نتشر شده در:
نشریۀ نیویورک تایمز در گزارشی مفصل نوشته است که ایران و آمریکا وارد یک جنگ نیابتی با یکدیگر شدهاند و در عین حال میکوشند از رودرویی نظامی مستقیم پرهیز کنند. با این حال، نیویورک تایمز به نقل از مقامات آمریکایی نوشته است که یک اقدام نسنجیده از سوی نیروهای نیابتی ایران جنگی منطقهای و مستقیم با ایران را در پی خواهد داشت.
در این مطلب که توسط گزارشگران این نشریه در بغداد، قاهره، برلین و واشنگتن تهیه شده آمده است : اگر چه یکی از ویژگیهای این جنگ نیابتی این است که دو طرف با احتیاط از رویارویی مستقیم پرهیز میکنند، اما، به گفتۀ دیپلماتهای آمریکایی و اروپایی و مقامات دولت آمریکا، هیچکس نمیداند که این تدبیر چقدر دوام خواهد داشت.
به نوشتۀ نیویورک تایمز صد روز پس از آغاز جنگ میان اسرائیل و حماس ارزیابی اغلب کارشناسان مهم این است که حکومت ایران از گروههای نیابتی خود میخواهد که برای ارتش آمریکا در منطقه مزاحمت ایجاد کنند و بر اسرائیل و نیروهای غربی در عراق، سوریه، لبنان و دریای سرخ فشار وارد آورند و همزمان از تحریک یک جنگ بزرگ پرهیز کنند.
به نوشتۀ نیویورکتایمز اگر چه رهبران ایران با این کار بر آتش جنگ در خاورمیانه میدمند، اما، وقوع یک جنگ تمام عیار به نفع کشوری نیست که رهبرش، علی خامنهای، بیمار است و خیابانهایش طی سالهای گذشته مملو از معترضان بوده است.
رایان کروکر، دیپلمات باسابقۀ آمریکایی، به نیویورک تایمز گفته است که اوجب واجبات رهبران ایران “ثبات رژیم” اسلامی است. با این حال، و برغم همۀ احتیاطهایی که ایران و آمریکا برای پرهیز از جنگ مستقیم به کار میگیرند، هر اتفاقی میتواند جنگ نیابتی فعلی را به جنگی مستقیم تبدیل کند. به ویژه این که به نوشتۀ نیویورک تایمز در قیاس با روسیه یا اتحاد شوروی سابق هیچ خط و ارتباط مستقیمی میان ایران و آمریکا برای پیشگیری از تشدید تنشها وجود ندارد.
نیویورک تایمز به نقل از مقامات اطلاعاتی آمریکا افزوده است : حکومت ایران در جستجوی جنگی گسترده نیست، هر چند عملیات حوثیها در دریای سرخ را ترغیب میکند. به گفتۀ مقامات اطلاعاتی آمریکا شکی وجود ندارد که رژیم ایران از عملیات حوثیها حمایت میکند و رهبران تهران بر این اعتقاد هستند که تشدید تنشها در منطقه هزینههای سنگینی به غرب تحمیل میکند بی آنکه لزوماً به یک جنگ تمامعیار منجر شود.
بر پایۀ اسناد منتشر شده از سوی کاخ سفید آمریکا، حکومت ایران سلاح در اختیار حوثیها میگذارد، ولی خود حوثیها توانایی تولید و مونتاژ سلاح را به دست آوردهاند. برای نمونه، پهپادهای رزمی حوثیها قطعات مونتاژ شدهای است که چین و دیگران در اختیار شبه نظامیان یمن میگذارند. رایان کروکر، دیپلمات قدیمی آمریکایی در منطقه، همچنین گفته است که علی خامنهای مؤثرتر از خمینی و حتا شاه در زمینۀ توسعۀ نفوذ ایران در منطقه عمل کرده است و نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در امور راهبردی از سوی تهران هدایت میشوند. با این حال، در میان نیروهای نیابتی ایران، حوثیها ظاهراً از استقلال عمل بیشتری برخوردارند، زیرا در قیاس با حزبالله آنان ریشههای عمیقی در حکومت تهران ندارند و ثابت کردهاند که برای ایجاد اخلال در تجارت جهانی از قدرت بالایی برخوردارند.
نیویورکتایمز سپس به نقل از منابع دیپلماتیک در خاورمیانه نوشته است که دولت اسرائیل بمراتب کمتر از دولت بایدن برای مهار جنگ در منطقه تلاش میکند. برخی نیز بعید نمی دانند که اسرائیل با حمله به نیروهای نیابتی ایران قصد دارد آمریکا را وارد جدالی مستقیم با حکومت تهران کند.
نیویورک تایمز در پایان نوشته است که اگر در جنگ نیابتی جاری سربازان یا کارکنان ارتش آمریکا کشته شوند، گزینههای جو بایدن برای تعدیل پاسخ نظامی آمریکا محدودتر خواهند شد. به گفتۀ مقامات آمریکا اگر حملات نیابتی ایران به کشته شدن شهروندان آمریکایی منجر شوند، فشار برای هدایت حملات مستقیم علیه ایران نیز افزایش خواهد یافت و در واقع یک اقدام نسنجیده نیروهای نیابتی ایران به جنگی منطقهای تبدیل خواهد شد.
حوثیها روزانه تا ده میلیارد دلار به تجارت جهانی زیان وارد میآورند
روزنامۀ لوموند در مقالهای در شمارۀ امروز خود، دوشنبه پانزدهم ژانویه، نوشت که تنش نظامی میان کشورهای غربی و حوثیهای یمن از هم اکنون بر فعالیتهای صنعتی اروپا به ویژه در بخش صنایع اتومبیلسازی تأثیر منفی گذاشته است.
نتشر شده در:
![چهار شرکت بزرگ کشتیرانی جهان که روی هم ۵٣ درصد حمل و نقل دریایی را انجام میدهند عبور کشتیهای خود را از تنگۀ بابالمندب در ورودی دریای سرخ ممنوع کرده اند و در نتیجه مسیر خود از آسیا به اروپا را سیزده هزار کیلومتر و به مدت ده روز افزایش دادهاند.](https://s.rfi.fr/media/display/4b2afda6-a1b8-11ee-b097-005056bfb2b6/w:980/p:16x9/CartetraficmaritimemerRougeAfrique.jpg)
برای نمونه، “تسلا” تولید خودروهای برقی خود را در آلمان به دلیل کمبود قطعات تولید شده در آسیا بین ٢۹ ژانویه تا ۱۱ فوریه به حال تعلیق درآورده است و شرکت سوئدی “ولوُو” که صاحب آن شرکت چینی “جیلی” است تولید خود را در بلژیک به مدت سه روز متوقف کرده است. “جیلی” همانند شرکت سوئدی “ایکا” به مشتریان خود گفته است نمیتواند در زمان مقرر محصولات خود را تحویل بدهد. این تاخیرها دیگر شرکتها را که بخشی از زنجیرۀ تولید به شمار میروند با مشکلات مشابه روبرو کرده است.
به گفتۀ فرماندهی ارتش آمریکا در خاورمیانه از بیست و سوم نوامبر گذشته تاکنون حوثیهای یمن بیست و هفت حملۀ پهپادی و موشکی در دریای سرخ انجام دادهاند. در نتیجۀ این حملات کشتیهای تجاری عبور خود را از طریق دریای سرخ و کانال سوئز کاهش دادهاند.
در وضعیت عادی دوازده درصد کشتیهای تجاری از این طریق عازم اروپا میشوند. چهار شرکت بزرگ کشتیرانی جهان که روی هم ۵٣ درصد حمل و نقل دریایی را انجام میدهند عبور کشتیهای خود را از تنگۀ بابالمندب در ورودی دریای سرخ ممنوع کرده اند و در نتیجه مسیر خود از آسیا به اروپا را سیزده هزار کیلومتر و به مدت ده روز افزایش دادهاند.
به این ترتیب از این پس ۹٠ درصد کشتیهای حمل و نقل از طریق کانال سوئز راهی اروپا نمیشوند و این امر به کاهش چهل درصدی درآمدهای مصر به عنوان مالک کانال سوئز منجر شده است. بحران دریای سرخ به کاهش تجارت جهانی و همچنین کاهش صادرات و واردات به ترتیب به میزان ٢ و ٣٫۱ درصد میان آسیا و اروپا منجر شده است.
تنشها در دریای سرخ؛ آمریکا محموله قطعات موشک «ساخت ایران» را در دریای عمان توقیف کرد
ارتش آمریکا روز سهشنبه ۲۶ دی اعلام کرد که یک محموله قطعات موشک «ساخت ایران» را که به مقصد شورشیان حوثی یمن در حرکت بوده، در دریای عمان، توقیف کرده است. از زمان آغاز حملات حوثیهای مورد حمایت ایران به کشتیهای تجاری این اولین بار است که آمریکا محموله سلاح به مقصد یمن را توقیف میکند.
نتشر شده در:
به گزارش خبرگزاری فرانسه، ستاد مشترک ارتش آمریکا در بیانیهای اعلام کرد: «این اولین توقیف تسلیحات کشنده پیشرفته متعارف است که از زمان آغاز حملات حوثیها به کشتیهای تجاری در نوامبر ۲۰۲۳ توسط ایران در اختیار حوثیها قرار گرفته است.»
در این بیانیه مطبوعاتی آمده است که این عملیات، که در ۱۱ ژانویه انجام شد، شماری از تسلیحات از جمله «اجزای موشکهای بالستیک و موشکهای کروز» توقیف شدهاند.
این بیانیه همچنین مشخص کرد که دو سرباز نیروی دریایی آمریکا که از شامگاه پنجشنبه در سواحل سومالی مفقود شده بودند، در این عملیات شرکت داشتند. آنها دو عضو نیروی ویژه نیروی دریایی آمریکا بودند. مایکل کوریلا، رئیس فرماندهی نظامی آمریکا در خاورمیانه، آسیای مرکزی و جنوبی (سنتکام) گفت: جستجوهای فشرده همچنان برای یافتن آنها در جریان است.
به گفته ستاد کل ارتش آمریکا، قطعات موشک توقیف شده به وسیله یک قایق بادبانی سنتی عربی با ۱۴ خدمه حمل میشدند. ستاد کل ارتش آمریکا گفت که این قایق خطرناک تشخیص داده شده و غرق شده است.
این خبر در حالی اعلام میشود که حملات موشکی حوثیها علیه کشتیهای تجاری ادامه دارد. در تازهترین حمله، یک کشتی فلهبر یونانی روز سهشنبه در سواحل یمن مورد اصابت موشک قرار گرفت.
دریافت رایگان خبرنامهبا خبر-پیامک های ما اخبار را بصورت زنده دریافت کنید
شرکت خصوصی مخاطرات دریایی آمبری اعلام کرد که این کشتی با پرچم مالت «هنگام عبور از جنوب دریای سرخ به سمت شمال مورد اصابت موشک قرار گرفت». این شرکت افزود که کشتی یونانی به مسیر خود ادامه داده است.
به گفته آمبری، کشتی فلهبر متعلق به یک شرکت یونانی، به سمت کانال سوئز در حرکت بوده است. این منبع گفت که این کشتی و سایر کشتیهای متعلق به این ناوگان از ۷ اکتبر در اسرائیل توقف داشتهاند.
شورشیان حوثی مورد حمایت ایران در هفتههای اخیر حملات خود را در دریای سرخ علیه کشتیهایی که مظنون به ارتباط با اسرائیل هستند، افزایش دادهاند. آنها میگویند که در همبستگی با فلسطینیهای غزه این حملات را انجام میدهند و تا زمان توقف بمباران اسرائیل در نوار غزه به حملات خود ادامه خواهند داد.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، حملات در دریای سرخ که ۱۲ درصد تجارت جهانی از طریق آن انجام میشود، ایالات متحده و بریتانیا را وادار کرد تا در روزهای جمعه و شنبه حملاتی را علیه شورشیان یمنی انجام دهند. حوثیها روز دوشنبه با شلیک موشک به یک کشتی باری آمریکایی به این حملات پاسخ دادند.
ارتش آمریکا یکی دیگر از تأسیسات حوثیها در یمن را هدف قرار داد
ایالات متحده، یک روز پس از حملات هوایی متعدد این کشور و بریتانیا به مواضع شورشیان حوثی، بخش دیگری از مناطق تحت کنترل این گروه مورد حمایت ایران که به گفته واشنگتن، از مراکز ایجاد خطر برای کشتیهای تجاری در دریای سرخ بود را هدف قرار داد. جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، روز جمعه هشدار داده بود که حوثیها ممکن است با حملات بیشتری روبرو شوند. حوثیهای یمن نیز از سوی دیگر، متعهد شدهاند که انتقام سختی بگیرند.
نتشر شده در:
![یک جت جنگنده "تایفون" ارتش بریتانیا پس از حمله به اهدافی در یمن به آشیانه خود در قبرس بازگشت. 12 ژانویه 2024](https://s.rfi.fr/media/display/4ad27348-b1fd-11ee-94e5-005056bfb2b6/w:980/p:16x9/AP24012273461882-1.jpg)
ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا (سِنتکام)، امروز با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس، از هدف قرار گرفتن یکی دیگر از مواضع حوثیها خبر داد.
بر این اساس، نیروهای ارتش ایالات متحده در ساعت ٣:٤٥ بامداد (به وقت صنعا) امروز، شنبه ۱۳ ژانویه، یک سایت ردیابی و رادار حوثیها در یمن را توسط ناوشکن “یواساسکارنی” و با استفاده از موشکهای تاماهاوک هدف قرار دادهاند.
فرماندهی مرکزی ایالات متحده، حمله اخیر را اقدامی “متعاقب” حملات انجام شده روز جمعه اعلام کرد که در جهت کاهش توانایی حوثیها برای حمله به کشتیها، برنامه ریزی شده است.
ارتش آمریکا و بریتانیا، روز جمعه در یک حمله گسترده در پاسخ به حملات اخیر حوثیها به کشتیهای تجاری در دریای سرخ، با استفاده از موشکهای تاماهاوک، زیردریایی، کشتیهای جنگی و جتهای جنگنده، ده ها مکان مورد استفاده این گروه در یمن را بمباران کردند. نیروی دریایی ایالات متحده، پس از این حملات به کشتیهای تحت پرچم این کشور هشدار داد که تا ٧٢ ساعت از عبور و مرور در اطراف یمن در دریای سرخ و خلیج عدن دوری کنند
شبه نظامیان حوثی مورد حمایت ایران، از ١٩ نوامبر ٢٠٢٣ به این طرف، ٢٨ مرتبه کشتیها را در دریای سرخ و خلیج عدن با استفاده از موشکهای بالستیک ضد کشتی، هواپیماهای بدون سرنشین و موشکهای کروز هدف قرار دادهاند.
حمله سپاه پاسداران در خاک پاکستان و ‘محل تجمع داعش’ در سوریه
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : rfi فرانسه