آقای کامرون گفت که بریتانیا قبل از پیوستن به حملاتی که تحت رهبری آمریکا در این هفته انجام شد، به حوثیها چندین «اخطار پشت سر هم» داده بود.
در مطلبی که وزیر خارجه بریتانیا برای نشریه ساندی تلگراف نوشته آمده است، اگر حوثیها مسیرهای تجاری مهم را مسدود کنند، قیمتها در بریتانیا افزایش مییابد.
حوثیهای یمن که حامی حماس هستند، میگویند به علت جنگ در غزه به کشتیهایی که متعلق به اسرائیل بوده یا به مقصد این کشور در حرکت است حمله میکنند.
حملات آنها به کشتیهای باری در دریای سرخ که برخی از آنها ارتباطی به اسرائیل ندارند، باعث شده است که شرکتهای بزرگ کشتیرانی، مسیر کشتیها را از دریای سرخ منحرف کرده و در عوض مسیر طولانیتر جنوب آفریقا را انتخاب کنند.
آقای کامرون گفت که بریتانیا برای دفاع از «آزادی ناوبری» در این حملات شرکت کرده است.
او همچنین گفت که اگر حملات حوثیها ادامه پیدا کند، بریتانیا دوباره به اهدافی در مناطق تحت کنترل آنها حمله خواهد کرد.
او گفت: «اگر حوثیها مسیر عبور کشتیها را مسدود کنند، زنجیرههای تامین نیازهای حیاتی تهدید میشود و قیمتها در بریتانیا و در سراسر جهان افزایش خواهد یافت.»
وزیر خارجه بریتانیا همچنین نوشت: «ما با متحدانمان همکاری خواهیم کرد و ما همیشه از آزادی دریانوردی دفاع خواهیم کرد.»
حوثیها یک گروه سیاسی و نظامی هستند که کنترل بخش بزرگی از یمن از جمله صنعا پایتخت این کشور را در دست دارند و مورد حمایت ایران هستند.
حوثیها حمایت خود را از حماس اعلام کردهاند و ادعا میکنند که هر کشتی که به اسرائیل سفر میکند یا متعلق به آن کشور باشد را هدف قرار میدهند.
به گفته ایالات متحد آمریکا آنها حداقل ۲۷ حمله از ۱۹ نوامبر انجام دادهاند و مجموعهای از پهپادها و موشکها را به سمت اسرائیل پرتاب کردهاند.
اما وزیر خارجه بریتانیا معتقد است که ادعای حوثیها مبنی بر اینکه حملات آنها با جنگ غزه مرتبط است «بیهوده» است.
او نوشت: «آنها به کشتیهایی از کشورهای سراسر جهان حمله کردهاند که به مقصدهایی جز اسرائیل میرفتند.»
وی افزود که این اقدام مشترک نظامی «تا حدودی به کاهش تواناییهای حوثیها که با حمایت ایران آن را به دست آورده بودند» منجر میشود.
حملات نظامی به رهبری ایالات متحده علیه حوثیها از اوایل روز جمعه آغاز شد و ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا از آن به عنوان «اقدام محدود، ضروری و متناسب در دفاع از خود» نام برده است.
روز شنبه، سخنگوی حوثیها به رویترز گفت که این حملات هیچ تاثیر قابل توجهی بر توانایی این گروه در خصوص عملکردشان در دریای سرخ و کشتیرانی بر روی آن نداشته است.
سخنگوی حوثیها گفت که این حملات «هیچ توجیهی» ندارند و این گروه به هدف قرار دادن کشتیهای اسرائیلی ادامه خواهد داد.
حوثیها میگویند حملات آمریکا «بیاثر» است
در حالی که در ساعات اولیه بامداد امروز یک ناو جنگی آمریکایی بار دیگر با موشک به مواضع حوثیها در یمن حمله کرده، سخنگوی حوثیها گفته این حملات «بیاثر» است.
آمریکا گفته است که یک «سایت راداری» حوثیها را هدف قرار داده و گزارشهای محلی میگویند که موشکها به یک پایگاه هوایی در نزدیکی صنعا، پایتخت یمن اصابت کرده است.
در همین حال، محمد عبدالسلام، سخنگوی حوثیها به رویترز گفته که حملات آمریکا به این کشور، از جمله حمله بامداد امروز، «هیچ تاثیر چشمگیری» بر تواناییهای حوثیها در جلوگیری از تردد کشتیهای تجاری مرتبط با اسرائیل نخواهد داشت.
او همچنین گفته که در حملات شب گذشته آمریکا هیچکس آسیبی ندیده است.
هانس گروندبرگ، نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن هم نگرانی خود را از تحولات اخیر ابراز کرده و از همه طرفهای درگیر خواسته «خویشتنداری حداکثری» به خرج دهند.
آمریکا، بریتانیا و شماری از متحدان بینالمللی آنها از پنجشنبه شب حملات نظامی به مواضع حوثیها در یمن در واکنش به حملات این گروه به کشتیهای تجاری در دریای سرخ را آغاز کردهاند.
حوثیهای یمن که جنبشی سیاسی و نظامی در این کشور هستند و بخش بزرگی از این کشور را در کنترل خود دارند، در واکنش به حملات اسرائیل به غزه حمله به کشتیهای تجاری در دریای سرخ را آغاز کردند.
فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام، گفته که پیکارجویان حوثی تحت حمایت ایران از روز ۱۹ نوامبر تاکنون ۲۸ بار با پهپاد و موشکهای کروز و بالستیک ضدکشتی به شناورها در دریای سرخ حمله کردهاند.
این حملات موجب تغییر مسیر کشتیهای تجاری و میلیونها دلار ضرر به شرکتهای حمل و نقل بینالمللی شده که به نوبه خود موجب افزایش قیمت کالاهای مصرفی در بازارهای بینالمللی خواهد شد.
واکنش و تجمع در تهران
حوثیها که جنبشی سیاسی و نظامی در یمن هستند و بخشهای بزرگی از این کشور را در کنترل خود دارند، از متحدان منطقهای ایران محسوب میشوند و حمله به آنها واکنش وزیر خارجه ایران را به همراه داشته است.
حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران اقدام یمن در حمایت از غره را «قابل تحسین» خوانده و در عین حال گفته «صنعا به امنیت دریایی کاملا پایبند است.»
وزیر خارجه ایران همچنین از آمریکا خواسته به جای حمله به یمن، «همراهی با حملات تلآویو به غزه» را متوقف کند تا امنیت به منطقه بازگردد.
در همین حال شب گذشته هم عدهای ازحامیان حکومت در تهران، در اعتراض به حملات آمریکا و بریتانیا به یمن در مقابل سفارت بریتانیا تجمعی برگزار کردند.
حاضران در این تجمع پرچمهای اسرائیل، آمریکا و بریتانیا را به آتش کشیدند و شعارهایی علیه حملات به غزه و یمن سر دادند.
این تجمع در حالی برگزار شده که جو بایدن رئیسجمهور آمریکا گفته «به دنبال جنگ نیابتی با ایران» نیست و میگوید به ایران پیام داده که «هیچ کاری نکند.»
آقای بایدن همچنین گفته: «تا زمانی که حوثیها به اقدامات خود در دریای سرخ ادامه دهند ما به آنها پاسخ خواهیم داد.»
گرانت شاپس، وزیر دفاع بریتانیا هم از ایران خواسته است گروههای متحد خود را به پایان حملات ترغیب کند.
آقای شاپس در مصاحبهای با روزنامه دیلی تلگراف از ایران خواست «به زبان روشنتری با گروههای نیابتی متعدد خود» در خاورمیانه صحبت کند.
کارشناسان نظامی میگویند حملاتی که تا اینجای کار به مواضع حوثیها صورت گرفته بیشتر جنبه نمادین و برای «ارسال پیام» بوده است.
بریتانیا از رهگیری و انهدام «۲۰ موشک» حوثی در دریای سرخ خبر دادند
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : BBC