد حمایت ایران نسبت به قبل از جنگ اسرائیل و حماس در غزه شدت گرفته است. هنگامی که عملیات اسرائیل در غزه به پایان برسد، تنش‌ها در منطقه ممکن است فروکش کند، اگرچه اسرائیل هشدار داده که این جنگ ممکن است ماه‌ها ادامه یابد.

ثانیا، برخی از مقامات آمریکا خواستار کاهش حضور نظامی این کشور در خاورمیانه هستند. هنگامی که دونالد ترامپ رئیس جمهور بود، مقامات نظامی و اطلاعاتی او را متقاعد کردند که همه نیروهای آمریکا را از سوریه خارج نکند. این نیروها به کردهای سوریه کمک می‌کردند تا از بازگشت داعش جلوگیری کنند.

این احتمال وجود دارد که اگر ترامپ سال دیگر به کاخ سفید بازگردد، تصمیم بگیرد حضور آمریکا در عراق و سوریه را کم کند. این اقدام باب میل ایران خواهد بود تا آنچه را که می‌خواهد به دست آورد.

حمله مجدد آمریکا به اهداف نظامی مرتبط با سپاه در سوریه

ایالات متحده از حمله به اهداف مرتبط با سپاه پاسداران و شبه نظامیان وابسته به ایران در خاک سوریه خبر داده است.

لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده یکشنبه عصر با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد حمله به اهداف متعلق به سپاه پاسداران در شرق سوریه در پاسخ به حملات علیه نظامیان آمریکایی در عراق و سوریه صورت گرفته است.

بنا بر بیانیه آقای آستین،‌ اهداف مورد حمله یک مرکز آموزشی و یک خانه امن در نزدیکی شهرهای ابوکمال و میادین بوده‌اند.

به گفته آقای آستین، جو بایدن، رییس‌جمهوری ایالات متحده شخصا فرمان این حملات را صادر کرده است.

بر این اساس، ایالات متحده اولویتی مهم‌تر از حفاظت از جان سربازانش ندارد و «از خود، نیروها و منافعش دفاع خواهد کرد.»

آمریکا چهارشنبه گذشته هم به اهداف مرتبط با سپاه در دیرالزور سوریه حمله کرده بود

منبع تصویر، U.S. DEPARTMENT OF DEFENSE

توضیح تصویر، آمریکا چهارشنبه گذشته هم به اهداف مرتبط با سپاه در دیرالزور سوریه حمله کرده بود
نقشه سوریه

نوع هواپیمای جنگنده به کار گرفته شده در این حملات اعلام نشده است.

در سه هفته گذشته ایالات متحده سه بار به مواضع سپاه پاسداران و نیروهای نیابتی آن در سوریه حمله کرده است.

چهارشنبه گذشته دو جنگنده اف-۱۵ آمریکا به یک انبار مهمات متعلق به سپاه پاسداران در استان دیرالزور سوریه حمله کردند.

در ۲۶ اکتبر هم یک جنگنده اف-۱۵ و دو جنگنده اف-۱۶ آمریکا به دو هدف وابسته به سپاه پاسداران و نیروهای نیابتی ایران در شرق سوریه حمله کردند.

این حملات به تلافی حملات صورت گرفته علیه منافع آمریکا به وسیله شبه‌نظامیان وابسته به ایران از جمله انهدام یک پهپاد ایالات متحده به وسیله حوثی‌های یمن صورت گرفته است.

آمریکا می‌گوید از زمان آغاز جنگ در غزه، نظامیانش در خاورمیانه دست‌کم ۴۶ بار مورد حمله قرار گرفته‌اند و دست‌کم ۴۵ نفر از آنها مجروح شده‌اند.حملات هوایی آمریکا به مقرهای شبه‌نظامی عراقی مورد حمایت ایران

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : BBC