کارمند افغان‌تبار استخبارات بریتانیا به جاسوسی برای روسیه متهم شد
کارمند افغان‌تبار استخبارات بریتانیا به جاسوسی برای روسیه متهم شد
روزنامه تایمز، چاپ بریتانیا گزارش داد یک پناهجوی افغان در بریتانیا، که برای وزارت خارجه و سازمان‌های اطلاعاتی بریتانیا MI6 کار می کرد به جاسوسی برای روسیه متهم شده است. به گزارش

تابعیت بریتانیایی او در سال ۲۰۱۹ پس از مطرح شدن اتهام جاسوسی برای استخبارات ارتش روسیه سلب شد.

حکومت بریتانیا استدلال کرده است که حفظ شهروندی و ادامه حضور او در این کشور خطری برای امنیت ملی است.

تایمز در یک گزارش اختصاصی روز چهارشنبه نوشت این جاسوس مظنون با سابقه کار برای دو نخست‌وزیر(گوردن براون و دیوید کمرون) است و با شاه بریتانیا و شاهزاده ویلیام در سفر به افغانستان ملاقات کرده است.

روزنامه تایمز بر بنیاد اطلاعات سری دریافته که این جاسوس افغان‌تبار که نام او را فاش نکرده است، در سن پنج سالگی به روسیه رفته و شش سال در آنجا زندگی کرده بود. استخبارات بریتانیا باور دارد که او از آن زمان برای جاسوسی برای روسیه تربیه شده بود.

این جاسوس مظنون در سال ۲۰۰۰ وارد بریتانیا شد و پس از اینکه مدعی شد از دست طالبان فرار کرده و مستقیماً از افغانستان آمده است، پناهندگی دریافت کرد. او پس از کسب پناهندگی و بعدا تابعیت بریتانیا، شهروندی روسیه را نیز به دست آورد.

او اتهام جاسوسی برای روسیه را رد کرده و در مورد تصمیم حکومت برای سلب تابعیت انگلیسی‌اش به یک دادگاه ویژه درخواست تجدیدنظر داده است. این افغان متهم به جاسوسی به روزنامه تایمز گفته که در ام‌آی‌۶ یا دستگاه استخبارات خارجی بریتانیا، وزارت‌های دفاع، خارجه و داخله بریتانیا کار کرده است.

منابع رسمی می‌گویند که او در مدت کارش به اسناد فوق سری دسترسی داشته است. او پس از ترک وزارت امور خارجه، در نقش‌های مختلف در افغانستان کار کرد که باعث شد با مقامات روسی روابط نزدیک داشته باشد و حداقل شش بار به روسیه برود.

وکیل متهم در دفاع از او گفته که موکلش زمانی با افسران اطلاعاتی روسیه در تماس بوده است که دیگر برای دولت بریتانیا کار نمی‌کرد.

در سال‌های اخیر مقامات ارشد امنیتی بریتانیا بارها نسبت به نفوذ و جاسوسی روسیه هشدار داده‌اند. تایمز بریتانیا می گوید که فاش شدن دستگیری حلقه جاسوسی روسیه برای حکومت و دستگاه‌های امنیتی بریتانیا مایه شرمساری است.
قرار است اواخر امسال، پنج نفر متهم به عضویت در یک حلقه جاسوسی روسی که در بریتانیا جاسوسی می کردند، در محاکمه شوند.

مذاکرات بلینکن با عباس در کرانه باختری همزمان با رد پیشنهادهای حماس از سوی نتانیاهو

بنیامین نتانیاهو

منبع تصویر، ISRAEL GOVERNMENT

در حالی که آنتونی بلینکن، وزیرخارجه آمریکا، پس از دیدار با رهبران اسرائیل به کرانه باختری رفته و در رام‌الله با محمود عباس، رئيس تشکیلات خودگردان فلسطینی، دیدار می‌کند، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل می‌گوید حملات نظامی تا «نابودی کامل» حماس ادامه خواهد داشت.

آقای نتانیاهو دقایقی پیش در یک کنفرانس کوتاه خبری گفت که به آنتونی بلینکن، وزیرخارجه آمریکا گفته از نظر او توقف عملیات نظامی علیه حماس زمینه ساز «حمله خونین دیگری» از سوی این گروه علیه شهروندان اسرائیل خواهد بود و به همین دلیل او تا «نابودی کامل حماس نه نیمی از آن یا بخشی از آن» به حملات نظامی ادامه خواهد داد.

کنفرانس خبری آقای نتانیاهو، عصر امروز – چهارشنبه ۷ فوریه – همزمان با آن صورت گرفت که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، پس از دیدار با رهبران اسرائیل، در کرانه باختریی مشغول رایزنی با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی است.

آقای نتانیاهو که تحت فشار شدید از سوی خانواده‌های گروگان‌ها است در کنفرانس خبری کوتاه خود گفت: «تمام اقدامات ما در راستای بازگرداندن گروگان‌هاست و ادامه حملات راه آزادی آنهاست».

همزمان چند روز پس از سکوت طولانی حماس درباره طرح جدید آتش‌بس‌ آمریکا و قطر و مصر، خبرگزاری رویترز از طرح پیشنهادی این گروه برای یک آتش‌بس جایگزین خبر داده است.

بنابر گزارش رویترز، حماس یک طرح آتش‌بس چهار و ماه نیمه پیشنهاد کرده است.

بر اساس این گزارش، در طول این مدت همه گروگان‌ها آزاد می‌شوند و در ازای آن اسرائیل باید نیروهای خود را از نوار غزه خارج کند.

پیشنهاد حماس در پاسخ به طرح آتش‌بسی است که هفته گذشته با میانجی‌گری قطر و مصر ارسال شد و اسرائیل و آمریکا آن تایید کردند.

حماس

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، شبه‌نظامیان حماس

روزنامه آمریکایی واشنگتن‌پست هم می‌گوید توانسته برخی از جزییات درز کرده به رسانه‌ها را در تماس با رهبران حماس تایید کند و آن این که این گروه خواستار عقب‌نشینی کامل ارتش اسرائیل از نوار غزه شده تا در برابر آن گروگان‌ها را در چند مرحله آزاد کند.

یک منبع نزدیک به مذاکرات به خبرگزاری رویترز گفت که پیشنهاد متقابل حماس در ابتدا مستلزم تضمین آتش‌بس دائمی نیست، اما پایان جنگ باید در طول آتش‌بس و پیش از آزادی آخرین گروگان‌ نهایی شود.

گفته می‌شود حماس قصد دارد گروگان‎‌های باقی مانده اسرائیلی را که در ۷ اکتبر از اسرائیل به غزه منتقل کرده بود با زندانیان اسرائیلی مبادله کند. حماس همچنین خواهان آغاز بازسازی غزه، عقب‌نشینی کامل نیروهای اسرائیلی و همچنین مبادله اجساد کشته‌شدگان است.

عزت رشیق، یکی از اعضای دفتر سیاسی حماس، تایید کرد که این پیشنهاد از طریق قطر و مصر به اسرائیل و آمریکا ارسال شده است.

آمریکا و اسرائيل هر دو گفته‌اند در حال بررسی پاسخ حماس هستند.

در صحنه جنگ اما خبری از آتش‌بس نیست. نیروهای اسرائیلی عملیاتشان را به رفح، جنوبی‌ترین نقطه باریکه غزه، در مرز مصر کشانده‌اند. رفح منطقه‌ای است که نیمی از جمعیت بیش از دو میلیون نفری فلسطینی‌های آواره به آن پناه برده بودند.

تصویری از شهر غزه پس از خروج نیروهای اسرائیلی

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، تصویری از شهر غزه پس از خروج نیروهای اسرائیلی

از جزئیات طرح سه‌ مرحله‌ای حماس چه می‌دانیم؟

در پیشنهاد جایگزین، حماس سه مرحله آتش‌بس در نظر گرفته است که هر کدام ۴۵ روز به طول می‌انجامد.

بر اساس این سند که رویترز نسخه‌ای از آن را رویت کرده است، در اولین مرحله ۴۵ روزه، تمامی زنان اسرائیلی گروگان، مردان زیر ۱۹ سال و افراد مسن و بیمار در ازای آزادی زنان و کودکان فلسطینی از زندان‌های اسرائیل آزاد خواهند شد.

در طرح پیشنهادی از اسرائیل خواسته شده نیروهای خود را از مناطق پرجمعیت خارج کند.

بر اساس این طرح، آغاز اجرای مرحله دوم مشروط است به «مذاکرات غیرمستقیم» برای پایانِ به عملیاتِ نظامیِ متقابل و بازگشت به آرامش کامل».

مرحله دوم همچنین شامل آزادی گروگان‌های مرد باقی مانده و خروج نیروهای اسرائیلی از «تمامی مرزهای نوار غزه» است.

بر اساس این گزارش، اجساد در مرحله سوم مبادله خواهند شد.

قرار است در طول این آتش‌بس، امدادرسانی و ارسال غذا و سایر کمک‌ها به غیرنظامیان غزه افزایش یابد. شمار زیادی از فلسطینی‌ها اکنون با گرسنگی و کمبود شدید کالاهای اساسی مواجهند.

حماس همچنین خواستار آزادی ۱۵۰۰ فلسطینی از زندان‌های اسرائیل است.

در حال حاضر نیمی از جمعیت ۲.۳ میلیون نفری غزه در کنار حصار مرزی با مصر و در جنوب باریکه غزه محبوس شده‌اند.

مقام‌های درمانی حماس در غزه می‌گویند تا کنون ۲۷ هزار و ۵۸۵ فلسطینی در عملیات نظامی اسرائیل کشته شده‌اند که بیش از نیمی از آنان زنان و کودکان بودند.

جنگ در غزه در پی حمله بی‌سابقه حماس به اسرائيل در روز هفتم اکتبر آغاز شد که در طی آن نزدیک به ۱۳۰۰ نفر کشته و ۲۵۰ نفر به گروگان گرفته شدند. در جریان این جنگ در اواخر نوامبر آتش‌بسی یک هفته‌ای برقرار شد و طی آن ۱۰۵ گروگان اسرائيلی در مقابل ۲۴۰ زندانی فلسطینی آزاد شدند.

آتش‌بس قبلی اما تنها یک هفته به طول انجامید.

رایزنی آمریکا در خاورمیانه؛ فشار شدید بر نتانیاهو

بلینکن

منبع تصویر، GETTYIMAGES

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا پس از دیدار با رهبران قطر و مصر که میانجی مذکرات هستند به اسرائیل سفر کرد و امروز – چهارشنبه – به رام الله در کرانه باختری رفته است.

بخشی از دولت ائتلافی دست‌راستی بنیامین نتانیاهو با هرگونه توافقی مخالف است. آنها تهدید کرده‌اند در صورت تایید هر توافقی که به نابودی حماس منجر نشود، از کابینه کنار می‌کشند.

در سوی دیگر خانواده‌های گروگان‌ها خواستار توافقی هستند که آنها را به اسرائیل بازگرداند.

آمریکا توافق آزادی گروگان‌‌ها و آتش‌بس را به عنوان بخشی از راه‌حل گسترده‌تری می‌داند که به عقیده آنها به حل و فصل مناقشه خاورمیانه می‌انجامد. بر این اساس، آشتی اسرائیل و همسایگان عرب و ایجاد یک کشور فلسطینی افق‌های این راه حل است.

اما دولت فعلی اسرائیل با تشکیل هر نوع کشور فلسطینی مخالفت کرده است.

مذاکرات در تل‌آویو و کرانه باختری پس از انتشار گزارش‌هایی مبنی بر واکنش مثبت حماس به طرح پیشنهادی هفته گذشته برای توافق آغاز شد.

آقای بلینکن نگفته است که آمریکا چه موضعی در قبال این پاسخ دارد اما جو بایدن خواسته‌‌های مطرح در آن را «کمی بیش از حد» توصیف کرده، به این معنی که اسرائيل به آسانی با این خواسته‌ها موافقت نخواهد کرد.

سخنگوی دولت اسرائیل گفت که پاسخ حماس به پیشنهادها با موساد، آژانس اطلاعات خارجی اسرائیل در میان گذاشته شده و جزئیات به طور کامل در حال ارزیابی است.

ایلون لوی به بی‌بی‌سی گفت که اسرائیل آماده است تا گروگان‌ها را از غزه بیرون بیاورد اما گفت که حمله باید تا پیروزی کامل بر حماس ادامه یابد.

یک مقام ارشد حماس پیشتر به بی‌بی‌سی گفت این گروه در پاسخ به چارچوب پیشنهادی «چشم‌اندازی مثبت ارائه کرده اما خواستار تغییراتی در ارتباط با بازسازی غزه، بازگرداندن ساکنان آن به خانه‌هایشان و خواسته‌هایی دیگر برای بیجا شدگان شده است.

نقشه غزه

سازمان اطلاعات نظامی اسرائيل؛ سه واحد جاسوسی و شاخه‌ای که «برای جنگ احتمالی با ایران آماده می‌شود»

سازمان اطلاعات نظامی اسرائيل

منبع تصویر، IDF SPOKESPERSON UNIT

تلویزیون دولتی اسرائيل، چند هفته بعد از حملات ۷ اکتبر حماس، گزارش داد که واحد شنود اطلاعاتی ارتش صبح آن روز در مرز غزه فعال نبوده، چون دو سال پیش تصمیم گرفته بودند فعالیت‌های شبانه و آخر هفته این یگان را متوقف و عده نیروهای آن را کم کنند.

این یکی از ده‌ها گزارشی بود که بعد از حمله حماس، درباره نقص‌ها و ناکامی‌های اطلاعاتی اسرائيل منتشر می‌شد. شهرت و ابهت هفتاد ساله دستگاه‌های پر رمز‌ و راز اطلاعاتی در چشم‌به‌هم‌زدنی فرو ریخته بود و همه به دنبال مقصر می‌گشتند؛ از بی‌توجهی به هشدار زنان واحد دیدبانی ارتش در مرز غزه تا اعتماد بیش از حد به فناوری‌های پیشرفته حصارهای مرزی و دست کم گرفتن توان نظامی و اطلاعاتی حماس.

سنگ‌بنای اسرائیل از همان ابتدای شکل‌گیری بر پایه برتری نظامی، اطلاعاتی و امنیتی نهاده شد. کشوری ایجاد شده بود که در داخل آن صدها هزار نفر آواره شده بودند و در خارج، همسایگان همه دشمنش بودند. دوام چنین کشوری بدون ساز‌و‌کار گسترده، پیچیده و مخفیانه سازمان‌های سه‌گانه جامعه اطلاعاتی اسرائیل قابل تصور نبود.

موساد، سازمان اطلاعات خارجی اسرائیل، دسامبر سال ۱۹۴۹ – حدود یک سال و نیم بعد از تشکیل کشور اسرائیل – تاسیس شد تا ادامه موجودیت آن را در برابر تهدیدهای خارجی تضمین کند و اجازه وقوع هولوکاستی دیگر را ندهد.

شاباک یا شین-بت، سازمان اطلاعات و امنیت داخلی اسرائیل، به صورت رسمی در فوریه سال ۱۹۴۹ بنیان گذاشته شد. شین-بت می‌گوید «سپر نامرئی» اسرائيل در برابر تهدیدهای امنیتی و تروریستی در داخل اسرائیل و سرزمین‌های فلسطینی کرانه غربی و نوار غزه است.

نقشه باریکه غزه
توضیح تصویر، در پی نفوذ نیروهای حماس به داخل خاک اسرائیل در هفتم اکتبر ۲۰۲۳، شهرت و ابهت هفتاد ساله دستگاه‌های پر رمز‌ و راز اطلاعاتی اسرائیل در چشم‌به‌هم‌زدنی فرو ریخته بود

آمان، اداره اطلاعات نظامی اسرائیل، سومین سازمان از جامعه اطلاعاتی این کشور است که به عنوان رکن اطلاعات ستاد کل نیروهای دفاعی فعالیت می‌کند. وظیفه اصلی‌اش جمع‌آوری، تجزیه و تحلیل و ارائه اطلاعات به فرماندهان نظامی است. مسئولیت برنامه‌ریزی عملیات نظامی و ارزیابی تهدیدهای خارجی علیه اسرائیل هم از جمله مسئولیت‌های دیگر این نهاد است.

پیشینه نهادهای اطلاعات نظامی در اسرائیل، به پیش از اعلام استقلال آن به عنوان یک کشور برمی‌گردد. در دوره قیمومیت بریتانیا، بین سال‌های ۱۹۲۲ تا ۱۹۴۸، «شای»، سرویس اطلاعاتی و ضد جاسوسی بود که به عنوان شاخه‌ای از «هاگانا»، بزرگ‌ترین سازمان شبه‌نظامی صهیونیست در فلسطین، فعالیت می‌کرد. شای وظیفه جمع‌آوری اطلاعات سیاسی و نظامی برای مبارزه با عرب‌های ساکن فلسطین و حکومت بریتانیا در این سرزمین‌ها را داشت و بعد از تشکیل کشور اسرائیل منشا شکل‌گیری سازمان‌های اطلاعاتی، از جمله آمان، اداره اطلاعات نظامی اسرائیل، شد.

آمان از چند یگان اصلی گردآوری و ارزیابی اطلاعات تشکیل شده که مهم‌ترین آنها واحدهای ۸۲۰۰، ۹۹۰۰ و ۵۰۴ هستند و همه آنها در جنگ اسرائیل در غزه نقش اطلاعاتی مهمی دارند. این واحدها در شناسایی تهدیدهای اطلاعاتی و نظامی ایران هم نقش ایفا می‌کنند، و علاوه بر آن رسانه‌های اسرائیلی – چند ماه قبل از شروع جنگ غزه – گزارش دادند که واحد جدیدی به نام «شاخه ۵۴» زیر نظر اداره اطلاعات نظامی تشکیل شده که ماموریتش آمادگی برای جنگ احتمالی با ایران، و به‌ویژه با سپاه پاسداران، است.

ارتش اسرائیل

منبع تصویر، IDF

واحد ۸۲۰۰، جاسوسی سیگنال

واحد ۸۲۰۰ مهم‌ترین یگان اطلاعات نظامی اسرائیل است که مسئولیت شنود الکترونیک یا «جاسوسی سیگنال» را بر عهده دارد. ارتش اسرائیل می‌گوید این واحد بزرگترین یگان اطلاعات نظامی و «واحد اصلی گردآوری اطلاعات» است.

بر اساس گزارش‌ها حدود ۱۰ هزار نفر در این یگان خدمت می‌کنند که بیشتر آنها از میان نیروهای نخبه و تحصیل‌کرده در رشته‌های مرتبط انتخاب شده‌اند. گفته می‌شود شمار نیروهای این واحد بیشتر از کارکنان موساد یا شین‌بت است.

به گفته ارتش اسرائیل سربازان این واحد «مسئول توسعه و به‌کارگیری ابزارهای جمع‌آوری اطلاعات، تحلیل، پردازش و فرستادن اطلاعات برای مقام‌های مربوط هستند. این واحد در تمام مناطق فعال است و در زمان جنگ به ستاد فرماندهی میدانی می‌پیوندد تا جریان اطلاعات را سرعت بخشد.»

مسئولیت‌های اصلی واحد ۸۲۰۰ را می‌توان این طور خلاصه کرد:

  • شنود ارتباطات تلفنی
  • رمزگشایی کدهای نظامی و اطلاعاتی
  • جمع‌آوری اطلاعات در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی
  • شناسایی تهدیدهای سایبری
  • توسعه جنگ‌افزارهای الکترونیک و سایبری
  • این واحد از نظر فناوری به عنوان یکی از پیشرفته‌ترین نهادهای شنود و تجسس الکترونیک در جهان شناخته شده و از نظر توان فنی آن را با آژانس امنیت ملی آمریکا (NSA) مقایسه می‌کنند.

با وجود آن که فعالیت‌های آن در هاله‌ای از رمز و راز پوشیده‌ شده و ماموریت‌های آن علنی نمی‌شود، به باور کارشناسان نظامی و اطلاعاتی در عملیات‌های سایبری مهمی -چه آفندی و چه پدافندی- نقش داشته است.

یکی از تاکتیک‌های اصلی این واحد شناسایی و به‌کار‌گیری نقاط ضعف شبکه‌ها و نرم‌افزارها برای نفوذ به سیستم‌های هدف و جمع‌آوری اطلاعات است، بدون آن که شناسایی شود. تولید و توسعه بدافزارهای خاص برای اهداف مشخص هم در این شیوه به کار می‌رود.

از جمله گفته می‌شود واحد ۸۲۰۰ در یکی از مهم‌ترین و مشهورترین حملات سایبری جهان، یعنی آلوده کردن تاسیسات هسته‌ای ایران به ویروس استاکس‌نت در سال ۲۰۱۰ دست داشته است، هر چند که چنین نقشی هرگز رسما تایید نشد.

یوری استاو، جانشین فرماندهی واحد آفندی یگان ۸۲۰۰، در مصاحبه با روزنامه هاآرتص گفت: «نبرد ما با ایران در حوزه سایبری هیچ همتایی در سراسر جهان ندارد.»

یکی دیگر از شیوه‌هایی که این یگان به کار می‌گیرد تکنیک‌های پیچیده مهندسی در شبکه‌های اجتماعی است. در این شیوه افراد یا گروه‌ها، با عملیات فریب، ترغیب می‌شوند کارهایی را که از آنها خواسته می‌شود انجام دهند یا اطلاعات محرمانه‌ای را که در اختیار دارند فاش کنند.

قدمت این واحد به سال ۱۹۵۲ برمی‌گردد که با نام واحد دوم خدمات اطلاعاتی تاسیس شد و بعد از آن هم در دوره‌هایی با عنوان واحد ۵۱۵ یا واحد ۸۴۸ شناخته می‌شد. سابقه فعالیت‌های این واحد به پیش از دوران شنود مدرن برمی‌گردد و گفته می‌شود که قبل از جنگ شش روزه سال ۱۹۶۷ با اعراب – که با پیروزی سریع و قاطع اسرائیل به پایان رسید – در جمع‌آوری اطلاعات از مصر و سوریه نقش مهمی ایفا کرده است.

بعد از حمله حماس به جنوب اسرائیل واحد ۸۲۰۰ بیش از پیش مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت و چند گزارش‌ درباره وضعیت و عملکرد آن منتشر شد. از جمله -همان طور که در ابتدای این مقاله اشاره شد- کاهش فعالیت شبانه و آخر هفته این واحد، و همین طور گزارش دیگری که نیویورک تایمز منتشر کرد و می‌گفت که واحد ۸۲۰۰ از حدود یک سال پیش شنود بی‌سیم‌های حماس را متوقف کرده بود، چون به نظرشان رسیده که این کار ارزش تلاش‌هایی را که برای آن انجام می‌شده، نداشته است.

واحد ۹۹۰۰، نگاه از بالا

 بازدید بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل از واحد ۹۹۰۰ در جریان جنگ غزه

منبع تصویر، GOV.IL

توضیح تصویر، بازدید بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل از واحد ۹۹۰۰ در جریان جنگ غزه

اگر واحد ۸۲۰۰ را «گوش» اطلاعاتی ارتش اسرائیل توصیف کنیم، واحد ۹۹۰۰ «چشم» تجسسی این سازمان است.

این واحد مسئول عکس‌برداری و جمع‌آوری اطلاعات تصویری و بصری شامل داده‌ها و اطلاعات جغرافیایی از ماهواره‌ها، هواپیماهای تجسسی و پهپادها است. تحلیل و ارزیابی این اطلاعات برای نیروهای رزمی در میدان جنگ و تصمیم‌گیرندگان و فرماندهان هم جزو وظایف این یگان است.

یکی از پیشرفته‌ترین فناوری‌های این واحد فراهم کردن اطلاعات برای نیروهای میدانی بر اساس قابلیت تولید نقشه‌های سه‌بعدی و ایجاد امکان «واقعیت افزوده» (augmented reality) است.

هم‌زمان با افزایش نقش پهپادها در عملیات تجسسی، در سال ۲۰۲۰ واحد جدیدی برای پیش بردن فعالیت‌های پهپادی یگان ۹۹۰۰ ایجاد شد.

در همان سال خبرنگاران -در اقدامی کم‌سابقه- برای بازدید از قابلیت‌های جدید واحد ۹۹۰۰ دعوت شدند. در آن زمان رسانه‌ها نوشتند که واحد پهپادی به عنوان بخشی از سرمایه‌گذاری هنگفت ارتش اسرائيل شکل گرفته به هدف افزایش توانمندی‌های اطلاعاتی برای شناسایی نیروهای دشمن در «مناطق شهری» و گسترش «بانک اهداف» در مرزهای جنوب و شمال.

بر اساس گزارش‌ها رصد ماهواره‌ای ایران هم از مسئولیت‌های اصلی واحد ۹۹۰۰ است، که از جمله با ماهواره تجسسی «افق-۱۳» اسرائیل که ماه مارس ۲۰۲۳ در مدار قرار گرفت انجام می‌شود.

یکی از ابتکارهای این واحد، که در سطح جهانی خبرساز بوده، آموزش و به‌کارگیری نیروهای جوان مبتلا به اوتیسم است. این افراد در قالب برنامه‌ای به نام «رویم راچوک» یا «آن سوی افق‌ها» استخدام می‌شوند و به گفته ارتش اسرائیل «همه آنها در طیف اوتیسم قرار دارند و توان شگفت‌انگیزی برای تحلیل، تفسیر و درک تصاویر ماهواره‌ای و نقشه‌خوانی دارند.»

ماهواره افق-۱۳ اسرائيل، ایران و سوریه را رصد می‌کند

منبع تصویر، ISRAEL DEFENCE MINISTRY

توضیح تصویر، ماهواره افق-۱۳ اسرائيل، ایران و سوریه را رصد می‌کند

واحد ۵۰۴، جذب جاسوس

واحد ۵۰۴ یگان اطلاعات انسانی ارتش اسرائیل است که علاوه بر فعالیت‌های داخلی، در خارج از مرزهای اسرائیل هم جاسوس جذب می‌کند. سربازان و افسران این واحد، جاسوسان و مامورانی را هدایت می‌کنند که در کشورهای خارجی و همین طور در نوار غزه و کرانه غربی مشغول تجسس و جمع‌آوری اطلاعات هستند.

ارتش اسرائیل درباره این واحد فوق سری می‌گوید «با وجود سهم بزرگی که در تامین امنیت کشور دارد و با وجود صدها عملیات موفق، افراد کمی با فعالیت‌های این واحد آشنا هستند.»

وظیفه اصلی واحد ۵۰۴ اطلاعات ارتش، جاسوسی از طریق عوامل انسانی است و مسئولیتش در این حوزه با موساد و شین-بت تلاقی می‌کند.

اما علاوه بر تفاوت‌های استراتژیک بین این واحد و سازمان‌های امنیتی اسرائیل، نوعی تقسیم وظایف میدانی وجود داشته که بر اساس آن فعالیت‌ موساد روی ایران و حوزه بین‌المللی متمرکز بوده، شین-بت در نوار غزه نفوذ بیشتری داشته و واحد ۵۰۴ مسئولیت بزرگتری در لبنان به عهده گرفته است.

اما بعد از حملات ۷ اکتبر این واحد با برپایی ستاد فرماندهی در جنوب اسرائیل، نیروهای خود را در این منطقه افزایش داد و روی غزه تمرکز کرد.

در جریان جنگ زمانی که نیروهای اسرائیل بیمارستان شفا را در غزه تسخیر کردند، رسانه‌ها در اسرائیل گزارش دادند که اطلاعات گردآوری شده از سوی واحد ۵۰۴ پرده از فعالیت حماس در این بیمارستان برداشته است. در آن زمان گفته شد که آنها در بازجویی از یک فلسطینی شاغل در بیمارستان به این نتیجه رسیده‌اند که بین ۸۰ تا ۱۰۰ عضو حماس در ساختمان بیمارستان حضور داشته‌اند.

سربازان ارتش اسرائیل در واحد گردآوری اطلاعات میدانی در جنگ غزه

منبع تصویر، IDF SPOKESPERSON UNIT

توضیح تصویر، سربازان ارتش اسرائیل در واحد گردآوری اطلاعات میدانی در جنگ غزه

گفته می‌شود این واحد اطلاعاتی در جریان جنگ داخلی سوریه نقش مهمی در متقاعد کردن شورشیان و نیروهای مخالف بشار اسد برای پرهیز از تنش و درگیری با اسرائیل داشته است.

سال ۲۰۱۹ ارتش اسرائیل به دلیل «پیشگیری از حملات تروریستی و خنثی کردن تهدیدها» در شمال اسرائیل از واحد ۵۰۴ قدردانی کرد.

واحد ۵۴، تمرکز روی سپاه پاسداران

در ماه ژوئن ۲۰۲۳ رسانه‌ها در اسرائیل گزارش دادند که یک واحد اطلاعاتی در ارتش این کشور تشکیل شده که به طور مشخص بر جنگ احتمالی علیه ایران و سپاه پاسداران متمرکز است.

اولین بار سایت خبری وای‌نت (سایت انگلیسی روزنامه یدیعوت آحارانوت) گزارش داد که «شاخه ۵۴» برای جمع‌آوری اطلاعات درباره نیروهای نظامی ایران و شیوه‌های رزمی و تکنیک‌های آموزشی آنها تشکیل شده است. بر اساس این گزارش تنها ۳۰ نفر در این واحد فعالیت می‌کنند.

یکی از فرماندهان این واحد تشکیل آن را نشانه «تغییری مهم در طرز فکر ارتش اسرائیل» در برخورد با ایران توصیف کرده و گفته است که جنگ احتمالی با ایران «شبیه جنگ با حزب‌الله یا عملیات در غزه علیه حماس یا جهاد اسلامی نخواهد بود.»

این فرمانده، که نامی از او برده نشده، درباره وظایف واحد ۵۴ گفته است: «ما مسئول فراهم کردن زیربنای اطلاعاتی درباره قابلیت‌های نظامی ایران و سامانه‌های استراتژیکی آنها هستیم. ما در حال تحقیق درباره عوامل تعیین‌کننده در ایران، از بالاترین سطوح تا نیروهای عملیاتی در خطوط مقدم، هستیم.»

در این واحد اطلاعاتی یک بخش هدف‌گذاری هم فعال است که اهداف بالقوه در داخل ایران را برای حملات احتمالی در آینده شناسایی می‌کند. مسئول این بخش به رسانه‌ها گفته است که فعالیت آن به طور خاص روی سپاه پاسداران در داخل ایران -و نه نیروی قدس- متمرکز است.

او می‌گوید: «ما با سرعتی رضایت‌بخش هر روز اهداف بیشتری را شناسایی و شیوه حمله موثر به آنها را بررسی می‌کنیم. ما همین الان هم تعداد اهداف داخل ایران را،‌ صرف نظر از تاسیسات هسته‌ای، دو برابر کرده‌ایم… رویارویی نظامی آشکار [با ایران] داستانی کاملا متفاوت خواهد داشت.»

طرح پیشنهادی بریتانیا برای توقف جنگ میان اسرائیل و حماس

دو ایرانی» مظنون به برنامه‌ریزی برای «قتل شهروندان یهودی»، در سوئد بازداشت و اخراج شدند

پرچم سوئد

واحد خبر رادیو سوئد، اکوت، گزارش کرده است که ایران مظنون است که حدود سه سال پیش و از طریق «دو مامور مخفی» خود، برای قتل تعدادی از «یهودیان سوئدی» برنامه‌ریزی کرده بود. در نهایت حدود دوسال پیش این دو نفر از کشور «اخراج» شدند. در این گزارش که برخی از روزنامه‌‌ها و همچنین تلویزیون این کشور آن را پوشش داده‌اند، مشخص نشده است که دلیل مسکوت ماندن این خبر تا امروز چه بوده است.

روزنامه‌ «داگنز‌نی‌هتر» نوشته است که براساس تحقیق اکوت، پلیس مخفی سوئد در سال ۲۰۲۱ کشف می‌کند که دو مامور «مرتبط» با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نقشه «قتل سه یهودی سوئدی» را طراحی کرده‌اند.

دو مظنون به فعالیت برای حکومت ایران، یک «زوج ایرانی» بوده‌اند که در سال ۲۰۱۷، موفق به گرفتن پناهندگی سوئد اما به عنوان «پناهجوی افغانستانی» شده بودند.

اکوت گفت در تحقیق خود به اطلاعاتی دست یافته که اداره مهاجرت سوئد در حالی به این زوج به عنوان دو پناهجوی افغان، پناهندگی داده که نامه‌ها و هشدارهایی دریافت کرده بود که این دو «ایرانی» هستند، مدارک شناسایی «جعلی» دارند و با سپاه پاسداران همکاری می‌کنند و حتی در پرونده آنها، تردیدها و پرسش‌های متعددی ازجمله پیرامون محل تولد و ملیت آنها وجود داشته است.

در پاسخ به پرسش واحد خبر رادیو سوئد که اگر پلیس امنیت سوئد درباره این زوج تحقیق نمی‌کرد و نقشه آنها برملا و خنثی نمی‌شد، شاید چند سوئدی به قتل می‌رسیدند، یسپر تینگروت، مدیر مطبوعاتی اداره مهاجرت سوئد گفت: «همیشه می‌توانید با نگاهی به گذشته بگویید باید کارها را طور دیگری انجام می‌دادیم، اما ما نمی‌توانیم تاریخ را تغییر دهیم.»

گزارش واحد خبر رادیو سوئد می‌گوید که این زوج، پیش از دستگیری از سوی پلیس امنیت سوئد، مظنون به تلاش برای «ترور یهودیان سوئدی» به نمایندگی از ایران بوده‌اند و به طور مشخص در سال ۲۰۲۱، عکس‌ها و نشانی‌های مربوط به «آرون ورشتندیگ»، رئیس شورای مرکزی یهودیان و دو یهودی دیگر سوئدی را جمع‌آوری می‌کرده‌اند.

دو مظنون ایرانی، در آوریل سال ۲۰۲۱ به ظن «اقدام تروریستی» در استکهلم دستگیر شدند.

آرون ورشتندیگ، به اکوت گفته است که احساس «ناخوشایندی» دارد و «نگران» است. او گفت به عنوان پدر چند فرزند خردسال، برای امنیت آن‌ها احساس مسئولیت می‌کند: «این شبیه یک نقشه قتل است. یک کشور دیگر، به دنبال قتل یک شهروند سوئدی است. این است که مرا عصبانی می‌کند.»

بر اساس اطلاعات اکوت، زوج یادشده از ابتدای سال ۲۰۲۱ مامور شده بودند تا برای «سوء‌قصد» به سه یهودی یادشده در سوئد برنامه‌ریزی کنند، اما پلیس امنیتی سوئد و دادستان توضیح نداده‌اند که هدف این برنامه دقیقاً چه بوده‌ و چرا این موضوع را مسکوت گذاشته‌اند.

هانس ایرمن، دادستان این پرونده، به اکوت گفت که در جریان تحقیقات،‌ سوءظن پلیس امنیت سوئد در مورد برنامه‌ریزی برای قتل یهودیان تقویت شده بود اما زوج یاد شده منکر هرگونه جرمی بودند.

او‌ ادامه داده است که «طرح و نقشه تروریستی، و همچنین تماس‌هایی با ایران در این زمینه وجود داشته، اما نتوانستیم شواهد لازم برای اینکه دقیقا چگونه قرار بود علیه این اهداف اقدام شود، به عنوان پیش‌زمینه‌ای برای‌ طرح اتهام به دست بیاوریم».

بر اساس تحقیقات واحد خبر رادیو سوئد، پلیس امنیتی سوئد به جای طرح کیفرخواست، این زوج را در سال ۲۰۲۲ «اخراج» کرد در حالی که همچنان به عنوان یک تهدید امنیتی جدی برای سوئد تلقی می‌شدند.

هانس ایرمن گفته است بر اساس ارزیابی‌هایی که داشته بر این نظر بوده که چنانچه علیه این افراد اقدام متفاوتی می‌کرد، می‌توانست «عواقب زیادی» برای سوئد در بر داشته باشد.

آمریکا ۶ فرمانده سایبری سپاه و شبکه‌ حامی برنامه‌های موشکی و پهپادی ایران را تحریم کرد

برنامه موشکی ایران

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، چهار شرکت مستقر در ایران و هنگ‌کنگ به‌ عنوان نهادهای تدارکاتی مخفی برای حامد دهقان و شرکت «پیشتازان کاوش گستر بشرا» معرفی شده‌اند

آمریکا شبکه تدارکات فراملی حامی برنامه‌های موشک‌های بالستیک و پهپاد ایران را تحریم کرد. تحریم‌های جدید چند شرکت از جمله یک شرکت تامین مالی نیروی قدس سپاه پاسداران ایران را نیز در برمی‌گیرد.

مطابق اطلاعیه دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا، شش عضو ارشد فرماندهی سایبری-الکترونیکی سپاه پاسداران و پنج شرکت مستقر در ایران و هنگ کنگ در فهرست تحریم‌های آمریکا قرار گرفته‌اند.

حمیدرضا لشگریان، رئیس فرماندهی سایبری-الکترونیکی سپاه و از اعضای نیروی قدس سپاه و حمید همایونفال، مهدی لشگریان، میلاد منصوری، محمدامین صابریان، محمد باقر شیرین‌کار، که همه از اعضای ارشد فرماندهی سایبری-الکترونیکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران هستند در فهرست این تحریم‌ها قرار گرفتند.

برایان نلسون، معاون وزیر خزانه داری آمریکا، حملات سایبری ایران را برای زیرساخت‌های حیاتی آمریکا «خطرناک» توصیف کرد و گفت کشورش این فعالیت‌ها را تحمل نمی‌کند و با استفاده از تمامی ابزارهای خود عاملان حملاتی از این دست را پاسخگو خواهد کرد.

شرکت‌های صوری مستقر در هنگ کنگ

پهپاد ایران

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، یکی از شرکت‌هایی که در هنگ کنگ مستقر است و مشمول تحریم‌ها قرار گرفت در تهیه قراردادها و فروش صدها میلیون دلار کالاهای ایرانی برای مقام‌های نیروی قدس سپاه پاسداران نقش دارد

دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا یک شبکه کلیدی خرید تامین‌کنندگان فعال در زمینه مواد و فناوری حساس برای برنامه‌های موشک بالستیک و پهپادهای بدون سرنشین ایران را تحریم کرد از جمله پهپاد سری «شاهد» را که در مرکز تحقیقات صنایع هوایی شاهد ایران تولید می‌شود.

چهار شرکت مستقر در ایران و هنگ‌کنگ که امروز هدف تحریم‌های ایالات متحده قرار گرفته‌اند، به‌ عنوان نهادهای تدارکاتی مخفی برای شرکت تحت نظارت حامد دهقان و شرکت «پیشتازان کاوش گستر بشرا» معرفی شده‌اند که فعالانه در حمایت از چندین سازمان نظامی ایران از جمله سپاه پاسداران مشارکت دارند.

از جمله شرکت نارین سپهر مبین ایساتیس که با عنوان شرکت با مسئولیت محدود پیشتازان صنعت پرواز صدرا نیز شناخته می‌شود در فهرست تحریم‌های تازه آمریکا قرار گرفته است.

وزارت خزانه‌داری آمریکا همچنین یک شرکت صوری مستقر در هنگ کنگ را تحریم کرده است که در فروش صدها میلیون دلار کالاهای ایرانی به نفع سپاه پاسداران و نیروی قدس آن فعالیت دارد.

یک شرکت چینی مستقر در هنگ‌کنگ نیز تحریم شده است که در تهیه قراردادها و فروش صدها میلیون دلار کالاهای ایرانی برای مقام‌های نیروی قدس سپاه پاسداران از جمله رستم قاسمی، وزیر اسبق نفت فعالیت می‌کرد. آقای قاسمی سال گذشته بعد از یک دوره بیماری در تهران درگذشت.

برایان نلسون، معاون وزیر خزانه داری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی، گفت: «تکثیر مستمر تسلیحات متعارف پیشرفته ایران، از جمله پهپادها و موشک‌هایی که سربازان آمریکایی را هدف قرار می‌دهند، همچنان تهدیدی حیاتی برای ثبات منطقه است.»

آقای نلسون ادامه داد: «ما برای ایجاد اختلال در شبکه‌های خرید غیرقانونی که قطعات این سیستم‌های تسلیحاتی را تامین می‌کنند و همچنین کسانی که به دنبال صادرات این سلاح‌ها به گروه‌های نیابتی تروریست هستند، از مجموعه کامل امکانات و ابزارهای خود استفاده خواهیم کرد.»

«شرکت بین‌اللملی تجاری اف.آی» یک شرکت صوری ثبت شده در هنگ کنگ است که برای شرکت «پیشتازان کاوش گستر بشرا»، موتورهای پهپاد و کاربراتورهای غربی را تهیه می‌کند.

این شرکت، میلیون‌ها دلار تراکنش را از طریق سیستم مالی ایالات متحده انجام داده است که از سال ۲۰۲۱ ارسال یا دریافت تراکنش‌های بیش از ۱۶ میلیون دلار را شامل می‌شود.

تحریم‌های امروز بر اساس یک فرمان اجرایی در آمریکا انجام شد که اشاعه‌دهندگان سلاح‌های کشتار جمعی و وسایل ارسال آنها را هدف قرار می‌دهد و شناسایی افراد و نهادهای تحریم شده امروز براساس داده‌های کلیدی شبکه اجرای جرایم مالی وزارت خزانه داری ایالات متحده صورت گرفته است.

اسرائیل می‌گوید میلیون‌ها دلار رمزارز متعلق به حزب‌الله لبنان و سپاه پاسداران را ضبط کرده است

گالانت

منبع تصویر، AMIR COHEN

دولت اسرائیل روز سه‌شنبه گفت میلیون‌ها دلار رمزارز را ضبط کرده که برای تامین مالی سپاه پاسداران و گروه حزب‌الله لبنان استفاده می‌شد.

یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل گفت که دستور ضبط این ذخایر رمزارز و انتقال آنها به صندوق‌های دولت اسرائیل را داده است.

او گفت که برای ضبط این رمزارزها عملیاتی گسترده طراحی و اجرا شد و چندین نهاد از جمله سازمان جاسوسی این کشور (موساد)، دفتر اطلاعات ارتش اسرائیل و پلیس در آن با یکدیگر همکاری‌ کرده‌اند.

اسرائیل قبلا هم مدعی شده بود که در عملیات «ضدتروتریستی» رمزارزهای متعلق به یک شاخه نظامی حماس در غزه را ضبط کرده بود.

بن سبطی کارشناس مسائل خاورمیانه در تل‌آویو به بی بی سی فارسی گفت «به نظر می‌رسد این یک عملیات ترکیبی بوده و در بیانیه آقای گالانت هم تاکید شده. او گفت «این عملیاتی بوده که در آن روی اشخاص تکیه شده. آقای گالانت جمله‌ای می‌گوید درباره “محور تامین مالی” که در عبری وقتی کلمه محور را به کار می‌برند بیشتر مرتبط با به کارگیری جاسوس بوده است».

بن سبطی همچنین در مصاحبه خود با تلویزیون بی بی سی فارسی گفت «عملیات مشابه این درباره اشخاصی در ارتباط با جهاد اسلامی یا حماس هم اجرا شده بود و در مواردی حتی از کشورهای غربی خواسته شده بود این افراد را تحویل دهند».

وزیر دفاع اسرائیل عملیات فعلی را گسترده توصیف کرد و گفت «این اولین عملیات در این ابعاد است. ما عملا جریان منابع مالی تروریسم از این کانال را قطع کرده‌ایم.»

اسرائیل می‌گوید در این عملیات ضد پولشویی از انتقال میلیون‌ها دلار به عوامل حزب‌الله لبنان، نیروهای سوری و همچنین نیروی قدس سپاه پاسداران جلوگیری کرده است.

حزب‌الله لبنان تا کنون به درخواست رویترز برای اظهارنظر در این مورد پاسخ نداده است.

آقای گالانت گفت که حزب‌الله و نیروی قدس سپاه برای تامین فعالیت‌های نظامی خود از رمزارز استفاده می‌کنند.

رمزارزهایی مثل بیت‌کوین ابزار مورد علاقه برای معاملات غیرقانونی هستند که ردگیری آنها کار آسانی نیست.

استفاده از رمزارزها فرصتی است برای کسانی که می‌خواهند اثری از نام یا آدرس‌شان باقی نماند.

آسوشیتدپرس در گزارشی در این باره می‌گوید کشورهایی مثل ایران که هدف تحریم های آمریکا قرار دارند، از رمزارزها برای دور زدن محدودیت‌های مالی سود می‌برند.

کشته شدن اعضای ارشد سپاه در «حمله اسرائیل به دمشق»؛ رئیسی می‌گوید: بی‌پاسخ نخواهیم گذاشت

ساختمان ویران شده

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، مردم و نیروهای امنیتی در مقابل ساختمانی که در حمله روز شنبه در دمشق ویران شده است، تجمع کردند

پنج «مستشار بلندپایه نظامی‌» سپاه پاسداران در ساعات اولیه روز شنبه در حمله هوایی اسرائیل به ساختمانی در دمشق، پایتخت سوریه، کشته شده‌اند.

روابط عمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بیانیه‌ای گفته است که تعدادی از نیروهای سوری هم بر اثر این حمله که در منطقه المزه دمشق رخ داد، کشته شده‌اند.

سپاه در بیانیه خود ابتدا کشته شدن چهار نفر را که به نام‌های حجت‌الله امیدوار، علی آقازاده، حسین محمدی و سعید کریمی تائید کرده بود اما در مورد رتبه نظامی آنها چیزی نگفته است.

بر اساس گزارش‌ها نفر پنجم محمدامین صمدی یکی از دیگر اعضای سپاه بوده که در ابتدا بشدت زخمی شده بود و بعد جان باخته است.

خبرگزاری دولتی مهر نوشت که «مسئول اطلاعات مستشاری سپاه در سوریه و جانشین وی» در این حمله کشته شده‌اند.

بر اساس گزارش‌ها، این حمله که اواسط صبح امروز رخ داده باعث بلند شدن توده بزرگی از دود بر فراز منطقه المزه دمشق شد.

سفارت‌خانه‌ها و نمایندگی‌های دیپلماتیک در این منطقه از دمشق مستقر هستند.

گفته می‌شود که این حمله حداقل با چهار موشک انجام شده و بر اثر آن یک ساختمان چهار طبقه به طور کامل تخریب شده است.

ایران نقش کلیدی در حمایت از بشار اسد در طول جنگ داخلی در سوریه ایفا کرده است. اسرائیل تاکنون در مورد حمله امروز اظهار نظر نکرده است اما این کشور در سال‌های اخیر حملات زیادی را به اهداف مرتبط با ایران در سوریه انجام داده است.

عکسی از حمله امروز به المزه

منبع تصویر، GETTY IMAGES

واکنش رئیس جمهوری و وزارت خارجه ایران

ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران، در پیامی این حمله را نشانه «استیصال اسرائیل» دانسته و به شدت آن را محکوم کرده است. او گفته که ایران این اقدام را بی‌پاسخ نخواهد گذاشت.

وزارت امور خارجه ایران هم این حملات را اقدامی «تهاجمی و تحریک آمیز» از سوی اسرائیل دانسته و از دولت‌ها، سازمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله شورای امنیت سازمان ملل متحد خواسته این حملات را محکوم کنند.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفته که «نقض مکرر حاکمیت و تمامیت سرزمینی سوریه» به دلیل ناتوانی اسرائیل در جنگ غزه و تلاشی برای «گسترش بی‌ثباتی و ناامنی در منطقه است.»

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی همچنین گفته که «مستشاران نظامی ایران به دعوت رسمی دولت سوریه در این کشور حضور دارند و نقش مهمی در کمک به سوریه برای مبارزه با تروریسم و کمک به برقراری صلح، ثبات و امنیت پایدار در این کشور داشته‌ و دارند.»

او گفته که ایران حق خود را برای پاسخ به این اقدام در زمان و مکان مقتضی محفوظ می‌داند.

رضی موسوی

منبع تصویر، REUTERS

توضیح تصویر، رضی موسوی «یار دیرین»، از افراد «خاص»، «از نزدیکترین همرزمان» و «امین و مورد اعتماد» قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس بود

هدف قرار گرفتن «مستشاران نظامی» سپاه

تا کنون اسرائیل صدها بار مناطقی در سوریه را که می‌گوید «اهداف مرتبط با ایران» هستند، هدف قرار داده است.

از جمله در ماه گذشته، رضی موسوی، یکی از قدیمی‌ترین «فرماندهان سپاه در منطقه» بر اثر حمله هوایی «اسرائیل» به حومه دمشق کشته شد.

بعد از کشته شدن رضی موسوی، مقام‌های ارشد سپاه گفتند که در سوریه «از بشار اسد گرفته تا دیگر افراد و با فعالیتها و خدمات سیدرضی آشنا» بودند و او برای اسرائیل فردی شناخته شده‌ای بود و دست‌کم دوبار از سوء قصد جان سالم به در برده بود.

در سال‌های گذشته نیز تعدادی از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران از جمله حسین همدانی، حسن شاطری، محمدعلی مرادخانی و محمد جمالی پاقلعه در سوریه کشته شدند.

هر چند اسرائیل به ندرت اقدامات خود در سوریه و حملات به این کشور را تایید می‌کند، اما گفته است که پایگاه‌های گروه های متحد ایران، مانند حزب الله لبنان را هدف قرار می‌دهد.

در اوایل ماه جاری، همچنین حمله‌ای که گفته می‌شود توسط اسرائیل انجام شد، باعث کشته شدن صالح العاروری، فرمانده ارشد حماس در بیروت، پایتخت لبنان شد. چنین حملاتی از زمان آغاز جنگ اسرائیل در غزه پس از حملات هفتم اکتبر حماس به اسرائیل تشدید شده است.

محل اصابت موشک ایران در اربیل

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، محلی که هفته پیش هدف حملات موشکی سپاه ایران در اربیل عراق قرار گرفت

نگرانی از گسترش درگیری‌ها

این درگیری نگرانی‌هایی را در مورد گسترش جنگ در منطقه، به‌ویژه بین رقبای سرسخت اسرائیل و ایران، و در بحبوحه یک سری بحران‌هایی که همپوشانی می‌کنند، ایجاد کرده است.

اسرائیل هم گروه فلسطینی حماس را که مورد حمایت تهران است هدف قرار می‌دهد و هم در حال تبادل آتش با حزب الله لبنان مورد حمایت ایران است.

گروه‌های مورد حمایت ایران در عراق و سوریه هم نیروهای آمریکایی را در منطقه هدف قرار می‌دهند و ایالات متحده و بریتانیا به حوثی‌ها حمله کرده‌اند.

حوثی‌ها یکی دیگر از گروه‌های مورد حمایت ایران در یمن است که می‌گویند در حمایت از مردم غزه و تا زمانی که اجازه کمک‌رسانی به مردم غزه داده شود، به کشتی‌های«مرتبط با اسرائیل» در دریای سرخ حمله می‌کنند.

چند روز پیش زمانی که ایران اقدام به حمله به نقطه‌ای در خاک پاکستان کرد ترس در مورد درگیری حتی گسترده‌تر بیشتر شد.

ایران گفت که گروه «تروریستی» جیش‌العدل را هدف قرار داده است و پاکستان به تلافی این حمله به نقاط مرزی در سراوان در استان سیستان و بلوچستان ایران حمله کرد.

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : اینترنشنال