به گزارش خبرگزاری «ایرنا»، کنعانی، یکشنبه 15 بهمن گفت: «لندن و واشینگتن با اقدامات نظامی خود در حال دامنزدن به هرج و مرج، بینظمی، ناامنی و بیثباتی هستند.»
ایالات متحده و بریتانیا، شب گذشته در بیانیهای مشترک اعلام کردند، در پاسخ به حملات مستمر حوثیها به کشتیهای تجاری بینالمللی در دریای سرخ، 36 هدف نظامی متعلق به این گروه را در 13 سایتها تحت کنترل آنها در یمن را بمباران کردند.
در همین راستا، خبرگزاری «رویترز» به نقل از دو مقام آمریکایی نوشت که در دومین مرحله از پاسخ چند لایه و متعدد آمریکا به ایران و گروههای شبهنظامی آن در منطقه، شامگاه شنبه 14 بهمن پایگاههای متعلق به ایران و گروه شبهنظامی حوثی در صنعا، پایتخت یمن هدف بمباران شدید قرار گرفت.
حوثیها از 19 نوامبر گذشته (2023) یعنی بیش از یک ماه پس از آغاز جنگ اسرائیل در نوار غزه، دهها حمله با موشک و پهپادهای انفجاری را با ادعای حمایت از فلسطین علیه کشتیرانی در این آبراه حیاتی انجام داده است.
این حملات باعث اختلال در حمل و نقل بینالمللی شده و جریان تجارت میان آسیا و اروپا را کند و طولانی مدت و پرهزینه کرده و نگرانی از تنگناهای عرضه کالا را در جهان افزایش داد.
ادامه این حملات و تشدید تنشها همچنین نگرانی قدرتهای بزرگ را از گسترش دامنه جنگ غزه که از هفتم اکتبر گذشته آغاز شده و همچنان ادامه دارد، در منطقه ابراز کرد.
این مساله باعث شد که ایالات متحده و بریتانیا حملات متعددی را به اهداف حوثی انجام دهند و واشینگتن دوباره گروه حوثی را در فهرست «گروههای تروریستی» قرار دهد.
حوثیها به کشتهشدن 90 نفر از عوامل خود طی ژانویه گذشته اذعان کردند
«سنتکام»: حملات شنبه با همراهی نیروهای بریتانیا علیه اهداف حوثیها در یمن، مراکز فرماندهی و کنترل، سامانههای موشکی، مکانهای ذخیرهسازی و راهاندازی پهپادها، رادارها و بالگردها را شامل شد
شبهنظامیان حوثی که در لیست تروریستی قرار دارند، به کشتهشدن حدود 90 نفر از اعضای خود در ژانویه 2024 اذعان کردند.
طبق گفته منابع آگاه به «العربیه»، 82 درصد زیانهای جانی حوثیها در نبرد با نیروهای دولتی و 18 درصد در جریان بمبارانهای هوایی آمریکا و بریتانیا در پاسخ به حملات این گروه به حمل و نقل بینالمللی در دریای سرخ و خلیج عدن، کشته شدند.
تشییع جنازه روزانه
شبهنظامیان حوثی تحت حمایت ایران، مراسم تشییع جنازه را روزانه برای 90 نفر از عوامل خود در صنعا، و استانهای حدیده، حجه، صعده، ذمار و تعز در بازه 2 تا 29 ژانویه 2024 برگزار کردند.
بهگزارش رسانههای حوثی، 74 نفر یا 82 درصد از کل کشتهها در ماه ژانویه در نبرد با نیروهای دولتی کشته شدند، در حالی که 16 فرد مسلح این گروه در حملات نیروهای آمریکایی و بریتانیایی ائتلاف دریایی «نگهبان سعادت» در پاسخ به حملات حوثیها به آبراههای حمل و نقل بینالمللی در دریای عرب، دریای سرخ و خلیج کشته شدند.
تاکید بر تداوم حملات
از سویی محمد البخیتی، از رهبران حوثیها در پلتفرم«ایکس» نوشت که عملیات نظامی این گروه علیه اسرائیل تا توقف حمله به غزه ادامه خواهد داشت و «ما با تشدید تنش مقابله خواهیم کرد».
آمارهای ویژه رصدشده توسط پلتفرم رسانهای «یمن فیوچر» نشان میدهد که شمار کشتههای شبهنظامیان حوثی در ژانویه گذشته، بالاترین میانگین ماهانه در بیش از یک سال گذشته بوده است.
88 درصد کشتهها از فرماندهان رده بالا بودند
بر اساس آمارها، 88 درصد از عوامل کشتهشده این گروه در ژانویه گذشته، فرماندهان میدانی رده بالا شامل 1 سرتیپ، 9 سرهنگ، 1 سرهنگ دو، 11 سرگرد، 13 سروان و 26 ستوان (اول و دوم) ، 6 نفر با درجه کمکی به اضافه 13 عامل بدون درجه هستند.
زیانهای جانی وارده بر حوثیها به 775 نفر افزایش یافته که اکثر آنها فرماندهان میدانی هستند که غالبا در نبرد با نیروهای دولتی از زمان پایان آتشبس سازمان ملل در اکتبر 2022 تا ژانویه 2024 کشته شدند.
بیانیه سنتکام
از سوی دیگر، فرماندهی مرکزی آمریکا«سنتکام» با صدور بیانیهای تأکید کرد که حملات شنبه 14 بهمن با همراهی نیروهای بریتانیا علیه اهداف حوثیها در یمن شامل مراکز فرماندهی و کنترل، سامانههای موشکی، مکانهای ذخیرهسازی و راهاندازی پهپادها، رادارها و بالگردها انجام گرفت.
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا نیز با اشاره به حملات جدید جنگندههای آمریکایی در یمن گفت که «هدف از بمباران مواضع حوثیها این است که به آنها ابلاغ کنیم در صورت عدم توقف حملاتشان در دریای سرخ با عواقب بیشتری مواجه خواهند شد».
در بیانیه «پنتاگون» به نقل از آستین آمده است که واشینگتن در «دفاع از جانها و آزادی تجارت در یکی از مهمترین آبراههای جهان، تردید نخواهد کرد».
«سیانان» هم به نقل از یک مقام ارشد دولت بایدن گفت که حملات اخیر علیه حوثیها با اقداماتی برای دفاع از کشتیهای آمریکایی و کشتیهای تجاری بینالمللی در دریای سرخ، مرتبط است.
این مقام در عین حال افزود که واشینگتن خواهان تشدید تنش نیست.
این در حالی است که بهگفته تلویزیون وابسته به حوثیها، 11 حمله هوایی، منطقه البرح در منطقه مقبنه و مناطقی در منطقه حیفان در استان تعز را هدف قرار دادند و همچنین مواضعی در منطقه الجر در فرمانداری عبس در استان حجه هدف 7 حمله هوایی قرار گرفتند.
پکن از ایران خواسته است مانع حمله حوثیها شود
ستاد فرماندهی آمریکا: 12 پهپاد حوثی در یمن و بر فراز دریای سرخ سرنگون و منهدم شد
به گزارش «سنتکام» یکی از این پهپادهای حوثیها توسط ناوشکن «کارنی» بر فراز خلیج عدن سرنگون شده است
ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا «سنتکام» شنبه 14 بهمن اعلام کرد که 7 پهپاد انفجاری حوثی را بر فراز دریای سرخ سرنگون کرده و 4 پهپاد دیگر آماده پرتاب را در مناطق تحت کنترل حوثیها در یمن بمباران و منهدم کرده است.
«سنتکام» در توییتی که از طریق پلتفرم «ایکس» منتشر کرد، گفت که کشتی «USS Carney » جمعه 13 بهمن، حوالی ساعت 10:30 صبح (به وقت صنعا)، با یک پهپاد درگیر شد و آن را بر فراز خلیج عدن سرنگون کرد.
بنا به گزارش سنتکام در این حادثه هیچ تلفات جانی یا خسارتی گزارش نشده است.
انهدام 4 پهپاد آمادهپرتاب
نیروهای تحت فرماندهی سنتکام در ساعات پایانی روز جمعه، نیز طی حملاتی 4 پهپاد حوثی آماده پرتاب بودند را بمباران و منهدم کردند.
این فرماندهی توضیح داد که نیروهای آمریکایی هواپیماهای بدون سرنشین را در مناطق تحت کنترل حوثیها در یمن شناسایی کردند و به این نتیجه رسیدند که آنها تهدیدی قریبالوقوع برای کشتیهای تجاری و نیروی دریایی آمریکا در منطقه تشکیل میدهند که در چارچوب حق دفاع از خود برای منهدم کردن آنها اقدام کردند.
سرنگونی 7 پهپاد بر فراز دریای سرخ
پس از آن ستاد فرماندهی مرکزی آمریکایی اعلام کرد که نیروهای آن در آبهای آزاد مشخصاً ساعت 21:20 (به وقت صنعا)، «USS Laboon (DDG 58)» و «F/A-18» از گروه ضربتی حامل دوایت دی آیزنهاور، 7 پهپاد را بر فراز دریای سرخ سرنگون کردند.
در بیانیه فرماندهی مرکزی ایالات متحده همچنین آمده است که هیچ تلفات جانی یا خسارتی گزارش نشده است.
حملات آمریکایی-بریتانیایی
گروه حوثی مورد حمایت ایران در یمن از 19 نوامبر گذشته (2023) یعنی بیش از یک ماه پس از آغاز جنگ اسرائیل در نوار غزه، دهها حمله با موشک و پهپادهای انفجاری را با ادعای حمایت از فلسطین علیه کشتیرانی در این آبراه حیاتی انجام داده است.
این حملات باعث اختلال در حمل و نقل بینالمللی شده و جریان تجارت میان آسیا و اروپا را کند و طولانی مدت و پرهزینه کرده و نگرانی از تنگناهای عرضه کالا را در جهان افزایش داد.
ادامه این حملات و تشدید تنشها همچنین نگرانی قدرتهای بزرگ را از گسترش دامنه جنگ غزه که از هفتم اکتبر گذشته آغاز شده و همچنان ادامه دارد، در منطقه ابراز کرد.
این مساله باعث شد که ایالات متحده و بریتانیا حملات متعددی را به اهداف حوثی انجام دهند و واشینگتن دوباره گروه حوثی را در فهرست «گروههای تروریستی» قرار دهد.
دو مقام آمریکایی: ایالات متحده اهدافی مرتبط با ایران را در یمن بمباران کرد
«سنتکام»: نیروهای ایالات متحده 6 موشک کروز ضدکشتی حوثیهای مورد حمایت ایران در یمن که خطری قریبالوقوع علیه ناوهای جنگی و کشتیهای تجاری در دریای سرخ تشکیل میداد را منهدم کردند
فرماندهی «سنتکام» در شبکههای اجتماعی توضیح داد که این موشکهای در مناطق تحت کنترل حوثیها «برای حمله به کشتیها در دریای سرخ آماده پرتاب شده بود».
در دومین مرحله از پاسخ چند لایه و متعدد ایالات متحده به ایران و گروههای شبهنظامی آن در منطقه، شامگاه شنبه 14 بهمن طی حملاتی هوایی به صنعا، اهداف مرتبط با ایران در یمن بمباران شد.
به گزارش خبرگزاری «رویترز» به نقل از دو مقام آمریکایی در دومین مرحله از پاسخ چند لایه و متعدد آمریکا به ایران و گروههای شبهنظامی آن در منطقه، شامگاه شنبه 14 بهمن طی 30 حمله هوایی 10 پایگاه متعلق به ایران و گروه شبهنظامی حوثی در صنعا، پایتخت یمن هدف بمباران شدید قرار گرفت.
رسانههای وابسته به حوثیها در شبکههای اجتماعی خبر دادند که شامگاه شنبه حملات آمریکا و بریتانیا دو منطقه «النهدین» و «عطان» را در جنوب پایتخت یمن هدف گرفته است.
پیش از آن رسانههای حوثیها از حملات آمریکا و بریتانیا علیه اهدافی در الحدیده یمن خبر داده بودند.
شاهدان عینی به «فرانس پرس» شنیده شدن صداهای انفجارهای شدید و پرواز پرتعداد جنگندهها در آسمان پایتخت یمن را تایید کردند.
شایان ذکر است که جمعه شب ایالات متحده آمریکا در اولین مرحله از پاسخ خود بیش از 85 هدف مرتبط با سپاه پاسداران ایران و گروههای شبهنظامی مورد حمایت تهران را در سوریه و عراق هدف قرار داد که بنا به گزارشها نزدیک به 40 نفر در آن حملات کشته شدند.
گرانت شاپس، وزیر دفاع بریتانیا، سهشنبه 10 بهمن، از ایران خواست از نفوذ خود بر حوثیها و دیگر گروههای مسلح در منطقه برای کاهش تنشها استفاده کند.
شاپس در حساب کاربری خود در شبکه «ایکس» افزود: «لندن به همکاری خود با واشینگتن برای تحقق ثبات در خاورمیانه ادامه خواهد داد.»
در همین راستا، وزارت خارجه بریتانیا اعلام کرد که دیوید کامرون، وزیر خارجه بریتانیا، سهشنبه، به سلطنت عمان سفر خواهد کرد و انتظار میرود در آنجا برای تحقق ثبات در بحبوحه حملات حوثیها در دریای سرخ و تنشزدایی در خاورمیانه فراخوان دهد.
کامرون در چهارمین سفر خود به خاورمیانه با همتای عمانی خود بدر البوسعیدی دیدار خواهد کرد تا درباره چگونگی کاهش تنش در منطقه گفتوگو کند.
وزارت خارجه بریتانیا در بیانیهای اعلام کرد که حملات حوثیها به کشتیهای متعلق به شرکتهای کشتیرانی بینالمللی در دریای سرخ از محورهای اصلی مذاکرات این وزارتخانه خواهد بود.
این وزارتخانه در ادامه افزود که کامرون تعهد بریتانیا به کمکرسانی به یمن را مورد تاکید قرار خواهد داد و اقدامات بریتانیا برای بازدارندگی در برابر حملات حوثیها به کشتیها در دریای سرخ را مشخص خواهد کرد».
شایان ذکر است که ایالات متحده آمریکا و بریتانیا طی ماه جاری بارها حملاتی را به پایگاههای حوثیهای مورد حمایت ایران در استانهای صنعا، صعده، حجه، البیضاء، تعز و ذمار یمن و با هدف مختل کردن و تضعیف توانایی این گروه در حمله به کشتیرانی در دریای سرخ و مقابله با تهدیدهای حوثیها که تجارت جهانی را در این آبراه بینالمللی تضعیف میکند، انجام دادند.
آیا آمریکا کشتیهای ایرانی پشتیبان حوثیها در دریای سرخ را هدف قرار میدهد؟
انتظار میرود آمریکا کشتیهای ایرانی مستقر در دریای سرخ که مختصات کشتیهای تجاری را به حوثیها میدهند مورد حملات خود قرار دهد
حملاتی که آمریکا بامداد شنبه 14 بهمن علیه پایگاههای شبهنظامیان وابسته به ایران در غرب عراق و شرق سوریه انجام داد، آخرین حملات نخواهد بود. علاوه بر لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا و دیگر مقامات ایالات متحده، جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا نیز بر ادامه این حملات چندمرحلهای طی روزهای آینده تاکید کردند.
آمریکا تا کنون انبارهای مهمات، مراکز لجستیکی و پایگاه های متعدد گروههای شبهنظامی مورد حمایت ایران و نیروی قدس سپاه را در عراق و سوریه هدف قرار داده است. اما اکنون انتظار میرود آمریکا کشتیهای ایرانی مستقر در دریای سرخ که مختصات کشتیهای تجاری را به حوثیها میدهند مورد حملات خود قرار دهد.
تام کاتن، سناتور جمهوریخواه با اشاره به پاسخ قاطعانه رونالد ریگان رئیس جمهوری اسبق آمریکا در حمله ایران به کشتی آمریکایی در سال 1988، از بایدن خواست که با واکنش قوی به تهران پاسخ دهد.
آیا واشینگتن پاسخ میدهد؟
تا این لحظه مشخص نیست که آیا دولت بایدن کشتیهای ایرانی پشتیبان حوثیها در اهداف دریایی، غیردریایی و اطلاعات الکترونیکی را برای حمله انتخاب خواهد کرد؟
مقامات امنیتی غربی و منطقهای پیشتر فاش کرده بودند که نیروهای ایرانی اطلاعات فوری برای هدایت پهپاد و موشکها در اختیار حوثیها قرار میدهند تا از آنها در حملات دریای سرخ استفاده کنند.
به گزارش روزنامه «وال استریت ژورنال» به نقل از مقامات امنیتی غربی و منطقهای، اطلاعات ردیابی که یک کشتی جاسوسی ایرانی در دریای سرخ جمعآوری میکند، پیشتر برای حمله به کشتیهای تجاری که از تنگه «باب المندب» عبور میکنند، استفاده شده است.
این در حالی است که ایران حدود سه هفته پیش، 4 ناو جنگی نیروی دریایی خود را با «ماموریت چندبعدی» در آبهای بینالمللی مستقر کرده است. دو هفته قبل از آن، ارتش ایران اعلام کرد ناوشکن «البرز» با همراهی کشتی «بوشهر» را به جنوب دریای سرخ و تنگه باب المندب اعزام کرده است. این در حالی است که کشتی «بهشاد» پایگاه شناور نیروی دریایی ایران، مدتی است در تنگه باب المندب مستقر است.
قابل ذکر است، از 19 نوامبر 2023، یعنی حدود بیشتر از یک ماه پس از آغاز جنگ غزه، شبهنظامیان حوثی دهها حمله پهپادی و موشکی علیه کشتیها در دریای سرخ انجام دادند.
ایالات متحده در 18 دسامبر از ایجاد یک ائتلاف نظامی چند ملیتی تحت عنوان «نگهبان سعادت» برای مقابله با هرگونه حملهای که امنیت ناوبری را به خطر بیندازد، خبر داد.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : العربیهٔ