ایران مسئول حمله گروه‌های نیابتی‌ به نیروهای آمریکایی است
ایران مسئول حمله گروه‌های نیابتی‌ به نیروهای آمریکایی است
پنتاگون پیشتر فاش کرده بود که نیروهای آمریکایی در طول هفته گذشته، دست‌کم هدف 12 مورد حمله در عراق و 4 حمله در سوریه قرار گرفتند
منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:

پس از حمله آمریکا به دو تأسیسات مورد استفاده سپاه پاسداران و «گروه‌های نیابتی» آن در شرق سوریه، وزارت دفاع آمریکا «پنتاگون» پیامی قاطع ارسال کرد.

یک مقام بلندپایه وزارت دفاع آمریکا تاکید کرد که تهران مسئول حملاتی است که توسط عوامل نیابتی این کشور علیه نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه انجام شده است.

به گزارش «رویترز»، این مقام مسئول توضیح داد که حملات هوایی آمریکا با استفاده از جنگنده‌های «اف-۱۶»، انبارهای تسلیحات و مهمات را در سوریه هدف قرار داد.

این مقام تاکید کرد که کشورش در اجرای این حملات با اسرائیل هماهنگی نکرده است.

تحمل نخواهیم کرد

لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا نیز شامگاه پنج‌شنبه ۴ آبان اعلام کرد که آمریکا، دو تأسیسات مورد استفاده سپاه در شرق سوریه را هدف حمله قرار داد.

آستین طی بیانیه‌ای گفت: «حملات دقیق در دفاع از خود، پاسخی به یک سری حملات مداوم و عمدتاً ناموفق علیه پرسنل آمریکایی در عراق و سوریه توسط شبه‌نظامیان مورد حمایت ایران است که از ۱۷ اکتبر آغاز شد.»

طبق گفته وزیر دفاع آمریکا، جو بایدن، رئیس جمهوری، دستور این حملات را صادر کرد تا تاکید کند که واشینگتن این‌گونه حملات را تحمل نکرده و از خود، شهروندان و منافعش دفاع خواهد کرد.

آستین در عین حال خاطرنشان کرد که آمریکا در صدد منازعه نیست و «بنا ندارد درگیر هرگونه خصومت دیگری بشود.» به گفته وزیر دفاع آمریکا، حملات امروز «جدا از منازعه» میان اسرائیل و جنبس حماس است و تغییری در رویکرد کشورش در قبال این منازعه، ایجاد نمی‌کند.

حملات در عراق و سوریه

پنتاگون پیشتر فاش کرده بود که نیروهای آمریکایی در طول هفته گذشته، دست‌کم هدف ۱۲ مورد حمله در عراق و ۴ حمله در سوریه قرار گرفتند.

طبق گفته آستین، حدود ۹۰۰ نیروی اضافی آمریکایی برای تقویت پدافند هوایی به منظور محافظت از سربازان آمریکایی، این اواخر راهی خاورمیانه شده یا در آنجا استقرار یافتند.

با آغاز حمله غافلگیرانه حماس به شهرک‌های اطراف نوار غزه در ۷ اکتبر، آمریکا با ارتقای سطح آمادگی نظامی خود، شمار سامانه‌های پدافند هوایی را در خاورمیانه افزایش داد.

این رویکرد در پی افزایش تهدیدهای شماری از گروه‌های نیابتی ایران در عراق، سوریه و حتی لبنان به اجرا درآمد. حزب‌الله لبنان چندین بار تهدید کرده است که در «صورت لزوم»، وارد جنگ با اسرائیل خواهد شد.

رهبر حوثی‌های یمن نیز در دهم اکتبر تهدید کرد در صورت مداخله مستقیم نیروهای آمریکا در جنگ غزه، اقدام به پرتاب پهپاد و موشک خواهد کرد.

سکوت ایران در برابر تهدید آمریکا؛ بایدن برای خامنه‌ای یک پیام مستقیم ارسال کرده است

خامنه‌ای و بایدن

منبع تصویر، GETTY IMAGES

به رغم گذشت نزدیک به ۲۴ ساعت از حمله نیروهای آمریکایی به نظامیان ایرانی در سوریه و تهدید کم‌سابقه رئیس‌جمهوری آمریکا خطاب به آیت‌الله خامنه‌ای، هنوز جمهوری اسلامی ایران به این حمله و تهدیدها به شکل علنی پاسخی نداده است.

به گفته کاخ سفید، جو بایدن با ارسال پیامی مستقیم به آیت‌الله خامنه‌ای، علیه هدف گرفتن نیروها و پرسنل آمریکا در خاورمیانه هشدار داده است.

به گفته دولت آمریکا، از روز ۱۷ اکتبر (۲۵ مهرماه)، شبه‌نظامیان وابسته به ایران به یک رشته حملات عمدتا ناموفق علیه پرسنل نظامی آمریکا در عراق و سوریه دست زده‌اند.

دیروز کمی بعد از اینکه کاخ سفید خبر ارسال پیام مستقیم به رهبر جمهوری اسلامی را علنی کرد، وزیر دفاع آمریکا نیز اعلام کرد که ارتش این کشور، در روز پنج‌شنبه به دو پایگاه نظامی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و گروه‌های وابسته به سپاه در شرق سوریه حمله هوایی کرده است.

این حمله که آمریکا آن را اقدامی دفاعی توصیف کرد به دستور جو بایدن رئیس جمهور آمریکا انجام شد.

به رغم این حملات و همچنین خبررسانی درباره پیام تهدید علی خامنه‌ای، مقام‌ها و رسانه‌های وابسته به حکومت ایران در روز جمعه سکوت کردند.

در عین حال در این روز خبرهای بسیاری درباره یک مانور نظامی و دستاوردهای تولید تسلیحات در داخل کشور منتشر شد.

ضمن این‌که مقام‌های وزارت خارجه، از جمله حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه و حسین کنعانی، سخنگوی این وزارتخانه در اظهارنظرهای جداگانه در روز جمعه، تنها درباره تحولات غزه اظهارنظر کردند و حملات آمریکا و تهدیدهای کاخ‌سفید را نادیده گرفتند.

تنش نظامی میان ایران و آمریکا

پایان پادکست

به گفته لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، در نتیجه حملات به نیروهای این کشور «یک پیمانکار آمریکایی درحالی که در جا پناه گرفته بود در اثر یک حادثه قلبی درگذشت؛ ۲۱خدمه نظامی دچار جراحات جزئی شدند، اما همگی از آن زمان به خدمت بازگشته‌اند.»

او گفت هدف از حملات امروز کشورش به نیروهای سپاه در سوریه، رفع ابهام از این موضوع بود که آمریکا چنین حملاتی را تحمل نخواهد کرد.

او گفت که آمریکا به دنبال مناقشه نیست و آرزویی برای ادامه خصومت‌ها ندارد، اما حملات به نیروهای آمریکایی باید متوقف شود.

او نوشت: «ایران می‌خواهد دست داشتن خود را پنهان کند و نقش خود را در حملات علیه نیروهای ما انکار کند. چنین اجازه‌ای به آنها نخواهیم داد. اگر حملات گروه‌های نیابتی ایران علیه نیروهای آمریکایی ادامه یابد، در اتخاذ تدابیر بیشتر برای حفاظت از افراد خود مکث نخواهیم کرد.»

درحالی که آمریکا سعی دارد مانع گسترش جنگ اسرائیل و حماس به سایر نقاط منطقه شود، پنتاگون در این روز گفت که حدود ۹۰۰ سرباز دیگر به خاورمیانه گسیل شده‌ یا اخیرا وارد منطقه شده‌اند تا دفاع هوایی آمریکا در مقابل حملات به نیروهای آمریکایی را تقویت کنند.

پنتاگون اضافه کرد که در یک هفته گذشته نیروهای آمریکایی حداقل ۱۲ بار در عراق و چهار بار در سوریه هدف قرار گرفته‌اند.

جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، روز چهارشنبه گفت: «هشدار من به آیت‌الله این بود که اگر آنها به تحرکات علیه این نیروها ادامه دهند، جواب خواهیم داد. و او باید آماده باشد.»

یک روز پیشتر آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا در سازمان ملل گفته بود: «آمریکا به دنبال درگیری با ایران نیست. ما نمی‌خواهیم این جنگ گسترش پیدا کند. اما اگر تهران یا گروه‌های نیابتی آن به پرسنل آمریکا در هر کجا حمله کنند، دچار اشتباه نشوید: ما از آدم‌های خود دفاع خواهیم کرد، ما از امنیت خود دفاع خواهیم کرد – با سرعت و با قاطعیت.»

به گزارش رسانه‌های آمریکایی چندین پرسنل نظامی آمریکا در این حملات دچار ضربه خفیف مغزی شده‌اند، اما همه آنها به خدمت بازگشته‌اند.

روز پنجشنبه گذشته هم یک ناو جنگی آمریکا در شمال دریای سرخ چند موشک و پهپاد شلیک شده «از سوی شورشیان حوثی» – تحت حمایت ایران – در یمن را رهگیری و منهدم کرد.

در مقابل وزیر خارجه جمهوری اسلامی روز پنجشنبه در نیویورک اسرائیل را به «نسل کشی» در غزه متهم کرد و شدیدا به آمریکا هشدار داد که «در امان نخواهد بود.»

حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران روز پنجشنبه در سخنانی در نشست مجمع عمومی سازمان ملل گفت: « از مقر سازمان ملل به جنگ‌افروزان اسرائیلی و حامیان آن، دولتمردان و نظامیان آمریکا که اکنون مدیریت نسل‌کشی در فلسطین را در دست دارند صریحا می‌گویم ما از گسترش و دامنه جنگ در منطقه استقبال نمی کنیم اما هشدار می‌دهم اگر نسل‌کشی در غزه ادامه یابد، خود از این آتش در امان نخواهند ماند. آنجا خانه ماست، غرب آسیا منطقه ماست. در امنیت خانه با هیچ طرفی تعارف نداریم.»

رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل: بدون کمک آمریکا هم قادر و آماده به حمله پیش‌گیرانه به ایران هستیم

اسکورت بمب افکن ب-۵۲ آمریکایی به وسیله‌های جنگنده‌های اسرائیلی

منبع تصویر، IDF

توضیح تصویر، اسکورت بمب افکن ب-۵۲ آمریکایی به وسیله‌های جنگنده‌های اسرائیلی

مقامات اسرائیلی می‌گویند بدون کمک آمریکا هم می‌توانند به ایران «حمله پیش‌گیرانه» کنند و آماده چنین حمله‌ای هم هستند.

هرتزل لوی، رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل، گفته است که نیروهای نظامی این کشور قادر و آماده حمله پیشگیرانه به ایران بدون کمک آمریکا هستند.

او در گفت‌وگوی پیش از جشن عید فصح یهودیان به رادیو ارتش اسرائیل گفت: «ما آماده‌ایم علیه ایران اقدام کنیم. ارتش اسرائیل توانایی حمله در کشورهای دور و نزدیک را دارد. در سال‌های آینده، ارتش توانایی‌های خود را به میزان قابل‌توجهی تقویت خواهد کرد و با وجود مسافت، چنین حمله‌ای [به ایران] درهم‌کوبنده خواهد بود.»

آمریکا و اسرائیل همین هفته پیش یک رزمایش هوایی با جنگنده‌های پیشرفته را به پایان بردند که رسانه‌های اسرائیلی گفتند تمرین حمله احتمالی به تاسیسات هسته‌ای ایران هم از جمله اهدافش بوده است.

ارتش اسرائیل گفته بود تمرین «حمله استراتژیک در عمق خاک دشمن» از جمله اهداف این رزمایش با نام «علامت خطر» بوده است.

این رزمایش در پایگاه هوایی نلیس در ایالت نوادای آمریکا برای دو هفته ادامه داشت.

این چندمین رزمایش مشترک آمریکا و اسرائیل در ماه‌های گذشته بود.

در هفته‌های اخیر تنش و درگیری بین نیروهای حکومت ایران در سوریه با آمریکا و اسرائیل ادامه داشته و شدت هم گرفته است.

در چند سال اخیر وقایعی در تاسیسات هسته‌ای و نظامی ایران که مقامات تهران «خراب‌کاری» خوانده‌اند یا حاضر به تایید آنها نشده‌اند و گزارش‌هایی درباره نقش اسرائیل در این وقایع منتشر شده، پر تکرار بوده‌اند.

هرتزل لوی در پاسخ به انتقادات اخیر دولت ایالات متحده و رئیس جمهور جو بایدن در مورد ناآرامی‌ها در اسرائیل در نتیجه طرح دولت برای بازنگری قضایی، گفت که اسرائیل «قادر به مقابله با هر چالش امنیتی است… ما می‌دانیم خودمان چگونه عمل کنیم.»

با این حال او گفت: «خوب است که آمریکا در کنار ما باشد، اما این یک الزام نیست».

اسرائیل هفته‌ها شاهد اعتراضات گسترده علیه طرح نخست‌وزیر بنیامین نتانیاهو برای بازنگری قضایی بوده است. منتقدان می‌گویند این تغییرات در واقع نوعی سپر قضایی برای شخص بنیامین نتانیاهو در مقابل پرونده‌های فساد است و دموکراسی را در اسرائیل از بین می‌برد.

از جمله اعتراض‌ها این‌که صدها نفر از نیروهای ذخیره در واحدهای کلیدی ارتش اسرائیل هشدار داده‌اند که اگر این تغییرات قضایی توسط دولت بنیامین نتانیاهو دنبال شود، از خدمت سر باز خواهند زد.

حمله اسرائیل به «نزدیکی تاسیسات ایران» در دمشق؛ سوریه می‌گوید ۵ نفر کشته شدند

دیده‌بان حقوق بشر سوریه می‌گوید از زمان شروع سال ۲۰۲۳ اسرائیل تاکنون دو بار به سوریه حمله کرده

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، دیده‌بان حقوق بشر سوریه می‌گوید از زمان شروع سال ۲۰۲۳ اسرائیل تاکنون دو بار به سوریه حمله کرده

ارتش سوریه می‌گوید در پی اصابت موشک‌های اسرائیلی به پایتخت دمشق و مناطق اطراف آن در بامداد روز یکشنبه، «پنج نفر» کشته شدند.مقامات گفتند که یک ساختمان در مرکز محله کفر سوسه مورد اصابت قرار گرفت و چهار غیرنظامی و یک سرباز کشته شدند.

دیده‌بان حقوق بشر سوریه مستقر در لندن تعداد کشته‌شدگان را «۱۵ نفر» از جمله غیرنظامیان اعلام و این حمله را «مرگبارترین حمله اسرائیل به پایتخت سوریه» خوانده است.منطقه مورد حمله قرار گرفته از بخش‌های پرجمعیت دمشق و محل یک مجتمع امنیتی بزرگ و به شدت محافظت شده است.

دیده‌بان حقوق بشر سوریه می‌گوید از زمان شروع سال ۲۰۲۳ این دومین حمله اسرائیل به سوریه است.

بر اساس گزارش‌ها، منطقه کفر سوسه محل استقرار مقامات ارشد و آژانس های امنیتی و همچنین غیرنظامیانی است که در ساختمان های مسکونی زندگی می کنند.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، این حملات را محکوم کرده است.

خبرگزاری رویترز می‌گوید این حمله در نزدیکی تاسیسات متعلق به ایران در اطراف میدان امویه انجام شده و طی آن چندین ساختمان خسارت دیده است.

تنش‌ها بین اسرائیل و جمهوری اسلامی ایران مدت هاست که آغاز شده است و به نظر می رسد که حمله اخیر به دمشق، تازه ترین نمونه آن است.

نشانه دیگری از افزایش تنش بین جمهوری اسلامی ایران و اسرائیل

در این برنامه با صاحب‌نظران درباره مسائل سیاسی و اجتماعی روز گفت‌ و‌ گو می‌کنیم.

پادکست

پایان پادکست

اسرائیل قبلا اعلام کرده بود که پایگاه‌های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و گروه‌های شبه نظامی وفادار به جمهوری اسلامی ایران در سوریه را هدف قرار می‌دهد و اجازه نخواهد داد از خاک سوریه علیه منافع اسرائیل استفاده شود.

کمتر از سه ماه پیش یک افسر ارشد هوافضای سپاه پاسداران به نام داوود جعفری که «سرهنگ سپاه» معرفی شده بود، در انفجار یک بمب کنار جاده‌ای در حوالی دمشق کشته شد. سپاه اسرائیل را مسئول کشتن این نیروی ارشد خود دانسته بود اما اسرائیل واکنشی به این خبر نشان نداد.

مقامات اسرائیلی بارها هشدار داده اند که اجازه نخواهند داد سوریه به پایگاه نظامی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تبدیل شود. ایران می‌گوید در سوریه حضور مستشاری دارد و این نیروها بنا بر درخواست رسمی حکومت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، به این کشور اعزام شده‌اند.

ارتش اسرائیل از اظهار نظر در مورد حمله اخیر به دمشق خودداری کرده است. این کشور اغلب به اهدافی در سوریه که مرتبط با جمهوری اسلامی ایران و شبه نظامیان حزب‌الله لبنان است حمله می‌کند، اما به ندرت اقدامات خود را تایید می‌کند.

حمله روز یکشنبه اولین حمله پس از زلزله ویرانگر اخیر بوده که دوازده روز پیش شمال غرب این کشور و همچنین بخش هایی از همسایه آن ترکیه را لرزاند.

مقامات سوری گفتند که این حمله که در اولین دقایق بامداد یکشنبه به وقت محلی انجام شده، به چندین خانه در محله های دمشق و سایر مناطق مجاور خسارت وارد کرده است.

وزارت دفاع سوریه گفته است موشک‌ها از بلندی های جولان، فلات صخره‌ای در جنوب غربی دمشق که در سال ۱۹۸۱ توسط اسرائیل اشغال شد، شلیک شده است.

حمله مرگبار اخیر به دمشق حدود یک ماه پس از حمله اسرائیل به فرودگاه بین‌المللی پایتخت این کشور، انجام شده که طی آن چهار نفر از جمله دو سرباز کشته شدند.

دیده بان حقوق بشر سوریه می‌گوید اسرائیل در سال ۲۰۲۲ مجموعا ۳۲ بار خاک سوریه را هدف حملات خود قرار داده که طی آن ۸۹ نظامی کشته شدند.

الی کوهن با الهام علی‌اف دیدار کرد؛ سفارت اسرائیل در نزدیکی مرز ترکمنستان با ایران افتتاح می‌شود

دیدار الهام علی‌اف با الی کوهن وزیر خارجه اسرائیل

منبع تصویر، TWITTER/ELICOH

توضیح تصویر، دیدار الی کوهن وزیر خارجه اسرائیل با الهام علی‌اف در باکو

الی کوهن، وزیر امور خارجه اسرائیل، در باکو با الهام علی‌اف، رئیس جمهوری آذربایجان، دیدار کرده است.

آقای کوهن پس از جمهوری آذربایجان راهی ترکمنستان می‌شود تا سفارت اسرائیل را در بیست کیلومتری خاک ایران افتتاح کند.

وزیر امور خارجه اسرائیل روز سه‌شنبه همراه یک هیئت عالی‌رتبه برای گفت‌وگو در زمینه اقتصادی، امنیتی، انرژی و تکنولوژی وارد کشور جمهوری آذربایجان شد.

آقای کوهن پس از این دیدار در توئیتی نوشته با آقای علی‌اف «در مورد مبارزه با تروریسم و گسترش همکاری‌های امنیتی و اقتصادی» گفت‌وگو کرده‌ است.

آقای کوهن اخیرا گفته بود هدف از این سفر ایجاد یک جبهه متحد و قوی در برابر چالش‌های مشترک و تعمیق همکاری‌هاست. او مقام‌های جمهوری آذربایجان را «دوستان خوب» اسرائیل خوانده بود.

الی کوهن در سفر سه هفته پیش جیحون بایراموف، وزیر خارجه جمهوری آذربایجان، به تل‌آویو در سخنانی خبرساز گفته بود «دو کشور درک مشترکی از تهدیدهای جمهوری اسلامی ایران دارند.»

بلافاصله پس از این اظهارات، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، در توئیتی نوشت «تداوم سکوت» جمهوری آذربایجان نسبت به اظهارات وزیر خارجه اسرائیل «مهر تایید ضمنی» سخنان مقام اسرائیلی در این‌باره است.

حکومت ایران همسایه شمالی خود را متهم کرده که با اسرائیل و علیه این کشور متحد شده است. تهران می‌گوید نگران است اسرائیل از خاک جمهوری آذربایجان «برای تهدید امنیت ملی» جمهوری اسلامی ایران استفاده کند.

در حال حاضر، آذربایجان و ایران در میانه یکی از متشنج‌ترین دوره‌های روابط خود هستند.

باکو اخیرا چهار کارمند سفارت ایران را به عنوان «عنصر نامطلوب» اخراج کرد و ایران هم گفت دست به «اقدامی متقابل» خواهد زد.

سرویس امنیتی و دفتر دادستانی کل جمهوری آذربایجان نیز در بیانیه مشترک به‌تازگی از بازداشت شش نفر خبر داده‌اند که به دنبال تبلیغ «اسلام‌گرایی رادیکال» بوده‌اند. آنها تبلیغ اسلام‌گرایی افراطی را برنامه مورد نظر ایران می‌دانند.

جنگ سه سال پیش قره‌باغ روابط ایران و جمهوری آذربایجان را بحرانی کرد و ایران در آن زمان رزمایشی در نزدیک مرز با این کشور برگزار کرد.

پس از آن هم حمله مرگبار و مسلحانه به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران روابط دو کشور را تیره‌تر کرد.

سفارت اسرائیل در نزدیکی مرز ترکمنستان با ایران

الی کوهن امروز پس از دیدار با آقای علی‌اف به ترکمنستان می‌رود تا سفارت اسرائیل را در عشق‌آباد، پایتخت این کشور، افتتاح کند.

این نزدیکترین یک مقر دیپلماتیک اسرائیل به ایران خواهد بود.

این دفتر حدود بیست کیلومتر با مرز ایران فاصله دارد.

الی کوهن اولین وزیر اسرائیلی‌ایست که در نزدیک به سه دهه گذشته، به ترکمنستان سفر می‌کند.

ترکمنستان با ایران هزار کیلومتر مرز مشترک دارد.

افتتاح سفارت اسرائیل در عشق‌آباد نمادی از نفوذ این کشور در میان همسایگان ایران در آسیای میانه است.

ایران از موشک «بالستیک خیبر» رونمایی کرد

موشک بالستیک خیبر

منبع تصویر، FARS

توضیح تصویر، برد این موشک که از نسل موشک‌های بالستیک «خرمشهر» است، «۲۰۰۰ کیلومتر» عنوان شده است

وزارت دفاع ایران امروز (پنج شنبه ۴ خرداد) از جدیدترین موشک ساخته شده سازمان صنایع هوافضای این وزارتخانه به نام «خیبر» با برد «۲۰۰۰ کیلومتر» که گفته شده از نسل موشک‌های «بالستیک خرمشهر» است، رونمایی کرد.

محمدرضا آشتیانی،‌ وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح این کشور در مراسم رونمایی، این موشک را یکی از پیشرفته‌ترین موشک‌های طراحی شده سازمان هوافضا خواند که «به سر جنگی از نوع شدید الانفجار با وزن ۱۵۰۰ کیلوگرم» مجهز بوده و سوخت آن هم «مایع» است.

وزیر دفاع ایران همچنین این موشک را موشکی «نقطه زن» توصیف کرد که قابلیت «رادارگریزی و عبور از پدافند هوایی دشمن» را دارد.

خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا هم از جمله ویژگی‌های «برجسته» این موشک را «زمان آماده سازی و پرتاب سریع» آن عنوان کرده که باعث می‌شود این موشک را علاوه بر یک سلاح استراتژیک به یک سلاح «تاکتیکی» هم تبدیل کند.

موشک خیبر

دولت فرانسه آزمایش این موشک دوربرد را نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد خوانده و آن کلر لژاندر سخنگوی وزارت خارجه فرانسه،‌ به خبرنگاران گفت: «این فعالیت‌ها در شرایط تداوم تنش در مورد برنامه هسته‌ای ایران نگران‌کننده‌تر است».

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، هم گفت که توسعه موشک‌های بالستیک «تهدیدی جدی» برای امنیت منطقه و جهان است.

رونمایی از این موشک دو روز پس از آن صورت می‌گیرد که فرمانده نیروهای مسلح اسرائیل «اقدام نظامی احتمالی علیه تهران بر سربرنامه هسته‌ای» این کشور را همزمان با توقف تلاش‌های قدرت‌های جهان برای احیای توافق هسته‌ای مطرح کرد.

پیشتر سازمان اطلاعات وزارت دفاع آمریکا (دی‌آی‌ای) در گزارشی گفته بود که ایران علیرغم چند دهه تحریم های آمریکا موفق شده است بزرگ‌ترین برنامه موشکی را در بین کشورهای منطقه خاورمیانه داشته باشد؛ برنامه ای که از برنامه موشکی اسرائیل هم بزرگ تر است.

تحلیل گران مسائل نظامی هم معتقدند ایران یکی از بزرگ ترین برنامه‌های موشکی در خاورمیانه را داراست و «برد تسلیحاتش می‌تواند به پایگاه‌های اسرائیل و آمریکا در منطقه برسد.»

برغم مخالفت‌های آمریکا و اروپا،‌ جمهوری اسلامی همواره تاکید کرده که برنامه موشکی «دفاعی» خود را توسعه خواهد داد که همین مسئله از جمله موارد مورد اختلاف بین ایران و کشورهای مورد مذاکره بر سر احیای برجام است.

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : العربیة BBC