روز گذشته گروهی از فرماندهان ارتش نیجر با قطع برنامههای تلویزیونی در برابر بینندگان اعلام کردند که با کودتا، قدرت را به دست گرفتهاند.
محمد بازوم، رئیس جمهور برکنار شده اولین رهبر منتخبی بود که پس از استقلال این کشور در سال ۱۹۶۰، جانشین رئیس جمهور پیشین شد.
گمان میرود که آقای بازوم در حال حاضر در سلامت کامل باشد ولی همچنان در اسارت نگهبانان خود است.
کشورهای غربی او را متحدی کلیدی در مبارزه با شبه نظامیان اسلامگرا در این منطقه میدانستند.
فرانسه گفته است که هیچ یک از رهبران کودتا را به رسمیت نمیشناسد و فقط آقای بازوم را به عنوان رئیس دولت این کشور به رسمیت میشناسد.
در بیانیه وزارت خارجه فرانسه آمده: «ما با عباراتی محکم تاکید میکنیم که خواسته روشن جامعه بین المللی احیای فوری قانون اساسی و قدرت غیرنظامی است که از طریق انتخاباتی دموکراتیک به دست آمده است.»
کودتای نیجر همچنین توسط مجامع بین المللی از جمله اتحادیه آفریقا، بلوک منطقهای غرب آفریقا، اتحادیه اروپا و سازمان ملل به شدت محکوم شده است.
اما یوگنی پریگوژین، رهبر گروه شبه نظامی واگنر ظاهرا این کودتا را ستایش کرده و آن را یک پیروزی توصیف کرده است.
او در کانال تلگرامی وابسته به این گروه گفته: «آن چه که در نیجر اتفاق افتاد، چیزی جز مبارزه مردم این کشور با استعمارگران نیست.»
بیبیسی نتوانسته صحت اظهارات منتسب به او را تایید کند.
پایان پادکست
ژنرال شیانی ۶۲ ساله از سال ۲۰۱۱، مسئولیت گارد ریاست جمهوری را برعهده داشت و در سال ۲۰۱۸ توسط رئیس جمهور پیشین محمدو ایسوفو به درجه ژنرالی ارتقا پیدا کرد.
او همچنین با تلاش برای کودتا در سال ۲۰۱۵ برای سرنگونی رئیس جمهورپیشین مرتبط دانسته شد، اما با حضور در دادگاه این اتهام را رد کرد.
ژنرال شیانی در یک سخنرانی تلویزیونی گفت که به دلیل مشکلات عدیده در کشور از جمله ناامنی، وضعیت بد اقتصادی، فساد و مواردی دیگر دست به کودتا زده است.
او همچنین خطاب به متحدان جهانی نیجر گفت که حکومت نظامی او به تمام تعهدات بین المللی این کشور و همچنین حقوق بشر احترام خواهد گذاشت.
کودتای نیجر آخرین مورد از موج تسلط نظامیان در سالهای اخیر در منطقه غرب آفریقا است که تاکنون دولتهای کشورهای مالی، گینه و بورکینافاسو در آن سرنگون شدهاند.
اکنون در غرب نگرانیهایی وجود دارد که رهبر جدید نیجر با کدام کشورها همسو خواهد شد. همسایگان نیجر، یعنی کشورهای بورکینافاسو و مالی هر دو از زمان کودتای خود به روسیه نزدیک شدهاند.
محمد بازوم که در سال ۲۰۲۱ طی رایگیری سراسری در نیجر به قدرت رسیده بود از متحدان فرانسه و غرب محسوب میشد.
تاریخ نیجر از زمان استقلال از فرانسه در سال ۱۹۶۰ همواره با کودتا گره خورده است به طوری که در ۶۰ سال گذشته ۴ بار در این کشور غرب آفریقا کودتا شده و چندین بار دیگر هم تلاش برای کودتا نافرجام مانده است.
در حمله شبه نظامیان مرتبط با داعش به مدرسهای در اوگاندا ۴۰ نفر کشته شدند
دست کم ۴۰ نفر که اکثر آنها دانش آموز بودند در مدرسهای در غرب اوگاندا توسط یک گروه شورشی مستقر در کشور همسایه، کنگو کشته شدند.
پسرانی که در خوابگاههای این مدرسه اقامت داشتند در بین کشته شدگان این حمله هستند.
بیم آن میرود که دهها نفر دیگر هم ربوده شده باشند.آن میرود که دهها نفر دیگر هم ربوده شده باشند.
بازماندگان گفتهاند که قربانیان با قمه کشته شدند. برخی از ساختمانهای وابسته به این مدرسه هم به آتش کشیده شده است.
پلیس گفته که این حمله توسط یک گروه اسلامگرا موسوم به «نیروهای دموکراتیک متفقین» صورت گرفته است.
در دو دهه گذشته این گروه در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو مستقر بوده و در سالهای اخیر با گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) مرتبط بوده است.
یک عملیات نظامی که ۱۸ ماه پیش با هدف برخورد با این گروه صورت گرفت، نتوانست در ماموریت خود به موفقیتی برسد.
فرد اینانگا، سخنگوی پلیس گفته که بسیاری از اجساد به بیمارستان منتقل شدهاند.
حمله چگونه اتفاق افتاد
پایان پادکست
این حمله حدود ساعت ۲۳:۳۰ به وقت محلی روز جمعه در مدرسهای در منطقه کاسیسه در غرب اوگاندا رخ داد.
بیش از ۶۰ نفر در این مدرسه تحصیل میکنند که بیشتر آنها در همین محل زندگی میکنند.
سخنگوی پلیس گفته که شورشیان گروه «نیروهای دموکراتیک متفقین»، یک خوابگاه را به آتش کشیدند و یک فروشگاه مواد غذایی هم در جریان این حمله غارت شد.
ژنرال دیک اولوم از ارتش اوگاندا هم گفته که اکثر دخترانی که در این مدرسه تحصیل میکردند توسط این گروه ربوده شدند.
شبه نظامیان مستقر در این منطقه از جمله شورشیان این گروه از مناطق وسیعی که هم مرز با اوگانادا و روندا است به عنوان مخفیگاه استفاده میکنند.
فلیکس کولایگیه، سخنگوی وزارت دفاع هم در توییتر گفته: «نیروهای ما در حال تعقیب دشمن هستند تا افراد ربوده شده را نجات دهند و این گروه را از بین ببرند.»
ارتش اوگاندا همچنین هواپیماهایی را برای کمک به ردیابی این گروه شورشی اعزام کرده است.
این حمله مرگبار پس از حمله هفته گذشته شورشیان مظنون به عضویت در گروه «نیروهای دموکراتیک متفقین» در روستایی در جمهوری دموکراتیک کنگو در نزدیکی مرز با اوگاندا رخ داده است. پس از این حمله بیش از ۱۰۰ روستایی به اوگاندا گریختند.
حمله به مدرسهای که در کمتر از دو کیلومتری از مرز جمهوری کنگو قرار دارد، اولین حمله از این نوع به یک مدرسه در اوگاندا در ۲۵ سال گذشته است.
در ژوئن ۱۹۹۸، ۸۰ دانش آموز در حمله گروه «نیروهای دموکراتیک متفقین» به یک موسسه فنی در نزدیکی مرز جمهوری دموکراتیک کنگو در خوابگاه سوختند و بیش از ۱۰۰ دانش آموز هم ربوده شدند.
گروه «نیروهای دموکراتیک کنگو» در دهه ۱۹۹۰ در شرق اوگاندا ایجاد شد و علیه دولت یووری موسوینی، رئیس جمهور قبلی که آزار و اذیت مسلمانان متهم بود، مسلح شد.
جمیل ماکولو، رهبر اصلی این گروه در سال ۲۰۱۵، در تانزانیا دستگیر شد و در حال حاضر در اوگاندا زندانی است.
شورشیان وابسته به این گروه در دو دهه گذشته از داخل خاک جمهوری دموکراتیک کنگو دست به عملیاتی در داخل خاک اوگاندا زدهاند.
جانشین جمیل ماکولو، ظاهرا اولین بار در سال ۲۰۱۶، با داعش بیعت کرد، اما در آوریل ۲۰۱۹ بود که داعش برای اولین بار فعالیت خود را به همراه این گروه در این منطقه تایید کرد.
این گروه در سال ۲۰۲۱، مسبب حملات انتحاری در کامپالا، پایتخت اوگاندا و سایر مناطق این کشور معرفی شد.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : BBC