ایالات متحده و بریتانیا، یکشنبه در بیانیهای مشترک اعلام کردند، در پاسخ به حملات مستمر حوثیها به کشتیهای تجاری بینالمللی در دریای سرخ، 36 هدف نظامی متعلق به این گروه را در 13 سایتها تحت کنترل آنها در یمن را بمباران کردند.
این بیانیه افزود، هدف از حملات روز شنبه نیروهای آمریکایی و بریتانیایی کاهش تنش و بازگرداندن ثبات در دریای سرخ است.
بیانیه افزود، این حملات که 13 نقطه از سایتهای نظامی شبهنظامیان حوثی را هدف قرار دادند، «متناسب و ضروری» بود.
در ادامه این بیانیه آمده است: «ما مجدداً به رهبران حوثی هشدار میدهیم که در دفاع از آزادی ناوبری و کشتیهای تجارت در یکی از مهمترین آبراههای جهان در برابر حملات حوثیها تردید نخواهیم کرد.»
در بیانیه آمده است، این حملات که انبارهای سلاح، سیستمهای موشکی، پرتابگرها و رادارهای حوثیها را هدف قرار داد، با حمایت کشورهای استرالیا، بحرین، کانادا، دانمارک، هلند و نیوزلند، انجام شد.
فرماندهی مرکزی آمریکا با صدور بیانیهای تاکید کرد که حملات نیروهای بریتانیایی به اهداف حوثیهای یمن در پاسخ به «فعالیتهای بیثباتکننده آنها در منطقه» صورت گرفته است.
این بیانیه میافزاید: «در این حملات مراکز فرماندهی و کنترل، سامانههای موشکی، انبارهای ذخیره سازی و عملیات پهپادها، رادارها و بالگردها بمباران شد».
در ادامه آمده است، این حملات سایتهایی که «برای حمله به کشتیهای تجاری بینالمللی و کشتیهای نیروی دریایی آمریکا در منطقه استفاده میشد را هدف قرار داد.
فرماندهی مرکزی ارتش تاکید کرد که هدف از این اقدامات تضعیف قابلیتهای حوثیها است که از آن برای ادامه حملات غیرقانونی خود به کشتیهای آمریکایی و بریتانیایی و همچنین ناوبری بینالمللی در دریای سرخ، تنگه باب المندب و خلیج عدن استفاده میکنند.
حمله پیامی به حوثیهاست
لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده گفت که حملات روز شنبه این پیام را به حوثیها ارسال میکند که اگر حملات خود به کشتیهای بین المللی را متوقف نکنند، با عواقب بیشتری روبرو خواهند شد.
پنتاگون در بیانیهای به نقل از آستین نوشت: «ما در دفاع از زندگی و آزادی تجارت در یکی از مهمترین آبراههای جهان تردید نخواهیم کرد.»
دو مقام ارشد دولت آمریکا به «سیانان» گفتند که جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا هفته گذشته انجام حملاتی که شب گذشته در یمن انجام شد را تایید کرده بود.
این دو مقام آمریکایی گفتند، حملات شب گذشته به حوثیها از اقدامات تلافی جویانه واشنگتن در سوریه و عراق جدا است و برای دفاع از کشتیهای آمریکایی و کشتیهای تجاری بین المللی در دریای سرخ انجام گرفته است.
واشبنگتن خواهان تشدید تنش نیست
بایدن، جمعه شب گفت که ارتش آمریکا مجموعهای از حملات را به تأسیسات شبهنظامیان در عراق و سوریه که برای حمله به نیروهای آمریکایی استفاده میشود، انجام داد.
او افزود که ایالات متحده خواهان تجدبد تنش در خاورمیانه یا در هیچ جای دیگری از جهان نیست.
در همین حال دیدبان حقوق بشر سوریه از کشتهشدن 18 شبهنظامی وابسته به ایران و انهدام حداقل 26 سایت در دیرالزور در شرق سوریه، خبر داد.
بمباران مواضع شبهنظامیان در سوریه و عراق توسط آمریکا در واکنش به کشتهشدن سه سرباز آمریکایی و زخمی شدن حداقل 40 نفر در حمله پهپادی به نیروهای آمریکایی در یک سایت در مرز اردن و سوریه انجام شد.
بعد از ظهر شنبه، رسانههای وابسته به گروه حوثی گزارش دادند که بیش از 20 حمله آمریکایی-بریتانیایی سایتهای این گروه را در چندین استان از جمله صنعا هدف قرار دادند.
دو مقام آمریکایی: ایالات متحده اهدافی مرتبط با ایران را در یمن بمباران کرد
«سنتکام»: نیروهای ایالات متحده 6 موشک کروز ضدکشتی حوثیهای مورد حمایت ایران در یمن که خطری قریبالوقوع علیه ناوهای جنگی و کشتیهای تجاری در دریای سرخ تشکیل میداد را منهدم کردند
فرماندهی «سنتکام» در شبکههای اجتماعی توضیح داد که این موشکهای در مناطق تحت کنترل حوثیها «برای حمله به کشتیها در دریای سرخ آماده پرتاب شده بود».
در دومین مرحله از پاسخ چند لایه و متعدد ایالات متحده به ایران و گروههای شبهنظامی آن در منطقه، شامگاه شنبه 14 بهمن طی حملاتی هوایی به صنعا، اهداف مرتبط با ایران در یمن بمباران شد.
به گزارش خبرگزاری «رویترز» به نقل از دو مقام آمریکایی در دومین مرحله از پاسخ چند لایه و متعدد آمریکا به ایران و گروههای شبهنظامی آن در منطقه، شامگاه شنبه 14 بهمن طی 30 حمله هوایی 10 پایگاه متعلق به ایران و گروه شبهنظامی حوثی در صنعا، پایتخت یمن هدف بمباران شدید قرار گرفت.
رسانههای وابسته به حوثیها در شبکههای اجتماعی خبر دادند که شامگاه شنبه حملات آمریکا و بریتانیا دو منطقه «النهدین» و «عطان» را در جنوب پایتخت یمن هدف گرفته است.
پیش از آن رسانههای حوثیها از حملات آمریکا و بریتانیا علیه اهدافی در الحدیده یمن خبر داده بودند.
شاهدان عینی به «فرانس پرس» شنیده شدن صداهای انفجارهای شدید و پرواز پرتعداد جنگندهها در آسمان پایتخت یمن را تایید کردند.
شایان ذکر است که جمعه شب ایالات متحده آمریکا در اولین مرحله از پاسخ خود بیش از 85 هدف مرتبط با سپاه پاسداران ایران و گروههای شبهنظامی مورد حمایت تهران را در سوریه و عراق هدف قرار داد که بنا به گزارشها نزدیک به 40 نفر در آن حملات کشته شدند.
انهدام موشکهای کروز
از سویی ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا «سنتکام» شامگاه شنبه در بیانیهای گزارش داد که نیروهای تحت فرماندهی آن 6 موشک کروز ضدکشتی حوثیهای مورد حمایت ایران در یمن که خطری قریبالوقوع علیه کشتیها در دریای سرخ تشکیل میداد را منهدم کردهاند.
فرماندهی «سنتکام» در شبکههای اجتماعی توضیح داد که این موشکهای در مناطق تحت کنترل حوثیها «برای حمله به کشتیها در دریای سرخ آماده پرتاب شده بود».
به گزارش «فرانس پرس» سنتکام افزود: نیروهای ایالات متحده موشکهایی (از نوع کروز) در مناطق تحت کنترل حوثیها در یمن که تهدید و خطری قریبالوقوع علیه ناوهای جنگی نیروی دریایی آمریکا و کشتیهای تجاری تشکیل میداد را هدف قرار داده و منهدم کردند».
آمریکا ده پهپاد حوثیها در غرب یمن را هدف قرار داد
رسانههای وابسته به شبهنظامیان حوثی اعلام کردند، آمریکا و بریتانیا منطقه «الجبانه» در شهر «الحدیده» یمن را بمباران کردند.
یک مقام آمریکایی گفت، ایالات متحده حدود 10 پهپاد آماده شلیک در یمن را هدف قرار داده است.
شبکه «فاکس نیوز» به نقل از یک مقام آمریکایی گزارش داد، ایالات متحده در «دفاع از خود» چندین موشک آماده پرتاب حوثیها را هدف قرار داده است. این مقام که خواست نامش فاش نشود، تصریح کرد که این حمله را آمریکا بدون مشارکت بریتانیا به تنهایی انجام داده است.
گزارشگر شبکه آمریکایی «سیبیاس نیوز» شامگاه چهارشنبه 11 بهمن، به نقل از یک مقام ارشد دفاعی آمریکا در رسانه اجتماعی «ایکس» نوشت، ایالات متحده ده پهپاد آماده شلیک حوثیها در غرب یمن را هدف قرار داده است.
نورا اودانل، سردبیر شبکه «سیبیاس» در رسانه اجتماعی «ایکس» نوشت: «یک مقام ارشد دفاعی در بحرین ده دقیقه پیش خبر داد، جنگندههای «اف 18 سوپر هورنت» ده پهپاد آماده شلیک در غرب یمن را منهدم کردند.»
به گفته شرکت امنیت دریایی «امبری»، این خبر پس از اصابت موشک حوثیها به یک کشتی تجاری در نزدیکی سواحل یمن بوده است.
شرکت «امبری» اعلام کرد: «یک کشتی در حین دریانوردی در جنوب غربی عدن مورد اصابت موشک قرار گرفت»، این شرکت افزود: «خدمه کشتی از انفجار در عرشه آن حین دریانوری در 96 مایلی جنوب غربی یمن خبر دادند.»
«امبری» هشدار داد: «این شرکت از شلیک موشک از منطقه «دمنه خدیر» در استان تعز یمن آگاه است.»
پیشتر شبهنظامیان حوثی شب پنجشنبه اعلام کرده بود، یک کشتی تجاری آمریکایی را هدف قرار دادهاند.
یحیی سریع، سخنگوی شبهنظامیان حوثی گفت، این گروه، کشتی تجاری «کول» آمریکایی با چند موشک دریایی هدف قرار داده است.
سریع در رسانه اجتماعی «ایکس» نوشت، مقصد این کشتی اسرائیل بوده و موشک مستقیما به این کشتی اصابت کرده است.
ایالات متحده به تنهایی یا با مشارکت بریتانیا حملاتی علیه شبهنظامیان حوثی انجام دادهاند، اما حملات هوایی پیشین برای دفع حمله حوثیها به کشتیرانی متمرکز بود.
از دو ماه پیش حوثیها علیه کشتیهای تجاری در دریای سرخ و دریای عرب حملات انجام میدهند و در پاسخ به این حملات، ایالات متحده و بریتانیا اهداف این گروه را چندین بار در استانهای مختلف یمن بمباران کرده است.
جزئیات نهمین حمله مشترک آمریکا و بریتانیا به مواضع حوثیها در یمن
مسئولان «پنتاگون» تا این لحظه، آمار دقیقی از تعداد موشکها، رادارها یا پهپادها و دیگر ظرفیتهای نظامی منهدم شده حوثیها در جریان حملات آمریکا و بریتانیا ارائه نکردهاند
طبق بیانیه سهشنبه سوم بهمن 6 کشور عضو ائتلاف دریایی، نیروهای آمریکایی و بریتانیایی در جدیدترین پاسخ به حمله حوثیها به کشتیهای تجاری در دریای سرخ، ، شامگاه دوشنبه هشت حمله را با برخورداری از حمایت استرالیا، بحرین، کانادا و هلند انجام دادند.
در بیانیه وزارت دفاع آمریکا «پنتاگون» آمده است که در این حملات، 8 مرکز و انبار متعلق به حوثیها، از جمله یک زاغه زیرزمینی و همچنین سیستمهای پیشرفته، قابلیتهای موشکی و نظارتی مورد استفاده این گروه همپیمان با ایران در حمله به کشتیرانی در دریای سرخ، هدف قرار گرفتند.
یک مقام ارشد آمریکایی در «پنتاگون» به شرط ناشناس ماندن، فاش کرد که این مواضع با تقریباً 25 تا 30 مهمات، توسط جنگندههای بهپرواز درآمده از ناو هواپیمابر «آیزنهاور» و همچنین کشتیهای بریتانیایی بمباران شدند.
پرتاب «توماهوک» از زیر دریایی
بهگفته او این انبارها همچنین با موشکهای نقطهزن «تاماهاوک» شلیکشده از زیردریاییها هدف قرار گرفتند تا از بروز زیانهای جانی غیرضروری جلوگیری شود.
این مقام آمریکایی با اشاره به این که این حمله تا حدود زیادی به حملات 11 و 12 ژانویه جاری شباهت داشت، افزود که انبارهای بمبارانشده حوثیها، حاوی سامانههای موشکی و پهپادها بودند و نیروهای بینالمللی از توان کشف توانمندیهای حوثیها و حمله به آنها برخوردارند.
مقام مزبور در خصوص مینگذاری دریایی توسط حوثیها خاطرنشان کرد که نیروهای آمریکایی هنوز چیزی را در این رابطه رصد نکردند.
نبود آمار دقیق
این در حالی است که مسئولان «پنتاگون» تا این لحظه، آمار دقیقی از تعداد موشکها، رادارها یا پهپادها و دیگر ظرفیتهای نظامی منهدم شده حوثیها در جریان حملات آمریکا و بریتانیا، ارائه نکردهاند.
دو ناوشکن آمریکایی مواضع حوثیهای یمن را هدف قرار دادند
مقامات آمریکایی: راهبرد واشینگتن در یمن تضعیف توانایی حوثیها است
دولت بایدن هفته گذشته شبهنظامیان حوثی وابسته به ایران را بار دیگر به فهرست سازمانهای تروریستی بازگرداند
مقامات دولت بایدن گفتند که راهبرد واشینگتن در یمن تضعیف توانایی نظامی حوثیها برای محدود کردن احتمال هدف قرار دادن کشتیها در دریای سرخ و خلیج عدن توسط این گروه است.
مقامات آمریکایی، یکشنبه 1 بهمن در گفتوگو با «واشینگتن پست» گفتند: «هدف از این استراتژی ایجاد یک عامل بازدارنده است تا شرکتهای کشتیرانی بتوانند عملیات کشتیهای خود را از طریق آبراههای منطقه از سر بگیرند.»
این مقامات که نخواستند نامشان فاش شود افزودند که انتظار ندارند عملیات علیه حوثیها مانند عراق، افغانستان و سوریه برای سالها ادامه یابد اما نمیتوان برای پایان عملیات علیه حوثیها نیز تاریخ مشخصی تعیین کرد.
طی دو هفته اخیر، آمریکا و متحدانش چندین مرتبه مواضع حوثیها در یمن را هدف قرار دادند و موشک و پهپادهای شبهنظامیان حوثی را بر فراز دریای سرخ منهدم کردند.
این روزنامه همچنین به نقل از یک منبع دیپلماتیک آگاه آمریکایی نوشت که «واشینگتن برای شکست حوثیها تلاش نمیکند و هیچ قصدی برای حمله به یمن وجود ندارد.»
این دیپلمات افزود که «هدف آمریکا تضعیف توانایی حوثیها در انجام حملات و ضربه زدن به زیرساختهای این گروه است».
دولت بایدن تا کنون واکنشی به این گزارش واشینگتن پست نشان نداده است.
از 19 نوامبر سال گذشته، شبهنظامیان حوثی دهها حمله با پهپاد و موشک به کشتیهای تجاری در دریای سرخ انجام دادند.
حوثیها میگویند که حملات خود را در همبستگی با مردم فلسطین در غزه انجام میدهند و به این حملات تا زمانی که اسرائیل آتشبس را نپذیرد ادامه میدهند.
ایالات متحده در 18 دسامبر، برای مقابله با حملات حوثیها که امنیت ناوبری دریایی بین المللی را هدف قرار میدهد، یک ائتلاف نظامی چندملیتی دریایی تحت عنوان «نگهبان سعادت» ایجاد کرد.
این ائتلاف در روزهای 12 و 13 ژانویه چندین حمله به مواضع نظامی حوثیها در صنعا، الحدیده، تعز، حجه و صعده انجام داد.
در اوایل ماه جاری، شورای امنیت سازمان ملل قطعنامهای را تصویب کرد که به موجب آن از حوثیها خواست حملات خود را در دریای سرخ متوقف کنند.
دولت بایدن نیز هفته گذشته شبهنظامیان حوثی وابسته به ایران را بار دیگر به فهرست سازمانهای تروریستی بازگرداند
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : العربیهٔ